教育王國

標題: 學知園面試歸來 [打印本頁]

作者: babykellie    時間: 14-3-14 11:06     標題: 學知園面試歸來

今天早上8:30第一組in,面試分三PART, 第一PART單獨面試,老師要求拿牙刷,毛巾,雨傘,做一些簡單指令,跟住看圖畫書,第二Part 小組面試,英文老師用彩色膠圈,放音樂,跟著音樂在老師後面跑,音樂停,將膠圈放在同樣顏色地方,第三Part 填問卷,2條問題 對於面試安排有什麽意見,關於小朋友自理怎麼教育,舉例說明。

安排都算緊湊,40分鐘左右完成。祝大家好運!

作者: ruby_leung    時間: 14-3-14 11:09     標題: 引用:今天早上8:30第一組in,面試分三PART,+第

原帖由 babykellie 於 14-03-14 發表
今天早上8:30第一組in,面試分三PART, 第一PART單獨面試,老師要求拿牙刷,毛巾,雨傘,做一些簡單指令, ...
Thanks for your sharing, which campus you baby in?

作者: ruby_leung    時間: 14-3-14 11:10     標題: 回覆:學知園面試歸來

要見校長嗎?

作者: babykellie    時間: 14-3-14 11:10

凱帆
作者: zabbielau    時間: 14-3-14 11:10

Thanks so much for sharing!
作者: babykellie    時間: 14-3-14 11:12

我地系見主任講下4月11日寄結果,no question, 交完問卷走得
作者: ruby_leung    時間: 14-3-14 11:14     標題: 回覆:學知園面試歸來

吾該晒,祝好運。

作者: siplee88    時間: 14-3-14 11:28     標題: 引用:今天早上8:30第一組in,面試分三PART,+第

今天早上8:30第一組in,面試分三PART, 第一PART單獨面試,老師要求拿牙刷,毛巾,雨傘,做一些簡單指令, ...
Thanks a lot with such useful and kind sharing !wish you the best luck towards your ideal result !

作者: winbun    時間: 14-3-14 11:32     標題: 引用:我地系見主任講下4月11日寄結果,no+questi

我地系見主任講下4月11日寄結果,no question, 交完問卷走得
可以兩位家長一起in嗎?

作者: alpo1122    時間: 14-3-14 11:35

真係要見校長或主任? 一個家長見? 要填問卷, 咁小朋友自由活動?
作者: hilouisll    時間: 14-3-14 11:36     標題: 回覆:babykellie 的帖子

Thanks for yr sharing!

作者: BostonRedSox    時間: 14-3-14 11:38

winbun 發表於 14-3-14 11:32
可以兩位家長一起in嗎?
Both can enter the school but just one interviewing with child
作者: BostonRedSox    時間: 14-3-14 11:40

alpo1122 發表於 14-3-14 11:35
真係要見校長或主任? 一個家長見? 要填問卷, 咁小朋友自由活動?
You and your kid will be assigned a seat when meeting Principal, around 10-12 pairs in one room. Then Principal will ask each pair out to get the questionnaire and may ask the child a few questions in Cantonese. You child have 2 books to play with when seated and parent need to fill in the questionnaire.
作者: hilouisll    時間: 14-3-14 11:41     標題: 回覆:BostonRedSox 的帖子

你小朋友表現如何?是人山人海嗎?

作者: BostonRedSox    時間: 14-3-14 11:42

babykellie 發表於 14-3-14 11:06
We started at 8:50, so we have group interview first then individual. Took 40 minutes as well and we left at 9:30am. The process is real smooth and the teachers are real nice!!!
作者: BostonRedSox    時間: 14-3-14 11:45

hilouisll 發表於 14-3-14 11:41
你小朋友表現如何?是人山人海嗎?
My kid not responding this morning, but I like the arrangement. They only scheduled around 10-12 pairs each 20 minutes and especially we interviewed so early, not too crowded as yet. Think you will enjoy this interview, just relax and enjoy!!!
作者: hilouisll    時間: 14-3-14 11:51     標題: 回覆:BostonRedSox 的帖子

學之園競爭好大,我會放鬆D當去見識下。Wish u gd luck and get the offer!

作者: Wongleungyuen    時間: 14-3-14 11:56     標題: 回覆:alpo1122 的帖子

Thx for your sharing

作者: 新人物    時間: 14-3-14 11:59

雖然我無報名,但覺得妳肯咁詳細同其他家長分享個過程好難得,希望妳小朋友考到啦

作者: kukudeechu    時間: 14-3-14 12:01

嘩...禁深既, 即係細B一定無行啦...

作者: echa1110    時間: 14-3-14 12:11

i think thats too much for PN interviews....
作者: miffybb2012hk    時間: 14-3-14 12:25     標題: 回覆:學知園面試歸來

我都見完了。流程內容一樣!只係要轉三間房,覺得好趕同幾挑戰!每間房只係坐一陣又要起身换房,小朋友啱啱適應咗,又要走!

作者: JJJlove    時間: 14-3-14 12:28     標題: 引用:我都見完了。流程內容一樣!只係要轉三間房

原帖由 miffybb2012hk 於 14-03-14 發表
我都見完了。流程內容一樣!只係要轉三間房,覺得好趕同幾挑戰!每間房只係坐一陣又要起身换房,小朋友啱啱 ...
都系凱帆校?

作者: miffybb2012hk    時間: 14-3-14 12:31     標題: 回覆:JJJlove 的帖子

yes!!!  好多人不停去interview!

作者: hoihoima    時間: 14-3-14 12:48

kukudeechu 發表於 14-3-14 12:01

你覺得哪一部分深?

作者: suki.ywk    時間: 14-3-14 12:49     標題: 回覆:學知園面試歸來

2歲人仔已經要單獨面試

作者: ruby_leung    時間: 14-3-14 13:54     標題: 引用:我都見完了。流程內容一樣!只係要轉三間房

原帖由 miffybb2012hk 於 14-03-14 發表
我都見完了。流程內容一樣!只係要轉三間房,覺得好趕同幾挑戰!每間房只係坐一陣又要起身换房,小朋友啱啱 ...
我都好怕換噤多次房……

作者: Bu_ma    時間: 14-3-14 14:03

我今日都係in 8:30果批,同樓上家長所講一樣分3parts進行,都係做指令之後英文老師唱遊,最後家長填問卷及見校長問咗小朋友兩條問題咁就完成,其實不太難,比想像中容易,不過真係要睇小朋友狀態,因為要轉3間房進行,不過大家放鬆D啦~
作者: alpo1122    時間: 14-3-14 14:21

回覆 suki.ywk 的帖子

要單獨見? 可以由家長陪架?
作者: JJJlove    時間: 14-3-14 14:21     標題: 回覆:Bu_ma 的帖子

有無In 青衣分校媽咪分享下過程,仲系每間分校都系一樣?

作者: niclicma    時間: 14-3-14 14:34     標題: 回覆:學知園面試歸來

康城都差不多,我諗間間大致相同。

作者: darichie    時間: 14-3-14 14:37

回覆 babykellie 的帖子

我覺得佢呢個安排除左係測試小朋友既能力之外
亦係想測試小朋友既適應力同耐性

我最後填問卷時有個超大B一開始就坐唔定走來走去
最後校長野都無問佢就比送份禮物比佢走勒~

作者: Bu_ma    時間: 14-3-14 14:51

alpo1122 發表於 14-3-14 14:21
回覆 suki.ywk 的帖子

要單獨見? 可以由家長陪架?
其實唔係單獨見,只係填完問卷校長會逐個嗌名,同家長一齊行去交比校長時,佢再問小朋友兩三條簡單問題,就送份禮物比你,就走得喇,記得say thank you~
作者: sze~sze    時間: 14-3-14 14:57

校長會問咩問題呀?
作者: tongtongwhite    時間: 14-3-14 15:01

I think its too much for a one year old bb. they have to stay patient, show their intelligence and speaking skills, also moving to different rooms within a short time.

there was a baby crying loudly next to me during the whole process of play time with musical...I could not hear well what the teacher say.  I am surprise by how calm my daughter was  (with the crying boy, in 20 cm from her).  I also doubt how much my daughter can hear as the crying was so loud.  
作者: april12    時間: 14-3-14 15:08     標題: 回覆:babykellie 的帖子

Thx for sharing!

作者: Bu_ma    時間: 14-3-14 15:16

sze~sze 發表於 14-3-14 14:57
校長會問咩問題呀?
校長問我個囡頭先係同老師玩揸車車(英文唱遊個part玩過),跟住再問佢頭先佢係玩咩色,亞囡答完後又叫佢指果隻顏色出嚟,之後就話送份禮物比佢喇,say thank you後走得,我唔知其他小朋友係咪問呢D問題,因我冇留意。
作者: lotteyi    時間: 14-3-14 15:50     標題: 回覆:學知園面試歸來

青衣,大致一樣

作者: jmak    時間: 14-3-14 15:52

very kind of you for sharing these useful information !
作者: jilly_goodsiste    時間: 14-3-14 15:53     標題: 回覆:學知園面試歸來

我覺得每個環節好短時間,小朋友未warm up就要轉班房。

作者: RMC0101    時間: 14-3-14 15:53

回覆 JJJlove 的帖子

My baby interview at around 12pm..arrangement quite smooth, not too crowd, finished in 40 mins. 同其他家長考D野一樣! Good luck everyone.

作者: sandrah    時間: 14-3-14 16:12

Thank for yr sharing!
似乎第一及第二part 不考小朋友說話能力?
第3part校長問小朋友questions深不深?

作者: miffybb2012hk    時間: 14-3-14 16:20     標題: 引用:回覆+babykellie+的帖子 Thank+for+yr+sha

原帖由 sandrah 於 14-03-14 發表

Thank for yr sharing!
第一part 有考小朋友講野㗎!  例如要講早晨,咩名,咩顏色!

作者: Bonbonita    時間: 14-3-14 16:25

我今日係凱帆12:10pm interview, 第三PART係同校長見面架?我以為佢係主任tim~~
佢考三PART,但都可以約一小時內完成,我覺得個流程好好,老師好nice!!
作者: Bu_ma    時間: 14-3-14 16:40

回覆 Bonbonita 的帖子

好似係分咗兩間房接見,可能一間校長見,一間主任見,但我見果個係校長~
作者: suki.ywk    時間: 14-3-14 16:58     標題: 回覆:Bu_ma 的帖子

校長單獨冇問問題喔⋯我地成班家長填完問卷,就得叫名坐低。校長就行入嚟坐係中間介紹下,然後大圍問大家有冇問題就逐個小朋友派小禮物嘞

作者: 秋啪頭    時間: 14-3-14 17:01     標題: 回覆:學知園面試歸來

我姨甥又係in海凱,一月大仔,佢好心儀,更好彩佢in咁多間呢間最好。我仔七月,我冇報,不過聽到都覺得有啲難! 希望各位小朋友發揮到! 各媽媽分享真感動!我聽日in劍嗚,同老公傾過, 決定全程放鬆,俾佢自由發揮,可能有奇蹟!

作者: jilly_goodsiste    時間: 14-3-14 17:03     標題: 引用:校長單獨冇問問題喔⋯我地成班家長填完問卷

原帖由 suki.ywk 於 14-03-14 發表
校長單獨冇問問題喔⋯我地成班家長填完問卷,就得叫名坐低。校長就行入嚟坐係中間介紹下,然後大圍問大家有冇 ...
我係凱帆面試,校長一個一個小朋友叫出黎,問一題問題就比禮物,我見每一個都mark底,唔知係唔係比分。

作者: Bonbonita    時間: 14-3-14 17:07

回覆 Bu_ma 的帖子

ic.....我果刻都好忙同亂,轉左幾間房,真係無留意同時間有二間房做PART 3.
作者: sakbbjaijai    時間: 14-3-14 17:17     標題: 回覆:學知園面試歸來

康城校今日in,  都係咁上下, 會問 color,  有group in,  有 individual in,  有校長問問題,其實唔難,加油,希望大家都揾到心儀學校

作者: Bu_ma    時間: 14-3-14 17:23

suki.ywk 發表於 14-3-14 16:58
校長單獨冇問問題喔⋯我地成班家長填完問卷,就得叫名坐低。校長就行入嚟坐係中間介紹下,然後大圍問大家有冇 ...
你係in邊間?我in凱帆校
作者: Lublub    時間: 14-3-14 17:32     標題: 回覆:學知園面試歸來

我個女康城in 不過校長冇問問題  問卷第二條係問你怎樣睇學校同家長關係

作者: mmlaw    時間: 14-3-14 17:53     標題: 回覆:學知園面試歸來

請問係咪4月11日收信通知收唔收?咁12號係收咩通知?我頭先無睇清楚

作者: BostonRedSox    時間: 14-3-14 18:07     標題: 引用:請問係咪4月11日收信通知收唔收?咁12號係

原帖由 mmlaw 於 14-03-14 發表
請問係咪4月11日收信通知收唔收?咁12號係收咩通知?我頭先無睇清楚
4月11日前有信係First round offer, second round offer, wait and reject will be notify before 12 May. No need to call if not receiving letter on 11 Apr.

作者: mmlaw    時間: 14-3-14 18:12     標題: 回覆:BostonRedSox 的帖子

Thx~~~good luck !!

作者: happyhealthymin    時間: 14-3-14 18:13     標題: 引用:我覺得每個環節好短時間,小朋友未warm+up

原帖由 jilly_goodsiste 於 14-03-14 發表
我覺得每個環節好短時間,小朋友未warm up就要轉班房。
同意。

作者: Debbie_Mama    時間: 14-3-14 18:24

吾好意思,其實樓住是否想你的小朋友入到學之園? 將所有題目O甘仔細分享出黎對其他今日 IN O左的家長同小朋友好吾公平。我個小朋友今日IN 左, 雖然機會微,但都叫有個希望,而家我覺得無晒機會,好吾開心!

如果可以,請把佢DELETE,對我們會公平一點! 千萬個Thanks!!!

此不喜勿插!!!

作者: ruby_leung    時間: 14-3-14 19:03     標題: 引用:吾好意思,其實樓住是否想你的小朋友入到學

原帖由 Debbie_Mama 於 14-03-14 發表
吾好意思,其實樓住是否想你的小朋友入到學之園? 將所有題目O甘仔細分享出黎對其他今日 IN O左的家長同小朋 ...
你又有道理

作者: kitmantsoi    時間: 14-3-14 19:46     標題: 引用:吾好意思,其實樓住是否想你的小朋友入到學

吾好意思,其實樓住是否想你的小朋友入到學之園? 將所有題目O甘仔細分享出黎對其他今日 IN O左的家長同小朋 ...
唔好唔開心,其實過往幾年模式内容相近, 至少和我四年前模式相同。幼兒太細即使明知老師會問咩題目都無得準備,反而休息夠,心情好家長亦放鬆d,方為上策。good luck!

作者: Deutsche    時間: 14-3-14 19:52     標題: 回覆:學知園面試歸來

No worry, 根本咁短時間都好難準備咩野,小朋友臨場發揮最緊要,相信其實考的內容有很多都是在家就做到,出到去就另一回事,所以知係俾家長有個心理準備,但唔會有太大優勢。我小朋友就係出到去很怕羞的,在家就好威咁。(利申:我係今日in但冇去到)

作者: hilouisll    時間: 14-3-14 20:00     標題: 回覆:Deutsche 的帖子

Agree with you.

根本係冇得準備,好睇小朋友臨場發揮。

作者: rabbit421    時間: 14-3-14 20:10

大家平常心啦,我個女今日IN得超差,HILOUISLL講得好啱,係無得準備咁滯,佢到時狀態點就係點。我女今日一啲野都唔肯講,仲成日嘁,又唔肯比問卷校長,我都打定輸數,因為康傑收左我女,我都係去見識下架咋,大家加油
作者: Wongleungyuen    時間: 14-3-14 21:05     標題: 引用:No+worry,+根本咁短時間都好難準備咩野,小

原帖由 Deutsche 於 14-03-14 發表
No worry, 根本咁短時間都好難準備咩野,小朋友臨場發揮最緊要,相信其實考的內容有很多都是在家就做到,出 ...
Agree.其實好講臨場表現,就算比你知道考咩,train好晒都唔代表臨場做到

作者: suki.ywk    時間: 14-3-14 21:16     標題: 回覆:Bu_ma 的帖子

Yes...

作者: poonchitlun    時間: 14-3-14 21:17     標題: 回覆:學知園面試歸來

知道詳細流程又如何,只是比其他家長有心理凖備,就算比家長試前訓練好,亦要睇小朋友表現,千幾人爭幾十個位,一切隨緣啦,當面試只是遊戲,放鬆d

作者: suki.ywk    時間: 14-3-14 21:21     標題: 回覆:jilly_goodsiste 的帖子

我都係呀! 你in幾點? 邊轉? 我in 3:30

作者: cytjulia    時間: 14-3-14 22:12     標題: 回覆:學知園面試歸來

我都覺得臨場冇得控制,佢問個啲個女平時識架,但去到坐都唔肯坐低真係比你學貫中西都冇用

作者: hoihoima    時間: 14-3-14 22:17

Debbie_Mama 發表於 14-3-14 18:24
我路過,支持你的講法!就算小學討論區那邊,都不會在完成面試前詳細討論面試題目。即使最後可能沒有實際影響,也須考慮其他人的感受!而且,學之園以前年度的面試模式在這討論區可以找到很多,已經可以給大家參考了。

作者: scytsin    時間: 14-3-14 22:57     標題: 回覆:Debbie_Mama 的帖子

其實我覺得都係得個知字, 就算家長知道in 乜野都無用,因為見果個係小朋友,咁短時間無可能幫個小朋友有預備d乜野, 完全係睇小朋友臨場發揮, 與小學考試題目不能相提並論, 小學生起碼都6歲人以上,我地講緊個個小朋友都得果2歲人仔未夠咋

作者: hoihoima    時間: 14-3-14 23:00

scytsin 發表於 14-3-14 22:57
其實我覺得都係得個知字, 就算家長知道in 乜野都無用,因為見果個係小朋友,咁短時間無可能幫個小朋友有預備d ...
考小學是4至5嵗的事!

作者: happybbpig    時間: 14-3-14 23:22

回覆 hilouisll 的帖子

我都係咁話
作者: elmolly    時間: 14-3-15 00:01     標題: 回覆:babykellie 的帖子

有無人無帶信去in? 搵唔到封信

作者: ruby_leung    時間: 14-3-15 00:04     標題: 引用:有無人無帶信去in?+搵唔到封信 +

原帖由 elmolly 於 14-03-15 發表
有無人無帶信去in? 搵唔到封信
封書有用架,你要填返個申請編號啊

作者: 323    時間: 14-3-15 00:07

ruby_leung 發表於 14-3-15 00:04
封書有用架,你要填返個申請編號啊

同email果個一樣嗎?
作者: ruby_leung    時間: 14-3-15 00:10     標題: 引用:Quote:ruby_leung+發表於+14-3-15+00:04+封

原帖由 323 於 14-03-15 發表
同email果個一樣嗎?
我又吾肯定……因為個email已經delete左

作者: 323    時間: 14-3-15 00:13

ruby_leung 發表於 14-3-15 00:10
我又吾肯定……因為個email已經delete左

我叫朋友睇下先, 佢封信已被"分屍"...
作者: sakbbjaijai    時間: 14-3-15 00:15     標題: 引用:吾好意思,其實樓住是否想你的小朋友入到學

唔洗咁緊張,就算知點in,  都要靠臨場,2 歲小朋友,就算比你知道model answer 都唔代表佢現場表現得好,加上學校應該唔會單睇你做到幾多tasks,  而係學生整體表現,relax !!

作者: Debbie_Mama    時間: 14-3-15 00:15

其實我讚成分享interview 形式,但真的不須要detail到連面試用的道具,問卷問題都post出來! 我相信大家為了幫自己子女考取心儀的幻兒園,已付出好大努力,但將心比己,如果因為其他人預早知道題目,做了準備,而影響了自己子女被取錄機會,實在很吾公平! 本人見很多家長都分享了interview情況,好appreciate,但她們都不會這樣"詳細"~

不喜勿插!
作者: Maggiebbchan    時間: 14-3-15 01:27     標題: 引用:吾好意思,其實樓住是否想你的小朋友入到學

又一自私家長!

作者: Maggiebbchan    時間: 14-3-15 01:32     標題: 引用:其實我讚成分享interview+形式,但真的不須

原帖由 Debbie_Mama 於 14-03-15 發表
其實我讚成分享interview 形式,但真的不須要detail到連面試用的道具,問卷問題都post出來! 我相信大家為了 ...
你估你in完唔講面試內容俾其他家長知,你個小朋友就一定讀到學之園咩?
乜你認為小朋友的面試表現到我們做家長的可以控制咩?如果知道面試內容就會考得好,咁就唔會有咁多小朋友去到學校又喊又失控啦!

作者: Maggiebbchan    時間: 14-3-15 01:35     標題: 引用:今天早上8:30第一組in,面試分三PART,+第

多謝你!欣賞你是一個唔自私的人!

作者: adalyho    時間: 14-3-15 01:48

我就係一個好好既例子!我今日下午in, 睇到樓主既tips就同阿女練下!點知去到in既時候佢喊到七彩、零反應!但係真係好感謝樓主既分享!
作者: lovelylpclpc    時間: 14-3-15 02:39     標題: 引用:真係要見校長或主任?+一個家長見?+要填問卷

原帖由 alpo1122 於 14-03-14 發表
We also attended interview (@Olympic) today which took around 30mins.  Herewith the Rundown for reference.

圖片附件: 1394822574872.jpg (14-3-15 02:39, 46.91 KB) / 下載次數 19
/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2OTN8NDlhNmIwODJ8MTcyNjkyNjA4OHww

作者: 丁丁aunty    時間: 14-3-15 09:21     標題: 引用:Quote:babykellie+發表於+14-3-14+11:06+今

原帖由 kukudeechu 於 14-03-14 發表
細b直頭見都無得見啦,呢個面試根本就係考神童

作者: elizatyy    時間: 14-3-15 09:51

其實LHK面試主力考小朋友反應(亦是老師和學校做評估主要部份), 我相信家長好難一兩日train 到個小朋友。
作者: elizatyy    時間: 14-3-15 09:57

及小朋友的臨場反應亦好講眼緣、即小朋友對學校和老師的感覺。Interview 時分三間房就像平日上課會分組跟不同老師上課一樣。個人覺得LHK不是要神童、而是要小朋友反應快、家長又願意配合學校。
作者: crazymum    時間: 14-3-15 10:26     標題: 引用:Quote:原帖由+Debbie_Mama+於+14-03-15+發

原帖由 Maggiebbchan 於 14-03-15 發表
你估你in完唔講面試內容俾其他家長知,你個小朋友就一定讀到學之園咩?
乜你認為小朋友的面試表現 ...
冇錯,咁短時間實在不能為小朋友做咩準備,但家長填的問卷題目實在不應分享,因為當時只有2,3分鐘答題,又要照顧小朋友,有冇準備差別很大!

作者: cindywy    時間: 14-3-15 10:52     標題: 引用:Quote:原帖由+babykellie+於+14-03-14+發表

原帖由 Maggiebbchan 於 14-03-15 發表
多謝你!欣賞你是一個唔自私的人!
贊同,感謝分享!咁細嘅bb,臨時train根本冇用。

作者: marmalade    時間: 14-3-15 11:01     標題: 回覆:學知園面試歸來

我覺得關唔關自唔自私事,面試真係睇小朋友的表現眼綠。 但樓主真係唔應該代表學校同其他家長咁詳細咁分享個面試過程出來
如果真係咁冇所謂的話,咁點解學校唔係封面試信到打出來,等各位家長一齊好好準備?

作者: sakbbjaijai    時間: 14-3-15 11:16     標題: 回覆:學知園面試歸來

大家唔好咁la,  PN interview 吧了, 況且D 題目來來去去都係咁,唔講你都估到la... 我囡昨日in,  乜都唔知咪又係識答, 識答又代表收佢咩?relax!!

作者: Smartbubu    時間: 14-3-15 11:24     標題: 回覆:學知園面試歸來

希望各位順利有心儀學校 offer, 學之園係一間好有 heart 既學校,好尊重家長意見既學校,佢並唔係要神童,只係分3部份睇小朋友反應同性格,有D小朋友 individual  interview 表現好,有D小朋友 group in 表現好, 所以分3部份 interview, 算係比較全面同客觀喇,總好過去某D幼稚園,等半個鐘, in 3 分鐘吧!

作者: sakbbjaijai    時間: 14-3-15 12:09     標題: 引用:希望各位順利有心儀學校+offer,+學之園係一

原帖由 Smartbubu 於 14-03-15 發表
希望各位順利有心儀學校 offer, 學之園係一間好有 heart 既學校,好尊重家長意見既學校,佢並唔係要神童, ...
i agree......

作者: kissobaby    時間: 14-3-15 13:51     標題: 回覆:學知園面試歸來

真係好憎填問卷個part,見到人地d小朋友狂走狂叫。自己個個搶筆!

我in過k今日又in PN,我竟然覺得今日PN仲深過K。

Group in,比個圈你扮揸車,老師比左一個好長既指令,叫你聽音樂起身,轉手上既圈,音樂停坐低。重覆!跟著要跟佢行,轉手上既圈,配對顏色。

歲幾兩歲,顏色係唔容易。我唔知究竟d小朋友聽唔聽得明咁長既指令。

作者: 曾高    時間: 14-3-15 13:53

Smartbubu 發表於 14-3-15 11:24
希望各位順利有心儀學校 offer, 學之園係一間好有 heart 既學校,好尊重家長意見既學校,佢並唔係要神童, ...

絶對同意!
學校安排兩天半的時間為未來pn學生面試,是因為他們很認真地評估小朋友的能力
我的囡囡兩年前在學之園面試,老師要求女兒選擇適合的顏色,圖形配對,生果配對
唯一最困難的就是我們冇法担保小朋友當日的狀態.

作者: elmolly    時間: 14-3-15 13:54     標題: 引用:真係好憎填問卷個part,見到人地d小朋友狂走

原帖由 kissobaby 於 14-03-15 發表
真係好憎填問卷個part,見到人地d小朋友狂走狂叫。自己個個搶筆!

我in過k今日又in PN,我竟然覺得今日PN仲 ...
同我一樣, d音樂又細聲, 我都唔知開始左

作者: kissobaby    時間: 14-3-15 14:10     標題: 引用:Quote:原帖由+kissobaby+於+14-03-15+發表

原帖由 elmolly 於 14-03-15 發表
同我一樣, d音樂又細聲, 我都唔知開始左
D音樂好細聲,好沙

作者: adelk    時間: 14-3-15 14:24     標題: 回覆:學知園面試歸來

I must thank all mammy who are willing to share out these information. I agree that, even though we all know about the details and questions, we also can't control our child's reactions and behavior during the interview. So, please take it easy and let the child 'decides'..

作者: Debbie_Mama    時間: 14-3-15 14:39

marmalade 發表於 14-3-15 11:01
我覺得關唔關自唔自私事,面試真係睇小朋友的表現眼綠。 但樓主真係唔應該代表學校同其他家長咁詳細咁分享 ...
Agree !

作者: babyBenz    時間: 14-3-15 14:40     標題: 回覆:學知園面試歸來

多謝樓主分享!今日in 完康城校,3間房interview 模式雖然相似,但down to the details 就唔同。同場8個小朋友2個爆喊,其中一個正正gp in 坐係我仔隔離!所以話呢,天時地利人和,Nursary interview preparation 並不是一朝一夕可以訓練出來的,大家放輕鬆,enjoy the interview and wait the best to come la!

作者: aquasee    時間: 14-3-15 15:19     標題: 回覆:學知園面試歸來

我前兩年in, 我個囡見校長的部分睡了,最後第一輪waiting收左,所以interview無絕“對“的答案。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5