教育王國

標題: 起跑線上分勝負,出生月份有玄機 [打印本頁]

作者: eesmile    時間: 14-1-16 11:17     標題: 起跑線上分勝負,出生月份有玄機

唔知道之前有冇mama分享過:

以前報讀幼稚園,生於年底(十至十二月)的孩子比較輸蝕,行內稱他們為「細仔」,因為他們未滿三歲就入讀幼稚園。

三歲人兒,年紀差幾個月就可以相差很遠,「大仔」(年初出生者)做得到的事,「細仔」未必做得來。除非「細仔」身體和智能發展都較同齡孩子快,否則押後一年報讀,做班上的「大大仔」,就不怕跟不上進度。

龍年出生率特別高,2012龍年出生的小朋友,很多都參加了最近Pre-Nursery(幼稚園兩歲班)的面試。看了北區幼稚園通宵排隊取表的報導,家長都知道「龍B效應」和雙非大軍搞到今年學位特別緊張。香港幼稚園沒有統一派位機制,因此報讀幼稚園這場遊戲是多勞多得,報讀數目越多,收到的錄取信也相對越多。

有街坊為兒子報讀多間幼稚園,一口氣去了十二場面
試,最後收到八封錄取信。有八間心儀學校可選,算是非常幸運,不過家長亦因此有「選擇困難症」,不知道讓兒子讀哪一間才好。八間幼稚園的「最後通牒」(交留位費截止通知書)紛至,家長唯有乖乖交足八校的留位費(幾百至幾千元不等,多數都不可退款),再在餘下幾個月慢慢考慮。

山地媽覺得這樣優柔寡斷,其實有點欠公德,因為孩子最後只是入讀一間幼稚園,即是要放棄其餘七校學位。如此生人霸死地,損人不利己,就連累其他本來可以入讀、但因為這種行為而被放在waiting list上或不獲取錄的孩子,要奔波找學校。

另一位街坊的兒子八月出生。從前八月出生的孩子,不算是「細仔」(十至十二月出生才算「細仔」),要找學校絕對沒有困難。但現在幼稚園越來越挑剔,專愛挑年紀稍長的「大仔」入讀,貪他們較聰明易教。現在很多真正年底出生的「細仔」都打定輸數、捨難取易,寧願押後一年報讀,做班上的「大大仔」,不與較自己年長幾月的小朋友競爭學位。在這種情況下,雖然八月出生的孩子明明是足歲入讀,但卻變成眾多報名孩子當中年紀最小的,亦是較輸蝕的。

那位「八月B」媽媽向山地媽訴苦,說有幼稚園表明報讀Pre-Nursery的「八月B」將不予面試或不獲取錄;但押後一年報讀的話,則不可自願「留班」入讀Pre-Nursery,只可報讀高一級的K1,而且要與由本校Pre-Nursery直升的學
生競爭學位。

在香港幼稚園,已經無「有教無類」這支歌仔唱,但幼稚園挑學生挑到這種程度,就實在搞到家長沮喪不堪,有冤無路訴。

所以啊,這條瘋狂且變態的起跑線,已經不是在Pre-Nursery、「0Playgroup」或是懷胎四月就去幼稚園遞表,而是由射精一刻開始。此話何解?因為何時受孕,就決定何時出生,從而決定孩子是「大仔」還是「細仔」、入學有沒有優勢。

姑且看看日後有沒有父母癲到要把八月預產的孩兒「夾硬」於六月剖腹生下來,來自製「七星B」方便報讀學校。

在此衷心呼籲: 請不要同時hold住多個學額,真係有好多細B一個offer都冇!! 將心比己,換轉你地的bb冇offer,唔係因為學額不足,而係因為他人的一己私心,優柔寡斷, 比左錢慢慢考慮, 你地會點? 多謝合作!!!

作者: alwaysontrip    時間: 14-1-16 11:29

Sign...
作者: kennyrita    時間: 14-1-16 11:49

回覆 eesmile 的帖子

AGREE, 我仔是8月尾b, 仲未有offer
作者: sunnymama2    時間: 14-1-16 12:00

最慘係8和9月BB, 唉...
作者: phonengan    時間: 14-1-16 12:16

2-5月最好

作者: kissobaby    時間: 14-1-16 12:59     標題: 回覆:起跑線上分勝負,出生月份有玄機

大家努力!我小朋友係2011年12月b,得幾間PN收細B form,in 完全部waiting.....到左2013年既7,8,9月,全部都call waiting有offer,只係時間問題。如果係8月b就會更快收到call waiting。有box hill,Ming Wai, funful, manhabit , zenith !  另外唔好自己嚇自己,2012年既出生率比2011年少4000個,唔好成日比「龍年效應」嚇親。就係有啲媽媽比大圍既氣氛嚇到要報十幾間,hold住所有offer 先安心。大家盡快放唔啱用既offer,等其他mama冇咁擔心。thx

作者: brrbaby2007    時間: 14-1-16 15:06

終於有人出聲了, 8月B最唔抵
作者: Suarez    時間: 14-1-16 15:41     標題: 回覆:eesmile 的帖子

同意,但最可惜很多人都是這樣做,我仔九月B, 有些學校也不收。講開留位費,有學校收萬七多元,兩個月學費。

作者: cherryird    時間: 14-1-16 16:42

作者: tongtongwhite    時間: 14-1-16 16:56

同意, 為左大家有書讀, 家長應當機立斷, 決定邊間之後放返個位出來比真正有需要的小朋友就讀.
作者: brrbaby2007    時間: 14-1-16 17:07

cherryird 發表於 14-1-16 16:42
2012年香港嬰兒係多過2011年架

最新公佈左

2013年應drop返好多

所以細B遲一年應有jetso

作者: Dice_Sep    時間: 14-1-16 17:26

同意!! 我識人報都報左2X間... 之後IN 得個十間都冇, 到而家都未有OFFER..
初聽覺得佢好誇!! 但係另一方面又覺得佢好慘....

HOLD1-2間offer都可以理解, 但係有d人真係hold3-4間唔知等咩o家...
作者: kissobaby    時間: 14-1-16 17:59

cherryird 發表於 14-1-16 16:42

最新公佈左
yes 我睇全部數字,OVERALL係少左架
作者: lamcat327    時間: 14-1-16 19:09     標題: 回覆:起跑線上分勝負,出生月份有玄機

Agree呀,所以我都將選擇完既offer打電話通知學校放返出嚟了,比左留位費都係咁話,我都是8月細B,將心比己真係唔好自私,比返一個位就有一個B有機會了。撐!

作者: LIEBESTRAUME    時間: 14-1-16 22:06     標題: 回覆:tongtongwhite 的帖子

真係妙筆生花!!!!寫得太好!!!
道盡我地8月後媽媽嘅苦況!!

作者: Jetstream    時間: 14-1-16 23:07

My Oct B applied about 10 PN classes. She has attended 3 interviews. Now she has a PN and K1 offers. I will not attend the rest of the schools' interviews. It's really no need.
作者: snowqueen929    時間: 14-1-16 23:18     標題: 回覆:起跑線上分勝負,出生月份有玄機

堅想喊,我女一個offer都未有!真係唔該收到offer父母做人唔好咁自私!收到唔該放返學額,你咁霸住,俾你仔女將來幾叻都冇用,因為好冇品

作者: cherot    時間: 14-1-17 00:10     標題: 回覆:起跑線上分勝負,出生月份有玄機

各位媽媽唔好擔心啦!即使細b冇讀pn,都可以考到k1㗎!
我個仔係2011超細仔,都有3個k1 offers!
Relax!!!

作者: ballg    時間: 14-1-17 00:49     標題: 回覆:起跑線上分勝負,出生月份有玄機

我係7月,情況都唔見好,慶幸有一個offer。各位要加油,唔好氣餒,讀書重要但只係人生一部份。無得讀N就辛苦少少自己教,直接考K1,我有朋友一樣考到好學校,到3歲,大中細bb都有差不多發展去應付interviews。

作者: apple11    時間: 14-1-17 01:51     標題: 回覆:起跑線上分勝負,出生月份有玄機

我仔係一月大仔,in了五間,得一間offer,其他waiting,雖有offer那間不是心儀的幼稚園,但無奈也交了留位費,因為怕無書讀。其實大B吾一定有著數,我仔interview咩都做到,但都吾收,反而見好多細B有幾個offer..... 希望有好多offer的媽媽可以盡快放番D位出嚟,等我哋吾使等得咁苦

作者: simsimwong    時間: 14-1-17 02:49

我個8月尾bb, in了1x間得一個offer,最慘有d學校講明開學要足二歳,8月中開學嗰d完全不比in,收了份form又冇得in,想repeat 又唔得,一黍超出下年個申請人年紀,二黎會冇了適齡分。。。
作者: SandraLeung2012    時間: 14-1-17 07:29     標題: 回覆:起跑線上分勝負,出生月份有玄機

(不喜勿插)明白細B的苦況,活在香港就要跟這個遊戲規則玩,我2年前大囡面試N班都是無間收,要到6月才通知收,個時的心情同你哋一樣,好擔心!我相信是有d家長有幾個offer唔知點揀先至hold幾個學位,或者家長想等埋所有學校結果才做決定,因為頌有d學校未有結果或頌未有interview,有d連報名都未開始,希望所有家長,不論大B細B都好,耐心等候,放位高峰期是5-6月,因為學校要求要註冊。大B是讀N班著數,但K班就無著數,因為到時是中B,反而細B著數d,因可以報2年的K1,所以這個世界都算有d公平

作者: brrbaby2007    時間: 14-1-17 09:09

simsimwong 發表於 14-1-17 02:49
我個8月尾bb, in了1x間得一個offer,最慘有d學校講明開學要足二歳,8月中開學嗰d完全不比in,收了份form又冇 ...

exactly
作者: halflower    時間: 14-1-17 09:25     標題: 引用:大家努力!我小朋友係2011年12月b,得幾間PN

作者: decelerate    時間: 14-1-17 09:31     標題: 回覆:起跑線上分勝負,出生月份有玄機

明白未出晒結果,留住部份位係安心啲嘅做法。

不過,如果有啲根本唔會去讀啲幼稚園,有offer就唔好交留位,等其他等候緊嘅家長安心啲。

作者: SandraLeung2012    時間: 14-1-17 09:33     標題: 引用:明白未出晒結果,留住部份位係安心啲嘅做法

原帖由 decelerate 於 14-01-17 發表
明白未出晒結果,留住部份位係安心啲嘅做法。

不過,如果有啲根本唔會去讀啲幼稚園,有offer就唔好交留位 ...
我囝囝有個好的offer,我之後的interview都唔去

作者: decelerate    時間: 14-1-17 09:37     標題: 回覆:SandraLeung2012 的帖子

認同,如果已有心怡學幼稚園offer, 無為再去。

作者: christineyhng    時間: 14-1-17 10:01     標題: 引用:Quote:kissobaby+發表於+14-1-16+12:59+大

原帖由 cherryird 於 14-01-16 發表

最新公佈左
請問在哪𥚃可以找到?

作者: cherryird    時間: 14-1-17 10:04     標題: 引用:Quote:原帖由+cherryird+於+14-01-16+發表2

作者: kissobaby    時間: 14-1-17 10:54     標題: 回覆:halflower 的帖子

火炭

作者: oolong817    時間: 14-1-17 13:37

回覆 apple11 的帖子

我囝都係1月, 報左5間,IN 左3間, 一個 OFFER ,都冇 ,好擔心

作者: Charlie妹    時間: 14-1-17 13:46     標題: 引用:我係7月,情況都唔見好,慶幸有一個offer。

原帖由 ballg 於 14-01-17 發表
我係7月,情況都唔見好,慶幸有一個offer。各位要加油,唔好氣餒,讀書重要但只係人生一部份。無得讀N就辛 ...
我係6月尾,都係輸蝕啦!我囡而家考到嗰間專收細b, (9月之後出生), 佢而家接受第二輪報名,英普新校

作者: crazymum    時間: 14-1-17 14:45

回覆 eesmile 的帖子

早產B發展未成熟, 早出來沒有優勢, 最實際係4, 5月開工造人, 唔得就暫時收工, 延遲一年再造過, 這才可保證生1, 2月大B...........
作者: leocatcat    時間: 14-1-17 17:50

而家最慘11,12月甚至9,10月概B都重考一年,做大b,7,8月出生變左超細b
作者: slaomk    時間: 14-1-17 18:08     標題: 回覆:起跑線上分勝負,出生月份有玄機

我都十分無辜,雙職父母,阿女一出世放嬰院湊,5月b,本來可以直上,但就因為學位荒,連讀緊都要再in,再揀,好遲先知要interview,屋企附近d邨校都排龍尾,返埋8月就無書讀,要再搵人湊,到k1就會將喺嬰院學既野忘記晒,浪費左呢兩年所付出既一切

作者: nicoleolyuen    時間: 14-1-19 09:23

我5月B都未有offer, 三間waiting list. 但在group 內就見到好多家長拿住幾個offer問人邊間好?真係...唉!!!
作者: eesmile    時間: 14-1-20 10:15

問心個句, 每個媽媽在報學校及interview時, 心裡都應該大概對d學校排晒名次, 邊間收就入, 邊間收就算免費都唔讀, 同時hold2個性質條件地點相似的學位我理解. 頂! 我聽過同時間hold屋村學卷幼稚園及york/st cat之類的幼稚園, 呢d根本就冇得比! 冇人比自己更了解自己家庭的財政狀況及你想比條咩路個b行! 一心要佢地行貴族之路, 就冇謂罷住人地d平民學位啦! 又有d遠到冇朋友的學校, 自己去interview都嫌遠, 有offer又hold住人地個位!

好似我咁, 家有2個b, 自己知自己事, 讀得york/st cat之類, 就冇咩多餘$, 咩都做唔到之餘,仲可能影響埋比2家老人家的家用數目, 實在唔想咁! 再加上唔想谷d兒女入名小, 咁就連報都冇謂報! 太遠更加唔使諗, 2歲人仔你覺得佢搭成粒鐘車程好過癮呀?!

做下好心啦! 拿拿聲放返d根本唔會去讀的學位出來啦! 唔係個個都有成隊兵排住隊去湊小朋友返學放學, 要成事,係要d時間安排架! 你地個b咁叻, 好多學校都收, 我都好替你地開心! 選定心儀後, 請盡快放返d位出來, 功德無量!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5