教育王國

標題: K2 要開始背成數表嗎? [打印本頁]

作者: GettingLost    時間: 14-3-12 09:24     標題: K2 要開始背成數表嗎?

今早送囡囡返幼稚園,排隊等𨋢時,有個祖母同孫女背成數表,祖母一句,孫女跟隨一句,那孫女約就讀K2(幼兒園),要這麼快學了嗎?

作者: sunnygirl    時間: 14-3-12 09:34     標題: 回覆:GettingLost 的帖子

拔苗助長

作者: BB成長期    時間: 14-3-12 09:55

作者: gillielam    時間: 14-3-12 10:55

我當初都有你呢個疑惑,見人K2已經識,係咪都要阿囡背,我試過俾佢,但佢唔鐘意,我自己覺得無所謂,小學教時自然背,阿囡而家小一仲未教乘數,所以仲未識,但不等於數學不好,腦筋不靈活,因為乘數只佔數學其中一部分,仲有代數,統計,量度等等,如果小朋友喜歡背,就背,唔喜歡不用迫,到佢小學真正要背時,人大了又明白乘數嘅意義,其實都好易背到。

作者: 阿早!    時間: 14-3-12 11:15

個個小朋友唔同, 如果小朋友OK又有興趣學, 懂加數, 其實背乘數表無不可(與其說背, 實質是教小朋友不斷把數加上去).  

我自己都係幼稚園已背乘數表, 但我個仔就無, 因為佢連加數也未懂.

作者: teambuilder    時間: 14-3-12 11:33

我以前有個學生中一都唔識背。
作者: piyohk    時間: 14-3-12 12:56

當年,阿哥學,我又跟着唸口黃,又做到。阿B K2時也當歌仔唱,也做到,但要時時温习(唱)。
作者: muimuimao    時間: 14-3-12 14:54

請不要把孩子的腦袋變成硬碟﹗很多孩子是可以谷到,甚至在短期內可以俾家長一些榮耀,但長遠卻不利成長﹗當然,如果孩子本身是數學資優另計,佢主動有興趣,可以教他數字的概念,基本概念比背表重要得多﹗
作者: crystal媽咪    時間: 14-3-12 15:13

正常係小三教
太快識,第日上堂無心機聽
作者: lauwingtai    時間: 14-3-12 16:08

小孩就像泥膠, 可塑性高, 千變萬化, 有很多東西都可輕易做到, 但唔等於家長可以亂黎, 泥膠過度運用, 就會變硬、提早老化、可塑性降低, 得不嘗失。

對K2小朋友來說, 乘數表的確易學, 但等於要提早學嗎? 早左學, 等於將來DSE會拎5**嗎? 這只會打亂小孩的智力成長秩序, 教育制度安排得小朋友在初小才學乘數表, 自有理據及硏究支持, 駛乜咁早學呢?

再講, 學黎有乜用呢? 「小一選校」版, 置頂有個「蕭亞姨回憶錄」, 紀錄了考私校直資小學的面試試題, 即使神校級小學, 都冇考乘數, 咁學黎做乜?

請不要再說「小孩自己鍾意學, 我冇迫佢」等等, 這只是讓家長自我感覺良好。小孩鍾意玩槍, 唔見你俾佢玩真槍? 小孩鍾意揸車, 你唔俾部車佢揸? 小孩鍾意刺激, 你唔帶佢跳Bungee Jump?

唔係話玩槍、揸車、跳Bungee Jump唔啱, 而係 Not at the right age。

K2學乘數表得唔得? 實得架! 但此風不可長。他朝個個都K2學乘數表, 下一步就會K2學square同開方, 再下一步就會K2學sin, cos, tan。

咪成日話香港教育制度推前起跑線, 根本就係家長本身將起跑線不停推前。各位家長, 請在小孩適當的年紀提供適當的教育。

若家長想小孩學業叻d, 你可以讓小孩的加減數計得更快而準, 做多些適合幼稚園的數學思考題, 而不是要小孩學一些本應在小學才讀的東西。

樓主見到的那對祖母和孫女, 根本就是個壞例子, 我們應引以為戒, 而不是有樣學樣。
作者: brrbaby2007    時間: 14-3-12 16:50

背到又點?念口王而已
作者: cscsmlkyh    時間: 14-3-12 18:29

我自己本人都好細個識背, 個人覺得冇乜野, 唱俾佢聽, 佢又鍾意咪教佢囉, 唔想學住, 亦唔係問題.  
作者: 龍龍    時間: 14-3-12 18:52     標題: 引用:小孩就像泥膠,+可塑性高,+千變萬化,+有很多

原帖由 lauwingtai 於 14-03-12 發表
小孩就像泥膠, 可塑性高, 千變萬化, 有很多東西都可輕易做到, 但唔等於家長可以亂黎, 泥膠過度運用, 就會變 ...
好認同你所言

作者: sbux    時間: 14-3-12 19:00     標題: 引用:小孩就像泥膠,+可塑性高,+千變萬化,+有很多

小孩就像泥膠, 可塑性高, 千變萬化, 有很多東西都可輕易做到, 但唔等於家長可以亂黎, 泥膠過度運用, 就會變 ...
讚,根本係家長心理作祟

作者: 大白豬    時間: 14-3-12 19:35

認背又如何?數學在乎如何運用。
作者: jason1978    時間: 14-3-12 23:05     標題: 回覆:K2 要開始背成數表嗎?

就好似仔仔三歲入k1前我嚴禁佢揸筆畫畫一樣。要畫畫就要用手指畫。即使十一月老師逐個小朋友講進度都提仔仔用顏色筆填色力度不夠要我地多加訓練小肌肉我也直接同老師講係我故意唔比佢咁早揸筆,老師也沒多加一句。今天已三月,我唔敢講佢填色畫畫好好,但起碼佢揸筆姿勢完全正確,而且寫十字寫得不俗,還很喜愛做功課添。
我相信讓小孩小時多從遊戲學習,順應生心理發展,才能維持他終身學習,時刻也有求知心和創意。

作者: Bigtaoc123    時間: 14-3-13 02:32     標題: 引用:小孩就像泥膠,+可塑性高,+千變萬化,+有很多

識背同運用到係兩回事。

作者: moneydog    時間: 14-3-13 05:36     標題: 回覆:Bigtaoc123 的帖子

講得好

作者: conniewktang    時間: 14-3-13 07:09     標題: 引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+14-03-12+發表

原帖由 Bigtaoc123 於 14-03-13 發表
識背同運用到係兩回事。
朋友個女二歲巳識背乘數表,佢話個女快五歲,已經唔記得曬啦。

作者: conniewktang    時間: 14-3-13 07:10     標題: 引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+14-03-12+發表

識背同運用到係兩回事。

作者: conniewktang    時間: 14-3-13 07:10     標題: 引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+14-03-12+發表

識背同運用到係兩回事。

識背同運用到係兩回事。

作者: conniewktang    時間: 14-3-13 07:11     標題: 引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+14-03-12+發表

識背同運用到係兩回事。

作者: Miumiulab    時間: 14-3-13 07:48     標題: 回覆:K2 要開始背成數表嗎?

我細個幼稚園時媽媽臨瞓前就當講故事咁教我背乘數表,我又當催眠曲,無反感喎,到小一再學好輕鬆。

作者: nasu    時間: 14-3-13 09:18     標題: 回覆:K2 要開始背成數表嗎?

我認為背與不背,也不打緊,小孩只當有節奏歌仔唱。

相信大家都跟小孩唱英文歌,有沒有人奇怪2小孩識唱AbC song, wheel on the bus, twinkle twinkle little star?

有沒有人奇怪大部分小孩大了也可能忘記呢D歌?

朗朗上口,只訓練小孩節奏感及刺激腦袋,沒什麼大不了,忘記也不打緊,因為節奏感及腦袋已經開發。

所以不用奇怪別人,不用比較,只看自己的便可。

作者: newdaddy    時間: 14-3-13 10:43

How about periodic table & photosynthesis??
Haha to let them know is one thing but to force them to learn with an aim to compete with others is another.
If you will be upset if your kid cannot recite the multiplication table, then don't do it!
If you make it fun and play with him like a game and don't care whether he can recite it to not, then by all means do it.
作者: chanwendy    時間: 14-3-13 10:50

背咗唔用, 唔記得係正常不過的事喎.
作者: 小長方型    時間: 14-3-13 11:00     標題: 回覆:K2 要開始背成數表嗎?

我問我同事。佢讀啦沙喎。中大畢業。佢話佢阿媽都係K2教佢乘數表。好早教定佢。佢話返學好似温書咁。老師問問題佢又懂。佢話唔知好唔好。但自己懂。又答到問題好自豪。自此就好喜歡數學。因為佢覺得自己好叻。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5