教育王國

標題: 為什麼12名狀元全部在香港島或九龍名校讀書,而新界區一個 [打印本頁]

作者: Connie12747    時間: 14-7-15 06:12     標題: 為什麼12名狀元全部在香港島或九龍名校讀書,而新界區一個

如題
作者: sharonchung    時間: 14-7-15 07:27     標題: 引用:如題

原帖由 Connie12747 於 14-07-15 發表
如題
解答唔到

作者: ha8mo    時間: 14-7-15 07:48

作者: Connie12747    時間: 14-7-15 08:05

Thx.
作者: johnnywalker    時間: 14-7-15 13:59

作者: judy    時間: 14-7-15 16:40

正常過正常。傳統名校考DSE有先天優勢。
作者: 王家爸爸    時間: 14-7-15 16:51

judy 發表於 14-7-15 16:40
正常過正常。傳統名校考DSE有先天優勢。
但由於中文科,傳統名校的先天優勢正在減弱。
作者: judy    時間: 14-7-15 17:05

點會呢?傳统名校生一般較重閱讀,少操練,中文點會差呢?
作者: Biscaya    時間: 14-7-16 09:31

是否狀元還要看很多因素,有些傳統名校如DGS, LS或甚至林護、鄧顯等學校都有人只差一兩星便成為狀元。有時運氣都是能否成為狀元的一部份。但這些傳統名校的普遍成績整體上還是優越的。
作者: elbar    時間: 14-7-16 09:48

王家爸爸 發表於 14-7-15 16:51

曾有專家在上年放榜後話直屬或一條龍小學係英小較難出狀元

不過又真係連續三年如 DGS, DBS, SJC, MCS 等又未見狀元

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-16 10:05

elbar 發表於 14-7-16 09:48
曾有專家在上年放榜後話直屬或一條龍小學係英小較難出狀元

不過又真係連續三年如 DGS, DBS, SJC, MCS 等 ...
真系想知道,點解SPCC可以做到,其他的(包括SPCC對面的那間)做唔到?
作者: judy    時間: 14-7-16 10:11

DGS: 88.5% vs 41.4%;
SPCC: 90.6% of our students get level 5 or above in English Language; 44.3% of our students get level 5 or above in Chinese Language

應該係說呢两間英文特别好,中文冇英文咁標青而己。

但佢地中文都好好。
作者: elbar    時間: 14-7-16 10:12

王家爸爸 發表於 14-7-16 10:05
真系想知道,點解SPCC可以做到,其他的(包括SPCC對面的那間)做唔到?

因為 聖保羅男女中學附屬小學 係中文小學

http://applications.chsc.hk/psp2013/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=246&return_page=psp_sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D4%26page%3D2

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-16 10:34

elbar 發表於 14-7-16 10:12
因為 聖保羅男女中學附屬小學 係中文小學

http://applications.chsc.hk/psp2013/sch_detail1.php ...
所以他們的中文基礎好

所以,我支持讀中文小學,然後英文中學。
作者: enidchiu    時間: 14-7-16 10:44

同意,小朋友用母語探索和思考會更有效
作者: enidchiu    時間: 14-7-16 10:50

請問其實dse 如何計總成績?sorry 我的小朋友仲讀緊小學,只是有興趣知道。
作者: ANChan59    時間: 14-7-16 11:03     標題: 引用:Quote:elbar+發表於+14-7-16+10:12+因為+聖

原帖由 王家爸爸 於 14-07-16 發表
所以他們的中文基礎好

所以,我支持讀中文小學,然後英文中學。 ...
Me too.

作者: Honey917    時間: 14-7-16 11:24     標題: 引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+14-07-16+發表所

原帖由 ANChan59 於 14-07-16 發表
Me too.
x 3

作者: elbar    時間: 14-7-16 13:45

Yanamami  發表於 14-7-16 12:51
St Mary's有吖 ...

聖瑪利 和 天神嘉諾撒 都係中小
作者: liloNstitch    時間: 14-7-16 14:39

elbar 發表於 14-7-16 13:45
聖瑪利 和 天神嘉諾撒 都係中小

聖瑪利小四開始學文言文
作者: Biscaya    時間: 14-7-16 16:06

王家爸爸 發表於 14-7-16 10:34
所以他們的中文基礎好

有些家長還以為越早跟小朋友用英語溝通越好。當小朋友進入小學課程之後先至知道後悔。身邊不乏例子.....
作者: ABC-DAD    時間: 14-7-16 16:20

早懂英語係好,但早輕視中文,對DSE中文表現做成(結構性)問題

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-16 16:25

Biscaya 發表於 14-7-16 16:06
有些家長還以為越早跟小朋友用英語溝通越好。當小朋友進入小學課程之後先至知道後悔。身邊不乏例子..... ...
其實讀中文小學不代表英文唔好。
作者: elbar    時間: 14-7-16 16:29

王家爸爸 發表於 14-7-16 16:25

如果係著名小學就爛船都有三斤釘
作者: sumsumbear    時間: 14-7-16 16:30     標題: 引用:同意,小朋友用母語探索和思考會更有效

原帖由 enidchiu 於 14-07-16 發表
同意,小朋友用母語探索和思考會更有效
贊成!
所以我不贊成普教中

作者: ANChan59    時間: 14-7-16 17:10     標題: 引用:Quote:Biscaya+發表於+14-7-16+16:06+有些

同意,二分法太表面了。

正如,活動教學=愉快學習!

作者: waiwai1224    時間: 14-7-16 21:11     標題: 回覆:為什麼12名狀元全部在香港島或九龍名校讀書,而新界區一個

作者: kid1412    時間: 14-7-17 02:34

咁岩咋?
聽講今年係有D中文科考得唔好,所以先做唔到狀元。
作者: 奥脫福    時間: 14-7-17 10:06

我覺得一刀切話讀英文小學的同學中文差又未免太武斷。以我知有些英文小學
在小一開始除了要學一般中文課程外,還要學普通話連漢語拼音、背誦古詩等
,水平並不下於一般中文小學。

作者: elbar    時間: 14-7-17 10:31

奥脫福 發表於 14-7-17 10:06
我覺得一刀切話讀英文小學的同學中文差又未免太武斷。以我知有些英文小學
在小一開始除了要學一般中文課程 ...

我都希望未來一兩年一些英小名中如 DGS, DBS, MCS, SJC, SPCS 等能出到狀元而不是幻想
作者: cckalex    時間: 14-7-18 01:04

新界區大捕迦密柏雨有位六科5**的同學
作者: Connie12747    時間: 14-7-19 07:05

哪幾間新界中學都有學生擇5**
作者: chun媽    時間: 14-7-19 11:19     標題: 引用:Quote:原帖由+enidchiu+於+14-07-16+發表同

原帖由 sumsumbear 於 14-07-16 發表
贊成!
所以我不贊成普教中
對呀,一些地區名校如安柱,曾普教中,後來發覺學生唔掂,立即改回廣教中

作者: chun媽    時間: 14-7-19 11:24     標題: 回覆:為什麼12名狀元全部在香港島或九龍名校讀書,而新界區一個

現在的狀元是七科5**,已有12人,相信如果計6科5** ,人數會有近30人吧!6科告7科其實相距不太

作者: serinac    時間: 14-7-28 07:37     標題: 引用:Quote:elbar+發表於+14-7-16+10:12+因為+聖

所以他們的中文基礎好

最理想當然係先中文小學,然後再入名英中啦! 但呢樣冇保證嗰wor。

如你可入LS、男拔小,咁你仲唸唔唸先讀中文小學呢?

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-28 09:07

serinac 發表於 14-7-28 07:37
最理想當然係先中文小學,然後再入名英中啦! 但呢樣冇保證嗰wor。

如你可入LS、男拔小,咁你仲唸唔唸先讀 ...
問題是又有多少人可入LS或男拔小呢?
作者: serinac    時間: 14-7-28 12:02     標題: 引用:Quote:serinac+發表於+14-7-28+07:37+最理

原帖由 王家爸爸 於 14-07-28 發表
問題是又有多少人可入LS或男拔小呢?
我念小一抽入或考入(包括插班) 機會總比升中時高啲掛! 假如俾你入到,咁你會點選擇呀?

作者: goodboy1    時間: 14-7-28 13:34

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-28 14:06

serinac 發表於 14-7-28 12:02
我念小一抽入或考入(包括插班) 機會總比升中時高啲掛! 假如俾你入到,咁你會點選擇呀?

...
住在香港島,太遠了,所以小學唔會,中學會。
作者: 王家爸爸    時間: 14-7-28 14:08

goodboy1 發表於 14-7-28 13:34
直到小六升中派位, 我地才明白到點解會有咁多家長在幼稚園升小一時走去排長龍或轉地址, 爭入這些名校小學, ...
我也是直到小六升中派位,才明白點解要選擇名校。
作者: little_yolky    時間: 14-7-29 13:20

ABC-DAD 發表於 14-7-16 16:20
早懂英語係好,但早輕視中文,對DSE中文表現做成(結構性)問題
咁我小朋友自出娘胎就用心培育中文, 唔記得學英文, 仲等我鬼咁內咎添, 睇嚟我既策略都唔可以話送阿女入火海喎, 講唔定阿女DSE中文有機會摘5**
作者: Yanamami    時間: 14-7-29 13:38

little_yolky 發表於 14-7-29 13:20
咁我小朋友自出娘胎就用心培育中文, 唔記得學英文, 仲等我鬼咁內咎添, 睇嚟我既策略都唔可以話送阿女入火海 ...

咪禁老定~~連eviepa個女都滑鐵盧,考DSE中文要有彩數呀~

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2852962&extra=page%3D1&ordertype=1

作者: little_yolky    時間: 14-7-29 15:44

Yanamami 發表於 14-7-29 13:38
咪禁老定~~連eviepa個女都滑鐵盧,考DSE中文要有彩數呀~
我緊係自我安慰啦, 我真係驚佢英文唔合格多啲。eviepa個女都唔係滑咗好多啫, 係嘛?
作者: ILOVEBB123    時間: 14-7-29 15:49

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5