教育王國

標題: 想問下, 小朋友上左小學之後, 係咪媽媽早D放工好D? [打印本頁]

作者: rinarina    時間: 14-2-27 12:09     標題: 想問下, 小朋友上左小學之後, 係咪媽媽早D放工好D?

想問下, 小朋友上左小學之後, 係咪媽媽早D放工好D? 因為我而家日日收5:00PM, 但有另一份工OFFER不過收6:00PM(OT有可能, 可能工作忙左少少), 但人工多而家有1/3......

但小朋友明年上小一, 其實小學的媽媽們, 你們會選擇搵多少少錢定多D時間比家庭? 我未經歷小朋友上小一, 到時真係會好忙的跟住小朋友的學習嗎?

作者: COE1205    時間: 14-2-27 12:16

如果是我,我是會選擇搵少D錢留多D時間比小朋友!
我仔今年升小一,放學已去功課班,但成效不好!
作者: 小曳人    時間: 14-2-27 12:18

依家放5點嘅工好少有!
除咗放工時間,星期六駛唔駛返~同埋交通時間,我都會考慮埋

基本上,放工返到去要對功課,溫書,仲要食飯,我隻仔瞓9點,我大約7點鬆d左右返到去,d時間夠對功課,但唔夠時間陪仔玩~

作者: Vanessa_Li    時間: 14-2-27 13:11

我去年面對你相似的處境, 我的選擇是搵少D錢留多D時間比小朋友! 這選擇是值得的.
作者: 豬婆    時間: 14-2-27 13:12

絕對認同!!!!!
作者: rinarina    時間: 14-2-27 14:03

回覆 Vanessa_Li 的帖子

其實留返D時間用來陪佢溫習?

作者: Miss_ahso    時間: 14-2-27 15:04     標題: 回覆:想問下, 小朋友上左小學之後, 係咪媽媽早D放工好D

如果係媽咪跟功課就當然最好放早點,以我為例多數五點或五點半回到家,跟兩小時功課和半小時溫習,時間都只係剛剛好夠用

作者: jojoplanet    時間: 14-2-27 15:07

rinarina 發表於 14-2-27 12:09
想問下, 小朋友上左小學之後, 係咪媽媽早D放工好D? 因為我而家日日收5:00PM, 但有另一份工OFFER不過收6:00P ...
一般係既, 因為要返去睇功課嗎..但如果你小朋友好自律功課又做得岩又唔同. 好似我姪仔咁小五前我阿嫂都有返工日日要OT返到家都8點起碼...但佢因為日間好自律做晒佢應該做既野, 阿嫂返去睇睇就得. 姪仔成績仲好好添.
咁如果你人工係多1/3, 好吸引的話你怕佢功課唔掂咪到時請補習囉.

作者: Vanessa_Li    時間: 14-2-27 16:23

回覆 rinarina 的帖子

我仔今年小一, 他無返功課補習班.  我5點放工後幫他檢查功課, 溫習,再玩一陣, 晚飯後同他傾一會今天發生的事, 然後閱讀一會兒書, 都差不多睡覺了.
我覺得D時間留返來培養一個好的,較親密的親子關係, 我覺得沒有什麼比這親子關係重要. 錢的話你賺得再多, 都會不知不覺用咗去.

作者: organicfans    時間: 14-2-27 16:32     標題: 回覆:想問下, 小朋友上左小學之後, 係咪媽媽早D放工好D

我會選留多d時間陪小朋友嘅工。

作者: hotingmum    時間: 14-2-27 17:14     標題: 回覆:想問下, 小朋友上左小學之後, 係咪媽媽早D放工好D?

我而家就係搵緊收五點既工,好難搵架!

作者: rinarina    時間: 14-2-27 17:37

回覆 hotingmum 的帖子

但人工好低WOW, 你想搵嗎?
作者: hadwinboy    時間: 14-2-28 00:38     標題: 回覆:想問下, 小朋友上左小學之後, 係咪媽媽早D放工好D?

假設你5點半回到家但小朋友根本唔聽你教,早回家只有困獸鬥傷感情,那麼不如搵多1/3請個補習老師,可能還有鬆動同小朋友行下街睇戲買嘢。

作者: longlokma    時間: 14-2-28 07:52     標題: 回覆:想問下, 小朋友上左小學之後, 係咪媽媽早D放工好D

当然好,但目的绝不是陪孩子做功課,你亦千萬不要坐在孩子身边看着,一来孩子会太方便求助而不自己先细想,二来你会容易沉不住起主动指点他错處,三来当你陪慣了,日后没有你在旁他根本不願自己做功課………

可以的話,小学階段最好親自照顧孩子的一切,包括学業、活动、饮食等等,因这六年是孩子懂性后最需要家長指引的重要成長階段,这幾年內你教他的待人處事態度、性格薰陶足以影響孩子一生。

作者: hotingmum    時間: 14-2-28 09:46     標題: 回覆:rinarina 的帖子

有幾低先?

作者: hotingmum    時間: 14-2-28 09:48     標題: 引用:当然好,但目的绝不是陪孩子做功課,你亦千

原帖由 longlokma 於 14-02-28 發表
当然好,但目的绝不是陪孩子做功課,你亦千萬不要坐在孩子身边看着,一来孩子会太方便求助而不自己先细想, ...
我有兩個兒子,如果兩個都陪到完成小學,我都成50歲!到時先搵野做,做得乜?老左咁點算???

作者: longlokma    時間: 14-2-28 09:53     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-02-28+發表

原帖由 hotingmum 於 14-02-28 發表
我有兩個兒子,如果兩個都陪到完成小學,我都成50歲!到時先搵野做,做得乜?老左咁點算???

...
針無兩頭利,当中得幾多、失幾多,每个家庭狀況不同,做父母的当然要自行衡量了

作者: rinarina    時間: 14-2-28 10:25

回覆 longlokma 的帖子

多謝提醒, 他做功課的確不應坐在他身旁.....反而定幾點做完,我之後check下仲好....

作者: HaYi    時間: 14-2-28 15:44

我覺得如果媽媽可以早, 是最好的事, 小學的野都好多, 尤其是小一好多小朋友未習慣, 漏得比較多. 但如果只是一小時的差別我會take多人工1/3的工.  
作者: Jessy    時間: 14-2-28 18:01

如果唔係等住o個1/3人工開飯就梗係收5pm好啦. 小學生要好早瞓, 真係沒時間相處.

6pm收工又多人又多車又逼, 要花在交通上的時間一定比放5pm多羅.
作者: yiuyiu-mama    時間: 14-2-28 18:03

先講份工 ~~ 收5:00PM 真係好難得, 另一間收6:00PM, 仲要有機會OT, 雖然人工多左, 但工作時間長左, 其實變相無著數.

小朋友上了小學, 如果讀政府學校, 功課一定忙, 佢地初初都要適應, 家長亦都係一樣, 親子關係可能都會因此而產生磨擦

要考慮你的小朋友是否自律, 可自己完成功課,  當然他們一定有D功課唔識做, 要人教, 所以你都要考慮呢點.

放工太遲才回到家, 便得番好少時間同小朋友核對及修改功課了.

如對現狀沒有不滿意, 轉工都係唔考慮, 寧願早D返去陪佢.

作者: 20071974    時間: 14-3-1 00:43     標題: 回覆:rinarina 的帖子

我都是放6點,須不用OT,但回到家已7點多,食飯後成7:45,對完功課(我只對是否做齊功課)有時會有些功課唔識做,再温一陣書都搞到8:30。又要同小朋友玩一陣,9:00睡覺,時間真不夠用。所以你真係要考慮清楚是否真的要為咗多三份一人工,而要放6:00和有時要OT。

作者: 長生不老    時間: 14-3-1 09:40

作者: B-LOVE-B    時間: 14-3-1 11:30

我仔是小一
我會揀放5點, 因為夜晚真係唔夠時間用.
作者: 执子之手414    時間: 14-3-2 01:15     標題: 回覆:想問下, 小朋友上左小學之後, 係咪媽媽早D放工好D

我都同樓主有同樣的煩惱,小朋友來緊9月升小一。我系返part time的,犹豫緊應唔應該减少工作,早啲返屋企教女。眼見父母都要返全日工的,教出來的小朋友有叻有唔叻;全職媽媽們教出來的小朋友亦有叻有唔叻。所以我想應该系因應個小朋友的性格來决定吧。我而家都hold啲野,暫時唔搵太多job,到時進可功,退可守。希望女女系自覺自動果種,可自行完成功課,等我返來check下,跟住就可以有親子時間。

作者: 5tgb    時間: 14-3-2 09:49

有多1/3人工可用來參加課外活動,比孩子較多元發展,有時是自已想教也教不來的。而每天少個多小時,就要看那些是垃圾時間或是魔幻時間啦!真的可以好好利用每一秒,就梗係放5点啦!
作者: 長生不老    時間: 14-3-2 15:57

作者: momama    時間: 14-3-2 15:59     標題: 回覆:想問下, 小朋友上左小學之後, 係咪媽媽早D放工好D

除咗多1/3人工,仲有份工嘅前景呢?

作者: fc926    時間: 14-3-2 18:47     標題: 回覆:想問下, 小朋友上左小學之後, 係咪媽媽早D放工好D?

Prefer早放工,只返上午仲好

作者: Feimum    時間: 14-3-2 19:23     標題: 引用:除咗多1/3人工,仲有份工嘅前景呢? +

原帖由 momama 於 14-03-02 發表
除咗多1/3人工,仲有份工嘅前景呢?
返工返得開唔開心,也是重要。

作者: sirsix    時間: 14-3-3 15:32

我會想媽咪接放學,但base on佢仲係低年班,因為我到而家都記得媽咪接放學個情景,所以我諗多D時間陪小朋友好D
作者: Tammyngf    時間: 14-3-4 11:31

好睇自己對小朋友的心態, 你係咪好ENJOY同小孩相處的時光?定LIKE $$$多D?
你工作時間長左, 人累左, EQ下降,回家見倒小孩,佢地反斗,唔聽你話,你會點?
作者: 执子之手414    時間: 14-3-4 12:39     標題: 引用:好睇自己對小朋友的心態,+你係咪好ENJOY同

原帖由 Tammyngf 於 14-03-04 發表
好睇自己對小朋友的心態, 你係咪好ENJOY同小孩相處的時光?定LIKE $$$多D?
你工作時間長左, 人累左, EQ下降, ...
我反而覺得有時對住小朋友時間長左會無耐性,對少左耐性會好啲

作者: little_yolky    時間: 14-3-4 13:23

rinarina 發表於 14-2-28 10:25
回覆 longlokma 的帖子

多謝提醒, 他做功課的確不應坐在他身旁.....反而定幾點做完,我之後check下仲好.... ...

定幾點係無用的, 我隻豬話:我唔識睇時間喎!

老公係咪都好夜放工?如果都係夜放工,咁真係要好肯定自己隻豬定唔定性。我隻豬妹妹唔响屋企時就會好乖。佢回家4:30,妹妹5:30。所以佢會响一個鐘之內做好功課溫好書。但妹妹返到屋企,就會被妹妹教壞,掛住玩唔練習。定時間表最好同埋老公一齊定,好似我定好時間表,老公就話:點解咁密,無去廁所時間0既?咁阿囡仲點會跟。

你要計下,多出的1/3人工夠唔夠請補習先。如果請完得番少少錢,我就寧願多啲時間自己陪小朋友了。

作者: hoihoima    時間: 14-3-4 19:25

回覆 rinarina 的帖子

如果另一份工要OT,即是兩份工的差別不是一個小時了。如果相差的人工不等用,我會選早放工的。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5