教育王國

標題: 慧中幼稚園 [打印本頁]

作者: shana_tsun    時間: 14-8-29 01:00     標題: 慧中幼稚園

好嗎?有無用家分享?升k1係好既選擇嗎?相比綠楊,方方,荃浸,聖母等校

作者: chingchingma89    時間: 14-8-30 02:10     標題: 回覆:慧中幼稚園

我仔曾在慧中讀PN班,老師和嬸嬸好有愛心,好有交帶,是一間很好的學校。我仔常常叫我們帶他返學校探老師。

作者: chingchingma89    時間: 14-8-30 02:11     標題: 回覆:慧中幼稚園

我仔曾在慧中讀PN班,老師和嬸嬸好有愛心,好有交帶,是一間很好的學校。我仔常常叫我們帶他返學校探老師。

作者: mrszineith    時間: 14-8-31 08:44     標題: 引用:我仔曾在慧中讀PN班,老師和嬸嬸好有愛心,

原帖由 chingchingma89 於 14-08-30 發表
我仔曾在慧中讀PN班,老師和嬸嬸好有愛心,好有交帶,是一間很好的學校。我仔常常叫我們帶他返學校探老師。 ...
我囝去年都係係慧中讀PN,佢地真係好好,搞到我經常把依家學校同慧中比較,質疑自己依家既選擇,其實阿囝都開心,只係我覺得d老師無咁有heart

作者: chingchingma89    時間: 14-8-31 08:55     標題: 回覆:慧中幼稚園

我仔直情唔鍾意返宜家間幼稚園,成日話要返海濱花園讀。

作者: mrszineith    時間: 14-8-31 15:09     標題: 引用:我仔直情唔鍾意返宜家間幼稚園,成日話要返

原帖由 chingchingma89 於 14-08-31 發表
你仔係邊班?

作者: chingchingma89    時間: 14-8-31 15:40     標題: 回覆:慧中幼稚園

NC班。

作者: shana_tsun    時間: 14-8-31 16:45     標題: 引用:Quote:原帖由+chingchingma89+於+14-08-30+

原帖由 mrszineith 於 14-08-31 發表
我囝去年都係係慧中讀PN,佢地真係好好,搞到我經常把依家學校同慧中比較,質疑自己依家既選擇,其實阿囝都 ...
你轉左邊間呀?上網睇好多人只係話好,有愛心,但就無詳盡少少detail..我想知直升k1-3係咪個好選擇?如果假設有綠楊方方offer又會唔會轉?

作者: shana_tsun    時間: 14-8-31 16:46     標題: 引用:我仔直情唔鍾意返宜家間幼稚園,成日話要返

原帖由 chingchingma89 於 14-08-31 發表
你轉左邊間?點解轉?

作者: chingchingma89    時間: 14-8-31 16:53     標題: 回覆:慧中幼稚園

八月讀九龍塘朗思(Think),九月將再轉九龍禮賢學校。Because we like 禮賢小學, so we choose its kinder.

We say that Wisdom is good as the teachers would phone us reporting to us what's his progress at school from time to time.  So I think the transparency of the school is high and we need not worry about him at school.

作者: shana_tsun    時間: 14-8-31 16:54     標題: 引用:八月讀九龍塘朗思(Think),九月將再轉九龍

八月讀九龍塘朗思(Think),九月將再轉九龍禮賢學校。Because we like 禮賢小學, so we choose its kinder.
...
I see...我諗慧中k1-3都升得過?

作者: chingchingma89    時間: 14-8-31 16:56     標題: 回覆:慧中幼稚園

If we do not have offer from KRS, we should definitely stay at Wisdom.

作者: chingchingma89    時間: 14-8-31 17:12     標題: 回覆:慧中幼稚園

To supplement, all the 嬸嬸 and teachers can name the students when they enter the school (despite that there are many students in PN class), it shows that they all pay attention to each of the students.

作者: mrszineith    時間: 14-9-2 12:46     標題: 引用:To+supplement,+all+the+嬸嬸+and+teachers

To supplement, all the 嬸嬸 and teachers can name the students when they enter the school (despite t ...
Totally agree with You. My boy is in Class NF last year

作者: mrszineith    時間: 14-9-2 12:50     標題: 引用:Quote:原帖由+mrszineith+於+14-08-31+發表

原帖由 shana_tsun 於 14-08-31 發表
你轉左邊間呀?上網睇好多人只係話好,有愛心,但就無詳盡少少detail..我想知直升k1-3係咪個好選擇?如果假 ...
我仔就係轉了去綠楊,暫時感受麻麻,但我不想過早定論,不竟同慧中有數個月的感情

作者: 大白兔糖    時間: 14-9-2 16:11

我女女係NE班, 而家轉左學校讀K1但成日都叫返慧中老師同同學生既名, 慧中其實真係一間唔錯既學校, 如果無校舍問題, 我可能都比阿女直升...
作者: shana_tsun    時間: 14-9-2 16:16     標題: 引用:我女女係NE班,+而家轉左學校讀K1但成日都叫

原帖由 大白兔糖 於 14-09-02 發表
我女女係NE班, 而家轉左學校讀K1但成日都叫返慧中老師同同學生既名, 慧中其實真係一間唔錯既學校, 如果無校 ...
其實佢校舍有咩問題?好似話下年n班搬出荃灣,k1搬落地下咋。另外你幫小朋友轉左邊間?

作者: chingchingma89    時間: 14-9-2 18:08     標題: 回覆:慧中幼稚園

學校上層俾611靈糧堂買咗,所以慧中需要在荃灣另覓校舍。N班或K1-K2可能要去新校舍上堂。

作者: shana_tsun    時間: 14-9-2 18:11     標題: 引用:學校上層俾611靈糧堂買咗,所以慧中需要在

原帖由 chingchingma89 於 14-09-02 發表
學校上層俾611靈糧堂買咗,所以慧中需要在荃灣另覓校舍。N班或K1-K2可能要去新校舍上堂。

...
我今日問過、2015 年n班要搬去荃灣新校讀,2015 k班由上層改去現在n班果層即下層。

作者: shana_tsun    時間: 14-9-4 07:08     標題: 引用:Quote:原帖由+shana_tsun+於+14-08-31+發表

原帖由 mrszineith 於 14-09-02 發表
我仔就係轉了去綠楊,暫時感受麻麻,但我不想過早定論,不竟同慧中有數個月的感情

...
我都諗緊好唔好幫個女報埋綠楊方方果d試下,唔知你小朋友適應後覺得點呢?

作者: bbjuly    時間: 14-9-6 13:59     標題: 引用:Quote:原帖由+mrszineith+於+14-09-02+發表

原帖由 shana_tsun 於 14-09-04 發表
我都諗緊好唔好幫個女報埋綠楊方方果d試下,唔知你小朋友適應後覺得點呢?

...
如果想小朋友有個開心快樂幼稚園,會揀慧中!

如果已經想小朋友學品德規律學術性既野,會轉!

我小朋友N班讀慧中,K1轉左校,so far佢好都好鍾意間新學校,不過功課規律比慧中要求高好多

作者: shana_tsun    時間: 14-9-7 21:02     標題: 引用:Quote:原帖由+shana_tsun+於+14-09-04+發表

原帖由 bbjuly 於 14-09-06 發表
如果想小朋友有個開心快樂幼稚園,會揀慧中!

如果已經想小朋友學品德規律學術性既野,會轉!
你轉左邊間?小朋友難適應嗎?我女好好動。。同埋好硬頸

作者: bbjuly    時間: 14-9-8 11:21     標題: 引用:Quote:原帖由+bbjuly+於+14-09-06+發表如果

原帖由 shana_tsun 於 14-09-07 發表
讀緊綠楊,暫時無問題,返學無喊過,仲識多左講“唔該“,不過已經日日有小功課

作者: bbjuly    時間: 14-9-8 11:23     標題: 引用:Quote:原帖由+bbjuly+於+14-09-06+發表如果

原帖由 shana_tsun 於 14-09-07 發表
硬頸,我嗰個都係,因為開始有自己主見!
佢地開始會聽老師講多過聽媽媽教!

作者: mrszineith    時間: 14-9-13 12:46     標題: 引用:Quote:原帖由+mrszineith+於+14-09-02+發表

原帖由 shana_tsun 於 14-09-04 發表

...
對不起,去左旅行遲左覆你
報埋無壞,到時就地點各項因素再比對,每個小朋友也有不同需要。

作者: mrszineith    時間: 14-9-13 12:50     標題: 引用:Quote:原帖由+shana_tsun+於+14-09-07+發表

原帖由 bbjuly 於 14-09-08 發表
讀緊綠楊,暫時無問題,返學無喊過,仲識多左講“唔該“,不過已經日日有小功課

...
很少在這裡踫上同校家長,想問下你覺得綠楊dNET好冷漠,每朝見到我同佢地打招呼,佢地只呼顕笑一笑,令我有些擔心

作者: bbjuly    時間: 14-9-13 13:25     標題: 引用:Quote:原帖由+bbjuly+於+14-09-08+發表讀緊

原帖由 mrszineith 於 14-09-13 發表
很少在這裡踫上同校家長,想問下你覺得綠楊dNET好冷漠,每朝見到我同佢地打招呼,佢地只呼顕笑一笑,令我有 ...
哈哈,我有留意到,可能好唔鍾意朝朝企係門口度體温……
但係我見佢地上堂幾好,開學見到N班小朋友喊佢地會抱住個小朋友係敢安慰佢
又試過放學時有個miss見到我個小朋友會同佢傾幾句至走
Sofar我嗰個今日星期六都話要返學囉

作者: princesssnowy    時間: 14-9-13 19:06     標題: 回覆:慧中幼稚園

慧中雖然冇咁出名,但佢嘅學術一d都唔輸蝕!老師們真係好有心教學。至於小朋友,個個都唔同。都係個句,沒有最好,只有最適合!

作者: bbjuly    時間: 14-9-14 01:23     標題: 引用:慧中雖然冇咁出名,但佢嘅學術一d都唔輸蝕

原帖由 princesssnowy 於 14-09-13 發表
慧中雖然冇咁出名,但佢嘅學術一d都唔輸蝕!老師們真係好有心教學。至於小朋友,個個都唔同。都係個句,沒 ...
同意,不過加上學舍問題,所以決定轉

作者: cammychan8852    時間: 14-9-14 15:38     標題: 回覆:bbjuly 的帖子

校舍非常大問題,比教會收返自己辦學,甘到時一定走晒樣,611靈糧堂唔知乜教會,甘多年唔用慧中個校舍,而家先收返,實在太奇怪,加上區內已經有好多好幼稚園,到時佢收乜野學生呢? 慧中舊生我唔信會轉去611,要轉都轉去名校香港靈糧堂新開既荃灣分校啦~

作者: shana_tsun    時間: 14-9-14 22:00     標題: 引用:Quote:原帖由+princesssnowy+於+14-09-13+

原帖由 bbjuly 於 14-09-14 發表
同意,不過加上學舍問題,所以決定轉
不過我問過佢地,話今年pn地點不變,出年pn搬去荃灣,而出年k1會在下年搬落而家pn果層

作者: shana_tsun    時間: 14-9-14 22:01     標題: 引用:校舍非常大問題,比教會收返自己辦學,甘到

原帖由 cammychan8852 於 14-09-14 發表
校舍非常大問題,比教會收返自己辦學,甘到時一定走晒樣,611靈糧堂唔知乜教會,甘多年唔用慧中個校舍,而 ...
舊生不會轉呀,只係出年搬落而家pn果層

作者: Ronanmama    時間: 14-9-17 19:25     標題: 回覆:shana_tsun 的帖子

我覺得慧中好好,一啲都唔會俾其他幼稚園比下去,老師好有愛心。我仔仔係11月細仔,好快戒片,而家去到新校讀k1啲老師都讚佢自理能力好,因為慧中train得好好。 不過我仔仔要同哥哥一起返學,所以轉走左,都係好唔捨得。

作者: shana_tsun    時間: 14-9-18 08:25     標題: 引用:我覺得慧中好好,一啲都唔會俾其他幼稚園比

原帖由 Ronanmama 於 14-09-17 發表
我覺得慧中好好,一啲都唔會俾其他幼稚園比下去,老師好有愛心。我仔仔係11月細仔,好快戒片,而家去到新校 ...
但佢始終名氣好似欠奉,同一班太多人,如果target 好d既小學好似無咩幫助...

作者: shana_tsun    時間: 14-9-18 08:26     標題: 引用:我覺得慧中好好,一啲都唔會俾其他幼稚園比

原帖由 Ronanmama 於 14-09-17 發表
我覺得慧中好好,一啲都唔會俾其他幼稚園比下去,老師好有愛心。我仔仔係11月細仔,好快戒片,而家去到新校 ...
最主要係教英文時間太少了

作者: MSBOY    時間: 14-9-18 08:44

呢間係正野
作者: shana_tsun    時間: 14-9-18 08:45     標題: 引用:呢間係正野

原帖由 MSBOY 於 14-09-18 發表
呢間係正野
正禁誇張 有無得分享下

作者: Ronanmama    時間: 14-9-20 00:27     標題: 回覆:shana_tsun 的帖子

英文真係唔多同埋係NAT. 不過我見啲k2.3小朋友都好勁下,應該出邊有再補。

作者: princesssnowy    時間: 14-9-20 22:40     標題: 回覆:慧中幼稚園

升小 荃灣record 唔錯,N班已經個個week有功課,有中文字有英文。雖然冇net, 但教得一d都唔淺。實用緊要過名气。用過嘅真知

作者: cammychan8852    時間: 14-9-21 00:16     標題: 回覆:princesssnowy 的帖子

n班有功課都好??甘細個就要做功課,家長同小朋友應該都好痛苦...

作者: shana_tsun    時間: 14-9-21 00:21     標題: 引用:升小+荃灣record+唔錯,N班已經個個week有

原帖由 princesssnowy 於 14-09-20 發表
升小 荃灣record 唔錯,N班已經個個week有功課,有中文字有英文。雖然冇net, 但教得一d都唔淺。實用緊要過 ...
多謝你分享!

作者: princesssnowy    時間: 14-9-21 01:06     標題: 引用:n班有功課都好??甘細個就要做功課,家長

原帖由 cammychan8852 於 14-09-21 發表
n班有功課都好??甘細個就要做功課,家長同小朋友應該都好痛苦...

...
都係填下顏色認下字生活常識咁,學校唔教自己屋企都會教下唱下歌。就算冇直升K嘅小朋友都考到唔錯嘅學校。家家有求,冇話絕對的對與錯嘅

作者: tomato100hk    時間: 14-9-24 20:42     標題: 回覆:慧中幼稚園

我小朋友今年畢業,讀左四年!覺得慧中真係好好!N班啲老師好細心!教左好多嘢!到k3學啲嘢都深!每星期有週記!下學期計雙位加數!上小一暫時完全無問題!

作者: shana_tsun    時間: 14-9-24 21:25     標題: 引用:我小朋友今年畢業,讀左四年!覺得慧中真係

原帖由 tomato100hk 於 14-09-24 發表
我小朋友今年畢業,讀左四年!覺得慧中真係好好!N班啲老師好細心!教左好多嘢!到k3學啲嘢都深!每星期有 ...
多謝你分享!請問慧中畢業生有無升到直資小學的?

作者: tomato100hk    時間: 14-9-24 21:33     標題: 引用:Quote:原帖由+tomato100hk+於+14-09-24+發

原帖由 shana_tsun 於 14-09-24 發表
多謝你分享!請問慧中畢業生有無升到直資小學的?
有兩三個考到私校!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5