教育王國

標題: 放棄神校 [打印本頁]

作者: yeunglam    時間: 14-5-16 10:00     標題: 放棄神校

有無人好似我咁 放棄九龍塘某私立神校..去讀深水步band 1. ..無弟妹跟..只覺太遠和唔想太谷...
作者: karen55407    時間: 14-5-16 10:02     標題: 回覆:yeunglam 的帖子

九龍塘有邊間私立係神校呀?

作者: nieualma    時間: 14-5-16 10:11

太遠就唔好囉, 贊成你轉
作者: fruitfulsnoopy    時間: 14-5-16 10:24

karen55407 發表於 14-5-16 10:02

係囉,我地諗唔到有邊間私立神校在九龍塘,kts,aps呢d唔會當係神校嘛.
作者: saintbernard888    時間: 14-5-16 10:25

其實樓主當初決定放棄你心目中的神校而去讀你心目中只屬於band 1的學校, 原因你也已經說了. 你是應該深思慮熟了才作出如此決定. 咁現在你又問人, 已經沒有意思了.因為已成定局.如果其他人話你怎會作出如此決定, 你又會後悔.咁又何苦呢?? 講真,求學是一段漫長的馬拉松,小學之後還有中學,仲有大學呢.所以比較邊間學校top唔top沒有意思.沒有最好的學校,只有適不適合你兒女的學校.我相信你揀得深水步果間band1學校,一定好好,只是名氣不及你心目中的九龍塘神校. 別為神校這虛名所迷惑. 更何況,怒我直言,九龍塘我不認為有神校存在, 在我心目中全港應該只有三間被稱得上神校.
作者: ha8mo    時間: 14-5-16 10:54

作者: cacanov06    時間: 14-5-16 10:55

如2間都係Band 1又無中學backup 應該無咩問題, 如SSP呢間係Band 2 就要諗清楚啦!  假設你揀SSP 個架係津校, 除時間+$$ 外要考慮的是朋輩影響, 師資, 中學校網等等!  但如果係私校SFA 就無問題啦, SFA vs APS 2間都係好有要求的學校
作者: babybear    時間: 14-5-16 11:18     標題: 引用:如2間都係Band+1又無中學backup+應該無咩問

原帖由 cacanov06 於 14-05-16 發表
如2間都係Band 1又無中學backup 應該無咩問題, 如SSP呢間係Band 2 就要諗清楚啦!  假設你揀SSP 個架係津校, ...

如果係我,兩間都無中學backup就會考慮埋邊間學校嘅中學校網靚啲

作者: Jane1983    時間: 14-5-16 12:08

都放棄左,無話可惜吾可惜。虚名系一時,返學放學谷吾谷却系日日面對的問題。

更何况它無龍,升中好無免費午餐。
作者: yeunglam    時間: 14-5-16 12:12

多謝各位意見..回應..小女是 讀 2014 p1..未入學...
其實..只是心裡仍在掙扎..所以才在此一問..因好似有點對阿女不住..佢考到又唔可以比佢讀..
謝謝..

作者: yeunglam    時間: 14-5-16 12:14

回覆 cacanov06 的帖子

我就是怕好有要求...大家都辛苦
作者: anntx3    時間: 14-5-16 12:15

其實是邊間?
作者: linlai    時間: 14-5-16 12:16     標題: 回覆:yeunglam 的帖子

我放棄了YW,選擇了TSL,但我很開心。

作者: conniemar    時間: 14-5-16 12:32     標題: 引用:九龍塘有邊間私立係神校呀? +

原帖由 karen55407 於 14-05-16 發表
X2

作者: enbutter    時間: 14-5-16 12:40     標題: 引用:有無人好似我咁+放棄九龍塘某私立神校..去

原帖由 yeunglam 於 14-05-16 發表
有無人好似我咁 放棄九龍塘某私立神校..去讀深水步band 1. ..無弟妹跟..只覺太遠和唔想太谷... ...
朋友當年放棄DBX
揀左地區小學

作者: alicialee1210    時間: 14-5-16 12:41

上年有朋友都放棄男神校, 讀津校(不是神級津校), 事實真係各人有喜好
作者: cacanov06    時間: 14-5-16 13:17

回覆 yeunglam 的帖子

對唔對得住佢, 其實好睇你女本身係咪谷得? 如果佢唔谷得, 唔係自動波學習, 咁雙方都係好辛苦, 咁你其實為佢好.  相反, 佢係谷得又讀到, 但你放棄了唔俾佢讀"九龍塘個間", 咁又真係要考慮清楚!  
題外話, 我認識一位APS小一生, 佢媽話佢仔讀得好輕鬆, 佢放工返到屋企6點幾, 佢仔已經做完功課, 因為佢地係學校已經做了大半, 佢話APS係比佢想像中輕鬆!

作者: ac917    時間: 14-5-16 15:00     標題: 引用:回覆+cacanov06+的帖子 我就是怕好有要求.

我就是怕好有要求...大家都辛苦
咁即係邊間神校?

作者: 奥脫福    時間: 14-5-16 15:10

深水步中學校網對男仔黎講係麻麻地。

作者: hazelnutcake    時間: 14-5-16 15:10     標題: 引用:Quote:karen55407+發表於+14-5-16+10:02+九

原帖由 fruitfulsnoopy 於 14-05-16 發表
係囉,我地諗唔到有邊間私立神校在九龍塘,kts,aps呢d唔會當係神校嘛.
我估係APS,每個人心目中嘅神校都唔同,可能喺樓主心目中係神校呢!

作者: AgapePa    時間: 14-5-16 15:18

奥脫福 發表於 14-5-16 15:10
深水步中學校網對男仔黎講係麻麻地。
瑪利諾神父 幾好

作者: Jane1983    時間: 14-5-16 15:19

cacanov06 發表於 14-5-16 13:17

對唔對得住佢, 其實好睇你女本身係咪谷得? 如果佢唔谷得, 唔係自動波學習, 咁雙方都 ...
同意。樓主個女什麼性情?谷吾谷得?鍾吾鍾意音樂?
同埋間津校有幾好?小學無banding的,幾多升band1?校網好吾好?

無話對吾對得佢住,你係亞媽,據你有的資料為佢選擇這個時候覺得最好、最適合佢的,盡晒責任啦,做人都係做到咁。

作者: mamaluk    時間: 14-5-16 15:35

作者: yeunglam    時間: 14-5-16 17:16

其實.大家都估到啦..我個女在尼個階段我地都可以看到 佢係一個可以被谷又主動的小女孩..愛看書..尢其是英文..亦多動..
作者: CL0214    時間: 14-5-16 17:43

APS是否神校,只是家長心中的位置,不要太神化某些學校!只是有沒有適合自已的子女!APS每年有十幾二十個入DGS, DBS, St. Paul,不是吃免費午餐,他/她們的努力是不可置否的!今年DBS已收21個APS了,比例之高實在令家長趨之若鶩!
作者: gigayan    時間: 14-5-16 17:50     標題: 回覆:放棄神校

元朗應該有車去APS, 有問賴生保姆車嗎? 只是可能會很早,因APS上學時間較早。

小學六年時間,這六年真的無可能搬屋嗎?

作者: Heihomami    時間: 14-5-16 19:06

仔仔在APS P2, 我又唔覺谷啊。同學仔們也很乖不少朋友讀津校更谷,要力爭上游

作者: bubuG    時間: 14-5-16 19:22     標題: 引用:APS是否神校,只是家長心中的位置,不要太

原帖由 CL0214 於 14-05-16 發表
APS是否神校,只是家長心中的位置,不要太神化某些學校!只是有沒有適合自已的子女!APS每年有十幾二十個入 ...
想請教點解aps 網寫2011/2013?

作者: bubuG    時間: 14-5-16 19:24     標題: 引用:Quote:原帖由+CL0214+於+14-05-16+發表APS

原帖由 bubuG 於 14-05-16 發表
想請教點解aps 網寫2011/2013?
我指升中派位數據。

圖片附件: myphoto.jpg (14-5-16 19:24, 86.97 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MjMyMzd8ZDYwYzFhYzF8MTcyNzMwMTkzNHww

作者: mamaluk    時間: 14-5-16 19:32

作者: bubuG    時間: 14-5-16 19:49     標題: 引用:是根據教育局的呈分年度,如小朋友今年小五

原帖由 mamaluk 於 14-05-16 發表
是根據教育局的呈分年度,如小朋友今年小五,即是2013-2015年度。
Thanks !

作者: hoihoima    時間: 14-5-16 20:00

linlai 發表於 14-5-16 12:16
我放棄了YW,選擇了TSL,但我很開心。

係你選定孩子選?

作者: linlai    時間: 14-5-16 21:05     標題: 引用:Quote:linlai+發表於+14-5-16+12:16+我放棄

原帖由 hoihoima 於 14-05-16 發表
係你選定孩子選?
孩子多啲。

作者: boboapril    時間: 14-5-16 22:10     標題: 引用:其實.大家都估到啦..我個女在尼個階段我地

其實.大家都估到啦..我個女在尼個階段我地都可以看到 佢係一個可以被谷又主動的小女孩..愛看書..尢其是英文 ...
咁你應該俾佢起碼讀一兩年試下,真是太辛苦先轉,俾個機會個女啦,因為你都用神校形容,不是覺得是上上之選嗎?又不是入到St Mary, MCS, 天神,St Stephen Girls......

作者: Jane1983    時間: 14-5-16 22:22

回覆 linlai 的帖子

我識果個當年系放棄港島一間名男龍校,入讀Tsl,個家長系做教育的。小孩讀得好好,家長亦很滿意。
作者: cacanov06    時間: 14-5-16 23:56

Jane1983 發表於 14-5-16 22:22
回覆 linlai 的帖子

我識果個當年系放棄港島一間名男龍校,入讀Tsl,個家長系做教育的。小孩讀得好好,家 ...
你朋友會唔會target 係DB 個啲神校呀?  個人覺得如果讀了TSL 再插入DB, 一定係容易過SPB   

作者: Jane1983    時間: 14-5-16 23:59

佢而家小四,仲讀緊,小朋友係好叻仔,父母望子成龍、志向好高,祝佢成功。
作者: wendysuperbaby    時間: 14-5-17 03:58

選學校除了選名氣,車程接送及有無弟妹跟尾好重要……
家住九西的話,TSL比SPB好是常理吧,反之而言,對住南區的SPB比TSL好亦好順利成章。

作家長為小朋友選校多考慮校風………………………個人認為只要是好學校,神唔神校都唔繄要。
作者: anntx3    時間: 14-5-17 07:31

我見APS兩間都有人入,請問聖士提反和協恩,那間較好?
作者: Pertra    時間: 14-5-17 08:58

作者: hoihoima    時間: 14-5-17 09:13

linlai 發表於 14-5-16 21:05
孩子多啲。
我都識人話會為一家傳統名津放棄DGSJS 和德望。她已經有DGSJS 和德望在手。

作者: WinnieCatCat    時間: 14-5-17 10:55     標題: 回覆:放棄神校

未知你的九龍塘私立神校係邊間,如果係KTS, APS,同深水埗b1津小比,我唔覺得放棄私小可惜,女仔升中深水埗網仲好過九龍城網,有上智加玫瑰雙保險

作者: gigayan    時間: 14-5-17 14:00     標題: 引用:有朋友放棄樓主所講KTS名校而選了band+2+龍

原帖由 Pertra 於 14-05-17 發表
有朋友放棄樓主所講KTS名校而選了band 2 龍校直資。她說不想日日爭成績,音樂要尖子,體育要做飛人,甚麼ba ...
想講KTS除了成績,音樂和運動,還會睇小朋友有甚麼能力,多結其他各方面的機會學生嘗試。

而且,他們並沒有要求各樣都要頂呱呱!只會鼓勵學生盡力去做!他們提供很多各方面的訓練給學生,還會提醒家長,仔女邊一方面優勝,不會令家長無從入手。當然,最後是否參加,決定是家長。

我小朋友你所提的三樣都是中庸,老師沒有要求催谷,反而小朋友講嘢比較叻,就吸他很多機會表現,所以在KTS的學生大多有自信。

作者: joiying1234    時間: 14-5-17 18:02     標題: 回覆:放棄神校

太遠真係唔好。會影響佢地發展

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5