教育王國

標題: 小朋友面試後感.......... [打印本頁]

作者: wendyaupooh    時間: 14-6-20 20:58     標題: 小朋友面試後感..........

今晚食食下飯,佢無啦啦話:點解我面試得甘好,又識答晒d問題,點解都無學校收?
我聽完自己都好痛
作者: nillnill    時間: 14-6-20 21:03     標題: 回覆:wendyaupooh 的帖子

你為咩向小朋友講佢無學校收?
我只會向小朋友講:間學校太遠,我們不能接受,要再申請過

作者: vestzs    時間: 14-6-20 21:04     標題: 回覆:小朋友面試後感..........

之前我同小朋友講去間學校玩下問答遊戲

作者: catcc2000    時間: 14-6-20 21:06     標題: 回覆:nillnill 的帖子

港同我都係同我個仔講:好遠呀,唔去啦

作者: wendyaupooh    時間: 14-6-20 21:07

回覆 nillnill 的帖子

我從來無講過無學校收佢架
作者: nillnill    時間: 14-6-20 21:08     標題: 回覆:wendyaupooh 的帖子

哦,誤會一場

作者: wendyaupooh    時間: 14-6-20 21:24

唉,總之就心痛啦。
佢知自己揀邊間第1,2志願,我都知佢好比心機去面試。
但所有result我地無講過。可能我叫佢去派到個間上體驗課,佢覺得自己要讀派到個間。
作者: kingkingxoxo    時間: 14-6-20 21:27     標題: 引用:唉,總之就心痛啦。佢知自己揀邊間第1,2志

原帖由 wendyaupooh 於 14-06-20 發表
唉,總之就心痛啦。
佢知自己揀邊間第1,2志願,我都知佢好比心機去面試。
但所有result我地無講過。可能我 ...
好差嗎

作者: kacimami    時間: 14-6-20 21:47     標題: 回覆:小朋友面試後感..........

我反而用呢個機會同呀囡講:老師都係喜歡小朋友斯斯文文,乖同有禮貌
你記住平時都要係咁呀,因為可能有時候係街撞見D老師,你咁粗魯真係嚇親人呵呵
又得喎!有改善!

作者: kenwong888    時間: 14-6-20 21:49

wendyaupooh 發表於 14-6-20 20:58
今晚食食下飯,佢無啦啦話:點解我面試得甘好,又識答晒d問題,點解都無學校收?
我聽完自己都好痛:p ...

Sad movies always make me cry...
http://www.youtube.com/watch?v=pbPF-DA9PeM
作者: paulinefll    時間: 14-6-20 22:01     標題: 回覆:小朋友面試後感..........

很心痛,但要告訴孩子,在媽媽眼中,他們永遠是獨一無二的the best of the best!

作者: 王家爸爸    時間: 14-6-20 22:07

wendyaupooh 發表於 14-6-20 21:07
回覆 nillnill 的帖子

我從來無講過無學校收佢架
有時真系有苦自己知。
作者: wendyaupooh    時間: 14-6-20 22:40

我有同佢講,盡左力就得,媽媽知佢係最叻既。只係太多人,唔夠位。
作者: RUVSY    時間: 14-6-20 23:16     標題: 回覆:小朋友面試後感..........

我會同小朋友講揀緊間最適合的給你,你盡力in 就得啦

作者: RUVSY    時間: 14-6-20 23:21     標題: 回覆:小朋友面試後感..........

小朋友不應承受這些結果,如真扣不到,要同他講這是一間好學校,俾心機讀,將來讀間更好的

作者: Charlotte_mom    時間: 14-6-20 23:35     標題: 回覆:小朋友面試後感..........

係啊我都係同小朋友講,睇多幾間,大家睇下大家適唔適合。咁可以因為我地覺得唔夠適合架嘛,係咪?

作者: wendyaupooh    時間: 14-6-20 23:39

我都叫佢試下而家派個間,話可能佢好快覺得好岩佢。
作者: dyl    時間: 14-6-21 00:02

我覺得學校咁 in 法係會比小朋友好大壓力,陰影同傷自尊心, 覺得自己無用, 小朋友得幾歲, in 到d 咩, 不如係堆申請 form 到挑選十個就算(如有十個位) 之後可再約見呢十個
作者: lo_jacky    時間: 14-6-21 00:08

完全明白小朋友嘅失望!我女派到最後一個志願⋯⋯我地就同阿女講:不如我地一齊努力去揾一間自己更喜歡嘅學校,而老師又喜歡我地嘅學校,最緊要盡力,無論结果係㸃已經贏左自己,其他我地控制唔到嘅事就交俾天父爸爸為我們安排啦。同時,我地去到邊間學校都可以讀得好開心,有好多好朋友。
因為一定要有最壞打算,讓孩子能正面開心入到任何一間學校,以免影響他們的學習生活。
作者: 喜樂果子    時間: 14-6-21 00:08

dyl 發表於 14-6-21 00:02
我覺得學校咁 in 法係會比小朋友好大壓力,陰影同傷自尊心, 覺得自己無用, 小朋友得幾歲, in 到d 咩,  ...
我都係咁諗, 我個小朋友試過去左課室後, 1個半鐘先出返黎, 我真係想問今日識得計哂D MATH無錯, 串字又無錯, 咁係唔係一定係高才生.
作者: 2LittleMonkey    時間: 14-6-21 00:08     標題: 引用:今晚食食下飯,佢無啦啦話:點解我面試得甘

亞仔都有問過我同樣既問題 .....

作者: RUVSY    時間: 14-6-21 00:19     標題: 回覆:小朋友面試後感..........

其實小朋友面試唔識答時,他自己都唔開心,所以不肯再去面試,但當講俾他聽這間收了你啦,自信心番晒來,還問仲有冇學校要面試呀?所以家長除了調節自己的心情還要幫小朋友心理輔導

作者: dyl    時間: 14-6-21 00:26

喜樂果子 發表於 14-6-21 00:08
我都係咁諗, 我個小朋友試過去左課室後, 1個半鐘先出返黎, 我真係想問今日識得計哂D MATH無錯, 串字又無錯, ...
最慘係如何 in 左個半鐘後都吾得, 個小朋友都吾知失敗在那裡, 只會覺得自己蠢
作者: dyl    時間: 14-6-21 00:34

我覺得好多學校都係做 show,  佢地知道要多人爭位, 要佢挑選你先, 咁先比人覺係有名氣, 佢地下下話有二百人扣門, 邊個知係吾係真
作者: sweethoho    時間: 14-6-21 00:43     標題: 回覆:小朋友面試後感..........

作為父母, 聽見小孩這樣說, 必然心痛! 唯有努力調節自己和小孩, 時刻提醒自己幫他們輕鬆面對

作者: manfung79    時間: 14-6-21 01:02     標題: 回覆:小朋友面試後感..........

我仔都係咁講,佢話自己好叻,答岩哂,問點解間學校未打比我,或間學校收左我未?差唔多日日問,之類,好難受,點解大多同學都抽到好學校,而自己考得唔好,每次考學校都話會盡力,真係好心痛,咁細個就有咁大壓力,我其實都明白阿囝個心情
希望明天收到好消息,明天就係心儀學校打來報喜日子

作者: Eggchan    時間: 14-6-21 01:05     標題: 引用:Quote:原帖由+wendyaupooh+於+14-06-20+發

原帖由 2LittleMonkey 於 14-06-21 發表
亞仔都有問過我同樣既問題 .....
我小朋友都有問過,仲喊住問

作者: Kathychoi928    時間: 14-6-21 01:18

我小朋友話5想再in
作者: 喜樂果子    時間: 14-6-21 01:43

Kathychoi928 發表於 14-6-21 01:18
我小朋友話5想再in
我小朋友都係唔想in, 而且每次同佢講幾時去in, 佢都好逃避

作者: fanny0717    時間: 14-6-21 08:31     標題: 回覆:小朋友面試後感..........

做媽媽嘅聽到呢番話,心真係好難受,老實講,大人去見工壓力都冇家吓小朋友叩門大,回想起來以前我年代主動權大都喺家長度,叩幾間分分鐘間間都中,宜家……唉~人浮於事了

作者: rainnie1303    時間: 14-6-21 09:18

記得自己升小學時, 冇咩觀念邊間學校好唔好,
我阿媽淨係同我講, 去唔同學校參觀下, 同d老師傾下計,
如果我有禮貌又乖, 傾完計阿媽會送禮物俾我
我記得我收過貼紙,扭蛋,出奇蛋....
當時唔知咁多, 以為只係1個遊戲,
冇咩壓力
作者: MirandaTai    時間: 14-6-21 09:38     標題: 回覆:小朋友面試後感..........

我都覺得似係做show多,因為可能某D學校已經有耐定,真係好氣餒,所以我都係當帶個小朋友去參觀下見識下(呢個係我自己既感覺)

作者: cheimama    時間: 14-6-21 10:38     標題: 回覆:小朋友面試後感..........

我個仔成日問:媽咪,我係咪無小學讀,點解要面咁多試?
又或者問:係咪我要讀間最差嘅學校

果日去左荃天面試,要同家長一齊見2位老師,可能第一次同我們一起見,佢緊張到整個人崩緊晒,老師問two, ear佢都講唔出,連看圖認節日都答唔到,一出學校門口哇一聲喊出嚟,話好驚答錯比我們見到所以唔敢答,當時我真的很心痛,好想唔再見任何學校
聽到佢問題其實好心痛,我解釋佢聽,無最差嘅學校,只有自己唔努力先係最差嘅學生,去到小學自己勤力努力點就會係好學生

作者: tantanmama    時間: 14-6-21 11:16

rainnie1303 發表於 14-6-21 09:18
記得自己升小學時, 冇咩觀念邊間學校好唔好,
我阿媽淨係同我講, 去唔同學校參觀下, 同d老師傾下計,
如果我 ...

而家小朋友好醒, 佢地已經明白面試唔係玩架喇. 我女K2, 上星期同佢去一間私小面試, 未見前, 佢已好正經咁同我講, interview唔係玩架. 見完後, 佢都問我間學校收唔收佢. 我話冇咁快知架, 要見晒先, 到出年6月先知結果(諗住大抽奬後無論點都有一間俾佢讀).
作者: NCSH    時間: 14-6-21 11:36

會一早比佢知道面試的目的 ; 要預備怎樣回答 ; 有offer的會讚他表現好;
無offer的會同佢講叻的人比佢多, 要他自己要加油. 唔會隱暪
作者: cherrieshum    時間: 14-6-21 11:41     標題: 引用:今晚食食下飯,佢無啦啦話:點解我面試得甘

我都係阿女每次面試完或者筆試,她都說全部都懂,全部都會,但結果

作者: nillnill    時間: 14-6-21 11:57     標題: 引用:Quote:原帖由+wendyaupooh+於+14-06-20+發

原帖由 cherrieshum 於 14-06-21 發表
我都係阿女每次面試完或者筆試,她都說全部都懂,全部都會,但結果

...
我小朋友都係
當見了四五間
我都唔敢再問
因為好像不可信

作者: nillnill    時間: 14-6-21 11:58     標題: 引用:Quote:原帖由+wendyaupooh+於+14-06-20+發

原帖由 cherrieshum 於 14-06-21 發表

...
我小朋友都係
當見了四五間
我都唔敢再問
因為好像不可信

作者: cherrieshum    時間: 14-6-21 12:16     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-06-21+發

原帖由 nillnill 於 14-06-21 發表
我小朋友都係
當見了四五間
我都唔敢再問
同病相憐

作者: dyl    時間: 14-6-21 12:23

我相信表現只係一部分,因為佢地的問題好多人都可答到, 學校應該已有佢地選擇人的標準, 例如宗教。。。,  或者內定了.....
作者: misstaisen    時間: 14-6-21 15:46

家長都感同身受啦,我因為有個家姐讀一條龍小學 ,但沒收弟弟。結果幾乎所有小學都會問,家姐讀邊間呀,點解唔跟家姐間學校讀的?每次弟弟都要這樣回答“因為家姐間小學不收我”,每次聽到弟弟這樣回答,我都覺得好心痛。
作者: n828lpy    時間: 14-6-21 15:59     標題: 回覆:wendyaupooh 的帖子

上天一定自有安排好,一條適合你小朋友既路加油呀

作者: n828lpy    時間: 14-6-21 16:06     標題: 回覆:小朋友面試後感..........

我地派位都唔差都係34網1,2線學校……叩門叩左幾間,想考驗一下個女……叩完之後先發覺第一志願選官校係錯,叩門就好大感受……直情討厭第一志願,真係好高興俾我知道只跟風揀選只會令你有損失……真係要揀一間合適既學校……同埋叩門都可以睇清楚自己個小朋友強弱項……仲有2間2rd in …我緊消息

作者: dyl    時間: 14-6-21 16:14

misstaisen 發表於 14-6-21 15:46
家長都感同身受啦,我因為有個家姐讀一條龍小學 ,但沒收弟弟。結果幾乎所有小學都會問,家姐讀邊間呀,點 ...

你不如同小弟講家姐學校太遠或吾適合你, 太多功課,  太遠。。。,  佢時時記家姐學校吾收佢係會令佢無信心, 面試老師亦會擔心點解吾收  

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5