教育王國

標題: 派咗考試卷, 勁唔開心! [打印本頁]

作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 16:17     標題: 派咗考試卷, 勁唔開心!

我個仔今年小一, 第一次考試全部唔合格, 諗住佢初初唔適應先至會咁, 於是同佢搵補習, 逢星期補3個鐘, 平日又請個miss同佢單對單補, 我放假時又同佢温下習, 到琴日派卷, 又係全部唔合格, 我勁嬲, 心諗佢智商係咪有問題呢? 但我琴晚叫佢做改正時大部份又識喎, 真係好唔明, 如果考試時都係咁做起碼都有六七十分! 佢成績咁差, 我而家有d擔心係學校會趕佢出校或者留班。我勁唔開心, 唔敢同人講, 好醜!
作者: Jane1983    時間: 14-1-23 16:27

自己教、自己執。教功課、教學習態度、教考試技巧。

細細個,好快追得番,比心機!
作者: annawongwong    時間: 14-1-23 16:29

努力加油
作者: PandaTam123    時間: 14-1-23 16:34

唔好唔開心, 你知唔知仔仔錯乜, 如果佢平時都識, 係測考至咁樣, 可能心情緊張, 理解錯份試卷問既野, 寫錯字, 咁樣唔好怪佢, 要慢慢講比佢聽再教佢小心D, 我都明你心情, 亞女小二, 雖然未試過唔合格, 但分數都係6X,7X咁上下, 有時聽人講話小一, 小二取9X,8X好容易, 但見亞女考到咁既分數, 心都有些失落, 係咪囡囡比人差呢, 但再想心一層, 只要佢盡左力, 考前有比心機溫習, 出來成績點都無法改變, 現在仲係初小, 比些信心佢呀, 唔好一兩次就打擊佢, 加油呀,媽媽!
作者: HaYi    時間: 14-1-23 16:39

小一初通常是考番幼稚園已識的, 是否幼稚園所學太淺不配合?那只有努力些, 相信再考一次會好些.

一係學校份卷好深, 超出應有的程度, 其它同學呢, 如平均分差人好多就要追, 做多些課外, 限時做會有好大幫助.

另是有讀寫障礙/ 過度活躍/ 專注力不足等SEN, 幼稚園時不覺, 小一就開始覺了, 此是最需要留意的.
作者: 魚王    時間: 14-1-23 16:40     標題: 引用:我個仔今年小一,+第一次考試全部唔合格,+諗

原帖由 hellohelloruby 於 14-01-23 發表
我個仔今年小一, 第一次考試全部唔合格, 諗住佢初初唔適應先至會咁, 於是同佢搵補習, 逢星期補3個鐘, 平日 ...
同老師傾下,看看有沒學習問題。學校有無教深一兩年?程度是否比較深?

作者: judy    時間: 14-1-23 16:44

我個仔今年小一, 第一次考試全部唔合格, 諗住佢初初唔適應先至會咁, 於是同佢搵補習, 逢星期補3個鐘, 平日又請個miss同佢單對單補, 我放假時又同佢温下習, 到琴日派卷, 又係全部唔合格, 我勁嬲, 心諗佢智商係咪有問題呢? 但我琴晚叫佢做改正時大部份又識喎, 真係好唔明, 如果考試時都係咁做起碼都有六七十分! 佢成績咁差, 我而家有d擔心係學校會趕佢出校或者留班。我勁唔開心, 唔敢同人講, 好醜!

有幾醜呢?小一生,盡咗力考得唔好,有幾醜呢?如果智力有問題,通常都係似父母,有咩辦法,佢有得選麽?
作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 16:45

回覆 Jane1983 的帖子

我要返工, 放咗工返嚟食完飯最快都要8:00pm, 到10:00pm又要訓覺, 冇時間
作者: longlokma    時間: 14-1-23 16:48     標題: 引用:我個仔今年小一,+第一次考試全部唔合格,+諗

原帖由 hellohelloruby 於 14-01-23 發表
我個仔今年小一, 第一次考試全部唔合格, 諗住佢初初唔適應先至會咁, 於是同佢搵補習, 逢星期補3個鐘, 平日 ...
咁你同佢温書时,有冇发现他不明白呢?

作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 16:48

回覆 PandaTam123 的帖子

多謝呀, 其實佢d好簡單, 而佢又識的都錯, 咁先比佢激c! 我今次考試我已經提早佢温, 諗住唔會咁差, 點知又令我失望
作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 16:50

回覆 judy 的帖子

智力問題真係似父母? 因為c6細個讀書都係咁差, 但我唔係lor, 我讀書都中中地ga!
作者: Jane1983    時間: 14-1-23 16:50

回覆 hellohelloruby 的帖子

一日一個鐘,足夠有餘。熄晒電視,一齊溫習。
最好你回家之前,佢已經做好晒功課,你幫佢對吓,溫吓當日教的嘢。

看Hayi的 回應,如果吾係第三種case,肯比心機實追得番。千祈咪拖,越搞越跟吾上的。

作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 16:53

回覆 longlokma 的帖子

我同佢温習時一d d ok ga, 不過有d教極都唔識就會放棄咗, 我覺得係佢冇專心冇認真做份卷, 佢琴晚見我面色就做得好好!
作者: kp_sin2001    時間: 14-1-23 16:54

不用覺得醜, 有咩咁大件事啫, P1不合格有咩出奇, 我仔小一至小二上次TEST, 次次都大分平咁, 一起90幾, 一起同一科可以跌到70分, 今次重勁, 每科跌至少15分, 連宗教咁易取分都可以得70分, 而且學校無卷派, 衰咩都唔係咁清楚, 但我發覺每次越温得狠, 衰得更狠, 不知是否玩嘢啦, 我只係簡單同阿仔講有咩問題, 他只答考嗰啲書本都無既, 我諗係衰課外多, 這些無得講. 我唯有同他講下次勤力啲睇圖書啦..

作者: Jane1983    時間: 14-1-23 16:58

其實真係吾使覺得醜,咁細個小朋友,小一第一個學期,邊話得埋。

寧欺白鬚公,莫欺鼻涕蟲。
作者: longlokma    時間: 14-1-23 16:59     標題: 引用:回覆+longlokma+的帖子 我同佢温習時一d+d

我同佢温習時一d d ok ga, 不過有d教極都唔識就會放棄咗, 我覺得係佢冇專心冇認真 ...
我觉得首要是思想教育,要孩子清楚明白讀書是為他自己,不是為父母。要孩子醒覺,他才会積極学習,用腦去记,否則你全日陪住佢,请十个補習老師都冇用

作者: 魚王    時間: 14-1-23 17:01     標題: 回覆:派咗考試卷, 勁唔開心!

佢識唔識自己讀題目?你唔出声佢自己作答自己寫,答得正確嗎?

作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 17:06

回覆 Jane1983 的帖子

我地平日已經冇開電視好耐, 佢放學去課託, 有時會抄漏手冊, 又唔抄手冊, 攪到返嚟又要補做返功課, 都冇乜時間温習, 另外佢需要幾日時間温習默書!
作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 17:08

回覆 魚王 的帖子

我睇過份卷唔深, 上次家長日, 個班主任豎起尾指向住我個仔話佢考第尾 (事實係尾二), 所以我都唔多lkie佢, 唔會同佢講!
作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 17:09

回覆 魚王 的帖子

我都有諗過呢個問題, 琴日就係唔出聲等佢自己改正!
作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 17:11

我都有同佢講過, 讀書係自己, 你第時想做xxx, 就要比心機讀書呀等等......
作者: 長生不老    時間: 14-1-23 17:11

作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 17:12

回覆 長生不老 的帖子

所以勁唔開心, 唔知點教, 唔識教!
作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 17:14

回覆 長生不老 的帖子

又唔係唔理佢, 唔同佢温習, 已經去咗補習, 自己亦有同佢温, 但個結果都係咁......
作者: 長生不老    時間: 14-1-23 17:35

作者: bbstart    時間: 14-1-23 17:45     標題: 回覆:派咗考試卷, 勁唔開心!

樓主比心機,努力!

作者: Jessy    時間: 14-1-23 17:51

hellohelloruby 發表於 14-1-23 17:08
回覆 魚王 的帖子

我睇過份卷唔深, 上次家長日, 個班主任豎起尾指向住我個仔話佢考第尾 (事實係尾二), 所 ...

呢個老師好傷人自尊心呀, 如果學校入面大部份老師都係咁我會勸你搵過第間學校, 一個小朋友連自信心都無讀咩都無用.
作者: Jane1983    時間: 14-1-23 18:00

頂住,你都頹的話,小朋友更失方向。
作者: cmchang0927    時間: 14-1-23 19:01

我反而覺得要留意下有冇讀障或專注力不足等問題,以前p1阿仔有兩三個同學試後發現的……那些小朋友真係努力左都係不合格的,很需要師長的體諒。如果不是,慢慢來吧!针對弱點加以練習,仲有大把時間追

作者: skkeung    時間: 14-1-23 19:06     標題: 回覆:hellohelloruby 的帖子

有什麼醜?

作者: mch411    時間: 14-1-23 19:30     標題: 回覆:派咗考試卷, 勁唔開心!

不如睇下佢答左d乜, 可以推斷死因, 例如掉轉答即係解錯题

作者: HaYi    時間: 14-1-23 19:36

對呵, 我見過好幾個case,個小朋友有學障+專注力不足, 溫書時因為佢地好似好定, 坐足一小時都不會動, 即時問都識,  但出來的成績可以得十多分, 派返券佢漏又有, 不做又有, 佢家長都要求社工幫忙, 不過有排等...
作者: akj    時間: 14-1-23 19:47     標題: 回覆:派咗考試卷, 勁唔開心!

佢可能臨塲唔得,但其實佢係識嘅。係咪太緊張?溫得唔熟?

作者: Bengylum    時間: 14-1-23 20:18

會不會個小朋友太攰根本發揮唔到?學之前有個姊妹講,熄晒電視專注溫,每日 15-20分鐘已經好好。同埋,堅守每日睇電視不可多過 1小時。就算無聊時,他可以睇圖書、玩玩具......等等。總之唔好開電視,包你有成效!
作者: careysum    時間: 14-1-23 20:23

佢係咪細B?
作者: jojoplanet    時間: 14-1-23 20:58

hellohelloruby 發表於 14-1-23 16:53

我同佢温習時一d d ok ga, 不過有d教極都唔識就會放棄咗, 我覺得係佢冇專心冇認真 ...
即係不是智力問題啦!就算係你都唔可以怪佢
作者: CALVEN    時間: 14-1-23 21:43

hellohelloruby 發表於 14-1-23 17:08
回覆 魚王 的帖子

我睇過份卷唔深, 上次家長日, 個班主任豎起尾指向住我個仔話佢考第尾 (事實係尾二), 所 ...

而家好多老師只為份人工,無愛心

我仔舊年小一,可能佢人慢熱,又未適應,開學2個月,都未測驗,考試過,有次搵班主任了解我仔在校情況,

佢無lala叫我同仔搵補習,我答自己跟

後來考試後家長日,佢話我仔成績好,問我係咪落左好多心機,我心諗唔通指意你

作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 21:47     標題: 回覆:CALVEN 的帖子

我感覺個班主任只鍚d成積好的同學仔,成積唔好唔會多理,你就好la,個仔成積好,好羨慕!

作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 21:50     標題: 回覆:jojoplanet 的帖子

就係唔係智力問題就唔知點解佢考得咁差,同埋擔心會被趕出校!

作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 21:50     標題: 回覆:careysum 的帖子

八月唔算細b

作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 21:53     標題: 回覆:HaYi 的帖子

我個仔就係咁,我諗都要揾社工求助!

作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 21:55     標題: 回覆:mch411 的帖子

我覺得佢亂咁做,冇思考到,改正時我坐係隔離又識喎,比佢激死

作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 21:56     標題: 回覆:長生不老 的帖子

講得冇錯!

作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 21:57     標題: 引用:樓主比心機,努力! +

原帖由 bbstart 於 14-01-23 發表
樓主比心機,努力!
多謝!

作者: CALVEN    時間: 14-1-23 21:58

hellohelloruby 發表於 14-1-23 21:47
我感覺個班主任只鍚d成積好的同學仔,成積唔好唔會多理,你就好la,個仔成積好,好羨慕!

...
加油

或者你測試下佢專注力,

如果排政府,等好耐,QM而家排到2016年頭,

如果你排政府,要盡快

作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 22:00     標題: 回覆:Jessy 的帖子

我個仔未識,但對我嚟講就好hurt,都有諗過同佢轉,但好難講會唔會又遇到呢類老師!

作者: hellohelloruby    時間: 14-1-23 22:02     標題: 回覆:CALVEN 的帖子

我都有懷疑佢專力問題,但社工話觀察下先,同埋話全港小學有個小一評估比佢做!

作者: pooh仔    時間: 14-1-23 22:16     標題: 引用:我都有懷疑佢專力問題,但社工話觀察下先,

我都有懷疑佢專力問題,但社工話觀察下先,同埋話全港小學有個小一評估比佢做!

...
之前喺幼稚園時嘅學習評估又怎樣? 幼園老師又如何評語?

可能亞仔未習慣小學生活,功課默書測考真的令佢有壓力,以致發揮唔到, 你睇埋學期尾大考成績如何, munk 車邊就重讀一年可能會好啲

作者: coco_lam725    時間: 14-1-23 22:27     標題: 回覆:hellohelloruby 的帖子

作者: 5tgb    時間: 14-1-23 22:31

如果你敢面對的,可以找一日帶孩子去玩,在行程中,向他講解現時我們乘6号巴士,由家中到赤柱玩,下午在大家樂吃朱扒飯,喝可樂等過程。回家問他今天做過什麽,如能清楚說出細節,他大概都沒有學障。如祗能說出搭車去個度玩,係個度食野等,沒有主題的說話,你就要找社工啦!
作者: Jessy    時間: 14-1-23 22:38

hellohelloruby 發表於 14-1-23 22:00
我個仔未識,但對我嚟講就好hurt,都有諗過同佢轉,但好難講會唔會又遇到呢類老師!

...
咁當然真係想轉校的話,就要用多d時間研究一下邊間學校較包容較適合佢啦
作者: luluhaha    時間: 14-1-23 22:50

試下讀公文啦,我仔智力沒問題但學習進度慢,1+4=5也教了幾天。唯有笨鳥先飛啦。
作者: lazyqueen80    時間: 14-1-23 23:18     標題: 引用:回覆+魚王+的帖子 我睇過份卷唔深,+上次家

回覆 魚王 的帖子

老師咁講唔係咁好,小朋友都有感覺

作者: skkeung    時間: 14-1-24 07:23     標題: 回覆:hellohelloruby 的帖子

漫漫長路,尋找不足!

作者: ayvicki    時間: 14-1-24 09:29     標題: 回覆:hellohelloruby 的帖子

咁個老師好有問題咁講野,老師都會有建議幫小朋友怎樣可以再做好些,他們是有方法令小朋友易d 入腦記得的!
我見仔仔學校老師好有辦法另阿仔記得d 字點寫,有歌仔唱!
又有點運用算式!
我自己無乜點教,佢都係坐唔定成日玩果d ,但暫時見佢成績中上!

作者: 長生不老    時間: 14-1-24 09:47

作者: 囝囝mama    時間: 14-1-24 10:19

他是否细仔???同一月比细小小!!!我细囝十二月!!我也很辛苦!!大家加油!!
作者: nieualma    時間: 14-1-24 10:24

其實佢唔係唔識做, 咁應該冇咁担心, 只係態度問題要糾正番
作者: kangaroo1101    時間: 14-1-24 10:36

依家D老師好多時講野都好有問題..

樓主比心機呀...有D小朋友可能係慢慢吸埋吱埋一次個先爆出來架..唔好灰心呀..
作者: hellohelloruby    時間: 14-1-24 11:41     標題: 回覆:長生不老 的帖子

如果經濟許可我會選擇唔做嘢自己教,奈何唔得!

作者: hellohelloruby    時間: 14-1-24 11:42     標題: 回覆:囝囝mama 的帖子

唔係細仔,八月生日!

作者: hellohelloruby    時間: 14-1-24 11:45     標題: 回覆:5tgb 的帖子

等我試下先,thanks!

作者: hellohelloruby    時間: 14-1-24 11:52     標題: 回覆:coco_lam725 的帖子

K希望我個仔好似你個仔咁,下學期會好d  la

作者: enkids    時間: 14-1-24 11:59

我覺得有可能係樓主小朋友考試時有些題目唔明係咩意思,又或者明D唔明D,所以有可能靠估,所以做錯,不竟現在先係一年班,有D字睇唔明都有可能。好似我仔仔咁,都有類似事發生,平時功課識分左右,但居然到考試會掉轉咗,我問返佢點解,佢話睇錯題目意思。
作者: HaYi    時間: 14-1-24 12:01

我自己覺得如果是可以自己教的, 第一個考試唔得已應在第二個考試時改到, 因P1的考試內容好少,在2考前 應好易追番去全級的中位平均數, 科科及格左右,  (要考頭幾名就不同),

但如果發現好有困難的, 相信不只是欠溫的問題, 況且棲主已有私補同去做功課. 所以我覺得有點放多功夫亦未能改善之感,

所以樓主可以多留意小朋友的學習模式, 如是否"耹聽"之類的卷特差, 因專注不足的小朋友好難在此類取分. 另外一份數學卷需要多久完成, 限時之後錯多少等, 等你同專業人仕談時有些實質的數字. 因就算你可以排到心理學家, 他們都是要靠你形容平時的行為以做判斷, 所以家長同學校的意見會佔評估的好大部份.
作者: poodlema    時間: 14-1-24 12:07

係咪幼稚園太淺?

作者: hellohelloruby    時間: 14-1-24 12:28     標題: 回覆:poodlema 的帖子

係呀,幼稚園係好淺!

作者: Fanny媽媽    時間: 14-1-24 14:13

回覆 魚王 的帖子

哇, 乜個老師咁架? 即使考得唔好, 做老師既應予以鼓勵, 並不是做這些動作囉!
作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-1-24 15:08

我家姐大仔同你囝囝一模一樣,幼稚園時唔覺有問題,但家姐果時大意,冇同個仔打好基礎,其實幼稚園唔額外教下個小朋友的話,小一是比較難掌握。Anyway,佢check過冇學障,但只有少少專注問題,我家姐一直比老師閙左6年,但佢兩公婆+姑姐+補習老師都一直有幫佢,溫既時候識,派返黎只係緊緊合格(即係話佢只係用短暫記憶免強記)

囝囝依家中二,情況仍然一樣,多數緊緊合格,有d差少少合格。佢根本冇興趣冇動力讀書,讀書補習對佢黎講只為應付父母,補習時只望時間快d過,一d問題都唔想問。。。

我諗。。。可能從小開始用真正既活動教學才可對佢有幫助吧!
作者: kp_sin2001    時間: 14-1-24 15:32

讀書真係好靠自己, 每人有書緣他有不書緣, 但不代表無前途, 好多成功人都無書緣, 只有頭腦緣
作者: skkeung    時間: 14-1-24 15:51     標題: 回覆:魚兒小寶貝 的帖子

不明!

作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-1-24 16:00

仲有,講出黎好似多餘,但以我觀察e生仔既情況,媽媽你要多加注意你囝囝既責任感。可能獨生子吧(當時),皇帝唔急太監急,我e生仔個人冇責任感,做任何事都求求其!
作者: little_yolky    時間: 14-1-24 16:09

hellohelloruby 發表於 14-1-23 16:50
回覆 judy 的帖子

智力問題真係似父母? 因為c6細個讀書都係咁差, 但我唔係lor, 我讀書都中中地ga! ...

唔係, 小朋友智力一定唔係似父母! 因為我細個讀書好叻, 阿女真係緊緊合格。
作者: 5tgb    時間: 14-1-24 18:02

其實現時改善學習遲緩或注意力不足,一般都以講故事,玩遊戲,之後再問之前的故事內容去激發注意力。由於很花時間,故單靠改善課程是不足夠的,成績未如理想,自己學下做專家啦!如玩完都記得故事內容,就加深故事情節或加入學術,希望幫到孩子。
作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-1-25 09:47

回覆 skkeung 的帖子

Hehe,sorry, 我講解能力比較差! 我家姐話佢冇興趣冇動力讀書加上專注力較差,讀傳統名官校太填鴨,可能係錯誤選擇。當然,這只屬猜測。
作者: perfectmame    時間: 14-1-25 10:10     標題: 回覆:派咗考試卷, 勁唔開心!

No worries! Talk to teacher and fine out how he behaves in school. Every child is different. Try different method but don't give up!

作者: skkeung    時間: 14-1-25 10:19     標題: 回覆:派咗考試卷, 勁唔開心!

唔知考大學時會不會問,小學考第幾?

作者: zuzu888    時間: 14-1-25 15:04     標題: 回覆:派咗考試卷, 勁唔開心!

小一應該仲係老師讀卷,佢點唔識法?錯字定唔明問題定點?

有冇自己起卷比佢做?

改正識可以只因為老師係學校講過答案

作者: wister    時間: 14-1-27 18:46     標題: 回覆:hellohelloruby 的帖子

平時同佢温習時訓練下佢自己一個人做模擬卷,唔好理佢

作者: kelly12345    時間: 14-1-28 15:04

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

我個小朋友幼稚園時我都無點理佢,學校的功課做完就算,除非寫錯,或者寫得真系慘不忍睹,一般我都唔會要求佢擦過重寫.因為唔想佢太辛苦,想要個快樂童年.所以K3見家長時,個班主任都同我地講讀小一的話要加把勁,否則會跟唔到.當時我都幾sad,擔心自己系咪害咗阿囡.
點知小朋友讀上小學後都幾生性,系小一上學期個適應期要成日提住佢,之後都幾自覺.成績屬於中上,D字亦得寫靚咗.
依家佢自己放學後自己在家做功課(因為我系PT MAMA),自己溫默書,唔識D題目會做個標記等我地放工返來教佢(依個方法佢自己諗出來嘅).而我地放工返來就同佢檢查功課,檢查嘅意思系只檢查有無做,有無做漏,而唔檢查有無做錯.因為如果佢做錯咗,我地叫佢改佢只會改完就算,下次一樣會繼續錯,而俾老師寫個大大的X,佢會上心好多.而且考試溫書時我地會知道佢有邊D題唔識,可以再同佢重點溫.
佢每日都會睇電視,基本上做完功課溫完默書,佢D時間就自己分配,想玩玩具,睇電視,睇書,完全由佢自己.
可能因為依一點,佢覺得有快D做完功課溫完書嘅動力.因為佢試過唔專心無做晒D功課,結果要做到三更半夜兼且無得玩無得睇電視,自己都識得話後悔.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5