教育王國

標題: 小四囡囡同個男仔互相愛慕,点算? [打印本頁]

作者: maggie789    時間: 13-12-5 11:43     標題: 小四囡囡同個男仔互相愛慕,点算?

雖然唔係話拍拖,只係成日同我講点like同呢個男仔玩,直認係喜歡他,佢又話個男同學都喜歡佢,我應該点同女兒講好呢?
作者: maggie789    時間: 13-12-5 11:46

又話如果成績考得好,老師可以比考得好嗰幾位同學可自行掉位同邊個坐,佢就係想咁
作者: CALVEN    時間: 13-12-5 12:35

haha

我仔小一時都有女同學話中意我仔,話將來2人要結婚,晚上又打電話比我仔,

當時我當笑話,無比意見,而家2人已無咩聯絡(分左班)
作者: mrsko    時間: 13-12-5 12:35

我覺得唔好再成日提起呢個男仔,越描越黑,反而著重父母同她傾多D計,之前聽D專家講,因為家庭少溝通同父母關懷,所以先向外尋求其他人愛,女孩子尤其由DADDY傾訴更好,好過佢搵其他男仔傾
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 13-12-5 12:54     標題: 引用:雖然唔係話拍拖,只係成日同我講点like同呢

原帖由 maggie789 於 13-12-05 發表
雖然唔係話拍拖,只係成日同我講点like同呢個男仔玩,直認係喜歡他,佢又話個男同學都喜歡佢,我應該点同女兒講 ...
我覺得要正確地教導佢兩性相處的關係,要話比佢知大家投契可以一齊玩,一齊學習/分亨,做好朋友,但有些行為則要教導佢不能做,其實小朋好單純,鍾意朋友仔好正常啫。我仔都試過有一日有個女仔想錫佢,好彩比人發現冇發生到,之後我都有教佢就算人地主動錫你都要避開,教佢男仔/女仔要互相專重,守禮,其實呢d都係成長必經階段,父母越大驚小怪小朋友就越想試,大方d教佢就可以啦 !

作者: longyiu    時間: 13-12-5 13:28     標題: 引用:haha我仔小一時都有女同學話中意我仔,話將

作者: 四隻貓    時間: 13-12-5 14:23

我女小一, 昨日話我知佢falll in love with XXX.....
我覺得好好笑.
回想返自己細個小學時, 都有鍾意男同學, 其實果時好簡單, 純粹覺得個男仔好好人, 好好笑就話鍾意佢, 純粹想同佢傾計同玩, 絕對無諗拖手, 咀咀呢d野.
通常都係一個暑假或分班後換畫.

樓上都講得0岩: 可乘機正確地教導佢兩性相處的關係,教佢男仔/女仔要互相專重,守禮,其實呢d都係成長必經階段,父母越大驚小怪小朋友就越想試,大方d教佢仲好.  

作者: tungsfamily    時間: 13-12-5 23:51

簡單,我呀婆教落,女仔要識多啲男仔,了解下唔同男生既性格....
第日選了老公就唔好後恢啦!
(只係識,行下街食下飯睇下戲.....唔係嗰啲xyz野)
作者: fc926    時間: 13-12-6 09:33

這屬於性教育,我們KG時已開始慢慢灌輸.雖然已到小四,應該未遲
作者: trinitycvc    時間: 13-12-13 16:11

依家d小朋友真係好早熟, 我個仔k3已經話鍾意女仔, 有時想去學校接佢放學, 佢話我千祈唔好去, 佢要同佢女朋友一齊搭校車, 超搞笑, 佢下年小一考到男女校, 開始擔心佢有好多女朋友
作者: Jane1983    時間: 13-12-13 16:26

乘機灌輸吓d正確觀念,無得避,遲早都要面對。
作者: naughtybj    時間: 13-12-13 17:08     標題: 回覆:小四囡囡同個男仔互相愛慕,点算?

作者: zhuzhu    時間: 13-12-13 17:48

好感者,  係時候引導下
作者: jollyma    時間: 13-12-16 07:40     標題: 回覆:小四囡囡同個男仔互相愛慕,点算

女仔係咁,反而我覺得佢肯同你分享咪仲好,最怕佢唔聲唔聲,仲驚

作者: awah112    時間: 13-12-16 17:39     標題: 引用:簡單,我呀婆教落,女仔要識多啲男仔,了解

作者: MariaTsui    時間: 13-12-16 23:10     標題: 回覆:小四囡囡同個男仔互相愛慕,点算

我記得囡囡小二,小三時都有男同學說鍾意佢,還說大過要娶囡囡,我有返學校幫手,只道是那一位同學,我說他時常被老師罰,食飯有"輪盡",我問囡囡覺得怎樣,她說這個男同學太差,最後就不了了之。

作者: nakoko    時間: 13-12-18 09:29

maggie789 發表於 13-12-5 11:43
雖然唔係話拍拖,只係成日同我講点like同呢個男仔玩,直認係喜歡他,佢又話個男同學都喜歡佢,我應該点同女兒講 ...

我會同佢講,鍾意一個人,是一種感覺,我唔會阻止你,(因越阻止佢就會越收埋唔話比你知)但求學時期絕不可以有錫錫和拖手仔情況出現,男同女要保持身體的距離,再乘機灌輸一下性知識!!
作者: skkeung    時間: 13-12-18 12:36     標題: 回覆:小四囡囡同個男仔互相愛慕,点算

無乜問题,好過女愛女,男爱男!

作者: Jane1983    時間: 13-12-18 15:58

最近那宗麥當勞小學生情侶片段,真係好得人驚。

吾係反對puppy love,但佢地在人來人往的公眾地方咁誇,事情發展落去,搞大個肚都未讀完中三,都係合理估計。好恐怖!

作者: tantanmama    時間: 13-12-18 16:47

樓主先唔好擺出一副憂心忡忡的表情, 多D同囡囡傾下心事, 掌握佢地嘅進展, 適當灌輸下性知識俾個女. 如果屋企有大人看住, 可以邀請個男仔放學後黎你家一齊做功課同温書, 好過佢地掛住煲電話粥或喺出街遊盪.

樓主仲可以考慮帶個女預早接受子宮頸疫苗, 有備無患嘛.
作者: wister    時間: 14-1-29 07:41     標題: 回覆:maggie789 的帖子

大家都係同學仔,做好朋友仔都好丫,係咪?

作者: longlokma    時間: 14-1-29 08:09     標題: 回覆:小四囡囡同個男仔互相愛慕,点算

会同孩子講自己当年都经歷过,会認同佢,互相講下感受,只当作是成長必经的日常瑣事,不用大驚少怪

作者: 执子之手414    時間: 14-1-29 09:27     標題: 回覆:小四囡囡同個男仔互相愛慕,点算

送給公主們的媽媽
一位媽媽為女兒改寫的童話故事:

每次看見女童被性侵的新聞,我都非常難過,因為我們都有兒女。如果機械地告誡孩子“要小心男老師和校長,他們有可能會傷害你”,就會讓孩子喪失對世界的信任,甚至令她對異性產生恐懼,影響她未來的婚戀觀。

到底要怎麼做,才能既提醒女兒,又不會傷害到她呢? 有一天,我看了一部電影《美麗人生》,突然有了靈感。

女兒很喜歡芭比娃娃,有很濃的“公主”情結。所以,我特地在她6歲生日那天,送了一個美麗的芭比公主玩偶給她,並且溫柔地說:“做公主可不是那麼容易的,她們必須遵守芭比學校的公主守則。否則就算穿得再漂亮,也不是真正的公主。”

聽了我的話,女兒連忙追問:“那芭比學校有什麼公主守則呢?”  

“我每天給你講一個故事,每個故事裡都有一條公主守則,怎麼樣?”  

“好呀好呀,我最喜歡聽故事了!”女兒歡呼雀躍道。

我給女兒講的第一個故事是《新白雪公主》:“白雪公主深知男女有別,所以雖然跟7個小矮人是好朋友,但每次洗澡和換衣服時,她都會關好門窗,而且每晚都會回自己的房間睡覺。

其實白雪公主,並沒有真的吃下巫婆給的毒蘋果。她趁巫婆不注意,偷偷換了一個好蘋果,然後假裝中毒。如果真的中毒,怎麼會那麼容易就活過來呢?白雪公主會換蘋果,是因為她知道,公主不能吃陌生人給的食物,否則自己就會有危險。而且當時小矮人不在家,如果直接揭穿巫婆的詭計,她可能會受到傷害……

接下來的一段時間,我又對《灰姑娘》《豌豆公主》等童話,進行了改編:“灰姑娘之所以要在12點之前趕回家,不僅僅是怕美麗的衣服和鞋子被打回原形,還有一個原因是,她覺得一個好女孩,不應該在外面待到太晚。正因為她的堅持,王子才被她深深打動了,認為她不只擁有美貌,而且還是個自尊自愛的好姑娘,適合當未來的王后……”

“在得知豌豆姑娘是真正的公主之後,王子高興地送了一條項鍊給公主,並邀請公主當晚留宿在自己的房間裡。公主果斷地拒絕,並且告訴王子,真正的公主在婚禮之前,是不會跟男子住在同一個房間的,也不會隨便接受別人的禮物。你的做法不像一位真正的王子,所以我不會同你結婚。後來王子意識到了自己的錯誤,再三向公主道歉,並且保證在結婚之前一定不會冒犯公主,豌豆公主這才原諒了他……”

不知不覺中,我改編了十幾個童話。我充分發揮自己的想像力,儘量把故事講得生動有趣,女兒也饒有興致地從中總結出了許多公主守則,比如背心褲衩覆蓋的地方絕不能讓人摸、不能接受陌生人的飲水食物、不要跟男子獨處一室,就算是自己的長輩、老師或者校長也不可以……

有時候,女兒也會發牢騷,問我:“王子不是負責保護公主的嗎,為什麼公主還要這麼小心翼翼地保護自己呢?”我告訴女兒:“王子要等公主20歲以後才會出現。在王子出現之前,公主必須學會保護自己,優雅而高貴地活下去……而且,如果公主什麼也不做,只會被動地等待王子拯救,她或許因為美貌一時吸引王子,但是不會被王子所尊重,更不會成為王子的妻子。”聽了我的話,女兒似懂非懂地點點頭。

經過一段時間的訓練,我幫助女兒建立起了較強的防護意識。現在的她,非常有原則,也懂得巧妙地保護自己。有一次,我因為有事把女兒托給開精品店的妹妹照顧。妹妹臨時外出進貨,店裡只剩下女兒和一個年輕的男店員,於是女兒便跑到隔壁一對夫婦開的店裡玩,直到妹妹回來才返回店中。妹妹問她為什麼不待在店裡看電視,她當時沒說什麼,事後卻悄悄告訴小姨,公主要懂得保護自己,所以最好不要跟男生單獨待在一起。自己之所以剛才沒說,是怕店員哥哥不高興……

妹妹告訴我這件事時,我很高興:對一個母親來說,能賦予孩子保護自己的能力,讓她像一株帶刺的玫瑰,安全而美麗地綻放,還有什麼比這更值得欣慰的呢?

這篇如何提高小公主們的自我保護意識——芭比學校的公主守則,獻給所有的母親和孩子。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5