教育王國

標題: 請問油尖區轉回深水步區 [打印本頁]

作者: hidingdong    時間: 14-6-16 10:14     標題: 請問油尖區轉回深水步區

請問由油尖區轉回深水步區會同banding 嗎?  謝謝

作者: 王家爸爸    時間: 14-6-16 10:30

hidingdong 發表於 14-6-16 10:14
請問由油尖區轉回深水步區會同banding 嗎?  謝謝
除了banding,
還要考慮競爭情況:深水步區的競爭比油尖旺區大。
作者: hidingdong    時間: 14-6-16 10:33

回覆 王家爸爸 的帖子

油尖區相對無咁多女仔學位.

作者: 奥脫福    時間: 14-6-16 10:33

女生都或許轉得過,但如果係男生就真係無謂轉。(指 Band 1)
作者: 王家爸爸    時間: 14-6-16 10:46

奥脫福 發表於 14-6-16 10:33
女生都或許轉得過,但如果係男生就真係無謂轉。(指 Band 1)
你講得對,我假設小朋友是band1男生。
作者: hidingdong    時間: 14-6-16 10:53

回覆 王家爸爸 的帖子

是女生的, 深水步區好像是多女生位些, 謝謝

作者: 奥脫福    時間: 14-6-16 10:58

hidingdong 發表於 14-6-16 10:53

回覆 王家爸爸 的帖子

是女生的, 深水步區好像是多女生位些, 謝謝

我估樓主是鍾情於上智吧;其實真光亦唔失禮丫!況且條件好或在自行時
己入到上智呢!

作者: HTLT    時間: 14-6-16 11:02

如果男生(band1)由深水步校網轉去尖沙咀住址, 會跌 band 嗎?
作者: hidingdong    時間: 14-6-16 11:31

回覆 奥脫福 的帖子

謝謝你的回覆, 小女因為不大喜歡真光, 所以要選擇第二間, 而且小女想近屋企, 所以考慮轉回此區.
是否不會跌 band 呢

作者: chrischeung    時間: 14-6-16 12:12

回覆 hidingdong 的帖子

吾會跌
作者: opclk    時間: 14-6-16 14:46

作者: Crabtree    時間: 14-6-16 15:17

回覆 hidingdong 的帖子

我都考慮緊呢個問題?
作者: daisysyc    時間: 14-6-16 17:46     標題: 回覆:請問油尖區轉回深水步區

作者: chrischeung    時間: 14-6-17 09:20

回覆 opclk 的帖子

ssp????系咩??
作者: Jennie    時間: 14-6-17 11:22

chrischeung 發表於 14-6-17 09:20

ssp????系咩??

ssp=深水埗(sham shui po)

老師說若不是marginal 學生, 轉區絕不會跌至 band 2. 除非學校估計錯你個banding. 同埋要睇返往幾屆有幾多人派去band 1 中學, 估計返自己位置.

如想讀上智, 當然深水埗區會好d, 自行5得, 大抽獎都仲有9x 個位. 呢區有3間英中女校, 所以估計想讀女校都勝數高.

不過講自行, 今年阿女自行見上智, 個名單都有成6xx人(自行只收51人). 想自行入, 真係要好好成績(EDB ranking)+面試又標青至得.  

作者: opclk    時間: 14-6-17 11:47

作者: Jennie    時間: 14-6-17 12:09

opclk 發表於 14-6-17 11:47
回覆 Jennie 的帖子

非君不嫁(上智)ON 車一定是自己

絕對同意油尖區b1 學校唔差得過ssp b1 學校.  所以轉區要考慮清楚.

我都有同女去真光資訊日, 但女唔鍾意"賓"辮, 所以自行無揀, 唔係起碼都有5分宗教分呀.

作者: hidingdong    時間: 14-6-17 14:07

請問油尖區女仔真的有那麼多 band one 位嗎?

作者: 王家爸爸    時間: 14-6-17 14:24

hidingdong 發表於 14-6-17 14:07

請問油尖區女仔真的有那麼多 band one 位嗎?
感覺是油尖區 Band 1 男生著數少少。
作者: hidingdong    時間: 14-6-17 14:31

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸, 你說得正確, 所以我才考慮轉回深水步區, 現在真的三心兩意, 本人不是一定要上智, 只係覺得深水步區好似多些女仔位.
作者: 王家爸爸    時間: 14-6-17 14:58

hidingdong 發表於 14-6-17 14:31
回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸, 你說得正確, 所以我才考慮轉回深水步區, 現在真的三心兩意, 本人不是一定 ...
換一個角度來考慮,你首先做定性分析,列出了每個選擇的利弊,客觀地比較,例如:
A. 不選擇深水埗的原因:
1。深水埗派位人數比油尖旺多50%,但深水埗BandOne學額僅比油尖旺多約15%。
2。深水埗學生人數數量多而直附屬學校少,即出來跟你競爭的人數比例比較多。
3.....
B. 選擇深水埗的原因:
1....
...
C. 不選擇油尖旺的原因:
1,油尖旺...
2.....
D. 選擇油尖旺的原因:
1....
...
作者: 王家爸爸    時間: 14-6-17 15:08

做完成定性分析,你計算(估計)深水埗及油尖旺兩區BandOne女生和BandOne學額。
對你影響最大的變數是男女校的男女比例,你可以很多方面考證(例如:聽入學講座的時候問,如果你不知道可以先假設男女比例為50%)。經過系統化的定量計算後,你對兩區女生人數和學額的情況應該有很好的了解。
作者: hidingdong    時間: 14-6-17 15:49

回覆 王家爸爸 的帖子

你好厲害, 其實只係剩數個月時間考慮. 真光小女又唔喜歡, 她只要求近屋企.....

作者: 必必    時間: 14-6-17 21:21

油尖旺女仔通常第一志願真光或伊中, 有好搏既會放ST, MARY或庇利羅士第一.  油尖旺BAND 1女仔唔好彩派唔到第一都會去第二, 三志願既銘基, 循道.  多會派得返英中.  

深水埗區係女校多, 但至TOP嗰間係上智,  實大把人爭, 一個唔好彩第一志願抽唔到,  第二, 三志願有無機會入到英中.  樓主可以考慮下.  

作者: 奥脫福    時間: 14-6-17 21:25

王家爸爸 發表於 14-6-17 14:24

感覺是油尖區 Band 1 男生著數少少。

我會咁睇,女仔爭女校無乜著數,反而爭男女校,利用性別的優勢,在自行
搏上智/QE,統一以QE行先(假設唔中意真光)。到真係派到QE至去
叩番上智,才是最穩陣的做法。

既然同區的B1男生大都搏兩間男校避左女生,咁女生咪一於男女校當女校
填囉,「敵退我進」嘛!

作者: opclk    時間: 14-6-17 23:49

作者: hidingdong    時間: 14-6-18 11:50

謝謝所有的回覆, 但以我所知, 小女很多朋友都選擇QES. 最怕入唔到之後唔知入左去邊...
作者: opclk    時間: 14-6-18 15:45

作者: hidingdong    時間: 14-6-19 09:34

好, 謝謝您們, 我會再認真同小朋友商量.

作者: xyzroom    時間: 14-6-20 20:38     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

借樓主個帖问一问,本身讀深水埗,学校排名band 1a~1c左右。。。深水埗,油尖旺,東區,九龍城这四區,边區升中比較好,同易入band 1学校?

作者: xyzroom    時間: 14-6-20 20:39     標題: 引用:借樓主個帖问一问,本身讀深水埗,学校排名

原帖由 xyzroom 於 14-06-20 發表
借樓主個帖问一问,本身讀深水埗,学校排名band 1a~1c左右。。。深水埗,油尖旺,東區,九龍城这四區,边區 ...
学校排名1b~1c才对

作者: opclk    時間: 14-6-20 21:50

作者: xyzroom    時間: 14-6-20 22:12     標題: 引用:+本帖最後由+opclk+於+14-6-20+21:51+編輯+

原帖由 opclk 於 14-06-20 發表

回覆 xyzroom 的帖子
多謝你回應,我小朋友係男仔,有4區可轉,可否講多D,油尖旺同九龍城區?因為我校100名内是band one生,我仔大約70~80左右,我驚轉區之後会跌banding,而家都唔知轉不轉區好

作者: 奥脫福    時間: 14-6-20 22:56

xyzroom 發表於 14-6-20 22:12

多謝你回應,我小朋友係男仔,有4區可轉,可否講多D,油尖旺同九龍城區?因為我校100名内是band one生,我 ...

男仔在深水步區會蝕抵少少。至於轉去邊區,當然同你想去邊間中學好有關係。
例如我想仔仔去九華,當然係轉去油尖旺啦,深水步得兩個位俾九華咋!只要唔
係邊緣人都無須太擔心會跌 band。

作者: xyzroom    時間: 14-6-20 23:15     標題: 引用:Quote:xyzroom+發表於+14-6-20+22:12+多謝

原帖由 奥脫福 於 14-06-20 發表
男仔在深水步區會蝕抵少少。至於轉去邊區,當然同你想去邊間中學好有關係。
例如我想仔仔去九華,當然係 ...
其實我未知想去边間中学,可否講多D,等我參考吓,可以入边間中学,頭100係band 1,70~80算唔算边缘人?

作者: 奥脫福    時間: 14-6-20 23:34

xyzroom 發表於 14-6-20 23:15

其實我未知想去边間中学,可否講多D,等我參考吓,可以入边間中学,頭100係band 1,70~80算唔算边缘人?

咁你大可趁呢七個月了解下唔同的學校特色再作決定。70~80 應唔算邊緣人
吧;90打後就可能窄d。

作者: opclk    時間: 14-6-21 02:10

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5