教育王國

標題: 呈分試,終於來了 [打印本頁]

作者: silvia_ng    時間: 14-6-4 15:10     標題: 呈分試,終於來了

講下講下就到我仔明天考呈分試了,佢話好緊張,我就唔敢表現得好緊張,只鼓勵佢盡力而為,查實自己暗啞底擔心到有啲瞓得唔好,希望一切順利吧 今日首次為考試而請半日假陪佢鼓勵佢,希望保持到溫柔之心啦!

作者: chun媽    時間: 14-6-4 15:31     標題: 回覆:呈分試,終於來了

態度正確。盡人事以安天命

作者: 懶羊羊    時間: 14-6-4 15:44     標題: 回覆:silvia_ng 的帖子

真係好緊張。上次測驗好多同學已經大有進步,我囝就仍然有好多careless mistakes.下星期考試,希望佢唔好再左漏右漏。

作者: dudu19812002    時間: 14-6-4 15:47

唉,我個女唔覺重要
作者: CL0214    時間: 14-6-4 16:21

大家努力加油!
作者: 荷塘    時間: 14-6-4 16:25

加油!加油!
作者: 素兒    時間: 14-6-4 17:03

我地都係明天開始考呈分試喇, 我好緊張呀!
希望阿妹明天有"打開眼" 睇題目啦!
作者: yipcharie    時間: 14-6-4 17:12

我女都係明天第1日程分試,希望佢做卷時個魂魄番黎啦!
作者: johnnywalker    時間: 14-6-4 17:19

作者: lalalam27    時間: 14-6-4 17:27     標題: 回覆:呈分試,終於來了

我個仔現在還是矇下矇下咁,我唔敢想像有幾多後浪會湧上前

作者: Yanamami    時間: 14-6-4 17:38

越緊張越易錯。當平日禁考就好了。
作者: silvia_ng    時間: 14-6-4 19:46     標題: 回覆:呈分試,終於來了

好驚佢唔睇題目做,好驚佢照抄字都抄錯,好驚佢唔覆卷 聽日係最驚既中文科呀
細女唔係呈分,我都冇咩理佢,專心督促呀哥温書好了。

作者: e12340    時間: 14-6-4 21:00

我細囡下星期呈分試,又開始另一次嘅神經失常!因為大女已呈了3次,即細女開始叫第四次玩,奪命連環試開始!慘....
作者: e12340    時間: 14-6-4 21:00

我細囡下星期呈分試,又開始另一次嘅神經失常!因為大女已呈了3次,即細女開始叫第四次玩,奪命連環試開始!慘....
作者: cellon    時間: 14-6-4 21:01

silvia_ng 發表於 14-6-4 19:46
好驚佢唔睇題目做,好驚佢照抄字都抄錯,好驚佢唔覆卷 聽日係最驚既中文科呀 ...
放鬆尐啦,樣樣都「好驚」,往後一年點算?

即使你子女有機會睇錯題目、寫錯字、冇覆卷....,其他同學一樣有機會睇錯題目、寫錯字、冇覆卷....。

凡事向正面的方向看。

平常心,不要自己嚇自己。

Good luck to your kid!

作者: MonMonLam    時間: 14-6-4 21:11

johnnywalker 發表於 14-6-4 17:19
其實呈分試唔係一次定生死,已經算好,當平時考試咁就得
無錯,今次失手仲有六年班第一次補飛,自行就靠呢 2 次既成績,大家加油。。
作者: MonMonLam    時間: 14-6-4 21:15

lalalam27 發表於 14-6-4 17:27

我個仔現在還是矇下矇下咁,我唔敢想像有幾多後浪會湧上前

...
第一次呈分好多小朋友都係傻下傻下,唔知發生乜事,到六年班上學期就個個都食左藥甘博命啦!
作者: eytben    時間: 14-6-4 21:46

希望大家加油,我家小兒六年級等派采,上年這時侯都一樣好担心,但呈分頭1、2次真的好重要,真是有什麼法宝都要用啊,真是真是要努力、加油。
作者: silvia_ng    時間: 14-6-5 00:36     標題: 回覆:呈分試,終於來了

所以真係擔心到瞓唔著,哈哈!到我派彩可能反而冇咁驚,因為已經唔係人為控制賽果,考試就自己實力,擔心好多呢!

作者: bbstart    時間: 14-6-5 08:04     標題: 回覆:呈分試,終於來了

我仔都係六年級,等結果!感受到你地的壓力!你地加油!努力!

作者: Crabtree    時間: 14-6-5 08:48

阿女都係今日考呈分試,中文先,希望佢唔好比咁大壓力自己,以免緊張過度弄巧反拙!
作者: dlh525    時間: 14-6-5 09:02     標題: 回覆:呈分試,終於來了

我囡下星期一開始呈分!!

作者: ydoris    時間: 14-6-5 09:10

好緊張..而家叫佢先考好閒科...視藝,體育,電腦,音樂,普通話,英文同中文口試先..再叫佢小心筆試同默書.等佢全都攞高分再攻主科..常識要盡記..中英數就GOOD LUCK啦...阿門....
作者: Krissi    時間: 14-6-5 10:06

阿仔下星期就考, 佢話一定有書讀, 唔洗咁緊張!
作者: TiffanyLing    時間: 14-6-5 10:10

阿女下星期考, 佢成日同我講佢會攞超高分. 我超驚
作者: evitalcm    時間: 14-6-5 10:40

加油 !! 我都係下星期 ! 常識超多O野記 ! 睇見O的中國歷史都想瞓覺 ! 真係難為佢地 !!!!
作者: angelfan07    時間: 14-6-5 10:47

家長們加油啊!!!!
我囡小六等708派彩~~~
記得考呈一和呈三時係最緊張,好多黑馬都會響呢個呈分試跑出....我囡係其中一隻黑馬,考三次試成績都KEEP住,順利入咗B1安全區~~~~~
音樂和視藝都好重要,我囡就係響呢兩科KEEP住高分,就算主科比其他學生少三四分,但呢兩科高分絕對可以追得番!!!
作者: evitalcm    時間: 14-6-5 10:55

angelfan07 發表於 14-6-5 10:47
家長們加油啊!!!!
記得考呈一和呈三時係最緊張,好多黑馬都會響呢個呈分試跑出....我 ...

祝順利入到心儀中學.
作者: silvia_ng    時間: 14-6-5 11:00     標題: 回覆:呈分試,終於來了

我地常識英文考,好似冇咩歷史野,好彩!

作者: sheepmydear    時間: 14-6-5 11:13

大家一起努力
作者: ydoris    時間: 14-6-5 11:30

歷史有點難,我覺得中國地理個D易記D.由西向東記就OK.但由秦朝記到清朝真係幾攞命架...個D不平等條約真係...要死記先可攞高分,無90分好危架...
作者: silvia_ng    時間: 14-6-5 11:44     標題: 回覆:呈分試,終於來了

終於考完中文,佢話作文夠時間做,閱讀理解果份唔夠,呢次都係危危地啦

忘記過去,準備明天好了!

作者: lindajacky    時間: 14-6-5 12:09     標題: 回覆:silvia_ng 的帖子

我都係等0708派彩! 回想一年前,我都瞓吾著但又吾比亞仔知.....今日考第一科中文, 雖然吾係呈分, 但都希望佢吾好輕心, 睇錯題目漏抄等等。上次呈三時中作竟然得70幾B 尾, 平時有80-90, 真係驚嚇!數學又忽然97, 平時得80-85. 重之一句講哂, 呈分重刺激過過山車, 要驚足一年有多。要平常心吾易!不過都為小五生同家長加油啦!

作者: cellon    時間: 14-6-5 14:12

MonMonLam 發表於 14-6-4 21:15
第一次呈分好多小朋友都係傻下傻下,唔知發生乜事,到六年班上學期就個個都食左藥甘博命啦! ...

當年我也是平常心面對,相信孩子平日的學習,不參加任何補習班和面試班,結果也能升上孩子心儀的中學。

放鬆尐啦,得力在乎平靜安穩!

作者: 黃巴士    時間: 14-6-5 14:29

回想當年真係唔知自己點樣捱過去了. 只是每天大家默默耕耘, 自己緊張一定有, 經常提醒自己平常心, 平常得來又不可太輕鬆, 要中庸.
如孩子要溫的溫了, 要記要背的都做了, 家長可以做到其實只有盡力抑制自己"緊張"情緒, 不要投射在孩子身上而影響她/他們臨場發揮.
以前, 呈分試, 自己一早起床, 叮囑孩子記得對卷, 錯咩, 不要再錯..... 及後, 知道他已準備好, 已沒有再早上提點了, 以便他放鬆一吓而又在作戰狀況.  這種心理壓力, 最難拿獵!!!
作者: 懶羊羊    時間: 14-6-5 14:39     標題: 回覆:lindajacky 的帖子

D男仔表現真係好飘忽,上上落落。我想同亞囝講:亞媽年紀大,唔係好嚇得,唔想再坐過山車。

作者: evitalcm    時間: 14-6-6 09:45

努力努力, 加油 加油 !!!!!!!!
作者: chocolatebear    時間: 14-6-6 10:23

作者: yipcharie    時間: 14-6-6 10:48

壓力已減了一半,為下星期一,二既科目一齊努力。
作者: evitalcm    時間: 14-6-6 11:36

我地下星期一
作者: chingko    時間: 14-6-6 13:05     標題: 回覆:呈分試,終於來了

我大囡又係過左一半!仲有兩科!大家努力加油!

作者: silvia_ng    時間: 14-6-6 13:36

3 MORE DAYS TO GO

中英文總算考完了!
作者: redapplemime    時間: 14-6-6 14:02

同感。
作者: 樂恩媽    時間: 14-6-6 16:24

大家加油!
未考完的,更要鼓勵孩子向前看!努力!
作者: saiwanho    時間: 14-6-6 17:09

Just finished today.  有出冊的感覺
作者: silvia_ng    時間: 14-6-6 17:46     標題: 引用:Just+finished+today.++有出冊的感覺

原帖由 saiwanho 於 14-06-06 發表
出冊+復活感

作者: cwaisum    時間: 14-6-6 23:11     標題: 引用:Just+finished+today.++有出冊的感覺

原帖由 saiwanho 於 14-06-06 發表
Yes,今日剛考完,已經有放暑假的感覺。

作者: hyngok    時間: 14-6-6 23:14     標題: 引用:家長們加油啊!!!!我囡小六等708派彩~~~記得

原帖由 angelfan07 於 14-06-05 發表
家長們加油啊!!!!
記得考呈一和呈三時係最緊張,好多黑馬都會響呢個呈分試跑出....我 ...
死啦,阿仔音樂已衰咗,好灰

作者: chocolatebear    時間: 14-6-6 23:33

作者: winniecws    時間: 14-6-7 00:38     標題: 回覆:呈分試,終於來了

我個都係星期一開始,好緊張,但又唔敢同阿仔講

作者: MimiCactus    時間: 14-6-7 07:35     標題: 回覆:呈分試,終於來了

阿囝已考左大半,考埋下星期就考完。我們由5月開始準備,特別數學最有機會摘A,在考試前一星期,每天操過佰題數,坊間的補充練習,我有成7,8本。但見到個囝考試前一晚同我講,我唔想返學,我唔想考試果陣,個心一沉。我話考完就去玩,咩都唔好理,考得唔好就算。第日放榜,最多叩門,叩唔到,讀住先再轉校,派入B3就盡力入精英班。總之我們一齊面對,我陪你考試。原來我們重要顧埋佢地心理起伏。

作者: silvia_ng    時間: 14-6-7 08:49     標題: 引用:Quote:原帖由+angelfan07+於+14-06-05+發表

原帖由 hyngok 於 14-06-06 發表
死啦,阿仔音樂已衰咗,好灰
why?  老師咁快通知?or 小朋友自以為衰左?

作者: silvia_ng    時間: 14-6-7 08:50     標題: 引用:阿囝已考左大半,考埋下星期就考完。我們由

原帖由 MimiCactus 於 14-06-07 發表
阿囝已考左大半,考埋下星期就考完。我們由5月開始準備,特別數學最有機會摘A,在考試前一星期,每天操過佰 ...
要架!老公尋日都帶左佢落街玩下,我又比佢地睇左陣電視,尋日冇咩温書,真係要比佢地輕鬆下。
我仔數學都係最有把握攞A 的,不過暫時未操佢。

作者: slowmemame    時間: 14-6-7 11:28

回覆 MimiCactus 的帖子

每天操過佰題數!? 可能小朋友不知不覺承受了莫大的壓力, 身心​​疲累?

我囡小六, 這里分享她考數的心得: 考數前一晚要早睡(要有足夠的睡眠/休息),做卷時小心睇題目,及不要急,如有答案是影響後面一些連續題,就要計2次,因為就算之後有時間覆卷, 通常都很難看到錯處的.

感受到你的壓力, 不要太緊張,祝你囝囝能順利過關,考到好成績, 加油!

作者: yipcharie    時間: 14-6-7 11:29

你付出過既努力,一定有回報的。不過要平衡,要全面發展(指運動,藝術),唔好只為讀書,如果5係都好沉悶!

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-6-7 11:40

MimiCactus 發表於 14-6-7 07:35
阿囝已考左大半,考埋下星期就考完。我們由5月開始準備,特別數學最有機會摘A,在考試前一星期,每天操過佰 ...
"每天操過佰題數" , 唔累咩?

作者: MimiCactus    時間: 14-6-7 12:00     標題: 回覆:瑩瑩老豆 的帖子

只是臨考果個禮拜姐先操過佰,之前每天操二、三十題。其實,學校考試只有50分鐘,但考45題數,所以驚唔夠時間做。阿囝話在最後覆卷時,在三分區救回一題。所以時間都是剛剛好。

作者: hyngok    時間: 14-6-7 12:59     標題: 引用:Quote:原帖由+hyngok+於+14-06-06+發表死啦

原帖由 silvia_ng 於 14-06-07 發表
why?  老師咁快通知?or 小朋友自以為衰左?
大仔話筆試同吹笛衰咗囉

作者: goodboy1    時間: 14-6-7 15:00

作者: goodenough    時間: 14-6-7 18:46     標題: 引用:只是臨考果個禮拜姐先操過佰,之前每天操二

原帖由 MimiCactus 於 14-06-07 發表
只是臨考果個禮拜姐先操過佰,之前每天操二、三十題。其實,學校考試只有50分鐘,但考45題數,所以驚唔夠時 ...
每天操二、三十題數是要有毅力,但呈分試是每一科都要好和平均。操數的同時,別忘了中、英、常、音、視藝禸。

作者: silvia_ng    時間: 14-6-9 07:43     標題: 回覆:呈分試,終於來了

又新既一天,倒數三日了!有啲今日先開始既,加油呀!

作者: kittylam    時間: 14-6-9 08:01

今日第一日,唔知考成點。
作者: hoimaho    時間: 14-6-9 08:08     標題: 回覆:kittylam 的帖子

明天係第一日

作者: 薯旦頭太太    時間: 14-6-9 08:33     標題: 引用:回覆+MimiCactus+的帖子 每天操過佰題數!?

原帖由 slowmemame 於 14-06-07 發表

每天操過佰題數!? 可能小朋友不知不覺承受了莫大的壓力, 身心​​疲累?
係呀!操得太勁好傷神!
我心得係夠瞓唔好病!考試週咪亂食野!

作者: MimiCactus    時間: 14-6-9 10:45     標題: 回覆:呈分試,終於來了

今天考埋常識和oral 就考晒啦,依家開始可以任玩。大家努力!

作者: slowmemame    時間: 14-6-9 13:20

薯旦頭太太 發表於 14-6-9 08:33
係呀!操得太勁好傷神!
我心得係夠瞓唔好病!考試週咪亂食野!

絕對同意,阿女試過忍唔住食咗薯片,第二日就喉嚨痛及發燒  

作者: dudu19812002    時間: 14-6-9 13:45

回覆 dudu19812002 的帖子

我都希望佢能保持水準
作者: bonnie1213    時間: 14-6-9 14:24     標題: 回覆:呈分試,終於來了

今日考完啦,不過仲未輕鬆得住

作者: silvia_ng    時間: 14-6-9 14:35

slowmemame 發表於 14-6-9 13:20
絕對同意,阿女試過忍唔住食咗薯片,第二日就喉嚨痛及發燒  
...
我呀仔星期六晚都係咁咳, 病鬼左, 所以星期日朝拿拿林同佢睇醫生, 今日狀態都唔係幾好
作者: slowmemame    時間: 14-6-9 16:37

silvia_ng 發表於 14-6-9 14:35
我呀仔星期六晚都係咁咳, 病鬼左, 所以星期日朝拿拿林同佢睇醫生, 今日狀態都唔係幾好 ...
保重啊, 希望佢快點好番及恢復最佳狀態,  加油!
作者: goodenough    時間: 14-6-9 18:13     標題: 回覆:呈分試,終於來了

有人話因為繄張,致身體虚耗氧份。紅血球帶不足氧份供應做成身體內有部份細胞衰竭。這情況如同做了過量帶氧運動變成缺氧運動一樣。運動後需要休息,但考試不能停下來。

嘗試每天抽二十分鐘出來,可分段進行,放鬆身體,然後深呼吸,盡量補充因緊張而需要的額外氧份,讓細胞健康發展,自然抵抗力高。

作者: natnatbaby    時間: 14-6-9 18:49     標題: 回覆:呈分試,終於來了

我囡小四,我們有打算考直資,所以已開始努力,我同她說四,五,六年级也需努力,中學要看成績的,希望到真正呈分時,不會特別緊張。

作者: goodenough    時間: 14-6-9 19:17     標題: 引用:我囡小四,我們有打算考直資,所以已開始努

原帖由 natnatbaby 於 14-06-09 發表
我囡小四,我們有打算考直資,所以已開始努力,我同她說四,五,六年级也需努力,中學要看成績的,希望到真 ...
到真正呈分時,家長係緊張過小朋友的。

作者: wbmom    時間: 14-6-10 07:24

回覆 goodenough 的帖子

尤其是第一次呈分,真的很擔心阿仔失準,佢考完話ok我都繼續驚,直到派了卷才放心。第一次呈分考得好,有本錢,跟住的兩次呈分我同阿仔都用好輕鬆的心情去面對。

作者: silvia_ng    時間: 14-6-10 07:38     標題: 回覆:呈分試,終於來了

呀仔仍然食緊藥,尋日咳左好多痰出黎,希望今日會好返好多啦!

作者: yipcharie    時間: 14-6-10 08:23

我女反而係失眠,成2點幾都起身話訓5著。好彩今日係考試最後一日,可以放底程分1/3先!
作者: chocolatebear    時間: 14-6-10 11:58

作者: silvia_ng    時間: 14-6-10 12:07

我仔仲有明天一日, 頂頂頂住, 哈哈!
作者: 小吉媽媽    時間: 14-6-10 14:15

今日先第二日,呢個星期點解過得甘慢架?
作者: evitalcm    時間: 14-6-10 15:22

我都係第二日咋 ! 中文份卷話深, 今日英文反而話淺, 唔知係唔係
作者: kittylam    時間: 14-6-10 18:00

goodenough 發表於 14-6-9 19:17
到真正呈分時,家長係緊張過小朋友的。
呢樣真,我已經連續兩晚失眠,好怕鬧鐘同電話突然壞咗或者我瞓到聽唔到鬧鐘響,兩晚都瞓唔到,唯有佢地返咗學瞓返幾個鐘,好大壓力!!!
作者: chocolatebear    時間: 14-6-10 18:02

作者: kittylam    時間: 14-6-10 18:02

evitalcm 發表於 14-6-10 15:22
我都係第二日咋 ! 中文份卷話深, 今日英文反而話淺, 唔知係唔係
我仔中\英都話普通程度,反而唔係呈分考試話難,我擔心緊老師出卷淺,我仔係粗心大意型!
作者: kittylam    時間: 14-6-10 18:04

chocolatebear 發表於 14-6-10 18:02
你地學校呈分D卷深嗎?
考咗幾科問過D同學冇人話難,包括平時成績不是太突出的,現在擔心緊.........!!
作者: chocolatebear    時間: 14-6-10 18:07

作者: silvia_ng    時間: 14-6-10 18:23     標題: 回覆:呈分試,終於來了

我地深呀!聽落中作好難,好多同學理解錯個題目。今日數學亦勁多題,有成十版,都有同學做唔哂,我仔都係剛剛好,但冇時間覆卷。

作者: IFC    時間: 14-6-10 18:53     標題: 回覆:呈分試,終於來了

你地好! 我個女星期一已考完呈份試,期間我真係好緊張同大壓力,但未至於失眠,但我今日真係神不守舍,因為明天核卷呀,好驚成績考得吾好,我諗今晚有可能會失眠。

作者: silvia_ng    時間: 14-6-10 18:59     標題: 引用:你地好!+我個女星期一已考完呈份試,期間我

原帖由 IFC 於 14-06-10 發表
你地好! 我個女星期一已考完呈份試,期間我真係好緊張同大壓力,但未至於失眠,但我今日真係神不守舍,因為明天 ...
派卷真係令人緊張呢!預祝有好成績,今晚瞓個好覺!

作者: IFC    時間: 14-6-10 19:33     標題: 回覆:silvia_ng 的帖子

多謝!也祝你小朋友有好成績。

作者: chocolatebear    時間: 14-6-10 20:47

作者: silvia_ng    時間: 14-6-10 22:35     標題: 回覆:呈分試,終於來了

終於送了兩隻小鬼上床瞓覺,今個學期伴讀小書僮華安生涯,暫時可劃上一個句號了!

作者: winniecws    時間: 14-6-11 15:12     標題: 回覆:呈分試,終於來了

我仲有一日考呀!學校出得比平時淺,阿仔已知錯了四分不小心,好擔心,佢一向B1頭,隨時比其他同學趕上

作者: goodenough    時間: 14-6-11 15:45     標題: 引用:我仲有一日考呀!學校出得比平時淺,阿仔已

原帖由 winniecws 於 14-06-11 發表
我仲有一日考呀!學校出得比平時淺,阿仔已知錯了四分不小心,好擔心,佢一向B1頭,隨時比其他同學趕上:thi ...
哎,淺題目捉大意的同學真係萬試萬靈!

作者: 小豬嘜    時間: 14-6-11 15:49     標題: 回覆:呈分試,終於來了

請問一下大家,黑馬跑出的同學係咪通常平時考1x 至3x果d同學?通常會九十幾分?

作者: Johorma    時間: 14-6-11 16:20

終於考完!
作者: gdmice    時間: 14-6-11 16:36

今日開始派試卷喇, 亞囡進步不大, 但一啲之前成績普通嘅同學突飛猛進, 而頭嗰班亦都KEEP住成績, 真係好擔心亞囡.
作者: talent2000    時間: 14-6-11 16:40

作者: chocolatebear    時間: 14-6-11 17:09

作者: 小豬嘜    時間: 14-6-11 17:17

chocolatebear 發表於 14-6-11 17:09
暫時知道仔仔常識99分, 班上有一個同學100分. 佢地2個平時絕對唔係名列前矛既學生, 反而平時考全級1-10名個 ...

好利害呀. 可以99..  
我仔暫時知中英數. 都係8到尾.  有點失落.

作者: chocolatebear    時間: 14-6-11 17:24

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5