教育王國

標題: 小一通常幾多号才正式開學?憤怒中! [打印本頁]

作者: karaqueenie    時間: 14-8-8 16:05     標題: 小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

聖母小学九月一日上兩個鐘,九月二日至十月三日(足足一個月)返半日,十月四日才正式返全日,有無搞錯,其他小學好似唔洗適當咁耐,有少少唔開心!
作者: loklokhui    時間: 14-8-8 16:14

我仔仔個間就頭一星期放12點45,之後一切正常
但第三日開始會係學校食埋午餐先放學,我學得呢個安排幾好
作者: MrBeast    時間: 14-8-8 16:19

升小學對小孩很大轉變,何必咁急
作者: longlokma    時間: 14-8-8 16:25     標題: 回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

愤怒的原因是什麼呢?这间是私小嗎?

作者: 奥脫福    時間: 14-8-8 16:28

我估津校會早些返全日,例如奉基千禧十號就返全日,但私校就十月至
返全日,例如聖若瑟。
作者: sheffield    時間: 14-8-8 16:28

讓小朋友慢慢適應唔好咩?有d小朋友仲要瞓晏覺,一開波就要冇得瞓兼返屋企做功課,太可憐了!比一個月家長幫小朋友適應,返半日,回家唔好瞓,做埋功課,慢慢適應,非常好安排呢!
作者: hobby    時間: 14-8-8 16:28

超過一個月返半日真係會對雙職家長有壓力 .... 除非屋企有工人, 否則要找人幫手也不是太容易

雖然我個未讀小學, 但有時學校假期要找老人家照顧一日都已經好大壓力(係我有壓力, 唔知點解學校放假都俾人怪, 我都好盡力攞假 ... 但攞唔到咁多)

作者: sissysze    時間: 14-8-8 16:30     標題: 引用:聖母小学九月一日上兩個鐘,九月二日至十月

原帖由 karaqueenie 於 14-08-08 發表
聖母小学九月一日上兩個鐘,九月二日至十月三日(足足一個月)返半日,十月四日才正式返全日,有無搞錯,其他 ...
甘唔滿意打電話同學校complain 囉

作者: kirstyau    時間: 14-8-8 16:32     標題: 回覆:karaqueenie 的帖子

我女學校9月都係返半日,3年級不過係津校

作者: ckh311    時間: 14-8-8 16:59     標題: 引用:超過一個月返半日真係會對雙職家長有壓力+.

原帖由 hobby 於 14-08-08 發表
超過一個月返半日真係會對雙職家長有壓力 .... 除非屋企有工人, 否則要找人幫手也不是太容易

雖然我個未讀 ...
都應同,對在職媽咪而又無工人姐姐幫手真係有壓力,一來因為太長時間攞唔到假,二來揾人幫手有時又未必咁容易。我相信唔係唔想俾長d適應期小朋友。

作者: sheffield    時間: 14-8-8 17:06

回覆 hobby 的帖子

可理解的!但好難計到咁盡…一年內有好多日子是小朋友放假、返半日和特別時間返放的…如唔好彩病了,就是手足口你都要停返8-10日。這些情況家長都要有預算…
樓主可以用沒有幫手而煩惱,但用憤怒就讓人誤會了…

作者: AgapePa    時間: 14-8-8 17:10

karaqueenie 發表於 14-8-8 16:05
聖母小学九月一日上兩個鐘,九月二日至十月三日(足足一個月)返半日,十月四日才正式返全日,有無搞錯,其他 ...
返半日, 有無校車?

作者: siden    時間: 14-8-8 17:13     標題: 引用:讓小朋友慢慢適應唔好咩?有d小朋友仲要瞓

原帖由 sheffield 於 14-08-08 發表
讓小朋友慢慢適應唔好咩?有d小朋友仲要瞓晏覺,一開波就要冇得瞓兼返屋企做功課,太可憐了!比一個月家長 ...
Agree, 我好羡慕可以一個月番半日,口水都流埋。

我不知幾想俾佢番一個月半日適應。

作者: se6b03    時間: 14-8-8 18:44

hobby 發表於 14-8-8 16:28

雖然我個未讀 ...

以前小學未轉全日制時都係要返半日,我地果陣都係咁樣過,無人揍根本係藉口。

作者: longlokma    時間: 14-8-8 18:49     標題: 回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

是否主因是要交学费呢?

作者: karaqueenie    時間: 14-8-8 18:49

以前物價無咁貴,屋企一個人返工都頂得住,你完全都唔識體諒人!
作者: hobby    時間: 14-8-8 18:52

回覆 se6b03 的帖子

我又覺得情況唔同咗好多, 以前多啲半職或全職媽媽, 而好多時可以帶埋啲嘢(車衫, 剪線頭等)返屋企做, 我細細個都做好多, 現在很少工作可讓媽媽係屋企做了; 請人幫手唔係話唔可以, 但要找個信得過的, 未必一時三刻找得到; 我想樓主都係沒想過會有一個月適應期而覺得唔開心唧

作者: peterchoi89    時間: 14-8-8 19:04

奥脫福 發表於 14-8-8 16:28
我估津校會早些返全日,例如奉基千禧十號就返全日,但私校就十月至
返全日,例如聖若瑟。 ...

你指今年嗎?我個仔今年九月小一但好似冇通知過我地wor...
作者: dlee_ca    時間: 14-8-8 20:53

That's mean you have a wrong planing.
作者: MrBeast    時間: 14-8-8 21:12

hobby 發表於 14-8-8 16:28

雖然我個未讀 ...
Oic, then i have more bad news, usually jun jul will have the same half day arrangment.
作者: Kamei    時間: 14-8-8 21:29     標題: 引用:Quote:hobby+發表於+14-8-8+16:28+超過一個

原帖由 se6b03 於 14-08-08 發表
以前小學未轉全日制時都係要返半日,我地果陣都係咁樣過,無人揍根本係藉口。 ...
點同,以前兒童獨留家不犯法但現在就唔得

作者: chingcging    時間: 14-8-8 22:00     標題: 回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

冇得話冇人湊就要返全日啦!聖誕節復活節新年暑假咁點?就算全日,都要放3:30,唔通在職嘅2:00放工之後湊仔?考試嘅日子仲要放10點!你估幼稚園咩!

作者: 奥脫福    時間: 14-8-8 22:15

peterchoi89 發表於 14-8-8 19:04

你指今年嗎?我個仔今年九月小一但好似冇通知過我地wor...

係呀,詳情可看以下通告的第六、七段。

http://web.fkmps.edu.hk/html/doc/news/201375.doc.pdf

作者: ckh311    時間: 14-8-8 22:21     標題: 回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

可能樓主當長假期,如聖誕,復活,暑假有適當安排呢

作者: peterchoi89    時間: 14-8-8 22:40

回覆 奥脫福 的帖子

ic. Thank you.

作者: 11B    時間: 14-8-8 23:11     標題: 引用:我仔仔個間就頭一星期放12點45,之後一切正

原帖由 loklokhui 於 14-08-08 發表
我仔仔個間就頭一星期放12點45,之後一切正常
但第三日開始會係學校食埋午餐先放學,我學得呢個安排幾好 ...
開頭返半日但食埋 lunch先走,好好呀!
我仔頭3日返半日,4号正式返全日。第一日無校車。

作者: 11B    時間: 14-8-8 23:12     標題: 引用:聖母小学九月一日上兩個鐘,九月二日至十月

你報名前無去簡介會?

作者: kenwong888    時間: 14-8-8 23:32

MrBeast 發表於 14-8-8 16:19
升小學對小孩很大轉變,何必咁急
Totally agreed!

作者: virgokaren    時間: 14-8-8 23:52     標題: 引用:聖母小学九月一日上兩個鐘,九月二日至十月

13-14 年度私小—年级,頭一星期返半日,跟住返全日了!

作者: melonfans    時間: 14-8-9 00:46

聖母勁多功課, 又提倡一體一藝, 未開學揾人湊都有壓力, 你真係要諗清楚係咪自已杯茶!
作者: babycat9001    時間: 14-8-9 10:45

只返開半日幼稚園既小朋友,一下子轉全日,真係要一個月識應期架!
作者: ihv2kids    時間: 14-8-9 11:12     標題: 引用:以前物價無咁貴,屋企一個人返工都頂得住,

以前物價無咁貴,屋企一個人返工都頂得住,你完全都唔識體諒人!
樓主,中肯講句。學校的全學期安排,唔係出發點在各位家長家中既人手。學校係學習既地方,小一新生由原來熟悉的環境轉為陌生。其他年級認識熟絡了的同學,新學年轉班又識新同學既,大家又要再適應。老師班主任們,新學年好大部份自己班的學生,亦從未真正接觸。以上情況,就好靠新學年的適應週去認識、了解。相處得好,來年老師、小朋友就會對自己班的同學、老師好有歸屬感,從而開開心心返學。每間學校經營一定唔一樣,倒轉頭又會有人不滿學校無半日適應。樓主註冊入學前,有無先了解?? 以往傳統都係第一個月返半日,定係今年先係咁?? 如今年先係既,會唔會學校係個別原因(例如,有維修工程未能完成……之類) 小朋友返半日,幼稚園已是,情況有幾大分別呢? 小朋友開始上小學了,好多情況唔會再同幼稚園時,咁居彈性,家長都要適應既。無人唔明白你,但學校政策係咁,都要接受,之後仲有好多時候,學校有自己的假期、半日學的日子,也有學校政策,了解清楚,準備安排啦!
(我小朋友間學校是2個星期半日,學期期間都有不同的假期,暑假亦早早就放)

作者: momama    時間: 14-8-9 11:36     標題: 回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

有d學校有夏令時間返半日,唔止九月喎,你一係諗辦法安排,一係轉校

作者: ckh311    時間: 14-8-9 11:46     標題: 回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

唔好意思,真心請教,因小朋友仲係幼稚園階段未升小學,所以唔知行情,想問下其實係私小先係開學第一個月先返半日同有夏令?定其實津小都一樣呀?希望可以知多d,遲d到小朋友升小時做好準備。謝謝各位!

作者: ihv2kids    時間: 14-8-9 11:58     標題: 引用:唔好意思,真心請教,因小朋友仲係幼稚園階

原帖由 ckh311 於 14-08-09 發表
唔好意思,真心請教,因小朋友仲係幼稚園階段未升小學,所以唔知行情,想問下其實係私小先係開學第一個月先 ...
唔一定。選校時要先了解,每間學校都唔一樣,尤其私校、直資。上學年有間津小由半日轉為全日,全體師生都用了1個月時間適應,到10月先正式返全日。

作者: ckh311    時間: 14-8-9 12:04     標題: 引用:Quote:原帖由+ckh311+於+14-08-09+發表唔好

原帖由 ihv2kids 於 14-08-09 發表
唔一定。選校時要先了解,每間學校都唔一樣,尤其私校、直資。上學年有間津小由半日轉為全日,全體師生都用 ...
Thanks!咁我都要打聽下自己心目中d學校作好準備。

作者: happyty    時間: 14-8-9 19:20

朋友說囡囡六月已開始放暑假
(有錯請指正)
作者: ckh311    時間: 14-8-9 19:27     標題: 回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

咁早,請問邊間呀?6月唔係考試咩?聽好多朋友都話6月考試嘅。

作者: 11B    時間: 14-8-9 19:55     標題: 回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

有夏令時間果d通常係國際學校。津校就多數頭3日,頂籠一個星期返半日做識應。私校就好難講,又要就交10期定12期學費黎睇點放假。

作者: yuenedmund    時間: 14-8-9 23:40

未入讀就咁唔鍾意,不如放棄該校,無為一開始就憤怒中
作者: sissysze    時間: 14-8-9 23:46     標題: 回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

mcs & ls 都有夏令架

作者: momama    時間: 14-8-9 23:47     標題: 引用:有夏令時間果d通常係國際學校。津校就多數

原帖由 11B 於 14-08-09 發表
有夏令時間果d通常係國際學校。津校就多數頭3日,頂籠一個星期返半日做識應。私校就好難講,又要就交10期定 ...
非也!所以家長要多做功課,否則會同樓主一様。

作者: momama    時間: 14-8-9 23:48     標題: 引用:朋友說囡囡六月已開始放暑假(有錯請指正)

原帖由 happyty 於 14-08-09 發表
(有錯請指正)
SFA 六月中考完試即放暑假

作者: vakiac    時間: 14-8-10 01:30     標題: 回覆:karaqueenie 的帖子

我想阿仔學校頭一個月返半日。
依家頭兩星期返半曰。

作者: Yanamami    時間: 14-8-10 07:47

11B 發表於 14-8-9 19:55
有夏令時間果d通常係國際學校。津校就多數頭3日,頂籠一個星期返半日做識應。私校就好難講,又要就交10期定 ...
又唔講得準o咼~~KTS番兩個半日就full day,天神起碼有個幾兩個星期喺半日。
作者: 爸爸愛您    時間: 14-8-10 08:22     標題: 回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

係咪淨係小一?

作者: 11B    時間: 14-8-10 08:37     標題: 引用:Quote:原帖由+11B+於+14-08-09+發表有夏令

原帖由 momama 於 14-08-09 發表
非也!所以家長要多做功課,否則會同樓主一様。
agree要做功課,間間唔一樣。最緊要清楚自己心儀果幾間。
樓主點評我話簡介會點會講呢d。人地無講,可以自己問。但當時有無預/醒起問呢樣又係一個問題。
簡介會時我有問埋考試放幾點?每日考一科定點?但唔會在大hall的Q&A問,之後問d主任,老師。

作者: 11B    時間: 14-8-10 08:47     標題: 引用:Quote:11B+發表於+14-8-9+19:55+有夏令時間

原帖由 Yanamami 於 14-08-10 發表
又唔講得準o咼~~KTS番兩個半日就full day,天神起碼有個幾兩個星期喺半日。
多謝提示,我話多數咋。全港5xx間小學,點會知得哂。去了解自己心儀果d就最緊要。好似開學前適應班又係間間唔同。我覺得小一多少少時間返半日等小朋友易適應都好。
我就好在我仔KG已經係全日,我只担心skip左午睡亞仔開頭應該會有d唔慣。

作者: fishballbaby    時間: 14-8-10 09:15     標題: 回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

其實對小一生,有一個月適應期返半日,我也想呀,除了之前的媽咪所說,另外,上小一後就不及幼稚園時,有老師和嬸嬸咁貼身照顧,學校地方又大了咁多,好多事物也要自己探索自己學。

作者: Argyle    時間: 14-8-10 12:17     標題: 回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

如果呢啲特别適應安排都可以成為揀選學校因素或投訴原因,真係冇說話好講。君不聽聞DB收四皮幾一年,還不是首兩星期返半日?真有困難安排人手,試過誠心同學校商量嗎?

作者: mena    時間: 14-8-10 12:28

好多學校小一頭幾曰都係咁, 唔洗咁興嘛
作者: piglet_be    時間: 14-8-10 13:12     標題: 引用:好多學校小一頭幾曰都係咁,+唔洗咁興嘛

原帖由 mena 於 14-08-10 發表
樓主係嬲:整整一個月返半日,不是只有幾日返半日。

作者: momama    時間: 14-8-10 13:50     標題: 回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

如果要我交學費,再全年返半日,我會好開心

作者: Zoie_mum    時間: 14-8-10 23:23

我個囡果日9月1放12點,9月2開始就返全日。
作者: kawaii1128    時間: 14-8-11 08:16

好多雙職, 單親都無人Back Up

唯有睇人面色崖注先.

樂觀D, 小三小四會好好多
作者: catcc2000    時間: 14-8-11 08:53     標題: 回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

如果下午冇人照顧,可以搵下附近有冇包接校車嘅下午補習班,我收過d傳單話幫埋接校車

作者: ha8mo    時間: 14-8-11 09:29

作者: ha8mo    時間: 14-8-11 09:37

作者: longlokma    時間: 14-8-11 10:13     標題: 引用:最佳解決辦法係搵一間有埋接校車服務的補習

原帖由 ha8mo 於 14-08-11 發表
最佳解決辦法係搵一間有埋接校車服務的補習托管店
时间日曰唔同都得?

作者: little_yolky    時間: 14-8-11 11:26

AgapePa 發表於 14-8-8 17:10
返半日, 有無校車?
憤怒當然係因為無校車, 但車費要照俾足!
我囡果間好啲, 得半個月, 但呢半個月就要自己搵人接放學, 我屋企雖然有姐姐, 但因為仲有妹妹要睇住, 兩姐妹都係跨晒區返學, 姐姐只可以照顧其中一個, 因為如果接完家姐番到屋企約三點, 咁3:30又要出發接妹妹, 無人睇住屋企既家姐。剩係學期初, 半日半日咁已經要請5日假, 仲有學期尾試後活動果一個禮拜呢, 考試果幾日呢? 所以憤怒係有原因既。真係好彩我有肯捱義氣既99幫手。超感激 。

作者: little_yolky    時間: 14-8-11 11:28

mena 發表於 14-8-10 12:28
係小一至小六都係咁。
作者: little_yolky    時間: 14-8-11 11:30

se6b03 發表於 14-8-8 18:44
以前小學未轉全日制時都係要返半日,我地果陣都係咁樣過,無人揍根本係藉口。 ...
以前獨留子女在家唔會俾人拉, 依家法例係15歲以前都唔可以獨留子女在家, 係犯法的, 唔係藉口, 好唔好。
作者: little_yolky    時間: 14-8-11 11:31

chingcging 發表於 14-8-8 22:00
冇得話冇人湊就要返全日啦!聖誕節復活節新年暑假咁點?就算全日,都要放3:30,唔通在職嘅2:00放工之後湊仔 ...
好多學校都有拔尖/補底/托管/課後補習班, 到5:30-6:00, 安排好好的。考試只有幾日, 但學期初係半個月到一個月, 連請咁多日, 你問吓你老細點睇。
作者: doll_fish    時間: 14-8-11 11:40     標題: 回覆:ihv2kids 的帖子

認同。
我覺得學校不是托兒所,正一有時學校會放下假,例如運動會補假,都要預有人照顧。

作者: hoihoima    時間: 14-8-11 12:56

hobby 發表於 14-8-8 18:52
回覆 se6b03 的帖子

我又覺得情況唔同咗好多, 以前多啲半職或全職媽媽, 而好多時可以帶埋啲嘢(車衫, 剪線 ...

以前D父母會把孩子獨自留在家,而家就唔敢了。

作者: hobby    時間: 14-8-11 13:13

回覆 hoihoima 的帖子

都係, 我以前讀幼稚園要搭校車, 冇人接都得, 好記得好多時仲要去阿姨屋企, 唔同校車站落車都冇人理, 但阿姨都要返半工, 就坐係大堂等等等, 等埋阿姨個囡放學, 佢都係讀幼稚園, 一齊返阿姨屋企, 跟住自己煮飯, 自己洗好米, 放埋肉餅入飯煲蒸 ... 以前可以俾啲幼稚園小朋友自己返學放學, 自己煮飯, 換衫做功課, 但現在 ... 應該唔多呢啲case
作者: ckh311    時間: 14-8-11 13:46     標題: 回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

而家無呢支歌仔唱喇,隨時俾人告疏忽照顧

作者: hobby    時間: 14-8-11 14:41

洗好米, 跟住按飯煲掣, 好容易; 反而最難係係飯煲取餸, 因為都幾熱, 要好少心

我記得阿媽入院生B時好多一個人係屋企的畫面, 所以都好肯定識得自己餸飯, 到阿媽生到第4個, 那時都10歲大, 要帶埋老二老三返放學, 仲要炒埋餸, 煮飯俾大家食

我細個呢啲生活, 應該好多人都經歷過, 以前也是很平常的事情

作者: AgapePa    時間: 14-8-11 14:55

hobby 發表於 14-8-11 14:41

洗好米, 跟住按飯煲掣, 好容易; 反而最難係係飯煲取餸, 因為都幾熱, 要好少心
我都係小一自己煮飯食, 唔只按飯煲掣, 要插電制, 以前的飯煲唔可以預先插住電制, 煮完又要拔電制.
當年手濕, 電過兩次.

作者: hobby    時間: 14-8-11 15:03

回覆 AgapePa 的帖子

加個拖版, 有多嗰掣嗰啲就可以插住先, 我冇電過, 反而因唔夠小心, 到小學時俾熱水燙過
作者: siden    時間: 14-8-11 16:13     標題: 引用:回覆+hoihoima+的帖子 都係,+我以前讀幼稚

原帖由 hobby 於 14-08-11 發表
回覆 hoihoima 的帖子

都係, 我以前讀幼稚園要搭校車, 冇人接都得, 好記得好多時仲要去阿姨屋企, 唔同校車 ...
對,以前真是這樣呢。

勾起好多童年回憶

依家好多細路姐手姐腳,抹抬抹地都哦哦,大概我們家長太保護了吧。

作者: ckh311    時間: 14-8-11 16:36     標題: 引用:Quote:原帖由+hobby+於+14-08-11+發表回覆+

原帖由 siden 於 14-08-11 發表
對,以前真是這樣呢。

勾起好多童年回憶
講得啱呀叫佢地做嘢姐手姐腳咁,自己做仲快,其實係我自己過份保護咗都唔知,講番細個d嘢又幾開心

作者: little_yolky    時間: 14-8-11 16:40

hobby 發表於 14-8-11 15:03
回覆 AgapePa 的帖子

加個拖版, 有多嗰掣嗰啲就可以插住先, 我冇電過, 反而因唔夠小心, 到小學時俾熱水燙 ...
吓, 大家好堅喎, 幼稚園/小一就識煮飯, 我要到小四至識煮, 因為阿媽去咗天國了。

果然一山還有一山高。我三姐姐15歲都唔知咩叫水滾, 俾阿爸唱佢唱到面黃, 唱到生埋個孫都仲笑緊佢。

作者: hobby    時間: 14-8-11 16:52

回覆 ckh311 的帖子

諗返起又幾開心嘅, 但我哋啲阿爸阿媽仲堅, 我都覺得, 現在的小朋友太受保護, 唉, 不過我都係 ... 太保護屋企嗰位女王

但現在環境好咗咁多, 少少苦都唔想阿囡受, 或者都要重整吓自己的思想先得, 否則佢大咗, 我又埋, 邊度仲有人照顧佢

不過我哋已經離晒題

作者: ckh311    時間: 14-8-11 16:56     標題: 引用:回覆+ckh311+的帖子 諗返起又幾開心嘅,+但

原帖由 hobby 於 14-08-11 發表

回覆 ckh311 的帖子
我地真係要適度地train下佢地,如果唔係第二時佢地就慘喇。

作者: kmpurin    時間: 14-8-13 11:16     標題: 回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

都好明白雙職家長的慘況,不如積極地諗方法解決,揾接放學加煮飯EE幫手,嬲都無辦法,每年仲會有好多呢d情況,例如考試,教師發展日,學校假期等。
加油

作者: ericby    時間: 14-8-13 11:54

karaqueenie 發表於 14-8-8 16:05
i don't apply then
作者: hoihoima    時間: 14-8-13 12:45

kmpurin 發表於 14-8-13 11:16
都好明白雙職家長的慘況,不如積極地諗方法解決,揾接放學加煮飯EE幫手,嬲都無辦法,每年仲會有好多呢d情 ...

每年真係有好多日子不是正常上課時間、假期等。尤其是如果不只一名孩子,每名孩子的上下課時間、假期都可能會不同。我惟有採取人盯人策略,一個大人睇一個細路,兩個細路就要兩個大人了。

作者: JFNL    時間: 14-8-14 13:12     標題: 引用:朋友說囡囡六月已開始放暑假(有錯請指正)

原帖由 happyty 於 14-08-09 發表
(有錯請指正)
我朋友囡SFA 6月幾放

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5