教育王國

標題: 福小行政超亂 [打印本頁]

作者: Cindyjasper    時間: 14-1-11 09:19     標題: 福小行政超亂

呢間學校完全行政好差,之前已面試一次,但無第二次面試,早前收到信今早面試,一心以為第二次面試,因信內容乜都無寫,只係話面試,點知黎到,又要交$50面試费,原來係話我re-apply,  所以當作第一次面試,在第一次面試後,我從來都無再申請面試,原來有好家長都係黎到先知咁情形,完全係無奈接受,無奈又要多給$50, 因已經到了禮堂,難道走嗎,自問在生氣中,因老公堅持要見,我也無奈接受!

作者: jane0809    時間: 14-1-11 10:31     標題: 引用:呢間學校完全行政好差,之前已面試一次,但

原帖由 Cindyjasper 於 14-01-11 發表
呢間學校完全行政好差,之前已面試一次,但無第二次面試,早前收到信今早面試,一心以為第二次面試,因信內 ...
我都係呀, 以為係second in

作者: jane0809    時間: 14-1-11 10:33     標題: 回覆:jane0809 的帖子

好似話今日都有好幾輪呀, 又幾百人爭嗰少少學額

作者: Cindyjasper    時間: 14-1-11 10:49     標題: 引用:好似話今日都有好幾輪呀,+又幾百人爭嗰少

原帖由 jane0809 於 14-01-11 發表
好似話今日都有好幾輪呀, 又幾百人爭嗰少少學額
咪係囉,如我一早知道係咁嘅情形,我心甘命抵,但黎到先知係由第一次面試玩過,又要俾$50行政費,我完全覺得係坤我,但一早樸到黎,唔通唔in 咩,老公又話in,  之前都有聽過佢哋行政好亂,但今日係親身經歷囉

作者: maowee    時間: 14-1-11 11:13     標題: 回覆:Cindyjasper 的帖子

我都估佢唔到。
我見一個時段大概40人。都唔知有幾多個時段?!

作者: 櫻花公主    時間: 14-1-11 11:21     標題: 回覆:福小行政超亂

咁佢應該封信寫明要收50嘛

作者: Cindyjasper    時間: 14-1-11 11:28     標題: 引用:我都估佢唔到。 我見一個時段大概40人。都

原帖由 maowee 於 14-01-11 發表
我都估佢唔到。
我見一個時段大概40人。都唔知有幾多個時段?!
而且佢講明得好少位,既然係咁點解唔係2nd in  waiting 果d收埋果d少量位呢?點解又要攪過一個由第一次開始嘅面試呢?唔通為收取多些行政費? 1月25日2nd in,  跟住再有信話收唔收,但其實佢真正喺呢次interview收嘅人有幾多無人知,佢只係話有少量位,無講確實數目,佢哋真係好取巧,本來好鐘意呢間學校,但今次佢係令人好失望

作者: owennam    時間: 14-1-11 15:14

我今早都有去見, 之前個書記都話左當重新申請 要交費的,  當重新黎過, 我以為立即 second in , 原來由校長親自見考生, 校長自己選學生
作者: 魚王    時間: 14-1-11 15:54     標題: 回覆:福小行政超亂

佢往年都係,每次重新in的。現在小兒讀小一,日常行政無問題。學校重有smart student id, 有無返學,遲到,一夠鐘就知,無返學也可自動取消飯餐。一般通告也上了eclass. 每個人去in都係希望買個機會,個個都希望自己幾會大些,心情完全明的。舊年去in哥陣碰上朋友個仔,竟是第五次in,毅力可加!

作者: k1723    時間: 14-1-11 16:38     標題: 回覆:Cindyjasper 的帖子

我都覺得被騙,信上明明寫要家長陪同,面談一小時。一心以為見校長。後來去到竟然又玩分組interview.又叫我仔入去畫畫,玩問答。

作者: owennam    時間: 14-1-11 16:40

有幾多個位呢 ?
作者: owennam    時間: 14-1-11 16:41

我仔仔話校長讚佢最高分 , 唔知得唔得 ???
作者: 甘恩    時間: 14-1-11 16:42

咁又真係有被騙的感覺。
作者: k1723    時間: 14-1-11 16:44     標題: 回覆:k1723 的帖子

重有,如果要再收費為何不在信上說明。究竟佢相點?就算今天ok.都未得wor. 又要25號再in多次。到時又有成百人second in. 佢想點呀?放過我啦!

作者: k1723    時間: 14-1-11 16:52     標題: 回覆:k1723 的帖子

乜校長有出現過咩?

作者: owennam    時間: 14-1-11 17:20

我都覺得好煩,  要 second in, 我仔仔話, 校長課室內一個一個見, 用普通話和考生 interview
作者: owennam    時間: 14-1-11 17:23

我問仔仔點知佢係校長, 佢自稱是校長, 我問仔仔, 佢有眼鏡 ?  肥or 廋?  仔仔話佢肥, 有眼鏡,  全中
作者: k1723    時間: 14-1-11 17:50     標題: 回覆:owennam 的帖子

really?

作者: maowee    時間: 14-1-11 17:59     標題: 回覆:k1723 的帖子

我仔冇提過

作者: owennam    時間: 14-1-11 18:13

如果係真,校長又幾有誠意喎
作者: jane0809    時間: 14-1-11 19:01     標題: 回覆:owennam 的帖子

但我女話無喎

作者: AgapePa    時間: 14-1-11 19:02

Cindyjasper 發表於 14-1-11 09:19
呢間學校完全行政好差,之前已面試一次,但無第二次面試,早前收到信今早面試,一心以為第二次面試,因信內 ...
可唔可以Upload封信睇吓點呃你

作者: k1723    時間: 14-1-11 19:53     標題: 回覆:AgapePa 的帖子

比學校收了

作者: k1723    時間: 14-1-11 19:55     標題: 回覆:k1723 的帖子

我自己在等候時都想睇返封信。唉!無計。鬼叫你求佢!

作者: owennam    時間: 14-1-11 21:06

我返屋企再比校長相片比仔仔睇,呀仔都話係佢見呀
作者: Cindyjasper    時間: 14-1-11 23:12     標題: 引用:我都覺得被騙,信上明明寫要家長陪同,面談

原帖由 k1723 於 14-01-11 發表
我都覺得被騙,信上明明寫要家長陪同,面談一小時。一心以為見校長。後來去到竟然又玩分組interview.又叫我 ...
我無個仔in乜,因對學校嘅安排係好失望,一般學校再call interview係唔會重新由頭再in 過,亦都無需再收費,如果之前在信上寫明我唔覺係問題,但今朝一早俾咗個surprise 我囉

作者: Cindyjasper    時間: 14-1-11 23:24     標題: 引用:我返屋企再比校長相片比仔仔睇,呀仔都話係

原帖由 owennam 於 14-01-11 發表
我返屋企再比校長相片比仔仔睇,呀仔都話係佢見呀
算啦,我都係果刻覺得被騙啫,我無問仔點見,如果佢係同呢間學校有緣就隨緣吧!

作者: Jeffxie    時間: 14-1-11 23:34

唔係要比$50嘅問題!以為係2nd in,一心去點知原來係第一次重新見, 我有個教書既朋友話學校唔可以咁樣利用面見機會再收錢可以去教育局投訴!
作者: 拾仔    時間: 14-1-11 23:40

真係好唔明点解學校要咁做,好等錢洗咩?比希望人定玩死人?真係好失望,當時覺得吾係$50嘅問題,一心以為有機會,点知從頭來過,咁即係点?一家去到吾通走咩!
作者: Cindyjasper    時間: 14-1-11 23:40     標題: 引用:唔係要比$50嘅問題!以為係2nd+in,一心去點

原帖由 Jeffxie 於 14-01-11 發表
唔係要比$50嘅問題!以為係2nd in,一心去點知原來係第一次重新見, 我有個教書既朋友話學校唔可以咁樣利用面 ...
好似係可以架!

作者: Jeffxie    時間: 14-1-11 23:57

如果學校有🔫手喺度見到呢D留言,就要反醒下,咁樣係玩弄家長、小朋友,如果校長睇到就要正視,學校要岀名有多種,其中一種係臭名。
作者: Jeffxie    時間: 14-1-12 00:26

🔫=槍
作者: AgapePa    時間: 14-1-12 01:14

或者正面D諗,
之前in得差可以唔計, 因為由頭in過, 而且小朋友又大D, 進歩D. 今次會in得好D.
而且2nd in fail 個班無份.
机會又好似大D
作者: ballball33668    時間: 14-1-12 01:19     標題: 引用:呢間學校完全行政好差,之前已面試一次,但

原帖由 Cindyjasper 於 14-01-11 發表
我都打個突。。仲解釋話係揀選一啲本身on waiting嘅學生"邀请"黎面试,但問题係我冇從新交過表麻!感觉超差,依家结果係点都冇乜緊要Lu...".:;pppp::;pppp:

作者: owennam    時間: 14-1-12 07:30

其實我一心都以為係second in , 因信內話要父母出席,重兩個一起請假
作者: Jeffxie    時間: 14-1-12 07:59

回覆 ballball33668 的帖子

但學校話唔會睇之前D嘢--小朋友表現!無重新填過表,咁即係用返舊資料!

作者: Jeffxie    時間: 14-1-12 08:06

一齊打電話去油塘分區教育局投訴,福建中學附屬學校,借用收小一學生名額乘機斂財!
作者: pizzapark    時間: 14-1-12 09:48     標題: 回覆:福小行政超亂

覺得有問題可以唔in!年年一樣,有多次機會咪仲好。

作者: Cindyjasper    時間: 14-1-12 11:30     標題: 引用:覺得有問題可以唔in!年年一樣,有多次機會

原帖由 pizzapark 於 14-01-12 發表
你可以咁講,不過只係完全喺不知情之下要重新再in,  又要再俾多$50, 當時已到學校禮堂,唔通唔in咩,因去嘅時間已經係浪費咗,所以都in.
我只係對事,唔係針對間學校,不嬲我都好buy 間學校,但唔代表盲目認同佢嘅所有做法,如今次就是一個例子,同埋只係想攞出黎討論下,唔通叫學校退錢咩,算啦,都去咗又in咗,隨緣啦!

所以如大家不喜勿插,有興趣可繼續討論

作者: Jane1983    時間: 14-1-12 11:47

以為系2 nd,父母又請晒假,去到先知系重頭黎過,吾開心都系人之常情。

其實可能學校講明,系重新報,心儀的家長亦會照報。人最惨false hope,尤其系呢d時刻。
作者: Cindyjasper    時間: 14-1-12 11:59     標題: 引用:以為系2+nd,父母又請晒假,去到先知系重頭

原帖由 Jane1983 於 14-01-12 發表
以為系2 nd,父母又請晒假,去到先知系重頭黎過,吾開心都系人之常情。

其實可能學校講明,系重新報,心儀 ...
無錯,在信講明,心理準備都唔同,去到先知做法同一般學校唔同,而且聽有d家長真係專登請假以為去2nd in.
有人可以問點解唔一早打去學校瞭解下,其實淨睇封信唔覺字眼上有乜問題,我係唔會打去問,否則每個家長收到信都打去問,會令學校工作量加重。

作者: k1723    時間: 14-1-12 13:55     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

一心諗住second in. 大機會,一廂情願與校長面談,我兩星期前開始不停諗,如果收咗我仔點返學,學校用乜嘢作業呢?到時課外活動參加乜?哈哈!你錯喇!遊戲重新開始,想打大佬,無咗易!

作者: ANChan59    時間: 14-1-12 15:43     標題: 引用:覺得有問題可以唔in!年年一樣,有多次機會

原帖由 pizzapark 於 14-01-12 發表
如果信中一早講清楚較合理,而且不知是次收生人數多少,會好易發生誤會。例如得3個位,跟20個位,通知一佰幾十人面試,感覺完全不同。

作者: Yanamami    時間: 14-1-12 16:38

ANChan59 發表於 14-1-12 15:43
如果信中一早講清楚較合理,而且不知是次收生人數多少,會好易發生誤會。例如得3個位,跟20個位,通知一佰 ...
我都喺唔明點解要禁做。

一級當有4班,每班盡收,全級咪最多200人?一次interview有禁多人申請,揀唔到200人,要由頭再玩過?如果喺原本的waiting/reject list內再揀過,禁都喺同一班人者,又做乜要收多次費?人地申請左一次之嘛~R頭呀!

作者: ANChan59    時間: 14-1-12 16:44     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+14-1-12+15:43+如果

原帖由 Yanamami 於 14-01-12 發表
我都喺唔明點解要禁做。

一級當有4班,每班盡收,全級咪最多200人?一次interview有禁多人申請 ...
另一個可能性是根本不是咁多人申請,又或者好多成功申請者No Show。

如果有waiting, waiting 補上咪唔駛再招多次生。

作者: youma    時間: 14-1-12 17:10

最憎d學校weekday 做 interviews, 勞民傷財. inconsiderate.
作者: 爸爸愛您    時間: 14-1-12 17:11     標題: 回覆:福小行政超亂

有樣野我唔係太認同嘅,就係當有人無留位,所以有少量位退番出嚟,其實係應該搵早排有份進入左 2in , 但未能取錄嘅學生補上,唔應該搵入唔到2in 學生重新再 in , 而家反而入到 2in 但未能取錄嘅學生反而無機會去補上,咁樣對入到 2in 嘅學生好唔公平(講明,我對事,無話特別幫邊批學生講說話)

作者: Charlotte_mom    時間: 14-1-12 18:07     標題: 引用:最憎d學校weekday+做+interviews,+勞民傷財

原帖由 youma 於 14-01-12 發表
最憎d學校weekday 做 interviews, 勞民傷財. inconsiderate.
咁都要體諒老師都有家庭要放假架

作者: 魚王    時間: 14-1-12 18:51     標題: 引用:如果學校有🔫手喺度見到呢D留言,就

原帖由 Jeffxie 於 14-01-11 發表
如果學校有🔫手喺度見到呢D留言,就要反醒下,咁樣係玩弄家長、小朋友,如果校長睇到就要正視,學校 ...
我相信一定有槍手。

作者: Cindyjasper    時間: 14-1-12 22:01     標題: 引用:有樣野我唔係太認同嘅,就係當有人無留位,

原帖由 爸爸愛您 於 14-01-12 發表
有樣野我唔係太認同嘅,就係當有人無留位,所以有少量位退番出嚟,其實係應該搵早排有份進入左 2in , 但未 ...
我都認同呢點

作者: Jeffxie    時間: 14-1-13 00:12

你話唔係斂財!第一次收$50有第一輪面試,有2nd in,
今次第二輪再收$50,話重新面試,又有2nd in!
之後又有第三輪(可能在6月份),,又再收$50,如此又有又第四輪(可能9月份)
唔係斂財就係玩弄一家長、小朋友!
還記得福小前身係瑧美嗎,行政混亂!

作者: Jeffxie    時間: 14-1-13 00:14

仲有大家見到槍手已經出現啦!

作者: k1723    時間: 14-1-13 00:43     標題: 回覆:Cindyjasper 的帖子

我知道上年收生方法是分四個階段。大約十月第一次,在一月一次,三月一次,最後在五月有一次。在綱上有清楚說明。我朋友在上年第一次唔成功,佢在3月再重新申請,最後入了。但今次收生方式,表面上只有十一月,一次過in哂。原來佢內裏自己設立咗,分幾次收生。所以我肯定佢會再收第3次,如果你地頭幾次有人失敗,再入申請表,再比$50,一定由頭in過。 但我唔明點解佢要waitlist D家長再比$。waitlist D家長都無話自願重新申請!

作者: k1723    時間: 14-1-13 00:50     標題: 回覆:Cindyjasper 的帖子

分分鐘我這次去到second in 之後又話waiting.然後到4月我再收到信,又叫我去再見,又收$5O又重新in過。激死人!不過話分兩頭如果這條“橋“apply在神校身上都好好。死來死去都未死得哂!

作者: ANChan59    時間: 14-1-13 01:17

k1723 發表於 14-1-13 00:50
分分鐘我這次去到second in 之後又話waiting.然後到4月我再收到信,又叫我去再見,又收$5O又重新in過。激死 ...
神校會排 waiting list.
作者: Charlotte_mom    時間: 14-1-13 08:23     標題: 引用:仲有大家見到槍手已經出現啦!

原帖由 Jeffxie 於 14-01-13 發表
仲有大家見到槍手已經出現啦!
你唔會講我呀可我係港同「代言人」黎架wor我搭咀咋

作者: ANChan59    時間: 14-1-13 08:37     標題: 引用:Quote:原帖由+Jeffxie+於+14-01-13+發表仲

原帖由 Charlotte_mom 於 14-01-13 發表
你唔會講我呀可我係港同「代言人」黎架wor我搭咀咋
放心,應該不是講妳!

作者: 拾仔    時間: 14-1-13 10:46

回覆 Charlotte_mom 的帖子

係啦.........係人都知唔係你啦~~
作者: Jane1983    時間: 14-1-13 11:25

學校如果無公開再招生,只系call waiting list的學生去“重新in過”,甘其實都sort of 系2nd in,甘都無甘傷。

我無報呢間,無利益冲突。希望學校睇到會改善,家長為小朋友搵學校,真系已經幾惨吓,吾好再玩家長啦!
作者: owennam    時間: 14-1-13 11:44

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我都想知邊個
作者: Jeffxie    時間: 14-1-13 12:19

放心唔會系————你~
我先至係槍手,因為我講呢間學校嘅唔好方面嘅嘢!
作者: k1723    時間: 14-1-13 15:09     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

係接受新生申請,但又call waiting . 一起撈埋。

作者: babybear    時間: 14-1-13 15:45

魚王 發表於 14-1-11 15:54
佢往年都係,每次重新in的。現在小兒讀小一,日常行政無問題。學校重有smart student id, 有無返學,遲到, ...
第五次IN?佢真係好鍾意間學校喎

作者: calbee6    時間: 14-1-13 16:23     標題: 引用:係接受新生申請,但又call+waiting+.+一起

原帖由 k1723 於 14-01-13 發表
係接受新生申請,但又call waiting . 一起撈埋。
接受新生申請?唔係截左止咩?

作者: linushui    時間: 14-1-13 18:45

我是2nd in failed. 以為寫信有用,可以叩到個位
今日打電話去問, 要重新入form, 下次4月再in 過, 真係變長頸鹿!
作者: 拾仔    時間: 14-1-13 23:17

回覆 linushui 的帖子

下唔係麻……又可以in真係有咁多位???即係無限復活……
作者: 魚王    時間: 14-1-14 08:05     標題: 引用:我是2nd+in+failed.+以為寫信有用,可以叩到

原帖由 linushui 於 14-01-13 發表
我是2nd in failed. 以為寫信有用,可以叩到個位
今日打電話去問, 要重新入form, 下次4月再in 過,  ...
你點解咁想入福建?

作者: Yanamami    時間: 14-1-14 08:22

拾仔 發表於 14-1-13 23:17
回覆 linushui 的帖子

下唔係麻……又可以in真係有咁多位???即係無限復活…… ...
無限復活......

作者: 天瑜    時間: 14-1-14 08:26     標題: 引用:Quote:拾仔+發表於+14-1-13+23:17+回覆+lin

作者: christineyhng    時間: 14-1-14 08:52     標題: 引用:我是2nd+in+failed.+以為寫信有用,可以叩到

原帖由 linushui 於 14-01-13 發表
今日打電話去問, 要重新入form, 下次4月再in 過,  ...
My son also failed in 2nd interview.  But I will not apply one more time for him though he likes this sch v much as he had happy time in open days.

作者: owennam    時間: 14-1-14 09:29

第2 個帖有news 話完來有 2幾個位, 我估得對, D receipt 唔多, 不過news 話比D 校董D 小朋友, 皇親國戚介 紹去 in 喎 , 重無希望,
作者: Cindyjasper    時間: 14-1-14 12:39     標題: 引用:第2+個帖有news+話完來有+2幾個位,+我估得

原帖由 owennam 於 14-01-14 發表
第2 個帖有news 話完來有 2幾個位, 我估得對, D receipt 唔多, 不過news 話比D 校董D 小朋友, 皇親國戚介  ...

作者: Jeffxie    時間: 14-1-14 13:04

回覆 owennam 的帖子

今次你都有in?你是否皇親、世襲,!如果唔係皇親國戚,世襲,應該無得in!

作者: ANChan59    時間: 14-1-14 13:31

學校講多錯多 .......
作者: owennam    時間: 14-1-14 17:03

我唔係皇親國戚,世襲,本來都無野, 越講越
作者: 爸爸愛您    時間: 14-1-14 17:12     標題: 回覆:福小行政超亂

如果世襲或皇親真係有咁大優勢的話,2 in 完都已經收左啦,使乜呢一刻仲要咁多人去爭呢些少位

作者: 魚王    時間: 14-1-14 17:15     標題: 回覆:福小行政超亂

從來你同記者講的野唔會登,無講嘅登左。

作者: ytbb    時間: 14-1-14 21:22     標題: 引用:從來你同記者講的野唔會登,無講嘅登左。 +

原帖由 魚王 於 14-01-14 發表
從來你同記者講的野唔會登,無講嘅登左。
同意!

作者: linushui    時間: 14-1-18 01:00

回覆 魚王 的帖子

本人喜歡英文小學,語文要多用才好的。而且又是一條龍,中學都好,進可攻退可守。 

又有drama, 比較活動。而且一班又唔會太多人。起碼應該唔過33人。
地點離家不太遠,課外活動後可以坐地鐵回家。

作者: k1723    時間: 14-1-18 01:41     標題: 回覆:owennam 的帖子

收到信未呀?

作者: owennam    時間: 14-1-18 10:02

Not yet
作者: k1723    時間: 14-1-18 11:32     標題: 回覆:owennam 的帖子

得咁得,早通知!唔好無、任何表示。但轉頭兩個月後寄信,叫我又面談!我就變傻了

作者: maowee    時間: 14-1-18 13:52     標題: 回覆:k1723 的帖子

有信嘞!check 信箱呀!

作者: 魚王    時間: 14-1-18 14:13     標題: 引用:有信嘞!check+信箱呀! +

原帖由 maowee 於 14-01-18 發表
收唔收

作者: maowee    時間: 14-1-18 14:37     標題: 回覆:魚王 的帖子

25 號2nd in

作者: owennam    時間: 14-1-18 15:42

我未收到,可能星期一?
作者: k1723    時間: 14-1-18 17:08     標題: 回覆:maowee 的帖子

咁請問你係咪世襲呢?or董事朋友?

作者: maowee    時間: 14-1-18 17:30     標題: 回覆:k1723 的帖子

普通人。

作者: k1723    時間: 14-1-18 17:45     標題: 回覆:maowee 的帖子

祝你好運,下星期去打大佬喇,千其唔好比佢K.O你

作者: owennam    時間: 14-1-18 18:41

只有一人報喜,可能是郵遞問題
作者: maowee    時間: 14-1-18 21:30     標題: 引用:祝你好運,下星期去打大佬喇,千其唔好比佢

原帖由 k1723 於 14-01-18 發表
祝你好運,下星期去打大佬喇,千其唔好比佢K.O你
thank you~
但唔知面試形式

作者: owennam    時間: 14-1-18 22:06

你星期一打電話去學校問下呀! 祝大家都好運
作者: Cindyjasper    時間: 14-1-19 00:17     標題: 引用:有信嘞!check+信箱呀! +

原帖由 maowee 於 14-01-18 發表
祝你成功

作者: k1723    時間: 14-1-20 16:45     標題: 回覆:Cindyjasper 的帖子

有信!星期六再戰江湖之一戰定生死

作者: yudom    時間: 14-1-20 21:50     標題: 引用:有信!星期六再戰江湖之一戰定生死 +

原帖由 k1723 於 14-01-20 發表
有信!星期六再戰江湖之一戰定生死
加油!

作者: maowee    時間: 14-1-20 23:35     標題: 回覆:k1723 的帖子

恭喜!
上午定下午?

作者: k1723    時間: 14-1-21 00:14     標題: 回覆:maowee 的帖子

上午!乜下午又有呀?咁慘!又2佰人揀幾個位?

作者: maowee    時間: 14-1-21 07:46     標題: 回覆:k1723 的帖子

純粹問下,唔知有冇下午。

作者: kakadaddy    時間: 14-4-11 12:42

Cindyjasper 發表於 14-1-11 09:19
Suffered for a few years.

i'm tired of it!!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5