教育王國

標題: 今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上 [打印本頁]

作者: niclicma    時間: 13-12-17 13:08     標題: 今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

http://programme.tvb.com/news/tuesdayreport/episode/20131217#page-1

應該幾好睇。

作者: niclicma    時間: 13-12-17 13:10     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

每年九月至十二月,都是幼稚園招生的高峰期,不少幼稚園會舉行開放日,派發入學申請表,進行面試及公布結果。

因應出生數字上升,加上內地雙非兒童來港報讀幼稚園,近年幼稚園學額競爭越趨激烈。為了令子女能成功入讀心儀的幼稚園,家長們都各出奇謀:有家長辭職,通宵露宿報名;有家長為小朋友報30間幼稚園,一日赴三場面試;亦有家長報讀選取幼稚園策略的課程,豐富自己及小朋友的面試技巧。

有幼兒教育界人士認為,家長報十間八間幼稚園已變成潮流,少報彷彿會落後於人。有提供面試培訓班的機構就指出,家長期望越來越大,幼稚園面試題目越來越深,亦令他們部分課程內容超越小朋友年齡對應的發展程度。

本集將會探討家長為幼兒報多間幼稚園,為面試作準備的心態,以及背後的原因。

記者:黃雅宇

作者: victoryu19    時間: 13-12-17 13:12

promoting people to 贏在起跑線 again?

作者: niclicma    時間: 13-12-17 13:15     標題: 引用:promoting+people+to+贏在起跑線+again?

原帖由 victoryu19 於 13-12-17 發表
promoting people to 贏在起跑線 again?
I don't think so. I guess just to analyze the current unhealthy situation of hk... But how different people interpret things is out of their control.

作者: sw_2013    時間: 13-12-17 13:18

回覆 niclicma 的帖子

作者: 藍藍媽    時間: 13-12-17 15:41     標題: 引用:每年九月至十二月,都是幼稚園招生的高峰期

原帖由 niclicma 於 13-12-17 發表
每年九月至十二月,都是幼稚園招生的高峰期,不少幼稚園會舉行開放日,派發入學申請表,進行面試及公布結果 ...
Thanks! 今晚坐定定睇先…… 如果有訪問埋近排d ek 紅人仲正

作者: 釘釘    時間: 13-12-17 15:43

藍藍媽 發表於 13-12-17 15:41
Thanks! 今晚坐定定睇先…… 如果有訪問埋近排d ek 紅人仲正

應該訪問最經典果個,唔係唔好睇
作者: Mrs.Luckycat    時間: 13-12-17 15:44     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

謝謝樓主,我都要坐定定,捉埋我隻臭B一齊睇

作者: 藍藍媽    時間: 13-12-17 15:46     標題: 引用:Quote:藍藍媽+發表於+13-12-17+15:41+Thank

原帖由 釘釘 於 13-12-17 發表
應該訪問最經典果個,唔係唔好睇
我覺得經典的都有好幾個

作者: 寫我心中話    時間: 13-12-17 15:50

作者: jimmy0508    時間: 13-12-17 15:54     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

有時見到人哋報自己唔報,心裏都會有掙扎! 唔係想贏,係唔想跑第尾! 無耐。。。。

作者: niclicma    時間: 13-12-17 15:59     標題: 引用:而家個制度,+太不健康了但身為家長,+有得選

原帖由 寫我心中話 於 13-12-17 發表
而家個制度, 太不健康了

但身為家長, 有得選嗎?
有得選。只要你知道自己要咩,不隨波逐流。這已經是一個選擇。唔好咩都怪制度。制度冇叫你報30間,定3間。全是自由選擇!

作者: victoryu19    時間: 13-12-17 16:02

寫我心中話 發表於 13-12-17 15:50
而家個制度, 太不健康了

但身為家長, 有得選嗎?

There are always choices.  It is whether you want to take it or not.  

It's like everyone knows doctors and lawyers make lots of money.  But you can still make a good living without being a doctor or a lawyer.

It is not necessary to put so much pressure on the kids.  Learning 6 year old material when you are 3 may not be healthy in the long run anyways.

作者: jannychan    時間: 13-12-17 16:02     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

作者: victoryu19    時間: 13-12-17 16:02

niclicma 發表於 13-12-17 15:59
有得選。只要你知道自己要咩,不隨波逐流。這已經是一個選擇。唔好咩都怪制度。制度冇叫你報30間,定3間。 ...
Well said.  The system is obviously very bad.  But there are other choices.
作者: JC_mami    時間: 13-12-17 16:26

今晚七點坐定定觀看!
作者: DragonBB2011    時間: 13-12-17 16:37     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

應該有EK嘅家長, 買定花生睇show

作者: corachanyy    時間: 13-12-17 17:47     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

要小朋友贏在起跑線上絕對錯,小朋友從來無諗贏輸,只有父母家長互相比較而已…

作者: valentinored    時間: 13-12-17 18:06

我唔buy "贏在起跑線", 只在乎 "最後終點見" (大學)
作者: PrettyPC    時間: 13-12-17 18:34

唔打算要小朋友"贏在起跑線", 只係唔好太輸蝕就OK, 所以KV, KM, SC, YORK.....全部冇報, 只報左一間半龍校+一間九龍塘校+原區村校
作者: Marv    時間: 13-12-17 18:38

認同, 我都係咁安排...輸贏唔係一刻0既事, 係一生. Kg只係一小步....

作者: Abc133    時間: 13-12-17 19:37     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

睇完,兩個是full time mom n dad,先可有時間train 仔女,九間全收好叻,仲要係細B,真係要比個like佢地!

作者: jason1978    時間: 13-12-17 19:53     標題: 回覆:valentinored 的帖子

同意。

作者: 寫我心中話    時間: 13-12-17 20:03     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

作者: annayu    時間: 13-12-17 20:18     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

Missed. 想睇,請問通常幾時有重播?抑或吾會播?有冇文字版睇?(中英文可)

好少睇中文台,吾熟。
謝謝!

作者: Cynthiapple    時間: 13-12-17 20:18

PrettyPC 發表於 13-12-17 18:34
唔打算要小朋友"贏在起跑線", 只係唔好太輸蝕就OK, 所以KV, KM, SC, YORK.....全部冇報, 只報左一間半龍校+ ...
我都無報果啲,同你一樣,只係一間村校,兩三間龍校!! 只要唔好太輸蝕,唔想因為我而家做少左,令佢第日既選擇少左!
作者: Ireneyoung    時間: 13-12-17 20:20     標題: 回覆:annayu 的帖子

明天上網睇返my tv

作者: Abc133    時間: 13-12-17 20:23     標題: 回覆:annayu 的帖子

上Tv b 個網可重溫

作者: annayu    時間: 13-12-17 20:33     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

Thank you very much!!!

作者: edmundlcm    時間: 13-12-17 22:37

節目入面有個bb好靚仔同好有自信,雖然短短2分鐘。
作者: ffaye    時間: 13-12-17 23:43     標題: 引用:Quote:原帖由+寫我心中話+於+13-12-17+發表

原帖由 niclicma 於 13-12-17 發表
有得選。只要你知道自己要咩,不隨波逐流。這已經是一個選擇。唔好咩都怪制度。制度冇叫你報30間,定3間。 ...
完全認同。其實有d家長當左名幼offer係手袋一樣,名牌個個都有興趣。依家唔係無書讀,點會無得揀?係個個家長响追逐名幼時忘記左係揾適合小朋友既學校呢個origin 啫。

响呢個年代既家長好容易迷失,自己都係。幼稚園咋!

作者: MAMAFUNG    時間: 13-12-17 23:48

睇完節目有感而發, 其實我唔認同所謂的起跑線或者終點線, 小朋友返學都係為咗學習知識而唔係比賽, 一出世已經開始學習, 學習係無止境, 何來起點終點? 作為家長的我有時都好迷失, 希望各位都搵到自己的方向, 為小朋友選擇一條合適的路, 愉快成長.
作者: trees999    時間: 13-12-18 13:05

回覆 MAMAFUNG 的帖子

同意! 人生並不是一場比賽, 根本不應常常想著"輸"或"贏", 否則, 你只會不斷比較, 成世人都唔會過得輕鬆快樂!!

其實教導小朋友正確價值觀, 開心積極做個好人就夠哂喇!

作者: Mrs.Luckycat    時間: 13-12-18 13:13     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

"贏在起跑線"已是一種風氣。

學校知道現在的家長個個都話要注重學術,贏在起跑線,為了迎合家長喜愛,每年加深功課,又請net,又"勸喻"家長時刻都要留意子女學習進度(幼稚園,其實哪來真正的"學術") ; 另一邊,家長努力催谷子女,恨不得未夠一歲便識得A至Z, 顏色,形狀,等等等等。只為了獲得某些學校青睞,以增加"贏在起跑線上"的能力。

惡性循環,不休不止。

作者: picture    時間: 13-12-18 13:23     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

D小學考題深到離哂譜,幼稚園又要做靚個升小一業績,唯有加深。

作者: IMDAD    時間: 13-12-18 13:53

Crazy TV show with crazy parents! Lucky I am not like them and why should follow others if you know they are wrong.

作者: BBB100    時間: 13-12-18 14:14

我唔係睇晒, 但留意到個家長都怪怪, 離 interview 時間仲有15mins 仲係屋企樓下等車, 搭的士都要預埋折的士時間嘛!!! 最離譜係一日in 3間, in 完先發現上午無中英文班, 仲之唔in.  無野呀, 家長唔係做足功課先報名咩, 唔係制度要你報10幾間,而係你自己玩自己.  怨天怨地, 仲要上埋電視, 宣揚壞風氣...
作者: iamiris    時間: 13-12-18 14:18     標題: 回覆:ffaye 的帖子

嗰位家長仲唔知自己问題所在…

作者: PrettyPC    時間: 13-12-18 14:37

講到迷失, 其實我都有, 見朋友唔報村校只報名校, 同小朋友80%用英文交流, 兩歲幾讀英文故事書句子, 朋友間討論考名小攻略, 報面試班補習班.......對我呢個重品德次學術, 冇報名幼 (只報一間半龍, 填問卷仲要唔奉承, 冇填滿, 字字真言, 你啱就收唔啱就算), 一歲前全母語溝通既媽媽黎講, 的確曾經對自己既堅持動搖過, 擔心自己既堅持會影響小朋友讀較好幼稚園的機會, 不過當自己冷靜落黎, 了解自己小朋友既性格, 谷唔谷得, 就會做到選擇, 共勉之
作者: abby0624    時間: 13-12-18 14:38

BBB100 發表於 13-12-18 14:14
我唔係睇晒, 但留意到個家長都怪怪, 離 interview 時間仲有15mins 仲係屋企樓下等車, 搭的士都要預埋折的士 ...

呢種家長都冇了解間學校,人云亦云,人地話好咪報囉,名校就啱唔啱都一定要報添
作者: BBB100    時間: 13-12-18 16:05

abby0624 發表於 13-12-18 14:38
呢種家長都冇了解間學校,人云亦云,人地話好咪報囉,名校就啱唔啱都一定要報添 ...

所以都唔明點解要訪問佢地.  傳媒重點講人人都要報好多間先追得上, 仲要報埋interview 班先應付到.  之後一班人認同, 仲要話有9間offer 真係叻!!!!

interview in 既野, 講真爬下文就知啦, 有心的父母, 自己都教到, 佢識就應付到囉, 唔識即間學校跟本唔適合, 攪咁多野做咩!!!

作者: jaycee_mami    時間: 13-12-18 16:22     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

睇完這節目, 我覺得幫小朋友揀一間龍校/半龍幼稚園, 同埋有中學部back up的小學, 真係好重要

作者: LDS    時間: 13-12-18 16:50

This programme shows another "madness" in Hong Kong. Those parents are sucked into this crazy games...feel sad for the parents and their kids
作者: ksorange    時間: 13-12-18 16:56

回覆 LDS 的帖子

agree
crazy parents

作者: ggpb    時間: 13-12-18 17:10

回覆 BBB100 的帖子

100% Agree!
作者: miutang    時間: 13-12-18 18:07     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

相信下年要報K的家長會以報30間作標準,面試班更唔少得,有需要就辭埋份工添。我們以前年代,升咩小、中、大學都無人理,依家幼稚園就要咁,幾時得佢大,這個社會,這個教育制度真令人透不過氣來。

我仔至今得一個offer.所以明白漁翁撒網是逃避不了。

作者: 碰壁    時間: 13-12-18 19:16     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

真心, 那媽媽的小朋友well trained, 喊住都數1,2

作者: Crystalspman    時間: 13-12-18 19:42     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

節目應該要有下集,訪問另一批無上過面試班,用心研究唔同學校嘅背景、教學理念然後從中揀出適合自己小朋友嘅幼稚園去報,而不會過人分催谷小朋友面試,但最後小朋友仍有心儀offer嘅媽媽,我相信呢類父母為數亦不少!
我自己就係
大家準備報幼稚園嘅唔好自亂陣腳

作者: dcdc2525    時間: 13-12-18 20:11     標題: 回覆:jannychan 的帖子

作者: dcdc2525    時間: 13-12-18 20:13     標題: 引用:無錯,要他們贏在起跑線上,但同時也想想辦

原帖由 jannychan 於 13-12-17 發表
無錯,要他們贏在起跑線上,但同時也想想辦法弄他們贏在終點站。

作者: HarrisWan    時間: 13-12-18 22:06

回覆 valentinored 的帖子

作者: happyhealthymin    時間: 13-12-18 22:39     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

看了節目才真正見識原來有部分家長係如此瘋狂, 小朋友在幼兒期已經被過分訓練, 真的要這樣嗎?

作者: Cynthiapple    時間: 13-12-18 23:31

所有父母都想子女開心,不想他將來的路行得太辛苦,可是不斷的摧谷,不斷的將自己的情緒輸送給子女,原來想要他開心的出發點,變質了!!
作者: bearmimi    時間: 13-12-18 23:49

crazy parents 咩都要名氣, 最愛面子, 最愛係佢自己, 辛苦了子女.
作者: Aprilbaby    時間: 13-12-18 23:59     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

咁train法,難怪佢有9个offers。不過報kg已經上面試班,小一,中一咪要識吞劍,跳火圈?!

作者: Halcyon0212    時間: 13-12-19 01:15     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

作者: igmp    時間: 13-12-19 01:23     標題: 引用:crazy+parents+咩都要名氣,+最愛面子,+最愛

原帖由 bearmimi 於 13-12-18 發表
crazy parents 咩都要名氣, 最愛面子, 最愛係佢自己, 辛苦了子女.
猶如收集名牌限量手袋般,志在必得!

作者: BBB100    時間: 13-12-19 11:54

Crystalspman 發表於 13-12-18 19:42
節目應該要有下集,訪問另一批無上過面試班,用心研究唔同學校嘅背景、教學理念然後從中揀出適合自己小朋友 ...

100% agreed, 而家簡直傳播壞訊息
作者: DragonBB2011    時間: 13-12-19 11:58     標題: 引用:節目應該要有下集,訪問另一批無上過面試班

原帖由 Crystalspman 於 13-12-18 發表
節目應該要有下集,訪問另一批無上過面試班,用心研究唔同學校嘅背景、教學理念然後從中揀出適合自己小朋友 ...
agree!!

作者: luiluibaby    時間: 13-12-19 12:06

Agreed 完全誤導同教壞人,佢哋攞哂細b做reference, extreme cases, 唔夠全面!好似鼓勵怪獸家長咁,同意上面媽咪講要搵d無報面試班大B正常的cases discuss !
作者: Busybody!    時間: 13-12-19 12:58     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

作者: tommyxsarah    時間: 13-12-19 15:12

個人認為贏在起跑線上 不一定贏到最後...
何必比甘大壓力自己同小朋友...

幼稚園姐...
仲有小學,中學,大學...人生流流長......讀書叻又唔代表所以wow...
relax relax
作者: niclicma    時間: 13-12-19 15:50     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

冇錯,睇完之後,覺得探討唔夠深入。不過,那些個案確實可以為我作警醒作用。好恐怖。

作者: ElaineW_Mama    時間: 13-12-19 16:41

唔知有無d要贏在起跑線架家長,比小朋友上午讀一間,下午又讀另一間?幼稚園又容唔容許家長咁做?
作者: siufung    時間: 13-12-19 16:44     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

蠃在起跑線好易無力爲繼!我由得阿女順其自然!

作者: CSJ安樂窩    時間: 13-12-19 16:48

ElaineW_Mama 發表於 13-12-19 16:41
唔知有無d要贏在起跑線架家長,比小朋友上午讀一間,下午又讀另一間?幼稚園又容唔容許家長咁做? ...

一定有, 仲要係幾年前已識朋友係上午番英基幼稚園 (早放, 12點放學, 食野換校服), 下午一個番KV, 一個番St. Cat, 結果KV那個小學入左DBS, St. Cat那個CCKG收佢讀K2, 但佢想女兒讀IS, 所以轉左HKIS.
作者: xoshan1025    時間: 13-12-19 17:59     標題: 引用:Quote:ElaineW_Mama+發表於+13-12-19+16:41

原帖由 CSJ安樂窩 於 13-12-19 發表
一定有, 仲要係幾年前已識朋友係上午番英基幼稚園 (早放, 12點放學, 食野換校服), 下午一個番KV, 一個番St ...
實有啦!
哇…兩間都係無學券喎!

作者: ElaineW_Mama    時間: 13-12-19 18:04

回覆 xoshan1025 的帖子

乜可以同時讀一間有學卷同一間無學卷咩?
作者: xoshan1025    時間: 13-12-19 19:01     標題: 引用:回覆+xoshan1025+的帖子 乜可以同時讀一間

原帖由 ElaineW_Mama 於 13-12-19 發表
回覆 xoshan1025 的帖子

乜可以同時讀一間有學卷同一間無學卷咩?
一間上午,一間下午,唔得嘅咩?

作者: naughtybj    時間: 13-12-19 20:19     標題: 回覆:今晚19:00TVB 星期二xx贏在起跑線上

作者: victoryu19    時間: 13-12-19 23:29

Take a look at this perhaps.

https://www.facebook.com/photo.p ... ;type=1&theater

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5