教育王國

標題: 月入多少才會讓孩子入讀IS呢? [打印本頁]

作者: jilin1960    時間: 14-2-11 16:55     標題: 月入多少才會讓孩子入讀IS呢?

月入多少才會讓孩子入讀IS呢?
作者: hkpapa852    時間: 14-2-11 17:16

回覆 jilin1960 的帖子

一般IS學費每月約 HK$ 15,000.00, 自己計下啦

作者: virgokaren    時間: 14-2-11 17:17

jilin1960 發表於 14-2-11 16:55
可吾可以講下想入 IS 的原因?
作者: 芝士BB    時間: 14-2-11 17:24     標題: 回覆:月入多少才會讓孩子入讀IS呢?

如果家庭總收入不過十萬(以只有一名小孩計),讀IS對整個家庭是一種長達十多年的負擔,輕則影響平時生活質素,因為下下都要計住數過活,重則影響家庭和陸,夫妻感情。

作者: Jane1983    時間: 14-2-11 17:25

讀local school如Cky,都吾平。
作者: PriscillaY    時間: 14-2-11 17:28     標題: 回覆:virgokaren 的帖子

英文較好,活動教學,少功課,視野較闊,培養思考能力和創意,課堂活動重分享滙報,分數排名壓力少,不用操練tsa,愉快的童年生活

作者: 芝士BB    時間: 14-2-11 17:31     標題: 回覆:月入多少才會讓孩子入讀IS呢?

最純樸簡單而接近人性的教育,反而要付上昂貴的金錢才能得到⋯⋯⋯無奈!

作者: christineyhng    時間: 14-2-11 17:34     標題: 回覆:月入多少才會讓孩子入讀IS呢?

IS 有平有貴。ESF 小學一年學費7萬,CIS 要15萬,好難一概而論。樓主TARGET咩IS??

作者: AgapePa    時間: 14-2-11 18:30

除了學費, 又要買債券或CAPITAL LEVY.
eg. CDNIS, 毎年CAPITAL LEVY要HK$27,000
又要捐錢,
毎年出外參加IS運動會, 都要收一至二萬,
電腦又要用Mac机,
平時洗費都唔小

作者: elizatyy    時間: 14-2-11 19:47

運動會要1~2萬????
作者: kenwong888    時間: 14-2-11 21:43

I think 1.5million annual income
作者: littlefaith    時間: 14-2-11 22:43

問題係,有足夠錢都要排隊面試等入,唔係話讀就讀到,話哂好嘢一定多人爭。
作者: catcc2000    時間: 14-2-12 08:38     標題: 回覆:kenwong888 的帖子

1.5m if u only have one kid, if 2 then double please

作者: rai_fc    時間: 14-2-12 08:46

The biggest problem is extremely hard to get into those well known IS.  Nowadays, after you pay for the the application fee, your kid may not get an interview chance as too many applicants.  (Only those with the debenture or sibling guarantee a chance for interview).

作者: lauwingtai    時間: 14-2-12 08:54

christineyhng 發表於 14-2-11 17:34
IS 有平有貴。ESF 小學一年學費7萬,CIS 要15萬,好難一概而論。樓主TARGET咩IS??
呢d叫「有貴有好貴」,唔係「有平有貴」。
作者: 柔情爸爸    時間: 14-2-12 08:55     標題: 引用:The+biggest+problem+is+extremely+hard+to

原帖由 rai_fc 於 14-02-12 發表
The biggest problem is extremely hard to get into those well known IS.  Nowadays, after you pay for  ...
I think the debenture is really expensive, and even you have the money, it seems to me that it is difficult to buy the debenture, correct?

作者: Patpatmom    時間: 14-2-12 09:04

柔情爸爸 發表於 14-2-12 08:55
I think the debenture is really expensive, and even you have the money, it seems to me that it is di ...

世上無難事,只怕無錢人...

作者: 柔情爸爸    時間: 14-2-12 09:14     標題: 回覆:Patpatmom 的帖子

Sad, but there are still other choices although they may seem inferior (either hardware or software or both). 勉強無幸福!

作者: Patpatmom    時間: 14-2-12 09:41

柔情爸爸 發表於 14-2-12 09:14
Sad, but there are still other choices although they may seem inferior (either hardware or software  ...

其實 debenture 本身就係比富豪級人士,或跨國國際公司高層 expat (公司買) 先會買;一般中產無謂去玩哩個遊戲。

但亦有唔少國際學校唔一定要買 debenture,不過學費連使費亦幾襟計。除咗月入還要睇睇本身有幾多資產。年入 1M 既家庭如果無樓無資產,其實d 錢唔算好好使。

作者: Gerard    時間: 14-2-12 10:00     標題: 回覆:月入多少才會讓孩子入讀IS呢?

作者: chanwendy    時間: 14-2-12 10:23

我自己就搵多多都唔會讀 IS
作者: ANChan59    時間: 14-2-12 10:31     標題: 引用:我自己就搵多多都唔會讀+IS

原帖由 chanwendy 於 14-02-12 發表
我自己就搵多多都唔會讀 IS
Why?

作者: Jane1983    時間: 14-2-12 10:52

我都識朋友吾鍾意IS,話吾想小朋友無晒中國人value,吾肯講中文,驚大咗會濫交、濫藥...

其實都睇父母點教。
作者: ANChan59    時間: 14-2-12 11:57     標題: 引用:我都識朋友吾鍾意IS,話吾想小朋友無晒中國

原帖由 Jane1983 於 14-02-12 發表
我都識朋友吾鍾意IS,話吾想小朋友無晒中國人value,吾肯講中文,驚大咗會濫交、濫藥...

其實都睇父母點教 ...
我都是這樣考慮,所以一直沒有選擇lS。

家教是重要,但都會近朱者赤,理念差太遠。中國人始終中國人,要有些基本價值及文化。我指文革前的中華文化。

作者: hoihoima    時間: 14-2-12 12:56

讀國際學校要預埋出國留學的學費和生活費。而且,一個孩子讀,第二個孩子也一定要讀。如果我家庭收入每月達到30萬,我會比孩子讀國際學校。不然,無謂勉強。

作者: bubuG    時間: 14-2-12 12:57     標題: 回覆:月入多少才會讓孩子入讀IS呢?

小朋友越大個,朋輩影響越大。家教影響越來越細。

作者: virgokaren    時間: 14-2-12 13:08

ANChan59 發表於 14-2-12 11:57

家教是重要,但都會近朱者赤,理念差太遠。中國人始終中國人,要有 ...
so I like those international style DSS more than IS !
作者: Jane1983    時間: 14-2-12 13:10

回覆 ANChan59 的帖子

系呀!所以幫小朋友搵學校,系好多考慮。
作者: AgapePa    時間: 14-2-12 14:45

elizatyy 發表於 14-2-11 19:47
運動會要1~2萬????
係机票連酒店, 因為毎年都出外同其他IS比賽, eg.星加坡, 曼谷...
有D比賽項目都幾無謂.
我朋友個女12歳, 學校叫去參加個比賽, 其他IS只係出8,9歳小朋友. 係大蝦細比賽

作者: penguin_chick    時間: 14-2-12 15:07

答案是: 不用問這問題的家庭。
除非IS真的比本地好很多。但隨著大國掘起,歐美各國都越來越重視中文,香港打政府工又要考中文,身在香港,不學好中文,等如去英國讀中文學校。

作者: Cayenne    時間: 14-2-12 15:16

Jane1983 發表於 14-2-12 10:52

不錯, 很多人都有這樣的想法和疑慮. 不過, 很大可能他們只是道聽途說. 如果你問他們認識幾多個 HKIS / CIS / GSIS 的學生 ? 答案好可能令人失笑.

香港 的 IS 有幾十間, 和 local schools 有 Banding 一樣, 有優有劣.

「優」者, 校內大部份學生都是規行距步, 品學兼優. 原因很簡單, 學生一是來自世家大族, 幼承庭訓, 或是專業人仕 / 高官家庭, 父母提供身教多於言教. 很乖仔乖女. 當然, 「濫交、濫藥 . . 」的學生不是沒有, 但比例不會比 local school 多. 而且這類學生, 多是來自外地.

「劣」者可能似學店, 就是這些 'IS' 令一般人有誤解.  

容許我晒 一晒. 我的細路, 讀完 IS, 去完外國, 返來香港, 打工第一次出糧, 雙手奉給父母, 雖然我們從來無叫他長大後要供養父母. 我笑納之後, 即時送回給他, 說 : 「返工要執正 D, 拎黎裝身啦 ! 」. 第二次出糧, 他自動用來買禮物送給扶持過他的長輩, 表達一點謝意.

他並非個別例子. 他的舊 IS 同學, 不少每星期六日和父母飲茶, 每月孝敬父母, 雖然他們生活優游根本不需要錢, 只是要表達一份孝心.
若果有人問,他會否像粵語長片中的愚孝 , 父母說一他不敢說二 ? 一定不會. 他們的父母也永遠不會要求子女這樣.

一如你所言 : 其實都睇父母點教 ...

作者: ANChan59    時間: 14-2-12 15:30     標題: 回覆:Cayenne 的帖子

多謝你分享另一個角度的資料。

不過,我的決定是十多年前作出,我又不會後悔,當時是中國人還是少數。我亦樂見國際學校的進步,家長及孩子多。

作者: chanwendy    時間: 14-2-12 16:01

ANChan59 發表於 14-2-12 10:31
Why?
我個人覺得小學要讀中文的, IS 係英語教學, 中文程度高極有限, 同時我覺得應先學好繁體先去學簡體.

作者: ANChan59    時間: 14-2-12 16:56     標題: 回覆:chanwendy 的帖子

多謝!

作者: Jane1983    時間: 14-2-12 17:47

回覆 Cayenne 的帖子

多謝分享,小朋友甘乖,好有福氣。
朋友們的想法,有他們的理由,吾系絶對同意,但亦吾系完全groundless。

我小朋友都會讀IS,我的算盤系吾想甘早送她出去讀書,最好考完IB先走,甘她整個成長期,建立價值觀的時候,我都系她身邊陪住她。

作者: cherrieshum    時間: 14-2-12 18:21     標題: 引用:我都識朋友吾鍾意IS,話吾想小朋友無晒中國

原帖由 Jane1983 於 14-02-12 發表

濫交、吸毒、不尊重父母、人又懶惰、只講權利……
缺點太多,想英文好,可以讀英文學校

作者: Jane1983    時間: 14-2-12 18:27

回覆 cherrieshum 的帖子

其實差的IS和本地band 3學校,都可以有呢d野。

作者: mom2mom    時間: 14-2-12 20:17     標題: 引用:Quote:Jane1983+發表於+14-2-12+10:52+我都

原帖由 Cayenne 於 14-02-12 發表
不錯, 很多人都有這樣的想法和疑慮. 不過, 很大可能他們只是道聽途說. 如果你問他們認識幾多個 HKIS / CIS  ...
Exactly! 老實說,聽到一些把IS和什麼濫交、學壞的negative comments聯想的就知道都是一些對IS只有井底之蛙的見解。

作者: 柔情爸爸    時間: 14-2-12 20:23     標題: 回覆:Cayenne 的帖子

您真係幸福呀!

作者: 柔情爸爸    時間: 14-2-12 20:24     標題: 引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-02-12+發表我

原帖由 ANChan59 於 14-02-12 發表

家教是重要,但都會近朱者赤,理念差太遠。中國人始終中國人,要有 ...
十分贊同👍!

作者: Radiomama    時間: 14-2-12 20:29     標題: 回覆:月入多少才會讓孩子入讀IS呢?

當年把兒子送入IS, 沒有問這問題。
現在學費$86xxx 一年,沒有debenture, 不坐校車,自己帶lunch, 無乜雜項,沒有補習;閒時打波游水睇書。高小的學生無bully, 無濫交,無學壞,總算托賴。
中文的確較弱,但接受了,也安然。
明年Y6, 最大投資是Mac book一部和阿仔想去Laos做社區服務,同佢講咗mami要儲錢才成事!

作者: kenwong888    時間: 14-2-12 20:33

catcc2000 發表於 14-2-12 08:38
1.5m if u only have one kid, if 2 then double please
Yeap for sure

作者: ANChan59    時間: 14-2-12 20:40

kenwong888 發表於 14-2-11 21:43
I think 1.5million annual income
供樓佔多少?50%?
作者: donutbaby    時間: 14-2-12 20:52     標題: 引用:+本帖最後由+penguin_chick+於+14-2-12+15:

原帖由 penguin_chick 於 14-02-12 發表

非常同意!有d家庭可以輕鬆送3、4個細路同一時間讀ISF, CIS之類勁昂貴國際學校然後出國完成學業,但仍然阿媽係做阿太有司機接送,嗰d就真正可以玩得起呢個遊戲……如果唔係真係會好吃力。細路之間鬥屋企幾大幾有錢又唔同層次……一般中上游家庭都未必啱玩。

作者: kenwong888    時間: 14-2-12 20:54

ANChan59 發表於 14-2-12 20:40
供樓佔多少?50%?
I assume 25% at most

作者: Jane1983    時間: 14-2-12 22:31

我沒有說我同意,佢地咁諗,有佢地的原因和理據。
佢地都係飽讀詩書的專業人士,吾係鄉里小兒,分析吓人地講既嘢,對自己做決定,其實有幫助。

作者: catcc2000    時間: 14-2-12 22:38     標題: 回覆:kenwong888 的帖子

我年薪過百萬,不過用多過一半租樓,兩個細路加保險、工人,玩唔起了

作者: Cayenne    時間: 14-2-12 23:22

謝謝 Jane1983 和柔情爸爸兩位. 不敢當 !

IS 被人的誤解的著實太多.

例如以為讀 IS 的一定是讀書不成, 敗走 local school 的; 又或是冇大冇細, 對父母駁咀駁舌的 ; 又或一定是周身名牌, 爭妍鬥麗的; 又或-定是吸毒酗酒, 流連老蘭的; 又或一定是滿口英文, 不識中文的 . . . .

實情是, 這些都可以是真的, 但數目比例上, 只是少數 ( 以一線 IS 計) . 最「可怕」的, 是這批「壞學生」中, 亦非不能成材. 誰說流連老蘭的不可入 Princeton ?  誰說周身名牌的將來不可做醫生律師 ? 誰說頭髮染到藍綠色的不可以頂尖大學-級榮譽畢業回來做 Banker ?  我全都見過.

我一生人第-次遇到的 IS 學生, 是我大學時代的補習學生, 他說話中文文雅到不得了, 似是民初散文家筆下的人物, 因為是書香世家. 現在仍然會有這樣的人. 誰說 IS 學生只懂說英文 ? 視乎父母本身重視抑或賤視中文而已.

作者: poonseelai    時間: 14-2-13 10:09

算啦,仍然有人認為讀唔到LS才轉IS,有朋友仲話點解lS小學教咁淺?當然啦,學校教到D學生蠢D,他們升唔到其他學校,只可升番自己中學,如果唔係咁,學校點繼續賺錢。
作者: SAGO    時間: 14-2-13 10:12

作者: Jane1983    時間: 14-2-13 10:33

回覆 poonseelai 的帖子

哈哈,咁有創意!
朋友傾計,如果佢地講既嘢有數據或者案例support,咁再偏激,都值得聽。如果佢係惡意亂講,咁咪吾理佢,佢諗壞腦,做錯決定,誤咗仔女前程,自己仲大損失。

作者: poonseelai    時間: 14-2-13 11:07

Jane1983 發表於 14-2-13 10:33

哈哈,咁有創意!
當然,我聽見繼續飲杯茶食個包。這朋友女兒在受歡迎津小讀,有次她說女兒圖畫貼堂,我讚叻女,講落原來老師選她女兒圖畫貼堂,而是老師選她女兒畫一幅圖畫用來貼堂,其他同學只可在堂上畫,但她女兒可帶回家畫,記得不可摺張畫紙,點解?老師話貼堂用不可有摺痕,因怕其他人發現。我朋友講得好開心,我哦完食埋件蝦餃。我不知這是否個別例子,但覺好無奈。唔好意思離了題。
作者: poonseelai    時間: 14-2-13 11:13

should be: 講落原來老師不是選她女兒圖畫貼堂
作者: Jane1983    時間: 14-2-13 11:29

偏心的老師,虚榮的家長,度度都有,當笑話聽,幾好!

作者: I/LOVE/3T    時間: 14-2-13 11:49

Jane1983 發表於 14-2-13 10:33

哈哈,咁有創意!

家長覺得自己仔女叻 無問題,覺得仔女學校勁 無問題,出盡力曬 都無問題。最難睇係有意無意間去踩低別人,呢啲行為先令人反感。

作者: Jane1983    時間: 14-2-13 11:53

好多人系忍吾到的,好無建設性。
作者: jilin1960    時間: 14-2-13 12:37

其實想知讀IS除了學費,仲有哪些支出?
作者: newdaddy    時間: 14-2-13 13:14

School fee and related fee of IS: around $10000 per month
School bus, other activies, interest class etc: $8000 - $10000 per month
Negative comments on IS are not uncommon and are in fact very much welcomed as the competition for IS is already very keen. For those who don't think IS is their cup of tea can enjoy their freedom of choice.
Parents do have the duty to give what they think is the best for their children despite it may be expensive.
作者: lui    時間: 14-2-13 14:05     標題: 引用:1.5m+if+u+only+have+one+kid,+if+2+then+d

原帖由 catcc2000 於 14-02-12 發表
Only 1.5 million may not enough, if the parents need to pay off the mortgage.

作者: lui    時間: 14-2-13 14:08     標題: 引用:回覆+jilin1960+的帖子 讀國際學校要預埋

原帖由 hoihoima 於 14-02-12 發表

讀國際學校要預埋出國留學的學費和生活費。而且,一個孩子讀,第二個孩子也一定要 ...
Yes 去英國讀中學以現時紙水都要50萬一年(all in),普通中產不可能負擔

作者: 柔情爸爸    時間: 14-2-13 14:10

newdaddy 發表於 14-2-13 13:14
School fee and related fee of IS: around $10000 per month
School bus, other activies, interest class ...
HK education system offers a diversity of choices of schools for parents to select according to their preferences and financial situations, and this is much improved comparing with twenty years ago.
作者: Radiomama    時間: 14-2-13 14:14

jilin1960 發表於 14-2-13 12:37
其實想知讀IS除了學費,仲有哪些支出?
豐儉由人。

School Bus Fee: $10000~15000 (annual)
Uniform: a few hundreds/set
Year 4-6 camp: $2000-5000
Stationary and Chinese Books: $1000

傳說中一些海外比賽trip,都是被挑選才能出席,而且在小學階段好少。有些同學加入泳隊會較常有出外集訓和比賽,深圳上海新加坡都有聽聞,一萬幾千少不了,但不是每個學生都有機會啊!

我仔只參加學校童軍,年費$800左右。

作者: Jane1983    時間: 14-2-13 14:58

如果係你之前問果間,就學費,capital levy,校服、書,校車一個學期按地區收費,都係2-3000一個月。高班可能有遊學或camp,都係有限錢。
朋友仔女讀Esf小學和RC,都無也太多雜費。

作者: 小曳人    時間: 14-2-14 09:07

我有幾多錢都唔會俾小朋友讀IS
以前屋苑見過好多次有家長用廣東話同小朋友講嘢,小朋友用英文回應,我覺得好差,好唔想咁!
而且,我覺得中文難學,亦比英文重要,作為中國人,我唔想我嘅小朋友英文比中文好好多!(佢鍾意英文多過中文)
作者: little_yolky    時間: 14-2-14 09:31

我辦公室就有一個人版, 係老細個囡, 只不過係中六中七轉咗去讀IB的國際學校, 然後去美國讀長春藤留咗5年, 番香港度假時著衫一年少過一年。依家响辦公室夏天成日著吊帶迷你裙魚網絲袜, 好似响紅燈區返工咁, 仲一日唔著鞋通office走, 以為自己好叻讀IB就好有思想, 見到都想嘔。
作者: hkpapa852    時間: 14-2-14 09:37

小曳人 發表於 14-2-14 09:07
以前屋苑見過好多次有家長用廣東話同小朋友講嘢,小朋友用英文回應,我覺得 ...
我都覺得, 作為香港人, 我希望我D仔女, 係用"廣東話"同我講野, 要識"繁體字".

語文呢樣野, 其實如果平日冇應用, 好快會退步....... 好似出嚟工作, 日日都要對睇同講英文的話, 唔得都變得

作者: jilin1960    時間: 14-2-14 10:10

想中途轉校是因孩子對數學科學等理科科目趣濃厚,而現在的學校不能滿足到他的求知欲,换句話説對小朋友講太過没有挑戰性,他上課有太多多餘的時間,要麽走神,要麽打擾别人,或出現一些其他行爲問題。現校老師雖然很包容,但并没有足够的引導及鼓勵,當然家長在家裏也己盡力去教導他。所我們想找一校風嚴謹,數及科較强的學校,國際學校的老師更擅於引導,會給小朋友更多的空問。傳統學校太注重抄寫,是不適兮孩子的性格的。不過我們想入的那間學校一位難求,還是考得上再説吧。
作者: Jane1983    時間: 14-2-14 10:33

回覆 little_yolky 的帖子

甘大個轉過去,應該吾關事,可能天性如此。
至于着得少,無辦法,潮流如此。個個都好厲害,完全吾怕凍。

作者: cowmoon    時間: 14-2-14 10:34

從前我也有誤解,以為讀 IS 的就會只說英文,不肯講廣東話。
後來發現,原來有不少家庭在 BB 小時,成家人都只在 BB 面前說英語(最典型的原因是“反正是 helper 照顧,講哂英文方便D”),結果 BB 真的只會說英語。有些孩子大了升本地學校,自然習得廣東話,有些入了 IS,始終就不大會說,大一點變成不肯說。
作者: Ving    時間: 14-2-14 10:45

It is quite common that IS students need to go tuition today.

I know some go to Enopi learn Math.

I know some need to go English tuition centre. One is P3 in one of the Hong Kong IS schools and unfortunately need to learn back phonics becuase spelling and grammar is not good compared with other students in local school. Speaing English is OK.

So my point is that other than school fee, you need to think other tution fee for Music, Chi/Math/Eng as well. If school fee is around HKD12,000 per month, I think it might round up as HKD20,000 (12000+8000) per month.

作者: cowmoon    時間: 14-2-14 10:47

lui 發表於 14-2-13 14:08
Yes 去英國讀中學以現時紙水都要50萬一年(all in),普通中產不可能負擔

讀 IS 也可以在香港讀完中學才考慮到外國升學。去英國讀大學平過讀中學。
英基學校升大學的成績也不錯。

作者: Jane1983    時間: 14-2-14 10:50

回覆 cowmoon 的帖子

始終系家庭點樣塑造一個人。
如果父母在家只講英文、敵視中國文化,經常有意無意貶低中文……個細路讀邊間,d中文都吾會好。

正如你教小朋友孝順,除左口講,你仲要做比她看,家裏有個氛圍,她從小看到聽到點樣做,先會心領神會。

作者: Ving    時間: 14-2-14 10:57

It is undoubtedly true that IS roadmap is for upper middle class or rich people unless your children is outstanding and get sponsor or scholarship.

I know some parents to let their children go IS becuase originally they want them to learn happily and learn in a no pressure/ exam free enviornment. However, when their children go to P3, P4, they just found that they are lagging behind local school and then go tuition. At this moment, it creates learning pressure to their children that is contrary to their original thinking.

So, my point is that whenver you choose the IS roadmap, don't compare with local school curriculum or else it just makes conflict with your children. Stick to what you think originally will make life more easy.
作者: cowmoon    時間: 14-2-14 11:08

校外的費用,因人而異。很多人說讀名校的一定好多補習,但我也識不少名校生差不多到考 DSE 才去補習天王操卷。
IS 其實差不多,有些朋友讓孩子去 Enopi 只是因為功課實在太少了,“放心唔落”。即便如此,上 Enopi 的學費也是頗皮毛的。
在 IS 學樂器的學生比率比本地學校的少得多。有些會投資很多錢請名師學課外活動,是因為家庭本來富裕,不是因為讀 IS。大部份 IS 和本地學校比較,重視體育多於音樂。
作者: cowmoon    時間: 14-2-14 11:30

IS 和 本地學校,沒有那一類更好,只是哪一類比較適合自己的孩子。
我自己的想法是,Band 1 本地學校間間都好好,Band 2 和 Band 3 也不乏好學校。
但本地學校要入大學競爭非常激烈,即使是 Band 1 學生也不是人人考到本地大學。當然也可以去外國升學,始終選擇比較多。但如果不是英中學生,到外國升學,英文程度會是一個要解決的問題。
好自然地,讀本地學校的,都好希望孩子成為 Band 1 學生,咁唯有在小學時努力讀書考試。
我有一外藉朋友初到 Band 1 學校教書,問我為什麼這裡的學生和老師這麼重視平時的考試分數,又不是公開試。我說:這些孩子是習慣了,如不重視分數的,根本入不了這一間學校呢!
作者: muimui2    時間: 14-2-14 11:52

唔知點解, 我總覺得IS 係俾o的超有錢o既人讀。問得呢個問題, 即係錢係一個問題啦, 咁我唔會揀IS law。
作者: little_yolky    時間: 14-2-14 13:16

Jane1983 發表於 14-2-14 10:33

甘大個轉過去,應該吾關事,可能天性如此。

佢轉過去之前讀地區名校, 都好純好斯文的, 點知.....真係無眼睇。有一次都幾凍, 佢著件吊帶, 一條超短裙, 一對大魚網袜, 然後外面著件中冷褸, 真係好似紅燈區啲小姐咁.....唉!响office好心就著正經啲啦。
作者: Jane1983    時間: 14-2-14 13:37

要睇開d,雖然吾鍾意,都要接受。
以前舊公司annual dinner,個個後生女不分國藉種族都系低胸裝。個樣越普通,身裁越差,個V越低。呢d系她們的一代求偶之道。

作者: AgapePa    時間: 14-2-14 13:51

我老細個女重激, 讀完IS, 一去美國讀大學就剃光頭, (以前長髪到腰), 數個紋身, 後來連舌環都有.
作者: little_yolky    時間: 14-2-14 13:58

Jane1983 發表於 14-2-14 13:37

要睇開d,雖然吾鍾意,都要接受。
唔係掛, 讀咁多書都要咁?

仲有, 我唔太鐘意IS小朋友, 因為阿囡依家坐校車返學要夾另一IS學校的小朋友, 啲小朋友無禮貌到呢。
1. 我囡囡坐入面, 佢哋唔讓一讓, 照樣伸長對腳
2. 同我囡囡講:你要用英文同我講嘢(by English), 我囡囡又無骨氣喎, 日日同人哋講Hello, 俾我鬧到佢
3. 前兩日仲用樽仆我囡囡個頭, 話鐘意佢, 同佢玩至仆佢。我叫阿囡打番佢, 佢又話唔好, 叫爸爸同姨姨講, 點知C6叫阿囡自己講, 最後又不了了之。

作者: Jane1983    時間: 14-2-14 14:04

讓女女試吓同他們相處,吾同文化、吾同性格交流吓,有益處的。
我自己因為種種原因,吾鍾意印度人和强國人(吾系歧視),但亞女去會所和那些小朋友玩,我都吾會干涉。

作者: Ving    時間: 14-2-14 16:36

I would say that for one children in IS, I expect earn at least HKD100K per month in order not to affect too much of the living standard.
作者: 柔情爸爸    時間: 14-2-14 17:26     標題: 引用:I+would+say+that+for+one+children+in+IS,

原帖由 Ving 於 14-02-14 發表
I would say that for one children in IS, I expect earn at least HKD100K per month in order not to af ...
Better to state how much disposable income net of taxes, as some of us have mentioned another substantial expenses in repaying mortgage loan

作者: mom2mom    時間: 14-2-14 17:56     標題: 引用:Quote:Jane1983+發表於+14-2-14+13:37+回覆

原帖由 little_yolky 於 14-02-14 發表

仲有, 我唔太鐘意IS小朋友, 因為阿囡依家坐校車返學要夾另一IS學校 ...
So sorry for your unpleasant experience with kids from IS.
I guess it has nothing to do with the whether it's international school of local school kids. Otherwise, why are there so many horrible news in the Apple Daily, lots of, if not most of those people are from the local schools. Should we conclude that local school kids are generally like that?

You should be proud that your daughter has a big heart even people are being mean to her, I wonder why do you have to scold her for being nice to people? You should be glad that people like her will lead a happy life eventually, because she is always forgiving  and confident about herself, she doesn't care if people is being mean or anything like that.

作者: donut012    時間: 14-2-14 18:05     標題: 回覆:月入多少才會讓孩子入讀IS呢?

其實國際學校真係要睇band,差嗰D真係可以好差,學生無禮貌,讀書唔掂。但勁嗰D真係可以好勁,學生不但讀得書,有家教,而且比讀local school 嘅學生有自信!如果你有識CIS 同 GSIS 嘅學生就知佢哋有幾勁! 上年CIS嘅 IB average 係 38分! 而且佢係全校學生 average, 108個人考。唔似st paul coed only搵叻嗰D讀。38 average 係好高!所以CIS 真係好勁!

作者: mom2mom    時間: 14-2-14 18:07     標題: 引用:Quote:Jane1983+發表於+14-2-14+13:37+回覆

原帖由 little_yolky 於 14-02-14 發表

仲有, 我唔太鐘意IS小朋友, 因為阿囡依家坐校車返學要夾另一IS學校 ...
I don't think your daughter accepting "bully", she just doesn't care.

May be you could explain to your daughter that the mean behavior is not acceptable, and if your daughter is comfortable to tell this IS girl that this is not acceptable and happy to play with her if she plays in a nice way, then let your daughter confront her, otherwise just stay away because we don't want to play in an unacceptable way... Not scolding your girl for being a forgiving person.
I come across many mean little girls from the playground, either an inherited character or simply learnt from the family, there are local as well as IS kids.
I told my kids that if you think some people playing in an unacceptable ways, you don't need to join them or take it. You can stay away from them because there are many nice kids playing in the nice way like we do.

作者: aidan08    時間: 14-2-14 22:31

小曳人 發表於 14-2-14 09:07
以前屋苑見過好多次有家長用廣東話同小朋友講嘢,小朋友用英文回應,我覺得 ...

其實,有好多人仍然以為送仔女讀國際學校的家長係因為英文......根本呢個想法就係大錯特錯!我認識的所有送仔女去讀國際學校的人,無一個是因為想仔女學好英文的。他們作出呢個決定根本明知係會犠牲中文,用'犧牲'呢兩個字,係因為佢哋根本唔想仔女喪失學好中文的機會,只係他們認同國際學校的教學理念,更多的是對本地教育理念的反感,才逼不得已作出這個決定。你估我哋呢班比咁多錢送仔女去讀國際學校讀書的家長,好想D仔女唔識講中文嗎?我身邊的家長不知多努力要keep住仔女應有的中文水平,絶對沒有輕視中文的重要性。但要我們揀比仔女做填鴫、喪失童年應有的玩樂權利、日日返全日學仲要做三個小時功課、死抄死背為測驗考試、教深幾年等於叻等等,sorry, 我寧願自己辛苦D教中文都要送小朋友去國際學校。
作者: aidan08    時間: 14-2-14 22:48

mom2mom 發表於 14-2-14 17:56
So sorry for your unpleasant experience with kids from IS.
I guess it has nothing to do with the wh ...

其實,我發覺好得意,送仔女去讀邊類學校,多數那類學校家長都是教育理念比較一致的......

睇到呢個case,我亦覺得好奇怪,在我來說,如果我個仔遇著個咁嘅小朋友,而仍然每日和那個小朋友say hello,我會覺得好開心好自豪,因為我個仔有禮貌又大量,我真係唔會鬧佢,我會欣賞同鼓勵佢。仲有,呢D小朋友之間的事,我覺得應該睇吓小朋友幾多歲,如果只得五、六歲,我真係會take it easy,又唔係有咩損傷,小朋友玩實有呢D嘢,咁細個小朋友係會有D活躍調皮少少,再者,我一定唔會叫我仔打番人,如果個小朋友話扑人個頭係友好表現,我會搵機會同個小朋友講有好多其他方法係表達友好的,也會叫自己個小朋友可以咁同個小朋友講,如果扑到受傷就當然要正視啦。好老實,我仔喺學校都試過比人整親,so what?這是成長一部份,小朋友也要面對這些問題,自己去解決,係一個學習過程,太嚴重的當然要大人干預......

所以,我喺度諗,如果local school真係有好多如這個case的家長咁樣諗嘢同教小朋友的家長的話,我肯定受不了.....我完全不敢苟同,我都好慶幸我個仔學校的家長大致上同我諗法都一樣。

仲有,我完全唔覺得讀IS的小朋友無禮貌,而且,有無禮貌關乎家教多於學校。我每次到我仔學校,我個樣迷惘少少,望左望右好似搵路咁時,都會有小朋友好禮貌咁問我是否搵人或想搵邊個地方,然後指引我行去目的地。每次開門比小朋友,佢哋一定會望住我say thank you,上落樓梯,佢哋都會好似小紳士咁幾步前已經讓條路比我。何以見得讀IS的小朋友一定無禮貌?

作者: sweetheartb    時間: 14-2-14 23:28     標題: 引用:Quote:小曳人+發表於+14-2-14+09:07+我有幾

原帖由 aidan08 於 14-02-14 發表
其實,有好多人仍然以為送仔女讀國際學校的家長係因為英文......根本呢個想法就係大錯特錯!我認識的所有 ...
Well said and I totally relate your points

作者: christineyhng    時間: 14-2-14 23:51     標題: 引用:Quote:小曳人+發表於+14-2-14+09:07+我有幾

其實,有好多人仍然以為送仔女讀國際學校的家長係因為英文......根本呢個想法就係大錯特錯!我認識的所有 ...
多謝你說出我的❤️聲

作者: cherubic    時間: 14-2-15 00:02

在預算時,記住要計每年學費會増加(很多時快過人工的増幅),髙年級學費是貴很多,另外每年出trip 買書等等費用。
作者: Isaacmommy    時間: 14-2-15 00:45     標題: 回覆:jilin1960 的帖子

讀得IS 就要預出國讀大學。中小學 120萬,四年大學 180 萬,一共300萬。如有兩名小孩就
睇怕都係要讀local school 留番啲彈藥將來去外国讀大學!

作者: poonseelai    時間: 14-2-15 12:03

平心而論,LS或lS都好,每間縂有頑皮學生,同樣制度可出現唔同產品,家中有兩個或以上仔女就會明,教育方法相同,環境相同,仔女性格行為都有差異。
作者: shadeslayer    時間: 14-2-15 12:53

muimui2 發表於 14-2-14 11:52
唔知點解, 我總覺得IS 係俾o的超有錢o既人讀。問得呢個問題, 即係錢係一個問題啦, 咁我唔會揀IS law。 ...
好多人反對ESF取消津貼,因為加嗰二千元左右。似乎不自量力的人很多,為二千要生要死。
其實大把中產用工人,供車養車,買電話名牌等每月何只萬五或二萬?

家教對孩子性格的重要性,沒分IS或LS。我選校係選整體教育,不是選語言,當然中英文也要有相當水平。

作者: shadeslayer    時間: 14-2-15 12:59

little_yolky 發表於 14-2-14 13:58

嘩,一竹篙打一船人?
作者: ANLA    時間: 14-2-15 13:17     標題: 回覆:aidan08 的帖子

Totally agree!!

作者: Jane1983    時間: 14-2-15 13:50

其實LS和IS最top果批學生,在學術、語文、表達能力和自信等方面,其實拉得幾接近。

LS家長口中有好差的IS生,IS家長亦有彈到本地學生好差,其實真係也人都有...
作者: ANChan59    時間: 14-2-15 13:52

Jane1983 發表於 14-2-15 13:50
其實LS和IS最top果批學生,在學術、語文、表達能力和自信等方面,其實拉得幾接近。

LS家長口中有好差的IS ...
Fair comment.
作者: Baby@baby    時間: 14-2-15 14:47     標題: 回覆:Radiomama 的帖子

請問每年86000學費,之後每月仲有冇咩雜費要收呀?thx

作者: Mrslot    時間: 14-2-15 17:25     標題: 引用:Quote:小曳人+發表於+14-2-14+09:07+我有幾

Well said

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5