教育王國

標題: 請教覆核成績 [打印本頁]

作者: yanyan-mummy    時間: 14-8-8 21:51     標題: 請教覆核成績

亞仔派了A2, 有申請覆核成績, 雖然成功升級機會好微, 但如成功升級,
值得申請要求A1重新考慮嗎?

知否如申請失敗會影響現有offer 嗎?thx~

作者: Unclejt    時間: 14-8-8 21:57

http://www.jupas.edu.hk/en/j4/faqs/about-jupas/rechecking-and-remarking
作者: Marco-ma    時間: 14-8-8 23:34

若申請人於香港中學文憑考試成績覆核後取得更高的總等級/評級,並希望參與院校按覆核後的成績再考慮給予申請人取錄資格﹝如果申請人於正式遴選中未獲得取錄資格﹞或較高次序的課程取錄資格﹝即正式遴選中所獲得的課程取錄資格以上的課程﹞,不論申請人是否已獲得正式遴選的取錄資格,或有否接納該項取錄資格,均可於2014年8月13日﹝上午9時至下午6時﹞登入其「大學聯招辦法」帳戶遞交申請,要求重新考慮覆核後的成績。

在這段期間內﹝即2014年8月13日上午9時至下午6時﹞,申請人可根據2014年5月21日的課程選擇,作出以下的更改:

以新課程取代不超過5項課程/增選最多5項課程﹝惟選報課程的總數不得超逾20項﹞

更改已選報課程的優先次序

刪除任何已選報的課程

======================================================================        
若申請人獲得較高次序的課程取錄資格,申請人可否選擇接受原有的取錄資格或較高次序的課程取錄資格?

不可以。若申請人因覆核成績獲得較高次序的課程取錄資格﹝即申請人最優先的課程選擇,亦即申請人最終獲得的取錄資格﹞,不論申請人有否接納此項較高次序的課程取錄資格,或日後有否到有關的參與院校註冊,申請人於正式遴選中的取錄資格將被撤回。申請人所獲得較高次序的課程取錄資格是申請人最終獲得的取錄資格。

請注意,若申請人對正式遴選中的取錄資格感到滿意及/或不欲向有關的參與院校要求按覆核後的成績再作考慮申請人的取錄資格/較高次序的課程取錄資格,則無須遞交有關申請或辦理有關的手續。

作者: 熙媽媽    時間: 14-8-9 10:39

yukimum,  你問:「可以新加入课程吗?」

上面提供個網站(http://www.jupas.edu.hk/tc/j4/faqs/about-jupas/rechecking-and-remarking)已經寫得好清楚:

在這段期間內﹝即2014年8月13日上午9時至下午6時﹞,申請人可根據2014年5月21日的課程選擇,作出以下的更改:
在這段期間內,申請人只可作出一次修改,修改費用全免。

作者: yukimum    時間: 14-8-9 10:46

回覆 熙媽媽 的帖子

多谢您回复,谢谢是否指学生之前重来没有选择过的课程,都可以新增加入,对吗?文中提到《5月21日课程选择》是什么意思,我不明白这句内容。
新手,sorry !

作者: 熙媽媽    時間: 14-8-9 10:58

yanyan-mummy 發表於 14-8-8 21:51
亞仔派了A2, 有申請覆核成績, 雖然成功升級機會好微, 但如成功升級,
下星期APPEAL成功,又好鐘意A1,可以要求JUPAS重新考慮A1。

不過重點不能夠刪去於正式遴選中所獲得嘅課程(於你仔仔而言即A2),JUPAS只會重新考慮正式遴選中所獲得嘅課程以上嘅課程。講得衰D,佢將成為你嘅保險線,跌極都有呢個課程墊底。

假設原有選科:
1 CityU (JS1021)
2 HKBU (JS2650)
3 OUHK (JS9220)
4 HKUST (JS5002)
5 HKU (JS6901)

APPEAL成功,新選科為:
1 CityU (JS1021)
2 HKU (JS6901)
3 OUHK (JS9220)
4 HKBU (JS2650)
5 HKUST (JS5002)

因為正式遴選中所獲得嘅課程落左(4),JUPAS就會再考慮你1-3項選擇,最差情況都只會去番原有已派課程(即例子中嘅HKBU (JS2650))。

作者: 熙媽媽    時間: 14-8-9 11:00

yukimum 發表於 14-8-9 10:46
回覆 熙媽媽 的帖子

多谢您回复,谢谢是否指学生之前重来没有选择过的课程,都可以新增加入,对吗?文中提 ...
或者英文會清楚D:

REPLACE up to 5 programme choices on their programme choice list with new programmes / ADD a maximum of 5 new programmes to the original programme choice list (as long as the total number of programme choices does not exceed 20)

作者: 熙媽媽    時間: 14-8-9 11:02

yanyan-mummy 發表於 14-8-8 21:51
你問到「值得嗎?」

或者睇睇仔仔鐘意A1又幾多,APPEAL後UPGRADE到幾多,UPGRADE完同個科收生距離有幾接近去決定呀!

仔仔自己點睇?

作者: 熙媽媽    時間: 14-8-9 11:11

yukimum 發表於 14-8-9 10:46
回覆 熙媽媽 的帖子

文中提到《5月21日课程选择》是什么意思,我不明白这句内容。 ...

我都經過新手階段,係BK度聽多左,先好少少。

而下係我理解,如果有錯,請其他媽媽提出呀!

我引JUPAS網呢句:
「在這段期間內﹝即2014年8月13日上午9時至下午6時﹞,申請人可根據2014年5月21日的課程選擇,作出以下的更改」

或者句子長令你斷句時有誤會。
申請人其實於21/5前仲可以比$更改志願,而家就攞番自己之前已選嘅20個志願增刪排序。

參21/5事:http://www.jupas.edu.hk/tc/j4/calendar/important-dates

作者: yanyan-mummy    時間: 14-8-9 11:12     標題: 引用:Quote:yanyan-mummy+發表於+14-8-8+21:51+

原帖由 熙媽媽 於 14-08-09 發表
下星期APPEAL成功,又好鐘意A1,可以要求JUPAS重新考慮A1。

不過重點不能夠刪去於正式遴選中所獲得嘅課程( ...
咁是否吾改照A1A2咁排會穩陣D,因只想A1重新考慮。喺吾影響A2 offer既情況下再試多次

作者: 熙媽媽    時間: 14-8-9 11:15

yanyan-mummy 發表於 14-8-9 11:12
咁是否吾改照A1A2咁排會穩陣D,因只想A1重新考慮。喺吾影響A2 offer既情況下再試多次

...

使唔使睇埋APPEAL後成績先決定?

不過如果只係鐘意A1,照原有排法亦無妨。

作者: yanyan-mummy    時間: 14-8-9 11:16     標題: 引用:Quote:yanyan-mummy+發表於+14-8-8+21:51+

你問到「值得嗎?」

或者睇睇仔仔鐘意A1又幾多,APPEAL後UPGRADE到幾多,UPGRADE完同個科收生距離有幾接近 ...
其實亞仔A1係LQ,但為穩陣A2又高過中位數,現在派左A2其實都0K既,不過始終亞仔心儀A1多D,雖然覆核機會好微,如果真係覆核到就希望多一次機會

作者: yanyan-mummy    時間: 14-8-9 11:18     標題: 引用:+本帖最後由+熙媽媽+於+14-8-9+11:15+編輯+

係呀,好似如果吾係成績有更改係吾可以申請架ma

作者: Marco-ma    時間: 14-8-9 12:41

http://std.stheadline.com/yesterday/loc/0809ao01.html

另外,文憑試覆核成績將於下周二公布,若考生成績提升,可於翌日登入聯招網上系統,重新遞交聯招申請;只要考生的成績於重選學科的獲取錄綫上,不論是否已額滿,亦會獲取錄。

根據以上所講, 我升咗分MEET 到個"取錄線" 就一定入到喎,
有無理解錯?

咁我可以貪心D, 將我已派的放第5, 上面選4個勁好多的去搏下?
或者我個分係MEET 到果科的取錄線?!
作者: btk_whw    時間: 14-8-9 12:51

回覆 Marco-ma 的帖子

請問如何得知取錄線的分數是多少?
作者: Marco-ma    時間: 14-8-9 12:56

btk_whw 發表於 14-8-9 12:51

請問如何得知取錄線的分數是多少?

呢一刻應該得大學自己知架咋...
我有朋友個仔 17分入到POLY SCHEME IN DESIGN 呀...

所以我問係咪可以合埋眼搏返幾間囉..

(發下夢問下啫, 勿認真呀唔該...)
(不過再講, 得2-4% APPREAL 成功率都有我份嘅話, 再搏下都無壞..HAHA)

作者: ANChan59    時間: 14-8-9 13:00

Marco-ma 發表於 14-8-9 12:41
http://std.stheadline.com/yesterday/loc/0809ao01.html

另外,文憑試覆核成績將於下周二公布,若考生成 ...
根據以上所講, 我升咗分MEET 到個"取錄線" 就一定入到喎,
有無理解錯? You are correct.

咁我可以貪心D, 將我已派的放第5, 上面選4個勁好多的去搏下?
But your scores must meet the min scores of the programs.

或者我個分係MEET 到果科的取錄線?!
Of course, your score must meet the min score of the program.

作者: judywan    時間: 14-8-9 13:30

識好多人覆核成績,但從來都未見過一人升呢。
作者: yanyan-mummy    時間: 14-8-9 13:33

Marco-ma 發表於 14-8-9 12:56
我有朋友個仔 17分入到POLY SCHEME IN DESIGN 呀...
不過再講, 得2-4% APPREAL 成功率都有我份嘅話, 再搏下都無壞..HAHA-----同意, 我就係咁諗,

咁都有我份就試下無妨~

作者: Marco-ma    時間: 14-8-9 14:00

回覆 yanyan-mummy 的帖子

我女都是入咗A2..

我地發多兩日夢好醒啦...

作者: yanyan-mummy    時間: 14-8-9 14:05     標題: 引用:回覆+yanyan-mummy+的帖子 我女都是入咗A2

原帖由 Marco-ma 於 14-08-09 發表
我一向冇咩運,機會都好微

作者: 熙媽媽    時間: 14-8-9 19:52

Marco-ma 發表於 14-8-9 12:56

design好似個分低D,因為好睇interview。

如果無記錯,POLY個個仲係分階段進展性咁in,申請人唔係in完一次就搞掂。

所以POLY提申請人要長時間放佢地係BAND A ,唔係因為LOYALTY嘅問題,係佢地會進展性咁IN申請人。有人以為in完放佢落band b ,下一階段in就無你份,咁interview 個分就唔及得人啦!

city u個creative media都好似好睇interview,所以DSE分好似低,其實因為要計埋interview個分。

DSE分低而入到,應該係PROFILIO好,interview好。

如果唔係DESIGN呢D COURSE,學院可能考慮DSE成績多D。

作者: EChing    時間: 14-8-11 17:22

明天會有覆核結果, 跟著該如何幹, 什麼時候有何結果/接著該幹什麼等等皆很清楚.

但似乎 找不著是如何公布, 是自行進入自己A/C 查看?

作者: yanyan-mummy    時間: 14-8-11 17:39

EChing 發表於 14-8-11 17:22

明天會有覆核結果, 跟著該如何幹, 什麼時候有何結果/接著該幹什麼等等皆很清楚.
我仔話如果有升級學校會來電, 否則便沒有更改~
作者: EChing    時間: 14-8-11 17:43

吓, 靠學校???
作者: yanyan-mummy    時間: 14-8-11 17:46

EChing 發表於 14-8-11 17:43

吓, 靠學校???
有咩問題?成績公佈係通知學校架, 我知有學校係明天返學校取成績單
作者: btk_whw    時間: 14-8-12 08:52

各位家長: 早! 若appeal成功, 請報喜! 希望大家都appeal成功後, 可修讀心儀的學系.
作者: PCCW2319    時間: 14-8-12 18:33     標題: 引用:各位家長:+早!+若appeal成功,+請報喜!+希望

原帖由 btk_whw 於 14-08-12 發表
各位家長: 早! 若appeal成功, 請報喜! 希望大家都appeal成功後, 可修讀心儀的學系. ...
正常判決,上訴失敗,分數維持不變。

作者: btk_whw    時間: 14-8-12 18:40

PCCW2319 發表於 14-8-12 18:33
令朗都入左一個好學系, appeal成功只是錦上添花. 想問一句, 他是appeal邊一科? 因我聽過elective試過成功, 但core就未曾有人成功. 謝!

作者: judywan    時間: 14-8-12 18:40

PCCW2319 發表於 14-8-12 18:33

只係聽過一單成功appeal個案。
作者: 以斯帖    時間: 14-8-12 18:51     標題: 引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-8-12+18:33+正常

令朗都入左一個好學系, appeal成功只是錦上添花. 想問一句, 他是appeal邊一科? 因我聽過elective試過成功,  ...
識人英文由5變5*

作者: btk_whw    時間: 14-8-12 18:53

以斯帖 發表於 14-8-12 18:51
識人英文由5變5*
請問知唔知個前, 後嘅sub-grades? 謝!
作者: PCCW2319    時間: 14-8-12 19:28     標題: 引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-8-12+18:33+正常

令朗都入左一個好學系, appeal成功只是錦上添花. 想問一句, 他是appeal邊一科? 因我聽過elective試過成功,  ...
我仔傻㗎。佢上訴中文,英文,通識

作者: cman_li    時間: 14-8-12 19:33

PCCW2319 發表於 14-8-12 19:28
我仔傻㗎。佢上訴中文,英文,通識

不傻. 舊年小兒都捐獻這三科. 心安理得!

作者: PCCW2319    時間: 14-8-12 19:36     標題: 引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-8-12+19:28+我仔

原帖由 cman_li 於 14-08-12 發表
不傻. 舊年小兒都捐獻這三科. 心安理得!
對,最重要係心安理得。

作者: khmama    時間: 14-8-12 19:42     標題: 引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-8-12+18:33+正常

有朋友嘅朋友個囡成功appeal英文由5變5**,之前offerA2, 現在想搏3個choice.

作者: khmama    時間: 14-8-12 19:42     標題: 引用:Quote:原帖由+btk_whw+於+14-08-12+發表令

原帖由 khmama 於 14-08-12 發表
有朋友嘅朋友個囡成功appeal英文由5變5**,之前offerA2, 現在想搏3個choice.
5變5*,手快打多咗

作者: PCCW2319    時間: 14-8-12 19:59     標題: 引用:Quote:原帖由+btk_whw+於+14-08-12+發表令

終於聽到有人成功啦!咁試下啦,無損失啫。

作者: khmama    時間: 14-8-12 20:06     標題: 引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-08-12+發表有朋

原帖由 PCCW2319 於 14-08-12 發表
終於聽到有人成功啦!咁試下啦,無損失啫。
比我會試A1+5 個新choices. 用盡佢。

作者: PCCW2319    時間: 14-8-12 20:11     標題: 引用:Quote:原帖由+PCCW2319+於+14-08-12+發表終

比我會試A1+5 個新choices. 用盡佢。
即唔要A2? 如果有另5個好選擇(除A1)? 會唔會大膽左d

作者: btk_whw    時間: 14-8-12 20:19

若上訴成功, 舉例說, 由5-->5*, 成績(4C+2) 由31-->32. 咁這位同學可以睇住今年收生成績, 見到某心儀的學系其中一位同學也是32分的話, 他就可以放這學系在A1, 然後必入, 對嗎? 因小女來年才考DSE, 不太清楚JUPUS的玩法, 講諒!
作者: khmama    時間: 14-8-12 20:20     標題: 引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-08-12+發表比我

原帖由 PCCW2319 於 14-08-12 發表
即唔要A2? 如果有另5個好選擇(除A1)? 會唔會大膽左d
Appeal玩法唔同,如果你本來offer A2, appeal完將A2放去C3, 個機制只會幫你process A1-C2, 睇下中唔中,唔中就比番Main Round offer比你,所以係冇得輸。不過你頂多加5個新choice,計埋原本A1, 可以搏6個choice.

作者: PCCW2319    時間: 14-8-12 20:21     標題: 引用:Quote:原帖由+PCCW2319+於+14-08-12+發表即

Appeal玩法唔同,如果你本來offer A2, appeal完將A2放去C3, 個機制只會幫你process A1-C2, 睇下中唔中,唔 ...
明白了。

作者: khmama    時間: 14-8-12 20:24     標題: 引用:+本帖最後由+btk_whw+於+14-8-12+20:20+編

若上訴成功, 舉例說, 由5-->5*, 成績(4C+2) 由31-->32. 咁這 ...
唔一定,每科重視嘅科目weighting未必一樣,人地表面32分,原來5**中晒subject weighting 2同1.5嘅科,而你踩唔中呢啲科,可能實際分數比人低。

作者: Marco-ma    時間: 14-8-12 20:26

PCCW2319 發表於 14-8-12 20:11

A2是你已派的, 已經係你的保險線了.(之前的POST 有講, 你上堂唔留心..HAHA)

可以再新加5個CHOICE, 如果本身JUPAS 內有其他更高分的我都搏埋,
不過照道理係愈排愈低分之麻..

一於A1+ 5個新的, APPREAL 都中到, 一於再搏, 無得輸...

作者: btk_whw    時間: 14-8-12 20:35

khmama 發表於 14-8-12 20:24
唔一定,每科重視嘅科目weighting未必一樣,人地表面32分,原來5**中晒subject weighting 2同1.5嘅科,而你 ...
有道理, 又學到野, 謝!
請問上訴成功既同學, 點樣才可以TAKE ADVANTAGE (因各學系已公開收生成績)?

作者: Marco-ma    時間: 14-8-12 20:39

回覆 btk_whw 的帖子

我搶答:
http://atu.hk/results/2014/results.html?exam=hkdse

作者: Marco-ma    時間: 14-8-12 20:40

我識人APPREAL 成功, 是BIO ~ 總分由21升上22,

又係派咗A2 依家要搵料..
作者: wunchingmama    時間: 14-8-12 20:47     標題: 引用:各位家長:+早!+若appeal成功,+請報喜!+希望

各位家長: 早! 若appeal成功, 請報喜! 希望大家都appeal成功後, 可修讀心儀的學系. ...
阿仔 appeal 3科 (中,英, M2), 只有中文成功,由4變5 (閱讀由5變5*).

作者: khmama    時間: 14-8-12 20:49     標題: 引用:我識人APPREAL+成功,+是BIO+~+總分由21升上

原帖由 Marco-ma 於 14-08-12 發表
我識人APPREAL 成功, 是BIO ~ 總分由21升上22,

又係派咗A2 依家要搵料..
Appeal成功真係正過Main Round offer,可以搏高過A1嘅choice.

作者: khmama    時間: 14-8-12 20:50     標題: 引用:Quote:原帖由+btk_whw+於+14-08-12+發表各

原帖由 wunchingmama 於 14-08-12 發表
阿仔 appeal 3科 (中,英, M2), 只有中文成功,由4變5 (閱讀由5變5*).
恭喜晒,今晚好好去ATUHK研究

作者: btk_whw    時間: 14-8-12 20:52

wunchingmama 發表於 14-8-12 20:47
good news. >.<
作者: Marco-ma    時間: 14-8-12 20:53

回覆 khmama 的帖子

朋友話大埔某地區名中學 : "全校約100份APPEAL 申請, 只得9份提升到"

我答: 嘩幾乎有10% 喎...好勁架啦!  

作者: jessimm    時間: 14-8-12 20:54

khmama 發表於 14-8-12 20:20
Appeal玩法唔同,如果你本來offer A2, appeal完將A2放去C3, 個機制只會幫你process A1-C2, 睇下中唔中,唔 ...
恭喜! 就是這一分, 令到人多左希望. 好可惜有些版友對高一兩分不稀罕.
作者: Marco-ma    時間: 14-8-12 20:56

回覆 wunchingmama 的帖子

嘩恭喜哂, 中文只一份卷升, 但個總分都升到真係要恭喜你呀..

作者: wunchingmama    時間: 14-8-12 20:57     標題: 回覆:khmama 的帖子

阿仔入咗A1, 唔會轉,appeal 是為啖氣

作者: Marco-ma    時間: 14-8-12 20:59

WOO.....你諗清楚啦.... 我流哂口水...
作者: btk_whw    時間: 14-8-12 21:02

好型!
作者: jessimm    時間: 14-8-12 21:05

wunchingmama 發表於 14-8-12 20:57
阿仔入咗A1, 唔會轉,appeal 是為啖氣

A1 係 actuarial science. 當然再無更好
作者: wunchingmama    時間: 14-8-12 21:09     標題: 回覆:請教覆核成績

作者: jessimm    時間: 14-8-12 21:11

Marco-ma  呢一ROUND 唔同. 1分就可以再玩

又真係唔好理佢. 玩左再算, nothing to lose

作者: PCCW2319    時間: 14-8-12 21:11

Marco-ma 發表於 14-8-12 20:26
A2是你已派的, 已經係你的保險線了.(之前的POST 有講, 你上堂唔留心..HAHA)

可以再新加5個CHOICE, 如果本 ...

比你留意到我唔留心聽書添.

作者: Auntie山渣    時間: 14-8-12 22:36     標題: 回覆:請教覆核成績

作者: Marco-ma    時間: 14-8-12 22:49

回覆 Auntie山渣 的帖子

如果已達果科最低收生標準就收架啦...不會一半半的.
下星期記得上來UPDATE 下我, 報告已入中大啦..

作者: kennyyctam    時間: 14-8-12 22:53

阿仔上數無效(中,英,通),同事個女中文上訴得值加一分,諗住23分再搏 PolyU Nursing.
作者: jessimm    時間: 14-8-12 23:28

Marco-ma 發表於 14-8-12 22:49

如果已達果科最低收生標準就收架啦...不會一半半的.
不一定的!

http://www.jupas.edu.hk/tc/j4/applications/results-of-application/rechecking-and-remarking

在我獲知我於香港中學文憑考試成績覆核後取得更高總等級/評級時,正式遴選結果已公佈,而所有課程亦已額滿,我的取錄資格會否因此受影響?
若你於香港中學文憑考試成績覆核後取得更高總等級/評級,如能符合以下要求,將不會因覆核成績而影響你的取錄資格:
若你能符合以上要求,不論該課程是否已額滿,亦將獲得該課程的取錄資格。

"即是若覆核成績只在正式遴選的取錄線(i.e. 覆核前是低一分或更多), 就可能要再面試或視乎其它因素計分後要高於位列末位獲取錄的申請人才能取錄. 但若覆核成績在正式遴選的取錄線以上(i.e. 覆核前成績是跟取錄線同分但不獲取錄), 就必定取錄"

作者: Auntie山渣    時間: 14-8-13 09:13     標題: 回覆:Marco-ma 的帖子

作者: Auntie山渣    時間: 14-8-20 10:50     標題: 回覆:請教覆核成績

作者: jessimm    時間: 14-8-20 10:52

Auntie山渣 發表於 14-8-20 10:50
朋友個女上訴加咗1分入到CU政政,簡直是錦上添花!

作者: EChing    時間: 14-8-20 12:58

恭喜, 恭喜!

今天己收到 結果/通知?

相信選讀 政政的人可能會比較追求理想, 那相信閣下朋友的千金會特別高興.

作者: Auntie山渣    時間: 14-8-20 14:03     標題: 回覆:EChing 的帖子

作者: Marco-ma    時間: 14-8-20 20:44

嘩,真係入到呀,恭喜恭喜!
作者: Marco-ma    時間: 14-8-20 20:47

kennyyctam 發表於 14-8-12 22:53
阿仔上數無效(中,英,通),同事個女中文上訴得值加一分,諗住23分再搏 PolyU Nursing. ...
Over over 你同事個女有無好消息?
作者: kennyyctam    時間: 14-8-20 22:26

入唔到 PolyU Nursing 但係好過原本,去左 HKIE 讀英文,我估佢係Best 5 23分, 唔係 4C+1x 23分, 計完比重唔夠分.

作者: Marco-ma    時間: 14-8-21 13:32

回覆 kennyyctam 的帖子

原本係咩架?

23分去教院讀英文?

作者: kennyyctam    時間: 14-8-21 14:22

Marco-ma 發表於 14-8-21 13:32

原本係咩架?
唔夠胆再問,之前净係講Best 5 22分入唔到PolyU Nursing,話個仔亂禁填,appeal加左一分再去試.
1.HKU(Nursing) 2.PolyU(Nursing) 3.OU(Nursing) 4.HKIE(English)最后結果係四.
其實OU已經係保險線,冇乜理由去到四.

作者: Marco-ma    時間: 14-8-21 21:14

真係吾多合理喎

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5