教育王國

標題: 2015沙田升中媽咪入黎交流下啦!! [打印本頁]

作者: 香香    時間: 14-11-7 15:54     標題: 2015沙田升中媽咪入黎交流下啦!!

作者: oscar0602    時間: 14-11-7 16:14

我囝囝都完成第2次呈分,佢自返唻就話4A,上次就BABA
作者: 香香    時間: 14-11-7 22:25     標題: 引用:我囝囝都完成第2次呈分,佢自返唻就話4A,

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-11-8 13:35     標題: 引用:我個女今年讀小六.+剛呈完第二次呈分.+向住

原帖由 香香 於 14-11-07 發表
我個女今年讀小六. 剛呈完第二次呈分.

向住揀學校進發. 開始積極地揀緊. 大家有咩心水呀?
你預計女女b幾?不過今年升中學童人數減少,對佢地有利。

作者: 香香    時間: 14-11-8 14:24     標題: 引用:Quote:原帖由+香香+於+14-11-07+發表我個女

作者: sharon.kok    時間: 14-11-8 22:47     標題: 回覆:香香 的帖子

我個仔都考完第二次程分,同學個個都好勁。

作者: Pandalok    時間: 14-11-8 23:08

小女都是小六了, 選校好煩呀
作者: sweethome111    時間: 14-11-9 13:15

hihi
我女女都係小六,剛考完第二次呈分試,佢第一次呈分試 aaba 87.6, 差左啲,剛第二次呈分就有進步啲 aaaa 92.x,我希望佢第三次可保持住,咁就有機會band1了。

大家加油呀!
作者: fatman69    時間: 14-11-9 15:15     標題: 引用:hihi我女女都係小六,剛考完第二次呈分試,

原帖由 sweethome111 於 14-11-09 發表
hihi
我女女都係小六,剛考完第二次呈分試,佢第一次呈分試 aaba 87.6, 差左啲,剛第二次呈分就有進步啲 aa ...
應該係B1,放心。

作者: shakey    時間: 14-11-9 16:23

fatman69 發表於 14-11-9 15:15
應該係B1,放心。
我個仔就慘,今次平均分82,已經跌到B2
作者: fatman69    時間: 14-11-9 18:14     標題: 引用:Quote:fatman69+發表於+14-11-9+15:15+應該

原帖由 shakey 於 14-11-09 發表
睇下要求入甚麽學校,抽獎若好運,都可入英中。

作者: sweethome111    時間: 14-11-9 18:25

fatman69 發表於 14-11-9 15:15
應該係B1,放心。
好難放心,話晒仲有次呈分試未考,同埋佢第一次差,唔知系行分配揀咩學校好呢?你地諗左揀邊兩間學校未呀?

作者: shakey    時間: 14-11-9 18:34

fatman69 發表於 14-11-9 18:14
睇下要求入甚麽學校,抽獎若好運,都可入英中。
多謝回覆!今次個仔太緊張,中文冇做一版都唔知,冇咗15分加上份卷唔深,好多同學95分以上!我冇乜要求,校風好就ok!有冇好提議呢?謝謝
作者: enidchiu    時間: 14-11-10 01:39

只是路過,一直對呈分試有個疑問。每間學校試卷深淺有別,何以用實際分數高低作準呢?一般來說,呈分試會比其他考試出得較淺使學校容易取得高分嗎?我知有些學校考試前會有模擬試,模式和題型跟正式考試差不多,這樣,整體豈不是會很高分?
作者: kwan_kwan3    時間: 14-11-10 07:56

回覆 enidchiu 的帖子

不用擔心,教育局會跟據上一屆師兄/姐的中一入學試做調整,然後把學生排名排隊後交給各學校,所以申報的中學係知道的,只是家長和學生吾知,所以份卷出得深淺係冇影響,而中學也並不是看學生有多少個A去評估學生質數,有些私校可能考全級第一果位學生都取唔到A

作者: 香香    時間: 14-11-10 13:36     標題: 引用:Quote:fatman69+發表於+14-11-9+15:15+應該

作者: 香香    時間: 14-11-10 13:38     標題: 引用:+本帖最後由+kwan_kwan3+於+14-11-10+08:00

作者: 香香    時間: 14-11-10 13:41     標題: 引用:Quote:fatman69+發表於+14-11-9+15:15+應該

作者: shakey    時間: 14-11-10 15:22

香香 發表於 14-11-10 13:41
你不是元朗区嗎?
我仔沙田讀書,不過出年搬去元朗
作者: sweethome111    時間: 14-11-10 15:40

enidchiu 發表於 14-11-10 01:39
只是路過,一直對呈分試有個疑問。每間學校試卷深淺有別,何以用實際分數高低作準呢?一般來說,呈分試會比 ...
其實校內成績好,等於大抽獎有著數少少,因為每間小學都有band 1 group 位數目,舉個例子,我女只是一間村校,對佢黎講考晒滿分都只是校內入大抽獎band 1生機會大,但出去玩自行好蝕底,同出面啲小學級數唔同,就算佢拎科科100,都只係佢能做的最大努力吧了,同人比佢都係屎囉。。
作者: sweethome111    時間: 14-11-10 15:47

shakey 發表於 14-11-9 16:23
點解跌呀?太緊張呀? 我平時都會同阿女溫習下,佢錯題,我會用攪笑方式黎笑佢點錯,等佢印象深刻啲,因為玩黎講始終對我女會buy啲 一.一'咁做反而令佢輕鬆啲同入腦啲。

你其實又唔使太過擔心住,仲有一次呈分嘛,下次考好啲,大抽獎仲有機會,別灰心。

作者: 香香    時間: 14-11-10 16:13

作者: 香香    時間: 14-11-10 16:14

作者: 香香    時間: 14-11-10 16:15

作者: 香香    時間: 14-11-10 16:20

作者: sweethome111    時間: 14-11-10 17:00

香香 發表於 14-11-10 16:14
小女可以點玩. 可以介紹一下比我嗎? 1月又黎一次才放新年假.
我都係睇佢錯乜,中文用詞不當時,就用佢錯個詞黎舉佢個意思比佢知,等佢一齊笑下自己,咁佢就唔會再錯。。。
作者: sweethome111    時間: 14-11-10 17:20

香香 發表於 14-11-10 16:20
大家有咩心水呀!!
好大可能自選揀,聖羅撒,沙田官立,蘇浙 (但校風冇前兩間咁好)。。。揀前兩間係都係因為校風較好及算是b1b

作者: shakey    時間: 14-11-10 17:31

sweethome111 發表於 14-11-10 15:47
點解跌呀?太緊張呀? 我平時都會同阿女溫習下,佢錯題,我會用攪笑方式黎笑佢點錯,等佢印象深刻啲,因為玩 ...
太緊張加上唔小心!多謝妳安慰!希望下次好d
作者: 香香    時間: 14-11-10 18:23

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-11-10 18:46     標題: 引用:+本帖最後由+香香+於+14-11-10+16:19+編輯+

原帖由 香香 於 14-11-08 發表
我大囝已升中,細囝小五,都係睇定學校先啫,不過今年已經開始變得緊張,有d壓力啦 !
你估囡囡1C, 總之keep住b1就應該ok,最怕係邊緣人,不過今年少左學生對佢地絕對有利。
b1我地呢區中學其實唔差,最好帶小朋友自己去參觀吓,始終六年都係佢地讀,最緊要佢讀得開心。

作者: kwan_kwan3    時間: 14-11-10 18:55     標題: 回覆:香香 的帖子

中一入學試即係d師兄/姐考的中一分班試,份卷是教育局出的。全港同一時段考的

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-11-10 19:37     標題: 引用:Quote:enidchiu+發表於+14-11-10+01:39+只

原帖由 sweethome111 於 14-11-10 發表
其實校內成績好,等於大抽獎有著數少少,因為每間小學都有band 1 group 位數目,舉個例子,我女只是一間村 ...
正是,我聽過個中學校長講過,佢地係知道自己果區小學嘅學生水準,有時會偏向選某d小學嘅學生,所以在一缐小學就算考得未算太好,eg.b1尾or 8-90 分,都會比二,三線小學考得好嘅著數,取錄機會亦較大。

作者: 香香    時間: 14-11-10 20:37     標題: 引用:Quote:原帖由+香香+於+14-11-08+發表本帖最

作者: enidchiu    時間: 14-11-10 22:31

sweethome111 發表於 14-11-10 15:40
其實校內成績好,等於大抽獎有著數少少,因為每間小學都有band 1 group 位數目,舉個例子,我女只是一間村 ...
出去玩即是自行考學校時?
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-11-10 23:37     標題: 引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+14-11-10+發表

原帖由 香香 於 14-11-10 發表
你大囝邊間,B1C有咩推介?
我囝當年就係1C - 2A, 入1C英中,不過唔建議你,唔公開啦,因麻麻地。
如果你囡1C又適逢多學位,自行可以搏吓高少少。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-11-10 23:41     標題: 引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+14-11-10+發表

原帖由 香香 於 14-11-10 發表
你大囝邊間,B1C有咩推介?
我建議你睇吓培英,蘇浙,沙偱,林漢光,自行呢幾間都可以搏。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-11-10 23:48     標題: 引用:Quote:fatman69+發表於+14-11-9+18:14+睇下

原帖由 shakey 於 14-11-09 發表
多謝回覆!今次個仔太緊張,中文冇做一版都唔知,冇咗15分加上份卷唔深,好多同學95分以上!我冇 ...
好慘喎,中文仲要x9
會否考慮直資?培基係唔錯嘅選擇

作者: sweethome111    時間: 14-11-11 00:23

洋蔥頭媽咪 發表於 14-11-10 18:46
我大囝已升中,細囝小五,都係睇定學校先啫,不過今年已經開始變得緊張,有d壓力啦 !
你估囡囡1C, 總之ke ...
你岩呀!所以我同阿女由呢個月尾到下個月頭都好忙,要去好多間學校睇下環境,老師,學生等等。。
作者: sweethome111    時間: 14-11-11 00:26

回覆 enidchiu 的帖子

我意思是第一階段自行分配囉,╮(╯_╰)╭ 實唔夠啲名牌學校勁。。
作者: sweethome111    時間: 14-11-11 00:30

洋蔥頭媽咪 發表於 14-11-10 19:37
正是,我聽過個中學校長講過,佢地係知道自己果區小學嘅學生水準,有時會偏向選某d小學嘅學生,所以在一缐 ...
唉。。。。所以我先擔心囉,但我知前年是派得幾好的,但上年就。。。 >.<你地覺得我女村校出身,但成績唔算差,咁比你地揀自行分配時,會揀邊兩間呀?我真係好亂呀。。。

作者: sweethome111    時間: 14-11-11 00:34

shakey 發表於 14-11-10 17:31
太緊張加上唔小心!多謝妳安慰!希望下次好d
唔使客氣,互相鼓勵下啦!希望大家既子女下次一齊進步吧!加油
作者: 香香    時間: 14-11-11 07:11     標題: 引用:Quote:原帖由+香香+於+14-11-10+發表你大囝

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-11-11 07:32     標題: 引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+14-11-10+發表

原帖由 香香 於 14-11-11 發表
黎緊也會去開放日,那一間中文轉著重多些。
蘇浙好似用普教中,你 睇囡囡ok嘛,其他算係唔錯嘅1b,1c,自行當然博高少少,至少收左你都唔會後悔先得。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-11-11 09:01     標題: 引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+14-11-10+19:37+

原帖由 sweethome111 於 14-11-11 發表
唉。。。。所以我先擔心囉,但我知前年是派得幾好的,但上年就。。。 >.
又唔駛太擔心嘅,弱校但成績好,—樣可以考入名校,不過要留意習慣响唔太谷嘅環境—旦轉去好谷學校,孩子適應與否係一個好大問題。

作者: sweethome111    時間: 14-11-11 13:02

洋蔥頭媽咪 發表於 14-11-11 09:01
又唔駛太擔心嘅,弱校但成績好,—樣可以考入名校,不過要留意習慣响唔太谷嘅環境—旦轉去好谷學校,孩子適 ...
其實女女唔知算唔算谷呢?佢都返好學習班,由小一到現在,而佢都冇話唔想返咁囉。。hehe
作者: peggy    時間: 14-11-11 16:10

洋蔥頭媽咪 發表於 14-11-11 07:32
蘇浙好似用普教中,你 睇囡囡ok嘛,其他算係唔錯嘅1b,1c,自行當然博高少少,至少收左你都唔會後悔先得。

...
蘇浙是普教中
作者: 香香    時間: 14-11-11 16:38

作者: peggy    時間: 14-11-11 16:49

香香 發表於 14-11-11 16:38
我個女讀普通話麻麻. 拼音也差少少.

其實蘇浙幾多資料.
我中學讀蘇浙既時候,已經是普教中,入中一時完全唔識普通話,慢慢就ok
作者: 香香    時間: 14-11-12 17:50

作者: peggy    時間: 14-11-12 20:35

香香 發表於 14-11-12 17:50
回覆 peggy 的帖子

想問一下聖心係咪會留好學位比聖心小學呢?
係呀, 有聯繫位被小學
作者: fatman69    時間: 14-11-12 22:17     標題: 引用:回覆+peggy+的帖子 想問一下聖心係咪會留

原帖由 香香 於 14-11-12 發表
回覆 peggy 的帖子

想問一下聖心係咪會留好學位比聖心小學呢?
60個大部份都抽入,保留25%比聖小,所以有咁多人入。

作者: 香香    時間: 14-11-13 09:49

作者: 香香    時間: 14-11-15 10:41

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-11-16 12:51     標題: 引用:回覆+香香+的帖子 昨日社工問我想個女既中

原帖由 香香 於 14-11-15 發表
回覆 香香 的帖子

昨日社工問我想個女既中學學習係點? 我真的答不到.
校風同自信當然兩様都好重要,校風唔好多曳分子小朋友好易學壞,入左唔係能力以內中學,太高班自己跟唔上失晒自信影響亦可以好深遠,BK 都有唔少人分享過入左 b1 中學但跟唔上攪到留班,失自信,甚至要轉校,所以揀學校真係要量力。所以呢刻你問小朋友入勁校排中至尾佢答你唔介意,但到時可能會係兩回事。
小小個人經驗分享吓,我揀中學會睇長遠小小,而家一般要讀六年,而S3選科果年亦係最重要一年,揀選唔倒想讀科目足以影響孩子將來,好多家長響初中揀選中學時並未留意,但經驗告訴我選科係非常非常重要。所以揀一間達孩子能力,校風好,孩子讀得開心有自信嘅學校,就算係b2,亦唔代表就入唔倒大學,相反揀間勁校排中至尾,到S3想選科目又唔夠人爭,到時先係最慘。

作者: loy211    時間: 14-11-16 18:11

同意樓上家長所言,最重要適合子女的程度,如果有自信讀得開心,一樣可以入大學,相反勉強入讀Band One 學校,分分鐘墊底,我就是怕我仔係咁.
大家加油!呢幾個月忙到顛,不是中學簡介會,就是小學辦的家家晚會.
作者: 香香    時間: 14-11-17 10:09

作者: 香香    時間: 14-11-17 10:10

作者: msllau    時間: 14-11-17 13:35

呂明才自行是否全都有得interview??
作者: 香香    時間: 14-11-17 16:06

作者: anixon    時間: 14-11-18 09:20

msllau 發表於 14-11-17 13:35
呂明才自行是否全都有得interview??
YES.
作者: 香香    時間: 14-11-18 10:29     標題: 回覆:香香 的帖子

作者: karen2138    時間: 14-11-18 15:31

大家好!小女今年也是小六,我也頭痛緊選校!她一向成績都ok,只是數學差DD(70幾分), 不過佢第2次程分跌左落黎, 學校將這2次程分試的分數計了一個類似banding的分給我們, 等我們大約知小朋友的位置, 亞女已跌了band 2頭, 差2分才是band 1! 照大家意見,我是否應選band 2頭的學校比較安全呢? 校長話我們的小學分數比出面的高,我應否進取少少呢?
我都同意不應勉強入一間太高的學校考第尾,情願在一間適合的考最前對孩子好些!只怕自己唔識揀,揀得太低!
作者: 香香    時間: 14-11-18 16:02

作者: karen2138    時間: 14-11-19 09:39

我自己有幾間心水,林裘謀、聖心、沙崇、郭得勝和聖羅撒,但唔知邊間好D!
作者: fatman69    時間: 14-11-19 11:18     標題: 引用:我自己有幾間心水,林裘謀、聖心、沙崇、郭

原帖由 karen2138 於 14-11-19 發表
我自己有幾間心水,林裘謀、聖心、沙崇、郭得勝和聖羅撒,但唔知邊間好D!  ...
若你女兒是B12邊緣人,自行應選聖心及郭得勝,而乙部可進取些選沙崇、LKM及St Rose,搏呈三上返B1。
但要考慮入到乙部三間可能會讀得辛苦。

作者: 香香    時間: 14-11-19 13:04     標題: 引用:我自己有幾間心水,林裘謀、聖心、沙崇、郭

作者: msllau    時間: 14-11-19 13:05

Thanks.
作者: msllau    時間: 14-11-19 13:14

anixon 發表於 14-11-18 09:20
YES.

Thanks.
作者: karen2138    時間: 14-11-20 10:14

fatman69 發表於 14-11-19 11:18
若你女兒是B12邊緣人,自行應選聖心及郭得勝,而乙部可進取些選沙崇、LKM及St Rose,搏呈三上返B1。
但要考 ...
謝謝你的意見!亞女的成績都幾飄忽,以學校比我地的分,佢差2分便是B1,所以我想進取少少!聖心谷唔谷架?佢有小學,我怕難入!你的想法跟我一樣,乙部3間入到怕讀得辛苦!

作者: fatman69    時間: 14-11-20 12:44     標題: 引用:Quote:fatman69+發表於+14-11-19+11:18+若

原帖由 karen2138 於 14-11-20 發表
謝謝你的意見!亞女的成績都幾飄忽,以學校比我地的分,佢差2分便是B1,所以我想進取少少!聖心谷唔谷架? ...
聖心因為乙部收很多聖小生(很多B2),所以自行都肯多收外校生,至少有保證,可試!聖心會多測驗,辛苦與否要看個人了。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-11-21 09:07     標題: 引用:大家好!小女今年也是小六,我也頭痛緊選校

原帖由 karen2138 於 14-11-18 發表
大家好!小女今年也是小六,我也頭痛緊選校!她一向成績都ok,只是數學差DD(70幾分), 不過佢第2次程分跌左落 ...
如果係我自行都會先走b1策略,除非你咁心讀b2, 否則可以選b1中同尾唔好太熱黎搏一搏先,不過都係果句入左要唔後悔先得。
聖心—向多功課,多測考,我自己就唔會揀,查實沙官,林漢光,郭得勝都可以考慮吓。

作者: 小時了了    時間: 14-11-21 09:59

洋蔥頭媽咪 發表於 14-11-16 12:51
校風同自信當然兩様都好重要,校風唔好多曳分子小朋友好易學壞,入左唔係能力以內中學,太高班自己跟唔上失 ...

"揀中學會睇長遠小小....S3選科果年亦係最重要一年,揀選唔倒想讀科目足以影響孩子將來,好多家長響初中揀選中學時並未留意,但經驗告訴我選科係非常非常重要。所以揀一間達孩子能力,校風好,孩子讀得開心有自信嘅學校,就算係b2,亦唔代表就入唔倒大學,相反揀間勁校排中至尾,到S3想選科目又唔夠人爭,到時先係最慘。"

衷心多謝您地過來人父母有血有淚的真心分享及提西, 令到我地後來者有更全面同詳考慮選中學, 衷心感激

您都要加油啊!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-11-21 14:11     標題: 引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-11-21+10:00+

原帖由 小時了了 於 14-11-21 發表
唔駛客氣,都係小小分享,而家教育制度的確苦了孩子,尤其男孩子比較遲熟,現今制度對男仔不利,所以父母盡量拎多d資訊希望幫倒孩子啦!我細囝黎緊都要升中選校。大家—齊加油啦。  

作者: 香香    時間: 14-11-21 14:53     標題: 引用:Quote:原帖由+karen2138+於+14-11-18+發表

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-11-21 15:11     標題: 引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+14-11-21+發表

原帖由 香香 於 14-11-21 發表
我,今日去聖心添。
返黎報吓料

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-11-21 15:26     標題: 引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+14-11-21+發表

我,今日去聖心添。
你留意吓佢高中選科是套餐式配?定已set死哂?你仔意向讀工程,即偏向理科,就睇吓phy,chem位多唔多?同時可選修兩科嘅位又多唔多,有冇開組合科學等等……

作者: selina1109    時間: 14-11-21 15:58     標題: 引用:我個女今年讀小六.+剛呈完第二次呈分.+向住

原帖由 香香 於 14-11-07 發表
我個女今年讀小六. 剛呈完第二次呈分.

向住揀學校進發. 開始積極地揀緊. 大家有咩心水呀?
你好,我住沙田,亞仔雖然小五,但都係時候準備,所以很留意你們既post,以便了解。

想問下你們子女有無上操卷班?有沒有效用?因小兒一直無補習,見同學大部分有,做家長有点迷茫。為了呈分試,要嘗試嗎?請賜教!

作者: moniquechoy    時間: 14-11-21 16:57

其實操卷班, 去下無防. 因為一星期只有一堂, 就當定時溫習下囉, 有時在家, 小朋友都唔知做左時什麼, 就過了個星期六, 日了. 你叫佢做課外練習, 佢又唔願意, 不如出去做啦
作者: 香香    時間: 14-11-21 18:42     標題: 引用:Quote:原帖由+香香+於+14-11-21+發表我,今

作者: 香香    時間: 14-11-21 18:44     標題: 引用:Quote:原帖由+香香+於+14-11-07+發表我個女

作者: selina1109    時間: 14-11-21 23:00     標題: 引用:Quote:原帖由+selina1109+於+14-11-21+發表

去下冇防。因為人人谷你不谷都係蝕底一D
多谢提点。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-11-21 23:56     標題: 引用:Quote:原帖由+香香+於+14-11-07+發表我個女

原帖由 selina1109 於 14-11-21 發表
你好,我住沙田,亞仔雖然小五,但都係時候準備,所以很留意你們既post,以便了解。

想問下你們子女有無上 ...
我囝都係小五,我地冇上操卷班,但有專科補習,都知道身邊有d同學都有操,我囝成績一向唔差,今年分左精英班後壓力更明顯大左好多,呈分單靠平時成績未必足夠,因好多同學都會發力,你不進則退。如果你地一向冇補習,操吓卷谷一谷都好,始終升中都係靠呢幾次試,不容有失。

作者: 香香    時間: 14-11-22 06:17     標題: 引用:Quote:原帖由+selina1109+於+14-11-21+發表

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-11-22 08:14     標題: 引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+14-11-21+發表

原帖由 香香 於 14-11-22 發表
係,但我已失左。
未嘅,都仲有試未考,或者襯呢幾個月都谷谷佢,搏攪珠好d,唔好跌band. 成績表靚d,就算真係要叩門都好睇d。

作者: 香香    時間: 14-11-22 10:55

作者: candyhmama    時間: 14-11-22 20:10

回覆 sweethome111 的帖子

其實最緊要放鬆D,其實勁既小學就係得咁多架咋啦
我女女已經升讀中一.佢都係讀村校小學,當初真係好驚佢考唔到,就算考到都跟唔到.
又好好彩咁用B1B成績執到間B1A,讀起其實冇甘多所謂辛苦.
反之有就讀名小同學,升上中學之後自己比自己一堆壓力,考唔好就喊到超慘..其實小學9X分既同學,中學極有可能7X分甚至6X..保持8X既真係好少..
面試最緊要小心呀.上次女女面蘇浙,冇睇清楚題目,結果..

作者: selina1109    時間: 14-11-22 22:48     標題: 引用:Quote:原帖由+selina1109+於+14-11-21+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 14-11-21 發表
我囝都係小五,我地冇上操卷班,但有專科補習,都知道身邊有d同學都有操,我囝成績一向唔差,今年分左精英 ...
感谢意见,我仔已報,聖誕上。
我仔学校不知是否成績較手緊。常97~100先係Agrade。而grade B range可以由86~96,奪A不易。

作者: fatman69    時間: 14-11-22 23:31     標題: 引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+14-11-21+發表

原帖由 selina1109 於 14-11-22 發表
感谢意见,我仔已報,聖誕上。
我仔学校不知是否成績較手緊。常97~100先係Agrade。而grade B range可以由86 ...
一般85A-,90A,95A+。97先A自行會有難度,除非係公認B1a小學。

作者: selina1109    時間: 14-11-23 08:25     標題: 引用:Quote:原帖由+selina1109+於+14-11-22+發表

原帖由 fatman69 於 14-11-22 發表
一般85A-,90A,95A+。97先A自行會有難度,除非係公認B1a小學。
操卷班miss都話甘怪,我地無再細分,只有五個grade,就係ABCDE。所以自行睇,只見全科B,感觉是否不好。如果照你呢個排,我仔即升呢有兩個A-。所以,都係接受意见,操下卷!

作者: fatman69    時間: 14-11-23 12:56     標題: 引用:Quote:原帖由+fatman69+於+14-11-22+發表一

原帖由 selina1109 於 14-11-23 發表
操卷班miss都話甘怪,我地無再細分,只有五個grade,就係ABCDE。所以自行睇,只見全科B,感觉是否不好。如 ...
在成績表後多數會有分數對應表,可影印埋交學校。

作者: monkichi    時間: 14-11-24 09:28

大家好,

我的小朋友現在小五. 過去週末都開始參觀中學了.

但礙於時間問題, 有大部份學校未能參觀了解, 想在此向各位前輩請教一下沙田區各中學的「普教中」情況.

我們不想小朋友將來入讀「普教中」班, 所以想了解一下各校的「普教中」政策.

過去的週末, 我們參觀了以下學校,

1. 林漢光: 4班中有1班是精英班, 精英班中一和中二時是以普教中, 若不想普教中, 可申請不入讀精英班. 另有普通話課.
2. 培基: 全校所有班級均以廣東話教授中文課, 另有普通話課.

請大家分享.
謝謝.
作者: 香香    時間: 14-11-24 12:02

作者: fatman69    時間: 14-11-24 12:39     標題: 引用:大家好,我的小朋友現在小五.+過去週末都開

原帖由 monkichi 於 14-11-24 發表
大家好,

普教中對中作有很大幫助,無能力入就無得講,有能力入而不入則少見。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-11-25 09:02     標題: 引用:大家好,我的小朋友現在小五.+過去週末都開

原帖由 monkichi 於 14-11-24 發表
大家好,

除了普教中外,印象中有些學校仲會以普教其他科,甚至通識,呢類我都有保留,有冇jm可以分享吓?

作者: monkichi    時間: 14-11-25 09:13

洋蔥頭媽咪 發表於 14-11-25 09:02
除了普教中外,印象中有些學校仲會以普教其他科,甚至通識,呢類我都有保留,有冇jm可以分享吓?

...

洋蔥頭媽咪,
謝謝你提醒了我, 原來除了中文科, 其他科也有機會以普通話教授, 下次參觀學校時會多加留意.

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-11-25 09:40     標題: 引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+14-11-25+09:02+

原帖由 monkichi 於 14-11-25 發表
洋蔥頭媽咪,
謝謝你提醒了我, 原來除了中文科, 其他科也有機會以普通話教授, 下次參觀學校時會多加留意.
...
我黎緊都會參觀中學,有機會再同大家分享吓

作者: deky01    時間: 14-11-26 10:56

香香 發表於 14-11-18 10:29
沙田區:
14年11月15日,梁文燕紀念中學

大家留意,沙田蘇浙都係6/12/2014 Open Day.
作者: moniquechoy    時間: 14-11-26 11:18

蘇浙的中史是用普通話的, 另通識是普通話+英文
作者: KOC    時間: 14-11-27 11:03

回覆 selina1109 的帖子

Selina 1109  :  你好!我都是沙田區﹐請問你在那裡上操卷班?

作者: karen2138    時間: 14-11-27 11:56

大家有沒有聽過東九龍匯基?好嗎?我地學校話佢好好!想試下考下!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5