教育王國

標題: 每次使功課唔識就喊,搞唔點 [打印本頁]

作者: wendysnoopy    時間: 14-2-24 19:36     標題: 每次使功課唔識就喊,搞唔點

由小一下學期開始,每次都唔肯自動自覺做功課,餘下要我地放工返黎睇住做,但又唔留心,下下要我地話到佢喊,喊住又要做,咁落去對佢同我地與她的關係都唔好,有什麽方法可解決?

作者: JJDBB    時間: 14-2-24 20:27     標題: 引用:由小一下學期開始,每次都唔肯自動自覺做功

原帖由 wendysnoopy 於 14-02-24 發表
由小一下學期開始,每次都唔肯自動自覺做功課,餘下要我地放工返黎睇住做,但又唔留心,下下要我地話到佢喊 ...
去補習班,免傷和氣啦!

作者: h2013    時間: 14-2-24 21:13     標題: 引用:由小一下學期開始,每次都唔肯自動自覺做功

由小一下學期開始,每次都唔肯自動自覺做功課,餘下要我地放工返黎睇住做,但又唔留心,下下要我地話到佢喊 ...
假設有6樣功課,每做完兩樣功課就比d甜頭,例如食下餅乾,飲果汁,猜IQ題,玩photo hunt, 睇下書,玩lego, 玩uno (不過每次時限係10mins,6樣功課大約用20mins 玩)。雖然係都浪費時間,但如果佢喊加埋你罵佢的時間,應該同佢用來玩既時間差唔多。加油!小朋友氹下就ok, 如果咁細個因為功課傷感情而關係唔好,第日到反叛期仲難攪。加油!

作者: jswailam928    時間: 14-2-24 22:16     標題: 回覆:h2013 的帖子

我諗10個9個都係咁架啦, 我女唔會喊, 但做得好慢, 我就好勞氣,請問幾歲反判期呀, 好驚

作者: wendysnoopy    時間: 14-2-24 22:48     標題: 引用:Quote:原帖由+wendysnoopy+於+14-02-24+發

原帖由 h2013 於 14-02-24 發表
假設有6樣功課,每做完兩樣功課就比d甜頭,例如食下餅乾,飲果汁,猜IQ題,玩photo hunt, 睇下書,玩lego,  ...
但我地兩個都要返工,根本唔可以睇實佢,要佢自己自律先得

作者: smallfoothk    時間: 14-2-25 09:44

最壞打算是轉校
作者: MrBeast    時間: 14-2-25 09:54

同意h2013, 和要令佢明白功課係佢的責任,唔交是佢被老師罸。如平日無時間跟太緊,咁set d nr term reward, 如wkend 帶佢去玩.  

最好和他傾下有冇學習上和返學問題,平時有乜事做得好就讚下。
作者: ppsfung    時間: 14-2-25 10:17

wendysnoopy 發表於 14-2-24 22:48

小朋友每日咁早起床, 等到你放工, 佢地都無精神, 已經疲倦, 仲要佢地做最難的功課(容易嗰D佢已自己完成), 你又勞氣佢又吸收得辛苦.

所以我贊成放學後去功課輔導班, 完成功課才回家, 趁仲有精神做功課, 吸收好D.

作者: COE1205    時間: 14-2-25 12:35

反而我仔做得太快,D字曉飛咁,攪到我放工返屋企要全部重做
作者: ahch1n6    時間: 14-2-25 16:00     標題: 回覆:每次使功課唔識就喊,搞唔點

放佢去補習社通常兩個鐘內做好返屋企啦

作者: kakamamama    時間: 14-2-25 16:55

回覆 ahch1n6 的帖子

作者: skkeung    時間: 14-2-25 17:24     標題: 引用:最壞打算是轉校

原帖由 smallfoothk 於 14-02-25 發表
最壞打算是轉校
這是逃避!

作者: yiuyiu-mama    時間: 14-2-25 18:04

參加功課班是好辦法, 放工回家後都會幫佢對, 因為有時功課班的老師會睇唔到錯處.
這樣做真係鬧少左, 關係又好

作者: edith208    時間: 14-2-25 19:29

剛剛小一下學期, 我女去club house的功課輔導班, 一個大學姐姐睇3 - 6 個小一至小六學生, 雖然嘈D, 啊女鐘意呢個環境做功課, 溫埋默書, 檢查埋先走, 1.5小時, 有時做唔完, 返屋企做手腳又慢落黎, 真係冇佢符
作者: h2013    時間: 14-2-25 21:34     標題: 引用:Quote:原帖由+h2013+於+14-02-24+發表假設

萬事起頭難,補習班係解決之一,但未必個個小朋友適合,同埋小一已經開始補,遲d功課深咗,自己又唔識教,又話要補,咁補習補到幾多歲?不如試吓其他方法,真係無辧法先搵補習或功課輔導班。又或者叫老師同仔仔講,教佢自律做功課,有時老師講一句,好過媽媽講十句。

作者: Zywx    時間: 14-2-26 07:16     標題: 回覆:jswailam928 的帖子

真正反叛期開始係十歲至十二歲

作者: Owl2014    時間: 14-2-26 13:23

持久戰爭, add oil
作者: 豬婆    時間: 14-2-26 13:35

我女都有同樣問題.....幼稚園時好乖好乖,自己做功課,讀書,又成日主動要求我比多D練習佢做,成績亦唔錯,升咗小一之後,即刻180度大轉變,每日都要為做功課同讀書嘈,成績退步晒,兩母女關係亦變得好差,開學頭果個幾月為咗功課問題嬲到日日自己呢埋喊.....真係人都顛,依加雖然叫好番D,但每逄一叫做功課都係要勞氣死,究竟係咪個個小朋友都係咁呢??????
作者: dunbinex    時間: 14-2-26 16:04     標題: 引用:我女都有同樣問題.....幼稚園時好乖好乖,自

作者: little_yolky    時間: 14-2-26 17:26

豬婆 發表於 14-2-26 13:35
我女都有同樣問題.....幼稚園時好乖好乖,自己做功課,讀書,又成日主動要求我比多D練習佢做,成績亦唔錯,升咗 ...

我個囡剩係叫佢沖涼/刷牙/瞓覺會勞氣。
作者: oh_really    時間: 14-2-26 19:02

親愛的爸爸媽媽:

幾年前,當我還是一個BB的時候,你們下班回家便會輪流、甚至爭著抱抱我、親親我,那個時候的我最能感受到你們的愛。

不久之前,當我還在幼稚園的時候,雖然我又要上課又要上興趣班,令我的生活開始有點忙碌,但你們每天回來總會親親我、問我今天上學開心麼;放假的時候更會帶我四處去玩玩,我的生活是多麼愉快啊!

不知道為什麼,在我升上小學之後,在你們說我「大個喇」之後,你們每天下班最關心的已變成我是否已完成功課、我默書測驗多少分、我開始溫習考試課文了嗎…..你們甚至會因為我沒有做好功課而責罵我。你們的心痛嗎,我的心很痛啊。

你們知道嗎,我每天上課的時間很長、要學的東西很多,一不留神就會聽不清楚老師的話。放學後我其實已經感到很疲倦很想休息了,但我仍期望你們回家時,可以親親我,然後陪我玩一會兒,讓我繁忙的小學的生活多一點溫馨&樂趣。

爸爸媽媽,可以應承我以後回家先親親我嗎?

你們的心肝寶貝上

(以上純屬虛構,如有雷同實屬巧合。不過我確信要先管理好小朋友的情緒&心理狀況,才能幫助他們在學業上拾級而上。可能有點離題,但很想藉舒發一下,多多包涵。共勉之!)
作者: kipapa    時間: 14-2-26 23:14     標題: 引用:親愛的爸爸媽媽:幾年前,當我還是一個BB的

原帖由 oh_really 於 14-02-26 發表
親愛的爸爸媽媽:

幾年前,當我還是一個BB的時候,你們下班回家便會輪流、甚至爭著抱抱我、親親我,那個時 ...
妳說的完全是站在小朋友的角度來看, 現今冇乜父母能做到。 俾個like妳。

作者: smallfoothk    時間: 14-2-27 11:51

最壞打算是轉校
這是逃避!退一步海濶天空,給條路小朋兒選擇,好過將來走一條不歸路,如玩失蹤,自殘,......

作者: shekshek911    時間: 14-2-27 12:29

我諗10個10個都係咁架.
作者: jojoplanet    時間: 14-2-27 12:44

wendysnoopy 發表於 14-2-24 19:36
原因是什麼1. 係佢唔識做. 2. 唔想做. 3. 太多功課? 4. KG時係咪HAPPY SCHOOL?

作者: annie40    時間: 14-2-27 13:07

抛弃电视机,拿下电脑电源, 回家关闭手机,家居安静,妈妈斯文,孩子唔識的会慢吞吞的想, 情绪安稳, 有妈妈坐在旁边看书陪伴, 做完还有雪糕吃呢, 原来做功课如此快乐的.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5