教育王國

標題: 學之園同培正點㨂好? [打印本頁]

作者: lovesjazz    時間: 14-2-10 15:27     標題: 學之園同培正點㨂好?

學之園同培正點㨂好?

作者: abby0624    時間: 14-2-10 15:29

如果你鐘意培小,培中咁梗係讀培幼啦。否則我鐘意學之園多啲
作者: lovesjazz    時間: 14-2-10 15:30

回覆 abby0624 的帖子

agree. thx
作者: JC_mami    時間: 14-2-10 16:00

回覆 lovesjazz 的帖子

培正,進可攻退可守!

作者: bingbingo    時間: 14-2-10 16:10     標題: 引用:回覆+lovesjazz+的帖子 培正,進可攻退可

原帖由 JC_mami 於 14-02-10 發表

培正,進可攻退可守!
同意,上年我們也是選擇了培正而放棄了學之園,至今仍沒有半點後悔。

作者: kittypmlau    時間: 14-2-10 16:10     標題: 引用:回覆+lovesjazz+的帖子 培正,進可攻退可

原帖由 JC_mami 於 14-02-10 發表

培正,進可攻退可守!
如果你係FTM,培正先可以算係進可供、退可守。如果你係working mom,放工返屋企已經7點幾8點,又有幾多時間train up自己小朋友?

作者: lulu1010    時間: 14-2-10 17:39

請問現在在那間學之園返緊?
作者: bubuG    時間: 14-2-10 20:33     標題: 回覆:學之園同培正點㨂好?

你點解去考培正先?

作者: meowymeowy    時間: 14-2-10 22:19     標題: 回覆:學之園同培正點㨂好?

培正~ 不用煩,一條龍。

作者: iansung    時間: 14-2-11 01:23     標題: 回覆:學之園同培正點㨂好

兩間都好好。

作者: ^GGmami^    時間: 14-2-11 05:13     標題: 回覆:學之園同培正點㨂好

培正for sure, 邊個知三年後會考到咩小學?

作者: hkpapa852    時間: 14-2-11 09:19

考小一比考幼稚園更難, 所以一定建議揀培正 (因為培幼係100%直上小學)

培幼不算一間真正進可攻, 退可守的學校, 因為培幼生如要直升小學, 要簽字放棄統一派位(自行+大抽獎), 只可以考直資同私立小學  (當然可以去叩門)

不過, 我朋友(他兒子是2年前從培幼升上小學)說, 培幼學術不太有要求, 英語能力比起傳統名幼會較低.
所以如果讀培幼要去考小學, 必需要加些課外學術練習

作者: lutang    時間: 14-2-11 09:35     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

但我想講:冇咗學券後英文程度係深咗!

作者: NICOLE123    時間: 14-2-11 09:52

其實真係睇你心目中想入咩小學
另外 你升小一有幾多分係手

如果培幼不是你心中理想
其實真係要好好考慮
因為你入左培幼 雖然說可以出去考其他直資 私小
不過人地見你係培幼 可以直升培小
多多少少會影響你考到既機會.
作者: cyhslt    時間: 14-2-11 10:47     標題: 引用:其實真係睇你心目中想入咩小學另外+你升小

原帖由 NICOLE123 於 14-02-11 發表
其實真係睇你心目中想入咩小學
另外 你升小一有幾多分係手
我知道培正不可以大抽獎,但可唔可以參加自行?

作者: Doris_Ray    時間: 14-2-11 15:45

lovesjazz 發表於 14-2-10 15:27

咁如果係學之園 k2 同培正 k1,大家又會點睇?
作者: hkpapa852    時間: 14-2-11 15:49

回覆 cyhslt 的帖子

自行唔肯定, 因為好似K2學期尾/K3學期頭就要簽紙

作者: phoebewong123    時間: 14-2-11 16:39     標題: 引用:Quote:lovesjazz+發表於+14-2-10+15:27+咁

原帖由 Doris_Ray 於 14-02-11 發表
咁如果係學之園 k2 同培正 k1,大家又會點睇?
我會選LH

作者: NICOLE123    時間: 14-2-11 16:49

我朋友個女當年都留左係 學之園 無選培正
因為佢一心要入cky
最後佢都成功入到cky
培正不是她心目中那杯茶
所以真係睇你想要咩既小學

作者: Barbie_jj    時間: 14-2-11 16:53

cyhslt 發表於 14-2-11 10:47
我知道培正不可以大抽獎,但可唔可以參加自行?
不能參加自行,亦不能參加大抽獎
作者: Doris_Ray    時間: 14-2-11 17:00

NICOLE123 發表於 14-2-11 16:49
我朋友個女當年都留左係 學之園 無選培正
因為佢一心要入cky
最後佢都成功入到cky
我另一concern 係係 LH 讀緊 K1,讀得好地地,是否有必要重讀一年 ?
如果真係唔適應,佢就冇咗一年時間

作者: Doris_Ray    時間: 14-2-11 17:01

phoebewong123 發表於 14-2-11 16:39
我會選LH

我傾向留係 LH 升K2,但家人有不同意見
作者: phoebewong123    時間: 14-2-11 17:04     標題: 引用:Quote:phoebewong123+發表於+14-2-11+16:39

我傾向留係 LH 升K2,但家人有不同意見
家人鍾意培正?
阿女應該鍾意讀開間k1
要佢k2先轉校佢都未必like
況且LH 都係好學校,出去考p1唔輸蝕

作者: NICOLE123    時間: 14-2-11 17:04

回覆 Doris_Ray 的帖子

我朋友當年都同你一樣情況

作者: NICOLE123    時間: 14-2-11 17:07

提外話
今年培正小一都收左幾個學之園既學生
所以你可以到小一先博
不過真係機會微囉

我另一個朋友當年放棄左培幼留係學之園
今年都入左培正小一

作者: 三少    時間: 14-2-11 17:11

考到PC小一好勁呀!
作者: Doris_Ray    時間: 14-2-11 17:13

回覆 NICOLE123 的帖子

你朋友小朋友都係細B,再以大B身份考PC?

作者: Doris_Ray    時間: 14-2-11 17:23

phoebewong123 發表於 14-2-11 17:04
家人鍾意培正?
阿女應該鍾意讀開間k1
要佢k2先轉校佢都未必like

阿女勁唔想轉校,佢返學返得不知幾開心
我自己都唔太傾向轉,因為轉咗,就要用多一年時間,由細B變超大B

作者: Doris_Ray    時間: 14-2-11 17:27

NICOLE123 發表於 14-2-11 17:04

我朋友當年都同你一樣情況

那我和你朋友情況唔一樣;如果 K1 同 K1比,我無咩顧慮;但囡囡在LH 的K1,已建立了一定的基礎,雖然係細B,但學習情況中上,我會擔心,轉去PC 重讀K1,會唔會對有所影响。
作者: NICOLE123    時間: 14-2-11 17:28

我朋友當年都係讀緊k1 去考 pc k1

作者: Doris_Ray    時間: 14-2-11 17:30     標題: 回覆:NICOLE123 的帖子

咁應該係LH k1係細 b ?

作者: BABA124    時間: 14-2-11 17:30     標題: 回覆:學之園同培正點㨂好

女我唔會轉,女仔唔鍾意做大

作者: NICOLE123    時間: 14-2-11 17:32

Doris_Ray 發表於 14-2-11 17:30
咁應該係LH k1係細 b ?
係呀

作者: abby0624    時間: 14-2-11 17:34

我會尊重小朋友意願
作者: Doris_Ray    時間: 14-2-11 17:34     標題: 回覆:NICOLE123 的帖子

Thx
咁最後佢升小都理想?

作者: NICOLE123    時間: 14-2-11 17:38

入左cky.

作者: angie_mama    時間: 14-2-11 17:41     標題: 引用:Quote:NICOLE123+發表於+14-2-11+16:49+我

我另一concern 係係 LH 讀緊 K1,讀得好地地,是否有必要重讀一年 ?
如果真係唔適應,佢就冇咗一年時間 :ig ...
其實你報培幼當日已知自己女會重讀K1,既然如此介意,當日已經應該問自己呢個問題,點解仲未有答案?唔通係人考你考,唔願意浪費個女一年青春都試下有冇luck? 既然佢讀得開心,為乜要轉?學校係點是一回事,適不適合孩子又是另一回事。媽媽應該最清楚自己想要乜學校、孩子適合乜學校。。。其實他人講乜都唔apply你個case, a unique case.

作者: Doris_Ray    時間: 14-2-11 17:47

angie_mama 發表於 14-2-11 17:41
其實你報培幼當日已知自己女會重讀K1,既然如此介意,當日已經應該問自己呢個問題,點解仲未有答案?唔通係 ...

報名的時候,返K1只係2個月,未睇到佢學習的progress、學校的support;考到而家已有一段時間,對學校會了解多咗、感情也深咗。當然不是人考我又考,如果唔係,我唔會只報培正一間。
作者: kbi    時間: 14-2-11 17:53     標題: 引用:Quote:angie_mama+發表於+14-2-11+17:41+其

報名的時候,返K1只係2個月,未睇到佢學習的progress、學校的support;考到而家已有一段時間,對學校會了 ...
Support. 考完比人話點解收左先問讀唔讀,當初無考慮清楚咩?:;pppp:未考時問,又比人話有offer先諗,自尋煩惱。

作者: 阿早!    時間: 14-2-11 18:00

睇你有幾多籌碼升小一.

我好多考小一朋友, 都同我講一定要龍校, 無人知3年後小朋友是龍是鳳, 但無BACKUP係手, 呢3年一定過得勞民傷財.

我朋友個仔當年好SMART, 考到龍校唔入, 去讀KV, 但最後小一一個OFFER都無, 考番龍校小一唔收, 最後大抽獎入村校, 佢勁後悔.  
作者: 媽媽虎虎    時間: 14-2-11 18:17     標題: 回覆:學之園同培正點㨂好?

我個囡依家係LH讀PN,我會轉去PC for sure.  就算佢讀緊 k1我都會轉

因為對我黎講龍校先係王道, 絕對唔想個囡三年後捲入升小漩渦

我今年主力同阿囡考龍校, 已經深深感受到果股壓力, 雖然阿囡大B考到四條龍, 但係三年後小朋友既發展真係冇人知, 所以就算我好buy LH 都唔會考慮留低

希望幫到你

作者: cyhslt    時間: 14-2-11 18:39     標題: 引用:Quote:phoebewong123+發表於+14-2-11+17:04

阿女勁唔想轉校,佢返學返得不知幾開心
我自己都唔太傾向轉,因為轉咗,就要用多一年時間,由細B變超大B
...
如果從家長角度,一定是PC! 但從孩子角度,無啦啦要重讀,而且LH和培正屬不同類型的學校。有朋友之前因龍校緣故,由一間活動型的名幼轉左PC, 因不適應學校模式,返學變得好唔開心。唉!好難選擇。

作者: Doris_Ray    時間: 14-2-11 18:43     標題: 回覆:cyhslt 的帖子

這是我最擔心,返唔到轉頭

作者: cyhslt    時間: 14-2-11 18:44     標題: 引用:Quote:cyhslt+發表於+14-2-11+10:47+我知道

原帖由 Barbie_jj 於 14-02-11 發表
不能參加自行,亦不能參加大抽獎
謝謝回覆!

作者: lovesjazz    時間: 14-2-11 18:45

回覆 阿早! 的帖子

Agree.
Actually my son is now in PN LH, so if he study K1 in PC next year, there is no "age problem" as he is Big B.
My only concern is the language background in PC;  it seems focus on Chinese more. I think that the English and Mandarin background in LH is so strong.

Wonder if any PC parents could answer this queries for me?

Will there be mandarin Class in K1 to K3 in PC?

and also English Class & Phonics lesson?

作者: lovesjazz    時間: 14-2-11 18:46

回覆 媽媽虎虎 的帖子

Couldn't agree more. thanks for the reply.
作者: cyhslt    時間: 14-2-11 18:51     標題: 引用:這是我最擔心,返唔到轉頭 +

這是我最擔心,返唔到轉頭
如果小朋友不適合傳统模式,我覺得要審慎考慮。將來要轉其他小學,除了考到直資就不能離開PC, 因為培正不能參加自行,又不能大抽獎。

作者: gloomy1115    時間: 14-2-11 18:58     標題: 回覆:學之園同培正點㨂好?

我女都係LH pn 但培正rejected, 雖然好鐘意好滿意學之園,但比我一定會揀培正,100%升小真係好吸引!

作者: oooasis    時間: 14-2-11 19:25

學之園的教學內容方式,語言環境,課程內容等,一定會豐富過培正的傳統教育方式。
但學得再多再好,都係為考小學,如果考唔到,講真果d“學識”學來有咩用?
培正就算課程普通,但孩子可以係一個有愛心德育好的環境下成長,又一定入到小學,家長三年都安安心心。
除非某d人特殊情況,例如係某名小必收生,或者未必係香港讀上去,咁可能會揀教學內容豐富有競爭力的學之園。
但如果諗住未來都係香港讀書長大,揀培正。
作者: belairewong    時間: 14-2-11 20:40     標題: 回覆:lovesjazz 的帖子

my kid studying K1 now.  native putonghua & english teachers join the class everyday.  my kid learn putonghua with very good accent in a few months (she was very afraid of pth before) though limited to simple words.
for english, jolly phonics is in syllabus. my kid can understand those sound very well. but as my kid always speaks english at home, i cannot access how puiching helps her on eng.
hope i can help!

作者: HomeWood    時間: 14-2-11 23:52

回覆 cyhslt 的帖子

點培正唔可以參加自行?我以為只係不能參加大抽獎。如參加自行,敎署會通知培正嗎?
作者: angie_mama    時間: 14-2-12 05:32     標題: 引用:Quote:原帖由+Doris_Ray+於+14-02-11+發表

原帖由 cyhslt 於 14-02-11 發表
如果小朋友不適合傳统模式,我覺得要審慎考慮。將來要轉其他小學,除了考到直資就不能離開PC, 因為培正不能 ...
培幼,家長是可以玩大抽獎的,家長決定玩的話,簽名作實後,培正小學一定不會留位給小朋友而已。fair enough. 冇得讀培幼又望出面多個機會,坐這山望那山。

作者: retriever    時間: 14-2-12 12:29

lovesjazz 發表於 14-2-10 15:27
first of all, 係咪真係有得㨂先?

如果對中文學校無大反感, 唔駛諗, 一定係培正...

你讀完名幼出去考都係target 約莫呢個級數... 成績好時, 學生又純品, 去邊處搵?

作者: yiuyau    時間: 14-2-13 10:33

求學術能力, 揀LH
作者: Kobaby    時間: 14-2-13 10:55

絕對同意以上幾位揀有龍學校, 小一的戰場更恐怖,競爭更激烈。

面試除了講實力外, 仲有天時、地利、人和, 好多因素非我O地所能拳握, 即使幼稚園3年TRAIN / 谷得小朋友有幾勁, 一樣眼見有人考小一全部落空, 等大抽獎決定命運。

我自己咁睇, 童年好快過, 應該俾小朋友按住成長發展需要, 除了學術, 呢幾年仲有好多O野可以學。我認為PC(利申:唔係PC用家, 但有朋友囝囡讀過)提供一個愉快O既幼稚園生活, 唔係學唔到O野(只係唔側重學術),PC保證100%升自己小學, 佢O地O個套理念係去到小學再循序漸進TRAIN小朋友, 其實我幾鍾意。(小女超細B, 當年無緣申請PC)

樓主可以諗吓自己有咩需要? 升小有咩要求? 學校理念等等。

如果培小係你心儀小學, 入到培小已經滿意, 那就不必煩惱了。(K3 O個年亦將會過得好安樂)

作者: lovesjazz    時間: 14-2-13 22:39

Thanks all for the comment, really appreciated.

作者: jane__411    時間: 14-2-13 23:06

唔參加大抽獎可以自己報私校,好多勁學校已經轉左私校!!
作者: beyondcontrol    時間: 14-2-18 12:40     標題: 回覆:jane__411 的帖子

其實培幼同培小而家D課程都好深,我frd之前讀happy pn班入到覺得d 英文都好深,同埋培幼收很多学生,maybe not enough staff, 開学初期,日日小朋友放學回家條褲都濕,so make sure yr kid can hv gd自理能力。另外我姨甥讀小学課程都很深,小朋友都讀得幾辛苦㗎。其實入到培幼當然好,但都要衡量這是否適合小朋友,否則之後讀得辛苦,大家都辛苦。

作者: tangotango    時間: 14-2-18 13:19

回覆 yiuyau 的帖子

點解幾歲人仔就要講學術能力呢? 點衡量呢?如果連幼兒教育時期都強調所謂的"學術能力",我覺得是扼殺了小朋友愉快的童年生活,做父母的又於心何忍呢?
作者: tangotango    時間: 14-2-18 13:22

補充一句:我自己都係碩士程度,但讀幼稚園時只讀一間屋邨學校,父母亦不會看有無學術能力,為甚麼現時香港的父母會本末倒置?

作者: hoihoima    時間: 14-2-18 18:34

回覆 bingbingo 的帖子

請問培小是否百分百升培中?定有條件?收幾多?

作者: Faith_Hope_Love    時間: 14-2-18 18:45

回覆 hoihoima 的帖子

有條件﹐但好像會收85%培小生。

作者: corachanyy    時間: 14-2-18 20:00     標題: 引用:Quote:NICOLE123+發表於+14-2-11+17:04+回

那我和你朋友情況唔一樣;如果 K1 同 K1比,我無咩顧慮;但囡囡在LH 的K1,已建立了一定的基礎,雖然係細B ...
你個女真係好叻,同大女比較一D都唔輸蝕,要佢重讀K1搏龍好唔化算,不如早一年大學畢業好過!比D信心自己,投個女能力一票!

作者: bingbingo    時間: 14-2-18 22:43     標題: 引用:回覆+bingbingo+的帖子 請問培小是否百分

原帖由 hoihoima 於 14-02-18 發表
回覆 bingbingo 的帖子

請問培小是否百分百升培中?定有條件?收幾多?
培中是津校,要派位。但因與培小是直屬關係,培小生頭 85% 可升讀培中。成績較差的 15%,應派不回原校升中一。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5