教育王國

標題: 點解會咁 [打印本頁]

作者: kwongciu    時間: 14-4-12 09:26     標題: 點解會咁

明明兩次程分老師話佢band 2昨天到填表會上。竟然跌到band 3。
佢全級83-90有120人。最差都係邊緣人。。佢成續無理要band 3
中文英文都A .只係數學唔合格。而家點算好
作者: simonkawah    時間: 14-4-12 09:35     標題: 引用:明明兩次程分老師話佢band+2昨天到填表會上

原帖由 kwongciu 於 14-04-12 發表
明明兩次程分老師話佢band 2昨天到填表會上。竟然跌到band 3。
佢全級83-90有120人。最差都係邊緣人。。佢 ...
我女呈2後老師話band 1中。呈3後話band2頭(仲要名次無變)。我都頭暈。

作者: opclk    時間: 14-4-12 10:06

作者: bb20040225    時間: 14-4-12 10:09     標題: 引用:明明兩次程分老師話佢band+2昨天到填表會上

會唔會其他同學成绩好好,他级名次好後?

作者: lucial    時間: 14-4-12 10:19

回覆 kwongciu 的帖子

請問你是哪間小學?邊區的?

作者: kwongciu    時間: 14-4-12 10:19

最唔開心佢一來好比心機, 中英分數已算可以,只係數學較差,點解會去到咁地步
作者: goodboy1    時間: 14-4-12 10:23

作者: cchan2002    時間: 14-4-12 10:25     標題: 引用:最唔開心佢一來好比心機,+中英分數已算可以

最唔開心佢一來好比心機, 中英分數已算可以,只係數學較差,點解會去到咁地步 ...
唔駛灰心,最終可能係band 2,老師也不肯定,當band 2 填,nothing to lose, 最多之後叩門,中英都好,應該唔駛驚!

作者: goodboy1    時間: 14-4-12 10:31

作者: simonkawah    時間: 14-4-12 10:34     標題: 引用:回覆+simonkawah+的帖子 阿囡三次呈分後幸

原帖由 opclk 於 14-04-12 發表
回覆 simonkawah 的帖子

阿囡三次呈分後幸保B1,真係太多黑馬跑上黎,
我始終對老師評語有保留,吾係我自視過高,而係昨天公佈上年同學的頭五選擇同所派學校,雖然吾知係咩途徑入(吾係叩門)。亞女個range(30-40)全部都入第一志願。呢d學校有,旅港,銀禧,黃笏南。我決定非銀禧不選lor.派吾到就叩門,九真就保險。再找d有聯系但明知派吾曬的女校做執雞。

作者: goodboy1    時間: 14-4-12 10:36

作者: goodboy1    時間: 14-4-12 10:41

作者: simonkawah    時間: 14-4-12 10:43     標題: 回覆:點解會咁

對返上年個range來揀啦。個range內獲派而自己最心水的第一啦,根住在最好口碑校風band3做保險。

作者: simonkawah    時間: 14-4-12 10:45     標題: 引用:Quote:simonkawah+發表於+14-4-12+10:34+我

原帖由 goodboy1 於 14-04-12 發表
今年不同往年,大家最好做定沒有叩門位的心理準備,以免大失所望 ! ...
當然明白,所以一定要set 保險。

作者: fionakong2008    時間: 14-4-12 10:47     標題: 回覆:點解會咁

呢兩日我都反覆問自己,點解佢數學得58,好嬲自己,好嬲佢。我失控了!

作者: kwongciu    時間: 14-4-12 10:48

如果按佢兩科中英文,數臬唔合枻要去叩band2 尾數會大嗎,填表老師就唔主張填band2, 你地有咩見解
作者: opclk    時間: 14-4-12 11:00

作者: bb_2001    時間: 14-4-12 11:14

fionakong2008 發表於 14-4-12 10:47
呢兩日我都反覆問自己,點解佢數學得58,好嬲自己,好嬲佢。我失控了!

...
已成的事實, 若果你不能接受, 賠上的不只是親子關係, 值得嗎?  試用小朋友的角度去感受他的壓力.  其實, 他也不想, 太大的壓力, 在考試時失手也可理解...

呈分試是所有考試的其中一個, 在失敗中如何面對困難, 是成長的必經階段.  你的反應已另他面對更大壓力.

振作起來吧, 是危是機, 全在你如何帶領他走過... 不要另他的自信心盡失, 將來的六年中學生活, 才是重點..

數學雖然是主科, 但中英文成績都有A, 其實也不太差... 你在扣門時, 著重這點, 避重就輕...

去安慰你的小朋友吧!

作者: simonkawah    時間: 14-4-12 11:14

opclk 發表於 14-4-12 11:00

Which primary school...?
某九龍塘津小,令千金小學的其中一間對手(選小嗰邊講ga)

作者: vincher    時間: 14-4-12 11:15

当b2边缘填……如果係我,搏1間b2中,然後b2尾,第三位放校風好的b3头

作者: opclk    時間: 14-4-12 11:24

作者: simonkawah    時間: 14-4-12 11:29     標題: 引用:回覆+simonkawah+的帖子 啱啱起左你底喇老

原帖由 opclk 於 14-04-12 發表

啱啱起左你底喇老友,您選嗰D同我基本上一Q樣,
只做正路選擇,同埋係選最適合的中學,吾係揀最好的。嗰d band 1a,1b我只會放十一選之後。(不起勿插,反面ga)

作者: qkhui    時間: 14-4-12 11:32

回覆 fionakong2008 的帖子

你好ar, 我都明白你心情, 其實數學失分真的會接遠佐好多. 但有時小朋友越想考好, 就越失手. 但他們一定都好難過

好像我仔仔, 他由第一次呈分到最後一次 , 分數都係不斷進步. 但可惜最後都係差少少才可入band 1 組別, 數學都係失手了 (8x) , 他也不開心, 昨天聽了學校講解填表方法, 實際情況, 他自己也說好恐怖, 好大壓力. 我們做父母o既, 在這個時間, 只可以同佢講, 小學升中只是一個小小o既經歷, 以後仲有好多野要去面對, 現在有父母同你一齊面對, 再大o的就要自己. 同埋讀書真係靠自己的. 唔一定要讀band 1 中學. band 2 or band 3都一樣.  而且, 我先生以前是讀band 5中學, 現在巳是碩士生.

所以樓主, 千其唔好嬲自己同囡囡. 其實在呈分試中, 可以用唔同角度去看. 大家可以去面對一個目標, 一起去面對困難. 其實係好難, 升中後就未必有噉機會.

加油 ! 不要灰心 !

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-4-12 11:59

kwongciu 發表於 14-4-12 09:26
大概係數學差太多大幅拉抵.

作者: CYWS    時間: 14-4-12 12:01

我個仔今次考試呈分都進步了不少, 我都以為佢係 BANDING 會變番 BAND 1, 但老師跟我講我仔 BANDING 都係維持番 BAND 2, 我聽到都有多少失望, 但番到屋企再諗吓, 或者我仔在 BAND 2學校會讀得開心 D 呢 ! (唯有叫自己放開 D啦 !)
作者: ohnono    時間: 14-4-12 12:09

kwongciu 發表於 14-4-12 09:26
到在三次呈分後,變化和差誤可以好大。四月後,學校掌握到的資料較多,老師的推算亦較準確,我唔會懷疑老師估得banding太低,反正估低對學校沒有好處。我只係擔心有些老師為了推高入band 1的比率,又見今年都幾多位剩,將本來是邊緣的同學都說成是band 1,鼓勵同學去搏一搏這類情形。搏到就更係好,搏唔到又冇得叩門時,誰會可憐你,換回可能只係一句「對唔住」。
講返你小朋友的情形,數學科因為是主科,乘大9倍的,只要低一分就變成低9分。再者,如果數學科今次大家同學的分差是大的,估計影響未至於咁大,但如果大家分差是細的,而你小朋友跌得多就影響大。而且數學科一般都是圍繞70多至90多分,低過70分的已經開始少,跌到唔合格的我估應該更加少,所以就出現今次的情形。

再睇返校內名次,學校只能跟據標準分來排列,如果學校用三次標準分來平均然後計算名次的,差誤更大。因為這跟教局用PreS1的配對分數來排列banding的不同,再者,教局是用三次呈分後所獲的配對分來平均的,跟學校用標準分來平均的差誤更大。因此,同學在三次的呈分表現是平均和穩定的話,老師的推算是較為準確,同學和家長的期望亦比較合理。一但三次呈分中,只要一次出現較大的起落,老師的推算和家長的期望就會有偏差!

你小朋友在中、英和其他科目的成績尚可,只是數學一時失手而影響成績的,或者選一間band 2尾唔係太熱門的學校放乙一搏下,其餘都要跟返遊戲規則玩,只好選一些校風好的band 3。希望放榜後能成功叩門啦,始終你小朋友有一科數學主科唔合格對叩門來說都係比較吃虧。又或者希望他在中一時努力,如果中英唔差而基礎好的,數學是比較易追返上來的,趁成績好的時候在中二時插班往一間好的學校。

作者: bbfish1992    時間: 14-4-12 12:14

most students can get high mark or even full mark in maths
so fail in maths really affect the overall result

except the above suggestions
consider band 2 DSS - suppose it would be more easier for your kid to show off

作者: bbfish1992    時間: 14-4-12 12:17

fionakong2008 發表於 14-4-12 10:47

...
why?

once she was born, she is my kid for the whole life no matter she is a B1 or B3 kid !

作者: Woomingling    時間: 14-4-12 12:20

回覆 bbfish1992 的帖子

Agree
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-4-12 12:21     標題: 引用:明明兩次程分老師話佢band+2昨天到填表會上

雖然你話小朋友中、英都A, 只有數學不合格,但级排名已在8x. 照道理主科X9相信中、英拉上補下應該未至於跌太多,所以我相信你小朋友應該其他科都考得唔太好。
既已成事實唯有接受,既然孩子中、英成繢比較好可以試吓幫佢扣直資,至於大抽獎比著我會首志願博一間b2中至尾,再揀d校風好b3.始終小朋友已經盡左力,家長唯有盡量鼓勵同支持佢,唔好令孩子太負面,以為讀b3就乜都冇哂。 加油!

作者: Horsebbj    時間: 14-4-12 12:27     標題: 引用:呢兩日我都反覆問自己,點解佢數學得58,好

原帖由 fionakong2008 於 14-04-12 發表

...
冇人想成績差, 小朋友因為一科的失誤而導致名次落後, 相信他/她的心情亦不好過,亦明白你的心情, 嬲一陣好喇! 平復心情後, 不如想想之後的填表策略,之後再考慮叩門, 加油!

作者: Woomingling    時間: 14-4-12 12:29

B3 中學一樣有同學考倒大學, 反之B1名中入不到大學大有人在, 所以無必要睇得咁重, 影響同小朋友嘅關係
作者: goodboy1    時間: 14-4-12 12:31

作者: qkhui    時間: 14-4-12 12:37

回覆 Woomingling 的帖子

對, 我自己都係讀BAND 1英中, 入唔到大學. 但我先生讀BAND 5中學, 巳讀完碩士, 工作不錯.

所以真係唔好一次高低, 父母真的好影響小朋友, 如果比佢覺得入佐BAND 3就無前途, 噉就好大件事

作者: opclk    時間: 14-4-12 12:41

作者: kitbebe    時間: 14-4-12 12:43

數學分數佔好重架!! 所以拉低晒分數
作者: moniquechoy    時間: 14-4-12 12:44

去年有唔BAND 2 生數學C, 去叩BAND 2 學校, 連FORM 都無得填! 叫佢走!

作者: goodboy1    時間: 14-4-12 12:49

作者: Woomingling    時間: 14-4-12 12:49

小朋友曾經同我講, 我係B3生, 無哂希望架喇...唔駛搞咁多野...! 當時我先醒覺唔可以再咁標籤佢.........之後我一路鼓勵佢, 支持佢.現在雖然只可升上B2中, 但令佢有番哂信心, 咁先係我地最大得益..B1 & B3對我地先唔係最重要喇
作者: MariaTsui    時間: 14-4-12 18:23     標題: 回覆:點解會咁

呈3才變b3,可能自行已有學校收,不擔心用太

作者: glory32    時間: 14-4-12 20:43

被數拉低好唔抵, 直資啦。
作者: BHT    時間: 14-4-12 20:58

CYWS 發表於 14-4-12 12:01
我個仔今次考試呈分都進步了不少, 我都以為佢係 BANDING 會變番 BAND 1, 但老師跟我講我仔 BANDING 都係維 ...
呈2係邊緣人, 呈3後係 band B, 坦白講係失望, 但我仔返應更大, 擔心到胃痛要睇E生
我真係好心痛, 成績唔係最緊要, 最緊要係佢開開心心呀

作者: 樂恩媽    時間: 14-4-12 21:31

goodboy1 發表於 14-4-12 10:31
呈分試中有科目不合格的情况是非常少,失分太多了!
誰說呈分試很少不合格情況!阿仔學校溫習數學小測,全班一半人不合格。到正式呈分試數學卷一也有三分之一人不合格啊!好在考試前,我每天給他做9-10條數來做練習,才幸保不失咋!但他學校一貫宗旨是教了就考,不會"做卷"。所以,教局微調定組別十分重要啊!

作者: glory32    時間: 14-4-12 21:35

樂恩媽 發表於 14-4-12 21:31
誰說呈分試很少不合格情況!阿仔學校溫習數學小測,全班一半人不合格。到正式呈分試數學卷一也有三分之一人不 ...
間間唔同的,睇份卷深淺。
作者: ohnono    時間: 14-4-12 22:10

mckong  教局是用三次呈分後所獲的配對分來平均的,甚麼是配對分?
----------------------------------------

這個配對分就是你們師兄師姐在兩隔年的PreS1分數。每名今年升中的同學就要用呈分試的分數,標準化後得出校內的名次,就是你們老師說給你聽的甚麼第一次呈分排87,第2次排50的這個名次,然後按每一次的名次配對師兄姐在PreS1所獲得的兩次平均分數。例如你第一次排87,你將會獲得師兄師姐所獲得的分數最高排落黎,排第87高分的的分數就是你小朋友的配對分。

每一次的呈分試後,每名同學都有一個配對後分數。若三次都考87,你所獲的分數將會是一樣。然後用這三次的分數去平均後加埋每間學校自己的調整分(調整分就是用全體同學在相同兩次的PreS1的分數,抽樣後計算出平均的分數就是學校的調整分。因此這個調整分可反映出小學同學的整體成績,即是程度越高的小學,他們將可以拿到一個高的調整分,而高的調整分將會幫助同學能在全區和全港同學一起排banding時,可以排得越前,排得越前亦即是band 1越頭的位置。)就用作排banding之用。
因排banding的分數不是直接用學校的呈分試標準化後的分數,所以每一次都會出現誤差。還要經歷三次呈分試的計算,再連同全港和全區的其他同學都會出現的分數變化,可想而知那個誤差會幾大。如果呈分試成績是穩定的,誤差還算少,只差其他學校的同學分數唔知,相對還算準確。假若三次的起落都很大的話,再加上其他學校同學的變化,相對的風險就會較大。

還幸的是,學校可以在家長會前收到教局的資料,起碼知道一個確實的band 1、2、3的人數。老師只需在每個banding的人數之內找出配對。越接近邊緣的就是邊緣同學的機會越大,同時,越接近邊緣而又經歷三次起伏大的同學,成為邊緣同學的機會亦越大,老師會從不停的計算中找出最有機會成為邊緣同學的同學。

亦請注意的是,在一些持續擁有band 1位多過band 1生的區域,有些老師會比較進取,為了鼓勵和給與信心同學,會自己提高band 1生的比率,或者將邊緣同學的範圍刻意擴大,務求同學在第一志願試搏一間band 1學校。雖無可厚非,但仍得留意。因此,特別是接近邊緣的同學,請盡量選好學校之後,讓老師給意見。

作者: 樂恩媽    時間: 14-4-12 23:16

glory32 發表於 14-4-12 21:35
間間唔同的,睇份卷深淺。
但見到班細路個個膽擅心驚去應試,好大壓力,好無陰功啊!
作者: kwongciu    時間: 14-4-13 10:49

直資按她這成績九龍塘香島不知有沒機會。或匯基我指叩門
作者: MariaTsui    時間: 14-4-13 12:09     標題: 引用:Quote:CYWS+發表於+14-4-12+12:01+我個仔今

原帖由 BHT 於 14-04-12 發表
呈2係邊緣人, 呈3後係 band B, 坦白講係失望, 但我仔返應更大, 擔心到胃痛要睇E生
我真係好心痛, :cr ...
我囝囝和你情況一樣,我只填了10間,就填不下去,現在唯有叫囝囝努力考好畢業試,如果真的派得不好,就去自行兩間面試的學校去叩門。

作者: MariaTsui    時間: 14-4-13 12:12     標題: 引用:Quote:goodboy1+發表於+14-4-12+10:31+呈分

原帖由 樂恩媽 於 14-04-12 發表
誰說呈分試很少不合格情況!阿仔學校溫習數學小測,全班一半人不合格。到正式呈分試數學卷一也有三分之一人不 ...
囝囝學校也是這樣的,英文可以3分一人不合格,學校說教署有難度分,經教署調整後,會不同的,但唔合格的小朋友在自行時,遞不倒表。

作者: yy13    時間: 14-4-13 12:32     標題: 引用:直資按她這成績九龍塘香島不知有沒機會。或

原帖由 kwongciu 於 14-04-13 發表
直資按她這成績九龍塘香島不知有沒機會。或匯基我指叩門
九龍東滙基
之前同學媽咪打電話問過無叩門位

作者: BHT    時間: 14-4-13 12:55     標題: 引用:Quote:原帖由+樂恩媽+於+14-04-12+發表誰說

原帖由 MariaTsui 於 14-04-13 發表
囝囝學校也是這樣的,英文可以3分一人不合格,學校說教署有難度分,經教署調整後,會不同的,但唔合格的小 ...
今次呈三數學券深了得多,連精英班都只係好小人拎A.....

結果係有好多人唔及格

作者: kwongciu    時間: 14-4-13 13:04

我指深水埔匯基是否沒機會啦。同時深水埔崇真是否band 1沒機會的呢
作者: MariaTsui    時間: 14-4-13 13:40     標題: 引用:我指深水埔匯基是否沒機會啦。同時深水埔崇

原帖由 kwongciu 於 14-04-13 發表
我指深水埔匯基是否沒機會啦。同時深水埔崇真是否band 1沒機會的呢
大坑東匯基是派位,只要同一banding,怎會無機會,崇真是直資。

作者: mckong    時間: 14-4-13 15:35

ohnono 發表於 14-4-12 22:10
mckong  教局是用三次呈分後所獲的配對分來平均的,甚麼是配對分?
-------------------------------------- ...
謝謝ohnono詳細的解說。因去年升中晚會中老師沒有提及三次呈分起伏較大之影響,而大仔在三次呈分中相對穩,1-90名的第一組中,他分別排過4x,3x,3x,而派位亦合理,入了1B英中。但今年老師就特別跟家長們提到,他們連續幾年觀察到呈分試上落較大之同學派位欠佳,如無記錯,她提到呈二影響較顯明,因我知這條數是很複習的,也不知應如何問下去,但今年全級少了人,相對每個組別也少了,第一組是1-82,二仔呈一是87,是第二組,呈二與呈一合計後上回50,但這個起伏都令我覺得有隱憂,而老師說每個組別之邊距是十個八個學生,加上我今次跨了區,跟去年為大仔選校的方法完全是兩回事,變數也較多,我相信這也是很多表現不穩定的B1C同學選校之難處。

作者: lucia6119    時間: 14-4-13 16:40

直資或者 可試 聖道迦南, 李國寶中學

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5