教育王國

標題: 請問讀建築糸的要求?是否一定要讀理科和A Maths? Thanks. [打印本頁]

作者: GiGiMum    時間: 14-7-11 16:59     標題: 請問讀建築糸的要求?是否一定要讀理科和A Maths? Thanks.

請問讀建築糸的要求?是否一定要讀理科和A Maths? Thanks.
作者: Yanamami    時間: 14-7-11 17:13

http://www.edu-kingdom.com/home. ... 25&do=blog&id=11878

要Physics同maths+art portfolio。

作者: fion6406    時間: 14-7-11 18:53     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-7-11+17:15+編

原帖由 Yanamami 於 14-07-11 發表

http://www.edu-kingdom.com/home. ... 25&do=blog&id=1187 ...
這個表有誤。港大和中大的建築系絕對唔需要理科或m1, 2。建築是文科人都讀得。

作者: ANChan59    時間: 14-7-12 10:39

fion6406 發表於 14-7-11 18:53
這個表有誤。港大和中大的建築系絕對唔需要理科或m1, 2。建築是文科人都讀得。

...

個表源於英國lB選科,作為升學參考之用,而非單純港大中大城大為目標!
作者: fion6406    時間: 14-7-12 11:51     標題: 引用:+本帖最後由+ANChan59+於+14-7-12+10:40+編

原帖由 ANChan59 於 14-07-12 發表
我沒有研究過海外大學建築系的收生要求,不過,有點懷疑,因為Architecture 這個行業性質並不是理科,是設計科(特別你提到的是英國的情況)。無論如何,建議樓主還是去一去心儀學系的網頁看一下收生要求吧。

作者: ANChan59    時間: 14-7-12 12:29     標題: 回覆:fion6406 的帖子

我同意到相關大學及相關學科網頁瞭解最新資料。

此表是三年多前整理及翻譯出來,當時是有時限性,因為不知道DSE及JUPAS 的玩法,只作參考。我都多次提醒大家要留意時間性。當大家甚麼資料都冇,是一個好的起步點。

再者,除非孩子預知一定在香港升學,不然都要留意海外升學收生標準,可能跟香港不一樣。例如在外地,較好的大學要經濟系學生要有高階數學基礎,但香港也是不需要!

作者: lex    時間: 14-7-12 13:55

perhaps you have mixed up architecture with civil engineering.........
作者: talent2000    時間: 14-7-12 14:22

作者: Yanamami    時間: 14-7-12 14:37

問左喺澳洲做緊呢行既朋友,話果邊入U讀建築就無要求中學要讀乜野科,只不過有physics會有d幫助(學習)。
作者: jessimm    時間: 14-7-12 14:47

講多次個shortcut, 揀入 cuhk social science 到year 2再選 architecture, 不用高gpa 又沒有dse 修讀科目要求. 致於能否畢業就要視乎有無能力及建築學觸覺.
作者: fion6406    時間: 14-7-12 15:00     標題: 引用:回覆+GiGiMum+的帖子 物理+純数学

原帖由 talent2000 於 14-07-12 發表
回覆 GiGiMum 的帖子
你把Architecture 和 Engineering 攪亂了!

作者: ANChan59    時間: 14-7-12 15:30

UK Cambridge - Department of Architecture

"A Level (or equivalent) Subjects

There is no prescribed route of studies leading to architecture, and candidates with backgrounds in either the humanities or the sciences have done well, although a combination across this division is also good preparation.

The three main requirements are:

1. A-level - or equivalent - grades typically at A*, A, A

2. A portfolio

3. An interest and commitment to the discipline

Students should be able to demonstrate that they can write essays, have creative potential, and possess appropriate mathematical abilities."
作者: PCCW2319    時間: 14-7-12 15:59

fion6406 發表於 14-7-12 15:00
你把Architecture 和 Engineering 攪亂了!

其實我都唔係好明 Architecture & civil engineering  既分別.

係我心目中Architecture, 係起樓, 而起樓需要睇地理環境, 力學計算. 所我當我睇到"Architecture" 屬文科, 會覺得奇怪.

而civil engineering , 我會覺得係起天橋, 高速公路..........等大型基建, 都係屬理科.

作者: fion6406    時間: 14-7-12 17:53

PCCW2319 發表於 14-7-12 15:59
其實我都唔係好明 Architecture & civil engineering  既分別.

係我心目中Architecture, 係起樓, ...

起樓的項目裡面,建築師 (architect) 是整座樓/樓群的總設計師,負責設計空間的運用,決定座向,等等。計算樓的結構、 如何能承受wind load 等 (所謂力學) 由結構工程師 (structural engineer ) 負責。睇地理環境:一般勘察由 land surveyor 負責 (項目初期是需要交個 survey report 給 architect 做設計的),如果是關係到附近有斜坡,需要土力計數的 由 geotechnical engineer。無錯,Civil engineer 是起路起橋,但 structural engineer , civil engineer,  geotechnical engineer 未考牌前在大學裡面,都是修讀 civil engineering (至於幾時決定專注哪個專業,是畢業前定畢業後,我就唔清楚了)  

以上是英聯邦國家所用的建築工程的分工,美式的、內地的我都唔清楚。

作者: talent2000    時間: 14-7-12 18:45

作者: fion6406    時間: 14-7-12 19:02

talent2000 發表於 14-7-12 18:45
係?起橋又好起楼又好,相信無人話你知佢想報起橋?你咁勁不好take呢兩科睇下收边个先?Dun argue something  ...

我肯定你無去建築學系睇過收生要求、肯定你唔識人讀建築、唔識人係建築師。如果識的,請問一下你的朋友。或者上網查一下。
唔好自以為是想當然的,更加唔好遇見唔0岩聽的就要發惡

作者: Artie    時間: 14-7-12 21:37     標題: 引用:請問讀建築糸的要求?是否一定要讀理科和A+

原帖由 GiGiMum 於 14-07-11 發表
請問讀建築糸的要求?是否一定要讀理科和A Maths? Thanks.
Hku 和 cuhk 的 architecture 在 2014 的 admission 沒有要求學生讀 physics 和 calculus,但美加的大學很多都有這兩科的要求。以 IB 來說,有些甚至要求 higher level physics  math,可想而知,physics 和 math  在 architecture 這科不會是不重要。architecture 這科很有趣,需要的 skills 很廣,美加大學,有些將 architecture 歸入 art,有些是 science,有些甚至是 engineering,收生要求相對高很多,亦有很多大學,architecture 是獨立的一個 faculty。還有,很多大學要求申請人 submit art portfolio ,因此有讀 visual arts 有幫助。要留意,以往 hku 和 cuhk 的 architecture 都沒有要求申請人交 art portfolio,但今年兩間好像都有這要求,我相信這更加和海外大學 in par。

作者: PCCW2319    時間: 14-7-12 21:51     標題: 引用:Quote:原帖由+GiGiMum+於+14-07-11+發表請

原帖由 Artie 於 14-07-12 發表
Hku 和 cuhk 的 architecture 在 2014 的 admission 沒有要求學生讀 physics 和 calculus,但美加的大學很 ...
如果我無記錯,CUHK 係無面試,無要求art portfolio 。CUHK 將建築系放人 social science。而HKU 咁放係 art ,面試要求提供art portfolio 。

作者: Artie    時間: 14-7-12 21:52     標題: 引用:講多次個shortcut,+揀入+cuhk+social+scien

原帖由 jessimm 於 14-07-12 發表
講多次個shortcut, 揀入 cuhk social science 到year 2再選 architecture, 不用高gpa 又沒有dse 修讀科目要 ...
你講的,是 cuhk 的 broad based admission。要留意,architecture 是每位學生都將會分配一張 studio desk,( cuhk 好像是 year 2 才有 studio time ),地方有限,實際上不可能無上限在 year 2 接收學生,而且, broad base 入了 social science,還是要和 counsellor 跟進成績,不是你想入那一科都得。

作者: fion6406    時間: 14-7-12 22:10     標題: 引用:Quote:原帖由+GiGiMum+於+14-07-11+發表請

原帖由 Artie 於 14-07-12 發表
Hku 和 cuhk 的 architecture 在 2014 的 admission 沒有要求學生讀 physics 和 calculus,但美加的大學很 ...
你說得對。美加的情況,我的確唔熟識,但知道好多美加architect 是有engineering 背景的,因為他們建築行業的分工和英聯邦系國家唔同。

作者: Grapes    時間: 14-7-12 22:13

CUHK 不需要面試但要art portfolio
作者: PCCW2319    時間: 14-7-12 22:58     標題: 引用:CUHK+不需要面試但要art+portfolio

原帖由 Grapes 於 14-07-12 發表
CUHK 不需要面試但要art portfolio
咁如果在放榜後,至改選建築系係band A,仲需唔需要交art portfolio 呢?

作者: ANChan59    時間: 14-7-12 23:20

回覆 Artie 的帖子

我上面都將劍橋的要求到咗出嚟,要有AL數學,起碼要A。
作者: Grapes    時間: 14-7-12 23:31

Requirement of submitting art portfolio is applicable to non-jupa applicants. For jupa applicants, such requirement is not mentioned in the website of CUHK faculty of architecture.
作者: Artie    時間: 14-7-13 00:15     標題: 引用:回覆+Artie+的帖子 我上面都將劍橋的要求

原帖由 ANChan59 於 14-07-12 發表
回覆 Artie 的帖子

我上面都將劍橋的要求到咗出嚟,要有AL數學,起碼要A。
其實你真係好好心機,幫大家做咁多資料搜集。你講得好啱,大家唔好懶,要每間心儀大學的網都要去睇下。尤其係,architecture,文理兩邊都好似有少少,不同大學要求可以好兩極。外國大學,我見最極端係 IB 要 physics + chemistry + math 其中兩科 HL,亦有乜要求都冇 ( not even portfolio )。不過 architecture 要拿專業資格,都要讀 post grad;我相信相對好似冇乜要求的大學,中途反而比其他門檻高的大學較多人讀唔上。

作者: Artie    時間: 14-7-13 00:36     標題: 引用:Quote:原帖由+Artie+於+14-07-12+發表Hku+

原帖由 fion6406 於 14-07-12 發表
你說得對。美加的情況,我的確唔熟識,但知道好多美加architect 是有engineering 背景的,因為他們建築行業 ...

美加的 master in architecture,部份大學聲稱收任何 major 的 undergrad 的學生 ( 只要有讀某幾科 compulsory + portfolio + interview 等),這是北美的特色。因此有 architect 有 engineering, 甚至 history 或 music 的 background 都唔奇。但亦有不少大學提供 undergrad 的 architecture,給老早就想讀 architecture 的學生讀。其實 junior architect 只係負責 follow up work,要和 很多其他工作崗位的人合作,和 engineer 共事,有多點數理基本功有著數。真係要做設計,都要有點 scientific sense,唔可以只求美感。

作者: GiGiMum    時間: 14-7-13 10:02

多謝大家!其實我是幫亜女問的,她現在讀中學,我幫她問下先。但我又嘜都唔識!
想再問大家,而家數學分M1/M2,咁要選那一個才正確?
另外, 如出國,那裡讀/ 邊間大學讀建築比較出名?
Many thanks.
作者: jessimm    時間: 14-7-13 10:55

Artie 發表於 14-7-12 21:52
你講的,是 cuhk 的 broad based admission。要留意,architecture 是每位學生都將會分配一張 studio desk ...
當然都要有基本成績及興趣, 否則如何畢業. CUHK social science year 2 選 major 的熱門選擇向來是psychology, Journalism and Communication, economics, 所以achitectural studies位少都好大機會. 這是想讀architecture 的 DSE 學生 係JUPAS Band A3 最佳選擇(最理想保險線). 明天DSE 放成績後可以考慮轉這A3 choice.
作者: Artie    時間: 14-7-13 11:16     標題: 引用:Quote:Artie+發表於+14-7-12+21:52+你講的

原帖由 jessimm 於 14-07-13 發表
當然都要有基本成績及興趣, 否則如何畢業. CUHK social science year 2 選 major 的熱門選擇向來是psycholo ...
原來如此,咁 cuhk 的 architecture 同 hku 那邊不同,有點 「水泡」 feel 。

作者: Artie    時間: 14-7-13 11:26     標題: 引用:多謝大家!其實我是幫亜女問的,她現在讀中

原帖由 GiGiMum 於 14-07-13 發表
多謝大家!其實我是幫亜女問的,她現在讀中學,我幫她問下先。但我又嘜都唔識!
想再問大家,而家數學分M1/ ...
我唔熟 dse,應該選有 calculus 那科 math,外國大學如果要求 math,一般是 calculus。找外國大學,可上網用 top architecture school search,美國很多很有名的 program。

作者: PCCW2319    時間: 14-7-13 11:57     標題: 引用:Quote:原帖由+jessimm+於+14-07-13+發表當

原帖由 Artie 於 14-07-13 發表
原來如此,咁 cuhk 的 architecture 同 hku 那邊不同,有點 「水泡」 feel 。
cuhk 的 architecture 都有獨立學科收生,但門檻比social science 高。所以,如有心讀architecture,會放係A1,而A2 就放 social science 做保險,搏year 2 入 architecture 。cuhk   同 hku 那邊不同,係cuhk將 architecture 放入social science,而hku 就將 architecture 放係art。不過我就無認真睇佢地 program 內容有乜唔同。

作者: GiGiMum    時間: 14-7-13 14:39

唔好意思,想再問下JUPAS是甚麼?讀CU好/ 定係HKU的建築好呢?唔該晒!
作者: chm10271027    時間: 14-7-13 14:52

現在還有 A math?
作者: Jackieson    時間: 14-7-14 15:09

參考吓CU的建築係:
http://atu.hk/adm-grades.php?programme=JS4812&year=2013

HKU的建築係:
http://atu.hk/adm-grades.php?programme=JS6004&year=2013

讀建築係時間比較長, 好辛苦, 讀到日夜顛倒! 讀完1st Degree + Placement + 再讀2nd Degree 先得, 跟住工作2年考到HKIA/RA 先值錢, 再考AP最好. 如果去外國讀, 要注意專業資格的互認, 十幾廿幾年前都得, 後期只睇英聯邦國家, 因既得利益者的關係, 好多年前都已落閘. 就算出來工作, 最緊要熟識建築物條例, 消防條例等等, 唔使計數.

至於讀civil engineering, 讀完1st Degree跟住工作就可以考工程師牌(HKIE), 如果數差可以話死梗, 升級畢業都成問題. 但如果讀master degree又係另一回事.

作者: Monstereasy    時間: 14-7-15 00:25     標題: 引用:+本帖最後由+GiGiMum+於+14-7-13+14:42+編

唔好意思,想再問下JUPAS是甚麼?讀CU好/ 定係HKU的建築好呢 ...
CU同HKU Archi讀完出黎無分別,都係一樣做兩年實習再考牌。課程上以前HKU比較溶d, 傳統D, 老牌professor多d. 近年换晒人。
以往CU易入d, 而家唔清楚。
就算外國畢業,如果要係香港註冊, 同Hku and Cu Grad一樣兩年實習再考專業試。
係外國讀就要留意所讀大學是否HKIA認可,否則亦不能考牌。

作者: JuiceMum    時間: 14-7-15 00:43

作者: mattsmum    時間: 14-7-15 05:32

可以數學不太好,不愛美術就可能二/三年班也升不到,更不要提讀Second degree.

美感/空間感是必須的.
作者: Monstereasy    時間: 14-7-15 09:34     標題: 引用:我講的是199x+中大建築系收生真實個案依家

原帖由 JuiceMum 於 14-07-15 發表
我講的是199x 中大建築系收生真實個案
依家點我就唔知
同班大同學兼當時死黨 major in Social Science 但佢 ...
讀建築數唔使勁,亦唔洗畫油畫水彩,識畫圖表達到就得,何況今時今日用電腦繪畫,識用手畫既人已經好少。至於美感好個人,通常Architect 既taste同大眾有d分別,你亦無需介懷。
何況今時今日Architect通常分project architect and project architect , project architect較少做design.
你既case係199x年,中大剛剛開Archi, 收生較鬆亦唔出奇,同一條路未必可照行。

作者: Monstereasy    時間: 14-7-15 09:35     標題: 回覆:Monstereasy 的帖子

分design architect 同 project architect.

作者: Jackieson    時間: 14-7-16 16:38

http://thehousenews.com/personal/%E6%85%8E%E5%85%A5%E5%BB%BA%E7%AF%89%E7%B3%BB/#.U8UwRTrykej.facebook

作者: Grapes    時間: 14-7-16 22:14

回覆 Jackieson 的帖子

Very useful information!
作者: Monstereasy    時間: 14-7-16 22:36     標題: 引用:多謝大家!其實我是幫亜女問的,她現在讀中

想再問大家,而家數學分M1/ ...
介紹你女兒睇呢本漫畫,"我是港產女則師"。由一位年輕靚女則師畫,内容跟據真實改編,亦有好多實用資料。

圖片附件: 1405521439319.jpg (14-7-16 22:36, 11.49 KB) / 下載次數 23
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjc1NDZ8OWRkMGYyODB8MTcxODQ2NTc4NHww

作者: Grapes    時間: 14-7-17 09:28

作者: raymonds    時間: 14-7-17 12:24

無論外國或本地報讀建築糸, 都不需要高級數學(M1,M2)。基本數學已可!  不過最好有讀 Arts 或 Viusal Arts 科。 其他科目組合最好有文 (如歷史,地理) 和理科 (Phys, Chem, Bio也可)。如有能力,最好去英國 (在文化, 歷史都比本地甚至美國好)。否則本地就首選 HKU。不過讀建築真係一條好慢長和辛苦既, 要個學生真是有興趣先好孝慮!
UK Architecture Uni Ranking 2015
http://www.thecompleteuniversity ... ings?s=Architecture

作者: Jackieson    時間: 14-7-17 16:48     標題: 引用:Quote:原帖由+GiGiMum+於+14-07-13+發表多

原帖由 Monstereasy 於 14-07-16 發表
介紹你女兒睇呢本漫畫,"我是港產女則師"。由一位年輕靚女則師畫,内容跟據真實改編,亦有好多實用資料。
  ...

今日行書展, 見到賣$20/本

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5