教育王國

標題: 派左第六志願將軍澳官立中學 [打印本頁]

作者: ShanShanMa    時間: 14-7-8 11:28     標題: 派左第六志願將軍澳官立中學

這間學校如何?需要再去宣基及王華湘叩門嗎?請給意見
作者: 薯旦頭太太    時間: 14-7-8 11:28     標題: 引用:這間學校如何?需要再去宣基及王華湘叩門嗎

原帖由 ShanShanMa 於 14-07-08 發表
都b1喎!

作者: 薯旦頭太太    時間: 14-7-8 11:29     標題: 引用:這間學校如何?需要再去宣基及王華湘叩門嗎

將官,我自行2,唔中!

作者: babych    時間: 14-7-8 11:29

回覆 ShanShanMa 的帖子

朋友學校好多BAN2入了王華湘

作者: wong333    時間: 14-7-8 11:32

官立第六都入到,你不是西貢區?在西貢官立好過王華湘
作者: BOSKERMA    時間: 14-7-8 11:45     標題: 回覆:ShanShanMa 的帖子

何以去叩呀, 叩就有唔叩就冇, 不過官小都b.1,         反而王b.2喎

作者: TiffanyLing    時間: 14-7-8 11:53

將官都B1C, OK架, 都可以試下叩返心儀中學
作者: opclk    時間: 14-7-8 11:54

作者: TiffanyLing    時間: 14-7-8 12:01

Sorry, 樓主我心儀的意思係你乙一果間, 唔係宣基同王湘華

作者: moon_moon    時間: 14-7-8 12:25

第六都派到將中
作者: khmama    時間: 14-7-8 12:28     標題: 引用:這間學校如何?需要再去宣基及王華湘叩門嗎

前五係邊幾間?

作者: johnnywalker    時間: 14-7-8 12:53

作者: hw1115    時間: 14-7-8 13:21     標題: 回覆:johnnywalker 的帖子

应该不是本区派入

作者: BSCYL    時間: 14-7-8 13:21

樓主小朋友不是西貢校網, 估計是觀塘用他區位抽

西貢區校網放乙2都很難有機會中
作者: 師奶    時間: 14-7-8 13:26

佢一定唔係本區,我估係官塘區抽入因我姨生女都係係官塘區但抽了西貢區中學

作者: hw1115    時間: 14-7-8 13:26     標題: 回覆:BSCYL 的帖子

你好!

作者: hw1115    時間: 14-7-8 13:27     標題: 回覆:師奶 的帖子

抽了那間?

作者: hw1115    時間: 14-7-8 13:28     標題: 回覆:師奶 的帖子

抽了那間?

作者: goodenough    時間: 14-7-8 13:43

樓主真的服了你,你連這間學校都唔清楚就填落去,重話要去王華湘叩門,叩一間比將官還低了一個級別的學校!係叩都去叩迦密主恩或宣基,不過又唔係咁易叩就真。

將官是將軍澳區內以迦密主恩和宣基為首的四大英中之一,其實因為得四間。估計成績屬1C級別。區內學校的校風都算不錯,就算是一些band 3學校如張沛松、馬陳端喜、靚次伯等都是完全可接受的,更何況是獨處一隅的將官。
作者: hagupit    時間: 14-7-8 15:37     標題: 引用:這間學校如何?需要再去宣基及王華湘叩門嗎

將官b1, 王華湘b2, 你想叩低一個banding?

作者: emilyrio2012    時間: 14-7-8 15:48

樓主, 人地唔知仲以為你哂緊命, 可能你係區外人, 將軍澳官中係區內數一數二的 band 1學校, 你真係幸運,

唔好去做傻事, 去叩低一班的王華湘吧.  這累了你小朋友, 說實在, 真係完全唔需要再叩門 !!!
作者: chunheimama    時間: 14-7-8 16:10

hagupit 發表於 14-7-8 15:37
將官b1, 王華湘b2, 你想叩低一個banding?
我睇見都覺得奇怪
作者: 師奶    時間: 14-7-8 16:41

迦密主恩
作者: 991129    時間: 14-7-8 16:46

師奶 發表於 14-7-8 16:41
迦密主恩
無錯, 如果要叩就叩呢間

作者: 師奶    時間: 14-7-8 16:57

回覆 hw1115 的帖子

Hi,係抽到迦密主恩,唔係心儀中學,有去叩門
作者: TiffanyLing    時間: 14-7-8 17:05

師奶 發表於 14-7-8 16:57
回覆 hw1115 的帖子

Hi,係抽到迦密主恩,唔係心儀中學,有去叩門
迦密主恩都好好, 請問心儀是不是西貢區?

作者: ac02    時間: 14-7-8 17:16

回覆 wong333 的帖子

係啦...!

作者: 師奶    時間: 14-7-8 17:44

回覆 TiffanyLing 的帖子

心儀中學在東區,已經面試完,能否成功今晚知道!
作者: TiffanyLing    時間: 14-7-8 17:59

師奶 發表於 14-7-8 17:44
回覆 TiffanyLing 的帖子

心儀中學在東區,已經面試完,能否成功今晚知道!
祝你成功, 有好消息

作者: ShanShanMa    時間: 14-7-11 07:15

多谢各位的意見,我個仔係西貢區小學,我心儀宣基,但兒子屬b2頭,所以只排間b1宣基作第—志願,只敢博—間,第二至五係b2中学:王崋湘,慕德,吕潤財,鄭裕彤。而本區的将官排第六。
作者: tszyan1001    時間: 14-7-11 07:43

吓?b2西貢區小六學生可派到第六志願將官?唔通將官跌band?定係電腦出錯?
作者: khmama    時間: 14-7-11 08:11     標題: 引用:多谢各位的意見,我個仔係西貢區小學,我心

原帖由 ShanShanMa 於 14-07-11 發表
多谢各位的意見,我個仔係西貢區小學,我心儀宣基,但兒子屬b2頭,所以只排間b1宣基作第—志願,只敢博—間 ...
樓主你真好彩,將b2最hit嗰4間排2-5,結果執到雞。唔肯執雞嘅band1考生真係要dum心口。所以世事無絕對,大家覺得無可能有位剩嘅band1校,只要肯去執,隨時有筍盤,樓主毋須叩門啦。

作者: tszyan1001    時間: 14-7-11 08:14

但有人乙二入唔到
作者: kbdpto    時間: 14-7-11 08:24     標題: 回覆:派左第六志願將軍澳官立中學

請問樓主自行及甲部的選擇是什麼呢?假如都無將官,那麼一路以來的乙部派位concept豈不是都通通打破?

作者: khmama    時間: 14-7-11 08:27     標題: 引用:但有人乙二入唔到

原帖由 tszyan1001 於 14-07-11 發表
但有人乙二入唔到
可否提供自行及甲部選擇?

作者: khmama    時間: 14-7-11 08:28     標題: 引用:這間學校如何?需要再去宣基及王華湘叩門嗎

樓主自行及甲部有冇揀將官?如果自行入又當别論。

作者: 安格斯媽媽    時間: 14-7-11 13:32     標題: 引用:多谢各位的意見,我個仔係西貢區小學,我心

多谢各位的意見,我個仔係西貢區小學,我心儀宣基,但兒子屬b2頭,所以只排間b1宣基作第—志願,只敢博—間 ...
你真係好彩,可能b1生放棄才有執雞位,如果是b2讀將官可能會辛苦點,羡慕死d提早離場d B1生了

作者: 安格斯媽媽    時間: 14-7-11 13:40     標題: 回覆:安格斯媽媽 的帖子

b2如果咁博隨時派入b3,比你入將中超級好運。
正常b2宣基未必夠膽揀,王華湘及慕德又超熱,放第一都未必派到,但你到第6將中居然有位,真係難明

作者: goodenough    時間: 14-7-11 13:57     標題: 引用:b2如果咁博隨時派入b3,比你入將中超級好運

原帖由 安格斯媽媽 於 14-07-11 發表
b2如果咁博隨時派入b3,比你入將中超級好運。
正常b2宣基未必夠膽揀,王華湘及慕德又超熱,放第一都未必派到 ...
可能將官有聯繫位,街外生唔多願放將官第一.放第二又點因區內學生好多一係自行時已成功,餘下又去了乙一的學校。而且,區內明知得四間英中,乙2有人開始選他區學校了。

可能今年將軍澳的同學真係派得好好!

作者: ShanShanMa    時間: 14-7-11 13:58

自行及甲部都邑宣基。唸住只攻—間,其他唔敢揀。
作者: goodenough    時間: 14-7-11 14:04     標題: 引用:自行及甲部都邑宣基。唸住只攻—間,其他唔

自行及甲部都邑宣基。唸住只攻—間,其他唔敢揀。
你band 2生但專攻宣基,除非你是宣小的同學。

作者: ShanShanMa    時間: 14-7-11 16:24

不是宣小
作者: mj66    時間: 14-7-11 16:41

ShanShanMa 發表於 14-7-11 16:24
不是宣小

今年將軍澳天主教全级1x名也入唔到宣基,他派入王華湘, 唉!
作者: hw1115    時間: 14-7-11 17:46     標題: 回覆:mj66 的帖子

咁佢有冇敲門?加油!

作者: lauwingtai    時間: 14-7-11 18:17

ShanShanMa 發表於 14-7-11 07:15
咁真係神奇! 咪話b2乙六中將官, b1乙六中將官都神奇, 仲神奇過乙五中聖家, 會唔會真係電腦出錯呢?

作者: goodenough    時間: 14-7-11 18:50     標題: 引用:Quote:ShanShanMa+發表於+14-7-11+07:15+多

原帖由 lauwingtai 於 14-07-11 發表
咁真係神奇! 咪話b2乙六中將官, b1乙六中將官都神奇, 仲神奇過乙五中聖家, 會唔會真係電腦出錯呢?
...
有好多人話西貢供求失衡,band 1位唔夠,邊個夠膽乙2重填band 1學校。乙一更係揀間多位嘅中學。有聯繫位嘅中學會只係讓人家用來放保險位。樓主好識玩這個遊戲,一係宣基,一係將官。

作者: chumamma    時間: 14-7-11 20:17

ShanShanMa 發表於 14-7-11 07:15

樓主, 第六位派 【將軍澳官立中學】, 真係打死都唔相信。

可否遮去個人資料,  post 出來讓我大開眼界。

作者: kbdpto    時間: 14-7-11 20:52     標題: 引用:Quote:ShanShanMa+發表於+14-7-11+07:15+多

原帖由 chumamma 於 14-07-11 發表
樓主, 第六位派 【將軍澳官立中學】, 真係打死都唔相信。

可否遮去個人資料,  post 出來讓我大開眼界。
按數據,西貢區B1位確實供不應求。在論壇裡接收到的訊息,理解到在西貢區有部份B1生跌入如王華湘、慕德等B2校。所以,假如自行及甲部無將中,乙一宣基不中,照道理乙二至乙五是B2校,B1生應被收歸其中。如何能去到乙六B1將中呢?難道將中已跌入B2中學?

作者: mj66    時間: 14-7-11 22:03

hw1115 發表於 14-7-11 17:46
咁佢有冇敲門?加油!
佢無呀,佢地懶得敲門!俾着我一定敲
作者: ShanShanMa    時間: 14-7-11 22:24

其實王華湘真係好多人揀,甚至b1生,都會揀呢間。宣基更受歡迎,二十個有十九都會揀,所以我放頭一、二志願都落空。相對將官和景嶺少人揀左,又可能地點冇宣基咁方便。
作者: ShanShanMa    時間: 14-7-11 22:30

我個仔d同學b1-2生第一志願揀王華湘,第二志願將官,都係派將官。我認為王華湘多人揀過將官。
作者: tszyan1001    時間: 14-7-12 07:58

唔明第二至五志願的b2校冇位,反而第六志願將官有位?
作者: beywat496    時間: 14-7-12 10:07

同 khmama 講緊的, 是否同一類型呢 ???  我唔熟呢幾間學校。

''''''''經過一輪搜証, 謎底已經解開. 共收到兩位家長email既文件, 兩位都沒有在自行及甲部選擇黃笏南, 但都以乙二抽入黃笏南. 由於兩位家長均不願將文件放上網, 所以恕難提供証據, 家長如有質疑我也沒辦法, 反正我會根據我親眼所見的証據立論, 並非道聽途說. 以下係今年既情況, 只可以作為參考.

結論
1. 黃笏南band1放乙部首志願必入, 因為有人放乙二都入到而非靠自行或甲部抽入.
2. 經查證以乙二入銀禧的考生為band1邊緣人, 自行及甲部都冇揀銀禧, 故相信考生係band2生, 黃笏南填第一志願入唔到, 入咗乙二銀禧, 亦即是band1生無論將銀禧放第幾都必入.
3. 以乙五入聖家的考生亦為band2生. 根據家長分享及報料, 今年大部分聖小學生都有揀聖家作自行, 相信已收返唔少聖小band1生. 亦有很多聖小band1生自行已成功, 而參加抽獎既亦很多放棄聯繫位, 形成聖家抽聯繫位以band2為主. 今年聖小很鼓勵band2同學除了報聖家, 亦最好用埋第二選擇去揀多一間band2, 結果部分band2生自行去咗第二間, 冇緣抽入聖家. 綜合以上資料, 聖家自行+聯繫約120個位, 派完都用唔到12個非保留位唔出奇. band1生都未必會揀聖家執雞, 所以剩到位比band2生抽.

如果有反証可以推翻以上立論, 歡迎提出討論.

作者: lingchiyung    時間: 14-7-12 10:46     標題: 回覆:派左第六志願將軍澳官立中學

我老婆係校友,應該ok的,放心

作者: nerolibaby    時間: 14-7-12 10:52     標題: 回覆:派左第六志願將軍澳官立中學

我母校,十分好。

作者: khmama    時間: 14-7-12 10:55     標題: 引用:唔明第二至五志願的b2校冇位,反而第六志願

原帖由 tszyan1001 於 14-07-12 發表
唔明第二至五志願的b2校冇位,反而第六志願將官有位?
因為王華湘係band1頭三熱門,其餘三間都係band2頭三之選,佢排第二王華湘已經冇位,骨牌效應,第三志願已比人地band2第一二志願抽晒,第四志願已比人頭三志願抽晒,第五志願已比人頭四志願抽晒,結果塞翁失馬,跌落第六志願,抽到間band1, 正是不幸中之大幸,羨慕死人。

作者: kbdpto    時間: 14-7-12 11:08     標題: 引用:Quote:原帖由+tszyan1001+於+14-07-12+發表

原帖由 khmama 於 14-07-12 發表
因為王華湘係band1頭三熱門,其餘三間都係band2頭三之選,佢排第二王華湘已經冇位,骨牌效應,第三志願已比 ...
乜唔係B1生揀B2中學,一定先過所有B2生嗎?

作者: khmama    時間: 14-7-12 11:24     標題: 引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-07-12+發表因為

原帖由 kbdpto 於 14-07-12 發表
乜唔係B1生揀B2中學,一定先過所有B2生嗎?
樓主係band2生,能入band1將官已很好彩。

作者: 安格斯媽媽    時間: 14-7-12 11:24     標題: 回覆:kbdpto 的帖子

樓主是b2,應該隨機編號頗後,前五間已被b1 b2 學生抽盡沒有學位,他入第六b1將中可能是將軍澳學生提早以b2做保險線才引致將中有餘位給他,執雞成功,似乎樓主對將軍澳學校唔清楚,正常未必敢b2 揀兩間b1的,有年EK 有個邊緣人,過進取結果去了靚次伯

作者: kbdpto    時間: 14-7-12 15:29     標題: 引用:Quote:原帖由+kbdpto+於+14-07-12+發表乜唔

原帖由 khmama 於 14-07-12 發表
樓主係band2生,能入band1將官已很好彩。
假如屬實,反映將中在西貢區的吸引力大幅下降,位列四B1之未,竟然有位留給B2生,在僧多粥少的西貢網真難以置信!

作者: goodenough    時間: 14-7-12 16:24

kbdpto 發表於 14-7-12 15:29
假如屬實,反映將中在西貢區的吸引力大幅下降,位列四B1之未,竟然有位留給B2生,在僧多粥少的西貢網真難以 ...
先睇下區內四大band 1英中提供學位的數量,
將官有58個非保留位,保留位23
景嶺有72個
迦密有74個
宣基有53個非保留位 , 保留位21

理論上,應以迦密和景嶺機會較多,以此兩校作首選的人數亦應較多。宣基因為狀元效應,吸引力有增無減,估計宣基雖然得53個位,風險上是較迦密和景嶺為高,仍有一定捧場客。

餘下的將官,不是沒有人揀,只是沒有好吸引的條件,除聯繫學校的同學之外,放乙一的恐怕不多。但將官放乙二的應該還有,希望搏完第一輪回來,唔得都仍有希望搏到乙二。

只是將軍澳一向都是自行和轉區派位的離場率相當高,這亦再一次引證了需要靠乙二派位的band 1同學不多。因此將官係唯一一間最有機會係有剩餘學位給band 2同學的學校。

作者: kk1186    時間: 14-7-13 00:37

回覆 kbdpto 的帖子

我又不覺得將軍澳官中位處四間英中之未,  在將軍澳最受歡迎的應是老牌英中迦密, 次之應是官中, 在本區因它有聯系小學, 故一般家長不敢將它擺在乙一首位, 而景嶺因為冇聯繫小學, 一般家長會將它擺在乙一或乙二, 但這樣不能斷定將官中不受歡迎過景嶺, 樓主第六志願中官中如屬實, 是萬中無一的極度幸運例子. 所以不用叩門, 應放馬去讀.
但樓主的小朋友應有心理準備, 將官中的课程深, 隔離屋的小朋友band one 都讀得很辛苦, 每晚做功課做到很夜.

作者: kbdpto    時間: 14-7-13 00:52     標題: 回覆:goodenough 的帖子

完全明白。今年西貢網B1生只要把將中放乙一就實中。係論壇内也極少發現有B1生投訴入唔到B1校,甚至有些去到乙五都中。估計下年升中同學環境會更好。

作者: ShanShanMa    時間: 14-7-13 01:33

大家分析得十分清楚及精彩,多謝你們寶貴的意見。讀過將官的朋友,請問呢間学校課外活動多嗎?係咪好谷学生成績?讀得辛苦嗎?
作者: candy123456789    時間: 14-7-13 11:59     標題: 回覆:ShanShanMa 的帖子

我的仔仔在將官讀中三,將官的课外活動很多,學校都谷, 功課多,尤其是精英班,不過仔仔都讀得開心。
你仔仔讀區內一綫or二綫小學?

作者: BSCYL    時間: 14-7-13 21:27

將軍澳官立中學
http://www.edu-kingdom.com/forum ... B%E4%B8%AD%E5%AD%B8

將軍澳官立中學好不好的?
http://www.edu-kingdom.com/forum ... B%E4%B8%AD%E5%AD%B8

請問將軍澳官立中學好嗎?
作者: ShanShanMa    時間: 14-7-13 23:26

請問點知小學屬—綫定二綫呢?
作者: ShanShanMa    時間: 14-7-13 23:27

收唔倒宣基回試電話,有點失望。
作者: ShanShanMa    時間: 14-7-13 23:29

Candy123456789,多谢你的分享!
作者: ShanShanMa    時間: 14-7-18 00:36

PS1考完,阿仔收倒電活要到中学補英文
作者: 杰杰媽媽    時間: 14-7-18 01:02

真係好神奇, 咁計,下年既可以試下填3間BAND 1啦
作者: opclk    時間: 14-7-18 01:13

作者: goodenough    時間: 14-7-18 16:25     標題: 引用:真係好神奇,+咁計,下年既可以試下填3間BAND

原帖由 杰杰媽媽 於 14-07-18 發表
真係好神奇, 咁計,下年既可以試下填3間BAND 1啦
如果今年有上EK已經通晒水話應該盡填本區和他區的band 1學校了。

作者: hoiki332002    時間: 14-7-22 21:19

我朋友女是將天小學B1生,超中意官中,放咗第一志願都入唔到,入咗第二志願景嶺!耐人尋味~
作者: goodenough    時間: 14-7-22 21:47

hoiki332002 發表於 14-7-22 21:19
我朋友女是將天小學B1生,超中意官中,放咗第一志願都入唔到,入咗第二志願景嶺!耐人尋味~ ...
跟據上面的資料,撇除自行和甲部的影響,band 1生只要在乙部有填將官,應該唔會派唔到將官的。

至於第二派景嶺,最大可能唔知會否是自行或甲部有填景嶺而提早被取錄!

作者: hw1115    時間: 14-7-22 22:12     標題: 回覆:hoiki332002 的帖子

请問自行有沒有揀景嶺?

作者: BabyKwan    時間: 14-7-25 22:43

candy123456789 發表於 14-7-13 11:59
我的仔仔在將官讀中三,將官的课外活動很多,學校都谷, 功課多,尤其是精英班,不過仔仔都讀得開心。
你仔 ...
想問邊班係精英班? 今年form 1有5班,abc每班20人,de班每班36人……少人定多人班先係精英?
作者: loklok0104    時間: 14-7-25 23:34     標題: 引用:Quote:candy123456789+發表於+14-7-13+11:5

原帖由 BabyKwan 於 14-07-25 發表
想問邊班係精英班? 今年form 1有5班,abc每班20人,de班每班36人……少人定多人班先係精英? ...
ABC 20人普通班,DE 36人係精英班

作者: kerkermui    時間: 14-7-26 10:25

作為將官舊生,我睇見母校由飛仔學校,試過一個星期兩單血案,訓導日日要過對面警處傾計,到今日嘅受歡迎程度... 覺得好神奇!
哈哈~~

作者: AC117    時間: 14-7-26 16:15     標題: 引用:作為將官舊生,我睇見母校由飛仔學校,試過

原帖由 kerkermui 於 14-07-26 發表
作為將官舊生,我睇見母校由飛仔學校,試過一個星期兩單血案,訓導日日要過對面警處傾計,到今日嘅受歡迎程 ...

我曾經放棄留在將軍澳升學,但估不到幾間學校升呢,升中回歸將軍澳。以前只會將軍澳學生出區,現在有不少他區學生入讀,希望繼續進步

作者: goodenough    時間: 14-7-26 19:21

kerkermui 發表於 14-7-26 10:25
作為將官舊生,我睇見母校由飛仔學校,試過一個星期兩單血案,訓導日日要過對面警處傾計,到今日嘅受歡迎程 ...
有乜野血案咁嚴重?講兩單黎聽下!
作者: kerkermui    時間: 14-7-26 22:03

goodenough 發表於 14-7-26 19:21
有乜野血案咁嚴重?講兩單黎聽下!

爭女,攞刀仔出嚟!另一單,唔記得喇
久唔久又有d黑底响隧道口等人放學...

都廿年前喇.... 我係第一屆預科班畢業生

作者: goodenough    時間: 14-7-27 02:06     標題: 引用:+本帖最後由+kerkermui+於+14-7-26+22:04+

原帖由 kerkermui 於 14-07-26 發表
嘩!將官眨下眼又廿年!廿年前將軍澳好多地方仍未開發,又是地方勢力的萌芽時期,開荒的一群當然是痛苦的。

作者: hobby    時間: 14-8-8 13:22

回覆 kerkermui 的帖子

hihi, 我係第二届由中一讀到中七的畢業生呢

我仲記得見過啲同學係課室親熱, 又見過同學食煙, 但佢哋又唔算真係好壞 (我覺得), 因為, 我唔去搞佢哋, 佢哋都唔會理我; 我跟幾個所謂壞仔/女都少少熟, 有時佢哋重會話唔好教壞我喎添;
那時雖然是新校, 我班都一半人升大學/HIGH DIP, 跟現在比, 那時功課唔多, 讀得又開心又輕鬆; 其實都唔係咁差嘅

作者: kerkermui    時間: 14-8-10 16:28

回覆 hobby 的帖子

hehe~我係大師姐,第一屆預科班架!

嗰時成班俾chem 佬玩c,成班得幾個人chem 合格
不過就好多人入到high dip

作者: hobby    時間: 14-8-11 08:43

回覆 kerkermui 的帖子

nice to meet u,

個chem佬俾我班同學上報到冇得留係將官教書

所以我覺得啲同學好叻, 有主見, 有勇氣,有計劃, 有行動

作者: Lily2003    時間: 14-8-11 17:24

hoiki332002 發表於 14-7-22 21:19
我朋友女是將天小學B1生,超中意官中,放咗第一志願都入唔到,入咗第二志願景嶺!耐人尋味~ ...

點解乙二放景嶺, 都可以入到 ?????  景嶺不是四大天皇嗎  ????
作者: khmama    時間: 14-8-11 18:15     標題: 引用:Quote:hoiki332002+發表於+14-7-22+21:19+

原帖由 Lily2003 於 14-08-11 發表
點解乙二放景嶺, 都可以入到 ?????  景嶺不是四大天皇嗎  ????
好大機會係自行二入咗。

作者: dorismama    時間: 15-7-9 13:58

有冇朋友今年入咗, 今旱剛註冊了!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5