教育王國

標題: 我想問全級考第幾才可以入九龍華仁 [打印本頁]

作者: mayfung1997    時間: 14-5-15 19:48     標題: 我想問全級考第幾才可以入九龍華仁

我想問全級考第幾才可以入九龍華仁,Thx!
作者: 小師妹    時間: 14-5-15 20:26     標題: 回覆:我想問全級考第幾才可以入九龍華仁

有朋友個仔讀協X, 考全級6X都入到!

作者: penpen    時間: 14-5-15 21:30

回覆 小師妹 的帖子

協和?? 油尖旺區,係考入去定抽入去?? 有冇d咩特異功能??
作者: 小師妹    時間: 14-5-15 23:37     標題: 回覆:penpen 的帖子

抽入,無特異功能,可能隨機No.好掛!

作者: 必必    時間: 14-5-15 23:49     標題: 回覆:我想問全級考第幾才可以入九龍華仁

Band 1生都有機會抽入去。

作者: ernestchow    時間: 14-5-16 00:12

小師妹 發表於 14-5-15 20:26
有朋友個仔讀協X, 考全級6X都入到!

6x 都係band one生?
作者: 小師妹    時間: 14-5-16 07:20     標題: 回覆:ernestchow 的帖子

信不信由你

作者: rainysunny    時間: 14-5-16 08:02     標題: 回覆:ernestchow 的帖子

我亞仔學校,9X 都係Band of 1生。

作者: rainysunny    時間: 14-5-16 08:03     標題: 回覆:ernestchow 的帖子

我亞仔學校,9X都係Band 1生。

作者: kawaii1128    時間: 14-5-16 08:29

B1頭中尾生派B1 校, 這是基本玩法, 非九華獨有.
因此學校在自行時要求高, 希望保持一定的水平.
作者: chrischeung    時間: 14-5-17 13:03

回覆 ernestchow 的帖子

全級一九五人,六十几當然系b1
作者: ernestchow    時間: 14-5-17 13:26

chrischeung 發表於 14-5-17 13:03
回覆 ernestchow 的帖子

全級一九五人,六十几當然系b1

全級195人?請問邊間?油天?
作者: dotcom    時間: 14-5-17 15:32     標題: 回覆:我想問全級考第幾才可以入九龍華仁

上年新油天有人考6x都入到

作者: austism    時間: 14-5-17 17:34     標題: 回覆:我想問全級考第幾才可以入九龍華仁

Band 1生,no 靚,就入到,all by luck

作者: ernestchow    時間: 14-5-17 17:40

dotcom 發表於 14-5-17 15:32
上年新油天有人考6x都入到

上年新油天大約有幾多人?
作者: johnmamama    時間: 14-5-18 21:47

新油天大約174人
作者: ernestchow    時間: 14-5-18 23:55

johnmamama 發表於 14-5-18 21:47
新油天大約174人

九華係唔係好大?有泳池?
作者: johnmamama    時間: 14-5-19 10:38

學校佔地面積 : 約 41500平方米
空調禮堂、聖堂、學生活動中心、草地足球場、硬地足球場、籃球場2個、網球場4個、游泳池、健身室、電腦室2間、多媒體學習中心、實驗室5間、地理室、歷史室、學生圖書館、語文圖書館、公教圖書館等。
作者: ernestchow    時間: 14-5-19 11:34

johnmamama 發表於 14-5-19 10:38
學校佔地面積 : 約 41500平方米
空調禮堂、聖堂、學生活動中心、草地足球場、硬地足球場、籃球場2個、網球 ...

地方大過港華好多
作者: austism    時間: 14-5-19 13:55     標題: 引用:Quote:johnmamama+發表於+14-5-18+21:47+新

原帖由 ernestchow 於 14-05-18 發表
九華係唔係好大?有泳池?
去過九華,真係好大,我諗如果我係男仔入到去讀,咁多地方走走,一定開心死!

佢地而家好似舖緊新嘅人做草地,聽朋友講係九華舊生籌$1200萬舖的。

作者: kachunpapa    時間: 14-5-21 14:44

作者: kylie10    時間: 14-5-21 23:31

作者: HaYi    時間: 14-5-22 10:16

睇成績九華又真係好一般, 但同"黃"比, 我又不覺"黃"比較吸引.

雖然有排都未到我個仔有得參與中學的大戰, 我反而覺得好似九華此類不勁谷學術,  提供多元活動機會的學校好吸引.
作者: johnmamama    時間: 14-5-22 15:33

九華沒有收band 2 生, band 1 生在小學讀書其實讀好少科目.中學科目多了很多, 而大部分小朋友都是中文小學上中學, 所以變化大了
作者: penpen    時間: 14-5-22 17:55

johnmamama 發表於 14-5-22 15:33
九華沒有收band 2 生, band 1 生在小學讀書其實讀好少科目.中學科目多了很多, 而大部分小朋友都是中文小學 ...
冇B2生
作者: elmkc    時間: 14-5-23 21:33

penpen 發表於 14-5-22 17:55
冇B2生

What's laughing? Please respect other people.
作者: CYPK    時間: 14-5-23 21:46

九華叫做名牌富貴學校,學生跟DB一樣十分in ,應該剎盡所有女校
作者: austism    時間: 14-5-23 21:50     標題: 引用:九華叫做名牌富貴學校,學生跟DB一樣十分in

原帖由 CYPK 於 14-05-23 發表
九華叫做名牌富貴學校,學生跟DB一樣十分in ,應該剎盡所有女校
九華出名平民名校喎,點同DBS比

作者: ernestchow    時間: 14-5-23 21:50

CYPK 發表於 14-5-23 21:46

我反而聽說港華出名多靚仔
作者: austism    時間: 14-5-23 21:53     標題: 引用:Quote:CYPK+發表於+14-5-23+21:46+九華叫做

原帖由 ernestchow 於 14-05-23 發表
真的,真係要留意下先!

作者: penpen    時間: 14-5-24 00:44

elmkc 發表於 14-5-23 21:33
What's laughing? Please respect other people.

作者: cellon    時間: 14-5-24 00:56

mayfung1997 發表於 14-5-15 19:48
我想問全級考第幾才可以入九龍華仁,Thx!
只要仍是Band 1,一定有機會。
名次多少才算Band 1,間間小學不同,有些全級名次1xx仍是Band 1。

作者: cellon    時間: 14-5-24 00:58

johnmamama 發表於 14-5-22 15:33
九華沒有收band 2 生, band 1 生在小學讀書其實讀好少科目.中學科目多了很多, 而大部分小朋友都是中文小學 ...
無論任何一間中學,我不會說這中學100%都是Band 1生。

作者: johnmamama    時間: 14-5-24 13:09

如果你去問九華中一同學,一定所有人答你們,我是屬band 1 組別入來。
而經過六年中學學習,都會有人跟唔上, 所以已沒分別當年入來是否band 1生。
作者: cellon    時間: 14-5-24 14:45

johnmamama 發表於 14-5-24 13:09
如果你去問九華中一同學,一定所有人答你們,我是屬band 1 組別入來。
而經過六年中學學習,都會有人跟唔上, 所以已沒分別當年入來是否band 1生。...
事實是,教局從不公佈學生的banding,連所屬小學亦不肯定,所以學生說「我是屬band 1 組別」只屬學生主觀猜想,再加上個人面子問題(即使他估計自己較大可能不是band 1, 他會說出來嗎?),是否事實沒有人知。

另外,每間中學都有可能基於某些原因(e,g, 體藝、人事......)收一些不是band 1的學生。

所以,無論任何一間中學,都很難說100%學生是Band 1的。

作者: Kinma    時間: 14-5-24 15:51

其實有band2又如何呢?小兒班上有小學讀國際學校的同學,也有父母都是印巴族不在香港土生土長的同學,這些同學究竟有没有banding, 從什麼渠道入學我沒有考究,上堂也會跟能力編入不同的小組。喇沙小學上中學也收了自己小學部份的band2 生,那有沒有人因此而自行不選喇沙呢? 若喜歡九華的油尖旺band 1 生,乙部放第一我想是有機會抽到的,不竟學額比同區其他中學多而又是男校。 自行的話,成績加操行,各樣平均英文好便可一試,特異功能反而不重要。
作者: penpen    時間: 14-5-24 16:16

Kinma 發表於 14-5-24 15:51
其實有band2又如何呢?小兒班上有小學讀國際學校的同學,也有父母都是印巴族不在香港土生土長的同學,這些 ...
其實有b2生真係唔覺奇,仲會欣賞果d自自行入咗嘅b2生一定有佢嘅個人專長添~ 係奇在點解要強調學校只有b1生!
作者: elmkc    時間: 14-5-24 18:32

penpen 發表於 14-5-24 00:44

It seems that you are a student. If you are a parent, you should respect other parents here. This is not about right or wrong in viewpoints, but whether we can talk politely to others.
作者: penpen    時間: 14-5-24 18:39

elmkc 發表於 14-5-24 18:32
It seems that you are a student. If you are a parent, you should respect other parents here. This i ...

作者: elmkc    時間: 14-5-25 15:46

penpen 發表於 14-5-24 18:39

Okay. I know you are parent of 黄笏南. So, you don't respect those who like 九華.
作者: penpen    時間: 14-5-25 18:49

elmkc 發表於 14-5-25 15:46
Okay. I know you are parent of 黄笏南. So, you don't respect those who like 九華.

請問憑咩話我唔專重WYK d人?我都有朋友嘅囝喺WYK讀緊!!WFN一樣有b2生,呢樣嘢我會接受囉,嘜讀WFN就會唔專重WYK㗎咩? 嘜兩間學校係敵人嚟㗎咩? 唔通為咗撐自己學校就要詆毀其他學校咁幼稚? 何況 兩間學校都唔同區,係唔妥都唔妥喇叭,馬利餅先啦~ 話我唔專重人只係你一廂情願,可能因為有人近來將兩間學校放埋一齊開post令到你咁諗掛,如覺得有問題大可以向版主投訴啊,反而係你試過唔專重版主,漠視版主警告,你再講d咩我都唔會再比反應你
作者: lugano    時間: 14-5-26 10:57

ernestchow 發表於 14-5-23 21:50

講下 trivia 野,唔知係咪司徒拔道口山崗上人傑地靈香港華仁演藝界舊生有鄭嘉穎、張智霖、李克勤、倪震、亞視前 CEO 盛品儒 ....etc (靚仔與否,自行定奪)

另外,亦吸引一班  "型佬後人"就讀,如燊哥、王敏德、鍾鎮濤 呂良偉的仔仔就讀

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-26 11:20

lugano 發表於 14-5-26 10:57
講下 trivia 野,唔知係咪司徒拔道口山崗上人傑地靈,香港華仁演藝界舊生有鄭嘉穎、張智霖、李克勤、倪震 ...
他們的英語粵劇也很好。

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-26 11:27

johnmamama 發表於 14-5-24 13:09
而經過六年中學學習,都會有人跟唔上 ...
畢竟,小學和中學需要不同的技能。

作者: elmkc    時間: 14-5-28 00:48

penpen 發表於 14-5-25 18:49
請問憑咩話我唔專重WYK d人?我都有朋友嘅囝喺WYK讀緊!!WFN一樣有b2生,呢樣嘢我會接受囉,嘜讀WFN ...

Yes. Your no response is the best response.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5