教育王國

標題: 葵涌 李兆基中學如何? [打印本頁]

作者: chocolatebean    時間: 14-10-15 11:23     標題: 葵涌 李兆基中學如何?

有冇JM 仔女讀緊? 現在校風, DSE 成績, 老師教學如何?
作者: 小蜜蜂BB    時間: 14-10-17 11:03

作者: 小蜜蜂BB    時間: 14-10-17 16:46

朋友都想知,有冇人知。
作者: 小蜜蜂BB    時間: 14-10-17 23:52

無人識
作者: siukingkwok    時間: 14-12-22 02:09

作者: long0    時間: 14-12-22 10:24

佢地有人自稱 喇沙葵涌  LSKC
作者: long0    時間: 14-12-22 10:27

只可以肯定 葵青有泳池個三間中學之中 最好係呢間

作者: himhim0502    時間: 14-12-22 10:34     標題: 引用:佢地有人自稱+喇沙葵涌++LSKC

原帖由 long0 於 14-12-22 發表
佢地有人自稱 喇沙葵涌  LSKC
咁攪笑!

作者: 小蜜蜂BB    時間: 14-12-22 11:50

無人提
作者: kcm    時間: 14-12-22 11:56

小蜜蜂BB 發表於 14-12-22 11:50
無人提
其實我都想人知, 但太多人話校風唔好, 太自由, 好多拍拖同粗口, 但成績都唔錯.

作者: 黃巴士    時間: 14-12-22 12:07

孩子較活潑, 自然較跳皮.
作者: 小蜜蜂BB    時間: 14-12-22 12:21

李兆基家長少上BB網
作者: 小蜜蜂BB    時間: 14-12-22 12:21

所以少少料都收唔到
作者: 肥Kate    時間: 14-12-22 12:28     標題: 回覆:葵涌 李兆基中學如何?

廿年前我係舊生
我當年嘅老師依家大部份都喺度,上任校長教我地理,現任校長教我中史

作者: 小蜜蜂BB    時間: 14-12-22 12:46

10年前同現在差好遠D成績
作者: kcm    時間: 14-12-22 12:59

肥Kate 發表於 14-12-22 12:28
廿年前我係舊生
我當年嘅老師依家大部份都喺度,上任校長教我地理,現任校長教我中史

...
可分享多d嗎? 我知有d家長係畢業生, 但都唔幫小朋友報讀, 太自由? 有冇老師理架??

作者: kcm    時間: 14-12-22 13:00

小蜜蜂BB 發表於 14-12-22 12:46
現在有50%升上八大, 都唔差. B1B 學校.

作者: 719117    時間: 14-12-22 13:28

i wanna know
作者: siukingkwok    時間: 14-12-22 14:55     標題: 引用:廿年前我係舊生 我當年嘅老師依家大部份都

作者: siukingkwok    時間: 14-12-22 14:56     標題: 引用:廿年前我係舊生 我當年嘅老師依家大部份都

作者: 肥Kate    時間: 14-12-22 17:04     標題: 引用:10年前同現在差好遠D成績

原帖由 小蜜蜂BB 於 14-12-22 發表
當年都係band 1㗎

作者: 肥Kate    時間: 14-12-22 17:07     標題: 引用:Quote:肥Kate+發表於+14-12-22+12:28+廿年

原帖由 kcm 於 14-12-22 發表
可分享多d嗎? 我知有d家長係畢業生, 但都唔幫小朋友報讀, 太自由? 有冇老師理架??
...
我個女唔勤力,唔會報啦

作者: 肥Kate    時間: 14-12-22 17:09     標題: 引用:Quote:原帖由+肥Kate+於+14-12-22+發表廿年

原帖由 siukingkwok 於 14-12-22 發表
舊生有冇分加㗎?
我估無啦

作者: 肥Kate    時間: 14-12-22 17:16     標題: 引用:Quote:原帖由+肥Kate+於+14-12-22+發表廿年

原帖由 siukingkwok 於 14-12-22 發表
谷吾谷㗎?
當年都谷,包括學業同運動,又環村跑又要游水,當時我校長係崔康常,依家喺恆商做校長,成日讚舊生入讀英國Oxford,又成日有舊生返嚟講讀邊間大學,做咩職業,環境氣氛都係以谷入大學為主

作者: kcm    時間: 14-12-22 17:27

肥Kate 發表於 14-12-22 17:16
當年都谷,包括學業同運動,又環村跑又要游水,當時我校長係崔康常,依家喺恆商做校長,成日讚舊生入讀英國 ...
多謝你分享! 崔校長一定好過現在個位....

作者: siukingkwok    時間: 14-12-22 17:37     標題: 引用:Quote:肥Kate+發表於+14-12-22+17:16+當年

作者: kcm    時間: 14-12-23 09:52

siukingkwok 發表於 14-12-22 17:37
現在果位點吾及崔康常呢?講d來listen吖

你有冇去今年升中講座? 聽既人都勁罵,不過現實都係睇數據, 我都會考慮這間, 但又想知多D.
(崔校長去恆商後, 恆商即係出名,不過現在冇做了, 佢有一套辦法令學生有好成績)

作者: siukingkwok    時間: 14-12-23 10:24     標題: 引用:Quote:siukingkwok+發表於+14-12-22+17:37+

作者: kcm    時間: 14-12-23 11:24

siukingkwok 發表於 14-12-23 10:24
今年升中講座我冇去呀,可否講d來聽呀!謝!佢點衰呀?
唔係衰呀! 好主觀, 我相信有人都鍾意佢talk 既 style

作者: siukingkwok    時間: 14-12-23 11:38     標題: 引用:+本帖最後由+kcm+於+14-12-23+11:23+編輯+\

作者: NurseSally    時間: 14-12-23 13:18     標題: 引用:+本帖最後由+kcm+於+14-12-23+11:23+編輯+\

原帖由 kcm 於 14-12-23 發表
請分享下勁罵d咩?!

作者: kcm    時間: 14-12-23 14:17

大家都好有興趣喎! 好hea 囉! 內容/例子同上年一樣, 其實係冇內容, 冇講學校方向/政策, 英文又講唔正, 態度唔係幾好, 大家聽完都話一個leader 係咁, 學校點會好? (以上係我朋友講, 因今年我冇去)
作者: kcm    時間: 14-12-23 14:18

仲有, 我幾個朋友去完唔會考慮, 可能我冇去, 所以我會考慮
(不過到現在, 聽到既校風都係唔好多過好)

作者: 719117    時間: 14-12-23 14:38     標題: 引用:+本帖最後由+kcm+於+14-12-23+14:20+編輯+\

原帖由 kcm 於 14-12-23 發表

仲有, 我幾個朋友去完唔會考慮, 可能我冇去, 所以我會考慮:happ ...

作者: QQmummy    時間: 14-12-25 22:48

我是今年的中一家長, 我想知校長講了咩喎? 我覺得校長都幾有心, 有修養, 他究竟說了什麼, 令咁多家長不滿呢?
作者: sammibaby    時間: 14-12-26 00:40

我家孩子也是李中學生,本人曾經多次與校長丶2位副校丶多位老師交談,他們也是對教學充滿熱誠,而且很愛鍚學生,我也想知校長在當日那些說話不恰當令小六家長對李中卻步。
作者: chocolatebean    時間: 14-12-26 12:52

kcm 發表於 14-12-23 14:17
大家都好有興趣喎! 好hea 囉! 內容/例子同上年一樣, 其實係冇內容, 冇講學校方向/政策, 英文又講唔正, 態度 ...
我3, 4年前分別去了2次, 今年又去一次, 內容都一樣, 都係從6頂帽子介紹學校, 個INTERVIEW 情序都係個個. 只係數據上有更新. 沒有提及入大學及DSE數據. 係唔係好HEA, 唔敢COMMENT, 可能學校覺得已是最好的介紹方法

不過, 同區的安柱都係年年一樣, 題目:孩子夢, 安柱心, 我都識背. 內容都差不多. 不過, 佢地有講學校選科及DSE成績

作者: 紫蘿蘭    時間: 14-12-26 15:44     標題: 引用:Quote:小蜜蜂BB+發表於+14-12-22+11:50+無

其實我都想人知, 但太多人話校風唔好, 太自由, 好多拍拖同粗口, 但成績都唔錯.
...
我朋友都係聽到呢啲

作者: 紫蘿蘭    時間: 14-12-26 15:45     標題: 引用:Quote:小蜜蜂BB+發表於+14-12-22+11:50+無

...
我朋友都係聽到呢啲傳聞

作者: sammibaby    時間: 14-12-27 00:33

DSE成績可於學校龬站找到(p4)
http://www.lskc.edu.hk/index.php ... nload&view=item
作者: QQmummy    時間: 14-12-27 12:40

容我為李中講些好話, 不喜勿插。個人認為升中簡介會的主要對象是小五, 小六的學生及其家長, 為了要尋到合適學校, 大多家長會參觀不同中學, 少有重覆參觀同一所中學數次, 由於對象不同, 所以內容重覆可減省學校行政負擔, 至於沒有舉出實際入讀大學數字或DSE成績數據, 那是各間學校用自己的方法表現最好的一面給公眾, 是否偽術, 那要靠家長自行分析。

至於學生品行, 間間學校都有好學生, 壞學生, 最重要的是教子女懂得揀友。 本人出身名校, 班上一樣有說粗口的同學, 也有同學拍拖, 自己也被傳過跟某某拍拖, 我囡囡的確有跟我說某社長跟某社長拍拖的說話, 但是真是假, 不得而知。

我覺得李中校長有熱誠, 有修養, 也很喜歡囡囡的班主任, 囡囡讀得好開心, 功課量適中, 我和囡囡都覺得冇揀錯學校。

李中近年頗受歡迎, 聽聞兩間仁立會建議第一揀林護, 第二陳兆民,安柱又勁難入,  對於不甘心可能入到陳兆民的band 1生來說, 李中是另一不錯的選擇, 至少放第一的話, 入到機會是十拿九穩。去年就有位20仁立生入了李中。 以上是純粹個人感受, 不認同者可溫柔指正。
作者: sammibaby    時間: 14-12-27 13:55

本人覺得孩子入了李中後成長了很多,的而且確學術功課與校內/外活動及音樂各方面的鍛鍊都是非常充實,但從沒聽到一句辛苦,李中學生的鬥志我真是非常讚賞,至於負面評語,各家長當然要自行思考丶分析,始終家長與學校教學理念不一致,仔女在中間亦很難受。
作者: pandasister    時間: 14-12-27 15:52     標題: 回覆:葵涌 李兆基中學如何

我相信任何banding 中學亦有學生拍拖,最重要是家長灌輸正確觀念给他們。小女五年级參觀簡介會時已非常喜歡此校,覺得師生充滿活力。今年剛升上這校,看她讀得非常開心,和同學相處亦很融洽,老師亦以朋友形式與他們相處,感覺非常良好

作者: chocolatebean    時間: 14-12-27 15:57

我估李中越來越受歡迎, 3年前龍年學生選校, 簡介會都冇今年咁多人, 個HALL 不停加位. D 人少左選LW, ON CHU 多左B1A/B學生選, 最後只得李中&善德揀, 好多人都唔會揀善德, 反而谷左去李中
作者: Happypypy    時間: 14-12-28 23:14     標題: 引用:我估李中越來越受歡迎,+3年前龍年學生選校,

原帖由 chocolatebean 於 14-12-27 發表
我估李中越來越受歡迎, 3年前龍年學生選校, 簡介會都冇今年咁多人, 個HALL 不停加位. D 人少左選LW, ON CHU ...
點解情願揀李中 ? 都唔揀善德嘅?

作者: YDLFATHER    時間: 14-12-28 23:34

回覆 Happypypy 的帖子

善德也很好, DSE成績優異, 交通又方便(葵興地鐵站C出口), 很受荃灣區B1小六生歡迎

作者: Happypypy    時間: 14-12-29 18:41     標題: 回覆:YDLFATHER 的帖子

O..

作者: 黃巴士    時間: 14-12-29 21:57

當band1生大抽獎派到第二的band1c校時,大家就唔会介意宗教背景或校服去一窩蜂叩門善德。
作者: KT0603    時間: 14-12-30 00:39     標題: 引用:當band1生大抽獎派到第二的band1c校時,大

作者: dobbybabie    時間: 14-12-30 08:55     標題: 引用:Quote:原帖由+黃巴士+於+14-12-29+發表當ba

原帖由 KT0603 於 14-12-30 發表
善德叩門,要全部4科A 仔,想取叩門入場券都要唔易。
到咗叩門階段,個個都要最好既,又好合理。咁A都分A頭,A尾既,有的小學八十八分以上就A,有的鬆手的,八十三,八十四都寫A,我地小學試過因老師出題撞啱補習社的操卷題,重考中文其中—篇閱讀理解添,咁分數又有變數了,中學又沒咁膚淺既,淨睇成績表靚仔先收。

作者: Haileyng    時間: 14-12-30 11:03     標題: 引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-12-30+發表善德

原帖由 dobbybabie 於 14-12-30 發表
到咗叩門階段,個個都要最好既,又好合理。咁A都分A頭,A尾既,有的小學八十八分以上就A,有的鬆手的,八十 ...
善德真係要三個學期全A才可叩門的

作者: 黃巴士    時間: 14-12-30 14:17

KT0603 發表於 14-12-30 00:39
善德叩門,要全部4科A 仔,想取叩門入場券都要唔易。

3年前全A生叩門善德, 單是申請叩門學生, 都有12X人合資格.  早幾年叩門善德大部分收了"仁立"學生.  至於李兆基, 由於著重運動, 很多男生家長都喜歡多活動, 所以競爭大.  咁多年都沒"公開"叩門位.  
作者: gracelam    時間: 14-12-30 16:11     標題: 引用:+本帖最後由+黃巴士+於+14-12-30+14:23+編

原帖由 黃巴士 於 14-12-30 發表
請問李兆基自行係咪全in

作者: KT0603    時間: 14-12-31 10:54     標題: 引用:+本帖最後由+黃巴士+於+14-12-30+14:23+編

作者: 31450069    時間: 15-12-12 21:30

QQmummy 發表於 14-12-27 12:40
容我為李中講些好話, 不喜勿插。個人認為升中簡介會的主要對象是小五, 小六的學生及其家長, 為了要尋到 ...
唔好意思,小兒今年小六,鄰居兒子也是李中,今天去完簡介會,對三位校長印象也不錯,但想問一問,學校好像欠保養,看起來很舊,是否資源真的很少。因現時小學的保養很好,有所比較。

作者: gracelam    時間: 15-12-12 22:04     標題: 引用:Quote:QQmummy+發表於+14-12-27+12:40+容我

原帖由 31450069 於 15-12-12 發表
唔好意思,小兒今年小六,鄰居兒子也是李中,今天去完簡介會,對三位校長印象也不錯,但想問一問,學校好像 ...
今天也去了李中簡介會,校長及其內容也不错,唯獨學校真的頗殘舊,小朋友也是讀千禧小學,相比之下,落差頗大.....

作者: long0    時間: 15-12-16 17:53

回覆 gracelam 的帖子

葵青區要千禧校舍中學 相信要推介 獅子會同燕京 如果呢兩間都唔係你杯茶
相信你必須要接受間中學係二十年以上的番新校舍因為其他葵青中學都起碼25年以上

作者: fionaso1009    時間: 15-12-21 17:17

我個女今年係李中讀中一,校風我覺得不錯,唔係好多人拍拖,我女本身 b1b, 考b1b中學, 開學學校按排得好,每班有成績好的師兄師姐都引導及關顧,很快就適應. 這間是一間非常不錯的中學.
作者: Gabrielma    時間: 15-12-22 13:23

想提一下想報李中的小六生及家長, 今年收生比重改變了, 成績 / 面試的比重提高了, 而獎項及課外活動的比重降低了, 所以B1C的同學雖然有獎項, 但在自行時未能有著數!

作者: chocolatebean    時間: 15-12-22 13:40

fionaso1009 發表於 15-12-21 17:17
我個女今年係李中讀中一,校風我覺得不錯,唔係好多人拍拖,我女本身 b1b, 考b1b中學, 開學學校按排得好,每班 ...
Hi, 我仔都係

學校比我想像中好好多

初時以為學校不太注重成績(相比幾間B1A & B學校),原來唔係, 老師都幾緊張同學成績
有唔少DICT, QUIZ, 我很喜歡, 好過B1A校太少功課, 同學會養成HEA LIFE
老師跟進問題好好, 按我自開學以來接觸既老師, 處理問題, 家長查詢都好好, 跟得足, 有交代
校風雖自由, 但學校仍有嚴謹及要學生守紀律
學校又培養學兄姊教導中一生功課

以上呢D從冇係簡介會聽過,校長冇SELL過呢D, 只強調追求卓越及六頂帽子思考模式, 更沒有提供DSE成績

相反我從安柱/林護簡介會有聽過, 校長也有提DSE成績

李中校長中文出身, 所以校著重品格教育,浸入自由風格
林護校長化學出身, 佢都唔係SALES佬, 但你會被佢真誠感動
安柱校長化學出身, 葵青B1學校 SELL 得最好係佢, 將學校既優點, 家長想知想要既都數晒出來
善德校長係荃葵青XX會主席, 把口都好得, 如果唔介意佛教學校, 聽完簡介會可能會轉車太, 因為ST係本區係相對較易入既B1B 男女校

作者: 31450069    時間: 15-12-22 18:56

chocolatebean 發表於 15-12-22 13:40
Hi, 我仔都係

學校比我想像中好好多
多謝你的資料,當天校長沒有提及,請問李中有沒有外藉老師?

作者: chocolatebean    時間: 15-12-22 19:51

31450069 發表於 15-12-22 18:56
多謝你的資料,當天校長沒有提及,請問李中有沒有外藉老師?
有一位, 一星期一堂

作者: chocolatebean    時間: 15-12-22 20:04

31450069 發表於 15-12-12 21:30
唔好意思,小兒今年小六,鄰居兒子也是李中,今天去完簡介會,對三位校長印象也不錯,但想問一問,學校好像 ...
羊毛出自羊身上,學校因有游泳池,已經係中一開始收堂費$500/ANNUM(一般中學中四才收),如果仲要樣樣靚,就唔只收$500,到時會有NOISE架!

唔好以為有四叔個名有咩JESTO,好似係創校時比左一筆命名,之後冇咩點照顧
好似D男人比左筆$個2奶,個仔跟爸姓,跟住冇再照顧佢咁,好似講得好衰咁

作者: 31450069    時間: 15-12-23 02:12

chocolatebean 發表於 15-12-22 20:04
羊毛出自羊身上,學校因有游泳池,已經係中一開始收堂費$500/ANNUM(一般中學中四才收),如果仲 ...
明白。留意此校是鄰居推薦,主要是數學的安排,多謝你的回覆。

作者: miloma    時間: 15-12-23 07:31     標題: 回覆:chocolatebean 的帖子

我今年冇去簡介會,想知, INTERVIEW 情序係點?同埋會考d咩?唔該!

作者: miloma    時間: 15-12-23 08:44     標題: 引用:我個女今年係李中讀中一,校風我覺得不錯,唔

原帖由 fionaso1009 於 15-12-21 發表
我個女今年係李中讀中一,校風我覺得不錯,唔係好多人拍拖,我女本身 b1b, 考b1b中學, 開學學校按排得好,每班 ...
想問李中有冇升中暑假英語銜接班?

作者: chocolatebean    時間: 15-12-23 18:20

miloma 發表於 15-12-23 08:44
每主科都有,約一星期
暑期功課唔少,中文一本,數2本,中,英文閱讀報告,Sc i一本,書要查字典

作者: chocolatebean    時間: 15-12-23 18:21

miloma 發表於 15-12-23 07:31
我今年冇去簡介會,想知, INTERVIEW 情序係點?同埋會考d咩?唔該!
英文,数都有
作者: gracelam    時間: 15-12-23 18:53     標題: 引用:Quote:原帖由+fionaso1009+於+15-12-21+發

原帖由 miloma 於 15-12-23 發表
中英文對答,及數學即場看圖或題目,然後心算講出答案。

作者: 太子書童    時間: 15-12-24 00:16

chocolatebean 發表於 15-12-22 13:40
Hi, 我仔都係

學校比我想像中好好多
不好意思, 想更正一些資料.
安柱校長是物理學出身.

作者: chocolatebean    時間: 15-12-24 13:37

太子書童 發表於 15-12-24 00:16
不好意思, 想更正一些資料.
安柱校長是物理學出身.
是嗎?

但他教化學

作者: miloma    時間: 15-12-25 23:38     標題: 回覆:葵涌 李兆基中學如何?

謝謝大家的分享

作者: 太子書童    時間: 15-12-26 20:46

chocolatebean 發表於 15-12-24 13:37
是嗎?

但他教化學
是.   魏校長以前教我物理科, 在港大主修物理學

作者: monchichi0927    時間: 16-6-6 00:39     標題: 回覆:葵涌 李兆基中學如何?

我係以前既畢業生,有個別老師有心,但很多教書也求求其其。反正畢業咁耐我對此校沒有歸屬感

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5