教育王國

標題: 34區, 福馬? [打印本頁]

作者: ZoeZita    時間: 14-9-7 16:25     標題: 34區, 福馬?

請問福馬既教育理念係點? 我只知有好多課外活動, 高小有精英班, 功課量多, 大班教學.
請問平時上課情況係點呢?如何做到活動教師? 會否做好多 projects? Presentations? 還是主要靠做練習,默書,小測?
另外,有無外國遊學團? 對課外閱讀有多重視呢?用乜野方法令學生多閱讀呢?

真係希望更清楚學校各樣情況先去揀學校! 望福馬家長幫忙解答!!! 謝!!!

作者: 艾艾    時間: 14-9-16 18:57

回覆 ZoeZita 的帖子

我是小一家長,福馬重學術,校長要求成績好, 品德好, 體藝好. 有好多課外活動供選擇,可自由參加。每天around 5樣功課,不算多。至於有無遊學團, 好似無。
作者: wonderbaby    時間: 14-9-16 19:01     標題: 回覆:34區, 福馬

福馬係27人班

作者: kevinleung    時間: 14-9-16 19:33

福馬是小班教學
作者: lala229    時間: 14-9-16 19:57     標題: 回覆:艾艾 的帖子

Hi, 想問功課深嗎?一年幾測幾考?
Thx!

作者: wonderbaby    時間: 14-9-16 21:17     標題: 引用:Hi,+想問功課深嗎?一年幾測幾考? Thx! +

原帖由 lala229 於 14-09-16 發表
Hi, 想問功課深嗎?一年幾測幾考?
Thx!
一年2測2考,但測驗不計考試分

作者: lala229    時間: 14-9-16 23:35     標題: 回覆:wonderbaby 的帖子

Thx

作者: Angelyinwaing    時間: 14-9-17 10:25

作者: hkpapa852    時間: 14-9-17 11:06

坦白講, 你問咁多唔係唔好, 就算証明係你心儀的學校, 唔代表你一定入到; 自行唔夠分幾心儀都無用, 大抽獎只係講運氣.... 叩門呢, 福馬上年111都有人無得去面試...... 所以個人建議無謂諗太多
作者: twinbb88    時間: 14-9-19 09:23

hkpapa852 發表於 14-9-17 11:06
坦白講, 你問咁多唔係唔好, 就算証明係你心儀的學校, 唔代表你一定入到; 自行唔夠分幾心儀都無用, 大抽獎只 ...

冇錯,大抽奬既位實在太少了! 同埋今年既叩門(六月時)就算111都未必有叩門機會,因為叩門申請者衆多,學校只會揀約一百個接見(校方直言)! 111 OR 11X 係基本要求,但如果你小朋友叻既(名牌幼稚園)就算冇1XX 都可能有機會見,因為英文底子好,中和返班抽入去的那些小朋友(你懂的)!
作者: Bao.Jin.Dup    時間: 14-9-20 23:12     標題: 回覆:34區, 福馬

福馬係揀人面試,我完全無揀過福馬,亦唔係名校,都有比offer。

作者: twinbb88    時間: 14-9-22 14:49

回覆 Bao.Jin.Dup 的帖子

證明了貴子女真的叻(有offer)&運氣好(被挑選面試)!最後有冇入讀?還是選了其他神校?
作者: janis836    時間: 14-9-23 13:53     標題: 回覆:34區, 福馬?

有20分,大機會入到嗎

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5