教育王國

標題: 48網討論下大家怎樣排位 [打印本頁]

作者: idemily    時間: 14-1-3 10:16     標題: 48網討論下大家怎樣排位

本人會1. 油塘基顯, 2. 樂華天主教, 3. 聖愛得華, 之後未知點揀, 大家可否分享一下
作者: idemily    時間: 14-1-3 10:43

大家睇完都分享下, 因為我對48網區內二線學校認識不多, 請大家提供好二線學校
作者: lauwingtai    時間: 14-1-3 11:08

有少少資訊提供, 舊年有七間小學在乙一已全數被抽完, 如今年競爭相約, 大家唔駛填乙二, 因應該冇位, 七間小學包括德田李兆強、聖馬太、藍田循道、平田李兆強、油塘基顯、油塘基法、觀官(秀明道)。以上大概算一線難度, 不放乙一是冇乜機會的。
作者: lauwingtai    時間: 14-1-3 11:13

而以下是根據舊報喜區所得的資訊, 有錯請更正:
堅樂 (乙二仲有位)
陳呂重德(乙四仲有位)
樂華天主教(乙四仲有位)
秀明小學(乙六仲有位)
佑華(乙十仲有位)
秀茂坪天主教(乙十仲有位)

作者: lauwingtai    時間: 14-1-3 11:37

以下是48區舊年有公報「升中派位」的小學(只計官津,不計直資私立), 可大約知其實力:

聖公會德田李兆強小學(89人Band1)
聖公會李兆強小學(72人Band1)
路德會聖馬太學校(70人Band1)
藍田循道衞理小學(70人Band1)
聖安當小學(53人Band1)
秀明小學(44人Band1)
樂華天主教小學(36人Band1)
天主教佑華小學(25人Band1)

作者: idemily    時間: 14-1-3 11:40

多謝各位提供, 之前係其他48討論區, 本來想1. 油基, 2. 平兆, 3. 樂華天主教, 網友教乙二平兆, 完全無機(我當然知道, 但想叩門時好睇點), 教我揸住二線樂華天主教, 去叩一線比較穏陣, 想深一層好有道理, 加上大家之前經驗, 有保險學校在手無咁擔心

佑華是二線學校? 好嗎?

作者: idemily    時間: 14-1-3 11:44

還有一個問題, 46網係咪已入埋48網? 定如揀46是計10%誇區?

作者: idemily    時間: 14-1-3 11:47

回覆 lauwingtai 的帖子

我琴日撞到樓下街坊, 佢個仔上年係唔知平兆定德兆, 入左聖言中一, 但佢話仔仔讀得辛苦, 因為好多其他學校勁人
作者: wendyaupooh    時間: 14-1-3 11:53

重諗住秀明官小係二線排第二添,即係又唔使排
作者: 小兔~阿比    時間: 14-1-3 12:48

我上年排1藍循  2愛德華   3秀明道塘官        派去12  坪石
因藍田區迫爆,多左藍田村,可以話憎多粥少,48網要向46網借位已說明
作者: lauwingtai    時間: 14-1-3 13:09

idemily 發表於 14-1-3 11:40
佑華是二線學校? 好嗎?

要分48區內的一、二、三線, 可試試這樣計:
全部有410間官津中學, 31%Band1, 33%Band2, 36%Band3, 因此, 一間標準的小學, 理應有31%Band1升中學生。

48區派位最好的德兆有89人Band1, 佔全校59%, 因此, 德兆比標準+28%, 統計學上, 48區最差的小學理應是 -28%的, 亦即約3%Band1。

意思是在48區, 最好成績小學有59%Band1學生, 最差有3%Band1學生, 若將所有小學分成一、二、三線, 就要將(59%-3%)/3=18.67%每份, 亦即3%-21.67%Band1學生算三線小學, 21.68%-40.34%Band1學生算二線小學, 40.35%-59.01%Band1學生算一線小學了。

因此, 以Band1升中率去計算, 41%以上算一線; 22%-40%算二線;21%以下算三線了。

佑華全校有125名學生, 25人派Band1, 佔20%, 照道理是三線頭小學。

其他學校亦可用這方法計算的。

作者: wendyaupooh    時間: 14-1-3 13:29

甘月華街基法,定聖安當排第二會安全d?
定第二我應該排兆強呢d一線博叩門?

作者: lauwingtai    時間: 14-1-3 13:46

wendyaupooh 發表於 14-1-3 13:29
甘月華街基法,定聖安當排第二會安全d?
定第二我應該排兆強呢d一線博叩門?
...
月華街基法只有25個位, 全區最少, 有機會但唔安全, 聖安當算一線尾二線頭, 都係有機會但唔安全。

我建議你乙二可照博月華街基法或聖安當是但一間, 乙三用陳呂重德or樂華天主教or秀明小學包底, 咁就必入頭三志願, 再向乙一、乙二扣門, 就超穩陣。

作者: wendyaupooh    時間: 14-1-3 13:50

多謝指教。雖然我有私校包底,但有細既跟尾,都想穩陣d

作者: wendyaupooh    時間: 14-1-3 13:52

其實陳呂除左係宗教問題d人唔多鍾意揀佢之外,有無人讀緊可比意見?我見之前d post好多都有其他offer就放棄佢
作者: samanthalht    時間: 14-1-3 14:01

lauwingtai 發表於 14-1-3 11:13
而以下是根據舊報喜區所得的資訊, 有錯請更正:
堅樂 (乙二仲有位)
陳呂重德(乙四仲有位)

我上年乙四是陳呂, 乙五是樂華, 乙十是秀茂坪天主教是但也是派了沒選的三寶其一.

作者: idemily    時間: 14-1-3 14:21

回覆 samanthalht 的帖子

下....你都算穏陣都派到3寶.....最後係咪叩門成功? 咁我要再好好諗下點放乙4-10位...

作者: idemily    時間: 14-1-3 14:24

回覆 wendyaupooh 的帖子

教我仔游水其中一個亞SIR, 佢就係讀陳呂, 佢話校風都OK, 話校長呢幾年好進取

作者: samanthalht    時間: 14-1-3 14:41

回覆 idemily 的帖子

可能我隨機NUMBER唔好呱...亞仔成班同學得我地派了三寶.
最終本來私校做BACK UP變左正選

作者: commonpeople    時間: 14-1-4 16:25     標題: 回覆:48網討論下大家怎樣排位

請問 LamTin or SMP 有無好D嘅二三線小學?
我見秀茂坪天主教小學D留學生好爛口,好驚個小朋友派左去這間……雖然不能代表全校學生,但已經夠我驚。有無家長可以建議好D嘅 二三線?謝謝

作者: zanezane    時間: 14-1-4 18:04

咁呢區都難諗,有好多不已排乙一便無行
作者: lauwingtai    時間: 14-1-5 00:27

commonpeople 發表於 14-1-4 16:25
請問 LamTin or SMP 有無好D嘅二三線小學?
我見秀茂坪天主教小學D留學生好爛口,好驚個小朋友派左去這間… ...
LamTin聖愛德華二線頭,SMP堅樂二線頭,秀明小學二線中。
作者: 小兔~阿比    時間: 14-1-5 23:44

愛德華我排第2都入唔到,因為藍田得1間唔太谷,都幾多人爭,陳呂,聖安當排第2都隱陣
作者: commonpeople    時間: 14-1-6 12:40     標題: 引用:Quote:commonpeople+發表於+14-1-4+16:25+

原帖由 lauwingtai 於 14-01-05 發表
LamTin聖愛德華二線頭,SMP堅樂二線頭,秀明小學二線中。
Thank you.

作者: wendyaupooh    時間: 14-1-6 13:37

e,甘睇黎好似聖安當排乙2,堅樂乙3,秀明乙4應該都好穩陣。

作者: zanezane    時間: 14-1-6 14:04

觀塘真的很大, 屋村遍佈在山上.... 每間學校周圍也有好多公屋居屋.
我想知有無邊個地方係老化d, 少d 小朋友的.
好似堅樂.... 我睇過佢個自評報告, 佢在危機一欄評附近人口老化, 收生難點.
咁其實SMP係咪少小朋友d?
我在油塘住, 其實都好想選近近地的學校.... 其實大家係咪都傾向選就腳的學校????
作者: wendyaupooh    時間: 14-1-6 15:54

我附近無學校,上smp又吊腳,落kt又吊腳 去油塘又遠,真係揀邊間都要搭校車。backup既私校在九龍塘區,又係校車。
作者: idemily    時間: 14-1-6 15:56

我成個下午去左幾間小學WEBSITE睇佢地升中結果, 分析佢地係咩線, 唔知啱唔啱, 同大家分享下, 睇下有冇修改
一線: 油塘基顯, 油塘基法, 藍循, 德兆, 平兆, 觀官(秀明), 聖馬太
二線頭: 聖愛德華, 秀明小學, 樂華天主教, 聖安當
二線尾: 基樂, 基顯(牛頭角), 基法(月華), 觀官,
三線: 秀茂坪天主教, 堅樂, 佑華, 聖若翰天主教, 陳呂
三寶: 雲泉, 楊仲明, 閩僑

作者: amy997    時間: 14-1-7 10:11

想請問46區舊年  升中派位  九龍灣聖若翰天主教小學 好唔好?派去band 1 有幾 多%?
作者: lauwingtai    時間: 14-1-7 10:56

amy997 發表於 14-1-7 10:11
想請問46區舊年  升中派位  九龍灣聖若翰天主教小學 好唔好?派去band 1 有幾 多%?  ...

升中派位46區最好, 舊年有65人派band 1(只計官津, 未計直資私立), 約佔五成。

http://www.kbsjb.edu.hk/m050102.php

作者: amy997    時間: 14-1-7 11:26

thanks
作者: owennam    時間: 14-1-7 11:35

如果乙一 46 綱 受歡迎之學校, 一樣無機
作者: 小兔~阿比    時間: 14-1-7 16:16

又唔一定,好多人住48網唔想去咁遠返學,另1個最大問題係46網抽出黎俾48網係好少位,唔係同46啲人一齊抽50%學位架,係睇間學校撥幾多過去48網抽,如果佢撥得幾個,你會唔會用乙1黎摶,抽獎都要唸命中率,除左唸多唔多人抽,都要唸多唔多位抽
作者: janice_BB    時間: 14-1-7 23:41     標題: 引用:觀塘真的很大,+屋村遍佈在山上....+每間學

原帖由 zanezane 於 14-01-06 發表
觀塘真的很大, 屋村遍佈在山上.... 每間學校周圍也有好多公屋居屋.
我想知有無邊個地方係老化d, 少d 小朋友 ...
SMP  絕對不是人口老化! 4間小學,4間自行15分都要抽,一定不會收生難!

作者: hagupit    時間: 14-1-8 00:29

idemily 發表於 14-1-6 15:56
我成個下午去左幾間小學WEBSITE睇佢地升中結果, 分析佢地係咩線, 唔知啱唔啱, 同大家分享下, 睇下有冇修改
...

觀塘官立(秀明)雖然多人揀, 唔放第一都好難入, 但係佢升中派位其實一般, 係其小學網頁有講2011-2013位, 小六學生共160人, 派英中人數係52人, band 1率得32.5%, 同好多二線小學差不多. 德平兆和聖馬太都有5X% band 1率.

作者: zanezane    時間: 14-1-8 08:15

回覆 janice_BB 的帖子

可能呢幾年多小朋友。。。。生源少不再是危机了
作者: lauwingtai    時間: 14-1-8 08:35

又分享多少少資訊,2008出生人口78,751,2007出生人口70,394,+12%。48區的學位與舊年一樣,即每間學校都會『更難抽』,另外,舊年教育局公報統派頭三志願比率為68%,但48區頭三志願比率只有63%,即本區素來比其他區難抽難中,出年更難上加難,建議大家填表保守d,在乙三搵間穩陣學校止血,以免跌到乙十過外。
作者: zanezane    時間: 14-1-8 14:24

原來我由一個火圈跳左入另一個.....
我剛由Net 84搬入Net 48 呢.... @@
原本差點搬入Net 14... 但見都唔係咁易中, 以為Net 48易d tim....

作者: lauwingtai    時間: 14-1-8 14:45

zanezane 發表於 14-1-8 14:24

原來我由一個火圈跳左入另一個.....
最新消息, 48網有多間學校增加了學位, 都算有良心, 大家加油!
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2014canet-48.pdf

作者: 奥脫福    時間: 14-1-8 15:00

咦?呢幾間48網的熱門學校都用唔哂自行派位的配額?!咁咪即係無分都入到?

藍田循道衛理小學   暫定統一派位學額(83) 自行分配學額(63)

觀塘官立小學(秀明道)   暫定統一派位學額(83) 自行分配學額(63)

香港道教聯合會圓玄學院陳呂重德紀念學校   暫定統一派位學額(88) 自行分配學額(63)

中華基督教會基法小學(油塘)   暫定統一派位學額(100) 自行分配學額(75)

去年藍循在統一派位階段得四十幾個位咋!

至於在用盡自行派位的配額的熱門學校中,兩間兆強在自行分配階段學額一樣(75)

,不過去到暫定統一派位學額,聖公會德田李兆強小學仲有70個,反而聖公會李兆強

小學只係得番60個。想不到平兆仲搶手過德兆!

作者: lauwingtai    時間: 14-1-8 15:21

奥脫福 發表於 14-1-8 15:00
咦?呢幾間48網的熱門學校都用唔哂自行派位的配額?!咁咪即係無分都入到?。。
不可能的, 應是某幾間學校增加了「統派」學位, 你看看油基法便知了, 它的統派學額有100個, 這是不可能的數字。
作者: idemily    時間: 14-1-8 15:50

油塘基法係咪轉大班?! 一共175名 分6班, 29人/1班, 咁都好, 揀呢間乙一的朋友, 機會多左
有呢個名單, 咁排位, 又要好好諗下
作者: lauwingtai    時間: 14-1-8 16:10

idemily 發表於 14-1-8 15:50
油塘基法係咪轉大班?! 一共175名 分6班, 29人/1班, 咁都好, 揀呢間乙一的朋友, 機會多左
有呢個名單, 咁排 ...
表內油塘基法有(S)標誌, 意即維持25人小班教學, 估計今年有7班, 應是喜訊。
作者: sinsinlo    時間: 14-1-8 16:14

其實當大家都先將48網既學校放頭,而46網放尾既時候, 反而將46網放頭先機會會唔會大D呢? 因為見佢借位既46網學校一D都唔差喎~
作者: lauwingtai    時間: 14-1-8 16:38

Anyway, 48區統派學額由2013年的1345名加至今年的1715名(+27.5%), 而46區借位學額由2013年的96名加至今年的150名(+56.25%), 教局今次都算係咁。
作者: 奥脫福    時間: 14-1-8 16:58

lauwingtai 發表於 14-1-8 16:38

Anyway, 48區統派學額由2013年的1345名加至今年的1715名(+27.5%), 而46區借位學額由2013年的96名加至今年的 ...

加得咁多位,即係需求都係加番咁多,係咪易抽左都應該係因校而異。而對一d
熱門但無加到位的(如聖馬太、兩間兆強)只會係更難抽中。

作者: PurinBB    時間: 14-1-8 23:27     標題: 回覆:48網討論下大家怎樣排位

請問今年統一派位的學位比往年增加,是否原本小班教學的轉了大班,還是加開一班?
46網學校比48網選擇的學校都多過上年

作者: wendyaupooh    時間: 14-1-8 23:41

再問: 樂華天主教,秀明 如排乙一,二,是否90%以上會即入呢?
但大家對呢2間的評價如何?
作者: zanezane    時間: 14-1-9 08:46

回覆 wendyaupooh 的帖子

我有留意秀明, 都幾積極改善教學.
唯一的concern是比較親中.好睇家長同唔同意立場.

作者: zanezane    時間: 14-1-9 08:51

我想知月華街基法過往排乙二有人中嗎? 如果排乙三又有無人中?
其實我幾喜歡呢間.... 唔係收好少學生呢個因素, 呢間係我的第二選.
但我又好怕排佢第二落空後就唔知去左邊....

另外, 我見秀明其實唔差, 但有d疑惑點解上年乙六仲有人入到? 係咪因為親中少人選? 定話SMP難去d, 所以少人選?
作者: hagupit    時間: 14-1-9 09:05     標題: 引用:+本帖最後由+zanezane+於+14-1-9+08:52+編

原帖由 zanezane 於 14-01-09 發表

我想知月華街基法過往排乙二有人中嗎? 如果排乙三又有無人中 ...
為何覺得秀明親中?請問佢哋有咩親中政策?

作者: zanezane    時間: 14-1-9 09:09

回覆 hagupit 的帖子

我見佢好標榜愛國. 呢個辦學機構係親中ga wor.
無意冒犯, 但我會考慮親中因素, 因有d concept係會不知不覺入左腦都唔知....

作者: wendyaupooh    時間: 14-1-9 11:36

好難揀,R爆頭都唔識排。

作者: zanezane    時間: 14-1-9 11:42

http://www.bookofschool.com/
有無去過呢個site? 或者幫到大家諗下....
佢有比較學校的工具. 唔知準唔準....
我諗如果只計數字, 就會準, 但學校的氣氛, 老師的素質等因素, 我諗真係要接觸用家, 或去參觀學校先了解到.
作者: stefi    時間: 14-1-9 14:15     標題: 回覆:48網討論下大家怎樣排位

我暫時諗左:1)油塘基顯,2)牛頭角基顯,3)堅樂,4)秀明小學,希望入到首3志願

作者: PurinBB    時間: 14-1-9 20:27

其實46網的學校如果唔填首3名志願,都好難入到,因為給48網的學位比較少,這樣想法是否正確?
作者: sinsinlo    時間: 14-1-10 12:06

PurinBB 發表於 14-1-9 20:27
其實46網的學校如果唔填首3名志願,都好難入到,因為給48網的學位比較少,這樣想法是否正確? ..

係! 我會咁諗, 因為大多數家長都會將48網學校放頭3志願, 46網既學校就放後! 如果肯將46網放頭3志願, 機會一定大, 但始終位少, 如果放後既話, 通常都冇晒位了~

作者: PurinBB    時間: 14-1-10 15:27     標題: 回覆:sinsinlo 的帖子

如果將46網放在第二/三志願,是否都難博?除非隨機編號較前

作者: sinsinlo    時間: 14-1-10 17:09

PurinBB 發表於 14-1-10 15:27
如果將46網放在第二/三志願,是否都難博?除非隨機編號較前

講真如果個隨機NO.係較前,你都已經入到第一志願, 唔洗諗第二三, 如果較後,唉...........所以一切隨緣啦, 揀左自己心儀既就問心無愧了~

作者: owennam    時間: 14-1-10 17:38

iiii 所以未叫大抽獎囖
作者: owennam    時間: 14-1-11 16:25

請問 net 48 家長, 邊度找到 detail 學位數字
作者: lauwingtai    時間: 14-1-11 23:17

owennam 發表於 14-1-11 16:25
請問 net 48 家長, 邊度找到 detail 學位數字
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2014canet-48.pdf

作者: wendyaupooh    時間: 14-1-13 10:50

其實有幾多間需叩門111?
我知既係藍遁,聖馬太,油基顯,油基法。
請問2間兆強呢?
另有無人讀緊油基法?校風及老師是否不太好?
作者: 辣椒仔coco    時間: 14-1-13 11:42

請問48區乙部可以填46區的借位學校嗎?

只係想填满佢.
作者: poonchoma    時間: 14-1-13 12:29

聖愛德華係咪每班都加左5個位? 咁個小班教學咪名存實亡.....
作者: wendyaupooh    時間: 14-1-13 13:23

應該油基法都加左,無可能有100個抽獎位
作者: Joanchoy    時間: 14-1-13 13:28     標題: 回覆:48網討論下大家怎樣排位

如果第一:平田兆強。第二德田兆强。第三基法,第四聖愛德華,大家比D意見^~^

作者: lauwingtai    時間: 14-1-13 14:08

Joanchoy 發表於 14-1-13 13:28
如果第一:平田兆強。第二德田兆强。第三基法,第四聖愛德華,大家比D意見^~^

...
油塘基法?定月華基法?
作者: Joanchoy    時間: 14-1-13 18:14     標題: 回覆:lauwingtai 的帖子

油塘基法

作者: Ashleykenneth    時間: 14-1-13 19:50     標題: 回覆:Joanchoy 的帖子

德田李兆強,排第二無可能入到

作者: wendyaupooh    時間: 14-1-13 19:58

應該頭3間只可選一間,放2,3應該唔使諗
作者: twinstar1226    時間: 14-1-13 20:05     標題: 回覆:48網討論下大家怎樣排位

藍循同基法,大家會点擺?

作者: 小兔~阿比    時間: 14-1-13 20:35

回覆 Joanchoy 的帖子

2,3,4都部跑  
作者: Joanchoy    時間: 14-1-13 20:58     標題: 回覆:小兔~阿比 的帖子

咁D排好,

作者: commonpeople    時間: 14-1-13 22:58     標題: 引用:回覆+Joanchoy+的帖子 2,3,4都部跑++

原帖由 小兔~阿比 於 14-01-13 發表
回覆 Joanchoy 的帖子

2,3,4都部跑
請問怎提高 2,3,4的機會,還是1,2,3,4 只可放一間到1st choice

作者: 小兔~阿比    時間: 14-1-14 00:00

我上年經驗 你1,2,3 只可放1間落 第1選擇, 第2放愛德華勉強可以,其實呢區不中三甲,必中三寶,我上年第2愛德華都不行,還好中12坪石,叫比中3寶好少少,另46網慈敬都是三寶啲朋友
作者: 小兔~阿比    時間: 14-1-14 00:08

我上年問啲同學仔唔係中1就2,3都無聽過咁滯,3寶反而有幾個,渣住坪石,仲有幾個話我好彩,不過今年位多啲,可能好啲,但真係forcus响1,2,3好喇,4至10中到機率少到不得了,二線學校都有捧場客的
作者: idemily    時間: 14-1-14 10:41

回覆 辣椒仔coco 的帖子

如你是48網, 乙部可以填46網個9間的

作者: idemily    時間: 14-1-14 10:58

琴日去幼稚園聽統一派位需知, 再加深了解機率, 本來唔太明甲部, 現在理解了
原來排位, 無揀甲
乙1. 油塘基顯, 乙2.樂華天主教, 乙3.聖愛得華., 乙4.秀明, 乙5.聖安當
因為小朋友好鐘意樂華天主教, 放乙2, 但由於住油塘, 考慮車程問題,
改為
甲1. 油塘基顯
乙1. 油塘基顯, 乙2. 聖愛得華, 乙3.樂華天主教., 乙4.秀明, 乙5.聖安當
但睇完小兔~亞比上年經驗, 又令我擔心....點算好....

小兔~亞比你最後讀邊間? 好嗎? 等我地可以參考下, thanks~~

作者: 奥脫福    時間: 14-1-14 11:27

48 網真係好難搞,以統一派位學額總數等於全區準小一生人數計(共1865,
唔知有無計錯),最多位果間油基法(100個位)第一志願中簽率亦不過 5.4%
。幾間熱門學校(藍循、聖馬太、兩間兆強、兩間官立、油基顯、油基發,加
埋不過得35%,即係就算大家的第一志願分得勻,都仲有65%要跌落第二志願
!如果佢地頭八個志願都係呢八間,恐怕都要在三寶見喇。

所以如果有得跳船,真係要好好計劃一下!

作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-1-14 11:38

小兔~阿比 發表於 14-1-14 00:08
我上年問啲同學仔唔係中1就2,3都無聽過咁滯,3寶反而有幾個,渣住坪石,仲有幾個話我好彩,不過今年位多啲 ...
我都係咁睇,不過雖然今年位多左啲,但08年出世既小朋友亦多過07年很多,第三位都要好保守了。我觀察我地學校(油塘邨校)家長們既心態,如聖馬太、兆強呢d多功課進取又要榙車番既學校是比較少揀了,而local ma 偏向油基法,基顯,大6mama偏向陳呂、聖安當、聖愛,各學校都有其捧場客呢。
作者: idemily    時間: 14-1-14 11:55

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

油塘區本身競爭都好大, 加上都好多大6人, 佢地都係方別為主.
我諗少左聖安當一方面, 忘記聖安當幼兒園好多都會揀番聖安當小學, 咁我放第5機會唔會無機, 但問心想入聖安當又一般, 只係貪近, 唔想派到3寶

作者: zanezane    時間: 14-1-14 12:06

回覆 idemily 的帖子

咁呢區哪地段不易去,不太多人? 2,3位想求穩,遠d 都考慮下,油塘去smp遠,相反住smp的又嫌油塘遠,最終又会否打个和呢?
作者: calbee6    時間: 14-1-14 12:09     標題: 引用:回覆+魚兒小寶貝+的帖子 油塘區本身競爭都

原帖由 idemily 於 14-01-14 發表

油塘區本身競爭都好大, 加上都好多大6人, 佢地都係方別為主.
請問咩叫3寶呀?

作者: lauwingtai    時間: 14-1-14 12:33

calbee6 發表於 14-1-14 12:09
請問咩叫3寶呀?
雲泉、閩僑、楊仲明, 48區最差三間, 合稱三寶。
作者: mandyyee    時間: 14-1-14 13:05     標題: 引用:琴日去幼稚園聽統一派位需知,+再加深了解機

原帖由 idemily 於 14-01-14 發表
琴日去幼稚園聽統一派位需知, 再加深了解機率, 本來唔太明甲部, 現在理解了
原來排位, 無揀甲
乙1. 油塘基 ...
甲只揀一間?真係好難揀

作者: mandyyee    時間: 14-1-14 13:06     標題: 回覆:48網討論下大家怎樣排位

有無有人聖公會聖約翰小學如何?

作者: mandyyee    時間: 14-1-14 13:06     標題: 回覆:48網討論下大家怎樣排位

有無有人聖公會聖約翰小學如何?

作者: 小兔~阿比    時間: 14-1-14 15:47

我阿囡最終就是叩門啊 5叩 3收 2不收
其實也很感恩,當初如派第2,3 可能無咁勤力去叩返第1
最終入了藍循,不論功課量同地點,對我也是最好
作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-1-14 17:14

idemily 發表於 14-1-14 11:55

睇今期親子王, 沙田區既校長建議該區家長"首志願搏, 次志願保", 你睇番我地48網要加班再加每班人數兼用埋46網, 就知道呢面今年有多左好多好多適齡學童, 我認為"首志願搏, 次志願保"都適用於48網...
作者: 奥脫福    時間: 14-1-14 17:24

魚兒小寶貝 發表於 14-1-14 17:14

睇今期親子王, 沙田區既校長建議該區家長"首志願搏, 次志願保", 你睇番我地48網要加班再加每班人數兼用埋4 ...

而且我估我在 #90 提過的八間熱門學校(藍循、聖馬太、兩間兆強、兩間官立、油基顯、油基法)
只能放第一志願,若放在再打後的志願應無乜機會。

作者: mandyyee    時間: 14-1-14 19:30     標題: 引用:我阿囡最終就是叩門啊+5叩+3收+2不收其實也

原帖由 小兔~阿比 於 14-01-14 發表
我阿囡最終就是叩門啊 5叩 3收 2不收
其實也很感恩,當初如派第2,3 可能無咁勤力去叩返第1
最終入了藍循, ...
小兔,你是填111嘛?我女學校叫我放棄,成功機會好底,佢話改第二間機會仲大,我唔知點好

作者: 小兔~阿比    時間: 14-1-14 22:40

我係111叩返架,我上年仲少位我都照摶,上年得48個位,今年好啲了,
其實有得必有失,好似講叩門就藍循易過李小強,藍循一定要111先in.我估最終叩都係100零個人,同小強比,我唸無1千都有800,我阿囡就係2間小強都唔收,我囡係內斂型,因藍循一叩就second in模式,較長時間in對阿囡有利少少,但點解學校叫放棄呢?如果你第1次自行無揀佢,真係要放棄
作者: wendyaupooh    時間: 14-1-14 23:45

我諗兆強有甘多人叩門,係因為不需111。
有錯請指教
作者: LOKLOK89    時間: 14-1-15 01:20

比意見大家 : 乙部盡量填晒,千祈唔好只填8-10間,一唔中實跌三寶
作者: mandyyee    時間: 14-1-15 07:40     標題: 引用:我係111叩返架,我上年仲少位我都照摶,上

原帖由 小兔~阿比 於 14-01-14 發表
我係111叩返架,我上年仲少位我都照摶,上年得48個位,今年好啲了,
其實有得必有失,好似講叩門就藍循易過 ...
我朋友上年111,但都唔收,攪到我心大心細!我第一係揀佢,依家可能考慮唔會!好苦惱

作者: 細BB    時間: 14-1-15 09:04     標題: 回覆:48網討論下大家怎樣排位

陳呂宜家好進取,如果入到精英班都唔差,唔介意宗教其實可以選的,堅樂和陳呂比我會選陳呂。親中問題其實間間學校都有,好似油基顯咁,有本'中華狀元紅'講關於中國歷史、文化、中文字、唐詩等,我覺得身為中國人都要學,所以無乜問題。

作者: idemily    時間: 14-1-15 09:16

回覆 細BB 的帖子

咁聖安當同陳呂邊間好d? 因為仲有妹妹跟尾

作者: 細BB    時間: 14-1-15 09:16     標題: 回覆:48網討論下大家怎樣排位

仲有111問題,如果小朋友係得嘅,你排到間學校最後都會有機會,叩門唔好放棄,一日未開學一日都有機,有d人到最後先放位,到時再寫封家長信去用誠意打動校長,試過有人叩門一次都無得in,就用呢封信in都唔洗in入咗。又試過有人排某校26,咁啱係數學主任in,小朋友數學最叻,咁就入到了。讀邊間學校都好講緣份,大家加油!希望個個入到自己嘅心水學校

作者: 細BB    時間: 14-1-15 09:25     標題: 回覆:idemily 的帖子

聖安當無乜留意,你可以睇下兩校嘅升中呈況再考慮下

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5