教育王國

標題: 真心請教初中家長,阿仔好似唔識自己溫書 [打印本頁]

作者: tontonma    時間: 14-10-29 21:36     標題: 真心請教初中家長,阿仔好似唔識自己溫書

呀仔剛剛上中一, 但是佢好似不知道點自己溫書, 因為以前小學是我幫佢溫,中學的試卷好似思考要求多的, 我應該點幫佢?

作者: longlokma    時間: 14-10-29 23:22     標題: 引用:[table=98%]呀仔剛剛上中一,+但是佢好似不

原帖由 tontonma 於 14-10-29 發表
有冇quiz? 要他根據quiz的問題及內容,摸索中学的出题模式,叫他自己摸索,頭幾次测考成绩唔好也不要紧,家長不要再插手了

作者: KT0603    時間: 14-10-30 08:00     標題: 回覆:真心請教初中家長,阿仔好似唔識自己溫書

作者: Yanamami    時間: 14-10-30 08:00

真喺要俾d時間俾佢自己摸下浸下。起碼上堂就要留心,功課要做齊。學樓上講,重溫quiz題,睇下老師想要點答法。參考下高分同學答案。自己做notes。通常長答都似議論題形式~F1喺要黎適應既,考完上學期在revise啦。
作者: tontonma    時間: 14-10-30 09:20

多謝分享,我試過買一些精讀,但內容同書本內容好似一樣多。quiz 的題目又好似唔係溫就得,好多都係思考題。我知道我唔應該插手,不過你知做媽咪,就係忍唔到,我仔算受教,但佢係好follow 指示做嘢的人,所以要教他方法,他才知點做,
作者: longlokma    時間: 14-10-30 09:46     標題: 引用:多謝分享,我試過買一些精讀,但內容同書本

原帖由 tontonma 於 14-10-30 發表
多謝分享,我試過買一些精讀,但內容同書本內容好似一樣多。quiz 的題目又好似唔係溫就得,好多都係思考題 ...
首先,一定要温書温assignments ,即要明白已教範圍及答题要求。这是基本要做的。

当然,温熟未必識答,因為老師唔会再好似小學咁直接问,学生唔可以靠背熟課本去直接答。所以,学生要想像老師可能会点問,再思考自己可以点答。温習时要记重点,边科都一样,要好清晰知道每課的学習重点同整理好老師提供的筆記及補充教材。

家長不宜再和孩子一起掀書一起温,初中学生要靠小测ut考試等去累積经验,去親自思考及了解学校要的是什麼。家長只要冷靜,從旁鼓勵孩子便可以,迷惘是所有初中生必经的階段,好快他們会自己上手,放心吧!

作者: angelfan07    時間: 14-10-30 10:38

亞囡早前講咗一件事我知,其實做學生都幾大壓力~~~~

亞囡上到英中,做剪報要做英文的,要寫分析和個人意見,如果唔PASS就要再做,每日小息再交俾老師過目,亞囡話佢只搵過老師兩次就攪惦咗個REPORT,但有部分同學搵咗老師成個星期都仲未攪惦,D同學都好大壓力~~~
作者: Yanamami    時間: 14-10-30 11:23

好要求融會貫通,搬字过紙死記硬背唔会高分。
作者: TwinWong    時間: 14-10-30 11:25

我見啊囡先睇晒WS/WB/手稿, 然后再睇書, 將書里要點再蓋括出泥一邊温做再筆記整理, 暫時見QUIZ都OK, 只係数學差D, 因為要解難題, 唔太明,
TEST埋聽日, 下週开始睇到点成效, 希望佢嘅方法OK
作者: KT0603    時間: 14-10-31 00:25     標題: 引用:我見啊囡先睇晒WS/WB/手稿,+然后再睇書,+將

作者: TwinWong    時間: 14-10-31 07:17

KT0603 發表於 14-10-31 00:25
唉!我仔仲未會整理做筆記,還是靠最原始的方法,眼睇和心背:;pppp:。佢又唔係唔溫書,仍然好自動自覺和落 ...
唔紧要 啊仔肯自動自覺同落力 可以安心 男仔往往向高form發力時都超越女仔好多
作者: Rabbitlolo    時間: 14-10-31 07:31     標題: 引用:Quote:原帖由+TwinWong+於+14-10-30+發表我

原帖由 KT0603 於 14-10-31 發表
唉!我仔仲未會整理做筆記,還是靠最原始的方法,眼睇和心背:;pppp:。佢又唔係唔溫書,仍然好自動自覺和落 ...
我個仔都係唔多make notes, 只會highlight 重點去讀。他話老師依家每個point 去俾分, 唔洗死背。
希望佢快D摸索出對自己work 的讀書方法啦!

作者: lindajacky    時間: 14-10-31 10:09     標題: 回覆:Rabbitlolo 的帖子

中一仔, test 左幾科, 大部份6x - 7x 分。自己溫, 吾識先問我。測完後亞仔都失望, 重話驚留班, 又問我可以轉校嗎?

作者: TwinWong    時間: 14-10-31 10:30

lindajacky 發表於 14-10-31 10:09
中一仔, test 左幾科, 大部份6x - 7x 分。自己溫, 吾識先問我。測完後亞仔都失望, 重話驚留班, 又問我可以 ...
依家讀書好似压力大D
作者: longlokma    時間: 14-10-31 10:34     標題: 引用:Quote:lindajacky+發表於+14-10-31+10:09+

原帖由 TwinWong 於 14-10-31 發表
依家讀書好似压力大D
係,DSE模式开始后,中学真係難讀过以前

作者: 黃巴士    時間: 14-10-31 12:51

longlokma 發表於 14-10-31 10:34
係,DSE模式开始后,中学真係難讀过以前

咪係!!  咩都趕.  中一讀中二嘅嘢.  中二讀中三,  中三讀中四嘢......   唉! 點會唔難讀.
作者: Rabbitlolo    時間: 14-10-31 13:36

黃巴士 發表於 14-10-31 12:51
咪係!!  咩都趕.  中一讀中二嘅嘢.  中二讀中三,  中三讀中四嘢......   唉! 點會唔難讀. ...
老實講, 依家讀書比以前艱難好多, 淨係中文一科都已經令我 O 晒咀

作者: KT0603    時間: 14-10-31 13:47     標題: 引用:Quote:KT0603+發表於+14-10-31+00:25+唉!

作者: 黃巴士    時間: 14-10-31 13:49

Rabbitlolo 發表於 14-10-31 13:36
老實講, 依家讀書比以前艱難好多, 淨係中文一科都已經令我 O 晒咀

英文都可廣泛去浸.  中文學習範疇較窄, 語文意境較有深度, 真係較難應付, 由其是消化作文題目及4式題.
依家各科的MC題4個選擇中, 我孩子面對是捒了2個相似答案, 再思考選擇其一, 當中非常用腦,  因考試時間有限, 最終只是惟有兩個ANSWER中去估.....  (靠運)      做完卷, 頭都痛埋!!!

作者: KT0603    時間: 14-10-31 13:50     標題: 引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-10-31+發表唉!

作者: 黃巴士    時間: 14-10-31 13:56

KT0603 發表於 14-10-31 13:50
男生都是如此,無準備就係最好的準備!

男生多粗之大業.  自以為自己識.  豎不知自己只識面層, 未夠了解.
份卷派回後, 真係十萬個藉口 : 好難, 好多同學都係咁, 唔夠時間做卷, 寫唔切, 老師未教過.......
作者: KT0603    時間: 14-10-31 14:10     標題: 引用:+本帖最後由+黃巴士+於+14-10-31+13:56+編

作者: KT0603    時間: 14-10-31 14:13     標題: 引用:中一仔,+test+左幾科,+大部份6x+-+7x+分。

作者: fion6406    時間: 14-10-31 14:21     標題: 引用:+本帖最後由+黃巴士+於+14-10-31+13:56+編

原帖由 黃巴士 於 14-10-31 發表
對白熟口熟面

作者: 黃巴士    時間: 14-10-31 14:23

KT0603 發表於 14-10-31 14:10
對白全部都用了!
不嬲我仔都肯自覺地溫習,但呢舖升上中學,教學模式和小學的生活大不同。而且, ...

當我孩子在溫習時,  我完全不知道他溫得熟唔熟.  所以, 有時家長只可在分數上估計其"勤力"程度.  有時親子爭議就在這裡, 他讀了, 但分數不高, 是讀得不熟, 抑或是理解不通呢??  這個答案惟有"當時人"才知道!!
話時話, 我頗鍾意中學題卷的BONUS題.

作者: 黃巴士    時間: 14-10-31 14:32

tontonma 發表於 14-10-30 09:20
多謝分享,我試過買一些精讀,但內容同書本內容好似一樣多。quiz 的題目又好似唔係溫就得,好多都係思考題 ...

男生多遲熟, 大安旨意.
我覺得樓主是要插手, 插手教他的學習方法及學習思維方向, 反"初"問題,  讓他模索. 不是陪讀.

作者: TwinWong    時間: 14-10-31 15:37

KT0603 發表於 14-10-31 14:10
對白全部都用了!
不嬲我仔都肯自覺地溫習,但呢舖升上中學,教學模式和小學的生活大不同。而且, ...
其實男同女嘅对白一样, 次次失控反泥, 都係LEE 几味
作者: TwinWong    時間: 14-10-31 15:40

黃巴士 發表於 14-10-31 14:23
當我孩子在溫習時,  我完全不知道他溫得熟唔熟.  所以, 有時家長只可在分數上估計其"勤力"程度.  有時親子 ...
係有時BONUS 題, 都係幫到唔少
作者: tontonma    時間: 14-10-31 15:47

真係多謝大家的分享,我唸我要學校派左卷返嚟先知學校出卷的模式,先自己消化下再教佢,通常男仔較道遲熟,我怕佢自己真係模極都唔熟。我見佢啲notes,都寫得好少,唉,我怕佢自己都唔知邊啲重要要make notes。
作者: Acatmom    時間: 14-10-31 17:37     標題: 引用:Quote:tontonma+發表於+14-10-30+09:20+多

男生多遲熟, 大安旨意.
我覺得樓主是要插手, 插手教他的學習方法及學習思維方向, 反"初"問題,  讓他模索. ...
同意,但怎樣引導佢地開竅就是最難攪……望能集思廣益,更望高人指點

作者: Rabbitlolo    時間: 14-10-31 19:35     標題: 引用:+本帖最後由+黃巴士+於+14-10-31+13:56+編

原來個個講的藉口都一模一樣

作者: Rabbitlolo    時間: 14-10-31 19:47     標題: 引用:Quote:原帖由+黃巴士+於+14-10-31+發表男生

原帖由 Acatmom 於 14-10-31 發表
同意,但怎樣引導佢地開竅就是最難攪……望能集思廣益,更望高人指點

...
同意,但怎樣引導佢地開竅就是最 難攪……望能集思廣益,更望高人指 點

開竅好困難, 出竅唔洗教都識

作者: 黃巴士    時間: 14-10-31 20:01

Rabbitlolo 發表於 14-10-31 19:47 同意,但怎樣引導佢地開竅就是最 攪……望能集思廣益,更望高人指 點
我不喜歡中一二生老氣橫秋,孩子有着年青人的純真,可享受親子親暱。為何要為学業或成績催促他她們成長?如果是学业問題,家長可多輔導就是。品行最緊要。開竅要经经歷,際遇,挫折…相信156歲大都成長的。
作者: Acatmom    時間: 14-10-31 21:32     標題: 引用:Quote:Rabbitlolo+發表於+14-10-31+19:47+

我不喜歡中一二生老氣橫秋,孩子有着年青人的純真,可享受親子親暱。為何要為学業或成績催促他她們成長?如 ...
真心感謝提醒!是的,漫漫長路,不要催促,多留空間給他們探索思考……

作者: YM609    時間: 14-11-1 17:09

回覆 黃巴士 的帖子

啊, 你偷聽晒我個仔講嘢。
作者: 黃巴士    時間: 14-11-1 18:14

YM609 發表於 14-11-1 17:09
回覆 黃巴士 的帖子

啊, 你偷聽晒我個仔講嘢。
藉口內容大致差不多,重點是將責任推出去,天氣,心情,攰,病……都有机会用上。務求令自己心安!
作者: TwinWong    時間: 14-11-2 10:37

黃巴士 發表於 14-11-1 18:14
藉口內容大致差不多,重點是將責任推出去,天氣,心情,攰,病……都有机会用上。務求令自己心安! ...
係 佢地推卸拆局 快过 向書本到揾重点主旨 如果識運用后者 就真係好鬼叻

作者: 樂恩媽    時間: 14-11-2 21:54

阿仔真係未識做筆記, 寫得少不特止, 啲字仲
尚幸老師有派筆記咋。 剛考完第一次測驗, 派回來才把脈對症吧! 急也急不來的!
作者: yanj    時間: 14-11-3 20:38

我會用「教捉魚,而不給魚」的原則引導女兒掌握自學的方法。

如果佢有功課唔識做,我會先給她一點點提示,讓她嘗試自己解決疑難。

如遇有疑難需要我直接提供答案,我會在提供答案後,盡量將整個 problem solving 的過程解說給她聽。

作者: Mfdragon    時間: 14-11-23 09:44     標題: 回覆:真心請教初中家長,阿仔好似唔識自己溫書

Your son study at Chinese S school or English S school?If your son study at English S school,he need to remember the vocab like CBD

作者: pooh仔    時間: 14-11-24 20:18     標題: 引用:+本帖最後由+黃巴士+於+14-10-31+13:56+編

嘩.  你這堆理由我仔又喺咁講.

作者: eviepa    時間: 14-11-24 22:08

有無人好似我咁,阿女讀中一時,只係要求佢升到班就算,從來唔會理佢D分數同名次。溫書技巧,中四前都完全唔教。

我唔係唔識溫書技巧,相反地,我係少數考過晒當年三大公開試(會考、高等程度會考、高級程度會考)既人,正路、旁門左度既溫習技巧、考試技巧都識唔少。

阿女中一二成績唔好,中三仲因為中二成績唔好,跌出左精英班。但咁又有乜問題?以我既能力,以阿女既根底,要令到阿女留番響精英班其實唔會嘥我太多時間。不過我覺得無乜意義,仍然按照我一早擬定既時間表好過。

中四開始,我教佢好多讀書、取分竅門,結果成績幾好呀。而家入左大學,仲會唔會有人咁無聊,話佢中一二成績差咁無用呀?
作者: 樂恩媽    時間: 14-11-25 09:27

考完第一次UT (阿囝學校叫RT), 可能不是頂級學校, 沒想像中難, 只要肯勤力, 就有好成績。 我現在開始放手讓他自己温習, 應付平日的quizzes,  如有差遲, 才適時提點。 畢竟他升上中一已有自己一套見解,  勉強不來。 路由他自己行出來那份滿足及自信, 不是外人能給的。孩子們加油!
作者: nanafafa    時間: 14-11-26 20:14

作者: tontonma    時間: 14-11-27 09:16

回覆 eviepa 的帖子

想請教, 與其係教, 點解唔中一二就教?
作者: eviepa    時間: 14-11-27 09:46

回覆 tontonma 的帖子

初中最省時,最易拿高分的方法,其實對個人學術水平帮助甚微,用這種方法去讀高中是毒藥。真正有效提升學術水平,高中可以大派用塲的讀書方法,初中時不可能靠它拿高分。因此,我留待高中才教,亦因此,我女兒可以在高中用一個不可思議的短短的讀書時間獲得良結果。

一個星期內會另開新題目和大家討論。

作者: tontonma    時間: 14-11-27 10:21

回覆 eviepa 的帖子

期待你的分享
作者: Acatmom    時間: 14-11-27 13:24     標題: 引用:之前聽補習老師講過一個POINT+,+我覺得好岩

原帖由 nanafafa 於 14-11-26 發表
之前聽補習老師講過一個POINT , 我覺得好岩, 中學係要訓練佢思維,其實家長都幫到手溫, 但個方法係引導式, ...
可否分享更多,真心想知道應如何引導呢?剛升中一實在十分迷失……

作者: fion6406    時間: 14-11-27 19:22     標題: 引用:+本帖最後由+eviepa+於+14-11-27+09:47+編

原帖由 eviepa 於 14-11-27 發表

回覆 tontonma 的帖子
好期待!

作者: eviepa    時間: 14-11-27 22:21

各位網友,第一部分的分享已寫了,請看:

《初中取高分的溫書方法,到高中成為毒藥》
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

作者: yuyumon    時間: 14-12-1 11:24

nanafafa 發表於 14-11-26 20:14
之前聽補習老師講過一個POINT , 我覺得好岩, 中學係要訓練佢思維,其實家長都幫到手溫, 但個方法係引導式, ...
可否分享補習老師之言呢?
作者: Acatmom    時間: 14-12-1 17:58     標題: 回覆:yuyumon 的帖子

是啊!想知道多些。我孩子初中,對如何温書好迷惘……

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5