教育王國

標題: 2014沙田聖公會林裘謀中學谷吾谷成績? [打印本頁]

作者: ffour    時間: 14-4-21 09:55     標題: 2014沙田聖公會林裘謀中學谷吾谷成績?

沙田聖公會林裘謀中學讀書氣分好吾好, 功課/活動量多吾多, 1星期有多少測驗, 學校谷吾谷成績?

朋友說以前系Band 1 (共有Band 1-Band 5), 全沙田區頭3, 功課少, 多測驗, 考試深, 校風好..

作者: KYCY    時間: 14-4-21 21:17

好學校,交通又方便。我諗住擺第2/3,被退了返來
作者: opclk    時間: 14-4-22 12:25

作者: opclk    時間: 14-4-22 12:31

作者: saraleek    時間: 14-11-16 10:41

我仔仔入左林裘謀,吾覺好谷,一些科目多test,反而中文吾覺太多文言文功課,中一同學一般文靜[我見到], 老師較低調,不過個個去補習。。
作者: yanyan-fish    時間: 14-11-17 13:09

回覆 saraleek 的帖子

Thanks. 點解個個去補習? 係老師教得唔夠, 還是學生相互競爭大?

作者: 香香    時間: 14-11-17 14:24

作者: saraleek    時間: 14-11-17 19:38

應該系…:我仔仔都有補 。 適當競爭,才有進步。[我覺學校低調一d, 沒有大力宣傳,其實都好ok] 初頭仔仔都申辛苦,仲要10同尾測驗至11月中。星期六日都温書,yau要反補習中心補課。但比其曾記,呂中無金大壓力。
作者: yanyan-fish    時間: 14-11-18 13:14

你仔仔唔係讀林裘謀咩?

學校低調小宣傳都唔係問題, 起碼唔會迫學生爭取校外表現來作宣傳. :)
但佢地老師同學生關係好嗎?友善熱誠嗎?

作者: saraleek    時間: 14-11-18 16:19

仔仔讀左2個月,佢講老師ok, 我[個人]覺得老師放重系教學多過其他. 佢讀得開心同應付到我就安樂。
作者: saraleek    時間: 14-11-19 07:49

不過有些同學只愛玩,吾讀書.  
作者: karen2138    時間: 14-11-19 09:52

請問林裘謀的課程深嗎?聽見個個去補習有少許擔心!我女只是數學比較弱,不知會否追不上!
作者: yanyan-fish    時間: 14-11-20 09:22

請問林裘謀是否全in呀? 自行競爭大嗎?  是否只重成績不大理獎項及課外活動?

作者: fatman69    時間: 14-11-20 12:48     標題: 引用:回覆+saraleek+的帖子 請問林裘謀是否全in

原帖由 yanyan-fish 於 14-11-20 發表

請問林裘謀是否全in呀? 自行競爭大嗎?  是否只重成績不大理獎項及課外活動?
以我所知是全in。

作者: yanyan-fish    時間: 14-11-25 11:00

請問林裘謀的男女生比例如何?
課外活動多嗎? 還是只重學業?
老師熱心嗎?
謝謝!
作者: catcatmom    時間: 14-11-28 16:08

街坊小朋友讀完,話間學校好少活動, 學校好睇成績.

作者: candytl    時間: 14-11-28 17:32

catcatmom 發表於 14-11-28 16:08
街坊小朋友讀完,話間學校好少活動, 學校好睇成績.
有邊間唔睇成績呢? 老實, 唔睇成績學校我唔放心入喇.
作者: candytl    時間: 14-11-28 17:35

yanyan-fish 發表於 14-11-25 11:00
請問林裘謀的男女生比例如何?
課外活動多嗎? 還是只重學業?
老師熱心嗎?
據間今年f1 4班, 每班女生比男生多2人. 全級女多男8人.
作者: catcatmom    時間: 14-11-29 16:12

回覆 candytl 的帖子

個街坊媽咪有二个仔,一個讀求某,另個仔讀沙田另一個英中。相比之下求某中学,無mug課外活動,好基本既就有,老師只顧成績。另一英中,就有好多多元化既活動,中,西楽团,样样都多,但亦要谷成績,老師亦兼顧很多活動。
作者: candytl    時間: 14-11-29 17:22

回覆 catcatmom 的帖子

另一英中,就有好多多元化既活動,中,西楽团,样样都多,但亦要谷成績,老師亦兼顧很多活動。>>>>>band 1A 校, 仲要係名校我就知會咁. 咁增記多唔多活動呢? 又谷唔谷成績呢?  
作者: msllau    時間: 14-11-30 10:07

candytl 發表於 14-11-29 17:22
回覆 catcatmom 的帖子

另一英中,就有好多多元化既活動,中,西楽团,样样都多,但亦要谷成績,老師亦兼顧很多 ...
catcatmom,
'另一英中'係邊間??
作者: kitbebe    時間: 14-12-1 18:26     標題: 回覆:2014沙田聖公會林裘謀中學谷吾谷成績?

無論哪間B1中學,如果不是精英班就冇咁谷

作者: Sanmic    時間: 14-12-10 13:54

甘你仔仔點入到架?成績考取第幾?平均分呢?

作者: saraleek    時間: 14-12-11 11:59

Sanmic,  

平均分有9X, 不過系數學分拉高左, 中文有時8X。   自行有選, 大抽獎排第一位.  (LKM相比曾記,呂記,讀書壓力和學生互相競爭無金大。)

作者: ramboeddy    時間: 15-4-6 12:16

作者: tangma    時間: 15-7-14 14:25

可否告知﹐囝囝在那間補習?
因我囝囝今年入讀中一,想找補習社,謝謝。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5