教育王國

標題: Think 朗思 "書費" 好貴? [打印本頁]

作者: lulugogo    時間: 13-12-23 01:12     標題: Think 朗思 "書費" 好貴?

我小朋友剛剛收了Think 的 k1 pm,之前以為學費貴, 咁都算啦, 因為食得咸魚低得喝, 但收到話要4月便要收第一個學期書費, 發覺 "書費" 超貴,要HK$4710一個學期, 咁貴!有冇人知點解?咁一年便成萬蚊?k1 only.....講大學d書費都唔洗咁貴! 而家好擔心之後好多雜費,唔知讀唔讀好,有用家可以comment下?
作者: yyylui    時間: 13-12-23 16:00

美孚?我今日仲未收到信
作者: bubuG    時間: 13-12-23 17:31     標題: 回覆:Think 朗思書費好貴要HK$4710一個學期,咁一年便成萬蚊?

太貴

作者: tantanmama    時間: 13-12-23 17:36

學費幾多錢一個月? 你拉勻12個月計, 如果每月學費+書費/茶點費仲係5千以下都唔算好貴.
作者: phoebewong123    時間: 13-12-23 17:39     標題: 回覆:Think 朗思書費好貴要HK$4710一個學期,咁一年便成萬蚊?

學費好似係$4800 x 11 for k1

作者: artinie    時間: 13-12-23 17:42     標題: 引用:學費好似係$4800+x+11+for+k1 +

原帖由 phoebewong123 於 13-12-23 發表
學費好似係$4800 x 11 for k1
差不多了

作者: phoebewong123    時間: 13-12-23 17:45     標題: 回覆:Think 朗思書費好貴要HK$4710一個學期,咁一年便成萬蚊?

Kln tong think is 5800 x 11

作者: bubuG    時間: 13-12-23 17:47     標題: 回覆:Think 朗思書費好貴要HK$4710一個學期,咁一年便成萬蚊?

睇佢升小一成績,真是唔多值

作者: phoebewong123    時間: 13-12-23 17:55     標題: 回覆:Think 朗思書費好貴要HK$4710一個學期,咁一年便成萬蚊?

真係太貴啦,仲貴過維記(Kln tong think)

作者: phyllislau    時間: 13-12-23 19:18     標題: 回覆:phoebewong123 的帖子

茶点同學校活動費已包括在內,可接受呢!你睇佢學校的net teacher有好多,所以都值。

作者: lulugogo    時間: 13-12-23 19:47

學費:半日班4700 * 11個月
書費:4710*2學期
總共:5093 *12個月

我覺得冇嘜可能d書要咁貴,如果學校話5000個月收12個月,我接受,但以書費形式收,完全破壞我對這學校印象,本來好想入這間學,而家..

作者: rhung    時間: 13-12-23 21:43     標題: 引用:+本帖最後由+lulugogo+於+13-12-23+16:04+

原帖由 lulugogo 於 13-12-23 發表

我小朋友剛剛收了Think 的 k1 pm,之前以為學費貴, 咁都算 ...
Monthly fee x 10個月,收11個月係比一些k1入學新生

作者: gulolo    時間: 13-12-23 22:21

太貴了
作者: ElaineW_Mama    時間: 13-12-24 00:30

相信這樣的國際學校,沒必要以書費形式保貼學費。你有無問學校書費所包是什麼課本同重有乜野清費?看看學校答複才決定會比較全面。

作者: bubuG    時間: 13-12-24 07:59     標題: 引用:相信這樣的國際學校,沒必要以書費形式保貼

原帖由 ElaineW_Mama 於 13-12-24 發表
相信這樣的國際學校,沒必要以書費形式保貼學費。你有無問學校書費所包是什麼課本同重有乜野清費?看看學校 ...
Think kindergarten 是local school , 不是 international 的。

作者: kayomama    時間: 13-12-24 08:31     標題: 回覆:Think 朗思書費好貴要HK$4710一個學期,咁一年便成萬蚊?

九龍塘也只是3千多元雜費,冇去到4千幾咁多呀!其實貴不貴真是見人見志,當交晒雜費、學費,基本上已再冇其他費用。茶點,冷氣,勞作,工具,手工料,已完全包晒!而且小班教學,資源教材充足,老師校長有heart,學校姐姐對小朋友好好,對家長有禮,上上下下也和小朋友熟絡,每次有活動見她們準備非常充足,學生開開心心番學又學到野!我覺得整體而言學費俾了是值的!只是用家意見,不喜勿插!

作者: wonderland07    時間: 13-12-24 08:40     標題: 回覆:kayomama 的帖子

Victoria 只有學費,冇書簿費和雜費

作者: kayomama    時間: 13-12-24 08:53     標題: 回覆:Think 朗思書費好貴要HK$4710一個學期,咁一年便成萬蚊?

但維記收12個月學費,又要俾類似debenture的費用,其實不能作完全比較!

作者: rhung    時間: 13-12-24 09:07     標題: 引用:但維記收12個月學費,又要俾類似debenture

原帖由 kayomama 於 13-12-24 發表
但維記收12個月學費,又要俾類似debenture的費用,其實不能作完全比較!

...
係啦,有些學校交12個月學費,始終think 係私校,小班又多NET

作者: rhung    時間: 13-12-24 09:13     標題: 引用:九龍塘也只是3千多元雜費,冇去到4千幾咁多

九龍塘也只是3千多元雜費,冇去到4千幾咁多呀!其實貴不貴真是見人見志,當交晒雜費、學費,基本上已再冇其 ...
Agreed, 貴唔貴真係見仁見智,問心真係貴,最好有得用學卷添,但係咁多NET, 老師資深又穩定,我滿意,也見到成果。

作者: mandytanghk    時間: 13-12-24 10:13

回覆 lulugogo 的帖子

包括茶點, 文具,書本, 有時會有小禮物. 比其他學校貴.
不過冇咩其他雜費. (旅行個啲大約1佰)

作者: wonderland07    時間: 13-12-24 10:21     標題: 回覆:rhung 的帖子

論價錢, 梗係貴, 值唔值, 係另一個問題. 覺得學校好, 咪值, 唔好, 咪唔值; 收既咪值, 唔收既咪唔值law

作者: 阿早!    時間: 13-12-24 10:33

我估雜費包埋平日維修費. 九龍塘校舍真係MAINTENANCE得好好, 學校亦好多勞作拎回家, 又拍VIDEO上網比家長, 我估雜費貴係有D原因.

PS. 我兒之前在九龍塘THINK讀過半年N班
作者: bbmmhkhk    時間: 13-12-24 10:45     標題: 回覆:Think 朗思書費好貴要HK$4710一個學期,咁一年便成萬蚊?

我個仔讀緊PN ,我地都覺得學費貴,但見到阿仔的進步,老師的用心,都是值得的。

作者: herman0114    時間: 13-12-24 11:32     標題: 回覆:Think 朗思書費好貴要HK$4710一個學期,咁一年便成萬蚊?

據我所知,加學費要得教署批准,可能去唔到個加幅,變相利用書費方面著手。

作者: ElaineW_Mama    時間: 13-12-24 15:14

回覆 bubuG 的帖子

佢web site上面寫"Think International Kindergarten/Nursery".......

不過點都好,我好記得依間學校,因為年頭新年,我見到依間學校d小朋友同老師遊花市,全程英語對答。應該會符合要求英文的家長。

作者: abby0624    時間: 13-12-24 15:54

我個仔劍鳴下學期書費都只係1040咁上下,何解會相差咁遠?
作者: bubuG    時間: 13-12-24 17:39     標題: 回覆:Think 朗思書費好貴要HK$4710一個學期,咁一年便成萬蚊?

My boy got its offer 3 years ago. It was 27xx book fee one term, totally 54xx a year.  We gave up the offer and went to a better school.... No regret.

作者: picture    時間: 13-12-24 19:05     標題: 引用:但維記收12個月學費,又要俾類似debenture

...
Kindergarten doesn't.require.debenture

You.were misled

作者: kayomama    時間: 13-12-24 21:30     標題: 回覆:Think 朗思書費好貴要HK$4710一個學期,咁一年便成萬蚊?

真的不明白學校的負面評論,大多是出自非用家的角度看!其實對該學校覺得不適合,就不去in, 不去讀就是了!大家只懂以學費的層面去周圍評價學校不好,也算是太片面吧!作為用家,反而懂得用心去感受,因為好多事情並不能單以金錢去衡量吧!

作者: bubuG    時間: 13-12-24 22:02     標題: 回覆:Think 朗思書費好貴要HK$4710一個學期,咁一年便成萬蚊?

利申:我曽是pn用家。K1轉走。印象中Pn書簿費(超過2千?)和派回來的書簿係唔成正比。

作者: abby0624    時間: 13-12-25 01:28     標題: 回覆:kayomama 的帖子

I think no one is saying it is right or wrong, but reasonable or not.

作者: bubuG    時間: 13-12-25 07:36     標題: 回覆:Think 朗思書費好貴要HK$4710一個學期,咁一年便成萬蚊?

其實係度講下,俾D輿論壓力學校對現任家長都有好處。三年前學費約4200(有錯請改)加到今年4800,尚算合理。但三年間,每年書簿費由54xx 加到今年94xx,升幅相當驚人。公開更多資料對將入讀學校家長也有個預算。此乃數據,並非抹黑。K1書簿費九千多元實在令人費解。

作者: lulugogo    時間: 13-12-25 09:59

我係覺得唔合理,唔應該用書費為名加學費,奇怪一直都冇見有人在此提,難道今年入學先咁貴,樓上有几年前書費,,咁有冇用家提供今年k1書費參考下?

作者: herman0114    時間: 13-12-25 10:31     標題: 回覆:Think 朗思書費好貴要HK$4710一個學期,咁一年便成萬蚊?

打個比喻,有人進入餐廳前會望吓餐牌價錢,再決定幫唔幫趁,亦會有人冇睇,坐低先算,發現太貴又想食,又嫌貴。

作者: activerabbit    時間: 13-12-25 20:13

我個仔讀緊九龍塘PN, 起初都覺得學費貴了點,但看見仔仔面對net 不再陌生,還很主動跟net 打招呼、唱歌等,我仔仔於今年K1除了考到心儀的名幼外,還考到龍校,我相信多少也是 Think 嘅功勞,如今我不會覺得Thonk 學費貴,11個小朋友一班,果真是一分錢一分貨,如果想幫小朋友打好基礎,我會話絕對值得,不喜勿插。
作者: Halcyon0212    時間: 13-12-25 21:55     標題: 引用:我個仔讀緊九龍塘PN,+起初都覺得學費貴了點

作者: angelatjiu    時間: 13-12-25 22:08     標題: 回覆:Halcyon0212 的帖子

認同,我仔讀緊3500蚊,冇雜費的区校國際班都做到,今年考到km.

作者: kiu_kiu    時間: 13-12-26 08:19     標題: 回覆:bubuG 的帖子

我女三年前在九龍塘朗思讀PN時都好似係4200(以前在界限街上堂),依家要5800,加得太誇張了,我記得三年前同佢差不多價錢的幼稚園依家都只係4千幾5千度咋!

作者: 小寶貝兒    時間: 13-12-26 14:50

Halcyon0212 發表於 13-12-25 21:55
其實唔係淨係得呢間先可以既
係啦~ 我女讀緊天水圍既國際班(無學卷), 學費3700/月, 學什費每學期300-500(新學期交貴少少因有新書包等什項), 一樣可以做到~ 而且仲可以係街度同陌生既外國人傾計~ 讀左半年左右咋~
作者: kayomama    時間: 13-12-26 18:52     標題: 回覆:Think 朗思 "書費" 好貴?

其實真係覺得朗思好可憐!貴過佢的仲有好多,在奧運站有些比較新的學校,沒有戶外操場,沒有track record, 6千多也有人話值!反比朗思,外間在沒有太多資料和其他層面的比較下,卻受到四方百面的評價話貴!真是奇怪!未讀過未感受過是完全不能理解的!大家對選學校也有各自的價位,完全不同的價值觀,各取自己方便的區份,找到各自負擔得起的價位就是了!

作者: OmOm    時間: 13-12-26 20:07     標題: 回覆:Think 朗思 "書費" 好貴?

今年think k1用家,無記錯上學期書簿費37xx,
我想咁貴係因為think係自己設計教材同印刷,唔係大型咁買返來,所以咁貴。
Btw, MF think 真是一間好學校,老師教得好,小班教學,了解學生更多。

作者: activerabbit    時間: 13-12-26 23:58

回覆 kayomama 的帖子

其實每間學校也有不同程度的正負面批評,Think 的學費绝不便宜,但值吾值就見人見智,我都相信有很多村校同樣培育出一群出色優秀的學生,只是我家距離Kln Think 較近,所以我不會選讀村校,現在知道所有學校同樣優秀,我反而為Think 開心,因為以後不會有大量申請者報讀,Think 亦不用動員大量人力物力去安排面試等等,大家乾脆讀村校就是了,亦不必浪費時間在這免討論什麼,因為根本無野需要討論。
小兒去年也有新校Manhabit 嘅 offer, 學費為$61xx 一個月,一樣深得文娜雅扙用家歡心,只要小朋友讀得開心,家長負擔得起,那就可以了。不滿意的話,乾脆地放棄學位,學校根本不會為任何人而作任何改變。

作者: kayomama    時間: 13-12-27 00:30     標題: 引用:回覆+kayomama+的帖子 其實每間學校也有不

原帖由 activerabbit 於 13-12-26 發表

其實每間學校也有不同程度的正負面批評,Think 的學費绝不便宜,但值吾值就見人見智 ...
說得對!再說下去,也是沒意思!間間也是好學校,能配合孩子去發揮所長才最有意義,各取所需吧!學校只是成長的一部份,身教、言教及家教亦是很重要的!

作者: rhung    時間: 13-12-27 00:52     標題: 引用:回覆+kayomama+的帖子 其實每間學校也有不

原帖由 activerabbit 於 13-12-26 發表

其實每間學校也有不同程度的正負面批評,Think 的學費绝不便宜,但值吾值就見人見智 ...

作者: ntyy    時間: 13-12-27 01:08     標題: 引用:今年think+k1用家,無記錯上學期書簿費37xx

原帖由 OmOm 於 13-12-26 發表
今年think k1用家,無記錯上學期書簿費37xx,
我想咁貴係因為think係自己設計教材同印刷,唔係大型咁買返來 ...
👍👍👍

作者: Bbsbaba    時間: 13-12-27 01:36

本人兒女就讀THlNK PN,雖然他們未能跟外籍人仕對答如流,因PN主要用中文教學,家中一直以中文溝通為主,因相信THlNK的教學理念,他們在語言logic 運用大有進步,小班教學優勢顯現,老師亦有愛心,論收費水平跟私立幼稚園相差不多,若已願意每月付上四仟多五仟元,我想亦不會介意他是用什麼名目收取,跟看醫生一樣,分診証費跟藥費一樣道理,只是付得happy及值得。但不可否認五仟元學費不是便宜哪個不爭的事實

作者: rhung    時間: 13-12-27 08:27     標題: 回覆:Bbsbaba 的帖子

講得好,分享我地去學校親子旅遊,在旅遊巴上,我個仔自己主動舉手行出去用普通話唸一段學過文章,姑勿論語言,敢於行出去,我已經覺好大進步,PTH老師後來分享,原來每日他們也會鼓勵每位學生,站在其他人面前演說,久而久之就唔怕,仲爭著行出去,剛聖誕表演也是,我個仔雖然唔叻,但think 語言訓練及小班,我真係見到成果。都係果句,錢合唔合理,產檢我也比過$1800 per week, 兼也有去政府產檢$0 收費,用家市場,覺得貴咪唔揀,但我睇效益囉。

作者: kayomama    時間: 13-12-27 11:01     標題: 回覆:rhung 的帖子

好有同感呢!在最近一次的聖誕表演確是令人印象難忘,小兒去年n班時還怕怕醜醜的,今年已能開開心心地拿著mic走到台前,充滿自信地以準確的PTH在眾人面前演講,實在很安慰!這實在是老師們的功勞!我在家沒做過什麼呢!老師們不會要求家長在家協助訓練,反而希望小朋友在校秘密練習,到表演當天以最佳的一面告訴我們,他們長大了!每一次活動,也感覺到他們的努力,而且老師及在校的叔叔姨姨流失率極低,實在是很少見的!別人覺得不值也不能阻右,我們用家找到最佳效益就夠了!

作者: dy0905    時間: 13-12-27 11:03     標題: 回覆:Think 朗思 "書費" 好貴?

Agree! 小囡為pn學生, 我對think 好滿意

作者: wkywinnie1c    時間: 13-12-27 13:30     標題: 回覆:Think 朗思 "書費" 好貴?

考到英粵班,但一樣咁貴,係米唔應該讀

作者: lulugogo    時間: 13-12-27 13:41

我覺得這裡好像好多打手,之前無嘜人回覆同讚,突然個個回覆一段段,重只係一味讚Think好,但都沒說明為何K1一個學期要HKD4710, 只是一味話較果好.....哎呀! 咁你話呢D似唔似打手? 但亦可能係有部份人看吧我的占不明其主旨,我不是在討論Think不好,只是覺得4710好似不合理,希望用家或打手可以講下為什麼書費這麼貴? 用理性去諗,一本書100元,那裡一個學期Think要教47本書先得喎。

從冇話過Think不好, 我問過人同在ek看了不少占才報Think,而學費我是很清楚的,但之前學校方面從來沒提過有4710一個學期的書費,我亦有報York 同明慧等,都收了小朋友,因為比較了覺得York 多雜費,所以放棄了York, 但現在才明白為何York 收那麼多雜費, 原來一次過以一個看似不盡不實的名目收,比以其真實明目收, 令人感覺更差, 我識人個小朋友讀LH,呢間學費係唔平,但佢好少雜費,都係自家設計書本教材,但無嘜書費。

幼稚園都好似咁唔透明,以上有講身教,我諗講身教的人真係要明白什麼叫身教,同是非黑白。

如果以上我對Think的討論有什麼錯的地方,請更正!

作者: Bbsbaba    時間: 13-12-27 14:21

其實您說什麼是您的自由,我亦沒說您不對,若您不滿人家收費不明不白,最好是當面問學校,雖然我的兒女們明年也升K1,我亦未及深究他們有什麼收費,先多謝您提醒明年書費數字,有時間我亦會問學校一下。但是請您先尊重別人的意見,不要有別人跟您的見解不同,就說別人是打手,THlNK本身討論的人過往亦不多,我也是近來要報幼稚園才多上來發言。若您說要再很詳細跟您解釋我所提的好處,您可更詳細地說出您想知道哪一些。我亦很想知道除了書費外,您有什麼不滿意的地方,讓我們也再考慮一下應否讓我們的幼兒們繼續留校升讀k1,因收費高低我們可簡單地在數字上自我評估,謝
作者: cicico    時間: 13-12-27 18:55     標題: 回覆:Think 朗思 "書費" 好貴?

其實我收到信時都打左個突, 嘩!成個月學費差唔多, 咪變相交成13-14個月學費?
但係佢個net數量真係吸引我, 我會交左留位費先, 到交大數時才諗其他野, 不過我讀嘅機會幾大,始終我小朋友唔係叻, in左唔係間間收等我揀

作者: lulugogo    時間: 13-12-27 19:06

Bbsbaba 發表於 13-12-27 14:21
其實您說什麼是您的自由,我亦沒說您不對,若您不滿人家收費不明不白,最好是當面問學校,雖然我的兒女們明年也 ...

我有致電學校問,但話負責註冊的人放假一直放到過埋新歷年先返,但到時已經要做register 了,所以上來問用家那金額除名義上叫"書費",其實包了什麼。除這疑問外,沒有其他,因為現在只是註冊階段,未上過堂,沒其他野問。

作者: phyllislau    時間: 13-12-27 19:54     標題: 引用:+本帖最後由+lulugogo+於+13-12-27+19:09+

原帖由 lulugogo 於 13-12-27 發表
其實包括茶點,勞作,平時書本,出外參觀等。基本上不會再收雜費。的而且確有點貴!我是用家,個女剛上小一。

作者: phyllislau    時間: 13-12-27 19:55     標題: 引用:+本帖最後由+lulugogo+於+13-12-27+19:09+

原帖由 lulugogo 於 13-12-27 發表
其實包括茶點,勞作,平時書本,出外參觀等。基本上不會再收雜費。的而且確有點貴!我是用家,個女剛上小一。

作者: loo123    時間: 13-12-27 23:08

係書簿費連半年雜費,平時冇其他收費!好多校內活動都唔洗再收,我覺得私校黎講,ok可接受!
作者: vivicui    時間: 13-12-28 14:10

作者: louislovemama    時間: 13-12-28 19:43

rhung 發表於 13-12-27 08:27
講得好,分享我地去學校親子旅遊,在旅遊巴上,我個仔自己主動舉手行出去用普通話唸一段學過文章,姑勿論語 ...

作者: angelaaki    時間: 13-12-28 22:36

市場主導,覺得值咪繼續讀。有時做生意跟做前線的老師是兩批人,所以收費含糊或取巧好多時都唔關前線的事。
作者: OmOm    時間: 13-12-29 15:29     標題: 回覆:Think 朗思 "書費" 好貴?

樓主,你的確攪笑,讚學校就話打手,我百份百用家,唔怕你話。
回應你係真心同你分享學校的事物,think家長一向低調,無人問咪無人講囉,唔通下下開post讚學校咩,你咁擔心學校昆你水,你唔好留位啦,免得日後話學校又收貴呢樣嗰樣。
令你唔開心。

作者: Cajes    時間: 13-12-29 16:42     標題: 引用:樓主,你的確攪笑,讚學校就話打手,我百份

原帖由 OmOm 於 13-12-29 發表
樓主,你的確攪笑,讚學校就話打手,我百份百用家,唔怕你話。
回應你係真心同你分享學校的事物,think家長 ...
Think 本來唔收我囡pn. 我寫求位信最後佢收左。我預左佢貴。但我見到身邊兩位朋友係九龍塘同藍田出黎,佢地考到kv同st cat k1. 都歸因think的功勞。我並不心雄,只想佢揾到學習的樂趣。希望老師有足夠時間了解每個小朋友的特性以施教。我覺得think應該得。多謝用家分享~

作者: bubuG    時間: 13-12-29 18:08     標題: 引用:Quote:原帖由+OmOm+於+13-12-29+發表樓主,

原帖由 Cajes 於 13-12-29 發表
Think 本來唔收我囡pn. 我寫求位信最後佢收左。我預左佢貴。但我見到身邊兩位朋友係九龍塘同藍田出黎,佢地 ...
所以我個仔三年前係think pn 果班走咗大半,去其他學校升K1。

作者: mandytanghk    時間: 13-12-29 19:50

其實你可能真係睇得唔清楚, 好多家長都講過 4710係唔只包書費, 而係包埋雜費, 如茶點, 勞作, 生日會既禮物, 不同節日既禮物...
另外,這幾天突然咁多家長回應可能係睇完聖誕表演 , 每個小朋友都有機會的表演, 作為家長真的會感動的, 看見自己小朋友長大了, 語言能力好, 自然會感謝學校多一點.

作者: OmOm    時間: 13-12-29 21:36     標題: 引用:Quote:原帖由+Cajes+於+13-12-29+發表Think

原帖由 bubuG 於 13-12-29 發表
所以我個仔三年前係think pn 果班走咗大半,去其他學校升K1。
我想think始終不給其他名幼出名,如果有得俾人揀,家長都會揀st cat, 學之園較出名的幼稚園。

作者: dy0905    時間: 13-12-29 23:26     標題: 回覆:OmOm 的帖子

我認為世上無最好的幼稚園, 只有最適合小朋友的幼稚園!
名唔名幼, 視乎你睇邊方面!
我唔係打手, 堅係PN用家, 真心覺得呢間學校好好~ 開頭都有d肉赤, 但見資源真係比較充裕, 都覺得值! 今年我個小朋友有不錯的offer, 大部份都係think的功勞!
你可話其他學校便宜好多, 都做到同樣的野, 咁不如你選其他學校吧.....留番個位比更心儀think的家長la!

作者: siufung    時間: 13-12-29 23:57     標題: 回覆:Think 朗思 "書費" 好貴?

當年小女考pn,首選LH,其次係Think..Think考得不錯,老師仲有讚...可惜最後都冇offer....

作者: lawrainbow    時間: 14-10-24 19:01

我個仔讀緊THINK,老師無心機教,校長成日黑面,RECEPTION無禮貌,成日SELL我轉讀全日制

作者: cdleep    時間: 14-10-25 00:14     標題: 回覆:Think 朗思 "書費" 好貴?

我小朋友係Think由Playgroup讀到依家K2。我覺得學費雜費好難去同其他幼稚園比較,始終每間教學模式不同,人數,師生比例不同,最重要家長是否認同和值得。成件事上係冇對錯之分。我自己覺得值得,至少我小朋友放學時間後唔需要再參加其他語文上既補習班,佢可以用呢d時間做佢想做和想學既課外活動。再者,我好感恩係學校老師同職工流失率超低,因為都係同一班人,小朋友安全感上會高,小小年紀佢地都會有歸屬感。小朋友每日都係開心返學,老師,主任都會盡責如有特別事佢地會主動聯絡家長一齊去處理和教導家長如何解決,幼稚園職工亦會主動幫小朋友。當然Think始終唔及外面神級或九龍塘名幼出名,學校歷史短呢個係不爭既事實。重申我係真正用家

作者: cdleep    時間: 14-10-25 00:16     標題: 引用:我認為世上無最好的幼稚園,+只有最適合小朋

原帖由 dy0905 於 13-12-29 發表
我認為世上無最好的幼稚園, 只有最適合小朋友的幼稚園!
名唔名幼, 視乎你睇邊方面!
我唔係打手, 堅係PN用家 ...
同意。我有d朋友們開始為小朋友選PN或幼稚園,佢地會以錢排第1位,跟住先再睇學校理念,當然每位家長既需要係有唔同,正如入到超市買支油價錢都有唔同,睇下用家既需要!

作者: Manfred2226    時間: 14-10-25 14:15     標題: 回覆:louislovemama 的帖子

我囡囡都讀緊pn,返左三個月見佢各方面都有進步,佢亦返很好開心,我好鐘意間學校,Think嗰套教材係自己研發出嚟,有啲名幼都比個Like,上k家長會我亦親身了解過,至於平定貴我覺得吾可以單以數字嚟衡量,而係要去真正了解間學校比到啲乜嘢小朋友學,以上純粹個人意見,不喜勿毆,謝謝!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5