教育王國

標題: 真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資? [打印本頁]

作者: crystalpui    時間: 14-1-20 15:36     標題: 真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資?

profolio係唔係一定要做???
唔做有無直資收?

作者: a_for_apple    時間: 14-1-20 15:38     標題: 回覆:真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資

有…………

作者: kristentam    時間: 14-1-20 16:08     標題: 回覆:真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資

有呀!

作者: edu123    時間: 14-1-20 16:24

回覆 crystalpui 的帖子

只是附上甚麼証書副本.

作者: KTang    時間: 14-1-20 16:28     標題: 回覆:真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資

考tsl不用交portfolio.

作者: 茄子    時間: 14-1-20 16:32     標題: 回覆:crystalpui 的帖子

我冇做profolio,冇附證書(本身都冇特别參加比赛和考試),有私小及直資offer。
但我覺得有做,可能多D offer。

作者: ajfamily    時間: 14-1-20 16:38

有心考, 點解唔做呢?簡單自己做一份,不會花很多時間。花幾千元找人做我就不會。我相信入唔到final, 份portfolio作用不大。但入到最後階段,如跟對手很接近,可能有幫助。
作者: gigayan    時間: 14-1-20 17:01

年年都有人問這個問題, 其實, 只要問一下自己, 最後結果出來時, 會唔會怨自己當日無做profolio, 就知道自己應唔應該用這少少時間了。
作者: brrbaby2007    時間: 14-1-20 17:05

有呀!

作者: bearcat2003    時間: 14-1-20 18:09     標題: 回覆:真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資

一定有,只要你甘心。

作者: samima    時間: 14-1-20 18:33     標題: 回覆:真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資

依家私校/真資都唔睇portfolio!!咁多人去考!學校點睇得哂!今年好多學校都要小朋友考筆試同面試兩樣一齊考!!放多啲時間係依兩方面仲好啦!!
但如果到時咩都唔得要叩門就可能要幫小朋友整返份profolio 啦!!學校望吓個小朋友有咩個人成就先睇吓俾唔俾機會你in !!所以要睇吓你個小朋友有咩個人成就!如果冇整來都冇用!我另願幫佢做多啲練習!

作者: Jane1983    時間: 14-1-20 18:38

有吾收的。不過做有吾係好辛苦,何必吾做。

我做果份好平實,但交表時見過d真係好精美的。
作者: huba    時間: 14-1-20 19:17     標題: 引用:profolio係唔係一定要做???唔做有無直資收?

原帖由 crystalpui 於 14-01-20 發表
profolio係唔係一定要做???
唔做有無直資收?
這個不是重點,有人唔做,有人簡單做,也有人花巧做,各類情况都有人入到直資校。

作者: Teresa    時間: 14-1-20 19:27

而家好多學校都講明唔一定要做, 如果真係想做, 都係X頁之內(有D學校2頁, 有D 5頁). 可以雙面, 縮細.

最簡單做法就係順序疊好一疊, 再scan左做pdf, print出黎時揀"X-in-1"既打印方式就得架喇.

記住: 真係唔使花巧, 更冇需要比錢出面做, 只要整齊分好類, 一睇就清楚已經夠架喇.
作者: wendysuperbaby    時間: 14-1-20 19:35

我有,將小朋友的attendance sheet , 小朋友畫的畫及個人description 作一profolio only.
作者: hoihoima    時間: 14-1-20 20:00

回覆 samima 的帖子

“如果冇整來都冇用!我另願幫佢做多啲練習!”

其實做 portfolio 同幫孩子做多D練習是無衝突的,因爲做 portfolio 是在孩子睡了才做的。

作者: tallmama    時間: 14-1-20 20:43     標題: 回覆:真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資?

要做,但唔使高成本製作,內容亦無需曉飛,簡單整齊到題即可。有學校interview時會問返portfolio入面嘅內容。

作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-1-21 00:22

原本冇諗住做,我地只有d親子獎及活動証明,但某d津校叩門時指定要交profolio,如果考唔到直資私校,都係要做,咁做定都冇壞吖!

其實簡單平實已得,況且。。。諗得黎都做左啦! 仲有喎,d人講到考小學有幾大幾大壓力,有d又話後悔報得少等等,時間係冇得番轉頭既,交左profolio 起碼唔會後悔冇交,少一樣心理負擔先啦!

最重要一點係你或你對你小朋友信心不足,有足夠信心的話根本唔會問,直頭對profolio不屑一顧啦! 你睇置頂果個無獎無証書既分享,幾有自信!

做啦!
作者: minny    時間: 14-1-21 03:47

魚兒小寶貝 發表於 14-1-21 00:22
原本冇諗住做,我地只有d親子獎及活動証明,但某d津校叩門時指定要交profolio,如果考唔到直資私校,都係要 ...
請問"活动証明",如果學咗,但個課程無証書,又未叻到去比賽,係咪copy 張單?會唔會肉酸?
作者: lauwingtai    時間: 14-1-21 08:34

「交profolio」=「拍戲前拜神」,大家都知冇乜用,但唔做又蘿蘿攣,又費事瀨左野將來會後悔,又反正舉手之勞,咪做囉!

其實,早幾年唔知「星期乜檔案」定「金堅集」訪問某直資神校校長,校長話明profolio會直接丟入回收箱的,呼籲大家切勿再做,只需print一張A4紙,寫齊有乜証書便可,結果,一樣收profolio收到手軟。
作者: Charlotte_mom    時間: 14-1-21 08:35     標題: 引用:Quote:魚兒小寶貝+發表於+14-1-21+00:22+原

原帖由 minny 於 14-01-21 發表
請問"活动証明",如果學咗,但個課程無証書,又未叻到去比賽,係咪copy 張單?會唔會肉酸? ...
問下佢地寫唔寫reference lettee

作者: Charlotte_mom    時間: 14-1-21 08:38     標題: 引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-21+08:35+

原帖由 lauwingtai 於 14-01-21 發表

「交profolio」=「拍戲前拜神」,大家都知冇乜用,但唔做 ...

我覺得做唔做不是issue,問題係你有咩擺落去。如果係勁料,年年拎傑出學生品學兼優獎,唔做都即收啦。相反年年都拎豬肉獎、學埋一大堆野又無樣精,交份profile叫做好過無

作者: crystalpui    時間: 14-1-21 11:27

謝謝大家回覆......
那我簡單的做一個
作者: wincat    時間: 14-1-21 11:49

usually how many pages is the portfoloio now? i've made one..but include photos..too many pages.

作者: 556699    時間: 14-1-21 12:32     標題: 回覆:真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資?

Portfolio就像包禮物的花紙, 甚至是那個絲帶花球, 絕對不是必需, 只係令到交表時冇咁齋, 好好睇睇而已。 交豪裝portfolio的年代已經過去, 再豪華的包裝不但起不到突圍的作用, 反而可能有反效果, 幾頁紙加個簡單封面已好足夠。

作者: 爸爸愛您    時間: 14-1-21 12:38     標題: 回覆:真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資

做靚啲始終好過求求其,因唔知學校係咪真係會睇,不過講到尾,我覺得係臨場表現係最重要

作者: JOANNEMOK    時間: 14-1-21 13:46

其實各校都已列明Portfolio嘅要求,間間唔同,有心去考,咪順住學校要求做一份,但求心安囉! 至於係咪真係有用,我個人認為首階段學校應該唔會睇,到最後階段,若有部份小朋友各方面都差不多,就可能會睇吓比較一下。
作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-1-21 15:56

Charlotte_mom 發表於 14-1-21 08:38
我覺得做唔做不是issue,問題係你有咩擺落去。如果係勁料,年年拎傑出學生品學兼優獎,唔做都即收啦。相反 ...
係呀,簡直講緊表哥仔(前者)及我仔(後者)個情況。睇完表哥仔果份n張超學年+n張品學兼優+雲遊四海既profolio 後,自覺幫囝囝整黎都。。。不過好似我之前所講,有d津校要交依家唔整之後都可能要整,囝囝有d無謂濕碎野+幾個親子獎+品學兼優獎,做左交左叫心安理德好過冇咁囉!

作者: 傻太    時間: 14-1-21 16:21     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-1-21+08:38

原帖由 魚兒小寶貝 於 14-01-21 發表
係呀,簡直講緊表哥仔(前者)及我仔(後者)個情況。睇完表哥仔果份n張超學年+n張品學兼優+雲遊 ...
咁前者同後者考小一有幾大分别?

聽過前輩講,別放太多無謂的生活照。。。旅行相要放嗎?

作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-1-21 16:55

回覆 傻太 的帖子

前者最終決定唔考直資私小,而大抽獎中了頭獎不用叩門(上年12-13)。
後者考3間直資,2間收,1間2nd冇去(今年13-14)。

我都唔知呀,我地最頭係履歷,後面有畫有功課有証書有獎有活動相家庭相,冇乜字;表哥仔果份都係咁啦,不過佢果份一大堆獎+鋼琴+義工最後寫住"讀萬卷書,不如行萬里路"就係由咬住奶咀開始既旅遊照。。。我睇落覺得有d串囉! 哈哈哈。。。當然係酸葡萄+講笑啦! 可惜冇去任何面試,哈!

作者: JOANNEMOK    時間: 14-1-21 16:58

我之前聽過一個教父母做Portfolio嘅講座,個導師話,如果有靚靚Cert就當然要放入去。
但若果真係冇,可以放一d你小朋友畫嘅圖畫/上堂時嘅相(如 : 彈琴中/打波中),因為唔係咩興趣班都有考試同証書,及全家嘅生活照,當然唔好太多啦!

作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-1-21 17:18

呀~突然醒起一失敗例子,朋友(一家都係和藹正常人)兩人均是大學畢業,任職大公司唔錯既職位。囝囝讀九龍某活動教學愉快幼稚園,大家都希望囝囝有"愉快童年",所以完全冇教或報任何學術上既興趣班,校內成績5分3係C。佢地份profolio 內竟然印埋成績表,然後父母各寫了一篇感想及期望(我覺得太多字)。。。最後冇一間學校收,自己聯系小學亦唔收,抽獎又去到好尾,叩門亦冇津校收好慘! 最後求爸爸母校收左。
佢地好後悔自己既天真與不智!
作者: 320BeBe    時間: 14-1-22 09:23

好簡單,做左而唔收你無嘢好講,無做亦唔收你就會超級後悔係咪因為無佢份嘢呢?!
作者: Charlotte_mom    時間: 14-1-22 10:20

魚兒小寶貝 發表於 14-1-21 17:18
呀~突然醒起一失敗例子,朋友(一家都係和藹正常人)兩人均是大學畢業,任職大公司唔錯既職位。囝囝讀九龍 ...

有朋友差唔多背景, 都係讀過書既高管, 媽媽仲係教育界人士
去見小一, 學校問父母有咩期望, 朋友好老實直接答: 無期望架, 最緊要開心就得
結果......估到啦

作者: subb    時間: 14-1-22 11:05

我只跟考的直資/私要交什麼就交什麼沒有做portfolio !有D跟本寫名要什麼及釘好已經可以, 跟學校定的去做 !
只考了4間, 有1 offer & waiting

作者: loveDD    時間: 14-1-22 11:11

魚兒小寶貝 發表於 14-1-21 17:18
呀~突然醒起一失敗例子,朋友(一家都係和藹正常人)兩人均是大學畢業,任職大公司唔錯既職位。囝囝讀九龍 ...

I did such foolish thing too...
作者: Jane1983    時間: 14-1-22 11:52

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

“校内成績5分3是c",系咪衰學校成績吾够勁!?
作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-1-22 11:55

回覆 loveDD 的帖子

哎呀~乜咁嘥呀!
冇記錯我地考果3間都要求K2成績表或評估,所以我冇再放落profolio 內,但學校老師比既comment係寫落另一份成長紀錄內,因為比我仔既comment好好,所以我cut埋落profolio 到,第一版履歷,第二版品學兼優獎+老師good comment,之後果d唔睇都得。。。

作者: crystalpui    時間: 14-1-22 11:58

Charlotte_mom 發表於 14-1-22 10:20
有朋友差唔多背景, 都係讀過書既高管, 媽媽仲係教育界人士
去見小一, 學校問父母有咩期望, 朋友好老實直接 ...

我都係打算咁樣答.....
而呢個係事實呀.......
原來唔可以的嗎???

作者: whl3868    時間: 14-1-22 12:07

Charlotte_mom 發表於 14-1-21 08:38
我覺得做唔做不是issue,問題係你有咩擺落去。如果係勁料,年年拎傑出學生品學兼優獎,唔做都即收啦。相反 ...
都唔一定嫁...學既野係證明家長如何培育自己小朋友....
反為認受性唔強既獎就唔大作用~~~

作者: whl3868    時間: 14-1-22 12:23

傻太 發表於 14-1-21 16:21
咁前者同後者考小一有幾大分别?

聽過前輩講,別放太多無謂的生活照。。。旅行相要放嗎?
放啦...適當數量既相片 係 "看圖識字"...簡單易明....
相 可以縮細放...無必要大大張
頁數太多咪印係背頁....
當年我地直頭cover page已放幾張~~~

作者: loveDD    時間: 14-1-22 12:25

魚兒小寶貝 發表於 14-1-22 11:55
回覆 loveDD 的帖子

哎呀~乜咁嘥呀!
我小朋友成績同操行全部攞A,我意思係寫左篇"父母感想",應該衰在唔夠進取...

作者: Charlotte_mom    時間: 14-1-22 12:34

crystalpui 發表於 14-1-22 11:58
原來唔可以的嗎???

老實講, 呢個世界樣樣講包裝, 我都同意小朋友開唔開心好緊要, 但如果太直接答: 我對小朋友無期望, 會唔會太白呢? 校長又唔係你肚裡面條蟲, 好難估你既"無期望"係咩意思啊(唔通18歲大字都唔識多隻都ok咩)

我自己會包裝得好D, 唔係無期望, 而係希望小朋友除左享受學習之外, 仲可以從學校/屋企兩方面一齊得到生命教育培育, 因為希望佢會做一個正直既人(in邊間都無錯掛?) 仲可以有時間精神explore下多方面, 例如多d時間閱讀, 陪下屋企人, 學下d課外活動, 各方面平衡發展

咁係咪你心中答案呢?

作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-1-22 13:42

回覆 Jane1983 的帖子

唔知架!但老實講,同著衫一樣,我肥果排就唔會著貼身衫啦!

作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-1-22 13:55

crystalpui 發表於 14-1-22 11:58
原來唔可以的嗎???
係,呢個係事實,但試想想,當小朋友真正讀緊小一、小二、小三。。。既時候,佢每個學期攞包尾番黎比你睇,你容許嗎?
有位朋友親戚話心知個女唔係讀書材料,所以話"讀唔成書唔緊要,開心健康咪得囉"。在幼稚園階段完全冇理佢學業上問題,搵左間"程度較淺"及少功課既小學。。。但當番左一個月小一時,佢兩母女喊晒。。。

作者: y3y    時間: 14-1-22 14:13

魚兒小寶貝 發表於 14-1-22 13:55
係,呢個係事實,但試想想,當小朋友真正讀緊小一、小二、小三。。。既時候,佢每個學期攞包尾番黎比你睇, ...

路過見到個post入左黎,想問下 “搵左間"程度較淺"及少功課既小學” 有什麽問題? 點解會 “但當番左一個月小一時,佢兩母女喊晒。。。” (真心請教,因為我都想搵類似小學)

謝!

作者: crystalpui    時間: 14-1-22 14:35

Charlotte_mom 發表於 14-1-22 12:34
老實講, 呢個世界樣樣講包裝, 我都同意小朋友開唔開心好緊要, 但如果太直接答: 我對小朋友無期望, 會唔會 ...

謝謝指點,,,,,,
哈哈, 我個人好直, 我老公都係
考唔到可能係我地既問題...唔關亞女事

作者: himuimui    時間: 14-1-22 14:36

作者: maxtimma    時間: 14-1-22 14:39

實有..不過我會建議做...都係D cert..summary of kid only
作者: JOANNEMOK    時間: 14-1-22 15:17

叫老師寫推薦信都OK呀!
作者: Pigbaby    時間: 14-1-22 15:47     標題: 引用:Quote:crystalpui+發表於+14-1-22+11:58+我

原帖由 Charlotte_mom 於 14-01-22 發表
老實講, 呢個世界樣樣講包裝, 我都同意小朋友開唔開心好緊要, 但如果太直接答: 我對小朋友無期望, 會唔會 ...

作者: annienorman    時間: 14-1-22 15:58     標題: 回覆:真心問, 唔做profolio, 有冇人考到直資

有冇用就唔知……

當年我都有幫呀仔做咗個精美的檔案(個人認為),所有嘢都係自己一手一腳做,都花咗我幾個四五個月時間架,每間學校的自薦信都不同,共做了五、六份……

最後仲做咗一份自己keep,就好似呀仔的成長紀錄冊一樣,而家得閒就拎出來回味o下.....

其實用另一個角度睇,考學校呢家嘢,我地作為家長,可以做的就只係幫佢地報名,同做呢個檔案,其他嘢我地就愛莫能助了!所以唔好令自己後悔,幫得佢幾多就幾多……亦可代表你是肯為仔女付出的……問心無愧!

辛苦都係呢半年啫!衝過去就安安落落架啦!加油呀各位!!!!

作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-1-22 18:18

回覆 y3y 的帖子

程度較淺及少功課既小學完全唔係問題,最緊要適合小朋友;父母抱"讀唔成書唔緊要"既心態都唔係問題。問題係功課一定要交,書就一定要黙,試就一定要考。。。放任既開心快活過後,係一連串既"唔識呀""做唔到呀"。。。

接受唔等於放棄嘛,父母倒不如在幼稚園階段幫小朋友打好根基,令佢在學習上冇咁困難仲好啦。

作者: y3y    時間: 14-1-22 18:35

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

明白,謝謝!
作者: bobbob    時間: 14-1-22 18:37

魚兒小寶貝 發表於 14-1-22 18:18
回覆 y3y 的帖子

程度較淺及少功課既小學完全唔係問題,最緊要適合小朋友;父母抱"讀唔成書唔緊要"既心 ...
問題根本唔關乎學校程度深淺,而係家長心態,你朋友呢個case讀啲多功課多測多考嘅學校死得仲早
作者: iluvchun    時間: 14-1-22 20:46     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

我只報一間直資, 答了你所講既之餘小朋友成績表亦係全excellent, 結果都係衰左, 唉

作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-1-23 09:52

報名表及面試時我都有提過希望囝囝健康快樂之類,而我亦都有表示好著重家庭教育。。。囝囝是在充滿愛與鼓勵中成長。。。亦期望學校可成為囝囝的伯樂。。。令他更上一層樓。。。
作者: Charlotte_mom    時間: 14-1-23 10:06

iluvchun 發表於 14-1-22 20:46
我只報一間直資, 答了你所講既之餘小朋友成績表亦係全excellent, 結果都係衰左, 唉

...

老土講句: 岩能盡如人意, 但求無愧於心, 做好自己其他等天意LOR, 共勉之

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5