教育王國

標題: 請教大家如時光倒流一年,你會點備戰 [打印本頁]

作者: iamadc    時間: 14-11-11 09:25     標題: 請教大家如時光倒流一年,你會點備戰

我見不少意見都係話考學習態度和品格。所以我無比仔仔考很多cert,我比佢上社交班而無上面試班,上drama 班比佢講野有自信。另外有踢足球和游泳等佢有戶外活動,身體健康, 當中也學到聽指令和合作。

學術方面我們只比佢上中文認字,因為我見小一中文和他現在學的程度差很大。英數我見好多人補,但佢學校加上我們的reading 已很多。數學佢很有興趣但我見坊間都係找個fresh grad 同佢操exercise, 我怕佢會有反效果。

我的想法會不會太天真?

作者: hkpapa852    時間: 14-11-11 10:42

iamadc 發表於 14-11-11 09:25
我見不少意見都係話考學習態度和品格。所以我無比仔仔考很多cert,我比佢上社交班而無上面試班,上drama 班 ...
如果你唔係係諗住俾小朋友讀英小, 練習中數好過英數(可惜坊間多數"補習"都只係英數).

個人覺得, 不要刻意為考小一而去做太多的訓練. 給小朋友的, 應是一些持久, 而且有幫助的他們成長的, 不是去報雞精班, 考試班等......

其實無論大家如何努力,如何準備, 都沒有辦法保証一定可以讓小朋友考到某校的一個學位..... 除非你既準備就係同相關人任打好交道, 有特殊渠道入學囉!

作者: 奥脫福    時間: 14-11-11 11:08

拿拿聲信教、申請做校工、加入社團、找個校董結婚。。。
作者: MrBeast    時間: 14-11-11 13:36

Find out 將會就讀小學課程和你小孩能力的差別,再加以預早訓練,如多抄寫,練好小肌,如數教快,就補一下(當然學校中數就補中數)
作者: IRK    時間: 14-11-11 14:23     標題: 回覆:請教大家如時光倒流一年,你會點備戰

備戰不是一年前才開始,是從幼兒期觀察孩子的强弱項,配合家庭的教育理念加以栽培。考小一有太多人為不可控制的因素,不管結果如何,以長遠一點的目光培養孩子,才不會浪費光陰。

作者: 神婆小茜    時間: 14-11-11 14:48     標題: 回覆:請教大家如時光倒流一年,你會點備戰

我覺得平常心對待便可

作者: hellolo    時間: 14-11-11 16:06

備咗都唔代表有offer
作者: tiggeryyw    時間: 14-11-11 16:18

其實K1已經要開始培養和準備...  明白可能冇OFFER.... 但也和小朋友盡力參與準備這埸遊戲
作者: sze0203    時間: 14-11-11 16:18

奥脫福 發表於 14-11-11 11:08
拿拿聲信教、申請做校工、加入社團、找個校董結婚。。。
你去到好盡~~同校董結婚仲唔夠要做埋校工~~:p

我會繼續做返自己, 讓小朋友做返本份,路已走過,唔需要任何後悔~~

作者: 奥脫福    時間: 14-11-11 16:31

sze0203 發表於 14-11-11 16:18

你去到好盡~~同校董結婚仲唔夠要做埋校工~~:p

我會繼續做返自己, 讓小朋友做返本份,路已走過,唔需要任何 ...

講之嘛,邊個都係天下無敵!  

如果真係要答樓主的問題,我覺得除左小一自行的「必收生」、「計分制」以及大抽獎時
「搬屋」有得「備戰」之外,其他的根本係備無可備!因為你唔會有 syllabus,亦唔會有
marking scheme!能做的只有盡力 train up 孩子,但試問邊個可以豪言「備」完之後一定
duck ?!而且最驚真係隻雞會變左做鴨!

作者: hkpapa852    時間: 14-11-11 18:37

奥脫福 發表於 14-11-11 16:31
講之嘛,邊個都係天下無敵!  

如果真係要答樓主的問題,我覺得除左小一自行的「必收生」、「計 ...

其實可能唔駛結過婚,走去宣誓轉監護人可能都得(我記得幾個月前成日有人問點証明係個小朋友監護人);不過都係講吓笑!
依家係學校揀人,根本唔到你諗,真係唔好諗咁多,係諗都去諗大抽獎策略。

更加唔好Offer都未有就問XXvsYY,咁樣幻想法,真係人都顛。

作者: 朱總理    時間: 14-11-11 19:51     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

其實五歲就要考咁多野,仲要唔怯場,真係harsh 。無奈遊戲係咁玩。。

作者: sylvianyiuchun    時間: 14-11-12 20:08     標題: 回覆:iamadc 的帖子

我會俾多些心理準備,多些正面讚賞,俾多些機會佢int, 讓孩子汲取經驗後自然發揮

作者: matv    時間: 14-11-13 17:55

如果再來一次, 我會再做, 唔會再做, 同會加番做的是:  
A. 我會再做
比佢上話劇班, 普通話班, 參加朗誦比賽, 學PHONICS,上ENOPI, 在家教佢基本畫畫的結構. 考CAMBRIDGE STARTER, 考普通話對答初階 上中文認字班, 上面試班. 成日要佢同唔同國藉老師朋友說話, 去好多外地旅行, 影好多相.
B. 唔會再做
明知佢唔鍾意音樂, 運動, 唔迫佢, 唔浪費時間, 但比佢試, 影低D相.
C. 會加番做
上說故事班, PN開始同佢看書, 講好多大人先明的詞彙(中英文)
作者: little_kid    時間: 14-11-14 13:51     標題: 回覆:matv 的帖子

可否解釋下點解再做/唔做/做返果啲?

作者: hkpapa852    時間: 14-11-14 14:23

matv 發表於 14-11-13 17:55
A. 我會再做
比佢上話劇班, 普通話班, 參加朗誦比賽 ...
要再做咁多野可以得到D乜?得到的恐怕只有一個忙碌而又不快樂的童年
作者: IRK    時間: 14-11-14 14:54     標題: 引用:+本帖最後由+matv+於+14-11-13+17:59+編輯+

原帖由 matv 於 14-11-13 發表

其實晚上自創些故事講俾佢地聽,大大吓,小朋友會跟住講,我囝在人前夠膽講故事,仲自創名字,諗返轉頭,都係無心插柳。唔洗花錢花時間上故事班。我自己初初自創,都係講得好無聊,但d細路又覺得好聽(可能俾面媽媽),作咗咁多年故仔,日子有功,老公都話我勁。

話時話,原來好多學校都考看圖講故事。

作者: little_yolky    時間: 14-11-14 15:04

朱總理 發表於 14-11-11 19:51
其實五歲就要考咁多野,仲要唔怯場,真係harsh 。無奈遊戲係咁玩。。

...
所以依家啲細路真係好出色, 我哋以前影張相好似蕃薯咁, 佢哋依家見到鏡頭仲識擺pose

作者: matv    時間: 14-11-14 15:38

回覆 hkpapa852 的帖子

我指再做, 即係我已經做左, 而且覺得有用, 當然不是全部同一時間做, 是從PN開始分階段進行的, 小朋友通過遊玩中學習, 一點都不辛苦, 加上在INTERVIEW時, 全部用得番, 佢好有滿足感, 又唔使谷, 幾好.

唔做當然係做過而覺得無必要, 但因人而異, 如小孩子是慢熱型, 你便要觀察長點時間才幫他取捨.

而我會加番做即係我在INTERVIEW后發現小朋友欠了此部份的培養, 但看來各校都很重視的表達能力, 如再有機會, 我會加強此PART, 用任何方法都可以.

作者: pearltsang    時間: 14-11-14 16:41     標題: 引用:回覆+hkpapa852+的帖子 我指再做,+即係我

原帖由 matv 於 14-11-14 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

我指再做, 即係我已經做左, 而且覺得有用, 當然不是全部同一時間做, 是從PN開始分 ...
上故事班真係好重要㗎,不過始终覺得讀名幼最緊要,不喜匆插,小女有3個offer.

作者: behappydad    時間: 14-11-14 16:43     標題: 回覆:請教大家如時光倒流一年,你會點備戰

應該會攞到offer.

1) 中英文認字, 讀書。
2) 加減數, 少少推理。
3) 描述圖片
4) 找錯處
5) 講故事
6) 常識
7) 個人介绍
8) 普通話
9) 興趣班, 如游水, 畫畫, 跳舞
10) 考少少cert. (Cambridge, kpcc, 比賽)
11) 禮貌

作者: little_kid    時間: 14-11-14 18:52     標題: 回覆:behappydad 的帖子

要十項全能

作者: hkpapa852    時間: 14-11-14 19:39

behappydad 發表於 14-11-14 16:43
應該會攞到offer.

1) 中英文認字, 讀書。
可惜,都只係應該咋!要一定攞到Offer,諗下之前講個D特殊渠道啦!

作者: winnietingting    時間: 14-11-14 19:48     標題: 回覆:請教大家如時光倒流一年,你會點備戰

插入龍校的幼稚園

作者: behappydad    時間: 14-11-14 20:48     標題: 回覆:請教大家如時光倒流一年,你會點備戰

唔駛secret channel.練好個十樣, 就算唔interview, 都無壞啦

作者: lovebb2    時間: 14-11-14 21:21     標題: 引用:要十項全能 +

原帖由 little_kid 於 14-11-14 發表
要十項全能
十一項

作者: TwogirlsMama    時間: 14-11-14 23:13     標題: 回覆:請教大家如時光倒流一年,你會點備戰

Thanks for sharing.
Useful informations for my girls.

作者: jamiemammy    時間: 14-11-15 01:05     標題: 回覆:iamadc 的帖子

我覺得你大致方向很正確 但視孚你是想考甚麼學校 可能有些學校需要cert 考一兩張心就定D 唔係到要交時發覺冇就panic就唔好啦

作者: colabobo    時間: 14-11-15 01:28     標題: 引用:+本帖最後由+matv+於+14-11-13+17:59+編輯+

原帖由 matv 於 14-11-13 發表

你覺得上面試班有用嗎?可分享你上邊間嗎?

作者: behappydad    時間: 14-11-15 14:06     標題: 回覆:請教大家如時光倒流一年,你會點備戰

小一面試15式 1) 中英文認字, 讀書。 2) 加減數, 少少推理。 3) 描述圖片 4) 找錯處 5) 講故事 6) 常識 7) 個人介绍 8) 普通話 9) 興趣班, 如游水, 畫畫, 跳舞 10) 考少少cert. (Cambridge, kpcc, 比賽) 11) 禮貌12) 砌圖lego
13) 快速畫畫 13) 聼指令14) 坐定定留心 15) 群體合作

作者: 宏心    時間: 14-11-16 09:55

作者: 宏心    時間: 14-11-16 09:58

作者: a69mama    時間: 14-11-16 14:21

回覆 宏心 的帖子

我小朋小一,去年有四個一線,如APS, KTS offers.個人覺得, 首要系名幼出身,加上強學術,及有禮貌有正面反應。
每間直資私小都收幾千個申請,面試十多分鐘,要跑出,必須要小朋友表演穩定,自然。這些都是從小, 最遲者K1 開始熏陶,學校做, 屋企亦做,才有成效。中英數強非常重要,面試全部都正面曲線地考學術,考到名小,中英數更是必須,否則跟唔上,死直。
名幼好處是,佢地有一套方法教好小朋友,我女女讀根德園,自小學校都教禮貌,舉手發言,排隊,日日做,一定有效通面試班。加上家長自幼亦有同樣要求,小朋友好自然就做到。

作者: keep-calm    時間: 14-11-16 14:47     標題: 引用:回覆+宏心+的帖子 我小朋小一,去年有四個

原帖由 a69mama 於 14-11-16 發表
回覆 宏心 的帖子

我小朋小一,去年有四個一線,如APS, KTS offers.個人覺得, 首要系名幼出身,加上強學 ...
Thx for sharing! 請問KV英普要外補嗎?補D乜?

作者: marwai_1030    時間: 14-11-16 17:51     標題: 引用:備戰不是一年前才開始,是從幼兒期觀察孩子

原帖由 IRK 於 14-11-11 發表
備戰不是一年前才開始,是從幼兒期觀察孩子的强弱項,配合家庭的教育理念加以栽培。考小一有太多人為不可控 ...
Agreed with you!!!

作者: 宏心    時間: 14-11-16 20:48

作者: antmom    時間: 14-11-16 22:03     標題: 回覆:宏心 的帖子

最重要是自小培養小朋友閱讀的興趣, 我從 幾個月 開始便跟他講故事。 兩歲開始每天都創作 三個故事給他聽。 大約三歲開始教他Phoenix。 他五歲已可以自己朗讀小學三年班英文故事書及 創作英文故事 。 並得到數次中英文朗誦冠軍。 最後考小學, 有多間小學收了,包括 男拔萃,聖士提反,聖保羅男校, 英華小學等一线 學校。
有良好的語言基礎,對他的學習有非常大的幫助。 喜歡閱讀更能 幫助他自我學習, 輕鬆面對學校的功課。
另外, 多讚賞多鼓勵 ,傳遞多些正面的信息。

作者: antmom    時間: 14-11-16 22:05     標題: 引用:最重要是自小培養小朋友閱讀的興趣,+我從+

原帖由 antmom 於 14-11-16 發表
最重要是自小培養小朋友閱讀的興趣, 我從 幾個月 開始便跟他講故事。 兩歲開始每天都創作 三個故事給他聽 ...
可參考卡爾威特的教育一書。 我是以此書作為藍本教育小朋友。

作者: 奥脫福    時間: 14-11-16 22:26

剛才在呢段新聞片內的一幕驚見喇沙書院又請工友啦!

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=445902    (03:16)

雖然唔肯定在喇沙書院做工友在小一派位的安排上是否等同於喇沙小學,不過都係
一個機會,至少主動權在自己手,而且只需捱一年就得!

作者: DevilPig    時間: 14-11-18 00:14     標題: 引用:回覆+宏心+的帖子 我小朋小一,去年有四個

原帖由 a69mama 於 14-11-16 發表
回覆 宏心 的帖子

我小朋小一,去年有四個一線,如APS, KTS offers.個人覺得, 首要系名幼出身,加上強學 ...
如果學卷半龍 vs 學術強英普幼稚園,你選擇邊個?

作者: piggymonkey    時間: 14-11-18 13:10

回覆 antmom 的帖子

請問你小朋友K 讀邊間?
作者: DevilPig    時間: 15-10-21 22:35     標題: 引用:插入龍校的幼稚園 +

原帖由 winnietingting 於 14-11-14 發表
插入龍校的幼稚園
但龍校幼稚園如係學卷,課程偏淺,如果唔收你,好難考到其他學校

作者: wankapo    時間: 15-10-21 23:57     標題: 回覆:請教大家如時光倒流一年,你會點備戰

俾我再揀
我會俾9月出世嘅阿女做大女

作者: micmicmic123    時間: 15-10-22 00:33     標題: 回覆:請教大家如時光倒流一年,你會點備戰

我既備戰係識多啲人,大醫生,大律師,基督教高層,天主教高層,校長呀,正所謂識人好過識字。

作者: pekkle321    時間: 15-10-22 01:50     標題: 回覆:請教大家如時光倒流一年,你會點備戰

一年唔夠,要搵個名津小老公先嫁,咁就煩小好多。
講正經,如果真係想入名校,首先小朋友一定冇左快樂童年!間間考讀字,唔可以講故事要讀故事加手指指比佢認,唔係點識?!英文要細細個學phonics再加日日對佢講,如果唔係邊有咁多字識。
k1開始比賽,中英朗誦,唔大型唔參加,要攞大奨!游水學足4式,畫畫上比賽班,仲有慈善活動鄀!上埋面試班訓練!
應該會有offer。

作者: whitepurin    時間: 15-10-22 08:16     標題: 回覆:請教大家如時光倒流一年,你會點備戰

所以我嘅準備都係搬屋算,而家搬去名校網但不target最名嗰間,唔係100%但應該有八九成中啩

作者: bigmacq88    時間: 15-10-22 08:21     標題: 回覆:請教大家如時光倒流一年,你會點備戰

改善執筆, 筆順, 多用手指指讀故事書.

作者: Doray    時間: 15-10-22 09:12

再根本啲係由出世到成長要俾到小朋友安全感,尤其是BB時期,即是BB有需求,俾即時的回應,千祈唔好話等佢喊夠就收聲,亦唔好阻住佢探索,乜都話唔好掂唔好攪,人地自己玩得好地地,亦唔好打亂人地啲concentration, 再加晚晚伴讀,小朋友自已sharp 醒。見到有啲父母從小行軍訓or fixed schedule,结果小朋友好reserve, 亦唔敢同陌生人interact, 考小一自然蝕底。
作者: whitepurin    時間: 15-10-22 09:40     標題: 回覆:Doray 的帖子

但其實性格有部份都係天生,我兩個女性格好唔同,大女超怕醜,細女相反外向活潑,其實無話邊個好定唔好,自己相處得耐,覺得大女仲乖d學嘢都快,但外人相處時間短,就會覺得阿妹醒d。

性格後天可調節下,但我覺得無必要5歲人仔就要「培育佢」迫佢改。

作者: charlottechy    時間: 15-10-22 09:41

我會保持而家咁, 即係
1. 開心讀故事, 不以認字為目的
2. 學劵幼稚園, 愉快學習
3. 幼稚園離屋企好近, 同學仔都係住附近嘅朋友, 成日一齊玩, 開心成長
4. 唔參加任何考試/比賽
5. 一動一靜嘅課外活動
6. 訓練自理能力

親子關係加開心童年對我黎講先係最緊要。
作者: ericby    時間: 15-10-22 09:47

不考多cert
作者: bubuG    時間: 15-10-22 10:04     標題: 引用:Quote:原帖由+a69mama+於+14-11-16+發表回

原帖由 keep-calm 於 14-11-16 發表
Thx for sharing! 請問KV英普要外補嗎?補D乜?
搵net 補「講」已經足夠。「寫字」靠學校。「認字」靠家長伴讀成長。

作者: retriever    時間: 15-10-22 10:52     標題: 回覆:請教大家如時光倒流一年,你會點備戰

覺得性格影響好大…

開朗既小朋友,唔需要太多增補。

作者: oho1    時間: 15-10-22 10:57

小朋友能在愛中健康快樂地成長就最重要!
冇比較就冇痛苦!
我會在忙碌的生活中再給與 "多些時間" 與小朋友共同渡過他們 "轉眼即逝" 的童年。

作者: yuensammi    時間: 15-10-22 11:09     標題: 引用:但其實性格有部份都係天生,我兩個女性格好

原帖由 whitepurin 於 15-10-22 發表
但其實性格有部份都係天生,我兩個女性格好唔同,大女超怕醜,細女相反外向活潑,其實無話邊個好定唔好,自 ...
你對你兩個囡既描述, 同我個兩個一模一樣

作者: boyboobee    時間: 15-10-22 11:38

其實都要因應小朋友的能力同喜好的, 我大囡考左Cambridge starter,但我唔覺佢學多左D乜,只係多左張cert, 面試班只有其中一部份有用, 亦係提醒左我地有幾樣野我地平時冇教過小朋友, 而面試時真係有用, 大部份其他學術性操練其實冇用, 至於其他乜班物班D証書, 今年所見係好多學校根本唔睇, 反而著重面試表現, 至於比小女學珠心算, 只係佢到K2都係唔明乜野係加同減, 我地冇哂辦法, 去學左一期珠心算佢就明左喇, 但之後再學已經作用不大, 因為雙短數加減已經令佢吃力, 所以可以暫停了, 因目的已達, 其他等上到小學跟住應有進度就夠了. 剩低D樂器、運動、跳舞, 就純粹係佢自己喜歡的活動了。所以做幾多真係睇小朋友能力同興趣。
作者: Sassa    時間: 15-10-22 12:37

我會辭職做FTM
作者: neko1234    時間: 15-10-22 12:59

無論係咪為考小, 都要重禮貌, 重品德, 多閱讀, 多探索...

至於考唔考到, 每個小朋友能力不同, 跟足別人成功方法,唔代表就一定有相同的成功...就算同一對父母, 教出的仔女都唔係倒模一樣的能力...父母應該找尋最適合自己及仔女的方法..
作者: retriever    時間: 15-10-22 13:11     標題: 回覆:請教大家如時光倒流一年,你會點備戰

覺得性格影響好大…

作者: retriever    時間: 15-10-22 13:11     標題: 回覆:請教大家如時光倒流一年,你會點備戰

覺得性格影響好大…

作者: mymelody0701    時間: 15-10-22 14:45     標題: 回覆:請教大家如時光倒流一年,你會點備戰

多練習講故事和看書認中文字,今年大部分面試好著重呢兩樣,英文反而考得唔多

作者: retriever    時間: 15-10-22 15:17

時光倒流, 應該反而好多野可以少做左, 應該多D OUTING
作者: keep-calm    時間: 15-10-22 17:14     標題: 引用:時光倒流,+應該反而好多野可以少做左,+應該

原帖由 retriever 於 15-10-22 發表
時光倒流, 應該反而好多野可以少做左, 應該多D OUTING
可以分享下可以少做些甚麼嗎?謝謝~

作者: lovecupid    時間: 15-10-22 17:48

我會唔生小朋友....
兩公婆放假去遊埠就算....
作者: teambuilder    時間: 15-10-22 18:51

我會早d生小朋友,趁後生再生多個。
作者: Potato001    時間: 15-10-22 18:51     標題: 引用:我會保持而家咁,+即係1.+開心讀故事,+不以

原帖由 charlottechy 於 15-10-22 發表
我會保持而家咁, 即係
1. 開心讀故事, 不以認字為目的
2. 學劵幼稚園, 愉快學習
我都係咁,同小朋友講故事,係聽內容,唔係為咗認字,但我會話俾佢聽,點解要認字,認咗可以自己睇書,不用等爸爸媽媽陪佢睇。

我仲有同小朋友睇報紙,佢好有興趣聽,不停問問題,叫我講完再講。

學校有教認字,見到小朋友識的字,我會留番俾佢自己讀,識讀會好開心。

作者: target4    時間: 15-10-23 13:49

lovecupid 發表於 15-10-22 17:48
我會唔生小朋友....
兩公婆放假去遊埠就算....
好認同
作者: whitepurin    時間: 15-10-23 22:05     標題: 回覆:請教大家如時光倒流一年,你會點備戰

將所有娛樂改為學習時間,迫佢默寫一千中文字,三千英文字及教加減乘除四式運算

作者: bee_eed    時間: 15-10-23 22:10     標題: 引用:將所有娛樂改為學習時間,迫佢默寫一千中文

原帖由 whitepurin 於 15-10-23 發表
將所有娛樂改為學習時間,迫佢默寫一千中文字,三千英文字及教加減乘除四式運算

...

作者: daren    時間: 15-10-24 00:09

我買6合彩,獨中金多寶頭奬,讀邊間都無所謂

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5