教育王國

標題: 想由國際學校轉校至 local school [打印本頁]

作者: yanj    時間: 14-11-4 22:19     標題: 想由國際學校轉校至 local school

初小生,想由國際學校轉校至 local school。

應如何準備?

是不是要操練中文和數學練習,然後等待學期尾的插班考試?

有沒有過來人可以分享一下?
作者: a_for_apple    時間: 14-11-4 23:27     標題: 引用:初小生,想由國際學校轉校至+local+school

原帖由 yanj 於 14-11-04 發表

應如何準備?
如果有位,不如而家轉,無謂等多大半年

作者: yanj    時間: 14-11-4 23:38

a_for_apple 發表於 14-11-4 23:27
如果有位,不如而家轉,無謂等多大半年

有關轉校,其實現在仍然心大心細。如果等到新學年才轉,小朋友的過渡可以順暢一點,大人又可以有多點時間考慮。
作者: huba    時間: 14-11-4 23:40     標題: 引用:初小生,想由國際學校轉校至+local+school

應如何準備?
目標校是哪(幾)間?

作者: yanj    時間: 14-11-4 23:56

huba 發表於 14-11-4 23:40
目標校是哪(幾)間?
現階段沒有具體目標學校。
只因小朋友每天都很快做完功課,就連高一個年級的課外練習也是很快完成。想轉換學習環境,讓小朋友放學後不要太過「無所事事」。

作者: applehoney    時間: 14-11-5 00:09     標題: 回覆:想由國際學校轉校至 local school

我仔仔讀local school返來做功課,温默書,網上功課,食飯,瞓覺,玩得無得玩,我都想我仔無所事事!

作為家長也很大壓力!

作者: yanj    時間: 14-11-5 00:16

applehoney 發表於 14-11-5 00:09
我仔仔讀local school返來做功課,温默書,網上功課,食飯,瞓覺,玩得無得玩,我都想我仔無所事事!

作為 ...
家家有本難念的經。
Add oil!

作者: a_for_apple    時間: 14-11-5 01:32     標題: 引用:+本帖最後由+yanj+於+14-11-5+00:05+編輯+\

咁要留意下個别學校考插班日期了,有啲三,四月已開始

作者: shadeslayer    時間: 14-11-5 01:51     標題: 回覆:想由國際學校轉校至 local school

咁為乜當初選國際?

作者: licpd    時間: 14-11-5 05:55

yanj 發表於 14-11-4 23:56
只因小朋友每天都很快做完功課,就連高一個年級的課外練習也是很快完成。想轉換 ...
IS 學生課外應該花很多時間在閱讀和其他興趣上,怎麽會’無所事事‘的?
作者: scyauchris    時間: 14-11-5 06:44

無所事事咪加插少少功課,再不有玩音樂練樂器都可以花一個鐘。去下公園玩都好,之後咪比佢自由時間看書。local小三開始多功課,我見有些local school忙到書都看不到。
作者: Jane1983    時間: 14-11-5 07:32

除非你覺得間IS學術吾得、英文達吾到高水平,貴夾吾飽,讀落去盞耽誤小朋友前程,咁就應該轉,否則...再考慮吓。

作者: fc926    時間: 14-11-5 08:07     標題: 回覆:想由國際學校轉校至 local school

俾D project小朋友去圖書館做,搵個他喜歡的topic 例如「火車」,叫他從圖書館找出所有火車有関的資料,歸納做個小報告(文字或presentation冇所謂)給你及家人看,這樣有意義及大把野搞

作者: jaycee_mami    時間: 14-11-5 09:29

可以找英文小學的local school, 起碼是英數, 你可以煩少一科, 主攻中文已夠你忙了.  係轉的話就要快手轉, 再拖多一個學期, 中文一科都追死你.  

作者: hkpapa852    時間: 14-11-5 09:46

jaycee_mami 發表於 14-11-5 09:29
可以找英文小學的local school, 起碼是英數, 你可以煩少一科, 主攻中文已夠你忙了.  係轉的話就要快手轉,  ...
對, 轉去英小會易適應D, 但香港叫大眾較可接受既英少, 全都變咗所謂"神校", 唔係咁易入.

真係想轉, 去書局買D中文科小學補充練習(或者其它科), 睇下做唔做得掂先

作者: PY-Sing    時間: 14-11-5 10:01

樓主咁就俾小朋友學吓嘢, 樂器, 中文, 大嘢學.
我都想俾我小朋友學多D 課外嘢, 但無奈真係幾多功課温習要做,
無多餘時間學嘢.
作者: yanj    時間: 14-11-5 13:30

謝謝各位的回覆、意見和資料。

樓上有網友問為乜當初選國際,我只能說,女人是十分可愛的善變動物,當初的原因已經不再重要了。

小朋友已經有四項不同類型的課後活動,以消耗其時間、精神和體力。在學校功課之外,也額外安排中文和數學練習。

未試過安排 project 給小朋友做。會試試。

大人工作已經非常忙碌,又交了不少學費,卻仍要為小朋友的學習大費周章,實在感到很不是味兒。

作者: KFMa2047    時間: 14-11-5 13:51

作者: tam888    時間: 14-11-5 13:55     標題: 引用:Quote:huba+發表於+14-11-4+23:40+目標校是

只因小朋友每天都很快做完功課,就連高一個年級的課外練習也是很快完成。想轉換 ...
抄寫的功課是家長自我安慰,但學不到東西又浪費時間。回想以前大學時,香港生只會讀書,但走堂,言而外國同學多發問,多思考,同香港學生有分別。

作者: 悠揚    時間: 14-11-5 14:11

我女小一, 算地區多人爭津學, 每天趕功課, 溫默書,評估測驗, 真是連看書及玩時間都無. 由天堂跌落凡間, 落差太大, 小朋友大人都很辛苦. 不如試下中間些的直資學校.
作者: Jane1983    時間: 14-11-5 14:34

回覆 yanj 的帖子

如果你忙,你要每日和小朋友搞功課、默書、測驗,仲痛苦。

作者: KFMa2047    時間: 14-11-5 14:43

作者: yanj    時間: 14-11-5 19:31

原來,我所理解的「無所事事」和「程度不配」都不是女人眼中的問題。

女人最擔心的,是小朋友會太快嚷著要到海外升學,而離家遠飛。女人希望用 DSE 將小朋友留在身旁,直至小朋友十七歲,甚至二十多歲。
作者: Jane1983    時間: 14-11-5 19:51

回覆 yanj 的帖子

吾係咁樣,係我覺得谷到d小朋友嘔血咁滯,日日做到無晒生趣,得到d也?
好多到畢業,英文吾掂、中文吾得,只係記晒d無用的fact,仲因為太辛苦,厭埋學,吾值得。

作者: yanj    時間: 14-11-5 20:12

tam888 發表於 14-11-5 13:55
抄寫的功課是家長自我安慰,但學不到東西又浪費時間。回想以前大學時,香港生只會讀書,但走堂,言而外國同 ...
今時唔同往日,現在香港的學生不單會思考、發問,更會質問,甚至採取抗爭行動......
作者: yanj    時間: 14-11-5 20:20

Jane1983 發表於 14-11-5 19:51
回覆 yanj 的帖子

吾係咁樣,係我覺得谷到d小朋友嘔血咁滯,日日做到無晒生趣,得到d也?
如果操練只著重記憶大量資料,我覺得這種操練不做也罷。
作者: licpd    時間: 14-11-5 20:44

回覆 Jane1983 的帖子

understand what you mean. Sometimes I wonder if IS is the way out? I mean real IS's are meant for expats not for local HK kids. The culture is very different and parents will need to accept that kids will grow up somewhat guimuish or guiloish.

作者: Jane1983    時間: 14-11-5 21:20

回覆 licpd 的帖子

無一間學校係完美,hassle free的。搵一間大致符合到校風好、學術強、中英並重的學校,學校不足的地方,家長在家補足。
作者: yanj    時間: 14-11-5 21:30

licpd 發表於 14-11-5 20:44
回覆 Jane1983 的帖子

understand what you mean. Sometimes I wonder if IS is the way out? I mean real ...
I can accept a cultural gap between my kids and myself, but hardly a gui son/daughter in law.
作者: yanj    時間: 14-11-5 21:51

再次誠邀過來人分享由 IS 轉去 local school 的心路歷程或轉校申請的準備工夫。

謝謝!
作者: gogOBABY    時間: 14-11-5 22:03     標題: 回覆:yanj 的帖子

我是由ls轉is既家長,我覺得最大分别是中文,local中文確是比較深

作者: Radiomama    時間: 14-11-5 22:10     標題: 回覆:yanj 的帖子

你的回覆好可怕,你們真的有站在女兒立場或角度去思考問題嗎?

咩叫做用DSE去留女兒在身邊?

從你的上文下理,我甚至想,你可能是假父母,出帖純粹為問而問。

如果是真個案,請你先了解女兒現在的程度、她的優點,再看有何學校適合。

作者: pamelasusu    時間: 14-11-6 00:18     標題: 引用:我是由ls轉is既家長,我覺得最大分别是中文

原帖由 gogOBABY 於 14-11-05 發表
我是由ls轉is既家長,我覺得最大分别是中文,local中文確是比較深
請問數學差距有幾大

作者: joyce1234    時間: 14-11-6 07:42     標題: 引用:你的回覆好可怕,你們真的有站在女兒立場或

原帖由 Radiomama 於 14-11-05 發表

有點同感。

作者: joyce1234    時間: 14-11-6 07:47     標題: 回覆:想由國際學校轉校至 local school

樓主,當網友問你當初選國際學校的原因,不是八卦,而是想你想一想初衷,你卻用不必提,因為女人善變來回應。其實你唔答網友不重要,最重要你要答自己。一句善變,不足以成為原因,說不定轉本地學校之後一年,女人又善變了,又掛住國際學校了。

作者: torunpoland    時間: 14-11-6 08:20

回覆 yanj 的帖子

With the irreversible trend of globalization nowadays, you'd better be prepared to have a son- or daughter-in law who's non-Chinese in ethnicity. A lot better than being shocked by then.
作者: torunpoland    時間: 14-11-6 08:25

回覆 Radiomama 的帖子

agree with Radiomama.
DSE去留女兒在身邊?

只怕DSE留不住女兒!

雖然我家孩子尚未上小學,但一般本地學校都是趕忙。老師趕課程,緊著時間表教,也不理得(太多)同學懂不懂便趕去下一個題目,反正部分老師認為,孩子都有補習,不懂可以問老師或補習老師。

作者: papaof2    時間: 14-11-6 09:22

作者: crispin    時間: 14-11-6 11:25

Jane1983 發表於 14-11-5 14:34
回覆 yanj 的帖子

如果你忙,你要每日和小朋友搞功課、默書、測驗,仲痛苦。
exactly!!!!到時又話無時間睇功課,做極都做唔哂...

作者: Radiomama    時間: 14-11-6 12:50

回覆 papaof2 的帖子

您們把子女送往國際學校,但又唔放心、驚佢"學"得唔夠。真的好矛盾。

我仔year 6啦,但"我們"堅持不用補習。 "我們"包括阿仔自己要承擔上學的責任,努力學習。

國際學校的孩子小學階段較輕鬆,但上中學就是另一回事。小學階段就讓他們走入書海、鍛鍊音樂或體育項目,好充實啊!!

作者: licpd    時間: 14-11-6 13:26

yanj 發表於 14-11-5 21:51
再次誠邀過來人分享由 IS 轉去 local school 的心路歷程或轉校申請的準備工夫。

謝謝! ...
A relative changed his son to local after preparatory.  Its not a big deal. He just trained his son to read and write chinese better. Local schools have much higher demand on homework but his son coped well with it. He is a fast learner though. local schools usually provide lot of extrinsic motivations for kids such as ranking, for his son it helps to push him to work harder cos he likes competitions. He also thinks local schools provides better training on his son's ability being a fast learner, strong focus, time management... cos its very demanding in homework and tests. He does complain the teaching style is too parental and too stereotyping students.
作者: yanj    時間: 14-11-6 19:31

gogOBABY 發表於 14-11-5 22:03

我提及的小朋友,現在閱讀中文時,要依賴漢語拼音。我覺得很難接受。

作者: yanj    時間: 14-11-6 19:33

Radiomama 發表於 14-11-5 22:10

雖然不知道你怕什麼,但你是在看到我的文字後而感到可怕,我在此跟你說聲不好意思。

請問可否分享一下,你是如何實踐「站在女兒立場或角度去思考問題」的呢?

我提及的「用 DSE 將小朋友留在身旁」,意思是安排小朋友修讀本地課程,然後考 DSE。從而降低小朋友要求到海外升學的期望,或延後其提出這個要求的時間。Localschools 當然也有學生未等到考 DSE 便到海外升學,但比例比國際學校少。

你說:「...甚至想,你可能是假父母,出帖純粹為問而問。」就你的想法,我尊重你的思想自由。

作者: yanj    時間: 14-11-6 19:34

joyce1234 發表於 14-11-6 07:47
樓主,當網友問你當初選國際學校的原因,不是八卦,而是想你想一想初衷,你卻用不必提,因為女人善變來回應 ...

你真了解女人。

當初選國際學校,是看中IB成績可同時報考本地及海外大學。但由於小朋友在初小階段已經多次提及到海外升學的話題,令其母親產生很大的分離危機感。

作者: yanj    時間: 14-11-6 19:37

torunpoland 發表於 14-11-6 08:20
回覆 yanj 的帖子

With the irreversible trend of globalization nowadays, you'd better be prepared to ...

My hope is that the rising modern China will produce more and more brilliant youngsters and that Cupid would help to shoot someone as my son/daughter in law.

作者: yanj    時間: 14-11-6 19:39

Radiomama 發表於 14-11-6 12:50

您們把子女送往國際學校,但又唔放心、驚佢"學"得唔夠。真的好矛盾。

如果有 full time parent 照顧在國際學校就讀的兒女,矛盾感覺可能會輕微點,因為 full time parent 可以適時並積極地調節和善用兒女課後的空閒時間,在有需要時管接管送,帶兒女去不同地方參加不同活動,以達到執漏和補位的效果。

但對於 working parents,我相信心理上會(而實際上亦需)較為依賴學校提供的學習活動。如果眼見學校的學習效果未達期望,但卻難於直接投身兒女課後的二度教育,受影響者當然會較為著急。

作者: Jane1983    時間: 14-11-6 20:03

但你一方面,好抗拒女兒用漢語拼音讀中文,但另一方面,又想佢因為中文經濟起飛嫁中國才俊,有d矛盾wor。
作者: Jane1983    時間: 14-11-6 20:05

其實學普通話,就算local學校,都係用漢語拼音的,這個好正常。好似我女玩ipad,發神經自學台灣注音,你先驚
作者: yanj    時間: 14-11-6 20:53

Jane1983 發表於 14-11-6 20:03
但你一方面,好抗拒女兒用漢語拼音讀中文,但另一方面,又想佢因為中文經濟起飛嫁中國才俊,有d矛盾wor。 ...
我抗拒的是小朋友遜於認出中文字,而傾向依賴拼音符號來進行閱讀。

試想象一個極端的情況。只懂漢語拼音符號的人,是沒有能力閱讀中文書報雜誌的,從某角度看,也算是一種文盲。

作者: scyauchris    時間: 14-11-6 21:42

我女併音不錯,不過佢識睇中文的。其實我識得一些IS 的小朋友中文也不錯,我反而覺得IS更識合學野能力高的小朋友,因為有更多時間比小朋友去發不同方位或佢强項的課目。

Local school 有d真係好多功課的,基本上小朋友是忙到培養興趣的時間都無。我女女比較幸運可以去到間無乜功課的學校,我反而希望佢再大些送佢去IS學校。
作者: papaof2    時間: 14-11-6 21:51

作者: bebemuimui    時間: 14-11-6 22:08     標題: 回覆:yanj 的帖子

我認同你,又貴又冇嘢學,本地學校好正。
請轉校將個位俾有需要的人.

作者: vincat    時間: 14-11-6 22:30     標題: 回覆:yanj 的帖子

現實d睇,中文唔好,係local school 讀係無可能,就算俾你小朋友讀到中學考Dse都上唔到大學

作者: torunpoland    時間: 14-11-6 22:41

回覆 yanj 的帖子

同意樓主關於認字之說。
中文字本是圖畫符號,為何石字有這個音(恕我不打任何拼音),可以說是死記,冇得解(或者有得解只是我不懂),音與符號之間的關係,是arbitrary。

小朋友記性一般都不會太差,一起初要見石字,讀多記次,也會懂讀石音。所以說,小朋友學中文頭500個字(大約啦,我冇研究數字在手),是有點痛苦,但亦因他們記性好,抵銷部分痛苦。慢慢讀,每日讀,冇壓力地讀,好快手到500字。當然,接下來的寫字,又是另一場痛苦。

至於用拼音符號來讀中文字,個人認為不可取。首先,sum1這個音,是心是森是琛是芯也是深...... 粵語是tonal language (或dialect, 唔拗),所以記音好過記疑似英文字。

反正要記,不如一早記實個音,見到心字,識讀sum1;而不是見到sum1,看看是否心,還是芯。當然,遲了起步,到大人才學中文的朋友,這個方法不失為一個輔助甚至是唯一方法。

但我們在孩子在香港,接觸中文機會多的是,冇理由取難棄易。

此外,有了這個arbitrary音字關係,再上便不是那麼arbitrary,漸漸有得解。此乃後話。

再者,中文是單音字,每個字得一個音節,所以sum1可代好多字,sum就更多。說到底,那只是認識讀音,不是認識中文。

yan4 yan4 jiu1 kau4 bat1 tung4, mou5 waa6 ngaam1 ding6 co3。

作者: Radiomama    時間: 14-11-7 08:18     標題: 回覆:torunpoland 的帖子

是的,人人要求唔同,無話啱定錯。

作者: gogOBABY    時間: 14-11-7 21:50     標題: 回覆:Radiomama 的帖子

我好希望能像你一樣堅持!不補習、多閱讀

作者: gogOBABY    時間: 14-11-7 21:51     標題: 回覆:pamelasusu 的帖子

數學看來是較易。重探究和理解

作者: yanj    時間: 14-11-8 13:01

再次誠邀過來人分享由 IS 轉去 local school 的心得和故事。

謝謝!
作者: Artie    時間: 14-11-8 13:49

Radiomama 發表於 14-11-6 12:50

我仔year 6啦,但"我們"堅持不用補習。 "我們"包括阿仔自己要承擔上學的責任,努力學習。
國際學校的孩子小學階段較輕鬆,但上中學就是另一回事。小學階段就讓他們走入書海、鍛鍊音樂或體育項目,好充實啊!!

My younger kid is now in year 11. My older one is now freshman in university. My children never had tutors (except my older child went to a couple of SAT classes during one summer) and they have no problems with their studies.

"自己要承擔上學的責任,努力學習。"  <----- Agreed totally.

作者: S-Kwok    時間: 14-11-8 14:13     標題: 引用:Quote:yanj+發表於+14-11-5+13:30+謝謝各位

原帖由 KFMa2047 於 14-11-05 發表
只要協助孩子培養閲讀興趣,孩子會書不離手,絕對不會無所事事,我反而要把家裡的書櫃上鎖,要孩子完成一些 ...
我仔睇到比老師收書
都唔知好嬲定好笑

作者: DreamKid    時間: 14-11-8 15:21     標題: 回覆:yanj 的帖子

到你轉在LS再說吧! 到時你可能發現要靠學校也不能,要靠補習班。

作者: DreamKid    時間: 14-11-8 15:29     標題: 回覆:yanj 的帖子

不可能吧!我的孩子讀不同 IS,但分別都要默書。而且中文工作纸都只有深字才有pinying,怎可能没pinying就不會看中文?
好想知道你既小朋友讀邊間IS。

作者: KFMa2047    時間: 14-11-9 01:35

作者: S-Kwok    時間: 14-11-9 07:11

KFMa2047 發表於 14-11-9 01:35
單大量看書還未足夠,還要有系統地每天書寫練習,才能建立一流的英文書寫能力。 ...
Totally Agree!不過要小朋友每天書寫練習, 有難道

作者: serinac    時間: 14-11-9 10:31     標題: 引用:Quote:S-Kwok+發表於+14-11-8+14:13+我仔睇

原帖由 KFMa2047 於 14-11-09 發表
單大量看書還未足夠,還要有系統地每天書寫練習,才能建立一流的英文書寫能力。 ...
讀香港傳統小學,很難有那麼多空餘時間。

作者: KFMa2047    時間: 14-11-9 10:56

作者: yanj    時間: 14-11-9 18:48

DreamKid 發表於 14-11-8 15:29
不可能吧!我的孩子讀不同 IS,但分別都要默書。而且中文工作纸都只有深字才有pinying,怎可能没pinying就 ...

我的意思不是「没拼音就不會看中文」,而是「遜於認出中文字,而傾向依賴拼音符號來進行閱讀」。我提及的小朋友,要應付中文聽寫、篇章寫作等活動,這些活動都可訓練小朋友對中文字的掌握。但小朋友的中文課本,的確是每篇課文所有中文字都附加了拼音。將心比己,若我自己是初小學生,閱讀課文時,一邊是拼音符號,而另一邊是怪碼符號,我都會捨難取易,依賴拼音來閱讀課文。

你孩子的工作紙只有深字才有拼音,這反映不同的IS有不同的中文課程、教學法等。也許你幸運的孩子可以從學校老師那裡學懂中文字的筆畫與筆順等重要的書寫元素。但我提及的小朋友,其學校老師不會強調上述元素。小朋友寫字時,只是在畫圖案。雖然我同意王羲之寫字時,其實也是在畫圖案,但這認知卻不能減輕我看著小朋友畫圖䅁時心中那份「實屬不幸」的感覺。

作者: birdbird    時間: 14-11-9 20:29     標題: 回覆:想由國際學校轉校至 local school

對於working parents 來說,寧願學校冇咩功課和考試壓力,小孩自行攪妥功課,然後自己看書、畫畫、玩。小兒过去六年在國際學校都是如此,他很喜歡學校生活。

樓主小朋友現只是初少卻要嚷着要去外國讀書,問題應不只是國際學校的教法,家庭及其他因素亦有影響。將問題簡單化而把小朋友轉去local school讀書, 未必能鎖得住他想出外讀書的心。而且,還有可能小孩不習慣事事講求競爭的學習環境。

就以我兒子及他的同學為例,他們都有出外讀書的念頭,不過是想在高中或大學階段,現時,他們還是很享受在香港的學習環境。

作者: hoihoima    時間: 14-11-9 23:05

yanj 發表於 14-11-4 23:56
如果不是因爲每天都要趕功課、準備沒完沒了的默書和測考,我仔會不停閲讀、寫故事、製作報紙、寫餐牌、研究天文學。。。有時,我在想其實可能我應該讓他讀國際學校。

作者: hkparent    時間: 14-11-10 09:12     標題: 引用:Quote:yanj+發表於+14-11-4+23:56+現階段沒

原帖由 hoihoima 於 14-11-09 發表
如果不是因爲每天都要趕功課、準備沒完沒了的默書和測考,我仔會不停閲讀、寫故事、製作報紙、寫餐牌、研究 ...
我仔會不停閲讀、寫故事、製作報紙、寫餐牌、研究天文學。。。

Oh! This what my child does every day, enjoying primary IS school life a a lot. No wasting of time.

作者: bobbob    時間: 14-11-10 09:43     標題: 回覆:hoihoima 的帖子

我仔仲做緊呢啲嘢,佢每日花唔超過15mins做功課,又冇補習,其實香港仲有學校少功課唔催谷,問題係家長會唔會揀。前幾日佢撞到個kg同學,叫佢一齊去公園玩,個小朋友好愁咁話以後都唔可以玩,因為每日除咗要做2、3個鐘嘅學校功課,仲要補習(亦有額外功課),跟本無時間做其他嘢。

作者: DreamKid    時間: 14-11-10 19:03     標題: 回覆:yanj 的帖子

經常有人問我,我小朋友學校既中文程度係咪好低,你就知道我唔係講緊中文程度特別高的 IS.

至於你講既問題,我覺得不難解決。只要每天抽一點時間同小朋友一齊睇没有拼音的中文書,没有時間就每天三十分鐘,再没時間就十五分鐘,甚至每天只是十分鐘。日子久了便會有成效。

老實說,我不想信他會完全不看中文字,只看拼音的。拼音的字體小,中文字的字體大。只看小字,不看大字?

而且,小孩子讀 IS,父母肯定要多化時間幫下中文,就好似讀中文學校既要幫佢英文一樣。你唔見EK幾多問學英文既貼。那天我見到一個媽媽為了幾個英文字 spelling,向高小兒子大動肝火,哎!

作者: DreamKid    時間: 14-11-10 19:15     標題: 回覆:yanj 的帖子

筆劃及筆順有多online 教材可用。你可能講拆字吧。基本既,你買本 Chinese Made Easy 都有。老實講,我自己都係讀到“說文解 字“才有較深既領會。

Anyway, it is your kid and your decision. I may be a bit too 多事。

作者: yanj    時間: 14-11-10 20:51

birdbird 發表於 14-11-9 20:29
對於working parents 來說,寧願學校冇咩功課和考試壓力,小孩自行攪妥功課,然後自己看書、畫畫、玩。小兒 ...
小朋友的問題,真的很不簡單。
作者: yanj    時間: 14-11-10 20:55

DreamKid 發表於 14-11-10 19:03
經常有人問我,我小朋友學校既中文程度係咪好低,你就知道我唔係講緊中文程度特別高的 IS.

至於你講既問題 ...
謝謝你的建議,我會轉告小朋友的母親。
作者: yanj    時間: 14-11-10 20:57

DreamKid 發表於 14-11-10 19:15
筆劃及筆順有多online 教材可用。你可能講拆字吧。基本既,你買本 Chinese Made Easy 都有。老實講,我自己 ...
可能我才是多事的人,哈哈。
作者: little_yolky    時間: 14-11-12 14:49

KFMa2047 發表於 14-11-5 13:51
只要協助孩子培養閲讀興趣,孩子會書不離手,絕對不會無所事事,我反而要把家裡的書櫃上鎖,要孩子完成一些 ...
係, 要警告佢再唔溫書, 丟晒佢啲書至死死哋氣去溫。
作者: little_yolky    時間: 14-11-12 14:57

DreamKid 發表於 14-11-10 19:03

至於你講既問題 ...
學中文同學英文不可同日而語。因為响香港, 學校會以native咁既要求教小朋友中文, 但只係foreigner既要求教小朋友英文。但係IS一般小朋友英文都係native, 但中文真係可能差少少。如果戊戊然就將個小朋友由IS轉去普通學校, 小朋友適應嗎? 又, 所有學校插班都要考筆試, 中英數, 小朋友中文可過關嗎? 就算英小, 學校都係當小朋友中文係native的, 去書局買本小一中文練習, 睇下入面既閱讀理解可以攞幾多分至講。如果唔係, 可能只可能插入二線小學, 入咗中文都要追餐死, 升中又唔知點(除非一心中學計劃外國升學)。

其實, 樓主有無考慮過藝術/體育方面的興趣班, 真係好花時間練的。

作者: little_yolky    時間: 14-11-12 15:02

yanj 發表於 14-11-9 18:48
我的意思不是「没拼音就不會看中文」,而是「遜於認出中文字,而傾向依賴拼音符號來進行閱讀」。我提及的小 ...
即你小朋友幼稚園都係IS? 咁依家先抽番佢出嚟, 真係比死更難受!
我小朋友從幼稚園就開始睇中文書, 小學時係普教中, 課文全部有拼音, 但佢唔會睇拼音, 只會睇中文字。所以, IS小朋友想跳番出嚟讀普通學校, 真係唔係咁易, 仲一定要揀英小, 如果唔係, 仲有一科常識係中文的。

作者: yanj    時間: 14-11-12 20:07

little_yolky 發表於 14-11-12 14:57
學中文同學英文不可同日而語。因為响香港, 學校會以native咁既要求教小朋友中文, 但只係foreigner既要求教 ...
"......有無考慮過藝術/體育方面的興趣班......"

-->小朋友已經有四項課後體、音、藝活動

作者: yanj    時間: 14-11-12 20:12

little_yolky 發表於 14-11-12 15:02
即你小朋友幼稚園都係IS? 咁依家先抽番佢出嚟, 真係比死更難受!
我小朋友從幼稚園就開始睇中文書, 小學時 ...
真是一針見血的意見!
現在唯有替小朋友惡補中文。轉校的事情只能隨遇而安。

作者: birdbird    時間: 14-11-12 21:27     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+14-11-12+14:57

原帖由 yanj 於 14-11-12 發表
"......有無考慮過藝術/體育方面的興趣班......"
體、音、藝的課外活動,視乎你是否只計上課時間,不計上課以後自己做相關的技術提升練習或自娛。
Eg, 畫班 - 除了一星期那1小時的班外,小朋友會否自己畫下畫?
學樂器,要時間練的。
球類運動,也要私下練習技術的。

课外活動要成為小孩的人生興趣或健康生活習慣,才有意義。

若然以上的課外活動只局限於一星期那一至两堂課,那家長要安排好多課外活動才能填滿小朋友的時間表。

作者: little_yolky    時間: 14-11-13 09:40

yanj 發表於 14-11-12 20:07
你用栽培郎朗的心情去栽培佢音樂, 栽培劉翔既心情去栽培佢體育, 栽培畢加索既心情栽培佢藝術, 剩係音樂一樣, 一日都要練8個鐘, 佢有乜理由得閒? 藝術可是很花時間練習的。
作者: Jessy    時間: 14-11-13 12:23

我囝讀屋村幼稚園, 讀政府津貼小學, 現在二年級, 認識的中文字都係得好少, 考試閱讀理解全部都睇唔明, 如你囡從小讀IS相信攪唔掂LOCAL SCHOOL的中文, 如你想佢中文好, 我諗要花多點時間同佢一齊閱讀中文故事書, 讀到佢有興趣自己睇, 再加大量閱讀, 先有可能做到你的要求, 唔駛拼音都認到中文字!!

我地讀LOCAL SCHOOL的想睇多點課外書都無乜時間, 每日完成功課又溫習, 再加沖涼食飯都夠鐘瞓覺, 假日又用埋黎溫書, 但成績都不見得特別好, 你想你女過這種生活嗎?
作者: mamaishere    時間: 14-11-13 12:36     標題: 引用:回覆+papaof2+的帖子 您們把子女送往國際

原帖由 Radiomama 於 14-11-06 發表

can't agree more! parents, please fine tune your mindset before sending your kids to IS, don't confuse them with contradicted expectations from family and school... as an IS parent, it's always a headache to see LS style parents changing the culture of learning and make unnecessary competitions among kids in IS!

作者: marcuseunis    時間: 14-11-13 13:42

讀IS又好,讀LS又好,都冇最完美的,到番到LS時,你亦有不滿意既地方,不如focus番小朋友,佢岩讀LS定IS。
中文方面,不管Is定LS, 要有好成積,大人和小朋友平常都要落下苦功,先有成效,不單是靠學校,其實Is少功課,你可每天提供圖書比小明友,長年累月的成效,中英阅讀程度,不下於LS學生的。
作者: little_yolky    時間: 14-11-13 13:53

Jessy 發表於 14-11-13 12:23
我囝讀屋村幼稚園, 讀政府津貼小學, 現在二年級, 認識的中文字都係得好少, 考試閱讀理解全部都睇唔明, 如你 ...
學語文真係唔可以單靠學校, 我囡囡都係屋村幼稚園, 但小一前暑假已睇中文橋樑書了, 仲鼓勵寫作。因為我專攻中文一科所以成效顯著啲。單靠學校學語文, 真係米都無得乞。
作者: Jessy    時間: 14-11-13 17:52

little_yolky 發表於 14-11-13 13:53
學語文真係唔可以單靠學校, 我囡囡都係屋村幼稚園, 但小一前暑假已睇中文橋樑書了, 仲鼓勵寫作。因為我專攻 ...
我們遲了起步, 盡追啦!!!

作者: awah112    時間: 14-11-13 19:02     標題: 引用:初小生,想由國際學校轉校至+local+school

作者: 茄子    時間: 14-11-13 20:34     標題: 引用:Quote:Jessy+發表於+14-11-13+12:23+我囝讀

原帖由 little_yolky 於 14-11-13 發表
學語文真係唔可以單靠學校, 我囡囡都係屋村幼稚園, 但小一前暑假已睇中文橋樑書了, 仲鼓勵寫作。因為我專攻 ...
米都冇得乞
你講得啱,中英文都係唔可以只靠學校!

作者: yanj    時間: 14-11-13 21:34

Jessy 發表於 14-11-13 12:23
我囝讀屋村幼稚園, 讀政府津貼小學, 現在二年級, 認識的中文字都係得好少, 考試閱讀理解全部都睇唔明, 如你 ...
「小朋友」的中文水平的確有點不濟。

至於你提及有關 local school 學生的生活作息形態的問題,我自己眼見不少在 local school 上學的世姪,他們都是早睡早起、溫習有時、閱讀有時、娛樂有時、電視有時......

作者: Jessy    時間: 14-11-14 00:39

yanj 發表於 14-11-13 21:34

至於你提及有關 local school 學生的生活作息形態的問題,我自己眼見 ...
那你世侄一定是非常自律和聰明的小孩, 你所有認識的人的囝囡都係咁架? 一個我這類都沒有?

作者: Jessy    時間: 14-11-14 00:40

yanj 發表於 14-11-13 21:34

至於你提及有關 local school 學生的生活作息形態的問題,我自己眼見 ...

我仲想講我個小朋友的中文, 我覺得是非常不濟.

或者你可以買晒一年級四本中文課本, 在家逐課教下你囡先, 又每課都同佢默下書, 睇下佢覺得咁樣適唔適合佢.

作者: KarieWu    時間: 14-11-14 08:19     標題: 回覆:想由國際學校轉校至 local school

一直只見你用「小朋友」來形容,多口問一句,你所提及的「小朋友」是你的女兒嗎?
我絕對認同家家有本難唸的經,一家唔知一家事,但與其要為安撫/延遲其母的分離危機感,又或填滿成人眼中多餘的無所事事無聊時間,請問「小朋友」的父母有向「小朋友」了解轉讀local school的睇法及意願嗎?有向其講解IS及LS兩者的相同或差異嗎?先不論其是否能適應,若她是轉得不明不白的話,她會讀或過得開心嗎?

若然我對你字裏行間所描述的有所誤會,請先恕我的閱讀理解能力低,多言了。

作者: Artie    時間: 14-11-14 15:18

birdbird 發表於 14-11-9 20:29
樓主小朋友現只是初少卻要嚷着要去外國讀書,問題應不只是國際學校的教法,家庭及其他因素亦有影響。

我兩個孩子在香港生活多年,先後讀過兩間國際學校,見不少事事不滿的家長,問題永遠在學校,但永遠不會想想自己也可能要改變少少配合。結果是轉校,出國,然後 “將在外”,冇眼 si 乾淨盲。

作者: yanj    時間: 14-11-14 17:20

Jessy 發表於 14-11-14 00:39
那你世侄一定是非常自律和聰明的小孩, 你所有認識的人的囝囡都係咁架? 一個我這類都沒有?
...
樣本數目非常有限,我只能基於四、五個相熟世姪的作息形態,建立我的觀感。
作者: yanj    時間: 14-11-14 17:22

KarieWu 發表於 14-11-14 08:19
一直只見你用「小朋友」來形容,多口問一句,你所提及的「小朋友」是你的女兒嗎?
我絕對認同家家有本難唸 ...

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]你太謙虛了。[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]

你提出的建議非常實用,且具有建設性。

我欣賞你的觀察力,也多謝你的提問。其實,「小朋友」是男是女、是否我的小朋友,均不影響大家在這帖內的討論質素。

這個帖,跟很多其他網上的討論帖一樣,其討論焦點已經不是開帖者一人可以控制或左右。我選擇繼續參與這裏的討論,是等待曾有由 IS 轉到 local school 經驗的人士,分享預備轉校的心得和轉校前後的心路歷程。

作者: Radiomama    時間: 14-11-14 20:15     標題: 回覆:yanj 的帖子

從字裏行間,明白了。

IS&#164717;LS, 不是不能,是太殘忍。除非家中經済出現問題,好地地,不會這樣玩兒女。

LS轉IS, 例子多的是,對整個家庭和子女是一個重生機會,不少家長在LS踫到焦頭爛額之後都會有這個轉變。

IS&#164717;LS, 有一些例子,如因小一大抽獎中頭奬,於是由Year 1(相當K3) 轉到喇沙、瑪利諾,但沒有太大適應問題。也有轉到DBS繼續讀pre-IB的中四課程,所以好順利。

作者: yanj    時間: 14-11-15 09:08

Radiomama 發表於 14-11-14 20:15
從字裏行間,明白了。

IS&#164717;LS, 不是不能,是太殘忍。除非家中經済出現問題,好地地,不會這樣玩兒 ...
感謝你的理解和分享。
作者: awah112    時間: 14-11-15 10:05     標題: 引用:Quote:Radiomama+發表於+14-11-14+20:15+從

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5