教育王國

標題: 14/7 放榜 [打印本頁]

作者: pauline.c    時間: 14-6-26 13:34     標題: 14/7 放榜

之後果幾日有乜野要做?

作者: snoopy008    時間: 14-6-26 14:51

回覆 pauline.c 的帖子

考得好 -> 去慶祝狂歡 -> 有需要的話改 JUPAS 志願

考得唔好 -> 更加要改 JUPAS 志願

考得唔好而又冇報副學位打底 -> 立即去報副學位之餘更加要改 JUPAS 志願

作者: pauline.c    時間: 14-6-26 15:19     標題: 引用:回覆+pauline.c+的帖子 考得好+->+去慶祝

原帖由 snoopy008 於 14-06-26 發表

考得好 -> 去慶祝狂歡 -> 有需要的話改 JUPAS 志願
即係touch wood 考得唔好,果幾日都會好忙?咁父母要幫手嗎?

作者: lex    時間: 14-6-26 15:41

其實除左報私立大學(特別係樹仁),大部份程序都唔係太趕或者太花時間,
最緊要係佢要知道如果失手會有咩打算
作者: snoopy008    時間: 14-6-26 16:09

已經唔係好似小六升中一咁, 父母忙住一齊去叩門.

但如果仔女想父母一齊陪, 咁又不妨陪下佢, 最緊要係之前諗定後路, 去各相關網站睇下有乜野要帶去, 到時就唔使咁騰雞. 其實一般都係要求高中成績表正副本, DSE成績正副本, 身分證正副本.
作者: snoopy008    時間: 14-6-26 16:13

回覆 lex 的帖子

贊同你所講, 我昨晚才叫阿女考慮下到時去唔去樹仁拎報名表.

作者: Viman    時間: 14-6-26 20:30     標題: 回覆:snoopy008 的帖子

要是取不到最低要求33222-唔知有冇考慮原校repeat 或有冇其他學校收重讀生呢

作者: khmama    時間: 14-6-26 20:42     標題: 引用:要是取不到最低要求33222-唔知有冇考慮原校

原帖由 Viman 於 14-06-26 發表
要是取不到最低要求33222-唔知有冇考慮原校repeat 或有冇其他學校收重讀生呢

...
如果只係其中一科失手,其如科目成績唔錯,咁重讀意義大啲,但係如果五科加埋得十幾分,不過有22222,唔建議重讀,因為重讀而成績大躣進機會微,就算重考攞到44444, 要入8大機會係有,但都唔係好高。

作者: PCCW2319    時間: 14-6-26 21:23     標題: 引用:Quote:原帖由+Viman+於+14-06-26+發表要是

原帖由 khmama 於 14-06-26 發表
如果只係其中一科失手,其如科目成績唔錯,咁重讀意義大啲,但係如果五科加埋得十幾分,不過有22222,唔建 ...
同意。重讀應該係其中1主科失手,而其他科目成績唔錯至有機會以考入8大。 如果其他科成績都一般,就唔好浪費時間。

作者: waiwai1224    時間: 14-6-26 21:29     標題: 回覆:14/7 放榜

作者: waiwai1224    時間: 14-6-26 21:33     標題: 回覆:14/7 放榜

作者: ryanhowh    時間: 14-6-26 22:09

作者: snoopy008    時間: 14-6-27 10:18

回覆 Viman 的帖子

我阿女冇諗住 repeat, 已搵左d 副學位打底

作者: Marco-ma    時間: 14-6-27 13:59

回覆 snoopy008 的帖子

仲好似要有相片的....

作者: Marco-ma    時間: 14-6-27 14:01

ryanhowh 發表於 14-6-26 22:09
留意jupas特別預留左人人唔同既24小時time-slot比你改choice以防網絡擠塞,如果錯過左就無得改架啦 ...

係呀, 出哂EMAIL 啦, 學生應該知道自己咩時間去改 JUPAS 的啦...
(每人得24小時, 改一次)

作者: snoopy008    時間: 14-6-27 14:08

回覆 Marco-ma 的帖子

多謝提醒! 樹仁要求交一張相, 不過因為要先親身攞表格, 後再按時間交表及文件, 都仲有時間影相.
仲有兩個星期多d d 就放榜嘞, 好緊張! =P

作者: October.    時間: 14-6-27 16:23

ryanhowh 發表於 14-6-26 22:09
留意jupas特別預留左人人唔同既24小時time-slot比你改choice以防網絡擠塞,如果錯過左就無得改架啦 ...

仲有得改呀,不過要俾錢改。
作者: October.    時間: 14-6-27 16:25

snoopy008 發表於 14-6-27 14:08
回覆 Marco-ma 的帖子

多謝提醒! 樹仁要求交一張相, 不過因為要先親身攞表格, 後再按時間交表及文件, 都仲 ...
樹仁最出名係唔係新聞呢?但見到收生最高份卻是社工系。

作者: snoopy008    時間: 14-6-27 17:46

回覆 October. 的帖子

其實我對樹仁也不太熟悉, 請問在那裡可以找到樹仁的收生分數呢?

作者: basketboy    時間: 14-6-27 18:37

你哋會唔會陪仔女去學校睇成績?
作者: October.    時間: 14-6-27 18:56

snoopy008 發表於 14-6-27 17:46
回覆 October. 的帖子

其實我對樹仁也不太熟悉, 請問在那裡可以找到樹仁的收生分數呢?
http://www.cspe.edu.hk/content/Institution-List#

作者: khmama    時間: 14-6-27 19:05     標題: 引用:Quote:ryanhowh+發表於+14-6-26+22:09+留意

原帖由 October. 於 14-06-27 發表
仲有得改呀,不過要俾錢改。
放榜後指定嘅24小時timeslot係免費比你改嘅,但只可以改一次,提交前要check清楚。

作者: 小彬彬    時間: 14-6-27 19:51

basketboy 發表於 14-6-27 18:37

我果年有去, 好多家長都有去

作者: rongersisi    時間: 14-6-27 22:41

「我想問DSE 計分是什麼?如全部科目在70分以上應是幾分?求告解、恕無知。
作者: pauline.c    時間: 14-6-27 23:20     標題: 引用:+本帖最後由+小彬彬+於+14-6-27+19:52+編輯

原帖由 小彬彬 於 14-06-27 發表
唔該哂咁多位!時間越近,心情就越緊張。

作者: pauline.c    時間: 14-6-27 23:24     標題: 引用:回覆+Viman+的帖子 我阿女冇諗住+repeat,+

原帖由 snoopy008 於 14-06-27 發表

副學士學位係位要宜家報定?

作者: ZZdaphne    時間: 14-6-27 23:48

pauline.c 發表於 14-6-27 23:24

http://www.cspe.edu.hk/content/Institution-List?lang=ZH

間間唔同, 入條LINK睇下,
好多已經有第一,二輪面試,
第一輪已經出埋''有條件取錄''

作者: khmama    時間: 14-6-28 00:34     標題: 引用:Quote:原帖由+snoopy008+於+14-06-27+發表

原帖由 pauline.c 於 14-06-27 發表
副學位可以經eApp網上平台報各院校,30/6截止,要報就快啲。

作者: 88muimui    時間: 14-6-28 07:51     標題: 引用:你哋會唔會陪仔女去學校睇成績?

原帖由 basketboy 於 14-06-27 發表
我有去

作者: Viman    時間: 14-6-28 08:15     標題: 引用:回覆+Viman+的帖子 我阿女冇諗住+repeat,+

原帖由 snoopy008 於 14-06-27 發表

我阿囝自己都唔想重讀,如果真的不理想,亦一心打算入城大副學士……點知又突然殺出城大疑將專上學院賣盤……哪麽多不明朗……真不知如何是好

作者: brother4    時間: 14-6-28 08:29     標題: 回覆:14/7 放榜

想其它地区大學,台湾就獸医,大陸就服務業,成續可去英國進修,欧州有平價大學,因医學分家,配藥師不錯選擇,另營養師現好heat科,有空聽講座也不妨。

作者: PCCW2319    時間: 14-6-28 08:30     標題: 引用:Quote:pauline.c+發表於+14-6-27+23:24+副

原帖由 ZZdaphne 於 14-06-27 發表
http://www.cspe.edu.hk/content/Institution-List?lang=ZH

間間唔同, 入條LINK睇下,
我仔係第2輪報名,報左2間學院,都面試左,現在等有無 conditional offer 。

作者: 包包媽    時間: 14-6-28 16:52     標題: 回覆:14/7 放榜

阿仔今日in咗hd,  即日拎埋offer

作者: PCCW2319    時間: 14-6-28 16:59     標題: 引用:阿仔今日in咗hd,++即日拎埋offer +

原帖由 包包媽 於 14-06-28 發表
阿仔今日in咗hd,  即日拎埋offer
九龍灣嗰個?

作者: 包包媽    時間: 14-6-28 17:07     標題: 引用:Quote:原帖由+包包媽+於+14-06-28+發表阿仔

原帖由 PCCW2319 於 14-06-28 發表
九龍灣嗰個?
唔係,係金鐘中大專業進修學院

作者: PCCW2319    時間: 14-6-28 18:07     標題: 引用:Quote:原帖由+PCCW2319+於+14-06-28+發表九

唔係,係金鐘中大專業進修學院
即經eapp報名,今日面試,即時知道有無offer?

作者: 包包媽    時間: 14-6-28 18:12     標題: 引用:Quote:原帖由+包包媽+於+14-06-28+發表唔係

原帖由 PCCW2319 於 14-06-28 發表
即經eapp報名,今日面試,即時知道有無offer?
係經eapp報,hd即時知,ive果啲未知

作者: PCCW2319    時間: 14-6-28 18:25     標題: 引用:Quote:原帖由+PCCW2319+於+14-06-28+發表即

係經eapp報,hd即時知,ive果啲未知
恭喜哂

作者: snoopy008    時間: 14-6-28 23:37

30/6 前報定,有個 conditional offer 喺手會覺得安心啲

作者: Ericmo    時間: 14-6-29 11:00

basketboy 發表於 14-6-27 18:37
我都想呀! 但佢唔想! 到時我都唔知點好!

作者: ZZdaphne    時間: 14-6-29 11:33

PCCW2319 發表於 14-6-28 08:30
我仔係第2輪報名,報左2間學院,都面試左,現在等有無 conditional offer 。

...

祝成功!!!!

我女報一間, 第一輪面試已收到conditional offer,
第二輪都係報一間, 就要7月頭公佈.
好彩無報城大.....

作者: ZZdaphne    時間: 14-6-29 11:34

88muimui 發表於 14-6-28 07:51
我有去

我都請定假.......

作者: judywan    時間: 14-6-29 12:18

回覆 ZZdaphne 的帖子

今年有兩個外甥考DSE,臨近放榜我都好緊張。
作者: PCCW2319    時間: 14-6-29 12:41     標題: 引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-28+08:30+我仔

原帖由 ZZdaphne 於 14-06-29 發表
祝成功!!!!
多謝。有conditional offer 個心會定d。但當然希望大家最終唔需要用,順利入8大及心儀科目啦。

作者: moon88    時間: 14-6-29 12:44

自資學士學位難入嗎?
作者: brother4    時間: 14-6-29 13:10

寧取副學位 不要自資學位?根據教育局自資專上教育資訊平台(Concourse)公佈的自資院校收生成績,部分自資副學位收生成績,比資歷高一級的自資學士課程更高,如擁有「港大效應」的港大附屬學院,其工商管理副學士收生達18分,即約文憑試五科「44333」成績,比同由港大成立的明德學院平均收生成績17分還要高。另外,港大附屬學院的文學副學士、社科副學士,及理大香港專上學院健康學副學士,收生分數也有17分,比沒有大學背景的院校自資學位課程高。自資學位感覺次一等 寧取副學位
對於「副學位收生高過學位」的情況,學友社學生輔導中心副總幹事吳寶城接受報章訪問時指出,自資學位「比較新」,難免感覺「次一等」,加上課程選擇不多,學生未必有信心而卻步,「學生重院校名聲和傳統,寧願博一個(入讀資助大學)的機會,都好過讀自資學位。」他又分析,由於自資學士要讀4年,修讀中途難以「轉彎」,部分有能力的文憑試畢業生寧願冒風險,先花2年時間修讀副學士,再以爭取好成績銜接上八大,所以一些過往銜接成功率較高課程會受青睞,造就部份大學附屬學院的自資副學士收生分更高。
自資學位的最低入學成績為「33222」,個別競爭激烈的學系平均入學成績可能高達「44444」。

2014/15學年開辦自資學位院校及部份課程
明愛專上學院:工商管理
明德學院  :文學士、專業會計
珠海學院  :建築、新聞及傳播、財務金融、土木工程學
恒生管理學院:供應鏈、工商管理、新聞及傳播、商務翻譯
樹仁大學  :新聞與傳播、輔導及心理、社會工作、中文
浸會大學  :幼兒教育
教育學院  :通識教育、音樂教育、科學教育
公開大學  :創意寫作與電影藝術、護理、政治及公共行政
東華學院  :健康科學、醫療科學、社會科學、工商管理

作者: PCCW2319    時間: 14-6-29 13:12     標題: 引用:寧取副學位 不要自資學位?

原帖由 brother4 於 14-06-29 發表

寧取副學位 不要自資學位?根據教育局自資專上教育資訊平 ...
我仔high dip,自資學位,2樣都有報。現在等offer。

作者: brother4    時間: 14-6-29 13:29     標題: 回覆:PCCW2319 的帖子

己報了其它地区平價學校有offer及辦好簽証,原來44444分都入不到8大,天意安排

作者: Viman    時間: 14-6-29 13:48     標題: 引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-28+08:30+我仔

祝成功!!!!
我國囝一心入城大,現在真的突然感沮喪
不知你們報了哪間呢?

作者: brother4    時間: 14-6-29 15:51     標題: 回覆:Viman 的帖子

城大好學校,不用想太多

作者: ZZdaphne    時間: 14-6-29 16:45

PCCW2319 發表於 14-6-29 12:41
多謝。有conditional offer 個心會定d。但當然希望大家最終唔需要用,順利入8大及心儀科目啦。

...

這個當然啦!!!

.....希望上天有憐憫之心, 畀阿女入到想要的大學..下門.......

作者: ZZdaphne    時間: 14-6-29 16:51

Viman 發表於 14-6-29 13:48
我國囝一心入城大,現在真的突然感沮喪
不知你們報了哪間呢?

我女第一輪, 已收到HKUSPACE的conditional offer,
另一間係HKpolyCC, 因是第二輪, 未有offer.
希望你囝囝直入城大啦.....

作者: Marco-ma    時間: 14-6-29 17:04

城大擬破天荒賣專上學院 兩自資校接洽 7000師生路未明 ...

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 5572&extra=page%3D1

~~ 我見到都打個突.... 竟然可以賣盤 ?! 
作者: YuYuMother    時間: 14-6-29 17:26

PCCW2319 發表於 14-6-29 13:12
我仔high dip,自資學位,2樣都有報。現在等offer。
你有經驗到時可以教下我.

作者: ZZdaphne    時間: 14-6-29 17:28

Marco-ma 發表於 14-6-29 17:04
城大擬破天荒賣專上學院 兩自資校接洽 7000師生路未明 ...

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 5572& ...

好似一盤生意咁.....

作者: PCCW2319    時間: 14-6-29 17:36     標題: 引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-29+12:41+多謝

這個當然啦!!!

.....希望上天有憐憫之心, 畀阿女入到想要的大學..下門.......
大家咁話。希望大家仔女都入到心儀大學,讀到心目中科目。

作者: PCCW2319    時間: 14-6-29 17:37     標題: 引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-29+13:12+我仔

原帖由 YuYuMother 於 14-06-29 發表
你有經驗到時可以教下我.
到你女考DSE時, 我怕遊戲規則又唔同左啦!

作者: brother4    時間: 14-6-29 17:41

樂觀D,買家可能國際級出名大學,來香港發展,咁城大排名不比科大低,(希望不要跌眼鏡)
作者: Marco-ma    時間: 14-6-29 18:24

brother4 發表於 14-6-29 17:41
樂觀D,買家可能國際級出名大學,來香港發展,咁城大排名不比科大低,(希望不要跌眼鏡) ...

目前學界盛傳至少2間本地自資院校有意收購,其中一個買家有多年開辦學位課程經驗,財力雄厚,估計收購是希望擴大市場佔有率;另一買家為有意自行開辦學位的院校,相信希望透過收購擴充教師團隊,提升教學質素。

國際出名大學就無, 不過如果係HKU SPACE 收購,
讀完城大ASSO 可以有機會駁入HKU DEGREE的話就唔同哂..

作者: yanyan-mummy    時間: 14-6-30 13:33

亞仔完全冇報eapps 或其他, 真係擔心, 如果失手點算
作者: October.    時間: 14-6-30 14:05

yanyan-mummy 發表於 14-6-30 13:33
亞仔完全冇報eapps 或其他, 真係擔心, 如果失手點算

阿囡都唔肯報,強逼唔到,沒法子,到時先算。
作者: yanyan-mummy    時間: 14-6-30 14:08

October. 發表於 14-6-30 14:05
阿囡都唔肯報,強逼唔到,沒法子,到時先算。
亞仔話報副學士寧願將聯招d志願改低d
作者: October.    時間: 14-6-30 14:18

yanyan-mummy 發表於 14-6-30 14:08
亞仔話報副學士寧願將聯招d志願改低d

你仔安排有道理喔,佢理科強,只要保到中文,失手機會低,你又唔洗太擔心。

我囡文科就好難預估,改卷人傾向及偏好都會影嚮成績。

作者: yanyan-mummy    時間: 14-6-30 14:25

October. 發表於 14-6-30 14:18
你仔安排有道理喔,佢理科強,只要保到中文,失手機會低,你又唔洗太擔心。

我囡文科就好難預估,改卷人 ...
我仔擔心衰英文, 反而中文佢有把握, 如果英文衰左真係邊度都吾使諗~

作者: PCCW2319    時間: 14-6-30 14:34     標題: 引用:Quote:October.+發表於+14-6-30+14:18+你仔

原帖由 yanyan-mummy 於 14-06-30 發表
我仔擔心衰英文, 反而中文佢有把握, 如果英文衰左真係邊度都吾使諗~
我仔最初都唔肯報副學士或自資學士學位, 話唔需要。但我話只怕(touch wood)衰左中文,做d準備工夫,無壞啫。而且報名費又唔貴。所以佢就順我意思報左2間。

作者: ANChan59    時間: 14-6-30 14:44     標題: 引用:Quote:原帖由+yanyan-mummy+於+14-06-30+發

原帖由 PCCW2319 於 14-06-30 發表
我仔最初都唔肯報副學士或自資學士學位, 話唔需要。但我話只怕(touch wood)衰左中文,做d準備工夫,無壞啫 ...
係要買保險,唔慳得㗎!

作者: 香香    時間: 14-6-30 16:10

作者: ZZdaphne    時間: 14-6-30 17:08

October. 發表於 14-6-30 14:18

我囡文科就好難預估,改卷人 ...

我識2人有JUPAS offer 唔要, 寧讀讀副學士,上年今年都入番U,

另外一位都有offer 唔要, 寧願重讀.

作者: ZZdaphne    時間: 14-6-30 17:10

yanyan-mummy 發表於 14-6-30 14:25

我女英文OK, 中文........

作者: ZZdaphne    時間: 14-6-30 17:15

ANChan59 發表於 14-6-30 14:44
係要買保險,唔慳得㗎!

好多成績好好係唔會報咖,
我女好多同學都無報.
我女知自已事, 自己主動報.

作者: October.    時間: 14-6-30 17:20

ZZdaphne 發表於 14-6-30 17:08
我識2人有JUPAS offer 唔要, 寧讀讀副學士,上年今年都入番U,

因爲唔係心儀既科目 OR 唔係心儀既大學?
作者: ANChan59    時間: 14-6-30 17:24

ZZdaphne 發表於 14-6-30 17:15
好多成績好好係唔會報咖,
我女好多同學都無報.
我女知自已事, 自己主動報.
個個人期望不同,三大首選,理大城大做安全網,自然不用去到咁盡!
作者: ZZdaphne    時間: 14-6-30 17:27

October. 發表於 14-6-30 17:20

無詳細問,只知一個嘅offer 不是心儀科目.

男生降低要求可以揀Engineering, 女生都唔知揀乜????

作者: PCCW2319    時間: 14-6-30 17:52

香香 發表於 14-6-30 16:10
不好意思, 點解呀?? 係咪第二考會扣起D分架.

我姨生諗住不太好重讀. 仲要自修果隻喎.

我自己就同阿仔咁分析, 唔知大家同唔同意.

touch wood  阿仔失手中文 (level 2), 而其他科有好成績 ( 4 科共有22分 或以上, ). 總之, 重讀中文, 拎level 3後, 到時5科總分25或以上, 就可以值得考慮重讀.

因為重讀/考1科中文, 只要返"天王補習班"及做past papers, 拎level 3 應該唔太難.

如果好多科成績都唔太理想, 要重讀/考幾科至可以拎25分或以上, 咁就唔值得考慮. 因為重讀比正式係中學返學時更加難拎好成績. 係學校, 有老師/學校監督/谷. 但自修就難免有惰性, 未必兼顧到咁多科.

而且, 我諗緊, 係咪可以一邊讀副學士課程, 一邊報自修生, 重考中文, 考番好中文, 博入8大.

不過唔知可唔可行, 有待確認.

作者: PCCW2319    時間: 14-6-30 17:52

ZZdaphne 發表於 14-6-30 17:27
無詳細問,只知一個嘅offer 不是心儀科目.

男生降低要求可以揀Engineering, 女生都唔知揀乜????

教書?

作者: yanyan-mummy    時間: 14-6-30 18:00     標題: 引用:Quote:原帖由+yanyan-mummy+於+14-06-30+發

我仔最初都唔肯報副學士或自資學士學位, 話唔需要。但我話只怕(touch wood)衰左中文,做d準備工夫,無壞啫 ...
我仔係就算副學士收左都吾會肯讀,考得吾好佢寧願重讀,所以其實作用不大

作者: yanyan-mummy    時間: 14-6-30 18:03     標題: 引用:Quote:October.+發表於+14-6-30+14:18+你仔

原帖由 ZZdaphne 於 14-06-30 發表

我一路同亞仔硏究點填時,去到後面果D亞仔已經吾係好想揀,佢一心入3大,如果入吾到都擔心佢連其他offer都吾要

作者: yanyan-mummy    時間: 14-6-30 18:07     標題: 引用:Quote:香香+發表於+14-6-30+16:10+不好意思

touch wood  阿仔失手中文 (level 2), 而其他科有好成績 ( 4  ...
分析得好好,我都諗過如果亞仔衰左一科要重讀,期間係未可以讀住副學士再自修,咁係未可再聯招定用其他途徑升讀

作者: PCCW2319    時間: 14-6-30 18:15     標題: 引用:Quote:原帖由+PCCW2319+於+14-06-30+發表我

原帖由 yanyan-mummy 於 14-06-30 發表
分析得好好,我都諗過如果亞仔衰左一科要重讀,期間係未可以讀住副學士再自修,咁係未可再聯招定用其他途徑 ...
係我認知裡面,應該係經non jupas 以自修生考8大。 所以揀修讀副學士時,會揀8大搞嗰d有關科目,希望對以non jupas 考8大有關科目,會有d優勢。

作者: ANChan59    時間: 14-6-30 18:40

yanyan-mummy 發表於 14-6-30 18:03
我一路同亞仔硏究點填時,去到後面果D亞仔已經吾係好想揀,佢一心入3大,如果入吾到都擔心佢連其他offer都 ...
這樣想法最危險!
作者: yanyan-mummy    時間: 14-6-30 18:43

PCCW2319 發表於 14-6-30 18:15
係我認知裡面,應該係經non jupas 以自修生考8大。 所以揀修讀副學士時,會揀8大搞嗰d有關科目,希望對以no ...
明白~thx~希望吾使行到呢-步~
作者: yanyan-mummy    時間: 14-6-30 18:47

ANChan59 發表於 14-6-30 18:40
這樣想法最危險!
係呀~同亞仔商量過如果英只有3,可能真係要摷番d 工程上前面d 既位,
其實佢而家頭2 位都要高分先入到, 第3 已經係水泡科, 應該都穩陣~

作者: October.    時間: 14-6-30 19:24

yanyan-mummy 發表於 14-6-30 18:03
我一路同亞仔硏究點填時,去到後面果D亞仔已經吾係好想揀,佢一心入3大,如果入吾到都擔心佢連其他offer都 ...
Poly 有d學系都好熱門架, 唔讀米晒咗?

作者: judywan    時間: 14-6-30 19:26

October. 發表於 14-6-30 19:24

Poly 三科神科,好多人爭。
作者: yanyan-mummy    時間: 14-6-30 19:31

October. 發表於 14-6-30 19:24
亞仔有同學成績好好既, 就揀左理大物理治療, 呢d 係吾錯, 不過你要將佢放band A,
band B 都冇機會gala~

作者: 小彬彬    時間: 14-6-30 19:38

PCCW2319 發表於 14-6-30 17:52

touch wood  阿仔失手中文 (level 2), 而其他科有好成績 ( 4  ...
小兒果年都是中文2, 其他考得不錯, 老師教佢讀hd, 再自修中文, 但佢最後都是決定重讀, 同時報台灣和大陸的大學, 終於考返入8大, 但其他同時讀hd 和重考中文的都兩頭唔到岸, 差不多冇一個考到3, 有個仲考到1, 而hd 又讀到唔湯唔水, 部份仲退學連hd 都唔再讀

作者: October.    時間: 14-6-30 19:38

yanyan-mummy 發表於 14-6-30 19:31
亞仔有同學成績好好既, 就揀左理大物理治療, 呢d 係吾錯, 不過你要將佢放band A,
band B 都冇機會gala~
...
我唸妳要同佢講定, 到時睇來成績調節.

作者: PCCW2319    時間: 14-6-30 19:43     標題: 引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-30+17:52+我自

原帖由 小彬彬 於 14-06-30 發表
小兒果年都是中文2, 其他考得不錯, 老師教佢讀hd, 再自修中文, 但佢最後都是決定重讀, 同時報台灣和大陸的 ...
佢地係咪輕視左中文,無真係認真自修? 其實中文拎level3,真係難過英文。

作者: yanyan-mummy    時間: 14-6-30 19:43

October. 發表於 14-6-30 19:38
我唸妳要同佢講定, 到時睇來成績調節.
其實band A 都係佢喜歡既科目, 今日同佢傾過, 佢打算如果考得吾係咁理想,
會將工程或者理學放上d, touch wood真係有科吾夠3322, 就打算重讀~

作者: PCCW2319    時間: 14-6-30 19:44     標題: 引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-30+17:52+我自

小兒果年都是中文2, 其他考得不錯, 老師教佢讀hd, 再自修中文, 但佢最後都是決定重讀, 同時報台灣和大陸的 ...
咁當年,你囝囝點自修中文?

作者: PCCW2319    時間: 14-6-30 19:45     標題: 引用:Quote:October.+發表於+14-6-30+19:38+我唸

其實band A 都係佢喜歡既科目, 今日同佢傾過, 佢打算如果考得吾係咁理想,
會將工程或者理學放上d, touch wo ...
工程,理科真係男生既水泡科

作者: 小彬彬    時間: 14-6-30 19:46

October. 發表於 14-6-30 17:20
小兒一個朋友第一介dse hku science收左, 但佢決定重讀, 遲一年入咗hku govt and law

作者: PCCW2319    時間: 14-6-30 19:50     標題: 引用:Quote:October.+發表於+14-6-30+17:20+因爲

小兒一個朋友第一介dse hku science收左, 但佢決定重讀, 遲一年入咗hku govt and law
...
其實,有無得接受左大學offer, 又去以自修生經non jupas 考大學,報考另外1d科目

作者: October.    時間: 14-6-30 19:51

小彬彬 發表於 14-6-30 19:46
...
估佢應該係失手, 對自己重考實力有信心.

作者: 小彬彬    時間: 14-6-30 19:52

PCCW2319 發表於 14-6-30 19:43
佢地係咪輕視左中文,無真係認真自修? 其實中文拎level3,真係難過英文。

...
由於要讀hd 上堂, 大部份中文都只是得閒睇下, 冇下苦工, 所以考得唔好

作者: October.    時間: 14-6-30 19:54

yanyan-mummy 發表於 14-6-30 19:43
會將工程或者理學放上d, touch wo ...

我要求好低, 求祁有得讀就讀邊間.

作者: 小彬彬    時間: 14-6-30 19:57

PCCW2319 發表於 14-6-30 19:44
咁當年,你囝囝點自修中文?
報左林sir 補習, 日日花三四個鐘温中文, 花兩三個鐘温習數學(佢同時重考數學), 但大部份時間都是打机

作者: 小彬彬    時間: 14-6-30 19:59

PCCW2319 發表於 14-6-30 19:50
其實,有無得接受左大學offer, 又去以自修生經non jupas 考大學,報考另外1d科目

...
當然唔可以, 咁都得小兒個朋友大可以讀住hku science 再考dse

作者: PCCW2319    時間: 14-6-30 20:00     標題: 引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-30+19:50+其實

當然唔可以, 咁都得小兒個朋友大可以讀住hku science 再考dse
咁就世界亂,個個考完又考

作者: PCCW2319    時間: 14-6-30 20:01     標題: 引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-30+19:44+咁當

報左林sir 補習, 日日花三四個鐘温中文, 花兩三個鐘温習數學(佢同時重考數學), 但大部份時間都是打机
...
我仔都有返林sir 班。不過今年好多天王都失哂眼鏡。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5