教育王國

標題: 請推介中文圖書 [打印本頁]

作者: cherrieshum    時間: 14-2-6 00:04     標題: 請推介中文圖書

阿女K3,已經看完安徒生童話、格林童話、伊索寓言、西遊記、其他品德書籍等很多遍了。請問有沒有中文圖書推介?

作者: cherrieshum    時間: 14-2-6 00:06     標題: 回覆:請推介中文圖書

精工出版社一系列圖書也看遍了。

作者: stefi    時間: 14-2-8 00:29     標題: 回覆:請推介中文圖書

台灣都有好多好好睇既繪本,我女好鐘意

作者: flowerbaby    時間: 14-2-8 00:52     標題: 回覆:請推介中文圖書

可留意吓小樹苗出版社的圖書,很有趣和很富有教育意味!

作者: ebby    時間: 14-2-8 08:44

回覆 cherrieshum 的帖子

去這個,有很多台灣書http://www.readersbookshop.com.hk

作者: skkeung    時間: 14-2-8 08:51     標題: 引用:阿女K3,已經看完安徒生童話、格林童話、伊

原帖由 cherrieshum 於 14-02-06 發表
阿女K3,已經看完安徒生童話、格林童話、伊索寓言、西遊記、其他品德書籍等很多遍了。請問有沒有中文圖書推 ...
神童!

作者: cherrieshum    時間: 14-2-8 17:03     標題: 引用:可留意吓小樹苗出版社的圖書,很有趣和很富

原帖由 flowerbaby 於 14-02-08 發表
可留意吓小樹苗出版社的圖書,很有趣和很富有教育意味!
多謝!不過小樹苗很多書籍也看過了。

作者: cherrieshum    時間: 14-2-8 17:42     標題: 引用:台灣都有好多好好睇既繪本,我女好鐘意 +

原帖由 stefi 於 14-02-08 發表
台灣都有好多好好睇既繪本,我女好鐘意
繪本多字的嗎? 有什麼出版社?

作者: flowerbaby    時間: 14-2-8 21:44     標題: 回覆:請推介中文圖書

上人文化、小魯知識繪本、木棉樹出版社及東西圖書都是不錯的,你可以試試看吧!

作者: Itochu    時間: 14-2-8 21:59

http://www.fireflybooks.com.tw/

作者: siden    時間: 14-2-8 22:06     標題: 回覆:請推介中文圖書

勁!

要識讀以上那些書一定已經懂得大量詞彙。

衷心請教,請問如何教懂他那麼多字詞?

作者: cherrieshum    時間: 14-2-8 22:11     標題: 回覆:請推介中文圖書

我在圖書館發現一套臺灣“樂讀321“系列的圖書蠻不錯,阿女也喜歡!

作者: cherrieshum    時間: 14-2-8 22:16     標題: 引用:勁! 要識讀以上那些書一定已經懂得大量詞

原帖由 siden 於 14-02-08 發表
勁!

要識讀以上那些書一定已經懂得大量詞彙。
你搞錯了!是我讀給阿女看,然後阿女自己看,每天讀30至1小時不等,效果很好,坐車、在餐廳都要讀給她聽。由於我是以普通話朗讀,除了詞彙外,阿女普通話也非常好!

作者: picture    時間: 14-2-8 22:23     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+14-02-08+發表勁!

原帖由 cherrieshum 於 14-02-08 發表
你搞錯了!是我讀給阿女看,然後阿女自己看,每天讀30至1小時不等,效果很好,坐車、在餐廳都要讀給她聽。 ...
果然一分耕耘一分收獲

作者: fany    時間: 14-2-8 22:28     標題: 引用:我在圖書館發現一套臺灣“樂讀321“系列的

我在圖書館發現一套臺灣“樂讀321“系列的圖書蠻不錯,阿女也喜歡!

...
我女也是看這一套,字大加圖畫吸引,讚!

作者: kalong    時間: 14-2-8 22:31     標題: 回覆:fany 的帖子

老夫子

作者: huba    時間: 14-2-8 22:51     標題: 引用:我在圖書館發現一套臺灣“樂讀321“系列的

...
其實你指的是「閱讀123」系列嗎?

作者: cherrieshum    時間: 14-2-8 23:44     標題: 引用:回覆+cherrieshum+的帖子 http://www.fire

原帖由 Itochu 於 14-02-08 發表

http://www.fireflybooks.com.tw/
謝謝!家居地方狹小,不知圖書館有沒有可借閱?

作者: cherrieshum    時間: 14-2-8 23:50     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-02-08+發

原帖由 picture 於 14-02-08 發表
果然一分耕耘一分收獲
過程非常辛苦,每次外出都要帶書,上車就讀書,想休息一會也不能。不過阿女非常喜歡看書,這個新年假期保守估計已看了60本書以上,當然有些是重複,有些則是字數較少的英文書。

作者: cherrieshum    時間: 14-2-8 23:53     標題: 回覆:請推介中文圖書

講到英文書阿女一早看完oxford tree 系列所有圖書,不過她很喜歡,看完又看,已經可以自己看,不用我讀,實在很開心。

作者: cherrieshum    時間: 14-2-9 00:02     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-02-08+發

原帖由 huba 於 14-02-08 發表
其實你指的是「閱讀123」系列嗎?
不是,是樂讀312

作者: cherrieshum    時間: 14-2-9 00:03     標題: 回覆:請推介中文圖書

更正: 是oxford tree stage1-9才對

作者: huba    時間: 14-2-9 00:44     標題: 引用:Quote:原帖由+huba+於+14-02-08+發表其實你

原帖由 cherrieshum 於 14-02-09 發表
不是,是樂讀312
請問是哪家出版社?

作者: cherrieshum    時間: 14-2-9 00:56     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-02-09+發

原帖由 huba 於 14-02-09 發表
請問是哪家出版社?
福地出版社

作者: 执子之手414    時間: 14-2-9 09:29     標題: 回覆:請推介中文圖書

請問大家推介的書裏面,有邊套有埋漢語拼音? 或者其它邊啲有趣吸引的中文圖書系列,系有漢語拼音架? 唔該晒!

作者: huba    時間: 14-2-9 10:28     標題: 引用:Quote:原帖由+huba+於+14-02-09+發表請問是

福地出版社
剛找到了,謝謝!原來這系列名稱是「樂讀123」: http://www.winfortune.com.tw/books.php?book_class_the_no=czoyOiI1OSI7

作者: Itochu    時間: 14-2-9 10:42

yes, available at library

作者: picture    時間: 14-2-9 11:40     標題: 回覆:請推介中文圖書

K3 finished  ORT? Even level 14???

I bet you never needed any phonics class.

Very inspiring, thank you for.sharing.

I need to work hard too.

作者: cherrieshum    時間: 14-2-9 12:11     標題: 引用:K3+finished++ORT?+Even+level+14??? I+b

原帖由 picture 於 14-02-09 發表
K3 finished  ORT? Even level 14???
不是,only stage 1~stage 9

作者: siden    時間: 14-2-9 23:31     標題: 引用:Quote:原帖由+picture+於+14-02-09+發表K3+

好叻

作者: siden    時間: 14-2-9 23:35     標題: 引用:Quote:原帖由+picture+於+14-02-09+發表K3+

請問,他自己看書,有唔明白的vocabulary 或phrases 怎辦?會問你嗎?或是佢自己估意思?或是唔識就跳過果段?是否現在不需要他再朗讀給你聽呢?

先多謝你分享,感激。

作者: cherrieshum    時間: 14-2-10 10:14     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-02-09+發

原帖由 siden 於 14-02-09 發表
請問,他自己看書,有唔明白的vocabulary 或phrases 怎辦?會問你嗎?或是佢自己估意思?或是唔識就跳過果 ...
由於之前我已讀給她聽, 若約上不明的詞彙, 我會盡量查手機英漢字典, 然後告訴她, 之後她會自己看, 自己讀出來,去到圖書館就會拿出來,又是自己閱讀。

作者: cherrieshum    時間: 14-2-10 10:20     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+14-02-09+發表請問

原帖由 cherrieshum 於 14-02-10 發表
由於之前我已讀給她聽, 若約上不明的詞彙, 我會盡量查手機英漢字典, 然後告訴她, 之後她會自己看, 自己讀出 ...
我覺得英文圖書容易明白, 更能令小孩自讀, 不過中文書籍太難, 多生字, 頁數又多, 篇數又多, 大多要大人伴讀。不過伴讀真的很有效, 小孩會積累詞彙、句子、語法,更令小孩愛上讀書, 另外首要條件就是不能小孩玩手機。

作者: Ling0426    時間: 14-2-10 11:05

cherrieshum 發表於 14-2-8 22:16
你搞錯了!是我讀給阿女看,然後阿女自己看,每天讀30至1小時不等,效果很好,坐車、在餐廳都要讀給她聽。 ...
謝謝分享!
阿女剛剛小一, 中文不是很好, 看了很多EK媽媽的分享, 我就是少了伴讀.
由於我是在職媽媽, 沒有工人, 還要照顧妹妹, 所以沒時間, 我叫她自己看書
效果不好.
我已經請朋友在台灣幫我買"閱讀123", 希望從現在開始努力, 不會太晚.
經你提醒, 我也應該用普通話朗讀, 可以早D適應之後的普教中

作者: cherrieshum    時間: 14-2-10 11:55     標題: 引用:Quote:cherrieshum+發表於+14-2-8+22:16+你

原帖由 Ling0426 於 14-02-10 發表
謝謝分享!
阿女剛剛小一, 中文不是很好, 看了很多EK媽媽的分享, 我就是少了伴讀.
由於我是在職媽媽, 沒有工 ...
我們也是雙職父母, 家中也有兩小孩, 小女K1時我們也沒有伴讀, 只買圖書讓她看, 發現她沒甚興趣。後來朋友小孩成績非常好, 是全級第一,我才問她有何妙法, 她告訴我要伴讀, 讓孩子喜愛閱讀便能成功。於是至此以後, 我無論多忙, 即使外出旅行也帶圖書讀給她聽。不過過程非常辛苦, 口水都乾。

作者: Ling0426    時間: 14-2-10 12:06

cherrieshum 發表於 14-2-10 11:55
我們也是雙職父母, 家中也有兩小孩, 小女K1時我們也沒有伴讀, 只買圖書讓她看, 發現她沒甚興趣。後來朋友小 ...
你的努力沒有白費, 辛苦也值得!
希望我不會起步太晚

作者: cherrieshum    時間: 14-2-10 14:11

Ling0426 發表於 14-2-10 12:06
你的努力沒有白費, 辛苦也值得!
希望我不會起步太晚
不會的!
大家共勉之

作者: dontaskme    時間: 14-2-10 22:21     標題: 回覆:cherrieshum 的帖子

很厲害!請問你伴讀的方法如何?從幾時開始?大概每天多久?又大概要多久才見到作用?我小兒已小二,現在才開始伴讀,我一版,他一版的在讀ORT stage 6,真不知何時才能伴有所成。

作者: cherrieshum    時間: 14-2-10 23:11     標題: 引用:很厲害!請問你伴讀的方法如何?從幾時開始

原帖由 dontaskme 於 14-02-10 發表
很厲害!請問你伴讀的方法如何?從幾時開始?大概每天多久?又大概要多久才見到作用?我小兒已小二,現在才 ...
我從K2開始, 每天讀故事書給阿女聽, 每次半小時至一小時不等, 起初讀童話或小動物的故事, 久而久之, 可讀一些較長篇的故事, 例如西遊記等。而英文書更易處理, 因為篇幅短很多, 一本oxford tree stage 6只需幾分鐘便可, 由於簡單, 小女很喜歡,每次去圖書館總會拿幾本自己朗讀出來,現在她喜歡看以下這套英文書

作者: cherrieshum    時間: 14-2-10 23:25     標題: 回覆:請推介中文圖書

書本雖然細小, 但生字很多

圖片附件: 1392045945494.jpg (14-2-10 23:25, 24.38 KB) / 下載次數 17
/forum.php?mod=attachment&aid=MTk2NTl8NjRmMjAyZDl8MTcxNzAzNjQxOXww

作者: cherrieshum    時間: 14-2-10 23:52     標題: 引用:很厲害!請問你伴讀的方法如何?從幾時開始

原帖由 dontaskme 於 14-02-10 發表
很厲害!請問你伴讀的方法如何?從幾時開始?大概每天多久?又大概要多久才見到作用?我小兒已小二,現在才 ...
堅持下去, 相信半年後開始見效, 最重要是不要給兒子玩手機及電腦。

作者: 执子之手414    時間: 14-2-10 23:57     標題: 引用:Quote:原帖由+dontaskme+於+14-02-10+發表

堅持下去, 相信半年後開始見效, 最重要是不要給兒子玩手機及電腦。
我屋企連電視都無

作者: cherrieshum    時間: 14-2-11 07:23     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-02-10+發

原帖由 执子之手414 於 14-02-10 發表
我屋企連電視都無

作者: siden    時間: 14-2-11 16:19     標題: 引用:Quote:原帖由+dontaskme+於+14-02-10+發表

我從K2開始, 每天讀故事書給阿女聽, 每次半小時至一小時不等, 起初讀童話或小動物的故事, 久而久之, 可讀一 ...
你好有恆心,我像你早些開始就好了

作者: S-Kwok    時間: 14-2-11 21:33     標題: 引用:書本雖然細小,+但生字很多+ +

呢套我仔超鍾意睇,寫得很好的一套書。
中文版都唔錯㗎

作者: dontaskme    時間: 14-2-11 22:39     標題: 回覆:cherrieshum 的帖子

我地屋企都係長期吾開電視,電腦只是做功課才開,最可恨是手機,在自己屋企都冇問題,一同D親朋戚友眾頭時,人家小孩人手一部手機或iPad ,他們便開始發難,再加上D老人家一句,「人人都玩緊,佢地冇會好慘嘅。」禁樣一玩,就浪費了幾個小時了。

作者: cherrieshum    時間: 14-2-11 23:22     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-02-10+發

原帖由 S-Kwok 於 14-02-11 發表
呢套我仔超鍾意睇,寫得很好的一套書。
中文版都唔錯㗎
我覺得很深,我看完後,不知道說什麼

作者: cherrieshum    時間: 14-2-11 23:25     標題: 引用:我地屋企都係長期吾開電視,電腦只是做功課

原帖由 dontaskme 於 14-02-11 發表
我地屋企都係長期吾開電視,電腦只是做功課才開,最可恨是手機,在自己屋企都冇問題,一同D親朋戚友眾頭時 ...
我覺得父母平日不給予手機已經很好,間中圍著別人玩手機就算了,很難杜絕。

作者: S-Kwok    時間: 14-2-12 07:53     標題: 引用:Quote:原帖由+dontaskme+於+14-02-11+發表

原帖由 cherrieshum 於 14-02-11 發表
我覺得父母平日不給予手機已經很好,間中圍著別人玩手機就算了,很難杜絕。

...
其實我都唔明,難得一班小朋友一齊,點解仲要玩手機

作者: dontaskme    時間: 14-2-12 08:17     標題: 回覆:S-Kwok 的帖子

只要其中一個家長不管而給手機,這樣便會給其他小孩帶來引誘了

作者: Ling0426    時間: 14-2-12 09:03

dontaskme 發表於 14-2-11 22:39
我地屋企都係長期吾開電視,電腦只是做功課才開,最可恨是手機,在自己屋企都冇問題,一同D親朋戚友眾頭時 ...
無錯呀, 為咗阿女, 我都唔睇電視, 但係有時煮飯要開DVD妹妹睇, 如果唔係, 佢會入廚房攪攪陣
電腦小一前我唔給佢用, 但係小一要做網上功課同溫習, 先開始給佢用
不過我返工時放佢地係爺爺屋企, 成日睇, 我又唔出得聲, 無辦法, 只可以盡量少睇,

作者: awah112    時間: 14-2-12 09:05

作者: MrBeast    時間: 14-2-12 09:19

dontaskme 發表於 14-2-11 22:39
在自己屋企都冇問題,一同D親朋戚友眾頭時 ...
同意,on the other hand, 人有佢冇真係幾慘ga, 於是我就用利是$+我再加碼買了部ipad, 事前要小孩meet certain targets, 買了之後只裝一些education apps, 不過冇興趣玩,於是慢慢裝了幾個games, 講明玩前要做晒功課和限時,so far 都ok, 反而有fd 冇電玩, 個小孩一有機會就玩到停唔到手,its all in the balance.
作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-2-12 10:10

S-Kwok 發表於 14-2-12 07:53
其實我都唔明,難得一班小朋友一齊,點解仲要玩手機
我屋企人及圍內有小朋友班fd已有共識,出黎玩既時候,大家都會帶玩具及紙筆,唔會玩手機。不過,有時遇上青少年子女,佢地難免會玩手機,咁d小鬼圍過去睇一陣或玩一陣都ok嘅!
作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-2-12 11:51

我地都經常去圖書館借書,因我小朋友是男孩(K3),所以多愛看恐龍、天文、百科諸如此類既書,K2打後唔太愛睇童話或情商書籍。以下係佢曾經睇過而又好鍾意既書(暫時記得咁多)。

雜誌
小跳豆
新小牛頓

環保
不要再浪費了(系列)542•37090
減少啊減少(系列) 047 5780
是誰偷了冰塊328•8 4084

漫畫
喜羊羊(系列)857 9848
崖上之波妞 861•597 3027
烤焦麵包之角落人生948•11 0484

童話
彩虹魚(系列) 815•94 1549
棉花糖精靈(系列)JJ3094
鯨魚與珊瑚 859•4 4644

百科
幼幼小百科(系列)
越問越聰明(系列) 047 8095

雙語
毛毛(系列)( EQ) JJ8070

教育
大家看見了(拼字書系列)802•274326
親子成語童話(系列) JJ4716

數學
亂78糟 JJ3014
點與線的相遇 3168043

仲有d唔記得個書名,記得再講
作者: Ling0426    時間: 14-2-13 09:08

Ling0426 發表於 14-2-12 09:03
無錯呀, 為咗阿女, 我都唔睇電視, 但係有時煮飯要開DVD妹妹睇, 如果唔係, 佢會入廚房攪攪陣
電腦小一前我唔 ...
家姐好鍾意廚房幫手,反而係有時赶時間我唔給佢做,好慢
妹妹唔得呀,佢2歲仲未識, 只會攪攪陣, 同埋家姐一入廚房, 佢又跟入去
咁樣我2個鍾都未煮完飯, 所以都會開小朋友DVD給佢睇

作者: sugarnana    時間: 14-2-13 10:24     標題: 引用:Quote:S-Kwok+發表於+14-2-12+07:53+其實我

原帖由 魚兒小寶貝 於 14-02-12 發表
我屋企人及圍內有小朋友班fd已有共識,出黎玩既時候,大家都會帶玩具及紙筆,唔會玩手機。不過,有時遇上青 ...
你班friends 真係一流!

作者: virgokaren    時間: 14-2-17 16:33     標題: 回覆:請推介中文圖書

請問伴讀需要指住本書的字逐個讀嗎?
我家小—生對文字毫無興趣,很頭痛!

作者: cherrieshum    時間: 14-2-17 17:52     標題: 引用:請問伴讀需要指住本書的字逐個讀嗎? 我家

原帖由 virgokaren 於 14-02-17 發表
請問伴讀需要指住本書的字逐個讀嗎?
我家小—生對文字毫無興趣,很頭痛!

...
是啊! 逐個字指着讀。不能用口語!

作者: virgokaren    時間: 14-2-17 23:44

cherrieshum 發表於 14-2-17 17:52
是啊! 逐個字指着讀。不能用口語!
明白,即是睡前小故事作用不大?
作者: hadwinboy    時間: 14-2-22 00:03     標題: 引用:Quote:cherrieshum+發表於+14-2-17+17:52+

原帖由 virgokaren 於 14-02-17 發表
明白,即是睡前小故事作用不大?
我仔小一前我會續個字讀,但到依家小一個仔開始要求要口語化,可能是增加趣味性,不過遇上詞語或四字成語,我依然照書讀,還會刻意問他明不明,唔明就解釋。從小伴讀真的好有用,配合其他策略,成功令到我仔很喜歡看書。

作者: Apple_Orange_T    時間: 14-2-22 05:57     標題: 引用:Quote:原帖由+Ling0426+於+14-02-10+發表謝

我們也是雙職父母, 家中也有兩小孩, 小女K1時我們也沒有伴讀, 只買圖書讓她看, 發現她沒甚興趣。後來朋友小 ...
和k1伴讀時,細b會搗蛋嗎?還是兩個一齊聽?

作者: dontaskme    時間: 14-2-22 11:48     標題: 回覆:Apple_Orange_T 的帖子

我有同樣問題,一個P2,一個K1,英文書好像很難兼顧兩者程度。中文書更要一個口語,一個可照讀。請教大家有何建議?

作者: Apple_Orange_T    時間: 14-2-22 18:03     標題: 引用:Quote:原帖由+virgokaren+於+14-02-17+發表

原帖由 hadwinboy 於 14-02-22 發表
我仔小一前我會續個字讀,但到依家小一個仔開始要求要口語化,可能是增加趣味性,不過遇上詞語或四字成語, ...
仲有乜野其他策略?

作者: edutm    時間: 14-2-23 06:55     標題: 回覆:請推介中文圖書

我小朋友K2,英文書她可以自己睇,但中文書她麻麻地,我想多D陪佢睇中文書,我試過照書讀比佢聽,但佢成日問點解,因為書面語同廣東話唔同,我覺得咁令閱讀興趣大减。中文繪本D字句又比較多同深。
請問你地係點讀中文書?

作者: cherrieshum    時間: 14-2-24 18:14     標題: 引用:我小朋友K2,英文書她可以自己睇,但中文書

原帖由 edutm 於 14-02-23 發表
我小朋友K2,英文書她可以自己睇,但中文書她麻麻地,我想多D陪佢睇中文書,我試過照書讀比佢聽,但佢成日 ...
所以我用普通話朗讀,增加語感。我覺得用廣東話將故事講出來,成效很少。

作者: cherrieshum    時間: 14-2-24 18:19     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-02-10+發

原帖由 Apple_Orange_T 於 14-02-22 發表
我阿仔今年也是K1,我讀書給家姐聽,他專門來搗蛋,搞破壞。後來我也讀書給他聽,起初一段時間,他一點興趣也沒有,立即走人,但我仍堅持,現在對閱讀很有興趣,坐車、吃飯前也要讀書,不過圖書經常是要重複的!

作者: calbee6    時間: 14-2-24 23:48     標題: 回覆:請推介中文圖書

有無成語故事介绍呀?

作者: cherrieshum    時間: 14-2-27 20:10

我們在家沒有講普通話,完全沒有為阿女操練KPCC,但由於我是以普通話朗讀書本給阿女聽,結果阿女在昨天的高級試,竟考獲卓越成績!我非常高興!
作者: cherrieshum    時間: 14-2-27 20:13

calbee6 發表於 14-2-24 23:48
有無成語故事介绍呀?
我在家嘗試講成語故事,也播放成語故事給啊女聽,但是阿女不是太明白,可能當中牽涉歷史、名人、文學,我想小二才可開始。
在淘寶有很多成語故事CD,我覺得很好,然後再讀書,效果會較佳!

作者: Obiepapa    時間: 14-3-5 17:50     標題: 引用:Quote:calbee6+發表於+14-2-24+23:48+有無

原帖由 cherrieshum 於 14-02-27 發表
我在家嘗試講成語故事,也播放成語故事給啊女聽,但是阿女不是太明白,可能當中牽涉歷史、名人、文學,我想 ...
成語故事好!

作者: LeeCC    時間: 14-3-6 13:35

cherrieshum 發表於 14-2-10 23:25
阿仔k3,好中意中文版,自己看,有時要我讀,他知道有英文版後,借回來,要我讀給他聽,希望可提高對英文興趣

作者: kennyrita    時間: 14-3-18 12:10

點樣導佢睇字架??
我囡同佢伴讀, 佢只睇圖畫, 從來唔睇字, 所以唔係好識字 (中文識5,6個字, 英文只係識學校課本果d eg., cat ,dog 果d, 但如果係第2度, 只係睇番果個字, 佢會唔識。)

作者: kennyrita    時間: 14-3-18 12:17

回覆 kennyrita 的帖子

我囡4歲2個月
作者: 小時了了    時間: 14-6-4 14:52

分享以下的台灣網站的書, 有好多好好的書好適合小朋友閱讀, 有啲香港有得買, 但更多唔知有無. 七月書展可以逛吓台灣展覽館找好書.

http://www.books.com.tw/web/books_topm_14/?loc=002_014

http://www.kingstone.com.tw/book/book_class.asp?class_id=NO

http://www.gkids.com.tw/website/index.html

中文書 - 童書/青少年文學

1) 兒童文學
2) 兒童故事/小說
3) 史地/傳記
4) 科普/百科
5) 知識學習漫畫 (我就係買這系列的書俾阿囡睇, 我係商務, 天地及誠品買的)
   a) 歷史學習漫畫
   b) 科普學習漫畫
   c) 數學學習漫畫
   d) 語文學習漫畫
   e) 其他學習漫畫

作者: cherrieshum    時間: 14-6-5 07:24     標題: 回覆:請推介中文圖書

台灣小兵出版社一系列圖書真不俗,另外開始伴讀老鼠日記,我想讓女兒先看中文後看英文,但原來中英文都很深!

作者: cherrieshum    時間: 14-6-5 07:30     標題: 引用:回覆+cherrieshum+的帖子 點樣導佢睇字架?

原帖由 kennyrita 於 14-03-18 發表

點樣導佢睇字架??
要朗讀出來,讀給小朋友聽,不能將故事講出來,要以書面語讀出來。經過時間浸淫,阿女竟稱我做陛下,又會用嘮叨、折騰、法子等詞語,又會問我淘氣與搗蛋有何分別

作者: IloveJJ    時間: 14-6-5 08:25     標題: 引用:台灣小兵出版社一系列圖書真不俗,另外開始

作者: yeeyeey2k    時間: 14-6-5 11:35     標題: 引用:阿女K3,已經看完安徒生童話、格林童話、伊

原帖由 cherrieshum 於 14-02-06 發表
阿女K3,已經看完安徒生童話、格林童話、伊索寓言、西遊記、其他品德書籍等很多遍了。請問有沒有中文圖書推 ...

作者: 小時了了    時間: 14-6-5 13:20

cherrieshum 發表於 14-6-5 07:24
台灣小兵出版社一系列圖書真不俗,另外開始伴讀老鼠日記,我想讓女兒先看中文後看英文,但原來中英文都很深 ...

台灣我鍾意 "小天下" 及"三采" 呢 2 個出版社的書. 而 "小天下" 好多童書及青少年書係台灣攞好多獎, 我有係上網買來俾阿囡睇, 阿囡超鍾意 睇
作者: 小時了了    時間: 14-6-5 13:26

IloveJJ 發表於 14-6-5 08:25
我覺得神奇樹屋中英文版,好睇易明過老鼠記者

我都曾經同阿囡行商務時話買中文版老鼠記者書俾佢睇, 反而佢要大偵探福摩斯, 唔要老鼠記者. 依家全套幾十本買齊, 而每期新出又會成日催我買呢

作者: little_yolky    時間: 14-6-5 13:35

Apple_Orange_T 發表於 14-2-22 05:57
兩個一齊聽!你好快有意外的收獲, 阿細會有超班水平。

我既例子比較失敗。我有兩個, 都係雙職父母。小寶寶們由幾個月大開始講故仔伴讀, 晚晚都讀, 但無乜系統, 乜書都講, 連馬丁路德金的 I have a dream都講, 仲要集中九成九時間講中文書。如是者一直到大寶K2(大細寶相差一歲多D), 發覺佢點解中文讀到口水乾, 佢都盲字唔識多個, 係就係好鐘意睇書, 但都係睇公仔多。然後, 問過有大孩子的朋友, 話小孩子大了, 就要「讀」書, 咁大寶K2開始我就讀書俾佢聽, 加埋幼稚園課程既配合, K3時如有神助, 小一已經可以自己睇好多字既書了(例如西遊記、紅樓夢)。

我所有伴讀, 細寶都係一齊聽, 開始「讀」書時, 佢好唔開心, 要求講故仔, 我就話:唔鐘意你咪唔好聽, 最後都係死死地氣一齊聽。細寶真係聰明過大寶好多。我仲會發現當我教大寶功課時, 細寶係專心聽我哋講乜的。真係上天保佑我有兩個聽話乖囡囡。

問題又嚟0剌, 大寶已經小一, 點解英文咁差既? OMG, 唔記得執英文添。經過我刨熟 Eviepa 的文, 發覺佢都係小二先陪養女女讀英文, 我女女都係小一啫, 趕得切, 所以, 已製定好兩個月暑假英文閱讀雞精時間表, 仲儲定彈藥計劃書展狂掃audio book, 希望為時未晚。

作者: 小時了了    時間: 14-6-5 13:51

little_yolky 發表於 14-6-5 13:35
兩個一齊聽!你好快有意外的收獲, 阿細會有超班水平。

我既例子比較失敗。我有兩個, 都係雙職父母。小寶寶 ...

Good! 努力勤奮媽咪, 升小二唔算遲, 我囡當時係小二升小三!

我都係舊年書展才買第一本 英文 Audio 書 - 就係 Storybox 過期雜誌, 阿囡英文閱讀由此而起. 舊年書展行好耐都唔識點樣去找尋英文Audio 書, 俾成班 Sales 圍住買英文點讀筆同埋 video CD, 好彩企硬無買.

呢一年我不斷係書局搜尋英文 Audio 書, 我希望書展商務做特價, 咁我就可以買大量 Black Cat XXX 系列的英文 Audio 書俾阿囡聽, 讀, 睇了.

作者: little_yolky    時間: 14-6-5 13:57

小時了了 發表於 14-6-5 13:51
Good! 努力勤奮媽咪, 升小二唔算遲, 我囡當時係小二升小三!
商務去咗了, 死心吧, 無大減價, 我都係等書展買black cat系列。

大寶小一時, 已同學校訂了story box, 我無注意係audio book, 如是者自己講佢哋聽。點知有一排比較忙, 無讀一期, 之後話想講番佢哋聽, 點知細寶話:媽咪, 聽咗了, 我問邊個讀俾你聽, 佢話有CD, 我自己開嚟聽, 大寶仲成舊飯咁。

所以話, 伴讀真係要大細一齊嚟, 細寶會有意外收獲。

作者: cherrieshum    時間: 14-6-5 15:43     標題: 引用:Quote:cherrieshum+發表於+14-6-5+07:24+台

原帖由 小時了了 於 14-06-05 發表
台灣我鍾意 "小天下" 及"三采" 呢 2 個出版社的書. 而 "小天下" 好多童書及青少年書係台灣攞好多獎, 我有 ...
我也到圖書館借來看看

作者: mimi1102    時間: 14-6-5 16:02

little_yolky 發表於 14-6-5 13:57
商務去咗了, 死心吧, 無大減價, 我都係等書展買black cat系列。

大寶小一時, 已同學校訂了story box, 我無 ...
請問你所指的STORY BOX, 係邊一SET ?
謝謝~

作者: cheuklokmom    時間: 14-6-5 16:47

回覆 小時了了 的帖子

Black Cat XXX 系列的英文 Audio 書, 可晤可以影本書睇下呢 ?
作者: IloveJJ    時間: 14-6-5 16:51     標題: 引用:Quote:小時了了+發表於+14-6-5+13:51+Good!

作者: 小時了了    時間: 14-6-5 17:14

IloveJJ 發表於 14-6-5 16:51
我都想知係咩black cat story,响邊買?

Black Cat 優質英語階梯閱讀系列
http://www.blackcat.com.hk/bc_collection.php
出版社: 商務印書館

所以商務最多這系列的書. 我都係今年年初春季大減價最後一日時 $100元有3本第一次買的, 平時要 $50-$60 一本. 並唔係次次大減價都有這系列的書減價, 我都好後悔當日無大量採購, 所以等緊 7月書展

作者: 小時了了    時間: 14-6-5 17:16

回覆 cheuklokmom 的帖子

俾咗 web link 您
作者: mimi1102    時間: 14-6-5 17:29

小時了了 發表於 14-6-5 17:14
http://www.blackcat.com.hk/bc_collection.php

其實之前响圖書館見過好多次, 但總覺得故事好似好沉悶, 所以都冇諗過叫我女借黎睇.
睇左你的介紹, 今次商務有折, 我都買左一本比我女, 估唔到佢又鍾意睇喎, 適逄學校考試, 佢做埋入面D 練習, 當溫閱讀理解, 真係唔錯. 打算書展時都會入多幾本比佢.

多謝分享!  (應該响另一個POST 多謝先啱...)

作者: 小時了了    時間: 14-6-5 17:53

mimi1102 發表於 14-6-5 17:29
其實之前响圖書館見過好多次, 但總覺得故事好似好沉悶, 所以都冇諗過叫我女借黎睇.
睇左你的介紹, 今次商 ...

唔洗客氣. 我都買過不同出版社的 Audio 英文書, 我個人最鍾意 Black Cat 同埋 Story Box 呢 2 個出版社的 Audio 英文書, 因為配音員口音真係外國人, 同埋速度唔係好快又或者好慢, 剛剛好, 好野來的

因為之前我買咗一批台灣出版社的  Audio 英文書, 賣點都係話專業配音員, 但一聽就知係中國人的口音, 並且語氣係平的, 我聽都好悶, 都唔知俾唔俾阿囡聽好? 若果唔聽又好浪費, 買咗差唔多六百元.

作者: 青青河邊草    時間: 14-6-5 20:43     標題: 回覆:請推介中文圖書

Why not去圖書館等佢自己揀?

作者: cheuklokmom    時間: 14-6-5 22:15

回覆 小時了了 的帖子

thank you so much !
作者: cherrieshum    時間: 14-6-5 22:23

小時了了 發表於 14-6-5 17:14
圖書館有得借嗎?

作者: IloveJJ    時間: 14-6-5 22:50     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-6-5+16:51+我都想

作者: 小時了了    時間: 14-6-5 23:15

cherrieshum 發表於 14-6-5 22:23
圖書館有得借嗎?
我都唔知圖書館有無得借?

我都係剛剛先知係網上有得試聽,您揀吓邊本有興趣,Click 入去試聽吓,睇吓您鍾唔鐘意先啦!

e.g. The Happy Prince and The Selfish Giant 快樂王子與自私的巨人, Click
http://www.blackcat.com.hk/bc_collection_detail.php?id=120

俾多個英文Audio 書試閱及試聽, 我係商務買了老人與海, 您聽完後就知我點解鍾意Black Cat

e.g. Let's Enjoy Masterpieces - 老人與海  出版社: 寂天文化 (台灣出版社)
https://www.icosmos.com.tw/product_info.php?cPath=21_40_79&products_id=840 Click "試聽"

作者: c1234    時間: 14-6-5 23:58

回覆 小時了了 的帖子

請問你所指的STORY BOX, 係邊一SET ? 謝謝
作者: 小時了了    時間: 14-6-6 00:17

c1234 發表於 14-6-5 23:58
回覆 小時了了 的帖子

請問你所指的STORY BOX, 係邊一SET ? 謝謝

Story Box, 無話邊一 set, 我去年係書展隨意買了4本過期返家聽, 可以參考這網站 http://www.bayard.com.hk/en/node/66

作者: kwokbobo    時間: 14-6-6 01:19

cherrieshum 發表於 14-2-10 10:20
我覺得英文圖書容易明白, 更能令小孩自讀, 不過中文書籍太難, 多生字, 頁數又多, 篇數又多, 大多要大人伴讀 ...

請問你係照字讀, 還是用廣東話口語化咁講故事??我成日唔知照字讀好, 還是以口語化咁用廣東話講出來好。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5