教育王國

標題: More on Potter's Law [打印本頁]

作者: PotterLai    時間: 14-2-20 00:28     標題: More on Potter's Law

面試小學成績優異的小孩,很多擁有以下特點:

一、愛上學!
二、愛看書!
三、不愛吃飯!!
四、不愛睡覺!!

關鍵是個「最」字!!!

一般來說,他們還會:

1. 身材瘦削,最多中等 (想想愛恩斯坦人到中年的身材)
2. 少吃甚至不吃垃圾食物
3. 運動平平
4. 愛玩用腦的玩具、遊戲(例如 Candy Crush、Word Search、Unblock Me 等)
5. 不愛玩只有官能刺激的玩具、遊戲
6. 不愛逛商場

其父母的特點:
一、愛與人交流如何培養小孩
二、願意告訴別人自己的經驗
三、人際關係良好

免責聲明:
1. 凡事都有例外
2. 面試成績優異的,又再分聰明人和資優人
3. 資優人由於性格問題,不一定面試成績優異
4. (待續)

作者: edpo    時間: 14-2-20 01:59     標題: 回覆:PotterLai 的帖子

我好中父母那三點…咁其實係咪應該我去面試

作者: 柔情爸爸    時間: 14-2-20 08:53     標題: 引用:+本帖最後由+PotterLai+於+14-2-20+00:36+

原帖由 PotterLai 於 14-02-20 發表

有時覺得小孩子有點童真及儍氣較可愛呢!

作者: 小曳人    時間: 14-2-20 09:12

PotterLai 發表於 14-2-20 00:28
一般來說,他們還會:

1. 身材瘦削,最多中等 (想想愛恩斯坦人到中年的身材)
2. 少吃甚至不吃垃圾食物
3. 運動平平
4. 愛玩用腦的玩具、遊戲(例如 Candy Crush、Word Search、Unblock Me 等)
5. 不愛玩只有官能刺激的玩具、遊戲
6. 不愛逛商場

其實,你係咪識我個仔架?!

好奇問:其實如果唔係資優,會唔會一樣有呢d特點?

我細嗰個就已經唔係呢類人,係好鍾意笑好有禮貌,會俾反應,好討人歡喜嗰類,我仲以為應該呢類人先會多學校鍾意!

作者: PotterLai    時間: 14-2-20 09:35

回覆 edpo 的帖子

Winnie:應該這麼說,有些在第三輪面試,需要見家長的小學,你會具備優勢。

這些小學,包括
陳守仁、蔡繼有、英華等。

作者: PotterLai    時間: 14-2-20 09:40

回覆 柔情爸爸 的帖子

那三個尖子中,除了女孩,都有童真。

以我觀察,面試成績好壞,與有無童真無關。

作者: hobby    時間: 14-2-20 09:47

回覆 PotterLai 的帖子

wahaha, 我囡就愛吃零食 ... 但超級愛玩動腦遊戲, Blockus 未夠3歲都明白點玩, 但唔識點嬴最近愛上玩撲克牌; 一俾佢玩珠心算, 尤其心算就坐定定
作者: sugarnana    時間: 14-2-20 09:56     標題: 回覆:More on Potter's Law

很有趣!不愛吃飯不愛睡覺,這兩點從來沒有想過,愛吃愛睡的通常都會肥嘟嘟,學校真的不喜歡肥嘟嘟??

作者: 柔情爸爸    時間: 14-2-20 10:06

PotterLai 發表於 14-2-20 09:40
回覆 柔情爸爸 的帖子

那三個尖子中,除了女孩,都有童真。

More adorable = Better impression at the interview = Higher chance of getting an offer (but only applies to primary schools which do not focus too much on academics and "IQ")
作者: PotterLai    時間: 14-2-20 10:21

回覆 小曳人 的帖子

唔,可能喺石夾尾見過

——我連智慧媽都不認識(除了知道你屬兔之外),又點會識聰明仔呢?(抑或資優仔?)

「好奇問:其實如果唔係資優,會唔會一樣有呢d特點?」原來你無留心聽書,Potter's Law 已經明言:面試成績優異的,可以是聰明人或資優人

作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-2-20 11:37

我囝唔係資優又唔係聰明;唔太愛吃、拉、洗,因佢視為浪費玩樂時間;喜歡睡覺但不願睡覺,因睡前太愛想東想西諗無謂野兼要碌來碌去;唔算十分喜歡返學,但覺得返學好玩;書不離手但更加愛玩,左手玩具右手書;多手多腳皆因好奇心重,不到黃河心不死;鍾意玩lego但冇耐性砌;留心上堂但椅子只坐一半,皆因想隨時彈起(想,但冇彈);放學唔想返歸但在家不願外出。。。爸媽冇刻意栽培,只著重陪玩陪讀。

係呢,講左咁耐其實我算唔算離題? 考心儀學校s有心儀學校s收囉。
作者: loveDD    時間: 14-2-20 11:49

你依個題目相信會氹得大部份家長都好開心...
作者: a69mama    時間: 14-2-20 13:22

我囡囡考九間有四個一線offers. 一線指宣小呢類。 神校止步。佢最喜歡上學,好勝心強,好睇書,做e.nopi 既critical. 鍾意大聲讀書俾自己聽,英文拼音自己作都要讀完本書,
喜歡lego唔睇說明書自己亂砌, 鍾意畫畫,一面畫一面講古仔,畫中人物全部笑面迎人。鍾意大班人面前表演唱
歌,唔太早訓但一覺天光旭都無旭。自動自覺食飯,唔偏食,但飯無要有甜品。

佢無參加任何比賽,無特異功能,只習游水,小提琴一體一藝。因家裏週末常有不同人來飯局,自小都非常social. 唔
怕生保,也愛跟小朋友分享自己玩具。有一齊做義工接觸單親家庭,智障人事,算明白世界艱難。有返主人學。

作者: 藍藍媽    時間: 14-2-20 13:28     標題: 引用:我好中父母那三點…咁其實係咪應該我去面試

原帖由 edpo 於 14-02-20 發表
哈哈!我覺得自己都中父母果三點 我個女係10月細B,今年考k1 的幾個offer 都是 in 父母多…… 其實有無小學都注重in 父母呢? (雖然我知應該無

作者: kyleebc    時間: 14-2-20 13:39

回覆 a69mama 的帖子

請問你個囡囡幾歲學小提琴?學group or 單對單?
作者: babybear    時間: 14-2-20 13:48     標題: 引用:+本帖最後由+PotterLai+於+14-2-20+00:36+

原帖由 PotterLai 於 14-02-20 發表

瘦削,係因為啲營養上晒個腦?

作者: PotterLai    時間: 14-2-20 14:36

回覆 sugarnana 的帖子

非也,只因大部份學校都重視學術能力,而喜歡看書的人,除非他天生懂事∕自我剋制∕聽大人話,否則容易遲吃遲睡、或少吃少睡,達到廢寢忘餐的地步,這樣的話,他們的身材會肥胖嗎?
作者: PotterLai    時間: 14-2-20 14:44

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

心儀學校s,SFA?
你子性格可內可外、可文可武、可中可西(下刪300字),可塑性甚大,人才也。

作者: PotterLai    時間: 14-2-20 14:47

主人學?
她有兄弟姊妹嗎?

作者: PotterLai    時間: 14-2-20 14:49

回覆 loveDD 的帖子

遊戲文章而已
作者: dy0905    時間: 14-2-20 14:50     標題: 引用:我好中父母那三點…咁其實係咪應該我去面試

原帖由 edpo 於 14-02-20 發表
Yes! Yes! Yes! Haha

作者: PotterLai    時間: 14-2-20 15:00

回覆 藍藍媽 的帖子

好幾所學額競爭較大的學校,第三輪面試都是校長邀請家長面談(有的要帶孩子,有的單獨);這些學校包括陳守仁、蔡繼有、英華等,(當然,前提是你女前兩輪順利過關 :) 其中英華與她無關。
至於重要性嘛,肯定不是官樣文章,希望到時你們重視

作者: a69mama    時間: 14-2-20 15:53

是主日學。 無兄弟姊妹,不過爺嫲公婆輪流呢陪佢玩。

小提琴四歲開始學,一對一,好有心的年輕老師,留學生主修音樂,強調technique and musician manner, very  
good teaching method. 我自己愛古典音樂,亦懂鋼琴,明白手型同基本功的重要,學小提琴握弓同握琴手勢非常重要,
對將來能否處理較深樂章有重要影響,不可較率處理。要有心理準備,頭半年每次練琴都似六國封相,要有耐心,不要輕易放
棄。

作者: hadwinboy    時間: 14-2-20 22:48     標題: 回覆:More on Potter's Law

中哂1-5點! 至於第6點逛商場,佢一聽到話行商場,就會話好呀,可以去大眾、page one 了!  不知算喜歡逛還是不喜歡

作者: PotterLai    時間: 14-2-21 00:37

回覆 hadwinboy 的帖子

看來我可以扮教育專家了!

作者: PotterLai    時間: 14-2-21 00:39

請問專家,小孩聽莫扎特的音樂有何好處?

作者: rai_fc    時間: 14-2-21 08:45

haha..., my boy fits all the points!  he got in final round of few schools..., but we choice a Gov subsidize school so didn't let him attend the final round interviews.  
作者: PotterLai    時間: 14-2-21 09:34

回覆 rai_fc 的帖子

So Potter's Law I is true......

(There are Potter's Law II, Potter's Law III, etc.)

作者: PotterLai    時間: 14-2-21 09:44

回覆 hobby 的帖子

愛吃零食是天生性格,但據我觀察:

不愛吃零食者的成就 〉愛吃零食者的成就

不妨看看自己周圍的人。

當然,不愛吃零食,不代表你有成就,愛吃零食,不代表你無成就。

作者: Jane1983    時間: 14-2-21 10:17

愛吃的,比不愛吃的,個人開心d,容易覺得快樂。
小朋友貪吃(不盡是垃圾食物),是福氣!

作者: sugarnana    時間: 14-2-21 10:19     標題: 引用:回覆+hobby+的帖子 愛吃零食是天生性格,

原帖由 PotterLai 於 14-02-21 發表
回覆 hobby 的帖子

愛吃零食是天生性格,但據我觀察:
零食是吸引。不愛零食代表自律能力高,不容易受引誘。

作者: hobby    時間: 14-2-21 11:03

hmmm ...愛吃零...我又唔覺得=自我控制能力低, 不過我個女就一定係自制能力不足, 所以一定要講清楚一次食幾多, 如一包餅仔, 一粒糖, 一次最多5粒提子等, 她大部分時間都會聽話

其他好似要做好功課先玩, 完全守遊戲規則, 見到別人犯規會指正, 如亂過馬路, 公共地方食煙等她都做到 ... 我想, 如果有rule 話唔可以食零食佢又一定跟嘅

作者: sugarnana    時間: 14-2-21 11:23     標題: 引用:回覆+sugarnana+的帖子 hmmm+...愛吃零...

原帖由 hobby 於 14-02-21 發表

hmmm ...愛吃零...我又唔覺得=自我控制能力低, 不過我個女就一定係自制能力不足,  ...
我意思係成年人,係回覆之前帖子。。。小孩子當然不會理會營養,所以才要有家長指引。

作者: MrBeast    時間: 14-2-21 12:50

這樣大家無需拗,the stanford marshmallow experiment 已證實 有self control 的人成就會高些。
Ps, 不過不能代表有很多offers.

作者: Parisienne    時間: 14-2-21 13:42

self control 同follow rules 係兩回事。
不過,相信肯follow rules的小朋友或者大個後self control的能力會高啲卦。
作者: LeeCC    時間: 14-2-21 15:06

我個仔都中晒喎,不過得一個後備

樓主,你的theory還要多些研究喎
作者: a69mama    時間: 14-2-21 15:09

專家實在不敢當!都係略懂皮毛,聊以自娛。我認同古典音樂(其他音樂所知不詳),因為非常注重harmony and proportion, 因此可以穩定情緒,帶來喜悅感覺。
莫扎特樂章多數playful and sweet, 因而較適合小朋友。 其實蕭邦的夜曲都 kid friendly. 推薦舒伯特的鱒魚五重奏,Trout Quintet, 頭六個movements 充滿嘉年華的氣氛,balloon, pop corn, merry go around, parade, acrobat, cotton candy, bubbles, 我囡囡非常鍾意的音樂。

音樂和運動,只要認真pursue, 都帶來無窮樂趣及滿足感。非為考學校,乃為小朋友的生命帶來質素。

作者: PotterLai    時間: 14-2-21 15:57

回覆 LeeCC 的帖子

我在一樓寫道:

……
其父母的特點:
一、愛與人交流如何培養小孩
二、願意告訴別人自己的經驗
三、人際關係良好

免責聲明:
1. 凡事都有例外
……

你也具備以上特點,是嗎?

作者: PotterLai    時間: 14-2-21 16:03

拋磚,就是爲了引玉;謝謝你的美玉。

我雖一介俗人,但非常認同你的說話:

「音樂和運動,只要認真 pursue, 都帶來無窮樂趣及滿足感。非為考學校,乃為小朋友的生命帶來質素。」

作者: 熊牛不兩立    時間: 14-2-21 16:03     標題: 回覆:PotterLai 的帖子

我識一位小朋友,除了ST PAUL COED之外,所有公認的神校全部都收這位小男孩。而佢真係好鐘意睇書,一有書係手就睇到入曬神,又鐘意玩LEGO,但係比大人玩果D LEGO喎

作者: PotterLai    時間: 14-2-21 16:13

回覆 熊牛不兩立 的帖子

我在《小學面試優異的小孩有甚麼特點》一文裡寫過:

「還有一點,他們面試雖然幾乎無堅不摧,但是有兩所小學他們都考不到,第一所是聖保羅男女(都進不了第二輪),第二所是拔萃,成績最好的女孩只是進入第二輪,然後行人止步。

你說的這位小孩符合 Potter's Law 的多少特點?他的父母呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5