教育王國

標題: 34校網 [打印本頁]

作者: stmo    時間: 14-1-11 10:48     標題: 34校網

thank you for share
作者: conniemar    時間: 14-1-11 11:49     標題: 回覆:34校網

你唔選協恩,聖羅撒??

作者: naughtybj    時間: 14-1-11 13:43     標題: 回覆:34校網

作者: stmo    時間: 14-1-11 14:14

果兩間太熱門啦!唔敢選!
作者: 穎子    時間: 14-1-11 15:20     標題: 回覆:34校網

我都正煩惱

作者: naughtybj    時間: 14-1-11 16:34     標題: 回覆:34校網

作者: stmo    時間: 14-1-11 19:58

有邊位知道要點排呢?
作者: pakyin1108    時間: 14-1-11 20:30     標題: 引用:大家好!因為囡囡來緊要參加統一派位,但剛

原帖由 stmo 於 14-01-11 發表
大家好!因為囡囡來緊要參加統一派位,但剛搬入34網,所以對呢個網嘅小學唔了解,請大家指教!1、農圃道官 ...
1同4只可擺第一,2擺第二都有機會入唔到,3可放第二志願做backup,如果係女仔,我會選1做第一志願,因為好多男仔家長like 4

作者: pu123    時間: 14-1-11 22:37     標題: 回覆:stmo 的帖子

我認為就算係熱門,如你喜歡的,都可試試放第一,其餘才放認為次熱門嗰啲。我之前因有私校back up,所以只填想讀嗰5間,最後好幸運地派左第一自願,所以大家唔好放棄呀!

作者: stmo    時間: 14-1-11 22:57

因為我自行派位果鎮膽粗粗選左陳瑞祺!但系依家覺得機會好微,所以心大心細!自己又一D都唔了解!
作者: anntx3    時間: 14-1-12 08:20

你爬下之前的文章,有至少2篇講34的。
作者: YingYin    時間: 14-1-12 09:28

2&3放第一好穩陣

作者: kiss212    時間: 14-1-12 13:58     標題: 回覆:34校網

以我上年睇討論區經驗和朋友分享,如果放熱門學校第一志願,好彩就抽中,唔好彩的好多都就會派到領島,聖匠。
反而揀次熱門例如合一堂,基道,獻主會第一志願,抽中的機會高左,派到領島聖匠就少左。
其實最主要睇你係穩陣派定進取派.

作者: pakyin1108    時間: 14-1-12 23:58     標題: 引用:以我上年睇討論區經驗和朋友分享,如果放熱

原帖由 kiss212 於 14-01-12 發表
以我上年睇討論區經驗和朋友分享,如果放熱門學校第一志願,好彩就抽中,唔好彩的好多都就會派到領島,聖匠 ...
講得啱,聖馬放第二志願已經唔可以叫穩陣,好多人上年第一放最熱門,第二放合一堂,聖馬,以為好穩陣,結果都唔入,派去領島,聖匠,當然大家都係睇彩數,唔博唔知,亦唔甘心,不過14年比13年還要多人抽,真係要諗下

作者: kiss212    時間: 14-1-13 08:17     標題: 回覆:34校網

今年領島聖匠係0,依家夾埋都有2xx位,所以中的機會率心中有數,祝大家好運!

作者: anntx3    時間: 14-1-13 08:38

什麼叫"今年領島聖匠係0"?
作者: stmo    時間: 14-1-13 09:33

依家真是頭都大埋!
作者: kiss212    時間: 14-1-13 12:39     標題: 引用:什麼叫"今年領島聖匠係0"?

原帖由 anntx3 於 14-01-13 發表
什麼叫"今年領島聖匠係0"?
今年自行領島聖匠人數係0,所以有好二百幾個位(131 + 98)大抽獎?唉!好擔心。

作者: hinhin126    時間: 14-1-13 15:44

回覆 kiss212 的帖子

嘩,咁咪好大獲,真係驚得吓喎

作者: stmo    時間: 14-1-13 16:14

等我仲捻住:
1、陳瑞祺
2、農圃道
3、獻主會聖馬樂善堂
4、靜山\日修

睇來我呢种排法太博啦!要重新考慮!
作者: stmo    時間: 14-1-13 16:16

其實靜山\日修同合一堂、領島果D比較,唔知邊間會好D?
作者: kiss212    時間: 14-1-13 16:29     標題: 引用:等我仲捻住:1、陳瑞祺2、農圃道3、獻主會

原帖由 stmo 於 14-01-13 發表
等我仲捻住:
1、陳瑞祺
2、農圃道
還有一間李炳紀念學校。自行人數又係“0”,有87個位大抽獎

作者: kiss212    時間: 14-1-13 16:34     標題: 回覆:kiss212 的帖子

http://www.schooland.hk/ps/kwwclpms

依個網站update左 2014年度各校小一自行收生人數及大抽獎人數,可作大家家長參考下!

作者: kitmantsoi    時間: 14-1-13 17:38

stmo 發表於 14-1-13 16:14
等我仲捻住:
1、陳瑞祺
2、農圃道

農官係大熱, 一係排首選, 如果排第二浪費左第二選擇.
作者: lsftsang    時間: 14-1-14 17:36

陳瑞祺全港排位大約幾多?
作者: kaka1128    時間: 14-1-14 18:41

回覆 lsftsang 的帖子

http://bookofschool.com/school/controller/schoolSearch

作者: lsftsang    時間: 14-1-14 20:06     標題: 回覆:kaka1128 的帖子

我就係驚訝佢原來排得咁差,究竟準唔準?點解仲咁多人揀做頭幾位?

作者: karen55407    時間: 14-1-14 21:46     標題: 回覆:lsftsang 的帖子

明顯係因為聯繋中學跌咗banding。我覺得陳瑞祺小學很不錯,校舍又新又大、老師有經驗、課程及功課量適中,由淺入深,各方面照顧周到、校風嚴、午膳安排理想、學生有歸屬感。整體上,我是滿意的!唯一是升中派位成績不夠突出。

作者: stmo    時間: 14-1-15 10:45

女子報陳瑞祺機會系唔系少D呢?
作者: karen55407    時間: 14-1-15 11:02     標題: 回覆:stmo 的帖子

我諗唔會,機會均等

作者: anntx3    時間: 14-1-15 11:17

果個排名:
1.在幼稚園排名,沒有基督堂幼稚園?
2在小學排名,大角咀天主教比舊油天高?
真係見人見智
作者: 小米之品    時間: 14-1-15 11:34     標題: 回覆:34校網

作者: hugub    時間: 14-1-15 16:55

信唔過... 奉基千禧排名竟然高過華仁和聖保祿
作者: stmo    時間: 14-1-15 22:56

仲有兩日就要遞表啦!仲未諗好!好煩!好緊張!
作者: stmo    時間: 14-1-15 23:00

其實獻主會兩間小學系屬於一線定二線?
作者: stmo    時間: 14-1-15 23:02

作者: oldyellow01    時間: 14-1-16 00:30

正諗緊排位問題, 若以好至壞排位, 如何排, 謝了!
靈光, 牧愛, 紅磡信義,領島, 聖匠, 靜山, 日修

作者: pakyin1108    時間: 14-1-16 16:09     標題: 引用:其實靜山\日修同合一堂、領島果D比較,唔知

其實靜山日修同合一堂、領島果D比較,唔知邊間會好D?
唔好玩啦,合一堂放第二都未必入到,領島好多人放最尾

作者: pakyin1108    時間: 14-1-16 16:15     標題: 引用:等我仲捻住:1、陳瑞祺2、農圃道3、獻主會

等我仲捻住:
1、陳瑞祺
2、農圃道
好搏呀,第一同第二大熱,除非你有私小backup,否則只可填一間心水大熱,第二可以放聖馬搏下,日修同靜山以我所知麻麻,特別係日修,好似係融合教育,我prefer基道或合一堂

作者: pakyin1108    時間: 14-1-16 16:24     標題: 引用:其實獻主會兩間小學系屬於一線定二線?

原帖由 stmo 於 14-01-15 發表
我自己覺得係二線,呢兩間好谷,特別舊獻主會,好睇重成績同攞獎,小一已經要分班,成績唔好老師會要求家長搵補習,我睇佢地學校嘅討論區,好多家長都覺得學校資源偏重精英班,非精英班有少少被忽略甚至有同學睇少,升中好多年都無向外公布任何資料,但討論區家長就話精英班就派得好好,咁其他兩間獻主會都係好學校,有句名言講得好啱,唔係選一間叻學校勁學校,而係選一間適合自己小朋友嘅學校,我上年就冇選呢兩間

作者: ling.cheng    時間: 14-1-16 18:11

stmo 發表於 14-1-15 22:56
仲有兩日就要遞表啦!仲未諗好!好煩!好緊張!
我都好緊張,仲未諗到,心水係農官

作者: ling.cheng    時間: 14-1-16 18:14

1) 農官
2) 基道

唔知基道容唔容易入?
作者: No:jojo    時間: 14-1-16 22:27

请问各位妈妈:34校網指定中心在哪呢?还有兩间新的45網是甲部跨網可以填,而乙部是沒得填,是这样的吗?
作者: 穎子    時間: 14-1-16 22:41     標題: 回覆:34校網

點解冇人選馬頭涌既?

作者: oldyellow01    時間: 14-1-17 01:15

其實 牧愛小學好唔好? 比基道, 合一堂, 獻主會聖馬 好嗎?

咁樣會唔會好冒險 1) 聖羅撒 2)陳瑞祺 3) 牧愛 4) 獻主會聖馬 5) 基道 6) 合一堂 ?

作者: anntx3    時間: 14-1-17 08:31

陳瑞祺放二會為炮灰
作者: jeffzhang    時間: 14-1-17 09:08     標題: 回覆:anntx3 的帖子

以前經驗:協恩、陳瑞琪、福馬最受歡迎,其次是聖羅撒及農官,之後就兩間獻主會、合一堂、牧愛。。。

作者: karen55407    時間: 14-1-17 09:52     標題: 回覆:anntx3 的帖子

同意

作者: oldyellow01    時間: 14-1-17 10:52

jeffzhang 發表於 14-1-17 09:08
以前經驗:協恩、陳瑞琪、福馬最受歡迎,其次是聖羅撒及農官,之後就兩間獻主會、合一堂、牧愛。。。

...

聖羅撒不是比陳瑞祺好嗎? 牧愛機會應該比合一堂易中嗎 ( 但校舍小)? 其實我想 乙3放獻主會/合一堂, 但驚機會比較小...
作者: stmo    時間: 14-1-17 11:11

甘基道好D定牧愛、合一堂好D?
作者: oldyellow01    時間: 14-1-17 11:28

stmo 發表於 14-1-17 11:11
甘基道好D定牧愛、合一堂好D?

D人話合一堂跟基道差不多, 但合一堂校合大D喎...
好煩, 想放陳瑞祺 在乙2, 但人地又話機會渺茫, 所以諗緊好唔好改放獻主會聖馬...
合一堂好似又多人爭, 所以乙3揀牧愛, 總之就是煩, 煩, 煩

作者: stmo    時間: 14-1-17 11:46

我都系煩緊,排來排去,唔知點排
作者: oldyellow01    時間: 14-1-17 12:48

回覆 oldyellow01 的帖子

我覺得校舍小不緊要, 細D咪當係同學仔間多D接觸, 多謝你的意見
作者: pakyin1108    時間: 14-1-17 13:22     標題: 引用:+本帖最後由+oldyellow01+於+14-1-17+11:32

原帖由 oldyellow01 於 14-01-17 發表
乙二放陳瑞祺係完全冇機會,因為上年放第一都大把人入唔到,你浪費左乙二嘅機會,乙二真係好重要,大家要諗清楚

作者: S_Trader    時間: 14-1-17 13:32

作者: lopoto    時間: 14-1-17 16:08

oldyellow01 發表於 14-1-17 01:15
其實 牧愛小學好唔好? 比基道, 合一堂, 獻主會聖馬 好嗎?

咁樣會唔會好冒險 1) 聖羅撒 2)陳瑞祺 3) 牧愛 4 ...

我唔會擺牧愛 / 信義咁前,因為起緊MTR,我覺得環境麻麻,會好多噪音同空氣污染
寧願放合一堂/基道/甚至靈光先

*上述只屬個人意見

作者: anntx3    時間: 14-1-17 16:57

兩女校、兩官、獻主會、csk。
只可放一,設第二會成炮灰。
第二,我個人,基道、合一都好,亦有機。
其余信義靈光各有褒貶,啟德兩新校吾知。
這些我會選近果間。

為你們禱告!
作者: elainetam    時間: 14-1-17 17:55

請問合一堂放乙1 ,穩陣嗎?
作者: kiss212    時間: 14-1-17 18:58     標題: 引用:請問合一堂放乙1+,穩陣嗎?

原帖由 elainetam 於 14-01-17 發表
講真嗰句,去年好多人將合一堂,基道,獻主會等放第二志願都入唔到,仲要派到領島聖匠...
所以如果無私小back up, 放第一志願在合一堂/基道/獻主會/聖馬會穩陣好多。

作者: kaka1128    時間: 14-1-17 23:51     標題: 回覆:lopoto 的帖子

請問信義差唔差? 我唔見有jm講呢間學校, 係未好似聖匠/領島咁差?

作者: jeffzhang    時間: 14-1-17 23:57     標題: 回覆:kiss212 的帖子

問題是收唔收貨?覺得滿意就得。不過,乙一有咁多好選擇,一放就放二線上去,一擊即中,求穩陣,亦無可厚非,不過未必甘心。

作者: melodymabb    時間: 14-1-19 00:13

回覆 jeffzhang 的帖子

我都係甘想.....但都一樣唔知點排好像!!煩惱!!
作者: tsesuki    時間: 14-1-19 17:00     標題: 引用:Quote:原帖由+stmo+於+14-01-15+發表其實獻

原帖由 pakyin1108 於 14-01-16 發表
我自己覺得係二線,呢兩間好谷,特別舊獻主會,好睇重成績同攞獎,小一已經要分班,成績唔好老師會要求家長 ...
我讀緊聖馬,的確好谷,入得此校要予了!小一入學試開始分精英班,講到明A班就是,班人數會多d.如13-14就有32人,其他班大約25,資源分配就差不多分。但2A 開始分別會大d. 班中有同學是扣門入,好難爭。所以有心就要選第一,否則機會不大。

作者: anteater    時間: 14-1-20 06:42     標題: 回覆:tsesuki 的帖子

請問點谷法?

作者: tsesuki    時間: 14-1-20 08:35     標題: 回覆:anteater 的帖子

每天六份以上功課已是平常事,中英默每星期或隔星期一次,但份量好夠,英默是書的三頁,例如今次就默晒11-20的串法和生果,uncle victor has a farm 全篇默,當中的生字都好深。 中默就好d ,上星期默第十五、十六課,全篇默而非只是生字。今星期中默是背默弟子規兩篇,三字經及文言文,我都唔明南亞裔學生點讀。

每次考試前的進評都幾深,亦計分,所以家長無可能偷懶,默書亦計分,加加埋埋無時停。如果是A班,中英數是各多一本練習,好深下。英文課全英教,要回家同他們溫下。聽囡講,有同學成績好好,但每科都唔會滿分,亦有成績差的只的20-40分,variations 好大,我估有些人仍未慣自學法,較蝕底。

作者: tsesuki    時間: 14-1-20 08:44     標題: 回覆:tsesuki 的帖子

再上高年班d 聽前輩講仲多及深,家中電視機輪為裝飾品,要85分學以上才算合格。但聽囡講,他們好有責任感和自學態度,如果小一已培養到,小二開始會習慣好多。他們鬥心強,同學間會競爭,對功課十分著緊,因為無交要記手冊。早上返學仲緊張,遲到三次一個缺點,不過我估間間都係咁。但學校亦有可愛一面,聖誕慶祝會有表演及抽獎,二月份會去教區的安老院探訪,亦有中國文化日,之前邀請家長講故事,家校合作亦緊密,同學質素高,無咩欺凌,老師亦愛他們,所以雖然功課多,但亦為他們著想,他日入到好中學及大學,就要感謝小學啦!

作者: pcf0319    時間: 14-1-22 15:00

獻主會我好鐘意, 但我怕我自己頂唔住多過個仔 因本人要返工, 回家都7點.... 功課溫書, 食飯沖涼, 都唔知點分配好....... ,
作者: yyy8182    時間: 14-1-22 18:00

tsesuki 發表於 14-1-20 08:35
每天六份以上功課已是平常事,中英默每星期或隔星期一次,但份量好夠,英默是書的三頁,例如今次就默晒11-2 ...

哇, 聽聞轉左新校長, 你地個校長仲谷. 我地舊校就無聖馬咁誇, 要背弟子規,三字經果d.
但係就由一年級開始學成語, 每學期五句咁. 默書就係幾十年都無變, 逢二英文, 四中文.
一年級串英文真係氣都咳, 每次兩頁書. 中文就每次兩課, 但下次的範圍其中一課係上次的.
二年級上左手就好好多.  我小朋友都係唔敢偷懶同欠交, 驚老師鬧.
不過家校合作都幾好, 每學期有唔同的參觀同埋學習遊戲日. 小朋友都讀得好開心.

作者: tsesuki    時間: 14-1-22 19:20     標題: 回覆:pcf0319 的帖子

我初時都頂不順,有埋怨過點解要讀,反而囡囡適應叻過我。到而家就好d.一切已成定局,亦無謂離開,功課上了軌道,囡囡而家自己做先,等我放工check 從無打算補習。

作者: tsesuki    時間: 14-1-22 19:23     標題: 回覆:yyy8182 的帖子

我囡是請病假都怕,試過一次,明天上課時會派病假當天的所有工作紙及功課,加埋當天功課,共做了十幾樣,仲要樣樣都唔淺,做了幾個鐘才完。如果不是發燒,她也會頂硬上。

作者: whychan777    時間: 14-5-9 16:42

tsesuki 發表於 14-1-20 08:44
再上高年班d 聽前輩講仲多及深,家中電視機輪為裝飾品,要85分學以上才算合格。但聽囡講,他們好有責任感和 ...
請問升中成績如何?
入邊間比例最多?

THX

作者: conniemar    時間: 14-5-9 21:59     標題: 引用:請問合一堂放乙1+,穩陣嗎?

原帖由 elainetam 於 14-01-17 發表
應該好穩陣

作者: enidchiu    時間: 14-5-10 23:25

請問聖羅撒超難入嗎?聖和兩間官校邊間較難入?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5