教育王國

標題: 91網,請問有冇人知慈航校風如何?升中派位如何? [打印本頁]

作者: cindycindy1103    時間: 14-6-8 11:19     標題: 91網,請問有冇人知慈航校風如何?升中派位如何?

91網,請問有冇人知慈航校風如何?升中派位如何? 唔該晒

作者: abjackie    時間: 14-6-8 11:23

我都想知慈航怎樣、因派了這間、希望扣其它學校?
作者: abjackie    時間: 14-6-8 11:43

作者: sonic_bebe    時間: 14-6-8 11:51     標題: 回覆:91網,請問有冇人知慈航校風如何?升中派位如何?

我都中左!我尋晚上網睇大多數去佛教覺光同林漢光!

作者: kchan1997    時間: 14-6-8 11:58     標題: 引用:91網,請問有冇人知慈航校風如何?升中派位

原帖由 cindycindy1103 於 14-06-08 發表
91網,請問有冇人知慈航校風如何?升中派位如何? 唔該晒
我住喺附近,覺得學生品行不太差,都好純品,可能宗教原因,比較少人選佢,小班教學,附近環境不錯,啲人話佢係四寶,我覺得好奇怪?!

作者: fitceo    時間: 14-6-8 12:21

慈航校風,升中派位唔多清楚, 但兩年前本人曾經到此校叩門插班小6位, 校工感覺親切友善, 遞交完申請表之後, 好快收到校方回信無位, 覺得學校行政唔錯, 當時搵左好幾間小學, 都係收完表無晒下文的.   
作者: estherxx    時間: 14-6-8 12:46     標題: 回覆:kchan1997 的帖子

作者: estherxx    時間: 14-6-8 12:48     標題: 回覆:fitceo 的帖子

作者: pineapple0983    時間: 14-6-8 12:55

過往我識的人,都是亂填才中e間;好少人專登想讀佢~
有個家長在大抽獎填晒最熱幾間(2呂/1胡/培/朱)在頭幾位,就中左e間啦~
此校以前只開得一班,e兩年才開多一兩班。
校風其實小朋友在小學可以有幾壞?反而在升中後的反叛/青春期先變得緊要遮.......
讀得e間就不要太在意升中成績了。否則,建議應儘快扣其它.....
作者: abjackie    時間: 14-6-8 12:57

thx  
作者: abjackie    時間: 14-6-8 12:59

怕扣唔到其它學校
作者: cindycindy1103    時間: 14-6-8 13:06

唔該晒各位... 我選咗一呂第一, 一胡第二, 於是被派到冇選過既呢間... 我會叩門, 但好多都要111先見... 機會好微... 請問有冇人知邊D唔洗111都可以見架? 唔該晒你地
作者: bb0826    時間: 14-6-8 13:15

可試下叩聖華,信義,好d可試下田家炳,崇真,主風。
作者: JR1    時間: 14-6-8 14:00

我識人上年被派往慈航,他對此校讃口不絶,校長每朝企在校門,記得每—位學生的名字,程度適中,校園又大,小朋友很鍾意返學。
作者: cellon    時間: 14-6-8 14:03

abjackie 發表於 14-6-8 11:23
我都想知慈航怎樣、因派了這間、希望扣其它學校?
好好為叩門準備吧,希望早日叩門成功。

作者: United    時間: 14-6-8 14:14     標題: 引用:唔該晒各位...+我選咗一呂第一,+一胡第二,+

原帖由 cindycindy1103 於 14-06-08 發表
唔該晒各位... 我選咗一呂第一, 一胡第二, 於是被派到冇選過既呢間... 我會叩門, 但好多都要111先見... 機 ...
91網很多學校叩門都不需要111,例如培基,一胡,沙胡,蕭漢森,主風,沙循,田家炳,崇真,所以叩門機會是有的。若果你會扣一胡同沙胡,要留意交表時間,盡量一間早D交,另一間遲些少交,咁可以避免呢兩間嘅interview時間撞埋一齊。

作者: cindycindy1103    時間: 14-6-8 17:50     標題: 回覆:United 的帖子

唔該晒你地丫。

作者: estherxx    時間: 14-6-8 18:00     標題: 回覆:JR1 的帖子

作者: cellon    時間: 14-6-8 19:18

cindycindy1103 發表於 14-6-8 13:06
唔該晒各位... 我選咗一呂第一, 一胡第二, 於是被派到冇選過既呢間... 我會叩門, 但好多都要111先見... 機 ...
加油,希望你叩門成功。

作者: cellon    時間: 14-6-8 19:46

abjackie 發表於 14-6-8 12:59
怕扣唔到其它學校
未試過點知唔得,加油,祝早日找到心儀的學校。

作者: abjackie    時間: 14-6-8 22:00

多謝分享
作者: lovebb2    時間: 14-6-8 22:10     標題: 引用:多謝分享

原帖由 abjackie 於 14-06-08 發表
多謝分享
加油!這兩星期很關鍵,全力出擊。

作者: ozoz    時間: 14-6-8 22:17     標題: 引用:過往我識的人,都是亂填才中e間;好少人專

原帖由 pineapple0983 於 14-06-08 發表
過往我識的人,都是亂填才中e間;好少人專登想讀佢~
有個家長在大抽獎填晒最熱幾間(2呂/1胡/培/朱)在頭幾位 ...
我朋友今次頭3選沙呂,沙胡,田小。唔中4寶就奇啦,中咗慈航。

作者: pineapple0983    時間: 14-6-9 11:24

扣門的不要氣餒,不到開學也不要輕易放棄!
個音樂椅遊戲玩到開學先會停;舊年我識一個,到八月尾先有間2線頭有位,佢咁橋打電話去追位,見完副校就OK啦~
另,扣門不一定要扣番本網的。此外,小二也可轉校,真係冇就讀住先~

作者: COE1205    時間: 14-6-9 11:34     標題: 回覆:91網,請問有冇人知慈航校風如何?升中派位如何?

如果到最後都係未扣到,可以試下一年級下學期搵插班,今年身邊就有2個朋友仔成功插班,其中一個就係派咗呢間!

作者: abjackie    時間: 14-6-9 15:28

今年真係慘,扣門好似好難,已預無機
作者: COE1205    時間: 14-6-9 16:09     標題: 引用:Quote:原帖由+cindycindy1103+於+14-06-08+

原帖由 United 於 14-06-08 發表
91網很多學校叩門都不需要111,例如培基,一胡,沙胡,蕭漢森,主風,沙循,田家炳,崇真,所以叩門機會是 ...
去年一胡同沙胡1st in 係group in 所以全部考生時間相同

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5