教育王國

標題: 小學食葯問題 [打印本頁]

作者: soscho    時間: 14-5-26 16:01     標題: 小學食葯問題

亞女9月上小學, E生開葯通常每4個鐘一次, 咁番左全日, 佢自己實唔識到時到候食, 咁咪要隔好耐, 等番到屋企至食到? 咁咪好難好?

作者: ckgoody    時間: 14-5-26 16:04     標題: 引用:亞女9月上小學,+E生開葯通常每4個鐘一次,+

原帖由 soscho 於 14-05-26 發表
亞女9月上小學, E生開葯通常每4個鐘一次, 咁番左全日, 佢自己實唔識到時到候食, 咁咪要隔好耐, 等番到屋企 ...
要問班主任可唔可以幫手餵藥

作者: little_yolky    時間: 14-5-26 16:06

soscho 發表於 14-5-26 16:01
亞女9月上小學, E生開葯通常每4個鐘一次, 咁番左全日, 佢自己實唔識到時到候食, 咁咪要隔好耐, 等番到屋企 ...

我既方法:
1. 叫醫生有無辦法開一日三次的藥, 咁就6個鐘一次
2. 返學前食一次(6:30)
3. 用細藥樽(問姑娘攞)放一次份量入去
4. 叫小朋友吃完飯食(12:30-1:00)
5. 放學食第3次

作者: little_yolky    時間: 14-5-26 16:07

ckgoody 發表於 14-5-26 16:04
要問班主任可唔可以幫手餵藥
班主任係無你咁得閑的, 點會彩你。佢會叫你病就唔好返學。

作者: ckgoody    時間: 14-5-26 16:47     標題: 引用:Quote:ckgoody+發表於+14-5-26+16:04+要問

原帖由 little_yolky 於 14-05-26 發表
班主任係無你咁得閑的, 點會彩你。佢會叫你病就唔好返學。
我小朋友小一個班主任真係會咁做,只要你寫明幾點食,食幾多,佢會叫老師幫手,到時叫小朋友攞藥出來,老師倒藥,小朋友揸住匙羹

作者: little_yolky    時間: 14-5-26 16:49

ckgoody 發表於 14-5-26 16:47
我小朋友小一個班主任真係會咁做,只要你寫明幾點食,食幾多,佢會叫老師幫手,到時叫小朋友攞藥出來,老師 ...
即係你哋班無乜人病, 病多幾個, 班主任廁所都唔得閑去。

作者: babywoman    時間: 14-5-26 16:59     標題: 回覆:小學食葯問題

一直係早上食一次,放學後回家食一次。返得\學都係有明顯好轉。否則,會在家休息。

作者: Ling0426    時間: 14-5-26 17:08

我都係放學先吃一次, 晚上吃一次, 返學無吃呀, 吃咗會怕佢會眼瞓
好彩佢返小一咁耐, 只係小病一次, 都OK, 我諗住嚴重就唔返學了
阿囡話同學帶藥返去吃, 同學媽咪拿定几支針筒唧定藥, 放入盒, 吃完飯自己吃
我覺得都几好
作者: gracelam    時間: 14-5-26 17:55     標題: 引用:亞女9月上小學,+E生開葯通常每4個鐘一次,+

我囡間小學一開學已講明唔會幫小朋友餵藥!

作者: soscho    時間: 14-5-26 19:08

你知傷風呢家野唔係一食就好, 先黎running nose, 跟住就咳, 閒閒地一個禮拜, 唔通下下病就唔番學

不過如果佢記得自己食葯就真係好叻

作者: Yanamami    時間: 14-5-26 21:08

little_yolky 發表於 14-5-26 16:49
即係你哋班無乜人病, 病多幾個, 班主任廁所都唔得閑去。
其是食藥責任都算大,話曬餵多餵少、有無餵錯,就算連工人都唔敢信。有乜事俾人賴就唔好啦,所以老師都唔會攬呢d責任上身。就算小息轉堂,老師都唔喺好得閑,只喺飲下水潤下喉去下洗手間禁。

作者: SQ233    時間: 14-5-26 23:06     標題: 回覆:小學食葯問題

作者: JJDBB    時間: 14-5-27 06:23     標題: 回覆:小學食葯問題

如小一,好多可以吃葯元,訓練自己小朋友,叫醫生開葯元。拎個靚葯盒帶一次份量。小朋友其实做得到的。

作者: soscho    時間: 14-5-27 10:14

係呀, 佢而家K3, 都識吞葯丸喇, 完全出乎我意料之外, 原來真係要嘗試

作者: PandaTam123    時間: 14-5-27 12:20

我女小二仲唔食吞, 比佢試過細粒幾次, 都唔成功, 最後佢自己咬碎佢.
請問有乜辦法可以教下我
作者: Miss_ahso    時間: 14-5-27 13:09     標題: 回覆:小學食葯問題

我的做法係早上返學前食一次藥,再叫阿女食午飯時食藥。另外寫紙仔叫老師幫忙提醒,試過幾次也沒有問題。

作者: Charlotte_mom    時間: 14-5-27 13:20

家長最好預先預備一次份量帶返學, 老師會幫手提, 但都唔可以expect幫手喂, 真係雋增加老師負擔同責任, 就算學校肯幫手喂, 但我估都會叫小朋友去校務處搵職員, 行黎行去盞攪到小朋友
作者: kwan_kwan3    時間: 14-5-27 13:49

我會選擇請假一天或2天,病都不在狀態去上課
作者: coco_lam725    時間: 14-5-27 14:17     標題: 回覆:小學食葯問題

作者: IloveJJ    時間: 14-5-27 14:49     標題: 引用:亞女9月上小學,+E生開葯通常每4個鐘一次,+

作者: little_yolky    時間: 14-5-27 14:58

IloveJJ 發表於 14-5-27 14:49
我試過,阿仔因為鼻敏感要食兩個禮拜藥,第一個禮拜醫生唔俾佢返學,第二個禮拜就返學食。我既方法係:用細 ...
但係點解可以餵到10:30果次, 神早就返咗學喔。

作者: IloveJJ    時間: 14-5-27 15:50     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-5-27+14:49+我試

作者: Chowying    時間: 14-5-27 16:11

soscho 發表於 14-5-26 16:01
我囡果間, 開學就講左要家長自己去餵, 學校5負責.
作者: edith208    時間: 14-5-27 17:29     標題: 引用:亞女9月上小學,+E生開葯通常每4個鐘一次,+

如果係眼瞓藥,不如食左係屋企瞓,如果係止敏感藥,可以頂到幾個鐘,就放學返屋企食。當然病好才返學,对自己和同學、老師的健康較有保障。

作者: babytai    時間: 14-5-28 13:42

我都係用之前用淨嘅藥水樽裝一次分量佢...試過帶三樽....
返學前食一次....學校食完飯食一次 (呢次會隔左成六個鐘)...放學五點幾食一次...再到臨瞓前食多次...
作者: connielam    時間: 14-5-28 13:52

回覆 babytai 的帖子

我囡囡放學後託管都6:30pm,所以如要帶medicine,我會去sasa等買一些細樽仔,用來裝liquid medicine, solid medicine就用medicine 盒,如一天4次,就lunch 後及3:30放學後找嬸嬸看著各吃一次,如一天3次,囡囡就在lunch 後or3:30放學後吃.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5