教育王國

標題: 壓力由呢一分鐘開始 [打印本頁]

作者: 史科菲    時間: 14-9-22 00:52     標題: 壓力由呢一分鐘開始

自從填完改表已經有呼吸困難,希望佢小學,中學大學可以順順利利hea hea 下過渡。有個開心童年

作者: Yanamami    時間: 14-9-22 08:46

開心唔等同hea o咼~~
作者: MrBeast    時間: 14-9-22 09:12

Lei 個stage 緊張係人之常情,但你唔放鬆佢又點會有開心童年
作者: hkpapa852    時間: 14-9-22 09:14

史科菲 發表於 14-9-22 00:52
自從填完改表已經有呼吸困難,希望佢小學,中學大學可以順順利利hea hea 下過渡。有個開心童年

...
小朋友讀書生涯起碼12年, 放鬆D,依家只係去交份自行表啫!
如果你小朋友入到間一線官津學校開始小一生後, 你會發現填表呢D所謂壓力, 其實微不足道.

作者: 4001cc    時間: 14-9-22 09:39     標題: 引用:Quote:史科菲+發表於+14-9-22+00:52+自從填

原帖由 hkpapa852 於 14-09-22 發表
小朋友讀書生涯起碼12年, 放鬆D,依家只係去交份自行表啫!
如果你小朋友入到間一線官津學校開始小一生後, 你 ...
我想壓力係來自"入唔入到",而唔係入到後既壓力。

不過,入到之後就要面對你所講既壓力。

作者: tantanmama    時間: 14-9-22 10:06

如果係諗住hea住黎讀書, 揀間2線輕鬆D嘅學校, 冇乜人同你爭, 又洗乜大壓力. 但若果又要入一線名校又想hea住讀就不切實際了.
作者: ac917    時間: 14-9-22 10:15     標題: 引用:如果係諗住hea住黎讀書,+揀間2線輕鬆D嘅學

原帖由 tantanmama 於 14-09-22 發表
如果係諗住hea住黎讀書, 揀間2線輕鬆D嘅學校, 冇乜人同你爭, 又洗乜大壓力. 但若果又要入一線名校又想hea住 ...
非常贊成你講,唯一係,而家好多區所謂二線同樣都谷,要hea!可能樓主要考慮三線

作者: BabyYukYuk    時間: 14-9-22 10:22     標題: 回覆:壓力由呢一分鐘開始

好芧盾啊!既然心態想hea同開心,為何現在已給自己壓力??

作者: cmt1010    時間: 14-9-22 11:18     標題: 回覆:史科菲 的帖子

你而家已經有壓力,小朋友好難hea住開心

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5