教育王國

標題: 想問下大家,面試時帶埋BB車有冇問題? [打印本頁]

作者: sze~sze    時間: 14-10-27 12:40     標題: 想問下大家,面試時帶埋BB車有冇問題?

如題
作者: Littlecarrie    時間: 14-10-27 12:44     標題: 引用:如題

原帖由 sze~sze 於 14-10-27 發表
如題
我唔會

作者: manjay    時間: 14-10-27 12:45     標題: 回覆:想問下大家,面試時帶埋BB車有冇問題?

面試就唔好帶BB車喇,一來人多又窄,二來給老師唔好印象,老師會較喜歡獨立的小朋友!

作者: johnnywalker    時間: 14-10-27 14:05

作者: conniemar    時間: 14-10-27 14:08

千祈唔好!
作者: se6b03    時間: 14-10-27 14:10

johnnywalker 發表於 14-10-27 14:05
點解要帶?

因為樓主果個仲係BB,都未夠入學年齡,只想提早面試搵學校,贏在起跑線,所以咪要帶BB車。

作者: beautylion    時間: 14-10-27 14:20

唔帶~
作者: ckgoody    時間: 14-10-27 14:46     標題: 引用:如題

如題
未見過

作者: Mochibaby    時間: 14-10-27 14:52     標題: 引用:如題

如題
真係未見過。老師見到小朋友自己識行識跑,仲要抱住都已經唔多鐘意。

作者: siumak    時間: 14-10-27 15:48

遇過有朋友帶但叫工人姐姐係門口看住架車﹐
車不入學校。
作者: hoho1230    時間: 14-10-27 15:49

OMG, 三思
作者: hshsfung    時間: 14-10-28 18:30     標題: 回覆:想問下大家,面試時帶埋BB車有冇問題?

K1 喇喎,最好唔好帶

作者: hshsfung    時間: 14-10-28 18:30     標題: 回覆:想問下大家,面試時帶埋BB車有冇問題?

K1 喇喎,最好唔好帶

作者: torunpoland    時間: 14-10-28 18:38     標題: 回覆:sze~sze 的帖子

梗係唔帶。根本冇呢個需要,識行就唔好再坐bb車!盞造成倚賴!習慣由小教起、造起。

作者: hedhed    時間: 14-10-28 18:47     標題: 回覆:想問下大家,面試時帶埋BB車有冇問題?

你自己都懷疑有問題,就唔好咁做囉

作者: Vanessa_Yung    時間: 14-10-28 21:04

印象冇甘好喎
作者: soso3509    時間: 14-10-29 01:15

大吉利事一句..除非父母身體有毛病..非帶不可..
否則一定唔會帶...面試路程有幾多需要用到BB車??

當你趕幾場, 都坐車來往..我個人覺得無需要
作者: keio    時間: 14-10-29 03:14     標題: 引用:遇過有朋友帶但叫工人姐姐係門口看住架車﹐

原帖由 siumak 於 14-10-27 發表
遇過有朋友帶但叫工人姐姐係門口看住架車﹐
車不入學校。
是!幾年前在九龍塘啟思見過。

作者: siumak    時間: 14-10-29 09:00

有D父母覺得囝囡唔肯行所以被迫用車仔﹐
其實某程度都係倚賴﹐
係個小朋友一直都知有車仔坐所以唔肯行﹐
如果無車仔又有爸媽抱﹐
邊駛行o架﹐
所以要Train囉....

父母們要的起心肝!

我囡有時都 lur 抱﹐
自己衡量抱幾多﹐
我都有抱一陣又放佢落地行一陣﹐
罼竟佢都係一個細路仔﹐
有時係要同爸媽的親密感﹐
非純係累了的問題﹐
自己秤喇wei~

不過 Interview 俾老師見到仲坐車真係印象大打折扣。
作者: ozduckie    時間: 14-10-29 10:00     標題: 回覆:想問下大家,面試時帶埋BB車有冇問題?

如果in N, 我覺得還可以接受。但in K 就唔好啦,都兩歲多,仲唔肯行?

作者: 媽媽虎虎    時間: 14-10-29 10:17     標題: 回覆:想問下大家,面試時帶埋BB車有冇問題?

我見過有學校老師見到小朋友坐車黎會mark底"坐bb車"係份application form 背面架

一定有影響架

作者: choichoibb2011    時間: 14-10-29 10:18

我小朋友係肯行,但係完全唔肯拖住大人行. 要自己行(多數跑), 如果唔攞車仔出街會搞佢唔掂同埋危險, 所以我去INTERVIEW時會的士出入, 咁就唔需要攞車仔。如果怕車程遠咪去到就近先轉的士囉~
作者: pokey    時間: 14-10-29 12:44     標題: 回覆:想問下大家,面試時帶埋BB車有冇問題?

我嗰陣細b去interview得十個月大未識行,有帶 XD

作者: sissysze    時間: 14-10-29 13:53     標題: 引用:我小朋友係肯行,但係完全唔肯拖住大人行.+

原帖由 choichoibb2011 於 14-10-29 發表
我小朋友係肯行,但係完全唔肯拖住大人行. 要自己行(多數跑), 如果唔攞車仔出街會搞佢唔掂同埋危險, 所以我 ...
肯唔肯拖係大人點教,都2歲幾,要教無話教唔聽,我唔信一個二歲幾真係飛得甩阿媽隻手,你拖到實係唔會飛得甩。唔好比excuse 自己。

作者: johnnywalker    時間: 14-10-29 20:49

作者: babygini    時間: 14-10-30 01:21     標題: 引用:Quote:原帖由+choichoibb2011+於+14-10-29+

原帖由 sissysze 於 14-10-29 發表
肯唔肯拖係大人點教,都2歲幾,要教無話教唔聽,我唔信一個二歲幾真係飛得甩阿媽隻手,你拖到實係唔會飛得 ...
每個小朋友特質都唔同,唔可以話籍唔籍口..我女就係上面果位jm講果種..出街唔拖實媽媽,,中意跑果種..話過無數咁多次,都無用..中意自己走左去都唔驚..所以我都係會用bb車同佢出街..因為可以令佢stay係車仔..因為真係好危險..!!

作者: pokey    時間: 14-10-30 11:08     標題: 引用:Quote:pokey+發表於+14-10-29+12:44+我嗰陣

原帖由 johnnywalker 於 14-10-29 發表
10個月大去IN?
係呀, in N。不過in K時已1歲10個月,唔駛bb車喇。

作者: queenie1985    時間: 14-10-30 13:58

babygini 發表於 14-10-30 01:21
每個小朋友特質都唔同,唔可以話籍唔籍口..我女就係上面果位jm講果種..出街唔拖實媽媽,,中意跑果種..話過無 ...

我個仔都係...永遠唔肯拖著. 唯有set rules..商場就俾佢自己行(我後面睇實), 過馬路/停車場一定要拖. 佢都係講極唔聽.

作者: 29102011    時間: 14-10-30 14:15

我上年in k1因需要決定果次帶吾帶,遠或要瞓覺照帶,收吾收完全冇影響,帶車offer冇帶車waiting 都有,巧多人帶車,一般泊響學校門口,冇人理你架車係邊個,冇瞓夠去先係死症,特別要跑塲的話
作者: torunpoland    時間: 14-10-30 14:37

回覆 babygini 的帖子

同意每個小朋友的特質並不一樣. 但我作為母親, 畢竟做了30幾年人, 冇理由俾一個才歲幾兩歲的小人兒擺佈/控制, 除了身體不適/缺憾, 不太明白為何要俾一個識行的孩子坐BB車. 當然, 去長途旅行, 一日行足10個鐘那種情況也無可厚非.

作者: victoriazoe    時間: 14-10-30 15:23

作者: chungayu2    時間: 14-10-30 17:16

有咩唔好!?
BB車多數放在校門, 面試的人100%唔知你有否帶BB車來, 小朋友和家長表現先最重要......我今年見D名校都有好多BB車放係門口.
作者: twk005    時間: 14-10-30 18:24     標題: 回覆:chungayu2 的帖子

校門外?你意思係泊係行人路?

作者: somuimui    時間: 14-10-30 18:34

呢個post好interesting…..令我想起當年我同老公帶個女去港島某女龍幼稚園in, 我地推bb車去, 因個女當時重瞓緊晏覺, 我地肓中中重推左去旁邊的小學, 當時sister企左度等家長in完出來, 重叫我們去番幼稚園度. 呢個時候我個女就瞓醒, 跟住個女同daddy去番幼稚園度in, 我就同bb車企向出口等….結果, 幸運地中左!

作者: sissysze    時間: 14-10-30 19:05     標題: 引用:有咩唔好!?BB車多數放在校門,+面試的人100%

原帖由 chungayu2 於 14-10-30 發表
有咩唔好!?
BB車多數放在校門, 面試的人100%唔知你有否帶BB車來, 小朋友和家長表現先最重要......我今年見D ...
邊間名校?  sc & kv 都未 in

作者: sissysze    時間: 14-10-30 19:11     標題: 回覆:想問下大家,面試時帶埋BB車有冇問題

重有如果連拖個小朋友都拖唔實會比佢甩手走咗去,甘你拖住佢行入幼稚園去 interview 時佢唔聽飛咗去你係咪都由得佢。 要拖點都拖得實...

作者: chungayu2    時間: 14-10-30 23:21

回覆 twk005 的帖子

當然幼稚園校內門口,入到去有職員會話你知!

作者: chungayu2    時間: 14-10-30 23:28

回覆 sissysze 的帖子不是以今年計的。。。及今年2星期前都已經有名校/龍校開始in啦……………

作者: Isieie    時間: 14-10-30 23:44

I think no big deal
作者: hellomary321    時間: 14-10-31 03:06     標題: 回覆:babygini 的帖子

Agree,我仔仔都係一樣,出街唔拖手,講好多次都唔聽。如果拖好實,仔仔就大力甩手,之後就大叫吵鬧。

作者: siumak    時間: 14-10-31 09:22

hellomary321 發表於 14-10-31 03:06
Agree,我仔仔都係一樣,出街唔拖手,講好多次都唔聽。如果拖好實,仔仔就大力甩手,之後就大叫吵鬧。

...

我囡都係﹐
捉實會死fing甩手﹐
終於有次fing完行幾步扒在係地﹐
膝頭磨薑試擦損﹐
以後提番佢就會即刻拖。

作者: choichoibb2011    時間: 14-10-31 12:56

我好相信如果大家o既小朋友唔係o個類(唔比大人拖)跟本唔會明白我地依D家長苦處....我成日都好羨慕d媽咪可以靚靚咁拖住小朋友, 但奈何我同佢出去就成個傻婆咁, 可能只係聽個電話,攞張八達通都要用對腳夾實佢...就算佢肯拖都會扯住你行或者盡辦法想FING開你, 所以我平時要拖到好實之餘仲要用手指扣實佢, 如果你唔就範咩, 就要你抱, 講真下下咁都好攰.....為免自己辛苦,攞車仔出街方便好多

可能危險依個字太抽象, 佢未知道係咩,所以教極鬧極都冇用...  又唔一定係管教問題O既~大家已經盡力教~
作者: mabel-po    時間: 14-10-31 13:17

我見議唔好帯, 小朋友自己係最好
作者: kittyland06    時間: 14-10-31 13:48     標題: 回覆:想問下大家,面試時帶埋BB車有冇問題

有見過,應該冇乜關係,但响學校入面坐住行就未見過

作者: johnnywalker    時間: 14-10-31 18:49

作者: torunpoland    時間: 14-10-31 21:48

我個細仔都係生番一樣, 同大家所講唔俾人拖, 會揈甩大人手自行跑的情況一樣. 但我每次都好嚴厲地教佢, 眼神/語氣/態度堅定, 第一次唔聽, 繼續... 直至唔知第N次, 可以一講就拖. 所以, 我可以頗大膽的說, 都是習慣.

上述的N, 人人都唔同, 我個大細, N可能係少過5, 但細仔應該過80. 我個心好堅定, 接受唔到俾佢呢個小人兒控制大人. 今日坐車去幼稚園, 好小事, 但俾佢話開事, 呢個勢係假!
作者: Potato001    時間: 14-11-1 07:18     標題: 回覆:sze~sze 的帖子

in n班時去屋企附近的幼稚園有帶,果陣bb歲半都未夠,行唔到咁遠抱又攰。其他多數搭的士, 所以冇帶bb車。k1都兩歲幾,識行識走唔會帶。

作者: mic_sin_mic    時間: 14-11-1 07:38     標題: 引用:嘩,點解你地咁多小朋友好似「小生番」(唔

原帖由 johnnywalker 於 14-10-31 發表
嘩,點解你地咁多小朋友好似「小生番」(唔係貶意)咁既?我3個小朋友都無咁活躍,出街都乖乖拖手架喎(本身 ...
係有食甜野,請問係未有關係的?

作者: pokey    時間: 14-11-1 07:50     標題: 引用:我個細仔都係生番一樣,+同大家所講唔俾人拖

原帖由 torunpoland 於 14-10-31 發表
我個細仔都係生番一樣, 同大家所講唔俾人拖, 會揈甩大人手自行跑的情況一樣. 但我每次都好嚴厲地教佢, 眼神 ...
對!尤其馬路邊,人多地方,我會同佢講唔拖就要返屋企,講得出做得到(其實你行回家方向一陣佢都實會妥協)

作者: johnnywalker    時間: 14-11-1 15:17

作者: kvvvcheung    時間: 14-11-1 17:51     標題: 回覆:想問下大家,面試時帶埋BB車有冇問題

我今日去啟思見到好多架bb 車wor .放在playground

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5