教育王國

標題: 朱正賢&沙田崇真 [打印本頁]

作者: wah_226    時間: 14-7-21 00:33     標題: 朱正賢&沙田崇真

請問朱正賢同沙田崇真學校都係屋邨學校,邊間好d丫
作者: careysum    時間: 14-8-11 10:19

梗係朱正賢啦
作者: happyty    時間: 14-8-11 10:32

朱正賢
作者: ckh311    時間: 14-8-11 11:07     標題: 回覆:朱正賢&沙田崇真

請問係咪差好遠呀?
咁如果沙崇同沙循又會邊間好d呢?

作者: 喜樂果子    時間: 14-8-11 12:51

ckh311 發表於 14-8-11 11:07
請問係咪差好遠呀?
咁如果沙崇同沙循又會邊間好d呢?
一定沙循比沙祟好

作者: 喜樂果子    時間: 14-8-11 12:55

wah_226 發表於 14-7-21 00:33
如你不是一定要基督教, 那朱小一定係一般沙田家長心目中好沙祟, 沙祟一向在區內都不是突出的學校

作者: ckh311    時間: 14-8-11 12:57     標題: 回覆:喜樂果子 的帖子

謝謝呀,因為下個月要決定喇,好緊張,唔知點決定好,因為預咗自行都唔得㗎喇,所以問定大家意見。但沙循擺第二係咪都無望呢?因為等一下唔博下又好似無咗個機會,但一博唔到又驚驚地,而家攪到個人都好精神緊張咁。

作者: 喜樂果子    時間: 14-8-11 14:17

老實說, 朱小真係要放第一, 如果佢真係你心水. 而沙循放第二都可能仲有機會, 不過都係唔博博地, 因為我相信如一向有睇EK既,今年沙田網既家長都會比我地上年既保守得多, 因為真係好難博, 除左有BACKUP.  
作者: mamath    時間: 14-8-11 14:39

喜樂果子 發表於 14-8-11 14:17
老實說, 朱小真係要放第一, 如果佢真係你心水. 而沙循放第二都可能仲有機會, 不過都係唔博博地, 因為我相信 ...

沙崇中學好似好受歡迎, 沙崇小差好遠? 不是有直升中學的嗎?

朱小為什麼那麼受歡迎呢?

作者: ckh311    時間: 14-8-11 14:57     標題: 引用:Quote:喜樂果子+發表於+14-8-11+14:17+老實

原帖由 mamath 於 14-08-11 發表
沙崇中學好似好受歡迎, 沙崇小差好遠? 不是有直升中學的嗎?

沙崇小好似唔係直升中學㗎(如有錯請糾正)
我諗朱小咁歡迎一來保良局學校不嬲質數幾好,二來佢升中又唔差

作者: 喜樂果子    時間: 14-8-11 15:14

mamath 發表於 14-8-11 14:39

沙祟既聯繫中學係馬祟, 當年因馬祟新開, 因為無咩口碑, 所以未同沙祟聯繫 (呢個係可靠消息), 馬祟唔係一間BAND1中學, 1又唔係做得特別好既BAND2中學, 所以無人因為沙祟小同馬祟中既關係而選沙祟小.  就係因為沙祟中係一間區內既BAND 1 中學, 而沙祟小又唔係咩咁突出既小學, 所以一直都無需要同沙祟小做聯繫, 根本大把質素好既學生自動上門 (呢個係我推斷).  

好似樓上家長講, 一般既保良局學校都辦得唔錯, 真係數埋講得出名既都唔錯, 而且最好佢係無宗教既學校, 有D家長係無宗教而真係唔係好接受到一D宗教色彩太濃厚既學校, 而有宗教既家長, 亦會因為佢無宗教而比較接受佢.  

作者: duan    時間: 14-8-24 22:21

朱小9月13號有開放日,可以去參加

作者: duan    時間: 14-8-24 22:22

http://www.plkcjy.edu.hk/pdf/CIR14016.pdf
作者: duan    時間: 14-8-24 22:23

ֽ學校有講座,可以帶上小朋友一起親身感受一下.朱小是間好的學校
作者: 小豬a808    時間: 14-8-25 10:01

作者: little_yolky    時間: 14-8-26 17:00

wah_226 發表於 14-7-21 00:33
我第一次聽到有人形容朱正賢係屋鄒學校, 等我返去幼稚園度講下笑先。
作者: 喜樂果子    時間: 14-8-27 12:17

little_yolky 發表於 14-8-26 17:00
我第一次聽到有人形容朱正賢係屋鄒學校, 等我返去幼稚園度講下笑先。 ...
基本上91網大部份都係屋村學校, 因為佢地都係O係屋村入面, 仲要係舊村

作者: babyislove    時間: 14-8-27 15:25     標題: 引用:Quote:ckh311+發表於+14-8-11+11:07+請問係

原帖由 喜樂果子 於 14-08-11 發表
一定沙循比沙祟好
沙循近年放多咗資源俾SEN 學生
小朋友需要多點支援便可考慮沙循多一點

作者: little_yolky    時間: 14-8-27 16:35

喜樂果子 發表於 14-8-27 12:17
基本上91網大部份都係屋村學校, 因為佢地都係O係屋村入面, 仲要係舊村
咁曾肇添都係村校, 我阿女入到呢間村校就好了。

作者: 喜樂果子    時間: 14-8-27 18:59

little_yolky 發表於 14-8-27 16:35
咁曾肇添都係村校, 我阿女入到呢間村校就好了。
哈!我都想呀!

作者: ckh311    時間: 14-8-27 21:54     標題: 回覆:朱正賢&沙田崇真

其實而家中學係咪曾記勁過呂明才喇?好似見咁多人提曾記同想入嘅?

作者: mr1963    時間: 14-8-28 05:55     標題: 回覆:ckh311 的帖子

好意外,我朋友今年放朱小第三都入到。。我也估唔到

作者: ckh311    時間: 14-8-28 07:07     標題: 引用:好意外,我朋友今年放朱小第三都入到。。我

原帖由 mr1963 於 14-08-28 發表
講真㗎?點解有d話放第一都唔得嘅。

作者: mrkokubo    時間: 14-8-28 07:51     標題: 引用:好意外,我朋友今年放朱小第三都入到。。我

作者: mrkokubo    時間: 14-8-28 07:53     標題: 引用:Quote:喜樂果子+發表於+14-8-27+12:17+基本

作者: bowling68    時間: 14-8-28 19:15     標題: 回覆:mr1963 的帖子

版友話第二都唔到朱小,你朋友第三得?

作者: angrybusilver    時間: 14-8-29 10:49

那真神奇,朱小有人111都派唔到啊!
作者: MAMAMEEE    時間: 14-9-3 23:05

喜樂果子 發表於 14-8-11 12:51
一定沙循比沙祟好
好過在哪一方面?
作者: 喜樂果子    時間: 14-9-4 09:05

MAMAMEEE 發表於 14-9-3 23:05
好過在哪一方面?
我2間都去過IN, 亦O係有學生既情況下去過學校, 表面上, 沙循學生比我既印象有禮貌好多, 家長質素高D (我是唔應該咁講, 不過呢個只係我個人觀察既意見, 好主觀的), 在辦學上有系統D, 因為辦學機構有理想同計劃, 你可以睇下各區既循道小學, 佢地O係當區都係一間不錯既學校.  循道既品德教育及生命教育做得唔錯.  
沙崇唔係唔好, 都是一間有心的學校, 但我去過學校, 感受過佢地家長接放學同學生在校放學的細節, 比我既感覺好似社區中心.  呢D只係我去過2-3次學校既感覺, 可能有好多優點我未發現, 家長可即管去親身感受下.

作者: dorothywing    時間: 14-9-4 14:28

mr1963 發表於 14-8-28 05:55
不幸地,我111入唔到朱小,沙循放第二又抽唔中!
作者: MAMAMEEE    時間: 14-9-4 22:08

無可能!
作者: dlee_ca    時間: 14-9-4 22:23

講大話
作者: dorothywing    時間: 14-9-5 08:02

除非你朋友不是正軌入,朱小自稱要111才可叩,但叩門面見時發現,不是111而有得in的人也不少。失望!
作者: ckh311    時間: 14-9-5 09:34     標題: 引用:+本帖最後由+dorothywing+於+14-9-5+08:03+

原帖由 dorothywing 於 14-09-05 發表
其實好多間都話111先有得叩,但最後有d版友又話唔使,學校始終睇小朋友或屋企background,咁即係點呢?其實係咪交申請表時又交埋portfolio+cert之類,學校再shortlist咗再約見。如果係咁就唔使111啦。真係無奈

作者: dorothywing    時間: 14-9-5 13:13

ckh311 發表於 14-9-5 09:34
其實好多間都話111先有得叩,但最後有d版友又話唔使,學校始終睇小朋友或屋企background,咁即係點呢?其實 ...
有cert&background意義不大。剛經歷叩門遊戲,認為111確是加高了學校門檻,不過111是給同學校沒關係的人,若有人事仍可跨過111的門檻,直接到面見階段。所以,111不是唯一叩門條件!

作者: dlee_ca    時間: 14-9-5 13:40

(1) 111平傭
(2) 000平均得嚟,有D地方稍稍突出

如你係學校,收邊個。
作者: happyty    時間: 14-9-5 20:25

angrybusilver 發表於 14-8-29 10:49
那真神奇,朱小有人111都派唔到啊!
唔可能
作者: tutormom    時間: 14-9-5 22:27

little_yolky 發表於 14-8-26 17:00
我第一次聽到有人形容朱正賢係屋鄒學校, 等我返去幼稚園度講下笑先。 ...

我都認為系屋邨校
作者: dlee_ca    時間: 14-9-5 23:21

你要咁分,都冇你辨法,咁就絶大部分新界的學校都是邨校。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5