教育王國

標題: 請問深水埗sfa考幾多名前先係B1 [打印本頁]

作者: xyzroom    時間: 14-5-21 14:38     標題: 請問深水埗sfa考幾多名前先係B1

如题:
各位分享吓請多多指教

作者: xyzroom    時間: 14-5-21 14:43     標題: 回覆:請問深水埗sfa考幾多名前先係B1

阿仔今年升中学成績考70至80名可選边间?
指教,指教
我好苦惱

作者: comb523    時間: 14-5-21 15:39

宜家先問,已經塵埃落定!
作者: 王家爸爸    時間: 14-5-21 16:11

考幾多名前先系B1生...  這個問題相信即使校長都還未知道,其他人又點知道?
作者: penpen    時間: 14-5-21 19:53

雖然係爭崩頭嘅私小,但唔見得佢派位特別好
作者: ernestchow    時間: 14-5-21 19:58

xyzroom 發表於 14-5-21 14:43
阿仔今年升中学成績考70至80名可選边间?
指教,指教
我好苦惱

全班幾人?
作者: birdmom    時間: 14-5-21 20:34

You can check its past history in the website.
作者: LL889    時間: 14-5-21 20:54

xyzroom 發表於 14-5-21 14:38
如题:
各位分享吓請多多指教
SFA 全級前 80% 係 band 1, 相信校方都有俾中學選校的建議.無論自行 or 統一都已截止, 唔明到這個時候先來問這個問題?

作者: youma    時間: 14-5-21 23:14

1-40     Band 1A
41-80   Band 1B
81-120 Band 1C
Others - Band 2
作者: xyzroom    時間: 14-5-22 00:37     標題: 回覆:ernestchow 的帖子

大约150人左右

作者: xyzroom    時間: 14-5-22 00:38     標題: 引用:Quote:xyzroom+發表於+14-5-21+14:38+如题:

原帖由 LL889 於 14-05-21 發表
SFA 全級前 80% 係 band 1, 相信校方都有俾中學選校的建議.無論自行 or 統一都已截止, 唔明到這個時候先來 ...
因為我今年才考中学

作者: xyzroom    時間: 14-5-22 00:40     標題: 引用:考幾多名前先系B1生...++這個問題相信即使

原帖由 王家爸爸 於 14-05-21 發表
考幾多名前先系B1生...  這個問題相信即使校長都還未知道,其他人又點知道? ...
因為我班主任話100内是B1,但隔離班主任話50内才B1

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-22 09:14

xyzroom 發表於 14-5-22 00:40
因為我班主任話100内是B1,但隔離班主任話50内才B1
老師同家長一樣,也只能估估下,但老師有更多的數據,可以估得較準。
但一個老師估100,而另一個老師估50,好似差別太大。

作者: leungkit1005    時間: 14-5-22 10:40

回覆 xyzroom 的帖子

你個小朋友今年小五, 出年升小六?
作者: xyzroom    時間: 14-5-22 10:48     標題: 引用:+本帖最後由+leungkit1005+於+14-5-22+10:4

原帖由 leungkit1005 於 14-05-22 發表

係呀

作者: xyzroom    時間: 14-5-22 10:49     標題: 引用:Quote:xyzroom+發表於+14-5-22+00:40+因為

原帖由 王家爸爸 於 14-05-22 發表
老師同家長一樣,也只能估估下,但老師有更多的數據,可以估得較準。
但一個老師估100,而另一個老師估50, ...
所以我先要上來請教各位

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-22 11:13

xyzroom 發表於 14-5-22 10:49
所以我先要上來請教各位
我覺得你需要客觀地分析數據:

首先,假設學校有4班,每個班有32個學生,共約128名學生,如果一間小學的100內是B1,這間一定是神級校(約80%B1生,可能性不大),但如果學校有5班,每個班有32個學生,共約160名學生,100內是B1,約60%B1生,一些地區名校確實做得到。
其次,4班50內是B1,學校也應該是中上,如果5班50內是B1,學校也應該是中下。
你應該大概知道學校的地區排名,所以你應該大概知道哪一個老師比較正確。

最後,你可以根據去年學生入中學的資料,估計有多少是B1生。兩組數據一比較,你應該能夠找到大概的答案。
作者: leungkit1005    時間: 14-5-22 11:16

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 6116&extra=page%3D2
70-80 都一定係band 1

作者: cherry_bb    時間: 14-5-22 11:26     標題: 引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+14-05-22+發表老

原帖由 xyzroom 於 14-05-22 發表
所以我先要上來請教各位
跟多年數據100之內係B1,但什分B1 A,B,C 之有家長寫了出來

作者: Yanamami    時間: 14-5-22 11:30

SFA校網內升中派位个表好清楚吖,幾多男仔,又幾多女仔入边间band1英中,清清楚楚,照数人头都自己数到啦!

http://www.sfaeps.edu.hk/

作者: leungkit1005    時間: 14-5-22 11:37

你小朋友係仔定女? 有否特異功能? 會否考慮直資? 跟學校網?
作者: mcl203    時間: 14-5-22 11:47

王家爸爸 發表於 14-5-22 11:13
我覺得你需要客觀地分析數據:

首先,假設學校有4班,每個班有32個學生,共約128名學生,如果一間小學的1 ...
有朋友曾提及...SFA 小一有成18X人...去到小六得番13X人...叻既/頂唔住既轉左校
所以SFA 學生Banding高既可能因素之一.~~~

作者: mcl203    時間: 14-5-22 11:50

有d學校認受性強既學校...就算B2學生 都入到B1直資中學
所以純看入乜Banding中學 去依教統局Banding去估都有少許偏差 ~~~
作者: 王家爸爸    時間: 14-5-22 12:00

cherry_bb 發表於 14-5-22 11:26
跟多年數據100之內係B1,但什分B1 A,B,C 之有家長寫了出來
SFA無疑是一間好學校,但我認為用100內B1來為小朋友做升學計劃有一點太冒險了,建議讓小朋友爭取前80名比較安全。
作者: ernestchow    時間: 14-5-22 12:19

係肖箕灣個間灣基,都話有九成band one啦
作者: LL889    時間: 14-5-22 13:11     標題: 引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+14-05-22+發表老

原帖由 xyzroom 於 14-05-22 發表
所以我先要上來請教各位
多年前, 小學可將其校學生的 banding % information 放上校網。  例如 APS 大約84% 係 band 1, 而 SFA 大約 80.x%.  後來因應教育局的規範, 從此不可公開 banding 的數據。

各小學的 banding 數據係根據中一分班試, 每2年一次的數據來介訂小學母校下年師弟/妹的 banding.  故此校方/校長/老師必定知道 banding %.

每年考完第二次呈分試 , 報自行前( 12月中派成績表), 班主任見家長時會個別說明你的小朋友 banding.

你現時最大的 job 就係督促小朋友考好呈分試, 以往70~80名, 但呈分試後會大洗牌, 因為好多小朋友此時先開始發力。

對於升中揀校問題, 我建議你去問 ms txx .

作者: birdmom    時間: 14-5-22 13:20

check pm.
作者: 王家爸爸    時間: 14-5-22 13:32

ernestchow 發表於 14-5-22 12:19
係肖箕灣個間灣基,都話有九成band one啦

基灣是地區第一,並且東區比深水埗強,當然比SFA好。
我不敢說基灣90%B1 不可能,但如果你是家長,我不建議你做這個冒險假設。
我覺得為小朋友計劃升學,始終要保守一點,當有家長心口掛個勇字,估計90%B1時,你比他們估低10-20%,最多用80%,並把目標設定為前50%,重要決定都系安全最重要。這純粹是個人的建議,僅供參考。

作者: hoyeef    時間: 14-5-22 13:37

LL889 發表於 14-5-22 13:11
多年前, 小學可將其校學生的 banding % information 放上校網。  例如 APS 大約84% 係 band 1, 而 SFA 大 ...
不可能吧!
校方/校長/老師已經知道今年 banding %?

想請教你是怎樣計算?  上年=今年?

作者: LL889    時間: 14-5-22 13:50

hoyeef 發表於 14-5-22 13:37
不可能吧!
校方/校長/老師已經知道今年 banding %?

今年的 banding% 係根據前年師兄/姊 考中一分班試後的結果. 而今年升中7月的中一分班試結果, 將會做為未來2年小學母校師弟/妹的 banding % 依據.小學都會舉辦升中講座, 有詳盡的說明, 有機會你可以參加, 好難在此一言兩語講清楚.  報自行前, 教育局都會派一光碟說明遊戲規則.

作者: hoyeef    時間: 14-5-22 14:09

LL889 發表於 14-5-22 13:50
今年的 banding% 係根據前年師兄/姊 考中一分班試後的結果. 而今年升中7月的中一分班試結果, 將會做為未來 ...
光碟已看過多次,看不到所說的結論 - "校方/校長/老師必定知道(今年) banding %"
用相同的分班試,不等於有相同的banding %.

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-22 14:55

hoyeef 發表於 14-5-22 14:09
光碟已看過多次,看不到所說的結論 - "校方/校長/老師必定知道(今年) banding %"
用相同的分班試,不等於有相 ...
學校只知道上年的Banding數據,所以只能用上年的資料來估計今年的Banding情況,自己學校今年變好還是變壞,老師應該心裡有數。所以,教師作出的估計應該不會太遠離現實。
作者: hoyeef    時間: 14-5-22 15:17     標題: 引用:Quote:hoyeef+發表於+14-5-22+14:09+光碟已

原帖由 王家爸爸 於 14-05-22 發表
學校只知道上年的Banding數據,所以只能用上年的資料來估計今年的Banding情況,自己學校今年變好還是變壞, ...
同意你這講法。但你覺得老師是憑什麼去估是好了還是差了?是用成績?

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-22 15:29

hoyeef 發表於 14-5-22 15:17
同意你這講法。但你覺得老師是憑什麼去估是好了還是差了?是用成績?

...
這是一個有趣的問題。 老師只能比較自己學校不同年的差異。但他們不知道自己學校的學生與其他學校的學生的差異。所以,他們只能估計。在一般情況下(除非在某一年有一些特別聰明或特別差的學生),他們只能假設學校的整體排名沒有改變。這就是為什麼有時會估錯banking的原因。
作者: ohnono    時間: 14-5-22 16:24

LL889 發表於 14-5-22 13:11
多年前, 小學可將其校學生的 banding % information 放上校網。  例如 APS 大約84% 係 band 1, 而 SFA 大 ...
由始至終都是不能以任何形式向外公開banding的資料的,以前都唔準,現在都唔準。只是以往有些不單止直資學校,連一些非常受歡迎的官津學校都會以其他形式,例如同學所獲派的學校的比例及人數,而其中有一項就是獲派band 1英中的比例。所以容易令人有錯覺獲派band 1 英中的比例就等同學校的band 1比例。

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-22 17:23

ohnono 發表於 14-5-22 16:24
由始至終都是不能以任何形式向外公開banding的資料的,以前都唔準,現在都唔準。只是以往有些不單止直資學 ...
記得好似幾年前,孫明揚曾經是提到,不透露Banding資料的原因:

1,Banding資料是為了中學學位分配的目的,而經過調整和轉換的資料。(這點好牽強)  
2,避免對學校造成標籤效應及對教師和學生造成過度的壓力。資料被interpreted為辦學質量的一個指標。(這點有少許道理)

但許多學校都會打擦邊球,用不同的方法來暗示自己學校的banding。
作者: xyzroom    時間: 14-5-22 18:37     標題: 引用:+本帖最後由+leungkit1005+於+14-5-22+11:2

原帖由 leungkit1005 於 14-05-22 發表

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 6116&extra=pag ...
全校有9成以上的人是B1
我為所有讀sfa的小明友驕傲
回想我同阿仔努力咁多年,係真冇白費

作者: ohnono    時間: 14-5-22 18:39

王家爸爸 發表於 14-5-22 17:23
記得好似幾年前,孫明揚曾經是提到,不透露Banding資料的原因:

1,Banding資料是為了中學學位分配的目的 ...
所以就有今天的所謂派幾多band 1 英中就等如學校有幾多band 1生的誤解。
作者: xyzroom    時間: 14-5-22 18:44     標題: 引用:回覆+xyzroom+的帖子 你小朋友係仔定女?+

你小朋友係仔定女? 有否特異功能? 會否考慮直資? 跟學校網? ...
我仔冇特異功能,但我想讀津貼,我唔想年年畀人加学费

作者: youma    時間: 14-5-22 23:01

mcl203 發表於 14-5-22 11:47
有朋友曾提及...SFA 小一有成18X人...去到小六得番13X人...叻既/頂唔住既轉左校
所以SFA 學生Banding高既可 ...
SFA 大約頭120 名都是band 1, 不用懷疑.
中途轉校的, 大多係尖子, 其他名小至愛.

作者: longlokma    時間: 14-5-23 11:11     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+14-5-22+11:47+有朋友

原帖由 youma 於 14-05-22 發表
...
誇大了吧?即差不多全级band 1? 计区定全港?

作者: mcl203    時間: 14-5-23 12:31

youma 發表於 14-5-22 23:01
...
都係從朋友口中得知...真與假都與我亳不相干~~~

另一事實...有另一朋友兒子轉往另一名小...當然小朋友係尖子
但佢父母亦曾講過...頂唔住d功課壓力...聽完就下年度轉走左...當然講完之後忘記左果隻
所以...我都仲有少少信轉校既不一定係往強走既~~~

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-23 13:21

mcl203 發表於 14-5-23 12:31
都係從朋友口中得知...真與假都與我亳不相干~~~

另一事實...有另一朋友兒子轉往另一名小...當然小朋友係尖 ...
記得很多年前,明報教育版曾經說過,SFA有78%(或75%,不記得確切的數字)B1生。
我記得SFA因為報紙說,SFA是深水埗排第一,在讀這新聞之前我不知道深水埗也有好學校,所以印象很深。
作者: fion6406    時間: 14-5-23 13:32

王家爸爸 發表於 14-5-23 13:21

記得很多年前,明報教育版曾經說過,SFA有78%(或75%,不記得確切的數字)B1生。
我記得SFA因為報紙說,SFA是深水埗排第一,在讀這新聞之前我不知道深水埗也有好學校,所以印象很深

港島人?

作者: mcl203    時間: 14-5-23 13:39

王家爸爸 發表於 14-5-23 13:21
我記得SFA因為報紙說, ...
我自細年年去對面拜年...都唔知係名小學~~~

現在從一多年朋友得知SFA少少資料...佢既資料都好合理
P1 頂到去 P6...學校又無插班生...P6學生成績唔會差~~~

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-23 13:44

mcl203 發表於 14-5-23 13:39
我自細年年去對面拜年...都唔知係名小學~~~

現在從一多年朋友得知SFA少少資料...佢既資料都好合理
聽說深水埗禮賢好似都很不錯的,也有近70%B1生,不知道是否真的。
作者: mcl203    時間: 14-5-23 13:48

王家爸爸 發表於 14-5-23 13:44
聽說深水埗禮賢好似都很不錯的,也有近70%B1生,不知道是否真的。

我無研究任何小學...只係係身邊朋友聽到果d就八掛吹幾咀...九龍更加唔知得多~~~

作者: ernestchow    時間: 14-5-23 13:52

深水埗甘多over 60% band one 生,全深水涉部係三分一band one 生,如sfa 用左90% band one那就會扣左其他小學的%,如差些小學會得10%,這推理對嗎?
作者: opclk    時間: 14-5-23 14:39

作者: birdmom    時間: 14-5-23 15:13

名校生會跨區(自行),申請直資或轉區 (跟住址),所以有80%band 1生也不奇。
作者: ernestchow    時間: 14-5-23 16:46

opclk 發表於 14-5-23 14:39
回覆 ernestchow 的帖子

只係一兩間神校拉低同區其他小學band one百分比,加上同區咁多小學攤分,

灣仔區仲多band one小學(如st joe , wah wan, sfa, mcc) 那在灣仔比較差的小學如寶x 東x三院咪分分鍾扣得衹15-20% band one ?
作者: longlokma    時間: 14-5-23 17:00     標題: 回覆:請問深水埗sfa考幾多名前先係B1

可能有人以为入了B1中学的便代表小学是B1生,所以才有这些数字

作者: xyzroom    時間: 14-5-23 17:50     標題: 引用:回覆+ernestchow+的帖子 只係一兩間神校拉

原帖由 opclk 於 14-05-23 發表
回覆 ernestchow 的帖子

只係一兩間神校拉低同區其他小學band one百分比,加上同區咁多小學攤分,
Sfa屬於神校嗎?

作者: youma    時間: 14-5-23 22:10

longlokma 發表於 14-5-23 11:11
誇大了吧?即差不多全级band 1? 计区定全港?
剛上了sfa 網, 2012-2013年大約有23位同學入不到band 1中學.

全級由2011-12的155人跌至136人, 即band 1人數比例 = 113/136 = 83%,  有冇誇大自行判斷吧!.

作者: longlokma    時間: 14-5-23 22:35     標題: 引用:Quote:longlokma+發表於+14-5-23+11:11+誇

原帖由 youma 於 14-05-23 發表
剛上了sfa 網, 2012-2013年大約有23位同學入不到band 1中學.

全級由2011-12的155人跌至136人, 即band 1人 ...
入到band 1中学不代表是小學band 1生啊

作者: opclk    時間: 14-5-24 00:16

作者: longlokma    時間: 14-5-24 07:08     標題: 引用:+本帖最後由+opclk+於+14-5-24+00:18+編輯+

原帖由 opclk 於 14-05-24 發表
8成还有可能,因為畢業学生人数少,只得~130人,所以有也不算出奇

作者: youma    時間: 14-5-24 09:03

longlokma 發表於 14-5-23 22:35
入到band 1中学不代表是小學band 1生啊
入到band 1中学不代表是小學band 1生, 這點同意.

不過, 入不到band 1中学亦不一定不是band 1生啊!

其實band 1生和band 1中学兩者根本就好模糊, 大家都唔清唔楚.

作者: leungkit1005    時間: 14-5-24 09:36

雖然SFA歷年中學派位未必係好好,
但作為家長,我已感到非常滿意。
作者: longlokma    時間: 14-5-24 11:02     標題: 引用:Quote:longlokma+發表於+14-5-23+22:35+入

原帖由 youma 於 14-05-24 發表
入到band 1中学不代表是小學band 1生, 這點同意.

不過, 入不到band 1中学亦不一定不是band 1生啊!
好模糊

作者: opclk    時間: 14-5-24 12:37

作者: longlokma    時間: 14-5-24 14:25     標題: 引用:回覆+longlokma+的帖子 我也不信,但數字係

回覆 longlokma 的帖子

我也不信,但數字係咁,
入了band1中学的未必是ssp原区的中学,所以入讀band1中学数字依然不代表学生在小學band1的数字。   不过,就算真是有8成也不出奇,因本身畢業人数少,只得百三人,若人数over 200而仍有8成人是band1生才算出色

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-24 14:38

opclk 發表於 14-5-24 00:16
正確的!入到band 1中学不代表是小學band 1生!
但是SSP區band 1位 less then band 1生
Less 30% band1位... ...
嚴格來講,並沒有B1學校這種東西,只有學生有banding,學校沒有banding。所謂的B1學校只是他們大多數的新生是B1生。除了少數神校之外,大多數的所謂B1學校或多或少都有一些B2新生。
作者: mcl203    時間: 14-5-24 16:31

曾有例子...港華小學生不能直升港華
入左St. Paul's Boys...B1生入 B1學校?...
作者: opclk    時間: 14-5-24 22:55

作者: ohnono    時間: 14-5-24 22:58

opclk 發表於 14-5-24 22:55
回覆 王家爸爸 的帖子

I think use the word :英中 to replace band1 is better
Band 2和band 3學校用乜野字句代替好。
作者: longlokma    時間: 14-5-24 23:00     標題: 引用:Quote:原帖由+opclk+於+14-05-23+發表回覆+

原帖由 xyzroom 於 14-05-23 發表
Sfa屬於神校嗎?
只能说是一間學術水平要求較高的小學

作者: opclk    時間: 14-5-24 23:01

作者: opclk    時間: 14-5-24 23:04

作者: longlokma    時間: 14-5-24 23:04     標題: 引用:Quote:longlokma+發表於+14-5-24+14:25+入

不以為然

作者: longlokma    時間: 14-5-24 23:09     標題: 引用:+本帖最後由+opclk+於+14-5-24+23:02+編輯+

as mentioned, depends on the number of students, cannot see how crazy it is, just normal

作者: dubbies    時間: 14-5-25 03:42     標題: 回覆:請問深水埗sfa考幾多名前先係B1

sfa學生來自各區 未必留返深水埗網派位 同埋前年 有學生尾十幾靠特技都入到band 1

作者: talent2000    時間: 14-5-25 04:05

作者: talent2000    時間: 14-5-25 04:08

作者: longlokma    時間: 14-5-25 06:46     標題: 引用:犬兒那界頭五名已知道二至三個皇仁,一個SP

原帖由 talent2000 於 14-05-25 發表
犬兒那界頭五名已知道二至三個皇仁,一個SPCC,  LS ..因為由小学比賽到中学,小朋友开始交心。 ...
相信此校每屆都有幾名突出優秀学生,無容置疑,但,功劳大部份是源自学生本質及家庭栽培。看ek幾位有孩子曾讀此校的資深網友的分享,其孩子成功主因皆是資優兒+智慧型家長特別栽培。         
部份人把学校统計数字美化,把学校神化,營造自我感覺良好的效果看來不差。

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-25 09:49

ohnono 發表於 14-5-24 22:58
Band 2和band 3學校用乜野字句代替好。
Band1: 已成熟發展的學校
Band2: 有空間進步的學校或有待進步學校
Band3: 進步空間較大的學校或極待進步學校

作者: xyzroom    時間: 14-5-25 12:44     標題: 引用:Quote:原帖由+talent2000+於+14-05-25+發表

原帖由 longlokma 於 14-05-25 發表
相信此校每屆都有幾名突出優秀学生,無容置疑,但,功劳大部份是源自学生本質及家庭栽培。看ek幾位有孩子曾 ...
頭50屬資優兒
51至90屬聰明兒
至於之後屬正常兒
(sfa頭50要多科屬资優兒讀的抽離課程)

作者: momama    時間: 14-5-25 12:56     標題: 回覆:請問深水埗sfa考幾多名前先係B1

阿女讀咗sfa兩年,為咗阿妺插入津校,到今日仍然非常欣賞感激呢間學校。

作者: xyzroom    時間: 14-5-25 13:20     標題: 引用:全部書生型態

原帖由 talent2000 於 14-05-25 發表
全部書生型態
不努力讀書,是不能在这間学校生存的

作者: longlokma    時間: 14-5-25 13:20     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-05-25+發表

原帖由 xyzroom 於 14-05-25 發表
頭50屬資優兒
51至90屬聰明兒
至於之後屬正常兒
明白,自我感覺良好就ok了

作者: yuenkw    時間: 14-5-25 13:24

xyzroom 發表於 14-5-25 12:44
頭50屬資優兒
51至90屬聰明兒
至於之後屬正常兒

想係呢間小學考試頭50名小朋友勤力、肯坐定聽教、家庭有支援已可辦到。與資優未必有關。
作者: xyzroom    時間: 14-5-25 13:50     標題: 引用:+本帖最後由+yuenkw+於+14-5-25+13:34+編輯

原帖由 yuenkw 於 14-05-25 發表
那50後的可以嘗試这個方法,看看是否能突破

作者: longlokma    時間: 14-5-25 14:05     標題: 引用:Quote:原帖由+yuenkw+於+14-05-25+發表本帖

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: xyzroom    時間: 14-5-25 14:13     標題: 引用:Quote:原帖由+xyzroom+於+14-05-25+發表那5

此校的学生,似乎在你眼中都頭上有光環咁你担心什麼?   驶乜出post?

...
题目咪講咗,我唔知幾名是B1生囉,
不過唔知点解講講下,離咗题
同唔知点解好似对我地校学校,好有敵意咁囉

作者: Gerard    時間: 14-5-25 14:25     標題: 引用:1-40+++++Band+1A41-80+++Band+1B81-120+Ba

作者: longlokma    時間: 14-5-25 14:32     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-05-25+發表

题目咪講咗,我唔知幾名是B1生囉,
不過唔知点解講講下,離咗题
同唔知点解好似对我地校学校,好有敵意咁囉 ...
你不是已深信入得的都是叻仔叻女,讀得上的更是出類拔萃的嗎?即係全校都是band1生,仲驶乜问?

作者: leungkit1005    時間: 14-5-25 15:29

一間學術水平要求較高的小學,
中學派位亦不太差的話, 相信不少家長都滿意吧!
作者: leungkit1005    時間: 14-5-25 15:48

SFA絕對稱不上是神校, 但絕對是一間好學校!
作者: longlokma    時間: 14-5-25 16:04     標題: 引用:SFA絕對稱不上是神校,+但絕對是一間好學校!

原帖由 leungkit1005 於 14-05-25 發表
SFA絕對稱不上是神校, 但絕對是一間好學校!
中肯,合理

作者: cktc1996    時間: 14-5-25 16:37

凡事必有因,私小收生自主,收生精挑細選..
神校與否還看各人定義吧...
作者: xyzroom    時間: 14-5-25 16:54     標題: 引用:Quote:原帖由+xyzroom+於+14-05-25+發表题

你不是已深信入得的都是叻仔叻女,讀得上的更是出類拔萃的嗎?即係全校都是band1生,仲驶乜问?

...
如果深信入sfa((全部))是出類拔萃的叻仔,嗰果就係白痴啦
你究竟明唔明人地所講的意思???
定係你自己觉得係,所以就觉得我同你一樣想法呀?

還是係sfa留咗個唔好印象給你,例如:想入又入唔到等等。
所以对呢间学校咁有敵意呀

作者: longlokma    時間: 14-5-25 17:14     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-05-25+發表

如果深信入sfa((全部))是出類拔萃的叻仔,嗰果就係白痴啦
你究竟明唔明人地所講的意思???
定係你自 ...
为何你認為我对这校有敵意?因我没有附和你,跟你一起歌頌崇拜她?
请看我上面的回應,我绝对同意她是一所好学校,好学校在全港九本来就有不少,间间我也想入。
你要继續自我陶醉,请自便。

作者: xyzroom    時間: 14-5-25 17:23     標題: 引用:Quote:原帖由+xyzroom+於+14-05-25+發表那5

此校的学生,似乎在你眼中都頭上有光環咁你担心什麼?   驶乜出post?

...
这些不是敵意悬是什麼?

作者: xyzroom    時間: 14-5-25 17:23     標題: 引用:Quote:原帖由+xyzroom+於+14-05-25+發表题

...
这些不是敵意悬是什麼?

作者: xyzroom    時間: 14-5-25 17:24     標題: 引用:Quote:原帖由+xyzroom+於+14-05-25+發表如

为何你認為我对这校有敵意?因我没有附和你,跟你一起歌頌崇拜她?
请看我上面的回應,我绝对同意她是一所 ...
還是你係对我有敵意???

作者: xyzroom    時間: 14-5-25 17:31     標題: 回覆:longlokma 的帖子

請問我那一句歌頌拜她??
所以我先講((你觉得係,唔对表我係))

作者: xyzroom    時間: 14-5-25 17:34     標題: 回覆:longlokma 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: longlokma    時間: 14-5-25 17:34     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-05-25+發表

還是你係对我有敵意???
我不認識你,为何会对你有敵意呢?
我上面说的都是平心而論,要看上文下理,不能断章取義。

作者: opclk    時間: 14-5-25 23:32

作者: talent2000    時間: 14-5-26 01:24

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5