教育王國

標題: 請教:禮賢、聖三一、聖若瑟(彩虹),怎排位? [打印本頁]

作者: Sskyy    時間: 14-11-16 22:09     標題: 請教:禮賢、聖三一、聖若瑟(彩虹),怎排位?

如題
作者: 奥脫福    時間: 14-11-16 22:14

聖三一、聖若瑟(彩虹)、禮賢。(以筆劃序)   

作者: hkpapa852    時間: 14-11-17 11:29

中學網計:
聖三一 > 聖若瑟(彩虹)> 禮賢
作者: 奥脫福    時間: 14-11-17 11:46

hkpapa852 發表於 14-11-17 11:29

中學網計:

你竟然解讀到聖若瑟(彩虹)係乜!  

作者: gigiwin888    時間: 14-11-17 11:56

請問彩虹聖若瑟是否已有結果?
作者: little_yolky    時間: 14-11-17 12:00

hkpapa852 發表於 14-11-17 11:29
中學網計:
但禮賢升中成績靚過聖三一喎。

作者: sumaggie101    時間: 14-11-17 12:03

作者: 奥脫福    時間: 14-11-17 12:07

sumaggie101 發表於 14-11-17 12:03

天主教聖若瑟小學收到信喇?

呢間又係講緊邊度?!  

作者: sumaggie101    時間: 14-11-17 12:28

作者: 奥脫福    時間: 14-11-17 12:51

sumaggie101 發表於 14-11-17 12:28

sorry, ahhaha, i m talking abt 聖若瑟英文小學

啊!不過你高小得左,呢間。。。無所謂啦!

作者: Sskyy    時間: 14-11-17 12:55

Yes ah. 是聖若瑟英文小學。唔好意思!寫得唔清楚!未出結果,只是想了解些。
請問知否這三間的強,弱?虛心指教。
作者: sumaggie101    時間: 14-11-17 13:14

作者: sorman    時間: 14-11-17 13:15

排位? 都要知根據乜排位吧?

講真, 單係SJACPS 係男校呢一點, 人人睇法都唔同了。 好似我係男校出身 (我覺得中學係男校係一個fantastic o既回憶, 但老婆就唔想個仔係咁)

SJACPS 應該相對上管教得較嚴 (大班教學加全男班, 或多或少要嚴o的)
我仔有考sjacps同KRS, KRS 收左, 就算SJACPS 收都應該唔讀了, 因為我仔係一個太太太過守規矩o既小朋友 (連幼稚園老師都話佢太拘謹) 我想佢唔好太大心理壓力下返學, 所以會揀出名愛心o既KRS

雖然KRS 個中學校網冇SJACPS , 但睇唔到咁遠了 (我中學母校正係觀塘, 我本身勁想佢返我母校讀)
作者: sumaggie101    時間: 14-11-17 13:17

作者: 奥脫福    時間: 14-11-17 13:25

sumaggie101 發表於 14-11-17 13:17

同埋想請問下, 升直屬中學比例是否聖若瑟英文小學多過RC?  雖則RCis band 1 and聖若瑟is band 2  ...

直屬中學的學位比例是佔統一派位85%,不過呢個配額在SJACPS係未用盡,
因為不少B1的同學會搏外面的EMI學校。

PS:謝指正。

作者: hkpapa852    時間: 14-11-17 13:26

sumaggie101 發表於 14-11-17 13:17
同埋想請問下, 升直屬中學比例是否聖若瑟英文小學多過RC?  雖則RCis band 1 and聖若瑟is band 2  ...
其實RC已收既話, 呢3間基本上可以唔駛理.

除非你想抽獎而唔註冊RC, 不則問嚟無意思, 放晒佢地啦.

作者: sumaggie101    時間: 14-11-17 13:31

作者: sumaggie101    時間: 14-11-17 13:33

作者: 奥脫福    時間: 14-11-17 13:38

sumaggie101 發表於 14-11-17 13:31

btw, as i m working mum, not much time to deal with his hw.  so wonder to get a safety place which  ...

我覺得你最需要考慮的是交通問題。。。返工要過海就無得簡,但返學唔係囉!朝六晚六
(只係舉例)對小朋友太辛苦喇。

作者: sumaggie101    時間: 14-11-17 13:42

作者: 傻太    時間: 14-11-17 13:56     標題: 引用:+排位?+都要知根據乜排位吧?講真,+單係S

原帖由 sorman 於 14-11-17 發表
排位? 都要知根據乜排位吧?

講真, 單係SJACPS 係男校呢一點, 人人睇法都唔同了。 好似我係男校出身  ...
聖言?如果想返聖言應該SJACPS好d?  btw, 你有個太太太太太守規矩的囝囝實在太太太太太幸福了

作者: sorman    時間: 14-11-17 14:09     標題: 引用:Quote:原帖由+sorman+於+14-11-17+發表排位

原帖由 傻太 於 14-11-17 發表
聖言?如果想返聖言應該SJACPS好d?  btw, 你有個太太太太太守規矩的囝囝實在太太太太太幸福了:joy ...
對。唔止校網,作為一個無神論者,SJACPS 係一間catholic sch, 對我黎講仲較易接受添。

不過,我仔over disciplined。老師話課堂上同學好嘈,老師責怪全班時,我仔第一時間誠惶誠恐地話自己冇份。日常同朋友玩樂時又太過守規又怕我地或老師責怪。(其實我好放任佢,有時主動引誘佢一齊做啲曳野,佢都say no)

佢太細膽,自己俾自己心理壓力太大,所以我更傾向搵間愛心重啲/管束少啲既學習環境俾佢去過童年。

到揀中學,若佢仲想讀我母校(呢個我俾佢揀,所以我唔想揀直資一條龍)而能力又許可,我會幫佢轉番住址校網+自行。

作者: 傻太    時間: 14-11-17 14:34     標題: 引用:Quote:原帖由+傻太+於+14-11-17+發表聖言?

原帖由 sorman 於 14-11-17 發表
對。唔止校網,作為一個無神論者,SJACPS 係一間catholic sch, 對我黎講仲較易接受添。

不過,我仔over d ...
好爸爸

作者: sorman    時間: 14-11-17 15:26

傻太 發表於 14-11-17 14:34
好爸爸
錯啦~~我成日話我係個自私的爸爸。
仔女讀到書, 將來事業/人生如何? 係佢自己o既, 都係佢自己努力爭取/放任學業o既結果, 或者佢想求求其其打份牛工但活得開心呢? 點解我要規劃佢o既人生??? 家下太細, 佢未識諗, 但我想信到佢小六, 若佢本身有能力讀band 1, 即佢可以為自己選擇。若佢仍係求求其其, 但求有得玩o既人, 我都深信佢冇能力去揀間band 1。

所以, 我覺得我只應幫佢揀小學, 中學盡量等佢自己揀, 我最多俾意見同幫手分析。

正因為佢家下個性格係內向同太守規則, 俾自己太大壓力, o的功課量多/太谷/競爭太激烈o既學校, 就算佢讀到我都冇幫佢揀。

佢小學讀得開心, 最終舒服又開心o既係邊個? 咪係我自己囉~~~~呵~~所以我咪話我係自私的爸爸。

作者: kaboBB    時間: 14-11-17 17:42     標題: 回覆:請教:禮賢、聖三一、聖若瑟(彩虹),怎排位?

我舊年都有報呢三間
我會揀聖約瑟>禮賢>聖三一

作者: supericy    時間: 14-11-17 18:00     標題: 回覆:請教:禮賢、聖三一、聖若瑟(彩虹),怎排位?

SJACPS 今個星期應該會有result啦啩in左2個月了

作者: Gerard    時間: 14-11-17 18:05     標題: 引用:我舊年都有報呢三間 我會揀聖約瑟>禮賢>聖

作者: 平凡是福    時間: 14-11-17 19:35     標題: 回覆:請教:禮賢、聖三一、聖若瑟(彩虹),怎排位?

「聖约瑟」等結果……等到頸都長!

作者: violetsareblue    時間: 14-11-17 23:02     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

sorry 成日都見有人講EMI , 什麼是EMI ?Thanks

作者: 曳曳爸    時間: 14-11-17 23:08

violetsareblue 發表於 14-11-17 23:02
sorry 成日都見有人講EMI , 什麼是EMI ?Thanks
ElectroMagnetic Interference…呵呵,係英語授課至真。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5