教育王國

標題: 讀小學後,大細b已沒有分別? [打印本頁]

作者: Apple_Orange_T    時間: 14-2-20 15:41     標題: 讀小學後,大細b已沒有分別?

是否讀小一後, 大細b便沒有分別?

作者: MrBeast    時間: 14-2-20 15:51

Generally speaking, e加小一咁多野做,我覺得要小二,不過總會有d小一ok的。
作者: ppsfung    時間: 14-2-20 16:07

Apple_Orange_T 發表於 14-2-20 15:41
是否讀小一後, 大細b便沒有分別?

大約6YR 起, 大B細B分別明顥減少....小朋友都有分早熟有些比較BB, 家庭背境和家教對發展影響很大.

以我囡囡為例, 在讀書方面, 到P.1下學期我已經覺得她沒有輸比大B.
但自理能力方面, 到現在P.4, 仍然是全班最差 (相信同佢本身性格有關)

社交方面, 在P.1-2, 佢都有講過有些同學話她太細不和她坃, 但P.3已沒有.... 但我朋友的經驗話, 細女到初中又會比人歧視多一次.

作者: kaka-bb    時間: 14-2-20 18:56     標題: 回覆:讀小學後,大細b已沒有分別?

有研究話八歲後冇分別

作者: Jane1983    時間: 14-2-20 22:16

初小,體能和社交,應該仲有少少差異,但吾會太大。
作者: shadeslayer    時間: 14-2-20 22:38

kaka-bb 發表於 14-2-20 18:56
有研究話八歲後冇分別
有研究話一世都有分別。
其實細仔要比較,不是和別人比較,該和大一歲的孩子自己比較。

作者: enidchiu    時間: 14-2-20 23:50

同意,這分別不在於實際能力,而是自我形象。大B在幼稚園開始可能已在學習和自理上已較得心應手,得老師寵愛,在信心方面贏.了
作者: hoihoima    時間: 14-2-21 09:11

回覆 Apple_Orange_T 的帖子

以我在小一、小二所見,性格差異造成的分別比年齡差異大得多。

作者: MrBeast    時間: 14-2-21 09:22

回覆 hoihoima 的帖子

不能排除在3-5歲期間環境對性格型成的影響,in fact, 有些硏究指出,一些hormone(for our argument, stress hormone) 會turn off 某些genes, hence 仲可能會影響下一代。
作者: longlokma    時間: 14-2-21 09:26     標題: 引用:回覆+Apple_Orange_T+的帖子 以我在小一、

原帖由 hoihoima 於 14-02-21 發表

以我在小一、小二所見,性格差異造成的分別比年齡差異大得多。 ...
同意,性格及家庭教育做成的差異比年齡的差異明顯得多

作者: jojoplanet    時間: 14-2-21 10:30

我個仔11月細B, 小一開學比先話話佢好BB, 到小下學校己OK. 學習能力不比大B差但行為性格仲係似BB.
作者: Jane1983    時間: 14-2-21 10:35

回覆 MrBeast 的帖子

都有看過類似的research,講大B做得好,比人讚得多,self fulfilling 启動,好容易成世都領跑。
但而家時勢吾同左,父母爺嫲普遍錫到不得了,小朋友比人讚得多過需要,比他學番識齡既野,一般自信心系够的。有d性格强的,自信根本滿溢。

我小朋友都系細B,有朋友問點解吾做超大增長優勢,但果d野對適齡小朋友來說,實在系浅,夹硬要個細路repeat,讀幾年A-Z 和1-20,無好處。

作者: ecec1122    時間: 14-2-21 11:38

hoihoima 發表於 14-2-21 09:11

以我在小一、小二所見,性格差異造成的分別比年齡差異大得多。 ...

同意.  
作者: ecec1122    時間: 14-2-21 11:39

小b 不一定比 大b差.
作者: skkeung    時間: 14-2-21 11:43     標題: 回覆:讀小學後,大細b已沒有分別?

小一有分别,但到小三無分别!

作者: MrBeast    時間: 14-2-21 12:53

回覆 Jane1983 的帖子

如好明顯做細B都跟到,我也同意無需因為一些uncertainties 去repeat 做大。
作者: shadeslayer    時間: 14-2-21 13:33     標題: 引用:小b+不一定比+大b差.

原帖由 ecec1122 於 14-02-21 發表
小b 不一定比 大b差.
小B當然不一定比大B差,但

1。小B多數比大B差
2。小B一定比大一歲的孩子自己差。一定。

作者: shadeslayer    時間: 14-2-21 13:39     標題: 引用:回覆+MrBeast+的帖子 都有看過類似的resea

原帖由 Jane1983 於 14-02-21 發表
回覆 MrBeast 的帖子

都有看過類似的research,講大B做得好,比人讚得多,self fulfilling 启動,好容易成 ...
幼稚園初小,學校學習主要不是學術。

大B的好處不只是被讚,而是因為大B成熟,得到的機會,比賽,老師專注比較多。這些好處是慮績的。

作者: Jane1983    時間: 14-2-21 14:00

回覆 shadeslayer 的帖子

學卷,may be,私校,個個係交學費,attention吾會少。
坊間付費比賽氾濫,老師推薦的有幾多個?好多小朋友吾明自己做緊也,已經成屋獎牌,被捧到半天高。

時代吾同咗,社會生態吾同咗,育兒亦要與時并重。幾年前,已經講點樣讚小朋友,驚讚得太多,適得其反。

作者: shadeslayer    時間: 14-2-21 14:11     標題: 引用:回覆+shadeslayer+的帖子 學卷,may+be,

學卷,may be,私校,個個係交學費,attention吾會少。
老師也是人,不是所有專注也是一樣,不是所有比賽也平等。

作者: little_yolky    時間: 14-2-21 14:27

ppsfung 發表於 14-2-20 16:07
大約6YR 起, 大B細B分別明顥減少....小朋友都有分早熟有些比較BB, 家庭背境和家教對發展影響很大.

以我 ...

同意, 其實真係要睇個別小朋友的性格。

我家大寶係細B, 11月底, 但社交自理從幼稚園就同大B無分別, 全班同學都好鐘意佢, 因為佢 "响人面前" 好隨和, 又淡定。但數理明顯理解力較差, 同學已經識數到20, 佢連10以內都未搞得掂。也比較細膽, 唔想試新嘢, 學語言(口語)也比較膽小怕講錯。

至於細寶係大B, 2月底, 佢表面上膽生毛, 心口有個勇字, 但心底其實都好驚青, 不過唔會比人知。因為在班入面大個, 見到其他小朋友做錯成日指出, 搞到無乜人鐘意佢, 其實佢熱情如火。學術掌握好好, 一點就明, 唔點都明。自理能力都好好, 明顯同家姐分別係學語言好沙膽, 膽粗粗唔理啱唔啱都照講。

作者: Amom1972    時間: 14-2-21 15:11

作者: shadeslayer    時間: 14-2-21 16:53     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-2-20+22:38+

原帖由 Amom1972 於 14-02-21 發表
你這個講話,技術上或原則上不能話你錯,但其實你只是帶出一個如何敎導孩子的一個正面信息,就是教他們面 ...
我呢句,我諗無乜人認真想,難得你有思考。

我想講又懶寫的,你一次過幫我寫了出來,Bravo.

作者: ha8mo    時間: 14-2-21 17:53

作者: Jane1983    時間: 14-2-21 18:12

大細B的心理上分野,幾時夠gene s的生理因素powerful,咁有計劃,真係嫁娶前,check check伴侶IQ好過
作者: shadeslayer    時間: 14-2-21 19:20     標題: 引用:大細B的心理上分野,幾時夠gene s的生理因

大細B的心理上分野,幾時夠gene s的生理因素powerful,咁有計劃,真係嫁娶前,check check伴侶IQ好過  ...

I hope this is not your wishful thinking and you have something to back you up. Check out the book outliner, they have done a lot of research on this.

All these are in fact not important. The conclusion was important. The conclusion was summarized very nicely by Amom. This is exactly the answer i gave to friend and family who asked me in the past. If parents are confronted with a choice of small or big B, the answer should always be big B, bar the geniuses.  Because there is nothing to be gained by starting school one year earlier and to bear the risk of "possible" problems.

If your child is already a small B in P1 or higher, don't despair, it is not the end of the world.  Both the parent and child just have to forget it and stop worrying, and start doing the best you can. At least stop asking questions like whether my small B will be ok.

作者: 魚王    時間: 14-2-21 19:39     標題: 引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-02-21+發表大

原帖由 shadeslayer 於 14-02-21 發表
I hope this is not your wishful thinking and you have something to back you up. Check out the book o ...
Very superior answer.

作者: Amom1972    時間: 14-2-21 19:51

作者: Jane1983    時間: 14-2-21 19:57

吾係wishful thinking,只係覺得果個因素,係一個遠吾及genes、父母點教養、小朋友性格等等。不過,掙扎做吾做大B的,chances are確係需要做。

將能力有餘、有正常甚至over自信的小朋友,要佢留班做超大B,攞果d心理優勢,我覺得多餘。但既然我吾會比我小朋友留班,你無局你個女留班,大家口嗡嗡、塘邊鶴,無意思。

作者: Amom1972    時間: 14-2-21 20:01

作者: Jane1983    時間: 14-2-21 20:06

回覆 Amom1972 的帖子

你咪繼續好篤信果d研究,繼續勸人留班做大B,未來「一定」發展好d。
網上言論自由,你吾需要說服我!

作者: Amom1972    時間: 14-2-21 20:08

作者: longlokma    時間: 14-2-21 20:10     標題: 引用:Quote:Jane1983+發表於+14-2-21+19:57+回覆

原帖由 Amom1972 於 14-02-21 發表
不單止是心理優勢,還有許多許多。我自己親身經驗是把自己孩子原本是細B,上了三年學後將他變成大B,結果如 ...
结果如何?

作者: Jane1983    時間: 14-2-21 20:11

原來過來人。你覺得好,適合小朋友就得。

作者: Jane1983    時間: 14-2-21 20:13

沒有知識,但又固執的人。

@@@

我時運高,見你吾到,你早安啦!
作者: Jane1983    時間: 14-2-21 20:56

睇幾份研究報告,就有知識?死抓住人講,吾系固执?

大家表達意見,你無端人身攻擊,好無修養!
作者: Amom1972    時間: 14-2-21 21:20

作者: Jane1983    時間: 14-2-21 21:29

真系難頂!
你這種人!!

作者: Apple_Orange_T    時間: 14-2-21 21:35     標題: 回覆:讀小學後,大細b已沒有分別?

各位jm,討論吓,輕鬆吓啫,不用動氣

作者: shadeslayer    時間: 14-2-21 22:15     標題: 回覆:讀小學後,大細b已沒有分別?

講道理 Amom 贏哂。

呢D 大小B post,每星期一問,跟本無乜討論空間。因為小B父母非常擔心,才長問長有。

只要記着兩點:

1。有得選大小B,便選大B,除非係天才。

2。己選了小B的,也不是世界未日,忘記大小B問題,盡力而為便好了。

就係咁簡單。世上還有很多其他重要的事情。
利申,小女係無得選大細B之中的細B。

作者: Jane1983    時間: 14-2-21 23:14

冷靜下來,為咗d閑人噪咗半晚而勞氣,真係吾值得。去街同人傾計,仲有得揀,網上真係吾知什麼人。

上EK,上咗幾年,因為考小一,最近幾個月更加沉迷,日日都上。今日咁unpleasant,可能係警號,真係係時候淡出。

各位同志繼續努力!
作者: IloveJJ    時間: 14-2-21 23:56     標題: 引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-02-21+發表回

作者: MrBeast    時間: 14-2-22 07:17

這問題我向教育/心理學人士資詢過,他們都是異口同聲説:有得揀就做大,大部份細B會在小一至小二catch up 到,in addition, 一位付責sen的小學主任對我說:如在小一repeat(當然唔係講轉去名校嗰d), 一讀六年,對小孩的心理打擊會很大。

如有細B在小一學業上有些struggle, 咁就要頂硬上,and 如上面提過,不是世界未日,有方法和恆心,一定可渡過,千萬不要因為是細B唔理,以為大些自然catch up 到。

網絡世界,無需咁認真,大家人生經驗不同,自然會有不同的opinions, 我說出我的,收到幾多,能apply到與否,就要睇是否有緣人la.

講完,寫咁多字真累,好佩服你地的堅持,haha.
作者: musicien    時間: 14-2-22 09:38     標題: 回覆:讀小學後,大細b已沒有分別?

我個仔係超細b,做細仔對佢有好有唔好。細細b是輸在起跑線,但佢表現差不多係全班最好,包括行為同學術。作為細b,叻過啲大嘅令佢更有自信。當然做父母的在各方面要加倍努力。包括自理同人際。不過考學校就唔掂,我都有猶豫係大細b問題定佢嘅問題,畢竟有啲學校真係唔揀細b。我諗做細一定有影響,但又未必係絕對改變唔到。要佢喺呢一刻重讀做大b心理影響仲大。我深信過兩年再考插班更好。

作者: NT-1    時間: 14-2-22 10:09     標題: 回覆:讀小學後,大細b已沒有分別?

如果小朋友表現合格,又没有吃力感覺,管他是大,小 B讀下去也设問題。  畢竟每個小朋友的學習能力就是有差異。一個朋友超細囡,從小就識social 掂,早熟,學習能力強。父母是草根階層,唔會有時間和學識教女兒。他們重視女兒成績,但不懂教,也不會有other supports, 女兒仍能輕鬆自如地應付校内學業,入讀區内名津精英班。  另一邊廂,一個也是住同一public estate主力由婆婆湊的细囡,今年小一讀得一塌胡塗。  婆婆學識ok, 即使自己親自陪教陪讀,兩孫婆也培感壓力,成績表現包尾。  我也勸她讓孫囡來年重讀小一,但媽媽担心女兒會自畀,希望她继續升班。

作者: Gerard    時間: 14-2-22 12:12     標題: 回覆:讀小學後,大細b已沒有分別?

作者: Olympian    時間: 14-2-22 12:40     標題: 回覆:Gerard 的帖子

還要考慮男或女,專家指出男仔的智力,手肌,語言及社交都較女孩發展慢,更加不宜做細B。這是講大圍數據,比個別例子有參考性。

作者: eviepa    時間: 14-2-22 15:11

Jane1983 發表於 14-2-21 20:56
睇幾份研究報告,就有知識?死抓住人講,吾系固执?

大家表達意見,你無端人身攻擊,好無修養! ...
EK有個網民一向都係咁既行為。
作者: eviepa    時間: 14-2-22 15:13

shadeslayer 發表於 14-2-21 22:15
道理贏有乜用?
作者: 馬到功成    時間: 14-2-22 16:28     標題: 引用:+本帖最後由+ppsfung+於+14-2-20+16:12+編

原帖由 ppsfung 於 14-02-20 發表
我個女都係P.1+2冇fd,宜家小6啦,有d擔心佢中一冇fd

作者: Isaacmommy    時間: 14-2-22 20:03     標題: 回覆:馬到功成 的帖子

如小一大仔同細仔成績一樣(兩個都有温書), 代唔代表細仔叻啲?

作者: eviepa    時間: 14-2-23 11:18

shadeslayer  人,始終係理性的。

要說服別人,理性當然重要,但亦必要顧及別人情緒的一面。如果完全不理會人家面子,用尖酸刻薄的說話去表達出來,在EK用違反版規的語言去講的話,絕對不是好文章。

今次語言無論如何,是版規所不容的,我作為旁觀者覺得過分,Jane1983亦早已經明確表示不滿,更有可能因這種語言而淡出EK,殺傷力不可謂不大。

作者: Jane1983    時間: 14-2-23 14:17

回覆 eviepa 的帖子

多謝你仗義執言。

在論壇,講自己想法,無攻擊對方,even吾係回覆佢,都要被人無故辱罵,係好難接受。

好嬲的時候,我都想用難聽的言論反擊。作為女人,再難聽的說話,都想得到...但都忍住吾講。

好好一個論壇,吾好搞垮佢。越多人吾怕被人亂鬧,越多人願意參與,越多人得益。
作者: Apple_Orange_T    時間: 14-2-23 16:30     標題: 引用:回覆+eviepa+的帖子 多謝你仗義執言。在論

原帖由 Jane1983 於 14-02-23 發表

多謝你仗義執言。
在我設這題目時,其實真的有切身需要和希望與各位分享一下教育心得,從中得到建設性的討論,而現在有點變了質,也真是有點失望。
别人言語上惡劣也是控制不了,所謂話不投機半句多,Jane, 不要動氣了 。

作者: longlokma    時間: 14-2-23 16:38     標題: 引用:回覆+eviepa+的帖子 多謝你仗義執言。在論

原帖由 Jane1983 於 14-02-23 發表

多謝你仗義執言。
那位会员向来如此,什麼也要拗一餐,jane1983,唔駛理佢!你一向是理性讨論的人,大家眼睛是雪亮的!

作者: lovebb2    時間: 14-2-23 17:54     標題: 引用:其實叻個班k2已追到,如果平庸的,父母唔多

原帖由 Gerard 於 14-02-22 發表
其實叻個班k2已追到,如果平庸的,父母唔多谷小朋友同谷既比較,有些8月b 已追到早一年12月的小朋友。亦有 ...
agree, 父母點栽培更緊要過大b細b的分別。

作者: musicien    時間: 14-2-24 08:15     標題: 回覆:Apple_Orange_T 的帖子

Agree. 我都中過招。咪唔回應去第度傾過囉。有時文字未必完全表達到大家意思,大家都係想多角度思考,無謂太在意。咪去第個thread再傾囉。

作者: organicfans    時間: 14-2-24 09:04

Apple_Orange_T 發表於 14-2-23 16:30
在我設這題目時,其實真的有切身需要和希望與各位分享一下教育心得,從中得到建設性的討論,而現在有點變了 ...
無錯, 大家都係想理性討論, 多角度思考, 多些真實個案分享而已 !  Jane 都唔好動氣喇, 網絡世界係咁, 話不投機, 就下次傾過 !  

作者: MrBeast    時間: 14-2-24 10:31

Apple_Orange_T 發表於 14-2-23 16:30
在我設這題目時,其實真的有切身需要和希望與各位分享一下教育心得,從中得到建設性的討論,而現在有點變了 ...
Open ended topics 在ek 好多時變激烈討論,filter out the noise 其實都會清楚看到兩邊的arguments ,希望對你有用,不過the devil is in the details, 成功細B父母背後如何栽培,不成功細B背後父母有幾多辛酸,未必能在兩三行文字看到,最好都是找身邊朋友作參考。
作者: 魚王    時間: 14-2-24 11:07     標題: 回覆:讀小學後,大細b已沒有分別?

我作為有個超細男B的家長,向樓主說一句:不要氣妥,不要睇死一個人,無野係無可能,無野係唔得的!若你小朋友己是k3或小一,除非老師要你留班,否則不必多想!

作者: 魚王    時間: 14-2-24 12:12     標題: 回覆:讀小學後,大細b已沒有分別?

樓主,很多研究都是統計加專家意見。比方說第三期腸癌5年生還率是50%,咁究竟你五年後是生存的50%定死了的50%呢?決定會有很多因數,包括那腫瘤的dna, 手術做得切底嗎?化療做完嗎?又有專家話病人樂觀嗎?休息夠嗎?及很多未知的原因。

作者: MrBeast    時間: 14-2-24 13:08

Jane 和 魚王 應都是細B的成功例子,而我是"讀小學後,做大B比之前kg做細B有好大分別"的例子,如未看和有時間可看看我在日誌的分享,不過不要誤會,我不是建議你一定要去轉做大,what happened to me might not apply to u.
作者: longlokma    時間: 14-2-24 13:59     標題: 回覆:讀小學後,大細b已沒有分別?

何必强要分析大B细B?老實说我認為相當無謂,要分析什么也可以做统计,性別、血型、生肖、星座、父母智商、父母血型、父母生肖、父母星座等等全部也可以做统计,找數據去支持,但,有意義嗎?

作者: kelly12345    時間: 14-2-24 14:36

我果個系細B,幼稚園K3時曾經問過老師細B大B有無分別,老師同我講唔關事。有D細B仲定過D大B。小學後,班上幾個考得叻又乖嘅據我所知都系細B。我果個亦都好正常。唔覺得有咩問題。反而我覺得會系家庭教育同本身性格會影響大D。
作者: Olympian    時間: 14-2-24 14:41

其實簡單一點,只要看看孩子的語言,小手肌,認知是否達到該學齡的要求就可以了。比如我的女兒,即使她是12月細B,我也認為她會應付到,因她語言、自理都超出她歲數的能力,認知也可以。反之,我的兒子不是細B,但手肌弱,我也會讓他多讀一年K3才升小學,讓手肌多發育一年,好應付小學比幼稚園大幅增加的抄寫量。其實你想想,如果你由小到大都見別人答問題叻過你,畫畫勞作又叻過你,就算到了小學差異消失,好可能還是輸了自信﹗
作者: ecec1122    時間: 14-2-24 15:21

shadeslayer 發表於 14-2-21 13:33
小B當然不一定比大B差,但

1。小B多數比大B差
如果覺得係咁咪讀遲一年, 肯定變成 大 b.
作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-2-24 16:30

Amom1972 發表於 14-2-21 15:11
你這個講話,技術上或原則上不能話你錯,但其實你只是帶出一個如何敎導孩子的一個正面信息,就是教他們面 ...

同意!
作者: 魚王    時間: 14-2-24 18:11     標題: 引用:Jane+和+魚王+應都是細B的成功例子,而我是

原帖由 MrBeast 於 14-02-24 發表
Jane 和 魚王 應都是細B的成功例子,而我是"讀小學後,做大B比之前kg做細B有好大分別"的例子,如未看和有時 ...
我個仔並不能說是成功例子,只是他現在小一没有特别追不上的問題,無論學業或社交上。不過細B是要多點協助。小朋友的IQ是先决,但父母的教育是非常重要。開學時聽了個心理學家教育講座,父母同小朋友要有溝通,不只是問今曰你做了功課未?在學校發生什麼事?溝通係去同小朋友講下你對事情的看法,你怎樣分析事情,點解你要咁做。好似細仔無自信心,我仔也會說:我唔得㗎!我會同佢講無野係唔得的,要點做,真係做不到放棄,再找其他辨法。他明白,用同一囗敏教細佬。

作者: likim8160    時間: 14-2-24 18:14

shadeslayer 發表於 14-2-21 22:15

呢D 大小B post,每星期一問,跟本無乜討論空間。因為小B父母非常擔心,才長問長有。 ...
非常同意, 有得選當然做大B, 不過很多香港父母都覺得子女是人上人, 非要孩子們當小B不可, 其實就算真是天才, 遲一年入學只會成績更好, 我兒子是12月大B, K3時有一12月小B同學, 兩個分別非常明顯, 不排除個別小B可能比大B更出色, 但畢竟只是小數

作者: eviepa    時間: 14-2-24 18:31

做大B,對學業有好處大概沒有爭議。不過,若馬上跳進結論:做大B好過做細B就似乎有點草率。

我女兒十月出生,是細B。

李麗珊說:「養一個孩子要四百萬。」

我女兒沒有那麼貴,但粗略計算一下,大概也要三百萬。早一年讀完書,可省下十多萬作退休之用。

另外,女兒亦可以早一年出來做事,可以多賺一年錢,或是大概可以早一年退休。

Touch Wood,我女兒讀書不錯,似乎早讀一年沒有甚麼大困難。但當然,遲一年入學,有可能讀得更好。

如果早一年、遲一年入學影響不大,則值得早一年入學;反之,則應該做大B。

其實有沒有調查研究,檢討早一年、遲一年的影響有多大,可以讓家長們有所依從?
作者: shadeslayer    時間: 14-2-24 18:34     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-2-21+22:15+

原帖由 likim8160 於 14-02-24 發表
非常同意, 有得選當然做大B, 不過很多香港父母都覺得子女是人上人, 非要孩子們當小B不可, 其實就算真是天才 ...
所以我提議想比孩子做小B的,答自己這問題:究竟做小B有乜實質好處,值得承受風險?

作者: shadeslayer    時間: 14-2-24 18:44     標題: 引用:做大B,對學業有好處大概沒有爭議。不過,

原帖由 eviepa 於 14-02-24 發表
做大B,對學業有好處大概沒有爭議。不過,若馬上跳進結論:做大B好過做細B就似乎有點草率。

我女兒十月出 ...
我女兒沒有那麼貴,但粗略計算一下,大概也要三百萬。早一年讀完書,可省下十多萬作退休之用。

另外,女兒亦可以早一年出來做事,可以多賺一年錢,或是大概可以早一年退休。

Xxxxx

大細B也同樣讀咁多年書,讀書的費用相約。分別在於大B多一年幼稚園前的生活。段估食唔到十幾萬奶粉。

至於做細B掂唔掂,真係上小學先知,知道唔掂時,已無彎轉了。12個月奶粉粥仔錢,換來擔心,換來加倍努力,不化算。

作者: 藍藍媽    時間: 14-2-24 19:10     標題: 回覆:shadeslayer 的帖子

如果是男仔,我都覺得做大好過做細……… 但女仔,我有保留,第一,女仔通常較成熟,言語、認知,細B未必比大B差…… 而且,女仔到小學開始會concern年紀,而且又早過人地發育,大人一年的女仔在高小時反而會自卑…… 同埋,人地一定expect 你大人一年,乜都應該叻d……否則,又被嘲笑…… 我自己係8 月B,k2已全班考第一,從未經歷大家所講的影響和無自信,反而,我好朋友 (女仔), 10月大B,到今時今日,三十幾歲人仲怪緊阿媽要佢遲一年讀書

作者: eviepa    時間: 14-2-24 19:12

Shadeslayer,

我無立場既,因為我唔知早一年讀,確實影響有幾大。只係基於窮等人家,慳得就慳既原則,提出cost effective既原則俾大家思考一下。

另外,條數唔係咁計呀。17歲入大學同18歲入大學,額外一年既費用係17、8歲要扮靚、要同朋友週圍玩既開支,而唔係奶粉粥仔錢咁簡單。

21歲同22歲出黎做野既分別,係響21同22歲之間,細B不但唔駛屋企養,仲有可能(望就咁望喇)每個月俾多少幫補家計一闊兩大。所以對經濟狀況唔係咁充裕既家庭黎講係有一定既吸引力。

我又忽發奇想,以下想像出黎既個案,唔知你會認同呢?

1. 六月出生,可以做不大不細既「中B」。但係家長認為遲一年入學有著數,所以特登六歲仲讀幼稚園,七歲先至入小學,做其超大B。

2. 一月出生,已經可以做大B。但係家長認為遲一年入學有著數,所以特登六歲仲讀幼稚園,七歲先至入小學,做其超超大B。

估計你1同2都唔同意。但係,如果任何野都可以控制,幾大入學先至係最佳選擇呢?

作者: shadeslayer    時間: 14-2-24 19:19     標題: 引用:如果是男仔,我都覺得做大好過做細………+

原帖由 藍藍媽 於 14-02-24 發表
如果是男仔,我都覺得做大好過做細……… 但女仔,我有保留,第一,女仔通常較成熟,言語、認知,細B未必比 ...
同埋,人地一定expect 你大人一年,乜都應該叻d……否則,又被嘲笑……

Xxxxxx

嘲笑係別人的問題。不是年紀,每人也可能彼嘲笑肥,矮,⋯⋯

而且,如果大B也唔得,細B實死得。有牌痛苦。唔通的。

作者: 藍藍媽    時間: 14-2-24 19:32     標題: 引用:Quote:原帖由+藍藍媽+於+14-02-24+發表如果

原帖由 shadeslayer 於 14-02-24 發表
同埋,人地一定expect 你大人一年,乜都應該叻d……否則,又被嘲笑……

Xxxxxx
大家一直揸住做大B比細B會更有自信,影響一生…… 我想帶出的是超大女上小學後,未必會更有自信,更有机会有反效果…… 所以細女的家長真的要小心觀察自己女兒的能力,不要盲目做大

作者: 仔仔錫錫你    時間: 14-2-24 19:54

小兒7歲3個月,11月細b讀緊2年班。
學術上無咩大問題,1年班開始放手,功課默書自己攪掂,成績中上。大小肌肉方面,雖然身高below average, 但身手好,最近參加學界比賽同9歲班男仔鬥,拿了冠軍(上年比人矮1個頭拿了季軍)。
唔敢話大b一定好過細b, 但overall來說大b所遇到的問題一定比細b少。 如果做左大b 後仍有不少問題,相信做返細b只會更多問題。
作者: 藍藍媽    時間: 14-2-24 20:32     標題: 回覆:仔仔錫錫你 的帖子

身邊的朋友有超大仔,有超大女…… 未見過超大仔介意比人大,但不少超大女介意

作者: Olympian    時間: 14-2-24 20:41

回覆 藍藍媽 的帖子

哈哈哈﹗其實我自己細個係11月大B,都成日怪阿媽唔早一年替我開學。但係佢話當年我面試咩都唔識,校長叫佢遲一年再帶我來,真失禮﹗同埋,由小學到中學都覺得同學有點幼稚,中學更埋高班的同學堆。學業中上,小學唔係最叻15名,不過年年考第一的都是跟我同月同日生但細我一年的細B同學,你話死未﹗不過另一個又是跟我同月同日生又係細我一年的細B同學,就全級四十名外啦﹗都係同自己比合理些﹗

作者: 藍藍媽    時間: 14-2-24 20:47     標題: 引用:回覆+藍藍媽+的帖子 哈哈哈﹗其實我自己細

原帖由 Olympian 於 14-02-24 發表
回覆 藍藍媽 的帖子

哈哈哈﹗其實我自己細個係11月大B,都成日怪阿媽唔早一年替我開學。但係佢話當年我面 ...
所以我覺得,如果係男仔,唔特別叻,做大好…… 但女仔,唔特別差,做細好…… 哈哈!

作者: longlokma    時間: 14-2-24 20:59     標題: 引用:回覆+藍藍媽+的帖子 哈哈哈﹗其實我自己細

原帖由 Olympian 於 14-02-24 發表
回覆 藍藍媽 的帖子

哈哈哈﹗其實我自己細個係11月大B,都成日怪阿媽唔早一年替我開學。但係佢話當年我面 ...
所以話,比較什麼大B细B好無謂,其實是用来自我安慰的藉囗,與其花心神去研究别人大B细B的成绩及发展,不如花心思去了解自己孩子的强弱點,再加以栽培吧,每个孩子也是独立个体,何必跟他人比較?

作者: eviepa    時間: 14-2-24 21:31

我第一次接觸做大B有著數的理論,是在中二上課時老師講的。

不過從我自己有限的視野裡,看到的景象卻似乎相反。我小學讀雞校,同學的平均年齡最大;中學去了一間不錯的學校,中學的同學平均明顯小得多;我每升一個階段、換一間學校,同學的平均質素越高,但同學平均年齡卻越來越小。

無論小學、中學、預科,我都看不到一個大B讀書較強的格局,反而看到細B有可能成績稍微高一點的現象。

當然,我個人的視野有限,所見的只是幾百人,未必可以作準。不過,大概是隨機的幾百人中看不出大B有著數,我的判斷是,很有可能大B的優勢並不是很明顯。因此,十幾年前我要決定女兒做大B還是細B時,為了省下白花花的十幾萬元鈔票,亦希望女兒早一年投入工作兩個因素起到了決定性的作用。

我的判斷可能錯,不過大家可以參考。
作者: Gerard    時間: 14-2-24 21:41     標題: 回覆:讀小學後,大細b已沒有分別?

作者: Apple_Orange_T    時間: 14-2-24 22:23     標題: 回覆:讀小學後,大細b已沒有分別?

而家乜都要早學,幼園讀小學,小學讀中學……如果細b在月齡上比大b提早學幾個月,我也在想可能是好事,只不過在表達能力上和大小肌肉發展暫時未能追上而已,且細b和大b相處下可能拿捏得更快,但至於是否被心理影響就不大清楚了。

作者: shadeslayer    時間: 14-2-24 22:42

eviepa 發表於 14-2-24 19:12
Shadeslayer,

我無立場既,因為我唔知早一年讀,確實影響有幾大。只係基於窮等人家,慳得就慳既原則,提出 ...
Eviepa,
香港孩子只有九月至12月的孩子才有得擇大小B,其實唔知香港咁怪,家長有得選。

作者: eviepa    時間: 14-2-24 22:46

shadeslayer 發表於 14-2-24 22:42
Eviepa,
香港孩子只有九月至12月的孩子才有得擇大小B,其實唔知香港咁怪,家長有得選。
...
呢個問題好易解決,小一自願留級就可以。
作者: longlokma    時間: 14-2-24 22:49     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-2-24+22:42+E

原帖由 eviepa 於 14-02-24 發表
呢個問題好易解決,小一自願留級就可以。
学校未必批准的,留级也有quota啊

作者: eviepa    時間: 14-2-25 11:49

我覺得「大B論」係成立嘅。大B由於嚮幼稚園同初小階段有相當大嘅優勢,因此覺得自己比人哋醒一D。而呢種感覺好有可能一生受用不絕。

我個女唔單止係細B,讀幼稚園時無論語言能力、自理能力同肢體活動能力都比一般細B更差。啱啱讀小學時有D自卑。

小一時,我由老婆手中接過培養阿女嘅責任,首要任務係培養佢嘅信心。我深信欣賞讚賞鼓勵係培育自信最佳方法,實行日日讚。阿女畀我讚得多,讚到飄飄然,畀我水到佢真係以為自己好叻,於是行為上盡量做叻學生嘅嘢,最後得成正果。

學校畀唔畀到成功感,我哋好難控制。但係嚮屋企,我哋絕對有能力畀到成功感仔女,視乎你肯唔肯做。
作者: kakamamama    時間: 14-2-25 16:58

我覺得就無咩大分別
作者: Rachelmummy2008    時間: 14-2-25 17:03

同意男孩女孩成長的分別。
至於大细B,我認為陪伴孩子從O歲開始怎樣去教養是有影响的。
讀幼稚園之前的一段時間最容易被忽略。
陪伴小女成長頭兩年已經開始從日常生活中著重大小肌肉,自理等,小女是細囡,N班畫綫條大部分没有出界,跳舞跟上大一年的女孩。
最近在網頁看小學的運動會,她自信地說想參與呢!
作者: Olympian    時間: 14-2-25 18:08

Search "relative age and school performance". You will find lots of journals about this topic and lots of interesting findings.

作者: fc926    時間: 14-2-25 19:45     標題: 回覆:讀小學後,大細b已沒有分別?

見到好多討論理論上怎樣,實際上又怎樣,我相信真係因人而異,唯有分享自身經歷作參考。我k1是大B,自己都唔知點解K1考左第一名,跟住被老師建議跳級直上k3做左細B,K3及P1就變左中下游份子,後來P2再上(一直做班中細B)就追番上做上游,最後以算是唔錯的成績入大學然再讀上去。以我高中時期的同學為例,大部份名列前矛的都是9月後甚至之後一年1月出世,所以我的印象從來都是非常自豪自己是班中年齡最小的一群。

作者: shadeslayer    時間: 14-2-25 19:57     標題: 回覆:讀小學後,大細b已沒有分別?

其實再多的例子分享,也用處有限。因為結論一定係有好多細B跟唔上,要補習,家長孩子加倍努力才追得上。而又有不少細B打勝大B。

無論別人的B如何,家長要面對的是,孩子如果在九月至十二月出生,幼稚園應做大B還是細B。未讀之前,家長如何得知自己的啊B得唔得?如果做細無明顯好處(奶粉粥仔錢除外),究竟做細B博乜呢?

作者: nieualma    時間: 14-2-26 08:54

回覆 藍藍媽 的帖子

同意你講法, 男女始於有別, 女仔當然介意年齡, 如果個男仔有女仔性格, 都要想清楚先好下決定
作者: MrBeast    時間: 14-2-26 09:13

Apple_Orange_T 發表於 14-2-24 22:23
而家乜都要早學,幼園讀小學,小學讀中學……如果細b在月齡上比大b提早學幾個月,我也在想可能是好事,只不 ...
樓主你説有切身需要,Im only guessing, seems to me其實是想做細,對嗎?倒不如出另一個post on "請教細B家長如何令細B讀小學時和大B沒有分別"。
作者: Rachelmummy2008    時間: 14-2-26 11:34

我有留意小女在校社交的表現,因為大部分同班的大過佢,我刻意的提醒她做大姐姐,看顧低班的小朋友。(學校可以做風紀)
另外去會所玩,她會和細過她的小孩玩,藉此可以令她在社交方面有進展。
作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-2-26 11:45

識一個10月男B,由細開始已比較鈍,轉數比較慢,到左小學三年級成績唔好留班。變左大B後,成個人有衝勁及自信得多。

現同班有個超細男B(12月30),又係由細開始已比較鈍又輪盡,轉數比較慢,心散,個個郁緊佢就企響到唔知做乜,因為天生鍾意食,所以只有呢樣最叻。佢媽媽K1開始已向學校投訴,話老師比佢個仔既評估差,校長有開導佢,但佢難以接受。我當時建議佢,趁仔仲細,不如轉做大B,一係佢就只focus仔仔自己,唔好同人比。到左依家K3,10月時媽媽又向學校投訴話評估差。說實話,如同自己班比,佢真係差d,如同K2比,可能位置會在中游。如果我係佢,一早會同小朋友轉做大B。
作者: 藍藍媽    時間: 14-2-26 12:50     標題: 引用:識一個10月男B,由細開始已比較鈍,轉數比

原帖由 魚兒小寶貝 於 14-02-26 發表
識一個10月男B,由細開始已比較鈍,轉數比較慢,到左小學三年級成績唔好留班。變左大B後,成個人有衝勁及自 ...
Agree.  所以細B家長可以在k1 時留意下自己小朋友同同學仔比會否好容易被比下去,如果真係差就不要勉強做細…… 勉強做細或做大都無幸福…… 家長要自己留意,無一條general rule can fit all kids

作者: shadeslayer    時間: 14-2-26 13:28     標題: 引用:Quote:原帖由+魚兒小寶貝+於+14-02-26+發表

原帖由 藍藍媽 於 14-02-26 發表
Agree.  所以細B家長可以在k1 時留意下自己小朋友同同學仔比會否好容易被比下去,如果真係差就不要勉強做細 ...
做大有乜勉強?比人嘲笑大?別人嘲笑,係別人唔啱。別人嘲笑年齡大,也會嘲笑年齡細,一樣的。重點係如何處理嘲笑,不是成為不做大的理由。

作者: 藍藍媽    時間: 14-2-26 13:48     標題: 引用:Quote:原帖由+藍藍媽+於+14-02-26+發表Agre

原帖由 shadeslayer 於 14-02-26 發表
做大有乜勉強?比人嘲笑大?別人嘲笑,係別人唔啱。別人嘲笑年齡大,也會嘲笑年齡細,一樣的。重點係如何處 ...
我自己細個學跳舞做過超大B, 班中的小朋友多是細我一年的年頭B,我果陣好唔開心,同我媽咪講点解唔可以上高一班,我媽咪有同老師反映,老師話高一班的又比我大,學低一班可以叻d……我初時係比人叻,但唔覺得馨香,因為這是必然的……之後比細B追過就更唔開心,最後無再學了…… 這是我親身經歷,你無須challenge 我作為一個五六嵗小朋友的感受…… 亦希望你可以包容一下其他人的意見

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5