教育王國

標題: 有無媽媽覺得太大壓力? [打印本頁]

作者: winnie1118    時間: 14-10-27 09:52     標題: 有無媽媽覺得太大壓力?

本身報左16間幼稚園,撞左4間,仲要撞哂屋企附近邨校,其實我只望佢讀邨校上午校,開開心心就算。但上年n班經驗,邨校真係好難收,所以今年報得多都唔知得唔得。
本身小朋友有讀n,應該有得升返k1,但k1都無學卷,不過我同老公都覺得ok。問題在奶奶度,平日佢湊小朋友返學,因讀下午校,佢覺得阿b好慘,無覺好訓,話因為咁而病多左,不停俾說話我聽要退學,話唔讀。我話唔讀就gaurantee唔到個k1位,但佢話「阿b咁叻,你驚無學校收咩?」
我覺得好大壓力,報學校已經好煩,日日留意心儀學校幾時deadline,interview又撞期,又無左幾個機會,我想唔理佢,或者叫姐姐湊返學唔駛睇佢面色,但日日俾說話我聽都唔好受。唉。呻完。

作者: keep-calm    時間: 14-10-27 10:06     標題: 回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

加油!明白你的壓力,龍B好大兢爭,教育署的政策攪到interview 大撞期,現在煩選邊間去interview,一方面要收風間學校有乜強弱項,另一方面又要衡量入的機會率高低⋯你有k1位直升已有保險,至於其他人的閑話唯有當聽唔到

作者: kilim1017    時間: 14-10-27 10:15     標題: 回覆:winnie1118 的帖子

不妨直言!大部份壓力都來至自已! 其實你報16間應該不是沒有要求的人. 換另一角度睇!我見到你家庭人腳都好足夠.又有姐姐又有奶奶support! 問題是你如何運用? 當原校升K1時你可選am。Why not?
坦白講,當你決定要(高度)選擇參與這個遊戲時,壓力自然一定找上了你!

作者: Moonlight819    時間: 14-10-27 10:16     標題: 回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

如果比我會叫姐姐帶小朋友,盡量不見面!

作者: winnie1118    時間: 14-10-27 10:37     標題: 引用:不妨直言!大部份壓力都來至自已!+其實你報1

原帖由 kilim1017 於 14-10-27 發表
不妨直言!大部份壓力都來至自已! 其實你報16間應該不是沒有要求的人. 換另一角度睇!我見到你家庭人腳都好 ...
我都唔想,上年都報左超過10間,所有屋企附近邨校無一間收pn。所以今年不容有失。
加上我確實唔想佢讀一間太差的幼稚園,例如屋企附近有一間幼稚園,學校做的調查顯示有4成家長係父母都無業的,我只係唔想佢讀呢啲je...都咁難。

作者: sunnymama2    時間: 14-10-27 11:42

winnie1118 發表於 14-10-27 10:37
我都唔想,上年都報左超過10間,所有屋企附近邨校無一間收pn。所以今年不容有失。
加上我確實唔想佢讀一間 ...
我同你一樣番學阿仔成日病,想幫佢退學。但退學又驚冇k1收,所以都大包圍,有其中一間心儀或學校firm左有直升k1就搞退學。我同你一樣都想佢讀好少少的學校,屋企附近幼稚園專收有問題(唔係唐氏)的兒童,有更好冇理由讀吧。
作者: yostarz    時間: 14-10-27 11:46

我都一樣好大壓力, 我仲要冇讀PN, 冇BACK UP,  好驚小朋友冇書讀.
作者: Sarahroman    時間: 14-10-27 11:46     標題: 回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

加油我都報左13間 結果就撞期見得6間
雖然我都覺得好似好多 但我仔仔係發展遲緩 所以都只有大包圍見得幾多就幾多 我到依家都未決定揀邊d見 但各位mama都要努力 過左依2個星期就完成架啦:

作者: ladynana    時間: 14-10-27 12:10

我都覺得好大壓力
作者: yostarz    時間: 14-10-27 12:11

回覆 Sarahroman 的帖子

大家加油, GOOD LUCK, 希望大家既小朋友個日有好既表現.

作者: winnie1118    時間: 14-10-27 12:18     標題: 引用:Quote:winnie1118+發表於+14-10-27+10:37+

原帖由 sunnymama2 於 14-10-27 發表
我同你一樣番學阿仔成日病,想幫佢退學。但退學又驚冇k1收,所以都大包圍,有其中一間心儀或學校firm左有直 ...
我同你有相同諗法,firm左有k1讀先退學,依家貿貿然退學太risky了。

作者: 悠悠110409    時間: 14-10-27 12:18

delete.
作者: dcdc2525    時間: 14-10-27 12:22

來年升k1,係特別大壓力,多人爭。
作者: apple_love    時間: 14-10-27 12:43     標題: 引用:本身報左16間幼稚園,撞左4間,仲要撞哂屋

原帖由 winnie1118 於 14-10-27 發表
本身報左16間幼稚園,撞左4間,仲要撞哂屋企附近邨校,其實我只望佢讀邨校上午校,開開心心就算。但上年n班 ...
我個仔又係番學到宜家係咁病,臨近interview 好擔心,想quit又唔quit得,唯有一見有少少唔舒服就請幾日假休息,宜家請假多過番學,煩死

作者: pandap    時間: 14-10-27 16:54

返佐N 係病多佐... 但無辦法, 必經階段.
我亞女之前病假完2星期後,現在返學比佢戴口罩,希望吾好咁易受其他同學感染
作者: MELODY430    時間: 14-10-27 17:03     標題: 回覆:pandap 的帖子

我都好覺龍媽好大壓力,因身邊人不斷同你講現在要想埋小一條路,龍年效應重金,難爭好學校,攪到大家恐梳性報熱門或接龍學校

作者: happyapril    時間: 14-10-27 17:56

回覆 winnie1118 的帖子

很有同感呢~~好彩我是比公公婆婆湊B,所以無咁煩,
不過次次奶奶都話為何不回TUEN MUN 讀(奶奶住TUEN MUN),
又大讚我仔仔咁讚,又話個個爭住收,又成日問那間學校幾錢,果間又幾錢,又叫我們找學券的~
報得多IN 得多,又話會辛苦小朋友,係咪真係要IN 咁多,
又話不用咁早讀書!

老公又不明白實制情況幾咁多人爭,
又話不會去排申請,
佢話依間不好,果間又不好,
(因為老公名幼畢業要求高,朋友的小朋友又是名幼畢業)

其實有OFFER真的不容易,好似買六合彩咁,不買又點會中,
沒有N CLASS BACKUP,同校又點會收K呢?
作為在職媽媽,又要返工,又要攪申請幼稚園,但身邊人好似不太認同咁,
其實有誰知成日咁請HOLIDAY去報名,去聽講座,去IN 又有幾辛苦幾大壓力呢?!
從頭到尾只想小朋友找到間讀得開心又學到野的幼稚園而然

作者: pycc    時間: 14-10-27 18:25     標題: 回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

唔好唸咁多啦!如果家長有D要求,龍B揾學校係好大壓力,又要受奶奶氣都好慘!
但都同意上面有位媽媽講其實壓力係來自自己,而家小朋友先係讀K,盡量叫自己放鬆D,第日考唔考到盡左力就算,經過上年我仔考N經驗,我知道運氣起碼佔7成
開心D,加油啦!

作者: soso3509    時間: 14-10-27 21:34

講真...有無覺訓係睇平時點安排小朋友作息,
既然屋企甘多人BACK UP...早D起身...早餐..玩一陣, 訓一陣食飯返學..
其實都OK呀??唔好諗住讀下午班就無時間..係睇大家點安排..
如果小朋友想訓, 放學返家都仲可以訓到個零鐘先食飯..大家協調下..
有說話聽一定唔舒服, 但做左改變..佢自然塞住把口...

加油..今年好多同路人(撞期人士)..大家都明白..我都係一份子,,仲要無PN..
仲慘過你, 上年呀仔又夾d老師, 表現好果d又唔收..一係就表現唔好..
最後得一個offer..但我都無要決定今年再泥過...

向好方面諗..少左機會..可能個天覺得本生間學校唔岩你小朋友呢..
大人盡左自己就ok.,,泥緊就睇好唔好彩啦!!
作者: kilim1017    時間: 14-10-28 11:48     標題: 回覆:soso3509 的帖子

辛苦大家!我是過來人.再諗深d,依個遊戲近年已經好似局大家去玩. N班玩完後K 及P你都無得返轉頭!一定要繼續去掙更理想既學校. 當KV,SC,學之園收你小朋讀K, 三年後你會點部署?好大機會擇英華,陳守仁,St Fransic or higer
除非你41或34區派得好好!但世襲際底下又幾時排到我地大家呢?再講以前各區有部份一般知名度的幼稚園行學券制! 各樣環境帶動下現已驅使陸續取消學劵!所以不知是否已進入善性或惡性循環了?? 向好放面看, 良性既弑殺環境下, 港孩應該比其他國家的孩子會更有爭競力吧!

作者: janicy    時間: 14-10-28 12:17

回覆 悠悠110409 的帖子

Same case here!
作者: trachan    時間: 14-10-28 12:17

我最近帮阿仔都報咗超過10間幼稚園, 你都咪話唔辛苦.
不過報得多就預咗會撞期, 最慘係撞期個2間係first choice同2nd choice, 問你死未
最近有一晚同個仔訓練玩穿珠仔,點知佢玩極都唔識,我一怒之下打咗佢patpat,其實平時我都好少打佢的.好後悔打咗佢.
其實係自己太過緊張,我都知要放鬆啲,不過見阿仔講野都未識就好灰咁囉. 
作者: pokey    時間: 14-10-28 12:21     標題: 回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

既然你有backup,我覺得你係婆媳問題最大壓力。要練成左耳入右耳出大法,搵老公同佢溝通,你盡量少自己同佢直接對話吧!

作者: Cowboy100    時間: 14-10-28 13:28     標題: 回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

小朋友返學病多左係正常,我小朋友n班每月一病(上午班),上左k1 touchwood 無病過。大大下抵抗會好d。
奶奶既野你要習慣下,我奶奶一直鍾意下午班,佢每晚都同我囝講:訓好d,聽朝媽媽又要晨甘早摷醒你架啦,陰公!
面試平常心,好多小朋友都屋企支支喳喳,出去面試又另一個樣,你心態當玩就少d壓力

作者: 吳家有喜    時間: 14-10-29 09:28     標題: 回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

我報8間撞4間,仲係細B報k1冇back up。。。。同自己講今年陪考比佢試吓囉~得唔得就睇佢臨場發揮,家長好難去控制咁細小朋友既行為表現。。。盡力就當比個交代自己

作者: klm402    時間: 14-10-29 09:50

winnie1118 發表於 14-10-27 09:52
本身報左16間幼稚園,撞左4間,仲要撞哂屋企附近邨校,其實我只望佢讀邨校上午校,開開心心就算。但上年n班 ...
其實奶奶出於過度關心確會令人覺得更煩, 不過唔洗擺係心入面, 做父母可以做既就算了.
況且小朋友開始返學個個都易病係事實, 唔係因為訓少左所以病.
如果本身N班可SECURE有K1位, 而你地又冇太大既特定要求要讀名幼, 其實我覺得就不如留係本身間N到好了.

作者: JasmineSiu    時間: 14-10-29 09:52

各位媽媽吾好氣餒, 我上年都幫囡囡報了9間最後囡囡讀了一條龍女校。
其實選校最緊要衡量校風、地點是否適合小朋友...而且教育署更改收生政策都是為免無hold位情況再出現, 是好事!
作者: sukilam02    時間: 14-10-29 11:04

我都覺得有壓力,  我個女都係返緊無學劵n, 佢日日見到校服喊晒口話唔返學, 我又唔敢退學又怕無K 位, 況且姐姐係新, 又湊唔掂阿女, 煩....

作者: lammi2012    時間: 14-10-29 14:22

如果係錢既問題就無得講啦.真係會好大壓力,如果唔係既話..根本一定有書讀的,壓力何來?係咪唔想輸在起跑線?
我自己都唔想BB讀好差既學校,所以唔會報認為差的,只會報幾間近屋企又覺得能力負擔到的,萬一真的唔收咪報插班囉..咁多學校,比得起錢點都有得讀的。

作者: emiliarabbit    時間: 14-10-29 20:24     標題: 回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

龍媽係辛苦點,我工作忙,呢排所有野撞一齊真係壓力爆煲,但一定要自己調節心態,不要太多比較,小朋友成長有自己步伐,就算入不到名校也沒大不了,人生漫漫長路呢!

作者: ArKeii    時間: 14-10-30 13:05

返N班多病是正常, 咁細個日日接觸不同小朋友, 生病機會一定增加!!但我覺得小朋友壓力仲大, 幼稚園係比小朋友培養學習既地方, 呢家變左距地既戰場!! 叫一個大人去面試16間公司都不易啊~~放鬆少少~~
作者: longsky    時間: 14-10-30 14:49     標題: 回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

你都好,可以讀到n,
我仔無n班收,
k 1報左十幾間。
個仔又怕生保,又喊又典地.
我都壓力大到想喊.

作者: longsky    時間: 14-10-30 14:54     標題: 引用:回覆+winnie1118+的帖子 很有同感呢~~好

原帖由 happyapril 於 14-10-27 發表

很有同感呢~~好彩我是比公公婆婆湊B,所以無咁煩,
完全認同

作者: happyapril    時間: 14-10-30 15:14

回覆 longsky 的帖子

我仔仔都超怕人,不同陌生人談天的,1/11第一天IN,好擔心,
希望你的BB IN 順利,大家加油~~~

作者: tracyhwk    時間: 14-10-30 15:40

唉!大家也是同道中人,我個囝返N左班2個幾月到而家都仲喊,而家學校可以直升K但無學卷,我一心諗住考唔到其他更好就直升,但大前提係希望轉到上午班,不過見佢日日咁喊就知佢唔鍾意間學校,又或者同佢返下午有關,我全家都習慣早睡早起,佢而家放學返黎訓2個鐘先食晚飯,夜晚11點前一定瞓,最後晨咁早6-7點又自己跟我地一齊起身,你地話可以朝早再瞓一覺先返,鬼唔知咩,但都要個小朋友肯瞓先得架。

上年經驗話我知就算我個囝身為大B考7間都只係得2間OFFER,今年唯有再努力報多幾間,我已經報左15間以上,而家撞時間都要放棄4間。

我的壓力係來自自己亞媽,佢一直想我比個囝讀有學卷同埋要近屋企,其實對我黎講有無學卷不是重點,我2公婆都負擔得起,而家唔諗得太多,順其自然啦,太大壓力對大人細佬都無好處。

大家加油,希望大家都可以考到心儀學校!
作者: amylck    時間: 14-10-30 16:27

MAMA加油,我都明又要顧小朋友又要顧奶奶係辛苦D, 放鬆D啦
作者: dcdc2525    時間: 14-10-30 21:26     標題: 引用:唉!大家也是同道中人,我個囝返N左班2個幾

原帖由 tracyhwk 於 14-10-30 發表
唉!大家也是同道中人,我個囝返N左班2個幾月到而家都仲喊,而家學校可以直升K但無學卷,我一心諗住考唔到 ...
好有同感。都係大b,in7間,得3間收。

作者: Raccch    時間: 14-10-30 22:12

覺得壓力大有時不自覺阿B態度差咗
作者: isobelkaka    時間: 14-10-30 22:20

對, 放鬆D la, 人生好長, 幼稚園只是一個開始, 大家要學識放鬆, 唔係升小壓力咪仲大......
不要忘記和小朋友的關係才是最重要, 否則有幾好學校收小朋友而犠牲大家既感情就唔好, 共勉之!
作者: mandy4055    時間: 14-10-31 11:42

回覆 Sarahroman 的帖子

同感,阿女語言遲緩,我都報佐13間。好煩惱!~
作者: victoryu19    時間: 14-10-31 12:06

isobelkaka 發表於 14-10-30 22:20
對, 放鬆D la, 人生好長, 幼稚園只是一個開始, 大家要學識放鬆, 唔係升小壓力咪仲大......
不要忘記和小朋 ...
exactly.  The kids feel the pressure too if you have pressure.
作者: Danidog    時間: 14-11-3 14:46

我最大壓力來於MISS咗兩間報名時間, 比老公揶揄...
作者: allah    時間: 14-11-3 16:40

會唔會問下而家N班果間可否下年轉上午校?
作者: w.ling    時間: 14-11-3 23:37     標題: 回覆:longsky 的帖子

有冇再問下有冇得插班呀? 我都係10月初先搵到。

作者: VickyCY    時間: 14-11-6 09:31

回覆 trachan 的帖子

唔好俾太大壓力自己同小朋友。我買穿珠玩具俾我女玩,佢起初係倒哂出來執而唔係去穿架。佢對件玩具有興趣就會嘗試唔同玩法。如果因為無跟到大人要求的玩法而被打,佢抗拒去"玩"仲麻煩。

我帶個女去見學校,見到好多小朋友都未識講野。最緊要小朋友唔哭鬧已經好好。

作者: meowyung    時間: 14-11-6 17:37

我都報了5間,其中一間因我們居住太遠,報名人數過多連面試也沒有。
阿女本身有讀區內N班,但幼兒園。有時諗,生於2012年真的不容易,3年後小學,再6年中學,不停比賽中。
作者: 熊兔B    時間: 14-11-6 18:03

回覆 meowyung 的帖子

而家就係為左避免三年後升小一,希望考到間幼稚園可以直升小學, 咁就唔使煩啦, 哈哈哈哈, 發夢中.....

作者: umama    時間: 14-11-6 18:16

k1 (龍女) + 小一(大仔)
壓力 多幾多呢????????
作者: 爸爸愛您    時間: 14-11-6 18:42     標題: 回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

唔好搞到自己太大壓力

作者: Cocc    時間: 14-11-6 22:59

回覆 Raccch 的帖子

me2, 我個囡識講好多野,但一見到陌生人就封咀,攪到我好忟,哦到囡死!
作者: winnie1118    時間: 14-11-7 09:27     標題: 引用:回覆+Raccch+的帖子 me2,+我個囡識講好多

原帖由 Cocc 於 14-11-06 發表
回覆 Raccch 的帖子

me2, 我個囡識講好多野,但一見到陌生人就封咀,攪到我好忟,哦到囡死! ...
其實小朋友真係感受到父母好著緊,但佢地反而包凹頸唔合作。
上次面試,老師問阿仔,你係咪叫xx呀?
阿仔答「唔係xx」
我都無黑面,笑笑口當佢講笑,成日覺得你愈想要,佢愈玩野。

作者: Cocc    時間: 14-11-7 16:42

ha....haaa....your son is very smart, 唔係inteview, 有時我問佢咩名,佢會特登答我名
作者: frogb    時間: 14-11-8 21:09     標題: 回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

作者: Handsomewoman    時間: 14-11-8 22:10     標題: 回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

小朋友一見街外人就唔肯出聲,唔肯答野,點算?!好大壓力。

作者: mimi66    時間: 14-11-8 22:18     標題: 回覆:winnie1118 的帖子

今曰in 名女校,我地準時到達,老公係外面等。有部份家長同小朋友遲到唔比in, 其中有一位家長知道後,喊左出離。

作者: chok0925    時間: 14-11-8 22:52     標題: 引用:今曰in+名女校,我地準時到達,老公係外面

原帖由 mimi66 於 14-11-08 發表
今曰in 名女校,我地準時到達,老公係外面等。有部份家長同小朋友遲到唔比in, 其中有一位家長知道後,喊左 ...

作者: 奶茶喱哩    時間: 14-11-8 23:00     標題: 引用:今曰in+名女校,我地準時到達,老公係外面

原帖由 mimi66 於 14-11-08 發表
今曰in 名女校,我地準時到達,老公係外面等。有部份家長同小朋友遲到唔比in, 其中有一位家長知道後,喊左 ...
自己遲到仲喊

作者: wrongmary    時間: 14-11-8 23:10     標題: 回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

我都好大壓力呀,呀仔讀緊果間n唔係直升架,報左11間,撞左d,最後去in都係10-8間,我都諗,無一間收點算好呀我呢排都訓得好差,好驚佢無書讀,佢表現中中等等炸

作者: Dragonmama2012    時間: 14-11-8 23:12     標題: 回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

我都覺得,身邊家人唔明白依家學位係幾咁短缺,仲要龍年,又話小朋友咁叻,唔怕無學校收,但呢代小朋友普遍都好叻

已經無讀n 班,連back up 都無,好難唔緊張,家人就覺得呢代對幼稚園太有要求,但現實係社會對我地下一代要求已唔同。

作者: Dragonmama2012    時間: 14-11-8 23:14     標題: 引用:我都好大壓力呀,呀仔讀緊果間n唔係直升架

原帖由 wrongmary 於 14-11-08 發表
我都好大壓力呀,呀仔讀緊果間n唔係直升架,報左11間,撞左d,最後去in都係10-8間,我都諗,無一間收點算好 ...
我諗左,如果無一間收,再報啲全年接受報名的幼稚園,但預左學費貴先較少人讀

作者: icefung    時間: 14-11-8 23:18     標題: 引用:我最大壓力來於MISS咗兩間報名時間,+比老公

原帖由 Danidog 於 14-11-03 發表
我最大壓力來於MISS咗兩間報名時間, 比老公揶揄...
我都miss左一間,壓力即來,唉

作者: winnie1118    時間: 14-11-9 08:10     標題: 引用:我都覺得,身邊家人唔明白依家學位係幾咁短

原帖由 Dragonmama2012 於 14-11-08 發表
我都覺得,身邊家人唔明白依家學位係幾咁短缺,仲要龍年,又話小朋友咁叻,唔怕無學校收,但呢代小朋友普遍 ...
我阿媽話,佢另外兩個孫讀幼稚園嗰陣只報一間(幾年前),都唔明點解我個仔要報咁多間,話我太緊張。
我想講,唔係我想緊張,係個時勢迫成。

作者: liliankaykay    時間: 14-11-9 09:28     標題: 回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

我上年N班,只報三四間結果無offer周圍搵學校,今年報K target十幾間,我係working mum,工作都好忙,有d application miss左,有d平日in (有成6間都平日in !我實在請唔到咁多假),有d撞時間,最後我都係只in到5-6間左右,隨時小朋友差d表現都會全軍覆沒,心諗真係時勢迫人去做怪獸家長!

作者: ballg    時間: 14-11-9 09:52     標題: 回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

我都怪自己忙而忘記準備,本身學校唔直升,而家識驚又發現無學校可以報,我報咗4間,但日日都擔驚受怕

作者: ballg    時間: 14-11-9 10:03     標題: 回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

今次處理好幼稚園,過幾年考小學就更恐怖,現在當父母及學生都好大壓力。

作者: siushuk    時間: 14-11-9 10:50     標題: 回覆:icefung 的帖子

Me too

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5