教育王國

標題: 德望 vs 聖保祿 vs 大坑真光 幼稚園? [打印本頁]

作者: nky228    時間: 14-1-12 21:14     標題: 德望 vs 聖保祿 vs 大坑真光 幼稚園?

德望 vs 聖保祿 vs  大坑真光 幼稚園 (三間都是NO. 1)
以上學校如收到offter,會點擇?
以上直升小學機會有多少%?
以上的小學 / 中學教學語言是什麼?

作者: oooasis    時間: 14-1-12 21:44

我個人喜好:聖保祿 >德望 >真光
升上小學機會,有錯請指教: 真光(接近100%)>聖保祿(約90%)>德望(約70%)
聖保祿,德望小學係英小,中學係1A
真光係中文,中學係1B。

作者: kinder.bb    時間: 14-1-12 21:47

第一:聖保祿,幼稚園100%升小,英小,私英中,唔讀幼稚園,跟本無咩可能入到佢既小學
第二:德望,但幼稚園收唔晒,英小,私英中
第三:大坑真光,幼稚園100%升小,中小,津英,一大買點,小學收咗,仲可參加大抽獎

不過,以上3間,都係好學校,唔少家長都揀!是旦入到都唔錯。
作者: Jingle-Bell    時間: 14-1-12 21:54     標題: 回覆:德望 vs 聖保祿 vs 大坑真光 幼稚園?

加埋「聖心」落去比較又點睇呢?

作者: doggy2013    時間: 14-1-12 22:08

oooasis 發表於 14-1-12 21:44
我個人喜好:聖保祿 >德望 >真光
升上小學機會,有錯請指教: 真光(接近100%)>聖保祿(約90%)>德望( ...
真光中學未必差過聖保祿,前者2013年HKDSE五科22222比率為98.2%,後者為97.6%。
作者: oooasis    時間: 14-1-13 01:54

Jingle-Bell 發表於 14-1-12 21:54
加埋「聖心」落去比較又點睇呢?
聖心有學卷,小學是中文小學,中學是band 1,好谷但近年DSE成績不太理想。另外,幼稚園階段較深,視乎家長睇法,可以是優點or缺點。

作者: oooasis    時間: 14-1-13 02:59

doggy2013 發表於 14-1-12 22:08
真光中學未必差過聖保祿,前者2013年HKDSE五科22222比率為98.2%,後者為97.6%。

若只計算五科2 or above,的確有0.6%的優勢,但五科22222全港有成68.6%的學生達到,而且連入U基本的3322都未到,所以我覺得參考性唔大。

若參考取得5 or above時,始終是聖保祿更勝一籌,我覺得呢個數據較重要因為這才是入U的關鍵。

不過我都發現真光成績唔錯,好似要好過一直以為屬於同級的st clare(若有錯請指正)

作者: manbe    時間: 14-1-13 07:31

回覆 kinder.bb 的帖子

No 100% promotion from spk to spc
作者: wonderland07    時間: 14-1-13 08:19     標題: 引用:回覆+kinder.bb+的帖子 No+100%+promotion

原帖由 manbe 於 14-01-13 發表
回覆 kinder.bb 的帖子

No 100% promotion from spk to spc
Heard 80% only

作者: charbabies    時間: 14-1-13 09:52

作者: doggy2013    時間: 14-1-13 22:02

oooasis 發表於 14-1-13 01:54
聖心有學卷,小學是中文小學,中學是band 1,好谷但近年DSE成績不太理想。另外,幼稚園階段較深,視乎家長 ...
聖心書院2013年DSE成績非常好,33222比率為89.0%,22222比率為100.0%。
作者: doggy2013    時間: 14-1-13 22:05

oooasis 發表於 14-1-13 02:59
若只計算五科2 or above,的確有0.6%的優勢,但五科22222全港有成68.6%的學生達到,而且連入U基本的3 ...
我同意33222作比較會好D,可惜聖保祿冇公布,無法比較

作者: jessowong    時間: 14-1-13 22:23

如以2013DSE 33222 比較,TL 88.6%, GH 83.3%, SP 81%
作者: doggy2013    時間: 14-1-13 22:50

jessowong 發表於 14-1-13 22:23
如以2013DSE 33222 比較,TL 88.6%, GH 83.3%, SP 81%
SP 81% 比想像中差,請問你邊到揾到呢粒數?
作者: oooasis    時間: 14-1-13 22:55

doggy2013 發表於 14-1-13 22:02
聖心書院2013年DSE成績非常好,33222比率為89.0%,22222比率為100.0%。

非常好?無意冒犯,但我唔覺得聖心“成績非常好”
數據來講,由公佈資料所見:Percentage of students in the school met the entrance requirements for local sub-degree courses”,是100%。
是取得副學士入學資格是100%,而非22222比率。但以我所知(有錯請指正),入讀副學士好似唔一定需要22222。
入U率偏低,只有62.2%,多達23%的學生要入讀副學士課程。以聖心的名氣,以及谷的程度來講,成績算差強人意。

作者: doggy2013    時間: 14-1-13 23:04

oooasis 發表於 14-1-13 22:55
非常好?無意冒犯,但我唔覺得聖心“成績非常好”
數據來講,由公佈資料所見:Percentage of students in ...
如果你要求咁高,香港冇幾間適合你

作者: oooasis    時間: 14-1-13 23:14

doggy2013 發表於 14-1-13 23:04
如果你要求咁高,香港冇幾間適合你
我只是基於數據分析,何來要求高?聖心成績下滑是事實,所以我不贊同“成績非常好”而已。

作者: nky228    時間: 14-1-14 08:56

那麼,這些幼稚園不直升,可否考到其他更(好)小學校?是否給人感覺會HEA呢?
作者: nky228    時間: 14-1-14 08:58

HEA 是否家長平時點與孩子温習,不是外界所看。
作者: manbe    時間: 14-1-14 15:53

回覆 oooasis 的帖子

成績下滑不代表不好。如以數據來計,由jessowong提供的332222成績,聖心係最好的
作者: charbabies    時間: 14-1-14 16:07

作者: wonderland07    時間: 14-1-14 16:20     標題: 回覆:charbabies 的帖子

我只會睇大學入學率

作者: jenjenny    時間: 14-1-14 16:50     標題: 回覆:德望 vs 聖保祿 vs 大坑真光 幼稚園?

龍校我基本上只會睇中學

作者: charbabies    時間: 14-1-14 16:55

作者: jessowong    時間: 14-1-14 17:27

如以入讀本地大學率,TL 69%, SP 64.1%, GH n SH no figures....有錯請指教,如知其他數字,請提供。
作者: wonderland07    時間: 14-1-14 18:20     標題: 回覆:jessowong 的帖子

要加埋海外大學才準確

作者: wonderland07    時間: 14-1-14 18:27     標題: 回覆:wonderland07 的帖子

http://www.spcs.edu.hk/SPCSProspectus2013.pdf

作者: wonderland07    時間: 14-1-14 18:31     標題: 回覆:wonderland07 的帖子

Total u rate include overseas u: sh around 60% spc around 90% gh only local u data available 69% and around 84% meet u requirement only. Please don't report wrong information to mislead others. All data is available in school website. Dig up the data by yourselves. Sh data in yearly report.

作者: wonderland07    時間: 14-1-14 18:35     標題: 回覆:wonderland07 的帖子

http://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php

TL. 88% reach u admission requirement. 69% local u

作者: wonderland07    時間: 14-1-14 18:39     標題: 回覆:wonderland07 的帖子

For those who don't understand the overseas u in spc page, imperial , Cambridge , Warwick, Boston, ... are all famous u in uk and USA

作者: brrbaby2007    時間: 14-1-14 18:43

wonderland07 發表於 14-1-14 18:35
http://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php

TL. 88% reach u admission requirement. 69% local u

其實你地睇得太長遠了,無論SP, SH定GH在幼稚園升小、小學升中及中學階段都有機會給其他學校吸走其尖子
作者: wonderland07    時間: 14-1-14 18:47     標題: 回覆:brrbaby2007 的帖子

Don't blame me for anything. I am just doing analysis for those interested. And I can give a tip to u. If u really want to compare all schools, just add up the percentage of the 3 big u in Hk ( hku, cu, hkust) , u will know.

作者: brrbaby2007    時間: 14-1-14 18:54

wonderland07 發表於 14-1-14 18:47
Don't blame me for anything. I am just doing analysis for those interested. And I can give a tip to  ...

我blame你乜?我只提不一定要睇十幾年后既入U率。以SPN同SH為例,今年巳有不少人去St Paul Coed, 小學升中又可以去女英華庇利羅氏
作者: jessowong    時間: 14-1-14 18:55

回覆 wonderland07 的帖子

wonderland07, as u also reported that TL’s local u rate is 69%, the same as the one i said n u thought my data is  misleading. Do u mean that spc’s local rate is not 64.1%? I really want to know.

作者: oooasis    時間: 14-1-14 18:56

manbe 發表於 14-1-14 15:53

成績下滑不代表不好。如以數據來計,由jessowong提供的332222成績,聖心係最好的 ...
st paul無332222數據,81%我諗未必正確,因入U率有成90.6%。

就當聖心332222成績最好,咁為何入U率偏低?local U只有62.2%,去外國讀書(無話一定係大學可能去海外讀副學士)的亦有13.3%,姑且當呢13%都係入U
加埋都係得75%

作者: wonderland07    時間: 14-1-14 18:57     標題: 回覆:jessowong 的帖子

I am not saying u are misleading.:;pppp:

作者: wonderland07    時間: 14-1-14 18:59     標題: 引用:Quote:wonderland07+發表於+14-1-14+18:47+

原帖由 brrbaby2007 於 14-01-14 發表
我blame你乜?我只提不一定要睇十幾年后既入U率。以SPN同SH為例,今年巳有不少人去St Paul Coed, 小學升中 ...
I did not say u blame me. I just ask beforehand not to blame me. I understand hk parents have high pressure but no need so sensitive.

作者: wonderland07    時間: 14-1-14 19:01     標題: 回覆:wonderland07 的帖子

Ok. I stop talking now. I just help others to find the correct data from the school website. Everyone should analyze on your own.

作者: brrbaby2007    時間: 14-1-14 19:10

wonderland07 發表於 14-1-14 18:59
I did not say u blame me. I just ask beforehand not to blame me. I understand hk parents have high p ...

坦白講我覺得討論入U率並不實在,入得到呢d學校而跟得到學校要求,自然會有更好的等箸你
作者: oooasis    時間: 14-1-14 19:28

jessowong 發表於 14-1-14 17:27
如以入讀本地大學率,TL 69%, SP 64.1%, GH n SH no figures....有錯請指教,如知其他數字,請提供。 ...
聖心:
入讀本地大學是62.2%
海外進修13.3%(無講明係海外大學,包括副學士)
總入U率:約75%
副學士:23%

聖保祿
考DSE的學生,入U率是87.5%(其中24.2%入讀海外大學)
考GCE的學生,入U率是100%(其中33.3%入讀海外大學)
總入U率:90.6%
副學士:9.4%

真光揾唔到入讀海外大學,副學士的數據。
無法比較

其實學生被海外知名大學錄取,會導致入讀本地大學比例低。

呢批學生未必無本港大學的offer,Cambridge收得唔通香港會無大學收。
若選擇留港,可以大大增加本地入U率,只不過佢地選擇了更好的學校。
所以入U率應該睇埋海外大學。

作者: oooasis    時間: 14-1-14 19:34

brrbaby2007 發表於 14-1-14 18:54
我blame你乜?我只提不一定要睇十幾年后既入U率。以SPN同SH為例,今年巳有不少人去St Paul Coed, 小學升中 ...
流動性一定有,但在此時此刻,家長在選擇同比較時(若有幸有得揀),當然是看這一刻成績同入U率,因為一路讀上去的機會,始終係大過轉讀其他學校。

最後,我覺得這些學校,通過簡單的幼稚園面試(幾分鐘)收生,可以一路培養到小學,中學,然後有咁好成績,已經是非常難得。

作者: doggy2013    時間: 14-1-14 22:21

oooasis 發表於 14-1-14 19:28
聖心:
入讀本地大學是62.2%
海外進修13.3%(無講明係海外大學,包括副學士)
有冇可能聖保祿的人有錢D,寧願去外國讀都唔讀副學士?
聖保祿33222為81%,如果冇人去外國讀,會有幾多%可以讀到香港D大學?

作者: doggy2013    時間: 14-1-14 22:28

wonderland07 發表於 14-1-14 18:39
For those who don't understand the overseas u in spc page, imperial , Cambridge , Warwick, Boston, . ...
Warwick can be famous, but it is relatively easy to get into.
作者: kittyland06    時間: 14-1-14 22:56     標題: 回覆:德望 vs 聖保祿 vs 大坑真光 幼稚園?

我一路 follow 個 trend, 一路覺得現在嘅家長好勁,十分精明,學歷高,分析力強,research 做得好足!但係幼稚園要睇入 u 率,洗唔洗睇埋有幾多個 % 做律師醫生?年薪多少?我覺得冇得比較,每個家長有唔同目標,我自己會首選 spk 因為我知 dgjs 收好多spk 學生,我希望有幸做到 dgjs 家長,本人没報德望因為唔想過海!多謝大家嘅分析,令我有很多得着!

作者: wonderland07    時間: 14-1-14 23:22     標題: 回覆:kittyland06 的帖子

Spcs never mention 3322%.

作者: wonderland07    時間: 14-1-14 23:46     標題: 回覆:nky228 的帖子

The comparison is for fun only. Don't get serious. I don't think many people can get all the above offers. Schools choose u more than u choose the school nowadays. It's meaningless to compare the schools.

作者: oooasis    時間: 14-1-14 23:48

doggy2013 發表於 14-1-14 22:21
有冇可能聖保祿的人有錢D,寧願去外國讀都唔讀副學士?
聖保祿33222為81%,如果冇人去外國讀,會有幾多%可以 ...

就咁睇聖保祿海外大學個list,d大學好好,我諗呢批學生唔去外國讀書,應該不至於要讀副學士。

所以我好好奇想知道81%的資料來源
如果33222聖心有成89%,而聖保祿假設係得81%的話

何解入U率聖心會低聖保祿咁多?

作者: jessowong    時間: 14-1-15 00:50

TL 33222:88.6% local u: 69%     from tl website
SP local u:  87.5% , total u -25.2%,overseas    from oooasis data
ie 62.3%
therefore, it is not impossible that its 33222 is only 81%

作者: jessowong    時間: 14-1-15 01:01

BTW, I got the data of sp from a newspaper photo captured and uploaded in EK ( senior secondary section) . If you are interested,you can search for it.
作者: oooasis    時間: 14-1-15 01:38

jessowong 發表於 14-1-15 00:50

TL 33222:88.6% local u: 69%     from tl website
好難咁樣比較,多學生去外國讀書,只表示讀本地大學的人數少,但唔代表3322合格率低

作者: wonderland07    時間: 14-1-15 07:46     標題: 回覆:oooasis 的帖子

Likely mix up with St. Paul secondary school

作者: fishmaruko    時間: 14-1-15 10:52     標題: 回覆:德望 vs 聖保祿 vs 大坑真光 幼稚園?

其實睇入U率係揀學校最客觀的因素,如果話10年後未必考GSE 就不用參考不太同意,因為現在DSE result 正正反應這學校過去12年的教育成果,即等於你小孩現在入去未來12年將接受的教育手法,但就算公開試轉制,只是制試制度轉,學校質素不會突然轉,也不是短期可改變,還有做人做事不看長遠就是短視,目標便不會遠大,要做大事就要看長遠。

作者: charbabies    時間: 14-1-15 10:58

作者: fishmaruko    時間: 14-1-15 11:06     標題: 回覆:德望 vs 聖保祿 vs 大坑真光 幼稚園?

其實幾間學校是否數字上差距不多於5- 10%?,每年都會有變化,年年排位都會不同,也不要太執著罷

作者: rosebb    時間: 14-1-15 11:33

我其實路過,因為TL我無考,無考的原因因為宗教,但我認識三間的畢業生,中、小、幼稚園生

1.        TL: 開心愉快,就算上到小學、中學都唔算太谷,真係開心愉快,但當然係成績唔算係頭,但女仔都好乖,朋友個女讀緊小學,佢考試前仲可以去玩
2.        GH: GH要的是Best of the best,縱使中學DSE成績好,但都要CATCH UP到個NORM,事實上真係無論幼稚園、小學、中學都有女仔被FADE OUT,我覺得而家的GH,有些似MARYMOUNT.
3.        SPK: 幼稚園德育好,佢都係全人教育,會收不同階層學生,小學到高FORM都算深,但被FADE OUT或唔讀算少數,但SPCS的DSE RESULT無特別POST係出,因為好多叻的女仔,都已經去左外國讀,所以唔單能用DSE RESULT比較。

好坦白說,3間的畢業生都會選返自己學校。至於其他因素,我有考慮過,如師資、學校環境,老實說師資最重要,佢係會令有些學校可以100%收返幼稚園,其他門面野都無用。因為我女慢熱或者是媽媽IN得唔好,GH已FADE OUT左佢,SPK都不記予厚望,希望可以幫到大家。

作者: brrbaby2007    時間: 14-1-15 11:59

fishmaruko 發表於 14-1-15 10:52
其實睇入U率係揀學校最客觀的因素,如果話10年後未必考GSE 就不用參考不太同意,因為現在DSE result 正正反 ...

有d學校趕走跟唔上既學生再吸精英,有d學校又唔like咁樣做來頂住個rate, 呢d因素又如何考慮?

如果DSE成果 = 教育成果我也沒話可說

作者: brrbaby2007    時間: 14-1-15 12:07

rosebb 發表於 14-1-15 11:33
我其實路過,因為TL我無考,無考的原因因為宗教,但我認識三間的畢業生,中、小、幼稚園生

1.        TL: 開心愉 ...

成個post得你提全人教育
作者: fishmaruko    時間: 14-1-15 13:25     標題: 回覆:德望 vs 聖保祿 vs 大坑真光 幼稚園?

汰弱留强一向都是世上生存的定律,如講德育,應鲜魚行名列前茅

作者: jenjenny    時間: 14-1-15 13:47     標題: 引用:Quote:wonderland07+發表於+14-1-14+18:35+

原帖由 brrbaby2007 於 14-01-14 發表
其實你地睇得太長遠了,無論SP, SH定GH在幼稚園升小、小學升中及中學階段都有機會給其他學校吸走其尖子 ...
其實每間學校名列前茅的都很大機會被外面更好的學校吸收,不止spc,sh和gh 是這樣,tl, st clare 等都是一樣,甚至非龍校小\中學都會有top tier 學生去更好的學校考插班而流失,所以我並不太同意因為叻的學走左所以學校成績差。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5