教育王國

標題: 我從未想過我女是資優,原來佢係 [打印本頁]

作者: sumyau1012    時間: 13-12-11 10:22     標題: 我從未想過我女是資優,原來佢係

一直覺得7歲的女,心事重重,佢從來唔會將唔開心的事同任何人講,但每日都好多開心的事分享。係分享開心的事當然開心,但很多時候我會覺得佢唔開心,但唔想講,佢會將事情放在心底;另外又覺得佢好容易緊張。

近排聽到一個關於腦掃瞄,可以了解小朋友的腦部發展,我又想更力了解個女,唔想佢將唔開心的事放在心底,很怕有日會出事,所以做左測試。報告內容:(阿女的左腦相等於13-15歲,而右腦就相等於8-9歲),由於左右腦相差太遠,加上有部份資料顯示1. 會記住唔開心的事, 2. 份人容易緊張 3. 唔專心  4. 易分心  5. 做事心散,容易放棄

我的問題: 1.. 有無人可以指點下我點去幫我個女處理佢既問題,我怕唔幫佢解決,唔知會發生咩事... 2 我唔覺得阿女有咩野特別優勝,只係老師都話佢聰明,學野快(呢d應該好多小朋友做到)‧我有無方法可以幫佢突出優勝的一方面。

作者: lillymarie    時間: 13-12-11 10:54

會否考慮安排囡囡去做一個正式的智力評估?報告可以大概讓你知道囡囡的強項在那裏。
作者: sumyau1012    時間: 13-12-11 11:12

回覆 lillymarie 的帖子

因為我唔覺得自己的女係資優,有點懷疑報告的數字,所以初初我有咁既打算,但諗深一層,我重視的是點幫佢處理心結,釋放自已的感情.

作者: lillymarie    時間: 13-12-11 11:33

是否担心囡囡有焦慮?
作者: sumyau1012    時間: 13-12-11 11:50

1年半前在健康院檢查時,醫生懷疑佢有焦慮,轉介去睇心理科,上星期才第一次見心理專家,心理專家話應該無咩野,大個左,之前既焦慮都無左.

我就發覺佢會無拉拉,好可憐收埋自已哭.6歲之前係大發脾氣,大喊..

作者: lillymarie    時間: 13-12-11 12:01

佢可能是borderline case. 有沒有看過關於兒童焦慮的書?
作者: sumyau1012    時間: 13-12-11 14:58

borderline case係點架??
作者: lillymarie    時間: 13-12-11 15:31

我的意思係囡囡可能係多愁善感,又或者容易感到焦慮,但又未嚴重到話有焦慮症,要治療。

可以睇下關於兒童焦慮的書,又或者學下遊戲治療的技巧。最重要係引導囡囡講出心事,知道她心底裏的想法。知道她在想甚麼,才知道可以點樣幫她。
作者: S-Kwok    時間: 13-12-11 18:19     標題: 引用:回覆+lillymarie+的帖子 1年半前在健康院

原帖由 sumyau1012 於 13-12-11 發表

1年半前在健康院檢查時,醫生懷疑佢有焦慮,轉介去睇心理科,上星期才第一次見心理 ...
其實我唔識,但個人覺得之前嘅焦慮冇咗,咁依家嘅焦慮呢,之前唔解決,真的會自己冇嗎?會就唔會有咁多人有焦慮症啦

作者: Radiomama    時間: 13-12-11 21:35     標題: 回覆:我從未想過我女是資優,原來佢係

其實我在小學雜談果邊睇過你出的post, 講你女女在小學的壓力和苦況,這些困境不正正就是小朋友焦慮的來源嗎?
大人放下一些,孩子就能放鬆一點,互勉!

作者: sumyau1012    時間: 13-12-11 23:14     標題: 回覆:Radiomama 的帖子

女女自從我請左3星期假陪佢,情況好轉;係呢段日子,我發覺佢放學已經好眼訓;所以我改變左唔去功課班,而家每日回家食茶點,睡一小時,自己做功課等我回家再一起做。情況到現在已經一個月,還算很滿意。

佢本身係一個討厭功課的人,而家情況唔知可以保持幾耐。

而家知道佢係資優,又知道佢情緒有問題。又是另一個問題。首先知道佢資優,我第一時間係好開心,但諗深,我又好驚。原來佢每日都對自己的表現感到唔開心,我怕我唔識帶佢發揮優點,令佢每日都受住自責的壓力,唔開心。所以想睇下有咩可以分享下,俾d意建我。

作者: sumyau1012    時間: 13-12-11 23:22     標題: 回覆:lillymarie 的帖子

自從幼稚園時醫生話可能係焦慮,我們一家便會將佢怕的事情解釋,及試俾佢睇,可能係咁,情況好轉。佢好在乎別人的看法,有時會覺佢會改變自己去就大家,特別是同學之間。佢又好容易自卑,好容易放棄。我應該點幫佢?我自己人生經歷少,是80後的家長。希望有人可以指點下我,或者有無課程可以學

作者: sumyau1012    時間: 13-12-11 23:26     標題: 回覆:S-Kwok 的帖子

我聽醫生講,盡量唔好俾負面的事情佢睇,及對害怕的事解釋。例如打風是自然現象,只要8號風唔好外出,加上香港的建築物係可以防止。

作者: lillymarie    時間: 13-12-12 06:51

其實你地都做咗唔少野去幫囡囡!

首先,留意囡囡的情況,如果她再躲在房間自己哭,又或者你見到她有心事好唔開心,但唔肯講出來。這種情況需要考慮帶她去見醫生,評估一下她會否有depression.

孩子心靈健壯才會發揮他的能力,所以,先處理她的壓力和情緒,她裏面夠強壯時,妳不必怎樣培育,稍給她機會,她也會自己做得好。

多安慰,多體諒。繼續做妳已做的事,就是給囡囡最大的支持。
另外,可嘗試和囡囡分享妳自己的苦與樂。妳在職場上必定也遇到好多和同事間相處的困難,又或者妳以前在學校的經歷。妳怎樣跨過這些困難的呢?可能多聽聽妳的故事,能給囡囡一些啟示。

作者: sumyau1012    時間: 13-12-12 08:12     標題: 回覆:lillymarie 的帖子

我有將我兒時的經歷當連續故事講佢知,佢自道係我的故事好鐘意聽。你的意見好寶貴,我會試著用你的方法。但係我仍然有擔心,可能尋日睇資料發現,原來佢呢類人,經常對自己不滿,壓住自己的情緒。請問有無遊戲班可以介紹俾我?另外想問,話劇班會唔會對佢有幫助。

作者: lillymarie    時間: 13-12-12 08:30

或者妳試試google "遊戲治療課程"
話劇班要看囡囡有沒有興趣和時間。其實做運動最好,因為運動時會有令人開心的endorphin在體內,對情緒好有幫助。有時去公園行兩個圈,會發現開始可以講講心中的結。
女仔亦可以一起做下手工穿下珠仔織冷衫等等,建立一樣嗜好。
呢D無壓力又需要專注地去做的事,有時可幫助平復情緒。

至於教她接納自己的不足,還是要由父母着手。我囝也是一個好怕錯好介意自己做不好的人。我從多方面着手,一來和他分享我遇到的困難和論盡過失,做錯決定時,大大聲同自己講(順便講給他聽):"唔緊要啦!今次學乖,下次會做得更好。" 要囝囝幫忙做家務,做得未夠好時,唔話佢,但要求佢再做過。例如倒果汁倒瀉咗,要佢自己抹返乾淨。碗洗唔乾淨?咪再洗多次囉。總之,讓他知道,做錯咗,怕咩?再做返好囉!

前幾日,我地一齊夾歌唱聖誔歌,我搞錯咗拍子。囝囝走來安慰我:"媽媽,唔緊要!It is OK to make mistake!" 那一刻我心裏好感動!過去所做的努力似乎開始見效了。
作者: sumyau1012    時間: 13-12-12 09:30

好多謝你的意見,我應該知道點做,我會努力去做。
你囝囝幾多歲呀?之前情況與我女女一樣?

作者: lillymarie    時間: 13-12-12 09:53

我囝十歲啦。以前他自信心低,常覺得全世界的人都不喜歡他,覺得自己無用,好怕輸,好少講野,無乜朋友。現在已大為不同了。
作者: sumyau1012    時間: 13-12-12 11:32

我女完全一樣,
除左我女都算多野講,喜歡結交朋友,自已有一套選友的方法,而選擇既朋友都係好既.

作者: sumyau1012    時間: 13-12-12 11:34

你應該付出左好多..現在得到回報,實在太好了

作者: lillymarie    時間: 13-12-12 12:00

sumyau1012 發表於 13-12-12 11:34

你應該付出左好多..現在得到回報,實在太好了
是呀,真是在心裏流了好多眼淚!但主的恩典夠我們用,在囝囝身邊安排一些對他很有影响力的人,一位好老師,一位明白他的輔導員。不只我一個,全家上下齊心幫助他。

作者: sumyau1012    時間: 13-12-12 12:45

囝囝幾歲時你才發現問題?

在我女女4歲前是一個很易湊的bb,4歲便開始出現問題.一直身邊事和人的影响...真係無諗過佢係天生..

作者: lillymarie    時間: 13-12-12 13:29

回覆 sumyau1012 的帖子

我囝由BB到現在都瞓得食得,好容易照顧。他是個安靜內向的孩子,引起我關注是去年的事,當時他講了好多負面的話,又說不想返學,才令我做了一連串的事。
作者: sumyau1012    時間: 13-12-12 14:52

你處理得好快..

小朋友都係要俾多d時間,及用心去睇.
一直都覺得女女只算是多愁善感,懶散...直至10月中覺得佢好浪費時間在功課班做功課,我自已請假睇左佢3個星期,發現佢會內心應該好唔開心..

作者: lillymarie    時間: 13-12-12 15:27

我地當時立即安排囝囝見心理醫生,心理醫生教囝囝和我一些方法去幫他。
其中一樣就係教囝囝自己開解自己,又教我用反問的方式去較正囝囝的負面想法。例如囝囝話:"全世界都討厭我" 我就要問:"係?全世界?咁媽媽呢?爸爸呢?婆婆呢?" 一直問佢問到最後,佢話:"A話討厭我。" "哦,A討厭你,唔係所有人。" 好似囝囝做錯咗野,佢學識同自己講:"唔緊要,下次我會做好D"。

咁老師係學校幫佢,我地係屋企不停咁同佢洗腦,挑戰他的負面思想,同時亦話佢知佢有甚麼做得好。正如心理醫生咁講,聰明的孩子容易鑽牛角尖,但學新事物亦學得快。

經過一年時間,他變得開朗自信好多。

作者: sumyau1012    時間: 13-12-12 16:29

我而家等緊月尾家長日,見老師,睇下老師可以幫女女.
其實洗唔洗叫學校社工跟進下.(我又怕女女覺得佢自已有問題,被學校老師及社工跟進)

作者: lillymarie    時間: 13-12-12 16:52

sumyau1012 發表於 13-12-12 16:29

我而家等緊月尾家長日,見老師,睇下老師可以幫女女.
我囝當時係好明顯有極負面思想,在學校被同學欺凌唔識反應。所以我係好直接話佢知,見心理醫生係等人教他怎樣應付在學校的困難。
前幾個月我安排他見學校輔導,亦是好簡單咁同囝講,"你和班同學相處得唔開心,所以我請XX先生見見你,睇下佢有乜野意見俾你。"

如果小朋友覺得自己無問題,旁人好難幫架,因為佢會乜都話OK無野。

作者: sumyau1012    時間: 13-12-12 17:43

我女與同學相處好,好多朋友.當然佢唔覺得自已有問題,更加接受唔到自已有問題.

佢感覺好強,例如:10月份時,我覺得學校功課多,於是自已暗地搵學校資料轉校,有次出街玩經過一間心儀小功課學校,我們覺得學校又大又靚,我只係隨口問:咁不如讀呢間咁靚既學校呀,又靚又少功課,佢即時好大反應...佢話情願多功課,都唔想轉校.

作者: lillymarie    時間: 13-12-12 19:23

可能你們平時所做的已足夠。
可能她雖然每天有ups and downs, 但仍然應付到。
或許多找機會和她傾計對她來說已經夠呢?

我囝現在也不是日日都好開心,我就覺得正常囉,人總有起落的時候。只要佢應付到,識得開解自己,就讓佢自己去處理。

作者: sumyau1012    時間: 13-12-12 22:10     標題: 回覆:lillymarie 的帖子

我有時諗(check 腦之前),唔知係咪我太過顧及女女感受,太過想佢過得開心。或許我自己也應該放得開。聽你咁講,我突然諗,我可能真係應該俾d時間,唔好太急去搵老師。可能由屋企人合力會更好。

作者: max00mini    時間: 13-12-16 10:34     標題: 引用:一直覺得7歲的女,心事重重,佢從來唔會將

原帖由 sumyau1012 於 13-12-11 發表
一直覺得7歲的女,心事重重,佢從來唔會將唔開心的事同任何人講,但每日都好多開心的事分享。係分享開心的 ...
請問是那一種腦素描?
在哪裡做?
How much?
Thx so much!!

作者: limei75    時間: 13-12-26 16:38     標題: 回覆:lillymarie 的帖子

作者: sumyau1012    時間: 13-12-26 16:44     標題: 回覆:limei75 的帖子

我都想找書看看,有無人介紹下

作者: sumyau1012    時間: 13-12-26 16:52     標題: 回覆:max00mini 的帖子

$3千幾

圖片附件: myphoto.jpg (13-12-26 16:52, 104.79 KB) / 下載次數 26
/forum.php?mod=attachment&aid=MTgyOTd8NzU1YTZhNjl8MTcyNzE4NTk2NXww

作者: ttrrmm    時間: 14-1-13 14:01

请问脑部扫描是在哪里做?是指MRI吗?
作者: dorothywing    時間: 14-1-24 12:23

"腦掃瞄,可以了解小朋友的腦部發展",可靠嗎?資優靠scan 个腦來識別出來还是未聽過。
作者: 浩霆豬豬    時間: 14-1-24 12:32     標題: 引用:$3千幾+ +

原帖由 sumyau1012 於 13-12-26 發表
$3千幾
其實3000幾,不如去資優教育學院check,始終比較有認受性,將來報讀一啲大學資優課程都認可,家長亦可報讀一啲課程去幫吓佢哋,我反而唔知腦素描呢啲得唔得,資院都係4200,有需要仲可申請津貼

作者: dorothywing    時間: 14-1-24 18:05

腦掃描除可信性外,还要考慮安全性,非必要还是找其他方法好。
作者: Starrylau    時間: 14-1-25 23:40     標題: 回覆:dorothywing 的帖子

說得對。

作者: joanthony    時間: 14-1-26 15:59

作者: silvia_ng    時間: 14-1-29 13:29     標題: 回覆:我從未想過我女是資優,原來佢係

樓主個case 同我女好似,不過升上三年級之後先出問題,由細到大都冇野。朋友介紹我揾"兒情計劃", 可以電話度先傾。我女個case 比較特別,所以兒情果邊唔接我case.  學校社工跟緊,亦要求我盡快帶女做評估。呢個星期揾了臨床心理學家做了,過完年後就有report,  希望揾出問題,盡快幫到呀女吧!

作者: 浩霆豬豬    時間: 14-1-29 16:46     標題: 引用:樓主個case+同我女好似,不過升上三年級之

原帖由 silvia_ng 於 14-01-29 發表
樓主個case 同我女好似,不過升上三年級之後先出問題,由細到大都冇野。朋友介紹我揾"兒情計劃", 可以電話 ...
係呀,兒情只做緊張焦慮,我仔排咗四月見

作者: sumyau1012    時間: 14-1-30 00:05     標題: 回覆:silvia_ng 的帖子

我三月尾會再見心理學家,之前因為焦慮問題約見,心理學家已話焦慮問題改善左,但我今次諗住將我的做測試情況同佢講,唔知心理學家有無野可以幫下我地。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5