教育王國

標題: 點解小學不准穿羽絨返學 ? 你地學校可以嗎 ? [打印本頁]

作者: Lily2003    時間: 13-12-18 00:31     標題: 點解小學不准穿羽絨返學 ? 你地學校可以嗎 ?

我件是 純淨色 寶藍色 羽絨外套, 班主任警告, 不可再穿, 請問你地是否如此  ?????

學校 手冊寫明, 如天氣寒冷, 可以穿 白, 藍, 灰色 冷衫。

點解可以三色冷衫, 唔可以羽絨, 到底咩道理。

我明白學校有校規, 但持別情況, 嚴寒天氣, 大家都要大家體諒。

如學校繼續寫手冊, 無奈。

作者: huba    時間: 13-12-18 00:53     標題: 回覆:Lily2003 的帖子

小兒校服裏包括羽绒褸,羽绒層拆離後可作風褸用,相當實用。

作者: perfectmame    時間: 13-12-18 01:21     標題: 回覆:點解小學不准穿羽絨返學

作者: kwan_kwan3    時間: 13-12-18 08:13

回覆 perfectmame 的帖子

我囝果間9度或以下便可以穿羽絨(主要是黑色,寶藍色)

作者: Yanamami    時間: 13-12-18 08:19

我地都有學校的羽絨呀!好著又實用。
作者: Charlotte_mom    時間: 13-12-18 08:29     標題: 回覆:點解小學不准穿羽絨返學 ? 你地學校可以嗎 ?

呢d事,只可同學校取得共識了。好多學校都無問題

作者: 麥兜媽    時間: 13-12-18 08:52     標題: 回覆:點解小學不准穿羽絨返學 ? 你地學校可以嗎 ?

我囡著埋學校件棉褸,好暖
底衫 羊毛衫 運動服 風褸 加呢個有抓毛背心的棉褸(背心可以拆出來單著)
入課室就除棉褸,我囡話都夠暖。

圖片附件: myphoto.jpg (13-12-18 08:52, 69.33 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MTgwNDZ8NTE3OTZmYTV8MTcyNzM5NzcxNHww

作者: MrBeast    時間: 13-12-18 08:59

學校又真好似太strict和不睇量,為有improvise la, 羊毛底和厚冷衫可行嗎?其實我細個時都無羽絨,托lai都冇乜大問題。
作者: jojoplanet    時間: 13-12-18 09:02

Lily2003 發表於 13-12-18 00:31
我件是 純淨色 寶藍色 羽絨外套, 班主任警告, 不可再穿, 請問你地是否如此  ?????

學校 手冊寫明, 如天氣 ...
我個仔學校12度或以下就可以.
作者: Tata1668    時間: 13-12-18 09:09     標題: 回覆:Lily2003 的帖子

唔可以加面,咁入面加。可以考慮買件超薄羽絨或者貼身一點的fleece, 着左入面後才加冷外套蓋全。厚底衫,羊毛衫都可以。再唔係簡單一點, 係底衫度貼上一塊暖貼,都暖幾個鐘家!

作者: qoo_pooh    時間: 13-12-18 09:14

我亞仔學校都唔可以著羽絨外套,
一定要穿校褸,
所以我買了羽絨背心穿在校褸裡面,
暫時都OK夠暖
作者: nieualma    時間: 13-12-18 09:35

回覆 Lily2003 的帖子

我們學校可以!
作者: vicky_hin    時間: 13-12-18 09:59

我個仔學校12度或以下就可以著 (共限深藍色)
作者: Gagagogo    時間: 13-12-18 10:23

咪又一間跟足清序辦事,但不是从學生為本的學校。真的想待出事後才改正乎?

香港有這班不與時並進的教育工作者,怎不教我們父母擔心,投訴後我們又會被定位為怪獸家長。

好,發完“偉論”,謝謝!
作者: cwaisum    時間: 13-12-18 10:51     標題: 引用:+本帖最後由+Lily2003+於+13-12-18+00:36+

原帖由 Lily2003 於 13-12-18 發表

我件是 純淨色 寶藍色 羽絨外套, 班主任警告, 不可再穿,  ...
我們的學校很好,以天氣作準,可以自行換季,25度以下已經可換冬季,25度以上穿夏季,不用等通告

而且15度以下已可穿淨色(任何顏色)的厚褸/羽絨,真是十分好。

作者: manman333    時間: 13-12-18 11:15

我在學校風褸內著了件背心, 拉埋拉鍊後從外看不出內裹著了其他.  如果這樣都不可太不人道了, 老師自己都著啦, 係咪?
作者: shankybb    時間: 13-12-18 13:09

小女學校13度或以下就可以著 (共限深色), 但今日送她回校時見到好多唔同顏色, 連鮮粉紅色都有...但小女問會否不可以穿其它, 天氣這麼冷, 著住條裙真的好凍..
作者: Chowying    時間: 13-12-18 14:45

我囡學校雖然話要着深色, 不過我見到乜色都有人着. 我囡着過紅色, 白色呀. 不如你試吓買件薄羽絨背心, 扣係校褸入面.
作者: 靚靚C9    時間: 13-12-18 20:56     標題: 回覆:點解小學不准穿羽絨返學

我個囡學校15度以下可著

作者: Apple_Orange_T    時間: 13-12-18 21:36     標題: 引用:+本帖最後由+Lily2003+於+13-12-18+00:36+

我件是 純淨色 寶藍色 羽絨外套, 班主任警告, 不可再穿,  ...
因轉左校長?

作者: marble2004    時間: 13-12-18 22:45

回覆 Chowying 的帖子

My kid wear a sweater in slight orange underneath the PE clothe but the teacher still warned her not to wear.  How cruel...it's 9 degrees this morning.  
作者: Jane1983    時間: 13-12-18 23:00

其實幾十年前,我讀果間吾出名小學都吾准著校服之外的衣服。

無也大不了,咪著係入面lor,當年我d同學或家長都無話不滿!
作者: c1234    時間: 13-12-18 23:29

回覆 Gagagogo 的帖子

同意,動不動就說怪獸家長!天氣咁凍,老師們不穿羽絨回校嗎?
作者: Apple_Orange_T    時間: 13-12-18 23:39     標題: 引用:回覆+Gagagogo+的帖子 同意,動不動就說怪

原帖由 c1234 於 13-12-18 發表
回覆 Gagagogo 的帖子

同意,動不動就說怪獸家長!天氣咁凍,老師們不穿羽絨回校嗎? ...

作者: pooh仔    時間: 13-12-19 00:21     標題: 引用:+本帖最後由+Lily2003+於+13-12-18+00:36+

我女學校比喎, 仲喺傳統女校。

作者: pooh仔    時間: 13-12-19 00:27     標題: 回覆:點解小學不准穿羽絨返學

但我冇買羽絨比亞仔亞女, 都喺著校褸+冷外套(1背心,1開胸長袖)

作者: fc926    時間: 13-12-19 12:09

我們幼稚園時,學校都唔俾穿羽絨,唯有裡面打底,有些超輕短羽絨好arm打底
作者: janicetsang    時間: 13-12-19 13:14

以前年代,未興super warm/ heat tech,就唯有穿好多冷衫加毛底。但係毛底又緊又拮肉,穿好多冷衫搞到成個robot咁,想郁都難。件絨校褸又重。
而家時代先進左,羽絨又軽又暖,加heat tech,或抓毛衣,好過仲係用傳統果套,乜都唔得。
如果想校服式樣一致,都可設計羽絨校服啫。
不過好多學校就係咁死板。

作者: babytai    時間: 13-12-19 16:47

我囡學校12度以下可穿羽絨(黑色或深藍)及穿運動衫
試吓可唔可以叫家教會同學校反映吓,
始終小朋友健康緊要過d"死硬規矩"
作者: 木子    時間: 13-12-20 16:58

12度以下就可以著自己的羽絨番學
作者: misswing    時間: 13-12-20 17:31

学校通告如发出寒冷天氣警告便可以穿
作者: elizatyy    時間: 13-12-21 09:49

可以
作者: lazyqueen80    時間: 13-12-22 22:23     標題: 引用:+本帖最後由+Lily2003+於+13-12-18+00:36+

可以著自己褸。

作者: daisy17772    時間: 13-12-28 02:12

My girl's school had a rule last year restrict use of winter jacket other than school's one to below 11c.  This year, my girl said they're allowed disregarding the temperature.  

My boy's school strictly allow use of clothes that embroidered school badge only, i.e. no other type of clothing.

So different schools have different rules.  We can only adjust ourselves.  
作者: edith208    時間: 13-12-28 08:08

先打底保暖啦

對校規不滿, 可以先和班主任傾傾, 有D學校有多D彈性, 有D或者年年review校規, 有D就 ........

呢D唔到咁凍, 係唔會睇得出學校對學生的關愛或要求
作者: YuYuMother    時間: 13-12-28 09:03

木子 發表於 13-12-20 16:58
12度以下就可以著自己的羽絨番學
我仔學校都係,不過只可穿深藍色,同唔可以有毛毛。
作者: wingwingbb168    時間: 13-12-29 23:33

可以穿
作者: cocokan2004    時間: 13-12-30 02:27

要保暖唔一定要羽絨.  好易解決.  不過學校死板就無得解決,
如果你唔順氣, 可以照著. 我就唔信佢會罰你個女或者沒收左去.  

作者: 446948    時間: 14-1-7 17:34

12°C以下先可以
作者: ymama    時間: 14-1-7 23:25

我小朋友的學校有校羽絨。仲係可拆式果種。外面是風褸,入面是羽絨。可兩款穿著。唔駛煩幾好呀。
作者: Ayeaye    時間: 14-1-7 23:52

我地16度以下便可以穿
作者: idy926    時間: 14-1-8 11:51

我地話凍就可著,無講明幾度,如果吾怕熱C,30度都可以著
作者: sycheung8    時間: 14-1-22 15:37

kwan_kwan3 發表於 13-12-18 08:13
回覆 perfectmame 的帖子

我囝果間9度或以下便可以穿羽絨(主要是黑色,寶藍色)
我仔學校就寒冷生效時就可以穿羽絨 (黑色及寶藍色)

作者: little_yolky    時間: 14-1-22 17:37

我囡學校做乜都得, 只要保藍色, 太凍仲可以著衭添。
如果唔得, 教你一個北方人著衫方法, 著兩條衭
這個方法真係好暖, 一條衭可以頂兩件衫。如果係男仔, 就著多一條虧佬衭响入面, 用袜包住衭腳再著校服衭。如果係女仔, 一般冬季著長袜, 咁著條虧佬衭, 然後用長袜包過膝頭, 條裙如果過膝, 就睇唔到。
因為我家地區關係, 超凍, 所以有此一著。

作者: yl88    時間: 14-1-28 23:36     標題: 引用:+本帖最後由+Lily2003+於+13-12-18+00:36+

你間學校都唔算過份有間男校規定學生冬天都只能穿短褲添

作者: wister    時間: 14-1-29 07:25     標題: 回覆:Tata1668 的帖子

同意,我地細個都無羽絨,但入面加得夠多衫,過冬天一樣無問題

作者: easybring    時間: 14-1-29 14:14

我囡學校都係呢兩年才可以著羽絨外套.  睇下學校幾時可以開通D.
作者: skkeung    時間: 14-1-29 16:32     標題: 回覆:點解小學不准穿羽絨返學

學校會話要保留學校傳统!

作者: joemyt    時間: 14-1-30 18:13

遊戲規則, 喇沙拔萃聖若瑟幾十年來都係短褲, 而喇沙更在12度以下先準著羽絨 (市區溫度, 話知你住打鼓嶺得2度, 跟天文台, 市區唔夠都唔準著)

就因為係傳統, 學校同家長都會去保留. 如果真係有需要, 去淘寶買件 "南極人", 我驚你小朋友熱得濟添 !
作者: Angel_mak    時間: 14-2-11 23:54     標題: 回覆:joemyt 的帖子

我返小學時,(2005畢業),學校係唔俾著校服以外嘅野,就算有一年,我好幾得係得6度,都捉人著襪褲。我地d校(嬲)係傳統個d。幾凍都係加入面only。
其實係依家嘅家長太緊張,定係d細路身體太差??
P.s.只係自己意見,唔鐘意,勿插,謝謝。
       本人中文水平唔好,有錯字,同音字,請見      諒。

作者: fc926    時間: 14-2-13 07:02     標題: 回覆:點解小學不准穿羽絨返學 ? 你地學校可以嗎 ?

我們的學校雖准許穿羽絨,但必須12度或以下才可穿。有一次,早上起床時天文台個app顯示12度,我便一心安排穿羽絨,怎知溫度慢慢上升,到7點後天文台話已到13度,但小孩已上學,當天被老師寫手冊,非常唔抵

作者: edith208    時間: 14-2-15 00:53     標題: 回覆:Lily2003 的帖子

東涌某直资中學有學向SCMP Young Post投訴,星期一氣温驟降,有著街褸同學被要求入校門後要除街褸,學校回覆報紙話,有sweater提供給同學穿著,另外件校褸係中褸款,有fleece内裡,450元供同學選購,你話边個有道理?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5