教育王國

標題: 典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS? [打印本頁]

作者: crazdandan    時間: 14-3-12 23:31     標題: 典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS?

我家小孩將於今年適齡入讀K1,我們兩夫妻都是讀傳統本地學校長大的香港人,不是特別富裕的普通中等家庭,基於明白本地填鴨式教育不足的考量,唔想自己既小朋友童年只在功課、考試 、測驗中渡過,
考慮比小孩讀IS,但又不太清楚IS升學之路、學校與家庭互動、小朋友與同學背景,家長們之間溝通等方面會遇到的問題,想知道有冇類似情況的家長可分享?

作者: ILBC    時間: 14-3-13 09:31

我們正正就是你所講的一樣, 兩夫婦土生土長, 讀band 2英中, 靠自己考上本地大學, 現在算是生活穩定的普通中產.

一路以來, “國際學校”對我來說很遙遠, 很陌生, 從沒, 亦不敢想將來會把孩子送進去. 坦白說, 以前亦有一般不熟悉IS家長的心態: IS學生很壞, 太開放, 吸毒等好負面的想法.

我倆本身性格唔aggressive, 隨遇而安, 亦有共同育兒的看法, 平常沒有補中英數, 十樣琴棋書畫, 她熱愛音樂, 就只有上一堂音樂班和一堂音樂劇, 每日閱讀, 看看卡通, 到公園玩玩而已. 看見身邊虎爸媽朋友及現在香港極不健全的教育改革制度, 令到小孩子喘不過氣, 很痛心. 開始打算讓小孩讀所謂活動教學的學校. 誰知, 越問得多, 越知得多, 好多時正如這裏亦有家長提過, 始終內裏個本地文化, 老師的教育成長背景, 心態都離不開比較傳統的想法.

另外, 衡量過小孩本身性格, 特質和學習需要, 最後便決意考IS. 現在她讀K3, 享受着每天, 很喜歡學校, 老師及同學, 學校有很多活動, 跟校長及老師打成一片, 有field trip, , 非常鼓勵閱讀. 跟老師有密切溝通, 家長和同學們互相沒有競爭, 很和睦. 沒有什麼功課, 就算有(一個月都冇一份)都係10分鐘內可完成, 老師還要好着緊提醒家長不要孩子一日內完成, 要用一星期完成!有些甚至可交可唔交. 這些“功課”, 我從來不用管, 女兒會自動自覺好有心機去完成. 跟最近在另一條thread有家長提及ESF的校園生活相似. 一個topic會用不同方法(唱歌、遊戲、勞作、presentation, field trip...)教小朋友, 教兩三星期不等讓小孩慢慢消化.

我倆倒沒想太多升學之路, 反而找到間適合的學校培育全面發展, 正面積極態度及熱愛學習最為重要, 我們相信條條大路通羅馬!
作者: oooray    時間: 14-3-13 10:25

回覆 crazdandan 的帖子

家庭合不合適不在乎你是典型還是非典;在乎父母認不認同IS的理念。一言難盡。唔想自己既小朋友童年只在功課、考試 、測驗中渡過 : 冇錯!冇功課、考試 、測驗的local school已經唔存在;比人殺晒;就算有都冇人敢讀;
學校與家庭互動;不怕不夠互動;只怕父母有沒有足夠時間參與學校所有的conference,field trip,等等...
小朋友與同學背景:到處都有好學生與壞蛋;不分LS/IS,如你自問不愛與人比較;不會看扁自己;別人住house坐靚車番學與你何干?大家比一樣的學費;每個小朋友係學校是平等的;
家長們之間溝通 : 麻煩家長全世界都有;從綜援戶至住山頂從不缺;敬而遠之便可;反正佢睇你唔起時亦唔會理你;
升學之路: LS隨平d之外(但去補習d$隨時夠比IS學費);升學之路唔見得好易行;IS想升學想升得好d一樣要努力;不過大家學習方法唔同已。

作者: Mighty    時間: 14-3-13 12:00

我女女係ESF、所以我只是説説ESF PARENT的経験、其実我覚得大部分ESF的LOCAL PARENTS,家庭背景都係中中庸庸、不是一般認為是富有人家、当中也有英文不是非常好好的、所以絶不存在自己英文好、才可譲小朋友讀IS的錯誤観念。 只要父母不要抱着被害者意識、甚麼給人看不起等等于腐思想、是没有問題的。 做PARENT HELPER便可多機会了解学校情形。 如果想再互動多点、父母就要主動点、多聯絡老師就是了。
作者: happyhealthymin    時間: 14-3-13 13:36     標題: 回覆:典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS

而家ESF 小學面試要見埋家長,如果家長英文不是很好,會有影響嗎? 我印象中國際學校喜歡native speaker, 或接近native speaker家長.

作者: DreamKid    時間: 14-3-13 13:53     標題: 回覆:crazdandan 的帖子

其實適唔適合好睇家長有幾接受lS既教育理念。lS主要是由學習動幾推動學習。如果家長都不太相信這套理念,將來會後悔。

你而家可能不想有太多功課、測驗。但到時真係無既時候,你又會唔會唔安心呢? 無textbook,你會唔會覺得唔知佢學左物呢?成績表無 85, 90 呢D數字,無排名,只有一堆文字,你會唔會 uncomfortable 呢?

朋友親戚聚會,人地小朋友已經學到物物物,你個都未學。你會唔會因而question 自己當初的選擇呢?

lS學费唔平,如果覺得吃力,將來很容易後悔 unless you are a strong believer of the system. 雖然 LS 補習,興趣班洗费都唔少,但到底這些隨時都可以 cut.

如果普通中產 local 家庭,我會見意選esf, cais 這些中產家庭比較多的IS。小朋友其實無物所謂,但家長可能覺得比較 comfortable。

作者: sweetheartb    時間: 14-3-13 14:14     標題: 引用:我女女係ESF、所以我只是説説ESF+PARENT的

原帖由 Mighty 於 14-03-13 發表
我女女係ESF、所以我只是説説ESF PARENT的経験、其実我覚得大部分ESF的LOCAL PARENTS,家庭背景都係中中庸 ...
非常認同

作者: himching    時間: 14-3-13 14:22

DreamKid 發表於 14-3-13 13:53
其實適唔適合好睇家長有幾接受lS既教育理念。lS主要是由學習動幾推動學習。如果家長都不太相信這套理念,將 ...

朋友親戚聚會,人地小朋友已經學到物物物,你個都未學。你會唔會因而question 自己當初的選擇呢? ==> 依個九成家長過唔到嘅心魔.

lS學费唔平...==> 其實係用錢買全家嘅快樂.

作者: samsam123321    時間: 14-3-13 14:23

Deleted.
作者: peak1011    時間: 14-3-13 16:13

上面的都說得對。如果不完全信奉IS理念,local家長會好矛盾,因為鍾意同人比較。

'小學選校'那邊大部分係LS家長,有人就comment數學程度IS比LS淺一兩年,佢個COMMENT最後總結是'嚇死人!'.....如果你是這類家長,絶對不適合讀IS。老實講,有幾嚇死人?係人都知外國的數學係比香港教得慢同淺,如果係咁大個人先知,又感覺嚇死人的話,咁個家長對外面的世界所知有限,相信亦不重視孩子的世界觀,還是留在LS適合,否則孩子跟全家背道而馳。

我自己回想,我哋細個學數學都快過外國人好多,同一級d嘢深好多,但咁又點?對一個數學天份差、而學校又完全提不起佢對數學興趣的學生如我來說,教得深唔等於我明白,我就似一舊雲,完全唔知先生喺度做咩,完全無概念,只覺得追到氣咳!仲要當時我阿媽已經請咗補習先生一星期來四日跟我的數學,直至中五後,我先唔洗再讀數學呢科,感覺成個鬆晒!結論是教得深唔等於個個明,IS因材施教,同一個grade有不同程度的人,真係分開教佢哋,小朋友有興趣會教得快D深D。

作者: peak1011    時間: 14-3-13 16:43

himching 發表於 14-3-13 14:22
朋友親戚聚會,人地小朋友已經學到物物物,你個都未學。你會唔會因而question 自己當初的選擇呢? ==> 依個 ...

無錯,香港太多家長鍾意攞自己的小朋友出來表演,鍾意比較。無可否認,LS好多科目都教得深,寫字數學等一定係快好多。但當我見到我讀IS的十歲姨甥女,書不離手、看一幅畫可以從風格估到係邊個畫家所畫,可以講出好多歷史背景......我在想,好多東西是兩者不能比較的,IS重視的,LS卻不重視,那為什麼要以LS的準則去評論IS的學生?IS學生好多都鍾意睇書,呢方面我相信LS係做得無咁好的,咁點解又唔攞嚟比較吓呢?因為呢樣嘢量化唔到?LS家長就係喜歡量化所有嘢......我相信我十歲的姨甥女,大個唔會唔識寫字同計數,但LS好多學生,即使到大個咗,都應該唔可以從畫風估到係邊個畫家所畫的畫,亦好少會識欣賞藝術,講得出畫作的歷史背景。

人比人,比死人.....

作者: 紅紅    時間: 14-3-13 17:28     標題: 回覆:典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS

我覺得喺IS的家庭背景不太重要,其實我也不太清楚同學們的背景,因為我冇去深究,偶爾去同學仔的生日會都會見到一些,當然在家開生日會的,家裡也不會寒酸,但最後都冇深究,有時唔使知太多,就唔使比較,唔使自大或自卑,好慶幸,其他家長也唔多8,啱傾就傾多幾句,都是講吓小朋友,冇人查家宅,唔啱咀形就只打吓招呼微笑,基本上是君子之交。

反而會標签你的,可能是你自己的親友,因為外界對IS有很多誤解,有時真的有理説不請。

作者: himching    時間: 14-3-14 11:21

紅紅 發表於 14-3-13 17:28
我覺得喺IS的家庭背景不太重要,其實我也不太清楚同學們的背景,因為我冇去深究,偶爾去同學仔的生日會都會 ...

"可能是你自己的親友,因為外界對IS有很多誤解,有時真的有理説不請。"  ==> 以前自己對IS都有些所謂"誤解", 例如, 太自由, 冇禮貌, 會叫父母全名等等, 可能真睇得戲多, 諗多咗,  但諗清楚, 自己對LS好了解嗎? 當親眼睇到LS學生係大人面前所謂"守規矩", 背後另一套, 其實只係做場戲俾大人睇, 等大人感覺良好, 就算有差池, 只要成績好, antie uncle 表現好, 平時打橫行都得, 父母一定撐我.  結果, 原來唔係對IS 及LS 有多了解, 其實係對自己仔女有多了解先係最重要.

我永遠只得一個原則, 仔女係自己嘅, 仔女好壞最終負人係父母, 與其他人無關, 唔好賴人賴學校.  人地意見, 有理就接納, 冇理就一笑置之, 面子工程?I'm not an engineer!

作者: himching    時間: 14-3-14 11:48

最惡頂嘅case係, 有家長硬要自己仔女係大人面前表演, 真係鄧佢地啲仔女慘, 表演完, 我地重要話, 你地真係表演得好好...........
作者: MM2H    時間: 14-3-14 12:20

himching 發表於 14-3-14 11:21
"可能是你自己的親友,因為外界對IS有很多誤解,有時真的有理説不請。"  ==> 以前自己對IS都有些所謂"誤解 ...
同意,好多時聽到一般誤解話IS因為語言環境,活動教學,小朋友因材施等等,其實主權都集中係父母身上。小朋友返學只係佔生活上少於5分1時間 (扣除長假期,周未等等),父母及家中生活習性其實係IS活動教學中有好大影響力,係學校係老師引導小朋友思考及判斷力,從而透過不同角度滙入學術主題,讓小朋友能夠更多元化地互動。而且大前題係,每個小朋友腦袋運作都唔一樣,呢種教學模式係peers interaction下小朋友可以互相激發思考。
在家中,IS睇落好似冇咩功課,但係如果父母可以跟隨課程上細節透過日常生活上所遇,同小朋友加以討論,就真係配合到學校模式,從多面睇意見中再歸納番家中概念、價值觀,真正做到學習中成長。

眼見IS中好多學生係學校一套,家中所主導係另一套,現今已越加嚴重的語言混淆可會增至思考混淆。

作者: winnie194    時間: 14-3-14 13:18     標題: 回覆:典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS

我地兩公婆都係香港長大,香港讀書的普通家庭,而家兩個小朋友都讀國際學校,屋企支出當然大,但係全家人生活得開心d, 星期日就一定去玩下,行公園睇戲食飯,差足電再返學。我見兩個小朋友會好有主見,會好肯自學,大仔會去記世界地圖,世界國棋,睇名人傳記,太空科學,呢d學校唔考,但for 做人, 應該幾有用。

作者: FennieMan    時間: 14-3-14 13:28     標題: 引用:而家ESF+小學面試要見埋家長,如果家長英文

原帖由 happyhealthymin 於 14-03-13 發表
而家ESF 小學面試要見埋家長,如果家長英文不是很好,會有影響嗎? 我印象中國際學校喜歡native speaker,  ...
家長嘅英文情度起碼都要同學校/老師溝通得到。因所有newsletter , email, notes全部用英文。

作者: happyhealthymin    時間: 14-3-14 13:37     標題: 引用:Quote:原帖由+happyhealthymin+於+14-03-13

原帖由 FennieMan 於 14-03-14 發表
家長嘅英文情度起碼都要同學校/老師溝通得到。因所有newsletter , email, notes全部用英文。

...
我所擔心的是spoken English during interview. 因為出生率高,申請人太多, 學校傾向選擇native speaker, 這樣更容易溝通, 不是嗎?

作者: sagesage    時間: 14-3-14 14:09     標題: 回覆:典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS?

IS 幼稚園平均都要$10000/月,e.g. YC 幼稚園$13000/月,小中約$15000/月。ESF $40-50萬提名權,CAIS 快也收幾十萬建校費!你見親友交$500幼稚園學費,小中免費,心𥚃還會笑你傻仔!

作者: FennieMan    時間: 14-3-14 14:43     標題: 引用:Quote:原帖由+FennieMan+於+14-03-14+發表

原帖由 happyhealthymin 於 14-03-14 發表
我所擔心的是spoken English during interview. 因為出生率高,申請人太多, 學校傾向選擇native speaker, 這 ...
我覺得未必一定係native parents先收/或者優先收。甘如interview 時,家長嘅spoken English 又未達標,比你做學校都會擔心,家長有冇能力喺屋企支援個小朋友?但我相信一般香港嘅家長,一般對答應該冇問題(interview 一般唔會問好深)

作者: MM2H    時間: 14-3-14 14:46

面試緊記係千奇唔好太緊張代小朋友答問題
作者: himching    時間: 14-3-14 14:51

sagesage 發表於 14-3-14 14:09
IS 幼稚園平均都要$10000/月,e.g. YC 幼稚園$13000/月,小中約$15000/月。ESF $40-50萬提名權,CAIS 快也 ...

親友交$500幼稚園學費,小中免費,心𥚃還會笑你傻仔!==> 幼稚園重有學卷tim.  我經常俾人笑係傻仔使咁多錢俾仔女讀IS做乜, 因著學壞,  IS啲學生又食煙, 又冇禮貌, 又冇功課, 都唔知讀乜,浪費晒時間, 重要俾人潤係叻嘅讀邊度都咁叻啦, 以及係啲讀唔到書小朋友先讀IS.  聽完, 我通常會答: 係嘅係嘅. (心裡就:  係你老X).
作者: Ononma    時間: 14-3-14 14:53

我今年啱啱 in 過,大約15 分鍾,全程只係問吓家庭日常背景,與及傾吓有關小朋友嘅事。我地pass 左,但我和先生絕對吾係 Native, 所以父母能用英語溝通到就可以。
作者: himching    時間: 14-3-14 15:07

happyhealthymin 發表於 14-3-14 13:37
我所擔心的是spoken English during interview. 因為出生率高,申請人太多, 學校傾向選擇native speaker, 這 ...
作為ESF家長, 因為上堂及小朋友之間溝通都係用英文, 所以學校想收一些可以用簡單英文聽和講的小朋友, 否則, 對好打擊小朋友的同人溝通的自信心, 這對小朋友發展十分重要.  而且聽得明先生及表達到idea 係基本要求, 唔係想考英文有幾叻.  所以家長都要有基本溝通能力, 否則好難明白小朋友感受.
作者: 紅紅    時間: 14-3-14 17:21     標題: 引用:Quote:紅紅+發表於+14-3-13+17:28+我覺得喺

原帖由 himching 於 14-03-14 發表
"可能是你自己的親友,因為外界對IS有很多誤解,有時真的有理説不請。"  ==> 以前自己對IS都有些所謂"誤解 ...
嗯,所以最緊要父母自己心態,意志夠堅定,EQ夠高,唔好理人。不過我自己好好彩,自己及親友都是普通家庭出身,大家的小孩都是讀LS, 但身邊的人十分支持我女兒讀國際學校,因為我是回流,老公是外國人,所以家人覺得理應選IS, 反而是我自己初時硬頸,想女兒入鄉隨族讀LS, 夾硬讀了一年LS K2, 先知真的不適合,特别我女的性格,其實就是因為我不了解現在的LS實況,先以為LS可行,讀過先知已不同我以前了,反而親友們較熟悉現時的LS狀況,所以佢地覺得我應比女兒入IS。

作者: himching    時間: 14-3-14 18:23

oooray  夏蟲不可語冰;非常同情你有咁多咁o既親戚朋友。==> 我地係典型普通香港家庭嘛. 冇依啲親戚朋友先寄怪
作者: slhsbc    時間: 14-3-14 18:59     標題: 回覆:典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS?

我們就是普通香港大的家長,不能保證可入到IS小學,所以先決定唔到是否一開始便全英國際幼稚園?請指教!

作者: chumiguan    時間: 14-3-14 23:49     標題: 回覆:典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS?

我spoken English is very basic, 係ok elite 英中女校讀, 浸過2年咸水, 叫做at least 溝通到咁啦。老公有Master Degree 但英文係我角度係叫唔得嗰隻。But 我倆公婆英文read write and listen 都ok (of course slang 及好快如Sherlock Holmes就唔得)。唔知道考ESF Primary 時會唔會見我地英文唔得而fail? 另外英文唔好但有外國passport 會唔會加返啲chance 考到呢?

作者: oooray    時間: 14-3-15 02:56

香港人父母想小朋友係香港讀IS;路從來唔易行。
雖然係K同year one階段學校常引用研究說,小朋友應先掌握mother language再學second language效果更好;但諷刺的是,如果一個父母是地道香港人的家庭從幼稚園以此方法學英語,year one interview pass的機會有多大?
當然成功例子是有的,但身邊見不少父母在year one interview前讓孩子少學中文(包括自己)而成功的個案更多。
老實說,過程相當痛苦,尤其在K階段,中文差同時英文又不見特別出色時,又回不到local school水平,是有點擔心。(當然小一派位一定有但好學校冇你份中文有排追)
我個人覺得父母英語水平當然對做就一個英語學習環境有影響,但父母的決心和恆心更重要。
老生常談:努力不一定成功,但不努力保證失敗。
成功方法每個人都不同,但沒有或未下定決心的,不如早點放棄,始終香港主流是local school,沒有堅定意志的,受不了流言蜚語的,別走既昂貴又沒有保證的路,隨波逐流跟大隊,不論成功與否;起碼心理壓力少一些。

作者: C-Line1127    時間: 14-3-15 14:41     標題: 回覆:典型普通香港家庭的小朋友是否適合入讀IS

讀IS 與否,除了要孝慮家庭收入之外。其實,好睇父母心態,究竟係唔係比較形。我哋唔太喜歡比較。每個孩子的成長期都唔同。一歲出咗10隻牙會叻D? 2歲識唱歌跳舞勁D? 我哋就覺得孩子冇病冇痛好D!有家長怕孩子冇書讀,一日唔係課外活動,就返兩間幼稚園。我哋就覺得孩子每天應有午睡。
外國嘅小朋友5/6歲先返學,就唔會好似香港D 2歲BB 咁喊住唔返學。人生係一個好長的馬拉松,重要的是跑完全程。目標達到了,卻忘記了旅途的風景。人生又有什麼意義呢?
做父母的,不是你能比多少物質和金錢,是你能比多少時間將你所學到的教授你的孩子。Love them for who they are , not someone you want them to be.

作者: clubmed    時間: 14-3-15 15:33     標題: 回覆:oooray 的帖子

很同意

作者: happyhealthymin    時間: 14-3-15 15:44     標題: 引用:讀IS+與否,除了要孝慮家庭收入之外。其實

原帖由 C-Line1127 於 14-03-15 發表
讀IS 與否,除了要孝慮家庭收入之外。其實,好睇父母心態,究竟係唔係比較形。我哋唔太喜歡比較。每個孩子 ...
完全同意理念, 所以想小朋友讀國際學校, 但到了實際層面, 自己和小朋友英文都一般, 也沒有外國護照, 擔心考不到國際小學, 好的本地學校更加沒可能, 到時兩頭不到岸。

作者: YauMum    時間: 14-3-15 16:43

回覆 chumiguan 的帖子

ISs show great concern on the performance on the kid, not the parents but they do require the parents to have same value with the school.
作者: Prettydice    時間: 14-3-15 21:19

回覆 C-Line1127 的帖子

Support!
作者: chumiguan    時間: 14-3-15 22:03     標題: 引用:回覆+chumiguan+的帖子 ISs+show+great+co

原帖由 YauMum 於 14-03-15 發表
回覆 chumiguan 的帖子

ISs show great concern on the performance on the kid, not the parents but the ...
Thank you! Both my husband and I love the IS teaching method so much, esp. myself. I always think if I were brought up under an IS curriculum, I will be much different from what I am now. I hope my little girl will explore this world herself, not being taught how this world is. I hope my girl will think independently, and can criticize different views, not being fed with ideas. Be self-confidence to herself, and trust herself. I definitely think LS is killing kids' creativity, imagination, independence, curiosity etc. On the other hand, IS or DSS seems can provide rooms for kids to learn and grow properly. I really really hope my girl can be accepted into ESF, as it is the most economic IS which I can afford. I worry that my English is not native fluent and affecting the chance of entry.

作者: slhsbc    時間: 14-3-15 23:28     標題: 引用:Quote:原帖由+C-Line1127+於+14-03-15+發表

原帖由 happyhealthymin 於 14-03-15 發表
完全同意理念, 所以想小朋友讀國際學校, 但到了實際層面, 自己和小朋友英文都一般, 也沒有外國護照, 擔心考 ...
Totally understand!!! So what will you do? Go IS or LS?

作者: samsam123321    時間: 14-3-16 12:05

Deleted.
作者: shadeslayer    時間: 14-3-16 12:54     標題: 引用:Quote:原帖由+C-Line1127+於+14-03-15+發表

原帖由 happyhealthymin 於 14-03-15 發表
完全同意理念, 所以想小朋友讀國際學校, 但到了實際層面, 自己和小朋友英文都一般, 也沒有外國護照, 擔心考 ...
也沒有外國護照, 擔心考不到國際小學, 好的本地學校更加沒可能, 到時兩頭不到岸。

Xxxx

無理由,香港官津也不錯,無可能兩頭不到岸。

作者: samsam123321    時間: 14-3-16 12:58

del.
作者: shadeslayer    時間: 14-3-16 12:58     標題: 引用:其實父母英語最少ue+grade+c+above先好想行

原帖由 samsam123321 於 14-03-16 發表
其實父母英語最少ue grade c above先好想行esf 依條路,因為esf 要小朋友入學時能以英文溝通。即父母平時都 ...
其實父母英語最少ue grade c above先好想行esf 依條路,因為esf 要小朋友入學時能以英文溝通

Xxxxx

我唔知你點定C grade 不是 B or D. 我看見不少家裡講廣東話的,靠學校便可達致英文高水平。

作者: clubmed    時間: 14-3-16 13:40     標題: 回覆:samsam123321 的帖子

就是這個原因, 所以Esf幾乎都是沒內地來的學生.

作者: clubmed    時間: 14-3-16 13:42     標題: 引用:其實父母英語最少ue+grade+c+above先好想行

原帖由 samsam123321 於 14-03-16 發表
其實父母英語最少ue grade c above先好想行esf 依條路,因為esf 要小朋友入學時能以英文溝通。即父母平時都 ...
就是這個原因, 所以Esf幾乎都是沒 內地來的學生.

作者: clubmed    時間: 14-3-16 13:50     標題: 引用:其實父母英語最少ue+grade+c+above先好想行

要小朋友講到native嘅英文, 真係要想辦法幫佢考入Esf.

作者: Ononma    時間: 14-3-16 14:10

/clubbed: 要小朋友講到native嘅英文, 真係要想辦法幫佢考入Esf./

-------------------------------
今年取消左 Cat1 / Cat 2, 有真係 Cat 1 嘅外國小朋友無得 in, 但多左以前被列入 Cat 2 啲小朋友有得 in。但今年都有幾多人 Fail,並不是以往 in 得就 九成入。

所以要小朋友入 ESF, 不單要想辦法,還要未 in 之前要幫佢地變得 native。
作者: Nymphlaw    時間: 14-9-13 00:26

FennieMan 發表於 14-3-14 14:43
我覺得未必一定係native parents先收/或者優先收。甘如interview 時,家長嘅spoken English 又未達標,比你 ...
如interview 時,家長嘅spoken English 又未達標,比你做學校都會擔心,家長有冇能力喺屋企支援個小朋友

agree with your point

作者: bennyeva    時間: 14-9-17 11:59     標題: 引用:香港人父母想小朋友係香港讀IS;路從來唔易

原帖由 oooray 於 14-03-15 發表
香港人父母想小朋友係香港讀IS;路從來唔易行。
雖然係K同year one階段學校常引用研究說,小朋友應先掌握mot ...
Agree

作者: bigbighei    時間: 14-9-22 14:12

himching 發表於 14-3-13 14:22
朋友親戚聚會,人地小朋友已經學到物物物,你個都未學。你會唔會因而question 自己當初的選擇呢? ==> 依個 ...

非常,非常同意.

作者: gabthomas    時間: 14-9-22 16:37     標題: 回覆:crazdandan 的帖子

除了學費外, 我覺得IS 平均比較local , 多功課多考試, 多死記 , 爭名次的學校 理想d。
我覺得小朋友能用英文溝道及家長能承擔學費, 就可以。
香港IS 學校都有多間, 各有特式, 要用d 時間找下資料先, 選擇間適合自己的小朋友

作者: bigbighei    時間: 14-9-22 19:17     標題: 引用:除了學費外,+我覺得IS+平均比較local+,+多

原帖由 gabthomas 於 14-09-22 發表
除了學費外, 我覺得IS 平均比較local , 多功課多考試, 多死記 , 爭名次的學校 理想d。
我覺得小朋友能用 ...
對!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5